Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!! "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ" στην ΕΞ-ΟΥΣΙΑ τους!!! ΕΞ ΑΡΓΟΛΙΔΟ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΕΚΡΟΙ!

     
(ΑΧΙΛΛΕΑΣ-ΤΡΩΑΣ-ΧΑΡΩΝ)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρατίθενται κατωτέρω ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα από βιβλία που αφορούν τον κατοχικό “εμφύλιο” στο τότε νομό Αργολιδοκορινθίας και κατάλογοι νεκρών με σχετικές σημειώσεις μου!

Από το βιβλίο ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ  Ι. ΤΟΓΙΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ (Το οδοιπορικό μιάς δοκιμασίας)- 1994
(Ο Περ. Τόγιας : Εφ. Αξιωματικός Πληροφοριών  στο 6ο Σ.Π-ΕΛΑΣ.- βλέπε και προηγούμενες αναρτήσεις σχετικά.)

Μπορώ σ΄ αυτό το σημείο να αναφέρω ένα τέτοιο, άξιο μνείας, έντονο περιστατικό, που ζωγραφίζει ανάγλυφα το πνεύμα που διείπε τις ενέργειες όλων των επαγγελματικών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος εκείνη την περίοδο. Το περιστατικό αυτό συνέβη σε μένα τον ίδιο. Είναι απ΄ αυτά που δεν ξεχνιούνται.
 Ήταν Αύγουστος μήνας του 1944 και τα σημάδια από τα μέτωπα του πολέμου έδειχναν , ότι δεν θ΄ αργούσε η απελευθέρωση της χώρας. Η Διοίκηση του 6ου Συντάγματος, που υπηρετούσα κι  εγώ, είχε στρατοπεδεύσει με την υποδειγματική ομάδα της ΕΠΟΝ στο χωριό Εξοχή του Δήμου Αλέας του Νομού Αργολίδας.
Εκείνες τις ημέρες είχε έρθει για επιθεώρηση των Πολιτικών Οργανώσεων του Νομού ένας κάποιος ονόματι ¨Στάθης¨, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για όλους εμάς, μέγα όμως στέλεχος του Κομουνιστικού Κόμματος και μέλος της Πελοποννησιακής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Με συνάντησε ιδιαιτέρως στο χωριό αυτό και μου ζήτησε να προβώ στην εκτέλεση ενός ποσοστού 3% από τους κατοίκους όλων των χωριών εκείνων εις τα οποία, ως επί το πλείστον, στρατοπέδευε η Διοίκηση του Συντάγματος, δηλαδή της Γκούρας, της Γκιόζας (Μάτι), της Λαύκας, της Σκοτεινής κλπ.
Σε ερώτησή μου, σε τι απέβλεπε αυτή η εκκαθάρηση, μου απάντησε ότι έπρεπε, ενόψει της επικείμενης απελευθέρωσης της χώρας, όλα τα αντιδραστικά στοιχεία των χωριών να λείψουν κατά την απελευθέρωση,  για να μπορέσουμε να επιβληθούμε άνετα σαν Κυβέρνηση του Λαού.
Σε δεύτερη ερώτησή μου, ποιοι κατά την γνώμη του πρέπει να εκτελεστούν, μου απάντησε όλοι οι έμποροι των χωριών, οι οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος, οι Βασιλόφρονες κλπ.
Όπως ήταν φυσικό, εγώ αρνήθηκα διαρρήδην να συμπράξω σε μια τέτοιου κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργεια, αντίθετα δε προσπάθησα να τον πείσω ότι όλοι οι χωρικοί των περιοχών αυτών, όχι μόνο δεν αποτελούσαν εμπόδιο στους σκοπούς του αγώνα μας στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
Αποτέλεσμα αυτής της άρνησης μου να υποκύψω στο φοβερό αυτό έγκλημα, υπήρξε η άμεση μετάθεσή μου μέσα σε πέντε ημέρες, από το 6ο Σύνταγμα, στο οποίο σημειωτέον είχα καταταγεί εθελοντικώς, στο ανεξάρτητο τάγμα της Ηλείας, δηλαδή στην άλλη άκρη της Πελοποννήσου!
Ευτυχώς δε, που αυτός ο κακούργος επέλεξε αυτό το είδος της τιμωρίας μου, διότι γι΄ αυτόν ήταν πολύ εύκολο, με τα πιστά εκτελεστικά όργανα που διέθετε, σε ελάχιστο χρόνο να με εξαλείψει από προσώπου γης.
Αυτή ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίζαμε εμείς τότε και ενώ όλοι μας περιμέναμε, πως και τι να έρθει η ημέρα της απελευθέρωσης για να ξαναμπούμε στην ομαλότητα και την ειρηνική ζωή κοντά στις οικογένειές μας, ακολούθησαν, συνεπεία των πολλών λαθών της ηγεσίας, οι φυλακές, οι εξορίες, οι εκτελέσεις, οι δολοφονίες, οι αρπαγές, τα κουρέματα κι οι βιασμοί των γυναικών, τα καψίματα των σπιτιών, τα Γιούρα και τα Μακρονήσια.
Και για όλα αυτά τα δεινά που υπέστη ο ανίδεος ΕΑΜίτης Αγωνιστής, αυτοί ζητούσαν απόλυτη πίστη στο Κόμμα και καταδίκαζαν μετά βδελυγμίας κάθε αποκήρυξή τους.
Έτσι χάθηκε ολόκληρος ο άνθος της νιότης του ΕΑΜικού Κινήματος, με τις αλλεπάλληλες εκτελέσεις, τις εκκαθαρίσεις και τις κατά καιρούς διαγραφές, μέχρι του σημείου να φτάσει σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα να μετράει τα μέλη του στις πόλεις και στα χωριά στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Ύστερα απ΄ όλα αυτά που υποστήκαμε όλοι εμείς οι ΕΑΜίτες και οι ΕΛΑΣίτες, θα έπρεπε διά βίου να σιωπούμε και να μην αποκαλύψουμε την πλάνη στην οποία είχαμε περιπέσει εξαιτίας του ΚΚΕ; Πλάνη που μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό, όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές μας και όλο το Ελληνικό Έθνος στην ολοκληρωτική καταστροφή.»


Από το βιβλίο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΑ:"ΦΕΝΕΟΣ '43-'44" ΑΘΗΝΑ 1987

Σελ. 276
Ο ΣΤΑΘΗΣ
Στις αρχές του Ιουλίου που οι Γερμανοί καίγαν και ρίμαζαν τα χωριά Ψάρι, Καλιάνι, σκοτεινή και Ντούσια, το αντάρτικο σύνταγμα καταφεύγει στη Γκιόζα. Τότε τρεις καπεταναίοι με κορυφαίο τον πελοποννησιακό Στάθη ή Τριαντάφυλλο (Βαγγέλη Ζέγκο ταχυδρομικό από την Θεσσαλία) κι έναν αντάρτη που φρόντιζε ένα κόκκινο άλογο,πήγαν στο καφενείο του Καράμπελλα και είπαν να τους φιλοξενήσουν. Γίνηκε στο τραπέζι πολλή συζήτηση για την επικράτηση του ΕΑΜ, γιά το λαό που χωρίς αντιρρήσεις εκτελούσε τις διαταγές και πως όλοι δεχτήκαν να μπούνε στην οργάνωση. Ο Στάθης όμως δεν συμφώνησε. Είχε διαφορετική γνώμη. Είπε πως κάτω από τις διαταγές που ο λαός φαινόταν πρόθυμα εκτελούσε, υπήρχαν άνθρωποι που

Σελ. 276
δεν τους έβλεπαν με καλό μάτι, πως υποκρινόσαν και πως πίσω από όλα αυτά έβραζε η αντίδραση. Απευθύνεται στο Σωτήρη Νανόπουλο που ταν υπεύθυνος του ΕΑΜ και του είπε. Συναγωνιστή πόση αντίδραση έχεις στο χωριό; Αιφνιδιάστηκε ο υπεύθυνος γιατί είχε μάθει τα όσα αποφάσισαν στο συνέδριο των αχτιδικών στα Κιόνια και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Χωρίς δισταγμό όμως απαντάει. Κανένα δεν έχουμε συναγωνιστή. Πόση κάτοικοι είσαστε ξαναρώτησε ο Στάθης. Πεντακόσιοι με πεντακόσιοι είκοσι απαντάει πάλι ο υπεύθυνος. Και ο περιβόητος Στάθης η Τριαντάφυλλος έκανε τον λογαριασμό του φανερά. Τρεις πέντε δεκαπέντε. Θα μου δώσεις δώδεκα ονόματα, λέει στον Νανόπουλο, να τα σφάξουμε για να συνειδητοποιθούνε οι άλλοι.
Με πολλή πίκρα βυθίστηκε σε κείνη την έκσταση της λεβεντιάς του και το ήθους του, βαθαίνει το λογισμό του για τον αδερφοσκοτωμό που τον διέταξε να συνεργήσει. Ο αληθινός, ο συνεπής στο λόγο του στον εαυτό του με στέρεη φωνή του λέει. Πρώτα συναγωνιστή πρέπει να γράψω τ' όνομά, έπειτα τους άλλους που μαζί δουλεύουμε στην οργάνωση και γιά να συμπληρώσουμε τον αριθμό να βάλουμε απ' αυτούς που κάθονται στον πλάτανο. Με περιφρόνηση άκουσε τον υπεύθυνο ο άνθρωπος που μετέφερε την Πελοποννησιακή γραμμή. Τον κοίταξε, υποτιμητικά και του είπε. Καλά συναγωνιστή θα τα κανονίσουμε.
Απ' αυτή τη στιγμή ο Σωτήρης Νανόπουλος που ζήταγε να βλέπει την λαμπάδα του έντιμου αγώνα στη θεοσκότεινη σκλαβιά, ν' αγωνιστή για ανθρωπινότερη ζωή και με αίσθημα ευθύνης να λύνονται οι δυσκολίες χωρίς διχασμό και αίματα, ζεί το μεγάλο εφιάλτη. Περιμένει να δει μήπως ο πελοποννησιακός πραγματοποιήσει την αδερφοκτόνο απόφαση που 'φερνε από ψηλά.
ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Η προαίσθησή του στις 12-7-1944 παρουσιάζεται στην πιο απαίσια μορφή της. Οπλισμένοι πιάνουν τον Παναγιώτη Καράμπελλα, το Σωτήρη Νανόπουλο, το Βλάσση Αντωνόπουλο το Νίκο και Δημήτρη Αντωνόπουλο και το Νίκο Πέππα.......... ...................................................

Από το βιβλίο ΦΕΝΕΟΣ 1944 –Η ΓΗ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΣ (Απομν/τα Άννας Σταματοπούλου – επιμέλεια Κ. Καπέλλου)

«Κατέβηκα στο εσωτερικό προαύλιο, πέρασα την  πόρτα και βγήκα στην εξωτερική αυλή που περιβάλλεται με ψηλή μάντρα. Εκεί καθόταν μια κοπέλα * κρατούμενη, που μου είχε συστήσει ο θείος μου, ήταν γνωστή του η οικογένεια της. Ήταν από τα Μαζέϊκα Καλαβρύτων, δασκάλα. Την είχαν πιάσει οι αντάρτες από το χωριό της και την έφεραν στο Φενεό. Καθίσαμε …………μου λέει ………Με βασανίζουν και θα με σκοτώσουν. Δεν πειράζει, έτσι είναι η ζωή.
Αυτήν προσωπικά την είχε φέρει ο καπετάν Κίτσος, ο Βουρτιάνης, συγχωριανός της και γείτονας της. Την κτυπούσε μαζί με άλλους αντάρτες, την βασάνιζε και της έλεγε: «Ο πατέρας σου με είχε δούλο και υπηρέτη του και με έστελνε αγώγι με τα ζώα» Και αυτή του απαντούσε «Τι με κτυπάς άναδρε; Πήγαινε να πιάσεις τα αδέλφια μου και όχι εμένα». Ήταν και λίγο ανάπηρη, κούτσαινε λίγο. Τελικά δεν γλίτωσε την εκτέλεση.

*Η Νεαρά κοπέλα λεγόταν Μάχη Ανδρουτσοπούλου, φοιτήτρια φιλοσοφικής και ήταν γειτόνισσα του Καπετάν Κίτσου. Φαίνεται πως την ορέγετο ερωτικά επειδή η κοπέλα δεν ανταποκρίθηκε, την πήρε στο στρατόπεδο, και φυσικά μαντεύει ο κάθε ένας τι μπορούσε να συμβεί. Τελικά την εκτέλεσαν για την απείθειά της. Ο Καπετάν- Βουρτιάνης πήρε για τη γενναία αυτή πράξη του και άλλες παρόμοιες την αντιστασιακή του Σύνταξη! Έφτιασε και τριώροφο σπίτι στην πλατεία των Μαζέϊκων Αχαϊας. *(σ.σ. Η σημείωση του Κ. Καπέλλου! Για τον Βουρτσιάνη βλέπε περισσότερα στην "ανάρτηση" 041)

Από το βιβλίο του  Χρήστου Γιαννάκενα "Επεσαν υπερ πατρίδος..."Ασσος Κορινθιας!-έκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ-2000 !

Αθανασάκη Ταξιαρχία του Εύθ.
(40 έτων τό 1944)
Ήταν μιά πολύ φτωχή γυναίκα με τέσσερα παιδιά ... Άπό τά πρώτα της βήματα άρχισε νά ερ­γάζεται στίς αγροτικές δουλειές τών συγχωριανών.
Παντρεύτηκε κάποιον καί έκανε οικογένεια. Τρία κορίτσια καί έναν γιό. Δυστυχώς, όμως, ό άντρας της γρήγορα έγινε άνθρωπος της ταβέρνας καί όλο τό βάρος της οικογένειας έπεσε σ' αυτή. Σπίτι δικό της δέν είχε καί ούτε απέκτησε ποτέ. Μέ τό μεροκάματο της, δουλεύοντας σ' όλες τις αγροτικές καί σπιτικές δουλειές, φρόντιζε νά ζήσει αξιοπρεπώς τά παιδιά της καί τό εΤχε σε κάποιο βαθμό, καταφέρει. Τό φτωχικό της άστραφτε άπό καθαριότητα καί πολλές νοικοκυρές έλεγαν οτι τό σπίτι της ήταν τό π ιό καθαρό ατό χωριό.
Στήν κατοχή αγωνίσθηκε πολύ σκληρά γιά νά ζήσει τά παιδιά της. Δουλειές δέν υπήρχαν γιά τους εργάτες κι ή πείνα θέριζε ... Ήταν πολύ δύσκολο νά επιβιώσει οικογένεια τό 1941 μά, σάν άπό μηχανής θεός, οί τότε κατακτητές - Γερμανοί -ζήτησαν μαγείρισσες γιά τό Γερμανικό στρατό. Πολλές πεινασμένες γυναίκες - είκοσι περίπου τόν αριθμό - έτρεξαν γιά νά εργασθούν καί μόνο νά έργασθούν. Ντροπή δέν υπήρχε καί ούτε βρέθηκε άνθρωπος νά τίς κατηγορήσει γιά τήν τίμια δουλειά πού έκαναν. Πολλοί πεινασμένοι τίς μακάριζαν διότι, εκτός άπ' τό μισθό πού έπαιρναν, οι Γερμανοί τους έδιναν ψωμί καί μιά καραβάνα φαγητό γιά τό σπίτι τους νά ταΐσουν τά υπόλοιπα πεινασμένα μέλη τών οικογενειών τους. Αυτό ήταν όλο τό αμάρτημα... δούλεψε γιά τά παιδιά της.
Εάν γιά όλους ήταν σωστό καί τίμιο, γιά τους λαοκράτες, τους υποστηρικτές των φτωχών καί εχθρούς τών πλουσίων, έθεωρήθη προδοσία, ασχέτως αν δεν πρόδωσε κανέναν. Στούς Γερμανούς δέν έπροδόθη καί δέν συνελήφθη κανείς άπό προδοσία στό χωριό μας.
Ό γιος της επήγε στον ΕΛΑΣ, στό βουνό, κι' έγινε αντάρτης. Στό βουνό ανέβασαν καί την μητέρα του, σάν προδότρια, καί συνεργάτιδα τών Γερμανών καί στην Στιμάγκα την εκτέλεσαν! Αυτή τή δικαιοσύνη έδιναν στούς φτωχούς ανθρώπους πού έπεφταν στά χέρια τους, οι αίμοχαρεΐς εκτελεστές τών βουνών. Έσφαξαν, διότι διψούσαν σάν τά τσακάλια γιά αΐμα, καί όσο έπιναν τόσο θέλαν κι άλλο, πολύ αΐμα, ποταμούς αθώο αΐμα ...
Τό Δεκέμβριο του 1944 κατέβηκε ό αντάρτης γιος καί ήρθε στό σπίτι μας νά μας δεί. Πολλά χρόνια ή μητέρα του εργαζόταν πότε σπίτι μας καί πότε στά κτήματα μας, καί τό καλοκαίρι στή μαναβική, όπως λεγόταν τό εμπόριο τών σταφυλιών. Ό ϊδιος μπήκε στή δούλεψη μας άπό δεκατεσσάρων ετών καί εργαζόταν μαζί μέ τήν μητέρα του, ή οποία άπό πολύ αγάπη τόν άφηνε νά καπνίζει μπροστά της. Τό κάπνισμα μπροστά στους γονείς επιτρεπόταν τότε μετά τήν στρατιωτική θητεία.
Μετά τό πέρας της επισκέψεως του βγήκαμε στην αυλή γιά νά τόν ξεπροβοδίσουμε. Καί τότε τόν ρωτώ:
- Βρέ Γιώργο, έμαθες ποιος έσφαξε τήν μητέρα σου;
Γύρισε καί μέ κοίταξε μέ διαβολικό βλέμμα καί όλο πρόκληση μου απάντησε.
Δέν τό ξέρεις; μου λέει. Έγώ καί έδειξε τό στήθος του.
Γιατί; του λέγω καί μου άπαντα:
- Άφοϋ ήταν προδότρια, μαγείρισσα των Γερμανών, αυτό της άξιζε ...
-Βρέ Γιώργο, του λέω μέ φόβο πλέον γιά τόν μητροκτόνο αντάρτη, αυτή δούλεψε γιά νά σου φέρει φαγητό νά ζήσεις καί νά μήν πεθάνεις άπ' τήν πείνα. Ξέχασες ότι άπό τό φαγητό των Γερμανών έζησε ολη ή οικογένεια σου: Έσύ πού τό έτρωγες δέν ήσουν προδότης;
Δέν πήρα απάντηση, διότι εκείνη τή στιγμή ερχόταν ό αδελφός της μητέρας του καί θείος του Σπϋρος Λεπανιώτης. Δέν μας μίλησε νά μας χαιρετήσει αλλά είπε στον άνηψιό του:
- Ρέ τσογλάνι γιατί έσφαξες τή μάνα σου; ...
Θά πεθάνεις .. καί μέ μιά μαγκούρα πού κρατούσε, μ' όλη του τή δύναμη τήν κατέβασε στό σβέρκο του, καί τόν ξάπλωσε φαρδύ - πλατύ μέσα στην αυλή του σπιτιού μου ... Επενέβηκα γιά νά μήν τόν αποτελειώσει ... Αστον του λέγω, γιατί θά σέ σφάξουν καί σένα οι αντάρτες ...
- Σπύρο του λέω, τό παιδί αυτό είναι Θύμα. Τό κάνανε νά σφάξει τη μάνα του γιά νά δείξει δτι είναι άξιος αντάρτης τοϋ ΕΛΑΣ. Άστον, θά τό καταλάβει κάποτε καί θά πονέσει περισσότερο άπό νά τόν σκοτώσεις τώρα...
Μετά τήν κατάρρευση τών ανταρτών, ό Γιώργος, Θύμα καί αυτό των δολοφόνων τοϋ Ελληνικού λαού, κρύφτηκε στην Αθήνα γιά νά γλυτώσει άπ' τους εκδικητές τών σφαγμένων. Μετά άπό χρόνια πέθανε άπό ανίατη ασθένεια ή, ίσως, κι' άπό τύψεις...
Έκτος, βέβαια, άπ' τόν ϊδιο τό γιό, κανείς δέν γνωρίζει έάν αυτά πού είπε σέ μένα εκείνη τη μέρα είναι αλήθεια ή άλλοι τόν βάλανε νά τά πεί, γ ιά νά μήν ζητηθούν οί πραγματικοί ένοχοι ή ακόμη άπό παιδική αφέλεια, γιά νά φανεί μεγάλος αντάρτης, πού απονέμοντας δικαιοσύνη γιά τόν αγώνα θυσίασε τήν μάνα του !
Πάντως θά μείνει κι αυτός ό φόνος σκοτεινός ώς προς τό πραγματικό πρόσωπο του φονιά, άφοϋ κανείς άλλος δέν μίλησε γι' αυτή τήν σφαγή ...
Ήσαν πολλά τά θύματα καί πολλοί οι φονιάδες τους ...

σ.σ. Στην παρακάτω διεύθυνση αποτυπώνεται ένα τραγικό γεγονός -ίσως της μοίρας- περί μιάς άλλης Ταξιαρχίας  Αθανασάκη!!! :


===================================================
       Πλείστοι Έλληνες στον εμφύλιο "αφιονίστηκαν" και οδηγήθηκαν, από απάνθρωπους με πάθο - εγκληματικούς εγκεφάλους (Δοσιλόγους-Κομμουνιστές – Φασίστες ..!) και έκαναν πράξη ,με συλλογική παράκρουση,τα βάρβαρα και ειδεχθή εγκλήματα τους .
          Με την ματιά επί των γεγονότων, εάν είναι επιτρεπτό να ζυγίσουμε την προδοσία και τις θηριωδίες της «αριστεράς» και «δεξιάς» στον κατοχικό εμφύλιο, είναι ηλίου φαεινότερο  ότι ο ζυγός της Νεμέσεως να κλείνει απροκάλυπτα προς τ΄ αριστερά !
          Στο παρακάτω κατάλογο παρατείθονται τα ονόματα αυτών καθ΄ αυτών των νεκρών και μόνο ! Πρόθεση δε να επισημανθεί και το μέγεθος  της τραγωδίας (Αντιγόνη!!!)  όταν οι πλείστοι εξ αυτών ως νεκροί είναι "ακήδεστοι και άφαντοι", αφού εσφάγησαν ως"Αμνοί" και ρίχθηκαν σε βάραθρα (Φενεός..!), ξεροπήγαδα σε απόκρημνες ρεματιές σε απρόσιτα μέρη ή διαμελίστηκαν με ανατινάξεις- "βορά των όρνεων"!!! ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ!!!

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΩΝ-ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΑΜικό(ΚΚΕ) ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΕΞ-ΟΥΣΙΑΣ!!!
                        Από το Δήμο Κορίνθου:
1.     Αναγνωστόπουλος Γ. Ν.                    13. Κουλούρης Κ.  Σ.
2.     Αναγνωστόπουλος Γ. Π.                    14. Κοκιούσης  Κ.  Β.
3.     Βαλάσης Παύλος                                15. Λογοθέτης  Ι.  Η.
4.     Γεωργόπουλος  Κ. Π.                         16. Μπεζιργιάννης  Γ. Γ.
5.     Γεωργόπουλος  Π. Κ.                          17. Νάσκος  Κ.  Γ.
6.     Δενδρινός  Γ.  Κ.                                18. Πούντος  Κ.
7.     Καλυβίτης  Ν. Α.                                19. Πίσσας  Ι. Ν.
8.     Κεφάλας  Θ. Α.                                   20. Τζαναβάρας  Σ.Δ.
9.     Κλουτσινιώτης  Γ. Θ. (Μαθητής)        21. Ταγγίρης  Χ. Ι.
10.       Καραμανώλης Α.                             22.  Ταγγίρης  Γ. Ι.
11.      Καπάτσος Δ.                                     23.  Κατσιμπούλας  Κ. Β.
12.      Κρηνίτσας Π.                                    24.  Χρυοχέρης  Ε. Α.
                                                           25. Δρίτσας  Π. Κ.
Από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας
1.   Ανδρέου Χ. Μ.                            5.  Σταύρου  Π. Χ.
2.    Γεωργίου Π. Θ. Ιατρός                 6. Τσακαλάκη Αικατ. Σύζυγος Γ.
3.    Σακελλαρίου Κ. Π.                       7. Τσαλακάκης  Γ.  Π.
4.    Σταύρου  Κ.  Π.                            8. Τζώρτζης  Γ. Α.
       
Από το Δήμο Σικυώνος:
1.Αντίοχος Σ.  Α.                                        25. Παππή Γ. σύζυγος        
2. Βασιλόπουλος Δ.  Μ. (Φοιτητής)            26. Πιτίνης Γ.  Δ.
3.  25. Βουδούρη   Αικατ.  Α.                       27. Πετρίτσης Π.  Δ.
4.  Γκιούλη Μ.  Α.                                        28. Πρόβος Δ. Α.
5.Γκίκα Γ.  Β.                                             29. Ρίσκας Β.  Ι.
6. Δασόπουλος Σ.  Μ.                                 30. Ρουμπέκας Β.  Γ.
7.  Δρίτσας Γ.  Α.                                         31. Σαλβατόρος Σ.  Α.
8.  Καζατζίδου Π.  Κ.                                   32. Σπηλιώτης Ν.  Δ.
9.  Καρβελάς Α.,  (Ειρηνοδίκης)                  33. Σούρλου Δ.  Χ.
10.  Καρβελά σύζυγος Δ.  Α.                       34. Σταθακοπούλου Φ.  σύζυγος Β.
11.     Κάρρος Ν.  Ι.                                       35. Τζάνης Κ.  Γ.
12.    Καμπάκης Π.  Κ.                                  36. Τομαράς Γ.  Β.
13.     Κοκοτζής Α.  Ι.                                    37. Τρίμης Π.  Χ.
14.       Κονταξής                                            38. Φέτσης Σ.  Ζ.
15.    Κορακιανίνης Γ.                                  39. Φειδάς Β.  Σ. (Αστυφύλακας)
16.    Κουμπής Λ.  Β.                                   40. Φωτίου Α.  Χ.
17.   Λιάπη Π.  Σ.                                       41.Χριστόπουλος Χ.  Ψ.
18.    Λίγκας Σ.  Γ.                                       42. Χριστοπούλου Σ.  Χ.
19.  Λυμπερ/δος Α.  Β. (Δάσκαλος)            43. Χριστοπούλου Α.  Χ. (Φοιτήτρια)
20.Μέμος Ν.  Α.                                       44. Χριστοπούλου Ο.  Χ. (φοιτήτρια)
21.   Μίχαλος Γ.  Ε.
22.    Μπάστας Ε.  Δ.  (Μαθητής)
23.    Οικονόμου Κ.  Γ.
24. Παππής Δ.  Σ.
Από την Κοινότητα Αγγελοκάστρου:
1.Αγγέλου Δ.  Α.                                             9. Μποσίκης Μ.  Δ.
2. Αγγέλου Α.  Γ.                                            10. Ροθώνης Μ.  Δ.
3. Γκέλης Δ.  Ι. (Παπάς)                                  11. Ροθώνης Κ.  Μ.
4.Γκιώνης Δ.  Γ.                                            12. Τσιαγρής Α.  Ν.
5.Γκιώνης Δ.  Γ.                                            13. Τσίλη Π. σύζυγος
6. Καρσιώτης Γ.  Α.                                        14. Τζιώρτζης Π.  Α.
7. Μπινιάρη Γ.  Γ.                                           15. Τζιώρτης Μ.  Ι.
8. Μποσίκης Δ. Α.
Από την Κοινότητα Αγιονορίου:
1. Σκούπας Δ.  Ι.                                   6. Τσόγκα Κ.  Χ.
2. Σκούπας Κ.  Ν.                                 7. Τσόγκα Μ.  Κ.
3. Σκούπα Γ.  Κ.                                    8. Τσόγκα Γ.  Κ.
4. Σκούπας Γ.  Κ.                                  9. Τσόγκα Ε.  Κ.
5.Τσόγκας Γ.  Κ.
Από την Κοινότητα Αγίου Βασιλείου:
1.    Αντίπας Κ.  Ι.                                     11. Μπαρλιάς Α. Χ.                       
2.     Γκόφας Ι.                                            12. Μπαρλιάς Β.  Α.  
3.    Γκρούτσης Β.  Κ. (Αστυφύλακας)      13. Μπαρλιάς Ε.  Β.
4.    Ζώγαλη Γ.  Ι.                                      14. Παπανδρέου Π. Α.         
 5.  Κοντογιώργος Γ.  Α.                          15. Πισιμίσης Π.  Α.
 6.  Καρνώτης  Γ.  Κ.                               16. Ταγαράς Π.  Κ.
 7.  Καρνώτης Ν.  Κ.                               17. Ταγαράς Δ.  Ι.
 8.  Καρνώτης Α. Κ.                                18. Ταγαρά Δ.  Δ.
 9.  Κουκέλης Ε.  Ι.                                 19. Ταγαρά  Αικατερίνη  Π.
10. Κλάρος Η. Δ.
Από την Κοινότητα Αγίου Ιωάννου:
1.     Ανδρέου Δ.  Α.                                  8. Σούκουλης Π.  Ι.
2.     Κεφαλάς Θ.  Α.                                  9. Σούκουλης Σ.  Ι.
3.     Κριεμπάρδης Σ.  Α.                           10. Σούκουλης Γ.  Α.
4.     Κριεμπάρδη Σ.  Α.                             11. Σούκουλη Γ.  Α.
5.     <Σταμάτης Α.  Δ.                                 12. Στέφης Ι.  Α.
6.   Σούκουλης Η.  Ι.                                13. Στέφη Θ.  Ι.
7.    Σούκουλης Ε.  Ι.
Από την Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων:
1.    Στάμου Ι.  Ι.(Ανθυπολοχαγός)                  2. Φίλης Ι.  Λ.
Από την Κοινότητα Αηδονίων:
1.     Μπρίλης Ν.  Π.                                        2. Καραμήτσιος Γ.  Ν.
Από την Κοινότητα Αθηκίων:
1.   Βερβενιώτης Α. Ε.                               20. Πασπαλάς Χ.  Γ.
2.   Βίρλα Μ.  Ι.                                          21. Πασπαλάς Β.  Χ.
3.     Γκότσης Π.  Κ.                                     22. Παναγοπούλου Μ. Π.
4. Γκότσης Μ.  Σ. (Μαθητής)                   23. Παναγόπουλος Μ.  Π.
5.    Διδασκάλου Κ.  Ν.                               24. Ρωμέσσης Δ.  Φ. (Δικηγόρος)
6.     Διδασκάλου Α.  Κ.                               25. Τόγιας Χ. Π.
7.     Κόλλια Μ.  Σ.                                       26. Τόγια Μ.  σύζυγος Κ.
8.     Κόλλια Α.  Σ.                                       27. Τόγιας Π.  Ι.
9.     Κόλλια Β.  Σ.                                        28. Τόγιας  Ι.  Π.
10. Καρβουνιάρη Π.  Γ.                            29. Τζαναβάρας Ι.  Κ.
11. Καρβουνιάρης Α. Γ.                           30. Τζαναβάρας Π.  Γ.
12.   Καρβουνιάρη Γ. Σ.                             31. Τσάκωνα Γ.  Α.
13. Κατσιώλης Σ. Δ.                                 32 . Φολιάδη Σ. σύζυγος Κ.
14.  Λέκκας Π.  Γ.                                     33. Λουκόπουλος Δ.  Κ.
15.  Λέκκα Γ.  Π.
16.   Οικονόμου Π. Δ.
17. Παπαδάς Π.  Κ.
18.  Πρινιόλα Γ. Α.
19.    Πρινιόλας Χ.  Λ.
Από την Κοινότητα Αρχαίας Κορίνθου:
1.    Γεργοπούλου Α.  Ν.                           7. Κριεμπάρδης Α.  Ι. (Μαθητής)
2.    Καταμεσής Ε.  Γ.                                8. Μαρίνης Γ.  Α.
3.  Κατεμή Β.  Γ.                                      9. Μικρός Χ.  Π.
4.     Κατεμής Κ.  Ι.                                    10. Σούκουλης Ι.  Δ.
5.   Κονδύλη Ι.  Α.                                   11. Ψωμά Ε. Α.
6.    Κάχρος Ν.  Ι.                                     12. Ψωμά Α. Α.
Από την Κοινότητα Αρχαίας Νεμέας:
1.    Ζώη Β.  Δ.                                            7. Πέππα Χ.  Γ.
2.    Ματζιώρος Σ. Τ.  (Χωροφύλακας)       8. Παπαϊωάννου Α.  Σ.
3.     Μούσχουρας Κ.  Σ.                              9. Σχοινοχωρίτου Κ. Π.
4.     Πέππας Γ.  Π.                                      10. Σχοινοχωρίτου Κ.  Π.
5.     Πέππας Κ.  Γ.                                      11. Σχοινοχωρίτης Κ.  Χ.
6.     Πέππας Π.  Γ.
Από την Κοινότητα Αρχαίων Κλεωνών:
1.     Γεωργιάδης Ι.  Γ.                                   12. Παπαδά Μ.  Γ.         
2.    Διαμαντόπουλος Λ.  Δ.                          13. Παπαδά Α.  σύζυγος Σ.
3.     Διαμαντόπουλος Γ.  Κ.                          14. Παπαδάς Γ.  Σ. (Μαθητής)
4.    Καπότας Π.  Δ.                                      15. Παπαδά Ε.  Σ.  (Μαθήτρια)
5.     Καλλαράς Π.  Ε.                                    16. Παπαδάς  (αβάφτιστο)
6. Καλλαρά Α. σύζυγος Ν.                         17. Παπακωσταντίνου Δ.  Κ.
7. Κυριάκου Ε. σύζυγος Χ.                        18. Ροτζιώκος Π.  Α.
8.    Ματζιώρος Χ.  Κ.                                  19. Σπυροπούλου Γ.  σύζυγος Α.
9.   Παπαδάς Χ.  Α.                                      20. Τσινάκης Α.  Γ.
10.    Παπαδάς Χ.  Δ.                                     21. Φαρμάκης Κ. Β.
11.   Παπαδάς Γ.  Σ.
   Από την Κοινότητα Ασπροκάμπου:
1.     Ζαφειρόπουλος Π.  Α. (Ανθυπ/γός)        4. Μαργιάννης Κ.  Ν.
2.     Καρακοντζίτης Δ.  Κ. (Ανθ/ρχος)            5. Πυργάκης Γ.  Α.
3.     Κελλάρης Β. Γ.  (Παπάς)
      Από την Κοινότητα Άσσου:
1.     Αθανασάκης Τ.  Ε.
Από την Κοινότητα Βελίνης:
1.     Λαμπρόπουλος Γ. Α.                           2. Πανούσης Π.  Ι.
Από την Κοινότητα Βέλου:
1.   Βαρβουνιώτης Τ.  Ι.                            8. Κολιόπουλος Α.  Ι.
2.     Ζαφείρη Χ. Ε.                                      9. Κολιοπούλου Ε.  Δ.
3.     Ζαφείρη Α.  Α.                                   10. Λάζου Α.  Χ.
4.  Ηλιοπούλου Α.  Ν.                            11. Σαϊτης Π.  Μ.
5.    Κανιάρης Κ.  Χ. (Φαρμακοποιός)      12. Σαϊτης Α.  Μ.
6.  Κανιάρη Α. Κ.                                   13. Τσελώνης Δ.  Ν.
7.     Κολότουρος Ζ.  Θ
Από την Κοινότητα Βοχαϊκού:
1.     Αργυράκης                                          12. Κατραπάκια Α.
2.     Βαλιμήτης Β.  Σ.                                 13. Μπακταλιάς Π. Χ.
3.   Γιάννου Τ.  Μ.                                    14. Μπακταλιάς Γ.  Χ.
4.    Δούρος Κ.  Μ.                                    15. Μπιτσάκος Γ. Χ.
5.     Καλλίρης Γ.  Χ.                                  16. Μπιτσάκος Γ.  Δ.
6.     Καλλίρης Δ.  Β.                                  17. Παπουτσής δ.  Δ. (Καθηγητής)
7.    Καλλίρης Σ.  Β.                                  18. Παπαχρήστου Δ. Β.
8.    Καλλίρης Β.  Γ.                                  19. Παπαγεωργίου Γ.
9.    Καλλίρης Σ.  Γ.                                   20. Τρίνης Δ.  Α.
10.      Κατραπάκιας Σ.                                21. Φιλιππάκη Χ.
11.       Κατραπάκιας Α.
Από την Κοινότητα Βραχατίου:
1.  Καλλίρης Γ.  Π.                                   5. Μπέρου Λ.  Π.
2.     Λιούντρης Ν.  Γ.                                 6. Πούλος Σ.  Α.
3.     Λιούλιας Ε.  Χ. (Αστυνόμος)               7. Τασινόπουλος Κ.  Γ.
4.    Μπέρος Π.  Σ.
Από την Κοινότητα Γαλατακίου:
1.    Αντωνίου Β.  Κ.                                   6. Λάμπρου Σ.  Γ.
2.   Βλάσης Γ.  Δ.                                       7. Λάμπρου Σ.  Δ.
3.    Δανιήλ Σ.  Α.                                        8. Τσάλη Ε.  Π.
4.    Λάμπρου Γ.  Δ.                                     9. Τσάλη Σ.  Π.
5.     Λάμπρου Κ.  Γ.                                    10. Φίλη Π. σύζυγος
Από την Κοινότητα Γκούρας:
1.   Δάρης Κ.  Β.                                        5. Χαρλαύτης Α.  Δ.
2.     Δάρης Π.  Κ. (Φοιτητής)                      6. Χαρλαύτης Ι.  Α.
3.    Μητρόπουλος Ν.  Ε.                            7. Χαρλαύτης Α.  Α.
4.     Μπαλλή Α.  Β.                                     8. Παπαγεωργίου Π.  Α.
Από την Κοινότητα Δενδρού (Μονή Αγ. Γεωργίου Κάτω Συνοικία):
1.     Μανδέλας Π.  Ι.                                   2. Μαρκόπουλος Χ.  Μ.
Από την Κοινότητα Δερβενίου:
1.  Γεραρής Π.  Χ. (Διδάσκαλος)        7. Μετζελίδης Π.  Γ. (Καθηγητής)
2.    Γκέκης Χ.  Β.                                8. Μαραθάς Μ.  Ν. (Λοχίας)
3.  Δελής Β.  Τ.                                  9. Οικονομόπουλος Κ.  Σ. (Διδ/λος)
4.   Δάλλας Π.  Δ.                              10. Παπανδρεάδης Κ.  Π. (Μαθητής)
5.Κούκιος Η.  Γ.                             11. Παπανδρεάδης Π.  Α.
6.   Κορδούλης Γ.  Θ. (Λοχαγός)       12. Σταματόπουλος Γρ. Α. (Ασυφυλ.)
Από την Κοινότητα Δροσοπηγής:
1.   Σάρλας Μιχαήλ.  Π.
Από την Κοινότητα Εβροστίνης:
1. Βεσκούκης Σ.  Α.                             5. Κατούφας Λ.  Β.
2. Γεωργαλάς Χ.  Σ.                              6. Κουλανάς Γ.  Χ.
3. Καραβάς Η.  Π.                                7. Παπασταμόπουλος Α.  Π.
4.Καϊτσας Δ.  Β.
Από την Κοινότητα Ελληνοχωρίου:
1.     Ζάρκος Π.  Γ.                               8. Τσιούγκος Γ.  Α.
2.   Μαγκλάρας Α.  Γ.                        9. Τσιούγκος Η.  Κ.
3.    Μπουγάς Κ.  Β.                           10. Τσιούγκος Η. Α.
4.    Μπουγά  Σ.  Κ.                            11. Τσιούγκος Ν.  Ν.
5.     Μπουγάς Β.  Κ.                           12. Τσιούγκος Σ.  Α.
6.   Μπουγάς Θ.  Κ.                           13. Χρυσανθόπουλος Γ.  Χ.
7.     Μπουγάς Χ.  Κ.
Από την Κοινότητα Εξαμιλίων:
1.     Αναργύρου Α.  Δ.                        5. Μπίζας Ο.  Ι. (Φαρμακοποιός)
2.   Αναργύρου Γ.  Δ.                         6. Πετμεζάς Δ.  Ι.
3.     Ανδριανός Α.  Δ. (Φοιτητής)       7. Τσίγκος Ι.  Χ.
4.    Δερέκης Κ.  Ι.                              8. Ρέππας Δ.  Ι.
Από την Κοινότητα Ζεμενού:
1.     Γεωργίου Δ.  Γ.                            2. Σκήπης Π.  Σ.
Από την Κοινότητα Ζευγολατείου:
1.     Αναστασίου Παν.  Α.                 11. Μαρινάκης Χ.  Π.
2.     Γκιόκας Α.  Κ.                           12. Μαρινάκη Α.  Χ.
3.   Δελφάκης  Π.  Ι.                         13. Μαρινάκη Γ. Χ.
4.     Καρζής Δ.  Γ.                             14. Μαρκόπουλος Κ.  Α.
5.     Καλιαμούτος Λ. Α.                     15. Μπάρλας Δ.  Σ.
6.     Καλιαμούτου Σ. Α.                     16. Μπουλντά Σ.  Π.
7.     Λασκαρίδου Σ. Δ.                      17. Πολυβός Κ.  Ν.
8.   Καρμούτος Σ.  Κ.                       18. Παπαμάρκος Α.  Ν.
9.     Μαρινάκης Π.  Π.                      19. Ρίσκα Κ.  Β.
10.             Μαρινάκη Α.  Π.                   20. Τσαμούκος Γ.  Θ.
Από την Κοινότητα Καισαρίου:
1.     Βυτινιώτη Ε. Β.                             3. Καρατασάς Σ.  Α.
2.     Λίγκας Σ.  Γ.
Από την Κοινότητα Καλλιάνων:
1.    Αναγνωστόπουλος Π.  Γ.             3. Καρατασάς Σ.  Α.
2.     Καρακουσές Θ.  Π.
Από την Κοινότητα Καλλιθέας:
1.    Κατσικαλής Β.  Θ.
Από την Κοινότητα Καλυβίων:
1.    Καμπέρου Μ.  Λ.                  10. Παπαγεωργόπουλος Γ.  Ν.
2.  Καραλή Ε. Α.                        11. Παπαγεωργόπουλος Ε.  Γ. (Διδασ.)
3.     Καραλή Κ.  Α.                       12. Πίττας Γ. (μοναχός)
4.     Κάππου Β. Α.                        13. Ρεκουνιώτης Α. Π. (Εφ. Αξ/κός)
5.     Κολοβού Α.  Χ.                     14. Σακελλάριος Σ. (μοναχός)
6.    Κολοβός Χ.  Π.                      15. Σταματόπουλος Π.(μοναχός)
7.    Λύρας Ν.  Ι.                           16. Σουρελής Α.  Γ.
8.     Μητρόπουλος Α. (μοναχός)   17. Στριφτής Δ. (μοναχός)
9.     Μαγκλάρας Κ. (μοναχός)       18. Τσούλης Ι.  Ν.
Από την Κοινότητα Καμαρίου:
1.     Παπαϊωάννου Χ.  Ι.                      3. Φλάσσας Σ.  Β.
2.     Πλασσαράς Ι.  Α. (Αστυφύλακας)
Από την Κοινότητα Καρυάς:
1.     Γεωργιάδης Δ.  Γ.                        4. Γκιόκας Γ. Β.
2.     Γκίκας Γ.  Β.                                5. Σακελλαρίου Π.  Δ.
3.     Γκίκα Ε.  Α.                                 6. Τσαγρής Β.  Μ.
Από την Κοινότητα Κατακαλίου:
1.    Κυριαζής Α.  Α.                           6. Μπόρσης Β.  Ι.
2.  Κυριαζή Α.  σύζυγος Α.               7. Μπόρσης Α.  Ι.
3.     Μπόρσης Ι.  Γ.                             8. Φίλης Κ.  Γ.
4.     Μπόρσης Γ.  Ι.                             9. Χατζής Κ.  Μ.
5.     Μπόρσης Δ.  Ι.
Από την κοινότητα Κάτω Άσσου:
1.    Δασκαλάκης Α.  Δ.                       2. Σχοινάκη Χ.  Ι.
Από την κοινότητα Κάτω Δημηνιού:
1.    Κουμπής Π.  Β.                               2. Κουμπής Χ.  Β.
Από την Κοινότητα Κάτω Λουτρού:
1.  Καρούνης Α.  Α.                             4. Μερτίκας Π.  Α.                 
2.    Καρούκης Π.  Χ. (Καθηγητής)        5. Μεταξάς Α.  Σ.
3.    Κατσούλης Κ.  Δ.
Από την κοινότητα Κάτω συνοικία Τρικάλων:
1.   Ζώης Κ.  Π.  (Γιατρός)                         4. Μετζέλος Γ.  Σ. (Επιλοχίας)
2.     Καραπανάγος Χ.  Κ.                            5. Μετζέλος Κ.  Σ.
3.     Λουκόπουλος Ι.  Β.
Από την κοινότητα Κλιμεντίου:
1.   Λούτας Γ.  Π. (Υπενωμοτάρχης)           3. Σπηλιώτης Α.  Β.
2.    Ρομπόρας Γ.  Α.
Από την κοινότητα Κάτω Ταρσού:
1.   Τσετσώνης Γ.  Ε.
Από την κοινότητα Κεφαλαρίου:
1.     Λούβης Δ.  Β. (Αστυφύλακας)        9. Κράγγουρας Κ. Η.(Μαθητής)
2.    Γκέρκης Π.  Γ.                               10. Κατσαρός Κ.  Π.
3.     Γεωργουλόπουλος Α.  Α. (Δικηγ.) 11. Κωσταντινόπουλος Γ.  Χ.
4.     Γεωργουλόπουλος Δ.  Α.               12. Μπελίτσης Ι.  Σ.(Δικηγόρος)
5.    Γεωργουλόπουλος Κ.  Γ.                13. Παπαγεωργόπουλος Ε.  Χ.
6.     Γεωργουλόπουλος Π.Δ. (Γιατρός)  14. Ραυτόπουλος Ι.  Β.
7.     Γεωργουλόπουλος Α.  Δ.                15. Ρουμπέκας Β.  Α.
8.     Κράγγουρας Η.  Δ.                          16. Ρουμπέκας Χ.  Δ.
Από την Κοινότητα Κοκωνίου:
1.     Πετριώτης Ε.  Σ.  (Αστυφύλακας)         2. Σωτηριάδης Π.  Σ.
Από την Κοινότητα Καρφιωτίσσης:
1.     Πανουτσόπουλος Γ.  Ι.
Από την Κοινότητα Κουταλά:
1.     Δρεμούρα Ε.  Κ.                                 5. Οικονόμου Γ.  Π.
2.     Κοντογιάννης Π.  Θ.                          6. Οικονόμου Κ.  Χ.
3.   Μπουλτάς Χ.  Γ.                                 7. Οικονόμου Θ.  Χ.
4.     Οικονόμου Δ.  Κ.
Από την Κοινότητα Κουτσίου:
1.    Αγγελόπουλος Γ.  Α. (Παπάς)      5. Μπουζινέλου Β. Π.
2.   Γκόφας Π.  Γ.                              6. Μπουζινέλου Ε. Π.
3.     Καπώλης Κ.  Π. (Διδάσκαλος)    7. Μαρίνιας Ι. Θ.(Υπενωμοτάρχης)
4.     Καπώλης Ι.  Γ.
Από την Κοινότητα Κρηνών:
1.     Μπάρτζης Ι.  Γ.(Γιατρός)            5. Μπάρτζης Α.  Κ.
2.     Μπάρτζη Ε.  Κ.                           6. Παπαϊωάννου Π.  Π.(Φοιτητής)
3.     Μπάρτζη Π.  Κ.                          7. Ρομπόκος Β.  Κ.
4.    Μπάρτζης Φ.  Κ. (Μαθητής)
Από την Κοινότητα Κρυονερίου:
1.     Δήμου Κ.  Α. (Γιατρός)                  2. Δέδες Α.  Σ.
Από την Κοινότητα Λεχαίου:
1.     Μιχαλόπουλος Κ.  Γ.
Από την Κοινότητα Λυγιάς:
1.     Αλεξίου Α.  Ι.                               2. Αλεξίου Δ. Χ.
Από την Κοινότητα Λυκοποριάς:
1.     Δουρδούμας Π.  Α.                      7. Παπαμετζελόπουλος Λ.  Γ.
2.     Καραβέλος Ν.  Α.                        8. Παπαμετζελόπουλος Σ.  Α.
3.     Κίκερης Δ.  Α.                             9. Πολίτης Β.  Ν.
4.     Κίκερης Π.  Δ.                            10. Παύλου Α.  Π.
5.    Κίκερης Α.  Δ.                            11. Κοφινάς Γ. Η.
6.     Παπαδόπουλος Γ. Ι.                   12. Νικολακοπούλου Π.(σύζυγος)
Από την Κοινότητα Μάννας:
1.   Μιχαλόπουλος Δ.  Γ.               3. Τσάταρη Ε.  Ζ.
2.   Μιχαλόπουλος Χ.  Κ.
Από την Κοινότητα Ματίου:
1. Γκιόκας Κ.  Α.                         5. Μπαρμπόπουλος Ν.  Γ.
2.   Γκιόκα Μ.  Β.                          6. Πανόπουλος Χ.  Π.
3. Κατσιαούνης Κ.  Γ.                 7. Τσεμεντής Δ.  Σ.(Ενωματάρχης)
4.   Κατσιαούνης Σ.  Γ.
Από την Κοινότητα Μελισσίου:
1.   Αναγνωστόπουλος Ν.  Α.
Από την Κοινότητα Μεσινού:
1.Γαλάνης Γ.  Π.                        5. Μπολιαρίτης Γ.  Θ.
2. Γαλάνης Π.  Π.                        6. Τσεκρέκης Π.  Α.
3.Κουτσομίχος Α.  Σ.                 7. Τσεκρέκη Ε.  Π.
4. Μαλαχιάς Δ.  Κ.                      8. Ψιαχούλιας Δ.  Ε.
Από την Κοινότητα Μικρού Βάλτου:
1.     Καρβουτζής Ι.  Π.                 4. Μηλιώτης Α.  Κ.
2. Λαλιωτίτης Θ.  Σ.                  5. Σιγαλός Κ.  Ι.
3.     Λαλιωτίτης Π.  Δ.                  6. Σαλάτα Δ.  Μ.
Από την Κοινότητα Μοσιά:
1.     Αντωνόπουλος Βλ.  Ι.           3. Καράμπελας Π.  Ξ.
2.   Αντωνόπουλος Δ.  Ι.             4. Πέππας Ν. Σ.
Από την Κοινότητα Μουλκίου:
1.     Κοκκωνάκης Α.  Γ.               3. Παπακωσταντίνου Κ.  Ι.
2.  Κόλλιας Γ.  Δ.
Από την Κοινότητα Μποζικά:
1.     Παππά σύζυγος Β.
Από την Κοινότητα Μπολατίου:
1.    Αγγελοπούλου Μ. σύζυγος Γ.       2. Αγγελόπουλος Γ.  Ι.
Από την Κοινότητα Μπουζίου:
1.     Πετροπούλου Β.  Α.                     3. Τουρλοτός Γ.  Ι.
2.     Πετρόπουλος Σ. Γ.                       4. Τσίρου Αικατερίνη Α.
Από την Κοινότητα Νεμέας:
1.     Ανέστης Π.  Α.                 32. Παπαπάνου Ο.  Δ.
2.     Αναστασίου Κ.  Π.           33. Παπαπάνου Ε.  Π.
3.    Αθανασόπουλος Β.  Ν.     34. Παπαπάνος Δ. Ν.
4.     Γέραγας Γ.  Σ.                  35. Παπασωτηρίου Α.  Ε.(Φοιτητής)
5.    Γέραγας Ι.  Σ.                   36. Παπασωτηρίου Α.  Σ.
6.   Γέραγα Α.  Σ.                   37. Παπασωτηρίου Γ. Σ.
7.     Γιομπρές Κ.  Γ.                38. Παπασωτηρίου Η.  Σ.
8.     Γαστουνιώτης Π. Γ.(Δικηγ.)   39. Παπασωτηρίου Α.  Η.
9.     Γεωργίου Β.  Γ. (Δάσκαλος)   40 Πιέρρος Α.  Σ.
10.  Δαλαμαρίνης Ε.  Γ.            41. Πετρόπουλος Α. Σ.
11.     Ευσταθίου Ε.  Μ.               42. Πολυδώρου Ε.  Π.
12.      Ευσταθίου Φ.  Ε.               43. Πολυδώρου Π.  Ν.
13.    Ευσταθίου Δ.  Π.               44. Ρονιώτης Ε.  Κ.
14.Εμμανουήλ Δ.  Ε.              45. Σίδερης Κ.  Ν.
15.    Ζάχος Π.  Π.                      46. Σφαλέος Ν. Κ.
16.     Κοτσιώνης Γ.  Α.               47. Στιμαγκιώτης Λ.  Κ.
17.    Καστανιώτης Δ.  Γ.            48. Στιμαγκιώτης Ε.  Ν.
18.    Κοσμά Μ.  Κ.                    49. Στιμαγκιώτης Α.  Κ.
19.   Μπενέκος Γ.  Μ.               50. Σταθόπουλος Ν.  Π.
20.   Μάζος Δ.  Σ.                      51. ΣωτηρόπουλοςΣ. Δ.(Γιατρός)
21.   Μάζος Β.  Δ.                      52. Σωτηρόπουλος Τ.  Σ.
22.  Μάζου Κ.  Δ.                     53. Σωτηρόπουλος Κ.  Σ.
23.   Μπενέκος Γ.  Ν.                54. Τομαράς Ι.  Α. (Γιατρός)
24.   Μολόχας Γ. Α.                   55. Τζούρας Ν.  Γ.
25.    Μπαλντάς Ι.  Ι.                  56. Τόμπρος Ν.  Ι.
26.   Μποταίτη Ε.  Δ.                 57. Τριάμπελας Σ.  Δ.
27.  Μπεκιάρης Δ.  Σ.                58. Φρούσιος Χ.  Δ.
28.   Ξακουστού Σ. Σ.                59. Χρυσάϊδος Ι.  Ε.
29. Ξακουστού Σ.  Σ.               60. Ψαράκης Κ.  Β.
30.    Παλαιολόγος Γ.  Ν.            61. Ψαχούλιας Κ.  Π.
31.   Παλαιολόγου Ν.  Π.
Από την Κοινότητα Νεράτζης:
1.  Κασελάς Χ.  Β.                             2. Πανούσης Π.  Ι.
Από την Κοινότητα Ξυλοκάστρου:
1.     Αναστασόπουλος Ν.  Γ.   8. Λασσαδός Β.  Σ.(Πυροσβέστης)
2.     Γαβράς Β.  Δ.                   9. Λασσαδού Μ.  Σ.
3.     Κλουτσινιώτης Β.  Κ.      10. Λάσκος Χ. Γ. (Φοιτητής)
4.    Κλουτσινιώτης Κ.  Μ.     11. Μαργαρίτης Σ.  Σ.
5.   Κλουτσινιώτης Μ.  Κ.     12. Στίκας Π.  Δ.
6.     Κλουτσινίωτη Χ.  Κ.       13. Τσάμης Κ.  Γ.
7.     Καβέλης Ν.  Ι.
Από την Κοινότητα Παναρητίου:
1.     Γεωργίου Β.  Γ.                 3. Κοντογιάννης Δ.  Α.(Μαθητής)
2.     Κοντογιάννης Α.  Γ.          4. Μπελεσιώτης Χ.  Δ.(Δάσκαλος)
Από την Κοινότητα Πανοράματος:
1.    Καπέλλος Δ.  Κ. (Δάσκαλος)       4. Παπαθανασίου Γ.  Α.
2.   Καπέλλος Γ.  Κ. (Δικηγόρος)      5. Μπελεσιώτης Η.  Γ.
3.   Καπέλλος Α. Κ. (Ανθυπίατρος)
Από την Κοινότητα Πασίου:
1.    Ρομπόρας Γ.  Δ.                           2. Σίδερης Β.  Ι.
Από την Κοινότητα Περιγιαλίου:
1.     Γιαννίκος Ν.  Δ.(Υπομοίραρχος)        5. Φιακκάς Π.  Α.
2.     Μακρόπουλος Β. Θ.(Αστυφύλακας)   6. Χατζηζήσης Χ.  Ζ.
3.     Παπαδημητρίου Γ.  Φ. (Φοιτητής)     7.Χρονόπουλος Α.  Γ.
4.     Προβίδης Α.  Δ.                          
Από την Κοινότητα Πεταλούς:
1.     Γκολφινόπουλος Π.  Σ.                     4. Καϊτσας Λ.  Ι
2.     Δελή Π.  Ν.                                       5. Μαγκανιάς Κ.  Ν.
3.     Κορδούλης Χ.  Ν.                             6. Χίνος Γ.  Π.
Από την Κοινότητα Πετρίου:
1.     Μανιάτης Π.  Π.                             2. Χανιάς Χ.  Α.
Από την Κοινότητα Πιτσών:
1.    Γαρούφος Γ.  Α.                           8. Μπουζούλας Κ.  Β.
2. Δημόπουλος Α.  Δ.                       9. Σταματόπουλος Χ. Α.
3.    Ζιογιώκος Α.  Β.                          10. Σκαρτσούνης Σ.  Σ.
4.     Ζωγράφος Γ.  Α.                           11. Φούτρης Α.  Α.
5.     Κατσούλης Τ.  Α.                         12. Χαντές Σ.  Π.
6.     Κατσούλη Ε.  Ε.                           13. Χαντές Χ.  Β.
7.     Κυριάκος Γ.  Η.                            14. Χαντές Χ.  Θ.
Από την Κοινότητα Πουλίτσης:
1.    Ευσταθίου Δ.  Α.                          8. Μαρίνη Ρ.  Δ.
2.     Ευσταθίου Σ.  Κ.                          9. Νάκου Ε.  Ν.
3.     Κωσταντίνου Γ. Δ.                       10. Νάκου Ε.  Ν.
4.   Μαρίνης Π. Δ.                              11. Νάκος Η.  Ν.
5.    Μαρίνης Ν. Δ.                              12. Νικολάου Μ.  Β.
6.    Μαρίνη Ε.  Ε.                               13. Νικολάου Π.  Β.
7.     Κυριάκος Γ.  Η.                            14. Νικολάου Δ.  Β.

Από την Κοινότητα Ρεθίου:
1.     Βασιλάκος Ι.  Π.                          3. Ματσούκας Β.  Τ.
2.     Μουτσούκας Τ.  Μ.                    4. Ματσούκα Θ.σύζυγος Α.
Από την Κοινότητα Ρίζης:
1.    Βλαχοσωτηρίου Π.  Ι.             5. Λάσκος Χ. Γ.(Φοιτητής)
2.     Κοροβήλος Α. Π. Φοιτητής    6. Μετζέλος Κ. Σ.
3.     Καρβελάς Ν. Κ.                      7. Πουγκιαλής Χ.  Γ.*
4.    Λουκόπουλος Ι. Β.                 8. Πουγκιαλή Π.  Ν.
*σ.σ. Διόρθωση ονόματος σύμφωνα  με πληροφορία του συνονόματου εγγονού του: Πουγκιάλης Χρήστος του Γεωργίου.)
Από την Κοινότητα Ροζενών:
1.     Αδάμ Α. Θ.                                   8. Κατσαρού Π.  Σ.
2.     Βυζάς Κ.  Α.                                 9. Κατσαρού Μ.  Χ.
3.     Βυζάς Ν.  Κ. (Μαθητής)               10.Κουλαμάς Χ.  Γ.
4.     Γεωργαλάς Χ.  Ν.                         11.Πασιόπουλος Σ.  Α.
5.     Δαμάλας Γ.  Ν.                             12. Χίνος Ι.  Σ.
6.     Κουρτέσης Χ.  Ν.                         13. Χασάπης Α.  Π.
7.     Κατσαρού Α.  Σ.
Από την Κοινότητα Σαρανταπήχου:
1.   Σταματοπούλου Ν.  Α.
Από την Κοινότητα Σικυώνος:
1.     Αποστολόπουλος Σ.  Γ.                5. Μπαραλός Μ.  Κ.
2.  Δαματόπουλος Α.  Π.                   6. Πανούσης Γ. Α.
3.    Μανίκα Ζ.  Ι.                                7. Ρότσιος Α.  Κ.
4.     Μιχαλόπουλος Γ.  Δ.                    8. Σιαφτουλή Σ.  Χ.
Από την Κοινότητα Σολομού:
1.    Καπλάνης Χ.  Ε.                           4. Νικητιάδη Α.  Π.
2.     Καπλάνη Ε. Κ.                             5. Οικονόμου Αικ.  Σ.
3.     Μεζίνης Α.  Θ.                             6. Οικονόμου Σ. Π.
Από την Κοινότητα Σουλιναρίου:
1.     Καλλάς Γ.  Κ.                               4. Μπαχταλιάς Ν.  Κ.
2.     Καλλάς Χ.  Ε.                               5. Νικολάου Χ.  Δ.
3.     Λιάκος Δ.  Α.                               6. Τσελώνης Α.  Θ.
Από την Κοινότητα Σουλίου:
1.     Κόλλιας Α. Γ.
Από την Κοινότητα Σοφιανών:
1.     Κουρούμαλης Κ.  Γ.              2. Μπούρμπουλας Ε. Γ.(Παπάς)
Από την Κοινότητα Σοφικού:
1.     Αντωνίου Μ.  Α.                      18. Ντάσκας Σ.  Π.
2.    Βενετσάνος Γ.  Γ.                    19. Ντούρος Α.  Δ.
3.    Δανιήλ Μ. σύζυγος Γ.              20. Παπανικολάου Μ. συζ. Δ.
4.     Δανιήλ Σ.  Α.                            21. Παπανικολάου Χ.  Δ.
5.  Καρβούνη Ε.  Δ.                      22. Παπανικολάου Κ.  Δ.
6.     Κλέττας Ι.  Δ.                           23. Παπανικολάου Ε. Δ.
7.    Κουτσογκίκας Α.  Δ.                24. Πέρρας Ε. Σ.
8.     Κουτσογκίλα Ε.  Δ.                  25. Πιπίνης Ν.  Ι.
9.   Κουτσογκίλας Δ.  Α.                26. Πιπίνης Ν.  Δ.
10.      Κουτσογκίλας Σ.  Δ.            27. Πιπίνης Δ.  Σ.
11.           Μπάκουλης Σ.  Ι.                28. Στίκας Δ. Δ.(Αστυφύλακας)
12.            Μπάκουλης Σ.  Σ.               29. Τσίγκος Ι.  Χ.
13.         Μπάκουλης Ι.  Δ.                30. Φίλη Π. σύζυγος Γ.
14.          Μπάκουλης Δ. Ι.
15.        Μπάκουλης Γ. Ι.
16.            Μπάκουλης Ο.  Ι.
17.          Μπάκουλης Ο.  Ι.
Από την Κοινότητα Σπαρτιναϊκου:
1.     Δρούζας Χ.  Β.                             6. Τσιμπουξής Χ.  Ι
2.     Κουρούμαλης Κ.  Δ.                     7. Τσιμπουξής Κ.  Ι.
3.     Κουρούμαλης Σ.  Δ.                     8. Τσιμπουξής Γ.  κ.
4.     Καλύβας Γ. Σ.                              9. Τσιμπουξής Δ.  Β.
5.     Μαυρατζά Η.  Σ.
Από την Κοινότητα Στενού:
1.     Γεωργίου Γ.  Χ.                           6. Χαρλαύτης Δ. Π.
2.    Λαδάς Ν.  Χ. (Φαρμακοποιός)     7. Χαρλαύτης Α.  Π.
3.    Λιάκος Γ.  Χ.                               8. Χαρλαύτης Ε.  Π.
4.     Χαρλαύτης Π. Α. (Παπάς)            9. Χαρλαύτης Χ.  Κ.
5.     Χαρλαύτης Γ.  Π.
Από την Κοινότητα Στεφανίου:
1.  Γκρούτσης Ε.  Χ.                             10. Πάστρας Π.  Γ.
2.     Θεοστήρ.Ρ.Δ.-Ριζόγιαννης(Μοναχός) 11.Πάστρα Χ.συζ. Γ.    
3.     Καραντούνια Αικ.  Μ.                          (έγκυος 8 μηνών)
4.    Μπαλάφα Αικ.  Μ.                           12. Πάστρα Μ. συζ.Α.
5.    Μπαλάφα Δ.  Α.                                   (έγκυος 9 μηνών)
6.     Μπαλάφα Α.  Δ.                               13. Πάστρας Γ.  Π. 
7.     Μπαλάφα Β.  Δ.                               14. Πάστρας Α.  Π.
8.    Μπαλάφας Β.  Δ.                             15. Πάστρας Π. Π.
9.     Μπαλάφα Α. συζ. Δ.
Από την κοινότητα Στιμάγκας:
1.     Κωσταντίνου Χ.  Κ.        3. Κωσταντίνου Κ. Χ. (Δικηγόρος)
2.     Κωσταντίνου Ε.  Χ.        4. Μπερτσέκας Ν.  Α. (Παπάς)
Από την Κοινότητα Στομίου:
1.     Κεφάλας Ν.  Γ.                   2. Σαρτζής Ι. Δ.(Χωροφύλακας)

Από την Κοινότητα Στυλιών:
1.     Αθανασίου Ε.  Κ.                         2. Αθανασίου Μ.  Β.
Από την Κοινότητα Ταρσινών:
1.  Ανδρικοπούλου Γ. συζ. Α.           11. Πανόπουλος Β.  Ν.
2.    Ανδρικόπουλος Α.  Α.                  12. Ρέλιας Α.  Γ.
3.     Ιωάννου Χ.  Α.                             13. Ρέλιας Δ. Α.
4.    Καμπούρη Ε.  συζ. Α.                   14. Ρέλιας Χ.  Α.
5.    Μπράβου Π.  Κ.                           15. Ρέλια Ε. συζ. Α.
6.    Μπράβος Κ.  Δ.                            16. Σταθόπουλος Φ.  Κ.
7.    Νικολάου Ε.                                 17. Σταθόπουλος Κ. Χ.
8.    Νικολάου Ε. συζ. Ε.                     18. Σωτηρόπουλος Σ.  Κ.
9.   Πατρώνα Ε. συζ.                          19. Τριανταφύλου
10.          Πατρώνας Ν.  Α.
Από την Κοινότητα Φενεού:
1.    Ηλιόπουλος Κ.  Ι.                         6. Κουτρουβέλης Χ.  Ν.
2.     Κακκαβάς Σ.  Ν.                          7. Παπαγεωργάκης Γ.  Κ.
3.     Κακαβάς Β.  Κ.                            8. Φέτσης Σ. Σ.
4.    Κακκαβάς Α.  Β.                          9. Χατζής Π.  Γ.
5.     Κατσίκας Γ.  Σ.
Από την Κοινότητα Χαλκείου:
1.     Καρπούζης Δ.  Β.                         3. Ματζίκας Α.  Α.                 
2.     Μαγγίνας Κ.  Γ.                            4. Λολίτσας Α.  Δ. 
Από την Κοινότητα Χεληδορίου:
1.    Κανελλόπουλος Α. Γ.(Αστυφύλ.) 3. Κοντογιάννης Γ. Κ.
2.    Κλαδούχος Π.  Κ.

Από την Κοινότητα Χιλιομοδίου:
1.     Βερδές Π.  Δ.(Δάσκαλος)          4. Τόγιας Σ.  Σ.
2.     Γεώργαρης Χ.  Κ.                     5. Καλλαράς Ν. Θ.(Επίατρος)
3.    Σκούρτης Π.  Μ.
Από την Κοινότητα Ψαρίου:
1.     <Βλάχος Γ.  Β.                     4. Ποτάκης Σ.Π.(Υπαστυνόμος)
2.    Γεωργίου Α.  Β.(Χωρ/κας)    5. Τσιέλου Σ.  Δ.
3.     Δημητράκης Ν.  Κ.
=============================================
Γενικό Σύνολο 798 -συν δύο ζώντα βρέφη στις κοιλίες των μητρών τους!
-------------------
Βιβλιογρ.: 1943-1944"Από τον  προμαχώνα της Στιμάγκας"Ιωαν. Μπαλαφούτα
===========================================================

Κατωτέρω παρατίθενται οι  νεκροί από το βιβλίο του ΚΟΣΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ  "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ 1941-44 " -1964. Στο οποίο αποτυπώνονται μόνο οι 632 σε αριθμό νεκροί στην Κορινθία! Επί προσθέτως και οι νεκροί της περιφέρειας Αργολίδας!


















 --------------------------------------------------------------------------------------------------------











       =====================================================
   Σημειώσεις:
      1) Ίσως η μόνη περίπτωση στον κατοχικό εμφύλιο είναι η "μάχη του Αχλαδόκαμπου" όπου οι νεκροί και των δύο παρατάξεων (ΕΛΑΣ -ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ) τιμήθηκαν δεόντως! Και αυτό οφείλεται στο μεγαλείο του ανδρός Συν/χη Εμμ. Βαζαίου, που προσωπικά με την φυσική του παρουσία, έλεγξε την κατάσταση και όχι κάθε "Καπετάνιος" ή "Πολιτικός Επίτροπος" του Συντάγματος.
   2) Επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι σφαγιασθέντες θεωρήθηκαν "Αντιδραστικοί" ! Ένας ακατανόητος εγκληματικός όρος που διοχετεύθει από κάποιον ψηλά ιστάμενο νοσηρό εγκέφαλο του ΚΚΕ και αναμασιέται μέχρι και σήμερα!  
      3) Και από την παραπάνω κατάσταση, απορρέει η γενοκτόνος "γραμμή" της "οικογενειακής ευθύνης" όταν ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες μέχρι και βρέφη των! (Ηθικοί αυτουργοί για την Πελοπόννησο, οι υπεύθυνοι του ΚΚΕ: Νικ. Μπελογιάννης , Αχιλλ. Μπλάνας - Γιά την Αργολιδοκορινθία: Θ. Ζέγγος- Γιά την Αχαϊα: Βρασ. Μακρής......! )
     4) Από το χωριό Κλένια Κορινθίας δεν σφαγιάστηκε κανείς στον κατοχικό εμφύλιο. Αυτό οφείλεται στον Ιωαν. Ρεκλείτη με το ψευδώνυμο "Τόμπρος" που ήταν από την Κλένια ,ο οποίος με 5-6 άλλους από άλλα χωριά  (όπως με τον Μάρκο Σκούπα από το Αγιονόρι - εκτελέστηκε κατόπιν από τους Γερμανοτσολιάδες!) συγκρότησαν τον πρώτο πυρήνα του ΕΑΜ Αργολιδοκορινθίας. Ο Τόμπρος κατόπιν έγινε καπετάνιος στο 6ο Σ.Π.-ΕΛΑΣ. (Στο να μην σφαγιασθεί  κανείς Κλενιάτης συνέβαλε και ο πατήρ μου, όταν ένας Κλενίατης ,Κορδώσης στο επώνυμο -έφτιαχνε σαμάρια- εστάλη  μέσω του χωριού μου ΣΤΕΦΑΝΙ, να προωθηθεί στο "κέντρο εκτελέσεων" του χωριού Λίμνες, με μία επιστολή που και από άλλες ανάλογες μαρτυρίες ήταν κοινότυπη και έγραφε: "Ο Φέρον την επιστολή να εκτελεστεί!!! " Ο Πατήρ μου κυρίως και άλλοι του είπαν: "Εξαφανίσου!!! "- Ήταν γενική τακτική των ¨οργανώσεων" να οδηγούνται μόνοι τους οι "αντιδραστικοί"  ως πρόβατα στη σφαγή!  Ο Κλενιάτης τελικά γλύτωσε!)

          Παρατίθεται ακολούθως μιά φωτογραφία- από αρχείο του ΕΛΙΑ- στην οποία ο εικονιζόμενος που φέρει το μαύρο περιβραχιόνιο είναι ο "Τόμπρος" . (Αναφέροντας δε σχετικά ότι έαν ήταν εύκολο να εξιστορηθεί η όλη δραματική ιστορία αυτού του ανθρώπου και της οικογενείας του θα είχαμε αναλογικά  πλήρη αντίληψη του όλου  εμφυλίου!!!) 


Πηγή Φωτογραφίας: ΕΛΙΑ (Από αριστερά Μίμης Μαυραγάνης, Βλάχος Κώστας, Κολεβέντης Σπύρος, Ρεκλείτης Γιάννης-ή Τόμπρος και η Ελένη Δασκαλοπούλου-ή Ελιά)
=======================================================================
30-01-13
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ
=======================================================================
        Υ Γ.
     1. ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Aς το θεωρήσωμεν λοιπόν πλέον ωρισμένον ότι υπάρχουν αυτά τα δύο είδη εις την ψυχήν, όσον δε αφορά τώρα τον θυμόν και την αιτίαν, η οποία τον προξενεί, θα το θεωρήσωμεν ως τρίτον είδος, ή μήπως να είναι της αυτής φύσεως με το άλλο από τα δύο πρώτα;
ΑΔΕΙΜΑΣΤΟΣ:  Ίσως να είναι το αυτό με το επιθυμητικόν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αλλ΄ εγώ άκουσα κάτι τι μίαν φοράν, που το πιστεύω αληθηνόν, ότι δηλαδή ο Λεόντιος ο υιός του Αγλαϊωνος επιστρέφων κάποτε από τον Πειραιά, από το βόρειον τείχος έξω, παρετήρησε μακρόθεν πτώματα εξηπλωμένα εις τον τόπον των θανατικών εκτελέσεων και ησθάνθη την επιθυμίαν να πλησιάση να τα ιδή, αλλά συγχρόνως και κάποια ενδόμυχος αποστροφή τον απέτρεπε, και κατ΄ αρχάς μεν ανθίστατο εις την επιθυμίαν του και εσκέπασε το προσωπόν του, επί τέλους όμως νικηθείς έτρεξε προς τα πτώματα, άνοιξεν εμπρός των όσον ημπορούσε περισσότερον τα μάτια του και είπεν «ιδού, πανάθλια, χορτάσατε λοιπόν το ωραίον αυτό θέαμα!»
ΑΔΕΙΜΑΣΤΟΣ: Ναι το ήκουσα και εγώ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Αυτός λοιπόν ο λόγος σημαίνει, ότι η ορμή της ψυχής αντιτάσσεται ενίοτε προς τας επιθυμίας, ως πράγμα διαφορετικόν από αυτάς.
ΑΔΕΙΜΑΣΤΟΣ : Πράγματι αυτό σημαίνει.
 (Πλάτωνος  Πολιτεία  Κεφάλαιο Δ΄)
--------------------------------------
2. «Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, μόνο ένας σε αυτήν εδώ την πλάση ολόκληρη, πάντα θα πολεμά. Και μην ελπίζεις πως τη γη μου θα την κάνεις δική σου. Βγάλτο από το νού σου» Θ. Κολοκοτρώνης
(ΟΛΥΝΘΟΣ -ΑΠΟΙΚΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ)