Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

(071).ΠΕΡΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝ/ΧΗ ΕΜΜ.ΒΑΖΑΙΟΥ


Η εν Ελλάδι "γκεμπελίστικη" ιστοριογραφία της "αριστεράς" δεν έχει τα όριά της και δεν είναι μόνο το ότι σκοπός της είναι να απενεχοποιηθεί από τα εγκλήματα  του εμφυλίου εις βάρος του Ελληνικού λαού, είναι και σκύλευμα νεκρών και "δικών" της ανθρώπων, με την συντήρηση τελικά, μέσω του ψεύδους, ανθελληνικών ιδεολογιών και νοοτροπιών γιά συνεχή   υποταγή και εκμετάλλευση των Ελλήνων από αλλότριους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επαΐοντας για να το καταλάβει!
Ένα μικρό παράδειγμα είναι και το παρακάτω:
Ο Εμμ. Βαζαίος στο βιβλίο του ως στρατιωτικός είναι "δωρικός" μεστός και σαφής στον λόγο του, στην παρατιθέμενη σελ. 23 γράφει γιά την διοικητική δομή του ΕΛΑΣ :
"Επρόκειτο περί συγκροτήσεως στρατού ο οποίος ελειτούργει με σύστημα τελείως ξένον προς ημάς όσον αφορά την διοίκησίν του. Ύπήρχε το τριμελές αρχηγείον [στρ/κός αρχηγός, καπετάνιος,πολιτικός] εις το οποίον ο Στρατιωτικός του αστικού στρατού δυσκόλως ηδύνατο να προσαρμοσθή. Ο Καπετάνιος και ο πολιτικός έχοντες την κομμουνιστικήν νοοτροπίαν, ησχολούντο περισσότερον με την πολιτικήν διαπαιδαγώγησιν των ανταρτών, και ολιγώτερον με την οργάνωσιν των στρατιωτικών τμημάτων και με τας μάχας. Επί πλέον ως ήτο φυσικόν μας παρακολουθούν ημάς τους στρατιωτικούς αγρύπνως, και πάσα ενέργειά μας τείνουσα εις την πραγματικήν συγκρότησιν στρατιωτικών τμημάτων πειθαρχημένων εθεωρείτο ύποπτος"          





       'Οταν από το 2011 ξεκίνησα σχετική έρευνα γιά τον Εμμ. Βαζαίο ,σταδιακά εξεπλάγην για την σταδιακή  παραποίηση, εκμετάλλευση της δράσης του από την πλευρά της "αριστεράς" κυρίως και από ανθρώπους που είχε δίπλα του στον ΕΛΑΣ και που τους φωτογραφίζει στο βιβλίο του. Έφτασαν σε σημείο να πλαστογραφήσουν την υπογραφή του και το πότε απεβίωσε, οι υποτίθεται "αντιστασιακοί" τύπου Βουρτσιάνη [(Βλέπε ανάρτηση 041-ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΑΙΜΟΣΤΑΓΩΝ / ΖΕΓΓΟΣ Θ.(Στάθης) /ΒΟΥΡΤΙΑΝΗΣ Δ.(Κίτσος)].
Στον ιστοχώρο αυτό έχουν καταχωρηθεί τα πλείστα που αφορούν τον Συν/χη Εμμ. Βαζαίο ,εννοείται με επίπονη προσπαθειά μου.Το αναφέρω αυτό όχι για τίποτε άλλο, αλλά διότι πρόσφατα είδα στην “ΒΙΚΙΠΑΙΔEΙΑ” με καταχώρηση ημερομηνία σήμανσης την 10/11/2013, βιογραφικό του Εμμ. Βαζαίου και πραγματικά “δεν” εξεπλάγην για το ότι εκεί αποτυπώνεται αισχρό ψεύδος (παραποίηση) από κομμουνιστόπληκτους!
Παραθέτω σχετικά κατωτέρω τα αναφερόμενα στην "ΒΙΚΙΠΑΙΔEΙΑ" και τα αναφερόμενα στον συνημμένο εκεί σύνδεσμο και επισημαίνω δυό-τρία "τρανταχτά":
1) Από που και ως που το πρωτάκουστο ότι το προσωνύμιο του Βαζαίου ήταν "Καπετάν Βαζαίος"; Θέλει ο συντάκτης λοιπόν να τον ταυτίσει με τους κομμουνιστές "καπεταναίους" που άλλος ήταν ο σκοπός τους στο ΕΛΑΣ και που σαφέστατα τον αναφέρει στο παραπάνω απόσπασμα του βιβλίου του ο Βαζαίος!Το βιβλίο του "Γκέμπελς" Παπαστεργιόπουλου τι σχέση έχει με το βιογραφικό του Βαζαίου;
2) Που το βρήκες γραμμένο αυτό εσύ συντάκτη του βιογραφικού; Το "δήλωσε εγγράφως ότι παρασύρθηκε και κακώς έπραξε παραμένοντας στον ΕΛΑΣ"; Το γράφεις για να δημιουργήσεις πιά  εντύπωση; Παραποιείς και τα αναφερόμενα και στο σύνδεσμο που παραθέτεις και που λέγεται εκεί το ακριβώς αντίθετο! Θέλεις να πείς μάλλον ότι μόνο οι κομμουνιστές εγκληματίες κάνανε "πραγματική αντίσταση" και γιαυτό δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας,ενώ όλοι οι άλλοι ήσαν απλώς ......Έλληνες!
3) Παρατίθεται η γνωστή φωτογραφία του Εμμ. Βαζαίου με μερικούς του Συντάγματος και όχι το πρέπον δηλ. μία που να απεικονίζεται  μόνος του και γιατί; Οι περισσότεροι από τους άλλους εικονιζόμενους είναι αυτοί που ό ίδιος ο Βαζαίος στο βιβλίο του, τους "στολίζει" με το "Πιστά ανδρείκελα του Στάθη".΄Ενας δε απ'αυτούς είναι και ο “κομμουνιστής” δικηγόρος, Ευάγγ. Λέκκας, ο πολιτικός επίτροπος του Συντάγματος (το ότι φωτογραφήθηκε ο Βαζαίος μαζί τους δεν πάει να πει ότι υπήρχε ταύτιση αρμοδιοτήτων!) Η σκοπιμότητα θεωρώ ότι είναι : “Ο στρατιωτικός Βαζαίος συνεργάστηκε με τον ΕΛΑΣ και γι΄αυτό το μαχαίρι δεν έφτασε μέχρι την καρδιά του (Όπως πράγματι παρ΄ ολίγο να συνέβη στον Φαρμακά) ,άρα οι χιλιάδες άλλοι αξιωματικοί δικαιολογημένα εσφαγιάσθησαν αγρίως διότι θέλησαν να ενταχθούν σε Εθνικιστικές Αντιστασιακές Οργανώσεις στις μη έχοντες το μίασμα του κομμουνισμού!”

Εμμανουήλ Βαζαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

O καπετάν Βαζαίος επικεφαλής ανταρτών του ΕΛΑΣ (όρθιος στο κέντρο)
Ο Εμμανουήλ Βαζαίος γεννήθηκε στη Σαντορίνη το 1899 και ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ένας από τους σπουδαιότερους στρατιωτικούς αρχηγούς του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου με το προσωνύμιο "Καπετάν Βαζαίος".

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φοίτησε στην Ελληνογαλλική Εμπορική Σχολή Σαντορίνης και κατόπιν δούλεψε ως διερμηνέας στη γαλλική ναυτική αποστολή και έπειτα στο εμπορικό γραφείο της γαλλικής πρεσβείας. Το 1919 κατετάγη στο στρατό όπου και παρέμεινε έως και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Το 1932 παρακολούθησε τη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Παντρεύτηκε στη Θήρα το 1936 την Μαρουσώ Σιγάλα και εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο. Το 1937 στάλθηκε στη Γαλλία για μετεκπαίδευση. Έλαβε μέρος και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ως Ταγματάρχης του 40ου συντάγματος Ευζώνων και διακρίθηκε για τις διοικητικές ικανότητες και την αυτοθυσία του κερδίζοντας το σεβασμό και την εκτίμηση των στρατιωτών του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου τιμήθηκε με το με αριστείο ανδρείας το 1941.

Αντιστασιακή δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης από τον Ιούνιο του 1943. Αρχικά συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα στα όρια Κορινθίας και Αργολίδας η οποία αργότερα συγχωνεύτηκε με τις μονάδες του ΕΛΑΣ. Η φήμη του από το αλβανικό μέτωπο και η ευρεία εκτίμηση, που έχαιρε, επέτρεψαν την κατάταξη πολλών μαχητών στις τάξεις του ΕΛΑΣ. Οργάνωσε και διεξήγαγε πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων ως στρατιωτικός διοικητής του 6ου Συντάγματος της III Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου. Συμμετείχε επίσης στην μάχη της Αθήνας κατά τα Δεκεμβριανά 1944, πολεμώντας τα αγγλικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους.

Μεταπολεμικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυλακίστηκε 10 μήνες στην Κόρινθο λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ από το 1946 εξορίστηκε στη Σέριφο, την Ικαρία, τη Θήρα και τη Μακρόνησο. Το 1947 παραπέμφθηκε σε δίκη με το αίτημα της απόταξης και την κατηγορία ότι συμμετείχε στο ΕΑΜ -ΕΛΑΣ. Η απόφαση ήταν καταδικαστική και ξαναεξορίστηκε στην Μακρόνησο ως το 1951. Λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ υπέστη έκπτωση του βαθμού του και στέρηση της στρατιωτικής του σύνταξης. Το 1952 αποκαταστάθηκε στον ΕΣ ως αντ/χης ε.α, αφού δήλωσε εγγράφως ότι παρασύρθηκε και κακώς έπραξε παραμένοντας στον ΕΛΑΣ. Τις εμπειρίες του από τον αγώνα κατά των κατακτητών τις συμπεριέλαβε στο βιβλίο του "Τα άγνωστα παρασκήνια της Εθνικής Αντιστάσεως εις την Πελοπόννησον"(σελ.137) που εκδόθηκε στην Κόρινθο το 1961 από την "Εφημερίδαν της Κορίνθου".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εμ. Βαζαίος, "Τα άγνωστα παρασκήνια της Εθνικής Αντιστάσεως εις την Πελοπόννησον", Κόρινθος 1961
  • Θηραϊκά νέα, τεύχος Οκτωβρίου 1997
  • Ηλία Παπαστεργιόπουλου, "Ο Μωρηάς στα όπλα"(Εθνική Αντίσταση 1941-1944), Έρευνα και Κριτική της Νεοελληνικής ιστορίας), εξάτομο, Αθήνα 1965-1980

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

============================================================================
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ:





ΔΕΥΤΈΡΑ, 2 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2010

Εμμανουήλ Βαζαίος Ένας ήρωας της Αντίστασης



       Ο Εμμανουήλ Βαζαίος (Σαντορίνη 1899- ) ήταν στρατιωτικός. Φοίτησε στην Ελληνογαλλική Εμπορική Σχολή Σαντορίνης και κατόπιν δούλεψε ως διερμηνέας στη γαλλική ναυτική αποστολή και έπειτα στο εμπορικό γραφείο της γαλλικής πρεσβείας. Το 1919 κατετάγη στο στρατό όπου και παρέμεινε έως και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1932 παρακολούθησε τη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Το 1937 βρέθηκε στη Γαλλία για μετεκπαίδευση. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον πόλεμο του 1940 ως λοχίας του 40ου συντάγματος Ευζώνων και διακρίθηκε για τις διοικητικές ικανότητες και την αυτοθυσία του. Τιμήθηκε με το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας το 1936 και με αριστείο ανδρείας το 1941. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης από τον Ιούνιο του 1943. Συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα στα σύνορα Κορινθίας και Αργολίδας η οποία αργότερα, μετά από παραίνεση του Άγγλου στρατηγού Μάκ Μάλεν, συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη ομάδα του Ε.Λ.Α.Σ. Φυλακίστηκε 10 μήνες στην Κόρινθο λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ από το 1946 εξορίστηκε στη Σέριφο, την Ικαρία, τη Θήρα και τη Μακρόνησο. Το 1947 παραπέμφθηκε σε δίκη με το αίτημα της απόταξης και την κατηγορία ότι υπηρέτησε στην  οργάνωση Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. Η απόφαση ήταν καταδικαστική και ξαναεξορίστηκε στην Μακρόνησο ως το 1951.
       Για την οικογενειακή του κατάσταση γνωρίζουμε μόνο ότι παντρεύτηκε στη Θήρα το 1936 την κόρη του Ευάγγελου Σιγάλα, Μαρουσώ, και αργότερα εγκαταστάθηκαν  στην Κόρινθο. 


Η Μαρία Νομικού   τότε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καρτεράδου, η οποια είχε εκφωνήσει και τον πανηγυρικό λόγο κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων είχε πει εκτός των άλλων: « Σύμφωνα με επιστολή του Συνταγματάρχη Τσακαλωτού, Διοικητηή του 40ου Συντάγματος Ευζώνων με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1841, ο Εμμανουήλ Βαζαίος ήταν μελετηρός, φιλότιμος, εργατικός και δραστήριος, αποδίδοντας πάντα ωφέλιμον έργον προς την πατρίδα. Ο Συνταγματάρχης Βαζαίος ανελάμβανε πάντα τις πιο επικύνδινες αποστολές και έδειξε ηρωική αυτοθυσία και χαρακτηριστική αντίληψη συντελέσας στην επιτυχία των υπό του Συντάγματος του αναληφθεισών εντολών. Γενικώς παρουσιάζεται σαν Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, τον οποίο εμπιστεύοταν τόσο οι ανώτεροί του, όσο και άντρες του Συντάγματός του,. Στην αρχή της Φασιστικής Γερμανικής Κατοχής, ο Εμμανουήλ Βαζαίος έμεινε στην Κόρινθο, όπου το τότε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον όρισε Επόπτη των Αναπήρων Κορινθίας. Στεγαζόμενος στην Κόρινθο, συνδέθηκε με την οργάνωση « Αβέρωφ» και μεταβίβαζε σε αυτήν σημαντικές πληροφορίες για τη διάσωση και φυγάδευση Άγγλων αιχμαλώτων. Έσωσε πολλούς αντιστασιακούς Έλληνες της περιοχής,.
Αρχές Μαίου 1943 ο Βαζαίος εγκαταλείπει  το σπίτι του και κατέφυγε μαζί με άλλους αξιωματικούς στην ορεινή Κορινθία, όπου οργάνωσαν την Αντίσταση γράφοντας λαμπρές σελίδες στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Εντάχθηκε μαζί με την ομάδα του στο Ε.Λ.Α.Σ. ο Καπτα Βαζαίος μπαίνει νικηφόρος στις 8 – 10 – 1844 μαζί με το 12οΣυνταγμά ,στην Κόρινθο.
Ο Εμμανουήλ Βαζαίος τον Μάρτιο του 1945 συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στις φυλακες Κορίνθου για την αντιστασιακή του δράση υπόδικος για δέκα μήνες απαλασσόμενος όμως τελικά όλων των κατηγοριών. Αργότερα εξορίστηκε για 31/2 χρόνια σε Σέριφο, Ικαρία, Θήρα, Μακρόνησο, αφού αρνήθηκε να υποβάλλει αναφορά  δηλώνοβτας ότι παρασύρθηκε και κακώς έπραξε παραμένοντας στον Ε.Λ.Α.Σ. Υπέστη έκπτωση του βαθμού του και στέρηση της σύνταξής του Απεκαταστάθη το 1952.

Θηραικά Νέα  Οκτώβριος 1997
==========================================================
02-09-14
Σωτήριος Ριζόγιαννης
==========================================================
Υ.Γ.
 1. Η θυγατέρα του Εμμ. Βαζαίου η Ζαχαρούλα Βαζαίου Γαβαλά ζει ας σας πεί λοιπόν και σε σας ότι ο πατέρας της απεβίωσε 10-10-1965 ώστε τουλάχιστον να μην παραποιείτε την ημερομηνία θανάτου του, γιατί μπορεί οι νεκροί "σας" να δεδικαίωνται , όμως η ανήθικη ηθική που σας άφησαν οσάν παρακαταθήκη δεν δικαιώνεται!!
  2. Δεν γνωρίζω την επέμβαση στην "ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ" για αλλαγή του βιογραφικού,ας την κάνει όποιος νομίζει ξέρει και  θέλει! 

Υ.Γ. 03-12-2014
 ΑΙΔΩΣ: Αυτοί που νομίζουν ότι η ιστορία είναι δικιά τους και κομμουνιστική άλλαξαν την 13-09-14, μετά την ανωτέρω δημοσιοποίηση μερικώς τα αναφερόμενα στην Βικιπαίδεια. Ήτοι αφαίρεσαν την φωτογραφία και το "Καπετάν Βαζαίος" όπως και τον "σύνδεσμο" προσθέτοντας ένα άσχετο σύνδεσμο!