Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

(081)Δίκη για το Δημόσιο "Κομμουνιστικό" λιντσάρισμα του ΔΗΜ.ΑΓΓΕΛΟΥ στις Λίμνες Άργους την 14/8/1944


Στα μέσα Αύγουστου του 1944 στην περιοχή της ανατολικής Αργολιδο-Κορινθίας εξελίσσεται το τελευταίο κύμα  ομαδικών και μεμονωμένων  σφαγών "αντιδραστικών".
Ενδεικτικά στις 15/8/1944 σφάζονται ομαδικά 23 Μιδεάτες(Κερμπεσιώτες-μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά), όπως την ίδια ημερομηνία σφάζονται ομαδικά  "αντιδραστικοί"(περί τους 50) από τα χωριά της ανατολικής Κορινθίας στο Σοφικό. Στις 21/8/1944 στο Αγιονόρι σφάζονται ομαδικά 24 Λιμνιάτες.
Οι σφαγές αυτές δεν έγιναν τυχαία,  η εντολή εδόθη άνωθεν από ανώτερα κομμουνιστικά στελέχη για ξεκαθάρισμα των μη κομμουνιστών ώστε ενόψει της δεδομένης απελευθερώσεως και αποχωρήσεως των Γερμανών, να παραμείνουν υποτίθεται μόνο "καθαρόαιμοι" κομμουνισταί και μη επικίνδυνοι “αντιδραστικοί”, για να δομηθεί έτσι ένα κομμουνιστικό καθεστώς τους, χωρίς καμία αντίδραση.
Ο "Στάθης" το πρώτο δεκαήμερο του μήνα Αυγούστου όταν συνήλθε η ολομέλεια της Κομ. Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου απομακρύνθηκε από το πόστο του,ως "διαστρεβλωτής της κομματικής γραμμής στον τρόπο του χτυπήματος της αντίδρασης και των προδοτών", παρόλα αυτά όμως εκτιμώ ότι και τις συγκεκριμένες εντολές για τις ανωτέρω σφαγές τις έδωσε ο «Στάθης».Δεν έχει ουσιώδη ιστορική σημασία όμως, διότι αυτό το «κτήνος-τέρας» κατόρθωσε το πρωτοφανές ,να έχει αφιονίσει ανώτερα και κατώτερα στελέχη ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ έτσι ώστε το ύπουλο δομημένο σύστημα εξουσίας του ΚΚΕ, σχεδόν ανταποκρινόταν μόνο του στο καταχθόνιο σχέδιο των σφαγών Ελλήνων. Επισημαίνω σχετικά ότι η επίσημη απομάκρυνση του Θεοδ. Ζέγγου από το ΚΚΕ  έγινε στις 14 Οκτωβρίου 1944, όταν ο Άρης Βελουχιώτης έβγαλε λόγο στην Κόρινθο ώστε να απαλύνουν υποτίθεται τον πόνο που ενέσπειραν με τις ειδεχθείς σφαγές σε όλη την Αργολιδο-Κορινθία!Το φύλλο της 14ης Οκτωβρίου, ο "Λεύτερος Μωριάς" δημοσίευσε την απόφαση της διαγραφής:
      «Η ΚΕΠΠ(Κομμουνιστική Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου) διαγράφει από το κόμμα τον Τριαντάφυλλο ή Στάθη για εγκληματική διαστρέβλωση της κομματικής γραμμής… Χρησιμοποίησε εναντίον πολιτών μέθοδες που δεν έχουν καμία σχέση με την κομματική ηθική και συμπεριφορά και προξένησε ζημιά στο κόμμα»
Στις 14/8/1944 στο Χωριό Λίμνες-Άργους διαδραματίστηκε και εφαρμόστηκε σε «μικρογραφία» το κομμουνιστικό σύστημα "δικαίου".
Εγκρίνεται από τον κομισάριο του ΚΚΕ-ΟΠΛΑ, Δημ. Ανδρεαδάκη (ή Γκαβό) *(* σ.σ. Καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο για τις σφαγές στις Λίμνες) που είχε την έδρα του εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σύλληψη του Δημ. Αγγέλου(ή Μπέκα) από το γειτονικό χωριό Αγγελόκαστρο. Στη σύλληψη συμμετείχαν  κυρίως οι Λιμνιάτες, Δημ. Κατεμής , ο Γεωργ. Μελέτης(ή Αργείτης ή Τσέκας) και ο Κων. Ιωαν. Λέκκας και έγινε στο μαντρί του «Μπέκα».
Ο συλληφθείς μεταφέρεται στις Λίμνες, κτυπούν την καμπάνα του χωριού για σύναξη στην πλατεία των κατοίκων για ένα «Λαϊκό δικαστήριο».
Ο «Μπέκας» στην αρχή ξυλοκοπείται και ανακρίνεται στο κομμουνιστικό γραφείο κοντά στην εκκλησία, και κατόπιν παραδίδεται στον «όχλο» στην πλατεία του χωριού έξω από την εκκλησία, για την τελική απόφαση της «δικαιοσύνης». Ο «εισαγγελέας», ο «Γκαβός» αγορεύει στο «λαϊκό» ακροατήριο, λέγοντας ότι είναι προδότης κλπ.
Η προαποφασισμένη απόφαση θανάτου εκτελείται επί τόπου. Πρωτοστατούντων των μελών της οικογένειας Δημ. Κ. Παπαγεωργοπούλου, με πέτρες ,ρόπαλα , μαγκούρες, ραβδιά, ό «Μπέκας» υπό την συμμετοχή και τις επευφημίες του ακροατηρίου λιντσάρεται  αγρίως  και ημιθανής πιά ,δέχεται ως χαριστική βολή δύο «πιστολιές», από τον Γεώργιο Παπαψωμά( ή Μαλιάτα). Κατόπιν το πτώμα μεταφέρεται λίγο έξω από το χωριό και θάβεται πρόχειρα με πέτρες δίπλα σε μια ξερολιθιά , και μετά από 8 μήνες, οι οικείοι του, πήραν το σκήνωμα του!

Για την απόδοση της  δικαιοσύνης, επί της ανωτέρω εφαρμογής της «Λαϊκής δικαιοσύνης»  έγιναν το 1945  δίκες από το κακουργιοδικείο Ναυπλίου. Τα πρακτικά μίας εξ αυτών που έγινε 10/12/1944 παρουσιάζονται κατωτέρω. 
Ο  Αγγελοκαστρίτης κτηνοτρόφος Δημ. Αγγέλου (ή Μπέκας) είχε τα γίδια του και τα βοσκοτόπια του στην περιοχή «Ντάριζα» όπως και οι Λιμνιάτες Δημ. Κων. Παπαγεωργόπουλος και ο Κων. Ιωαν. Λέκκας , που ανέκαθεν μεταξύ τους είχαν διαφορές και προστριβές. Οι Λιμνιάτες έκλεβαν συνεχώς γίδια του «Μπέκα». Χαρακτηριστικά κάποτε ο Κων. Λέκκας πήγε να  κλέψει 80 τραγιά , συνελήφθην και εδάρη από τον «Μπέκα» που τον παρέδωσε στο Σοφικό όπου είχε εκεί έδρα η «ιταλική αστυνομία» και απ΄ όπου φαίνεται το άφησαν ελεύθερο. *(* σ.σ. Συγγενής του «Μπέκα»  μου είπε ότι  το είχε μετανιώσει που τον είχε παραδώσει στους Ιταλούς και ότι έπρεπε να τον είχε σκοτώσει, γιατί έλεγε «αυτό είναι φίδι θα μας εκδικηθεί, θα μας σκοτώσει! »).
Ο Κων. Λέκκας αναφέρεται στα πρακτικά ότι κατά το λιντσάρισμα παρότρυνε  το μέλος της οικογενείας Δημ. Παπαγεωργόπουλου τον Γεώργιο: “Τι το φυλάς ρε, αυτός σου έφαγε τον αδερφό σου “. Περί αυτού πρέπει να λεχθεί ότι ένα μέλος της οικογενείας, αδερφός του Γεώργιου Δ. Παπαγεωργόπουλου , ο Ευάγγελος είχε κρεμαστεί από τους Γερμανούς στο χωριό Χιλιομόδι μαζί με άλλους δύο (  Λιμνιάτες, τον Λέκκα Ιωάννη και τον Οικονόμου….(!) το γιατί το αναφέρει ο Παπαλιλής στο βιβλίο του Σελ. 11-12 (βλ. Ανάρτηση 050).*(*4 τελικά είναι οι κρεμασμένοι Λιμνιάτες ....!!!)
«Στο χωρίο Λίμνες της Αργολίδας στην περίοδο της αναρχίας , εφ, όσον είχε καταλυθεί το κράτος από τους καταχτητές, οργανώθηκε μια συμμορία ληστών από 15-20 άνδρες που οπλισμένοι τρομοκρατούσαν τα ορεινά χωριά, κλέβανε γιδοπρόβατα χωρίς να φοβούνται κανέναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν πυροβολώντας μέσα στη νύχτα για να τρομοκρατήσουν τους χωρικούς. Κοντά  σ΄ αυτά άρχισαν να κλέβουν και γυναίκες. Καθώς ήσαν καλοφαγωμένοι και γεροί αγρίεψαν τόσο πολύ που όποια κοπέλα τους άρεσε μπαίναν μέσα στο σπίτι της και την έπερναν με το ζόρι χωρίς προβάλουν οι γονείς της αντίσταση φοβούμενοι ότι θα τους σκοτώσουν.
Τρομοκρατημένοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έδιωξαν τα κορίτσια τους σε άλλα χωριά της Αργολίδας σε διάφορους φίλους και συγγενείς που είχαν να τα γλυτώσουν από τους ασυνείδητους ληστές. Η τοπική οργάνωση του Ε.Α.Μ. στο χωριό Λίμνες έβλεπε τα όργια που έκαναν οι ληστές αλλά δεν είχε δύναμη να τους αφοπλίσει να τους κάνει να σταματήσουν τα έκτροπα και να λογικευτούν. Δεν μπορούσε να τα βάλει μαζί τους γιατί είχαν αγριέψει τόσο πολύ που ήταν σε θέση να προβούν σε χειρότερα ακόμα πράγματα. Οι Λιμνιάτες για να απαλαγούν απ΄ τους κατέφυγαν στους Γερμανούς. Οι Γερμανοί ενέλαβαν την υπόθεση και έστειλαν ένα λόχο για να τους διαλύσει. Αυτοί με την βοήθεια των χωρικών, κατόρθωσαν να συλλάβουν μόνο τρείς από τους ληστές ενώ οι άλλοι αντιλήφθηκαν τους Γερμανούς και διέφυγαν τη σύλληψή τους.
Τους τρείς που συνέλαβαν οι Γερμανοί τους εκτέλεσαν με τα πιο φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια. Τους έδεσαν πίσω απ΄ τ΄ αυτοκίνητά τους, βάλανε μπρός τις μηχανές και ξεκίνησαν σβαρνίζοντάς τους μέχρι το Χιλιομόδι της Κορινθίας. Έτσι, μ΄ αυτό τον απαίσιο τρόπο τους θανάτωσαν.*(*σ.σ.Από το χωριό Λίμνες μέχρι το χωριό Χιλιομόδι από τον τότε δρόμο ήταν περί τα 35 χιλιόμετρα, για να σβαρνίστηκαν θα έπρεπε να είχαν πεθάνει αμέσως. Από μαρτυρίες εντοπίων οι τρείς Λιμνιάτες κρεμάστηκαν στο Χιλιομόδι , σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι θεατοί και από το δρόμο Κορίνθου –Άργους.Οι κρεμασμένοι ήσαν, ο Λέκκας Ιωανν. , ο Παπαγεωργόπουλος Ευάγγ. και ο Οικονόμου ....!) Όταν έμαθαν οι υπόλοιποι της συμμορίας το φρικτό θάνατο των συντρόφων τους από τους Γερμανούς εξοργίστηκαν και αμέσως ξύπνησε μέσα τους το πατριωτικό τους αίσθημα. Κατετάγησαν οι πιο νεαροί εθελοντικά στο αντάρτικο κίνημα του ΕΛΑΣ. Αυτοί έγιναν οι καλύτεροι αντάρτες και μαχητές και πολεμούσαν με αφάνταστο ηρωϊσμό τους Γερμανούς.

Από την παραπάνω αναφορά φαίνεται ποιοί κυρίως αναρριχήθηκαν και στελέχωσαν την «αντάρτικη» εκτελεστική εξουσία και συμπεράνει κανείς ότι ο χαρακτηρισμός των «ανταρτών» ως ληστοσυμμορίτες έχει απόλυτη βάση, ως κανόνας τελικώς μιάς και εκ του αποτελέσματος τα πλείστα ειδεχθή  εγκλήματα έγιναν από ανήθικους ηθικούς μιάς αγέλης κλεπτών , βιαστών και…. καθοδηγούμενης τότε από μια ανθελληνική κομμουνιστική εξουσία-πολιτική!

Το λιντσάρισμα του «Μπέκα», συμπεριλήφθηκε και στη "Μεγάλη δίκη των Λιμνών" που έγινε από 19 έως 30 Νοεμβρίου 1945,*(*σ.σ. σε αυτή τη  δίκη αναφέρεται ότι η εκτέλεση του "Μπέκα" έγινε 19/8/1994 αντί της 14/8/1944 που αναφέρεται στην εν λόγω δίκη.!!!Θα επανέλθω μελλοντικά περί αυτής της μεγάλης  δίκης !) που εκεί ο κατηγορούμενος Γεώργιος Δημ. Παπαγεωργίου είχε καταθέσει:
"Μίλησε ο Γκαβός και είπε να τον σκοτώσουν και τον κτύπησα και εγώ τρεις με το ραβδί μαζί με όλους του χωριού. (130)*(*Ο.π.,απολογία Γεωργίου Παπαγεωργόπουλου.)Από το βιβλίο του Περράκη Στέλιου Περράκη: «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ» - Εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ-2010 (βλ. ανάρτηση 070)

Στην αναφερόμενη εδώ δίκη κατηγορούμενοι ήσαν ο Κων. Ιων. Λέκκας και 5 μέλη της οικογένειας  Δημ. Κων. Παπαγεωργόπουλου , ο ίδιος, δύο γιοί του και δύο θυγατέρες του.
Περιγραφικά τα αναγραφόμενα στα πρακτικά της δίκης που έγινε 10/12/1945 στο κακουργιοδικείο Ναυπλίου με τις υπ. Αριθ. 15, 16, 17, 18, 19 αποφάσεις και η πλοκή της δίκης είναι: Σύνθεση δικαστών, κατηγορούμενων, ένορκων, δικηγόρων, μαρτύρων κατηγορίας και υπερασπίσεως .Η Χήρα του Δημ. Αγγέλου(ή Μπέκα) εν αρχή της δίκης καταθέτει και αγωγή για ψυχική οδύνη αιτούσα ένα ευτελές σχετικά ποσό(10.000 δρχ), κατόπιν η συνεδρίαση εξετάζει τους μάρτυρας κατηγορίας , μετά τους μάρτυρας υπερασπίσεως και κατόπιν απολογούνται οι κατηγορούμενοι. Τέλος αγορεύει ο εισαγγελεύς με την πρότασή του και μετά αποφαίνεται το προεδρείο συντάσσοντας 5 "ΖΗΤΗΜΑΤΑ"  αναφερόμενα σε αποδεδειγμένα της διαδικασίας της δίκης, προς ενημέρωση και βοήθεια για την ετυμηγορία των Ενόρκων. Σε αυτά τα «ΖΗΤΗΜΑΤΑ» έχουν καθοριστεί οι ένοχοι και τα προτεινόμενα ελαφρυντικά για τον καθένα . Χαρακτηριστικό είναι ότι το κύριο ελαφρυντικό που αναφερόταν τότε και σχεδόν σε όλες στις ανάλογες δίκες ήταν το αναφερόμενο: «..ευρισκόμενοι εις κατάστασιν αναιτίου συγχύσεως των αισθήσεων ή του νοός των, λόγω βλακείας εξ ης καταστάσεως του λογικού αυτών…!»
Στα πρακτικά αναφέρεται η ετυμηγορία των ενόρκων. Σε  αυτή αναφέρονται  τα ονόματα των καταδικασθέντων και τα ελαφρυντικά των, ένοχοι οι : « 1) Δημήτριος Κωνσ. Παπαγεωργόπουλος, ετών 65, γεωργός. 2) Κων/νος Δημ. Παπαγεωργόπουλος ετών 30, γεωργοποιμήν. 3) Μαρία θυγ. Δημ. Παπαγεωργόπουλου ετών 25, οικοκυρά και  4) Παναγούλα θυγ. Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου ετών 22 , οικοκυρά. Άπαντες γεννηθέντες και κατοικούντες εν Λίμναις Άργους».
Το προεδρείο οριστικοποιεί την ετυμηγορία των ενόρκων και με απόφασή του εκ των τεσσάρων ενόχων κρίνει να είναι απαλλαγέντες ποινής των τριών:Δημήτριο Κωνσ. Παπαγεωργόπουλο, Μαρία θυγ. Δημ. Παπαγεωργόπουλου, Παναγούλα θυγ. Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου λόγω ότι συμμετείχαν στην πράξη του φόνου λόγω σίγουρης βλακείας (εν πλήρη συγχύσει !).
Ο Κων/νος Δημ. Παπαγεωργόπουλος μέσω των δικηγόρων του αιτείται, όπως κηρυχτεί πεπλανημένη η ετυμηγορία των ενόρκων, ότι αυτός συμμετείχε στην πράξη του φόνου λόγω βλακείας μεν, αλλά εν μετρία συγχύσει. Το δικαστήριο με απόφασή του απορρίπτει  την αίτηση και έτσι μόνο ο Κων/νος Δημ. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε με ετέρα απόφαση στην ποινή των 20 χρόνων φυλάκισης.
Το Δικαστήριο με αποφασή του κάνει δεκτό και το αίτημα της χήρας του «Μπέκα» της Γιανούλας Δημ. Αγγέλου για αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης, του ευτελούς ποσού των 10.000 δραχμών από τον καταδικασθέντα Κων/νο Δημ. Παπαγεωργόπουλο , όπως επιβάλει σ΄αυτόν την υποχρέωση  για την αμοιβή δικηγόρου και τελών με το ποσό των 6.000 δρχ

Κατωτέρω όλα τα φύλλα των πρακτικών της δίκης, με αποτυπωμένη εξ αυτών σε επιμελημένη γραφή από εμού, αποσπάσματα των κυριοτέρων αναφερομένων!




 Κατηγορούμενοι
1)    Δημήτριος Κωνστ. Παπαγεωργόπουλος
2)    Κωνσταντίνος Δημητρίου Παπαγεωργόπουλος
3)    Μαρία θυγ. Δημητρ. Παπαγεωργοπούλου
4)    Παναγούλα θυγ. Δημητρ. Παπαγεωργοπούλου
5)    Γεώργιος Δημητρ. Παπαγεωργόπουλος και
6)    Κωσταντίνος Ιωάν. Λέκκας
Κάτοικοι Λιμνών Άργους
Παρόντες
ΕΚΘΕΣΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Η Συνεδρίασις εγένετο δημοσίως…………………………………….Οι κατηγορούμενοι….απήντησαν ότι ονομάζονται ως άνω είρηται και ότι συνηγόρους προς υπεράσπήν των έχουσι οι μεν πέντε πρώτοι τους παρόντες δικηγόρους Παναγ. Μελισσινόν και Δημ. Παπαδημητρίου όστις διόρισε εν τω δικαστηρίου τούτου και τον παρά αυτού ασκούμενον Ηλ. Μπέζαν…Ο δε τελευταίος τον παρόντα δικηγόρον Αθαν. Κώσταν, ούτινες εδήλωσαν ότι αναλαμβάνουσι την υποθεσίν των.
       Προς σχηματισμόν του Δικαστηρίου των Ενόρκων ο Πρόεδρος παρήγγειλε τον Γραμματέα να καλέση κατά την διά της κληρώσεως προσδιρισθείσαν τάξιν και κατ΄ όνομα τους κατά την 20ην Νοεμβρίου ε.ε. ……………………………………………………………





(Στα ανωτέρω φωτο-αντίγραφα αναφέρονται η σύνθεση του σώματος ενόρκων κλπ.)


 (Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
………………………………………..(!)
Τούτων γενομένων ο Πρόεδρος εκάλεσεν ενώπιόν του τους κατηγορουμένους  και εξέτασεν αυτούς περί της ταυτοτητός των κλπ ούτοι δε απεκρίθησαν ότι ονομάζονται Α) Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος εγεννήθη και κατοικών εν Λίμνες είναι ετών 65, γεωργός και χρ. ορθόδοξος, είναι έγγαμος εις γάμον μετά της Αναστασίας το γένος Γεωργ. Κατεμή, έχει τέκνα 6(!) άρρεν και θύλη, ο πατήρ του ονομάζεται Κωνσταντίνος και η μήτηρ Σοφία, γιγνώσκει γραφή και ανάγνωσιν του Δημοτικού σχολείου και έχει άλλοτε καταδικασθή εξάκις-Β) Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος, εγεννήθη και κατοικεί εν Λίμνες, είναι ετών 30, γεωργός και χριστ. Ορθόδοξος, είναι έγγαμος είς γάμον μετά της Γεωργίας το γένος Σελιώτου, έχει τέκνα εν άρρεν, ο πατήρ του ονομάζεται Δημήτριος και η μητήρ του Αναστασία, γιγνώσκει γραφήν και ανάγνωσιν του Δημοτικού σχολείου και έχει άλλοτε καταδικασθή δεκάκις. Γ) Μαρία θηγ. Δημητρίου Παπαγεωργοπούλου, εγεννήθη και κατοικών εν Λίμνες, είναι ετών 25, οικοκυρά, άγαμος και χριστιανή ορθόδοξη, ο πατήρ της ονομάζεται Δημήτριος και η μητήρ Αναστασία , γιγνώσκει γραφήν και ανάγνωση της δημοτικού σχολείου και δεν έχει άλλοτε καταδικασθή. Δ) Παναγούλα θυγ. Δημητρίου Παπαγεωργοπούλου, εγεννήθη και κατοικεί εν Λίμνες , είναι ετών 22, οικοκυρά και χριστιανή ορθόδοξος, άγαμος ο πατήρ της ονομάζεται Δημήτριος και η μητήρ Αναστασία, γιγνώσκει γραφήν και ανάγνωση του Δημοτικού σχολείου και δεν έχει άλλοτε καταδικασθή. Ε) Γεώργιος Δημητρίου Παπαγεωργοπούλου, εγεννήθη και κατοικών εν Λίμνες , είναι ετών 27, γεωργός, άγαμος και χριστιανός ορθόδοξος, ο πατήρ της ονομάζεται Δημήτριος και η μητήρ Αναστασία, είναι αγράμματος και έχει άλλοτε καταδικασθή τετράκις και ΣΤ΄) Κωσταντίνος Λέκκας, εγεννήθη και κατοικών εν Λίμναις είναι ετών 29, γεωργός, άγαμος και χριστιανός ορθόδοξος, ο πατήρ του ονομάζεται Ιωάννης και η μητήρ του Αικατερίνη και δεν έχει άλλοτε καταδικασθή.

(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
………………………………………………..(!)

Ο Πρόεδρος ηρώτησε τους κατηγορουμένους και τους συνηγόρους των αν εκλήτευσαν μάρτυρας υπερασπίσεως, ούτοι δε απήντησαν ότι εκλήτευσαν ως τοιούτους τους 1) Γεωργ. Βλάχον 2) Παναγ. Οικονόμου 3) Ευάγγ. Βλάχον, 4) Χρυσούλα Παπαγεωργοπούλου, 5) Παγώνα Πιτσίκου 6) Μ… Σελιώτη και 7) Γεώργ.Καμπούρη
………………………………………………..(!)
Ενταύθα ενεφανίσθη η μάρτυς της κατηγορίας Γιαννούλα χήρα Δημ. Αγγέλου κάτοικος Αγγελοκάστρου και εδήλωσεν ότι εις την προκειμένη δίκην κατά των ανωτέρω κατηγορουμένων …… ως πολιτ. ενάγουσα, ………………..αγωγή λόγω χρηματικής ικανοποιήσεως διά την ψυχικήν οδύνην ..υπεβλήθη εκ του αδικήματος του φόνου του συζύγου της Δημ. Αγγέλου και διώρισε πληρεξούσιον της εκ του ακροατηρίου, τον παρόντα δικηγόρον Παναγ. Μαντζουρίδην, όστις κατ΄εντολήν της αιτήσατο όπως εκδικασθή αυτής διά την ον αιτίαν το χρηματικόν ποσόν των δρ.10.000.- Προσέτι δε εδήλωσεν ότι εκλήτευσεν και δύο μάρτυρας της πολιτ. αγωγής, κατάλογον των οποίων ενεχείρησεν εις τον Πρόεδρον του Δικαστηρίου, εκφωνηθέντων δε των ονομάτων αυτών υπό του κλητήρος του ακροατηρίου, εντολή του Προέδρου, ευρέθησαν παρόντες.
Κατά της τοιαύτης παραστάσεως της ανωτέρω πολιτ. εναγούσης ουδεμία  περ΄ ου δικός εγένετο αντίρρησις.



(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
…………………………………………….!
Ο πρόεδρος …………διέταξε την έναρξιν της συζητήσεως προσδιορίσας δε την τάξην της εξετάσεως των μαρτύρων διέταξε και απεχώρησαν αυτής εις τα δι΄ αυτούς και επ΄ αλλήλων χωρισμένα δωμάτια του καταστήματος, οι μεν της κατηγορίας δηλαδή εις εν δωμάτιον, οι δε της υπερασπίσεως εις έτερον, προς δε παρήγγειλε να καταβληθή η προσήκουσα προσοχή…………
….ερωτηθής υπό του προέδρου περί της ταυτοτητός της κλπ. απήντησεν ότι ονομάζεται Γιαννούλα χήρα Δημ. Αγγέλου. Εγεννήθη εις Αγγελόκαστον και κατοικεί εις Αγγελόκαστρο, οικοκυρά ,είναι ετών 46 και χριστιανή ορθόδοξος, του κατηγορουμένους γνωρίζει απλώς, ορκισθείσα δ’ επί του ιερού ευγγελίου κατά το άρθρ. 131 της Πολ. Δικονομίας … και εξετασθήσα επί της εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν ……ότι: Οι κατηγορούμενοι Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργόπουλος, Κωνστ/νος Παπαγεωργόπουλος , Κωνσ. Λέκκας  μαζί με τους Κατεμήν και Μελέτην ήλθαν εις την θέσιν Ντάριζα, και συνέλαβαν τον άνδρα μου. Αφού τον ξυλοκόπησαν του πήραν τα παπούτσια και το σακάκι του , και τράβηξαν κατά τις Λίμνες . Οι αδελφοί του άνδρα μου ακολούθησαν την συνοδεία στις Λίμνες. Εκεί κρυμμένοι παρακολουθούσαν την εκτέλεσιν του άνδρα μου. Κάποιος αντάρτης από τους αρχηγούς της Ο.Π.Λ.Α. έβγαλε λόγο καταδικάζοντας τον άνδρα μου για προδότη και τον παρέδωσαν στο χωριό για εκτέλεση. Τότε άρχισαν όλοι οι κατηγορούμενοι και τα κορίτσια ακόμη να κτυπούν τον δεμένο άνδρα μου με ξύλα, ρόπαλα, πέτρες και μαγκούρες, μέχρις ότου επέθανε από το ξύλο. Τον πήραν ….από το προαύλιο της εκκλησίας όπου έγινε η εκτέλεσις και τον πήγαν έξω από το χωριό σε μια μάντρα και τον σκέπασαν με πέτρες. Εμείς πήραμε τα οστά του μετά 8 μήνας. Διότι πρωτύτερα δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε στις Λίμνες από την Εαμική τρομοκρατία. Με τους κατηγορούμενους δεν τα έχομεν καλά, διότι μας είχαν κλέψει τα γίδια…μας. Ο Λέκκας μάλιστα συνελήφθη από ημάς και παρεδόθη στο Σοφικό στους Ιταλούς, διότι δεν ήταν Αστυνομία. Λένε οι κατηγορούμενοι ότι τον άνδρα μου τον σκότωσαν διότι ήταν προδότης και ότι είχε στείλει το παιδί μας στα Τάγματα, ο γιός μου πήγε στα τάγματα μόνος του γιατί τον έδειρε ο πατέρας του. Όλοι οι κατηγορούμενοι ήσαν στην οργάνωση του ΕΑΜ.-














(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)…...............................
Μετ' αυτόν προσήλθεν έτερος μάρτυς της κατηγορίας όστις ερωτηθείς από του προέδρου περι της ταυτοτητός του κλπ. απήντησεν ότι ονομάζεται ........Αναστασίου Αγγέλου εγεννήθη εις Αγγελόκαστον και κατοικεί εκεί(!) είναι ετών 42(!) γεωργοποιμήν................................και εξετασθείς επί εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν ό, τι εν ........ήμουν και εγώ είδα τους κατηγορουμένους εκτός από τα κορίτσια με τους Κατεμήν και Μελέτην στις 14 Αυγούστου 1944 στην στρούγκα μας και πήρανε τον αδερφό μου. Εγώ με τα άλλα αδέρφια μου  ....... είμαστε κριμένοι στις πατουλιές και από τα κλάματα τις φωνές ......την σύλληψη του αδερφού μας.........και τράβαγαν γιά τις Λίμνες,  ..........ακολουθήσαμε και μείς σκυφτά σαν τα φίδια και φτάσαμε στις Λίμνες. Τον αδερφό μου τον πήγαν πρώτα στο Κομμουνιστικό γραφείο και ύστερα από 2 ώρες τον έφεραν στην πλατεία της εκκλησίας του χωριού και κάποιος έβγαλε λόγο κατηγορώντας τον αδερφό μου για προδότη όταν τελείωσε αυτός ,τότε όλοι οι κατηγορούμενοι και τα κορίτσια ακόμη άρχισαν να τον κτυπούν με ξύλα  με ρόπαλα και πέτρες, μέχρι ότου τον .......Τον πήραν μετά και τον πήγαν σε μιά μάντρα και τον σκέπασαν με πέτρες. Οι κατηγορούμενοι μας είχαν κλέψει τα τραγιά μας και γιαυτό έχουμε έχθρα. Τον Λέκκα μάλιστα τον πιάσαμε την ώρα που έκλεβε 80 τραγιά μας. Τον πήγαμε στο Σοφικό στην Αστυνομία. Γι' αυτό και πάντα μας κυνηγούσαν. Το παιδί του αδερφού μου πήγε στα Τάγματα ....επειδή τον είχε κτυπήσει ο αδερφός μου. Τον Ευάγγελον του Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου τον κρέμασαν οι Γερμανοί στο Χιλιομόδι γιατί είχαν κλέψει πάλι. Δεν ξέρω αν τα κορίτσια ήσαν στην οργάνωσιν.
Μετ'αυτόν προσήλθεν έτερος μάρτυς της κατηγορίας ..........απήντησεν ότι ονομάζεται Βασίλειος Αναστ. Αγγέλου εγεννήθη εις Αγγελόκαστρον και κατοικεί εις Αγγελόκαστρον είναι ετών 37 ,ποιμήν..............Κατέθεσεν ό,τι:..... και εγώ στις πατουλιές κριμένος και είδα τους κατηγορούμενους εκτός από τα κορίτσια να παίρνουν μαζί με τον Μελέτη και τον Κατεμή τον αδερφό μου, αφού προηγουμένος του πήραν τα παπούτσια. Τράβαγαν για τις Λίμνες και εμείς ακολουθήσαμε για να ειδούμε τι θα απογείνη ο αδερφός μας.Όταν έφθασε η συνοδεία στις Λίμνες πήγαν τον αδερφό μου στο γραφείο του ΚΚΕ Εμείς κριμένοι παρακολουθούσαμε όλα τα συμβάντα. Μετά από μία-δύο ώρες έβγαλαν τον αδερφό μας έξω στην αυλή της εκκλησίας και ο Γκαβός, αρχηγός της Ο.Π.Λ.Α έβγαλε λόγο και κατηγορούσε τον αδερφό μου για προδότη και ότι είχε γιό στα Τάγματα, μετά δε τον παρέδωσε στους χωριάτες για να τον εκτελέσουν. Τότε ο Λέκκας με όλους τους Παπαγεωργοπουλαίους και τα κορίτσια άρχισαν να κτυπούν τον αδερφό μου με πέτρες ,μαγκούρες και ρόπαλα ως ότου  τον αποτελείωσαν. Τον πήραν έπειτα και τον πήγαν έξω από το χωριό και τον σκέπασαν με πέτρες. Εμείς τον πήραμε από εκεί μετά 8 μήνες. Με τους κατηγορούμενους τα είχαμε χαλάσει γιατί μας έκλεβαν τα γίδια . Τον Λέκκα μάλιστα τον είχαμε πιάσει την ώρα που μας έκλεβε 80 τραγιά και τον πήγαμε στο Σοφικό στην Αστυνομία η οποία τον άφησε ελεύθερο. Τον αδερφό μου τον είχε απαλλάξει το ανταρτοδικείο όταν τον κατηγόρησαν ότι αυτός έστειλε το γιό του στα Τάγματα.



(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Μετ΄ αυτόν προσήλθε έτερος μάρτυς της κατηγορίας όστις ερωτηθείς υπό του προέδρου περί της ταυτότητάς του κλπ, απήντησεν ότι ονομάζεται Σπυρίδων Γεωργίου Μαζιώτης εγεννήθη εις Αγγελόκαστρον και εκεί, είναι ετών 22 , γεωργοποιμήν και χριστιανός ορθόδοξος, τους κατηγορουμένους γνωρίζει απλώς,…………και εξετασθείς επί της εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν  ……ότι εγώ πήγαινα από το Αγγελόκαστρο στις Λίμνες ένα έγγραφο της οργάνωσης ΕΑΜ. Στο δρόμο συνάντησα έναν άγνωστο ο οποίος είπε ότι τον Αγγέλου τον είχαν συλλάβει οι αντάρτες και τον πήγαιναν στις Λίμνες. Κατά τον δρόμο μου συνάντησα και τον Αγγέλου κρατούμενον όταν έφτασαν στις Λίμνες και πήγαν στο ………..Κατά το απόγευμα τον έβγαλαν έξω έξω στην πλατεία του χωριού, ήταν δε ξυλοκοπημένος άγρια. Με ρώτησαν είναι μερικοί αντάρτες τι άνθρωπος……….. κατόπιν έφυγα και πήγα στο χωριό μου, είπα δε στην γυναίκα του Αγγέλου ότι έπιασαν τον άνδρα της. Αυτή εσκέφτηκε  μέσω της οργανώσεως για να τον σώσει , αλλ΄ ήταν πια πρόσωπα(!) της οργάνωσης Αγγελοκάστρου έφυγαν για τις Λίμνες για να τον σώσουν ήτο πια αργά τον είχαν εκτελέσει. Έμαθα ότι τον είχαν εκτελέσει οι κατηγορούμενοι με ξύλα και με πέτρες . Δεν ξέρω εάν ήσαν στην εκτέλεση και τα κορίτσια του Παπαγεωργόπουλου. Ξέρω ακόμη ότι ο Αγγέλου δεν υπήρξε προδότης. Το παιδί του πήγε μόνο του στα Τάγματα. Οι Παπαγεωργοπουλαίοι είναι ζωοκλέφται . …………………

Μετ΄ αυτόν προσήλθε έτερος μάρτυς της κατηγορίας όστις ερωτηθείς υπό του προέδρου περί της ταυτότητάς του κλπ, απήντησεν ότι ονομάζεται Γεώργιος Θεοδώρου Ροθώνης, εγεννήθη εις Αγγελόκαστρον και εκεί, είναι ετών 20 , γεωργοποιμήν και χριστιανός ορθόδοξος, τους κατηγορουμένους γνωρίζει απλώς,…………και εξετασθείς επί της εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν  ό, τι…………… βόσκαμε τα πρόβατα στην περιφέριαν «Ντάριζα» του Αγγελοκαστρίου………………τους Παπαγεωργοπουλαίους με τους , Μελέτην, Κατεμήν…… και τον πιάνουν ……….και να τον πηγαίνουν στις Λίμνες. Ακολουθήσαμε ………(!) την συνοδείαν μέχρι τις Λίμνες και εκεί κρυμμένοι …………….(!) Τον Αγγέλου τον είχαν κλείσει στο κομμουνιστικό γραφείο. Μετά από 1-2 ώρες τον έβγαλαν έξω στην αυλή της εκκλησίας , άρχισαν να τον κτυπάνε   οι κατηγορούμενοι και τα κορίτσια του Παπαγεωργόπουλου με ραβδιά πέτρες και ρόπαλα 










(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Μετ΄ ο προσήλθε έτερος μάρτυς της κατηγορίας όστις ερωτηθείς υπό του προέδρου περί της ταυτότητάς του κλπ, απήντησεν ότι ονομάζεται Βασίλειος Αποσ. Δάφνης, εγεννήθη εις Αγγελόκαστρον και κατοικεί εις Αγγελόκαστρον ετών 30, ποιμήν και χριστιανός ορθόδοξος, τους κατηγορουμένους γνωρίζει απλώς,…………και εξετασθείς επί της εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν  εν τη αναμνήσει του αφανθείς ότι: Είμουν και εγώ στο μέρος που συνέλαβαν τον Αγγέλου. Είδα τον Παπαγεωργόπουλο, εκτός από τα κορίτσια, τον Κατεμή , τον Μελέτη και τον Λέκκα να συλλαμβάνουν τον Αγγέλου και να τον οδηγούν οπλισμένοι προς τις Λίμνες. Άλλο τίποτα δεν είδα, αλλά άκουσα ότι την ίδια ημέρα τον σκότωσαν με ρόπαλα, ξύλα και πέτρες ,οι κατηγορούμενοι Παπαγεωργοπουλαίοι με τα κορίτσια τους Μαρίνας και Παναγούλαν και την ………Παπαγεωργοπούλου. Ο Αγγέλου είχεν αφορμάς με τους κατηγορουμένους γιατί αυτοί ήσαν…………(!) σε όλην την περιφέρειαν μας. Ήσαν δε στην ομάδα συλλόγων της Ο.Π.Λ.Α. Λιμνών.

Μετ΄ ό προσήλθε έτερος μάρτυς της κατηγορίας όστις ερωτηθείς υπό του προέδρου περί της ταυτότητάς του κλπ, απήντησεν ότι ονομάζεται Πέτρος Αναστασίου Αγγέλου, εγεννήθη εις Αγγελόκαστρον και κατοικεί εις Αγγελόκαστρον ετών 32, γεωργοποιμήν και χριστιανός ορθόδοξος, τους κατηγορουμένους γνωρίζει απλώς,…………και εξετασθείς επί της εν γένει δικαζομένης πράξεως κατέθεσεν  ό, τι……….. Τον Αύγουστον 1944 όλλοι οι κατηγορούμενοι στο στανοτόπι μας…….. και οι Δ. Κατεμής και οι Γ. Μελέτης ….(!) ακολουθήσαμε μέχρι τις Λίμνες και είδαμε  που το πήγαν πρώτα σε ένα κομμουνιστικό γραφείο και ύστερα από 1-2 ώρες το έβγαλαν έξω στο προαύλιο της εκκλησίας και όλοι οι κατηγορούμενοι και τα κορίτσια του Παπαγεωργόπουλου άρχισαν να τον κτυπούν με ξύλα πέτρες και ρόπαλα μέχρι ότου  το άφησαν νεκρό . Η δυστυχία έπεσε όταν ………………(!) Με τους κατηγορούμενους εβρισκόμαστε από ετών εις διάστασιν γιατί είναι σκληροί ζωοκλέπται.  Μας είχαν κλέψει πολλές φορές ακόμα και πρόβατα. Το παιδί του αδερφού μου πήγε στα Τάγματα μόνο του.



(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Μεθ' ό τη εντολή του Προέδρου προσήλθεν έτερος μάρτυς της πολιτικής αγωγής όστις ερωτηθείς παρά του Προέδρου περί της ταυτοτητός του εν γένει είπεν ότι ονομάζεται Κωνσταντίνος Αναστ. Αγγέλου εγεννήθη εις Αγγελόκαστον και κατοικεί εις Αγγελόκαστρον ετών 29, ποιμήν .........................κατέθεσεν ότι οι κατηγορούμενοι μαζί με τους Μελέτη και Κατεμή, εκτός από τα κορίτσια του Δ. Παπαγεωργοπούλου ήλθαν στα μαντριά μας και πήραν τον αδερφό μας και τον τράβηξαν για τις Λίμνες . Εγώ με τα αδέρφια μου τους ακολουθήσαμε κρυφά μέχρι τις Λίμνες και σταθήκαμε κρυμμένοι σε απόσταση .....μέτρων από την εκκλησία. Τον αδερφό μου τον ανέκριναν στο γραφείο του ΚΚΕ. Εκεί τον έδειραν και κατόπιν τον έβγαλαν εις την εκκλησία  και άρχισαν οι κατηγορούμενοι με τα κορίτσια μαζί να τον κτυπούν με ξύλα και με πέτρες μέχρι που τον άφησαν μισοπεθαμένον..........................Τον πήραν πεθαμένο και τον πήγαν σε μιά μάντρα και τον σκέπασαν με πέτρες ...................................διότι οι κατηγορούμενοι ήσαν μεγάλοι ζωοκλέφτες, μάλιστα δε ο Λέκκας είχε συλληφθεί από τον αδερφό μου την ώρα ......(!)τραγιά για να τα κλέψει και τον είχε πάει στην Αστυνομία του Σοφικού.
......................................................................
Μεθ' ό τη   εντολή του Προέδρου προσήλθεν ...μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς παρά του Προέδρου περί της ταυτοτητός του εν γένει είπεν ότι ονομάζεται Γεώργιος Παναγ. Βλάχος,εγεννήθη εις Λίμνες και κατοικεί εις Λίμνες,ετών 24, γεωργοποιμήν ,........................κατέθηκεν  ...τη ανακρίσει του προσθείς ότι τον Αγγέλου τον συνέλαβε: Λέκκας στην περιφέρειαν Λιμνών .Το έφερε στο Γραφείο της Ο.Π.Λ.Α. Το απόγευμα κτύπησε η καμπάνα του χωριού και έγινε συγκέντωσις. Εκεί ο Λέκκας κατηγόρησε τον Αγγέλου ότι του είχε κλέψει 780.000 δραχ. όταν τον έφεραν τον Αγγέλου στην αυλή της εκκλησίας ήτο δεμένος και κτυπημένος. Τον παρέδωσαν δε στον Λέκκα και στον Γεώργιο Παπαγεωργόπουλον οι οποίοι αρχίσανε να τον κτυπούν .Τότε ο Παπαψωμάς παρενέβη και του έριξε δυό πιστολιές και τον σκότωσε. Ο κόσμος μόλις άκουσε τις πιστολιές ...............ήσαν και οι Παναγούλα Παπαγεωργοπούλου και η χήρα Εαγγ. Παπαγεωργοπούλου. Δεν τις είδα να κτηπούν τον παθόντα. Οι Παπαγεωργοπουλαίοι δεν ήσαν στην οργάνωση ,είναι δε ήσυχοι και καλοί άνθρωποι.

Ενταύθα περί ώραν 12:30 της μεσηβρίας ο Πρόεδρος ,χάριν αναψυχής ,διέκοψε την συνεδρίασην
…………………………











(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Μεθ' ό τη εντολή του Προέδρου προσήλθεν ετέρος μάρτυς της υπερασπίσεως ,ήτις ερωτηθείσα από του Προέδρου περί της ταυτότητός της εν γένει είπεν ότι ονομάζεται Παναγιώτης …Οικονόμου εγεννήθη εις Λίμνες και κατοικεί εις Λίμνες, ετών 55, γεωργός και χριστιανός ορθόδοξος…….κατέθεσεν ότι: Εγώ είδα τον Κων. Λέκκα………… τον Μπέκα(Αγγέλου) στο χωριό. Κατά το μεσημέρι ύστερα περίπου από δύο ώρες…..(!) όπως είπαν, γιατί εγώ δεν έμενα στο χωριό, ότι κτύπησε η καμπάνα του χωριού και έγινε συγκέντρωσις. Έβγαλαν τον Αγγέλου από το γραφείο του ΚΚΕ και άκουσα που είπαν ότι ο Παπαψωμάς τον σκότωσε τον Αγγέλου. Άκουσα μόνον ότι ο Λέκκκας και ο Γιώργος Παπαγεωργόπουλος σκότωσαν τον Αγγέλου, ο οποίος πέθανε από το πιστόλι του Παπαψωμά.
         
          Μεθ' ό τη εντολή του Προέδρου προσήλθεν ετέρος μάρτυς της υπερασπίσεως ,ήτις ερωτηθείσα από του Προέδρου περί της ταυτότητός της εν γένει είπεν ότι ονομάζεται Ευάγγελος Παν. Βλάχος εγεννήθη εις Λίμνες και κατοικεί εις Λίμνες, ετών 50, γεωργός και χριστιανός ορθόδοξος…….κατέθεσεν ότι: Ήμουν στην εκκλησία όταν έγινε η συγκέντρωσις. Εκείνην την ώρα εγένετο και οι συλλήψεις των 40 Λιαμιατών. Είχαν φέρει και τον Αγγέλου κτυπημένο και δεμένον. Τον κατηγορούσαν για προδότην και ότι έχει γιό στα Τάγματα. Ο Λέκκας είπε στο Γιώργο τον Παπαγεωργόπουλο “Τι το φυλάς ρε, αυτός σου έφαγε τον αδερφό σου “. Και άρχισαν και οι δύο να τον κτυπούν, οπότε ο Παπαψωμάς τράβηξε το πιστόλι του και τον σκότωσε. Στην εκτάλεσιν ήσαν ο Λέκκας , ο Γεώργιος Παπαγεωργόπουλος, η Παναγούλα Δ. Παπαγεωργοπούλου και η χήρα του Ευαγ. Παπαγεωργοπούλου. Αυτοί δε μόνον κτύπησαν τον παθόνντα. Μετά την εκτάλεσιν του από τον Παπαψωμά τον πήραν τον Αγγέλου τα μέλη της οργάνωσης και το έθαψαν. Το χωριό ήταν ζωσμένο από αντάρτες και συνεπώς αυτά που λέει ο μάρτυρας ότι ήλθαν στο χωριό μέσα είναι ψέματα, γιατί αν ήρχοντο θα τους …….. (!) οι αντάρτες.





(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Μεθ' ό τη εντολή του Προέδρου προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ,ήτις ερωτηθείσα από του Προέδρου περί της ταυτότητός της εν γένει είπεν ότι ονομάζεται Χρυσούλα θυγ. Γεωργ. Παπαγεωργοπούλου ετών 17, οικοκυρά και........................κατέθεσεν  ότι τον Αγγέλου τον ο Λέκκας όταν κτύπησε η καμπάνα μαζεύτηκε το χωριό στη εκκλησία και ο Γκαβός παρέδωσε τον Μπέκα γιά προδότη. Τότε ο Λέκκας είπε στον Γιώργη τον Παπαγεωργόπουλο "Ρε τι περιμένεις αυτός σού έφαγε τον αδερφό σου" Τότε και οι δύο μαζί κτύπησαν με πέτρες και ξύλα τον Αγγέλου και επενέβη ο Παπαψωμάς και τον σκότωσε με δύο πιστολιές.
Μεθ' ο τη εντολή του Προέδρου προσήλθεν έτερος μάρτυς υπερασπίσεως  ...............είπεν ότι ονομάζεται Παγώνα θυγ. Λέων Πιτσίκου εγεννήθη εις Λίμνες και κατοικεί εις Λίμνες ετών 21, οικοκυρά και............κατάθεσεν ότι τον Αγγέλου τον έφερε στο χωριό ο Λέκκας. Χτύπησε κατά το μεσημέρι η καμπάνα και μαζεύτηκε το χωριό για συγκέντωση στην πλατεία της εκκλησίας.κάποιος έβγαλε λόγο και παρέδωσε τον Αγγέλου στο χωριό για εκτέλεση . Τότε ο Γεώργιος Παπαγεωργόπουλος και ο Λέκκας άρχισαν να τον κτυπούν και τότε ο Παπαψωμάς επενέβη και τον σκότωσε με δύό πιστολιές.
Μεθ' ό .....έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως ......... Μαρία θυγ. Δημ. Σελιώτη ....κάτοικος Λιμνών, 18 ετών, οικοκυρά.......κατέθεσεν ότι: ......τον Μπέκα τον έπιασε ο Λέκκας το έφερε στο χωριό και τον πήγε στο γραφείο της οργάνωσης , όταν έγινε η συγκέντρωσις στην αυλή της εκκλησίας ο Γκαβός έβγαλε λόγο και κατηγόρησε τον Αγγέλου γιά προδότη και τον παρέδωσε για εκτέλεση. Κατόπιν ο Λέκκκας και ο Γιώργης Παπαγεωργόπουλος άρχισαν να κτυπούν τον Αγγέλου και ο Παπαψωμάς επεμβάς εσκότωσε τον Αγγέλου με δύο πιστολιές.








(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
…………………(!)
Μετά ταύτα ο Πρόεδρος εκάλεσεν ενοποιών του τους κατηγορουμένους και ανακοινώσας αυτοίς την κατ' αυτών κατηγορίαν τους προσεκάλεσεν εις απολογίαν ,ούτοι δε απολογιθέντες είπον ο Δημήτριος Κ. Παπαγιωργόπουλος ότι την ημέραν της πράξεως ήτο στα πρόβατα και τα έβοσκε εις θέσην "Κολώνιτσα" η οποία απέχει 2:30 ώρες από το χωριό μας. Ο Κωνσταντίνος Δ. Παπαγεωργόπουλος είπεν ότι τον παθόντα τον συνέλαβον οι Κ. Λέκκας και ο ...Κατεμής και τον έφεραν στο χωριό μας εγώ δεν μετείχα καθόλου της .......πράξεως και αδίκως κατηγορούμαι. Η Μαρία θυγ. Δ. Παπαγεωργοπούλου είπεν ότι τον Αγγέλου τον συνέλαβαν οι Κατεμής και Λέκκας και τον έφεραν στο χωριό μας. Το απόγευμα έγινε συγκέντρωσις στην αυλή της εκκλησίας και ο Γκαβός και  κατηγόρησε τον Μπέκα για προδότη και τον παρέδωσε για να τον εκτέλεση το χωριό. Πρώτοι τον κτύπησαν ο Λέκκας και ο αδερφός μου ο Γιώργος Κατόπιν ο Παπαψωμάς τον εκτέλεσε με δύο πιστολιές. Η Παναγούλα θυγ. Δ. Παπαγεωργοπούλου.εγώ είδα τον Λέκκα και έφερε τον Αγγέλου στο Γραφείο της οργάνωσης .Στην συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα στην εκκλησία είμεθα εγώ, η νύφη μας , ο αδερφός μου





(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
ο Γιώργος καθώς και όλο το χωριό. Τον κτύπησαν ο Λέκκας και ο αδερφός μου ο Γιώργος και κατόπιν ο Παπαψωμάς τον εκτέλεσε με δύο πιστολιές. Εγώ ήμουν παρούσα στην εκτέλεση αλλά δεν εκτύπησα καθόλου τον Αγγέλου. Ο Γεώργιος Παπαγεωργόπουλος ομολόγησε την πράξιν του, ως επίσης και ο Κων/νος Λέκκας όστις μάλιστα είπεν ότι έφερε τον Αγγέλου συνοδεία στο χωριό μας κατόπιν εντολής της τοπικής οργανώσεως. Τίποτα δεν εγένετο από την Ο.Π.Λ.Α. αν δεν  υπήρχε έγκρισης της τοπικής οργανώσεως.
..................................................(!)
Ο πρόεδρος εκήρυξε περατομένην ως προς της αποδείξεως διαδικασίαν.
Ενταύθα ο Εισαγγελεύς λαβών τον λόγον πρότεινε  όπως κηρυχθ..............κατηγορουμένων 1)Γεωργίου Δημ. Παπαγεωργόπουλος 2)Κωνσταντίνος Ιωαν. Λέκκας  ............ ....επί φόνου κατά του παθόντος Δημ. Αγγέλου ή Μπέκα, λόγω δεδικασμένου.
.............................................................
Εκύρηξε.....!κατά των ανωτέρω 1)Γεωργίου Δημ. Παπαγεργώπουλου 2) Κων/ νου Ιωαν. Λέκκα κατοίκων Λιμνών επί φόνου πράξεως λαβούσαν χώραν την 14ην Αυγούστου 1944


 (Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
εν Λίμναις εις βάρος του παθόντος Δημητρίου Αγγέλου ή Μπέκα λόγω δεδικασμένου και επέβαλε τα τέλη της παρούσας ως προς αυτούς εις βάρος του Δημοσίου.
Μεθ' ό :Εισαγγελεύς λαβών τον λόγον ανέπτυξε την κατηγορίαν και επρότεινε όπως οι μεν κατηγορούμενοι Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος και Κωσταντίνος Παπαγεωργόπουλος κηριχθώσει ένοχοι φόνου, αι δε κατηγορούμενοι Μαρία θυγ. Δ. Παπαγεωργοπούλου και Παναγούλα θυγ. Δ. Παπαγεωργοπούλου κηρυχθώσει ένοχοι απρομελετήτως θανατηφόρων τραυμάτων και ότι τας πράξεις των ταύτας εξετέλεσαν ο μεν Δημήτριος Παπαγεωργόπουλος εν πλήρη σύγχυση , οι δε λοιποί ......εν μετρία τοιαύτην.

«ΖΗΤΗΜΑΤΑ»
1ον
......................



(Στο κατωτέρω φωτο-αντιγράφο η αναπτυξη 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ)























…………………
(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
5ον (ΖΗΤΗΜΑ !)
 … οι ανωτέρω κατηγορούμενοι 1) Δημήτριος Κωνστ. Παπαγεωργόπουλος, 2) Κωνσταντίνος Δημ. Παπαγεωργόπουλος 3) Μαρία θυγ. Δημ. Παπαγεωργόπουλου και 4) Παναγούλα θυγ. Δημ. Παπαγεωργοπούλου εξετέλεσαν την ανωτέρω πράξιν του φόνου ή αι εκ τούτων Μαρία θυγ. Δημ. Παπαγεωργοπούλου και Παναγούλα θυγ. Δημ. Παπαγεωργοπούλου των απρομελετήτων θανατηφόρων τραυμάτων ή άπαντες οι κατηγορούμενοι των απρομελετήτων τραυμάτων ευρισκόμενοι εις κατάστασιν αναιτίου συγχύσεως των αισθήσεων ή του νοός των, λόγω βλακείας εξ ης καταστάσεως του λογικού αυτών η ενέργεια δεν ήτο μεν εντελώς αποκεκλεισμένη εις τοιούτον όμως βαθμόν σε … τεταραγμένη και ηλατωμένη  ώστε εξ αιτίας ταύτης λείπουν τα προς εφαρμογήν της τελείας και παρά του νόμου διατεταγμένης ποινής προαπαιτούμενα.
Εν Ναυπλίω τη 10 Δεκεμβρίου 1945

Ο Πρόεδρος των Συνέδρων
    Γεώργιος Τετράδης








(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
...............................!
Τιμής και ευσυνηδείτως λέγω ότι η ετυμηγορία των ενόρκων καταρτισθείσα δια της νομίμου πλειοψηφίας είναι αυτή.
Να είναι ένοχοι οι κατηγορούμενοι 1) Δημήτριος Κωνσ. Παπαγεωργόπουλος, ετών 65, γεωργός. 2) Κων/νος Δημ. Παπαγεωργόπουλος ετών 30, γεωργοποιμήν. 3) Μαρίνα θυγ. Δημ. Παπαγεωργόπουλου ετών 25, οικοκυρά και  4) Παναγούλα θυγ. Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου ετών 22 , οικοκυρά. Άπαντες γενηθέντες και κατοικούντες εν Λίμναις Άργους και χριστιανοί ορθόδοξοι



(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
…….απεδεξάμενοι ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι1) Δημήτριος Κωνστ. Παπαγεωργόπουλος, 2) Μαρία θυγατήρ Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου και 3) Παναγούλα θυγατήρ Δημητρίου Παπαγεωργοπούλου, ουχί δε και ο Κωνσταντίνος Δημ. Παπαγεωργόπουλος εξετέλεσαν την ανωτέρω πράξιν του φόνου ενώ …. ήσαν κύριοι συγχύσεως του λογικού των , λόγω βλακείας, εξ ης καταστάσεως δεν ηδύναντο  να κρίνουσι ορθώς της πράξεως τους.
……………………………….
.ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος Κων. Δημ. Παπαγεωργόπουλος εξετέλεσεν την ανωτέρω πράξιν του φόνου ευρισκόμενος εις κατάστασιν αναιτίου συγχύσεως των αισθήσεων ή του νοός του, λόγω βλακείας εξ ης καταστάσεως του λογικού αυτού η ενέργεια δεν ήτο μεν εντελώς αποκεκλεισμένη εις τοιούτον όμως βαθμόν σε … τεταραγμένη και ελατωμένη  ώστε εξ αιτίας ταύτης λείπουν τα προς εφαρμογήν της τελείας και παρά του νόμου διατεταγμένης ποινής προαπαιτούμενα.

Ο Προϊστάμενος των ενόρκων
           Χρ. Παπανικολάου









(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Το δε Δικαστήριον διασκευθέν μυστικώς εκ των μελών του, παρουσία και του Γραμματέως, απεφάσισεν παραχρήμα δια του προέδρου αυτού απήγγειλε δημόσια την υπ΄αριθ. 17 ε.ε. αποφασήν του δ΄ης απήλλαξεν λόγω ακαταλογίστου πάσης ποινής τους εκ των ανωτέρω κατηγορουμένων 1) Δημήτριο Κωνστ. Παπαγεωργόπουλο, 2) Μαρία θυγατήρ Δημητρίου Παπαγεωργόπουλου και 3) Παναγούλα θυγατήρ Δημητρίου Παπαγεωργοπούλου, κατοίκους Λιμνών Άργους, δια την πράξιν του φόνου , λαβούσαν χώρον εν Λίμνες την 14ην Αυγούστου 1944 εν Λίμνες του παθόντος Δημ. Αθαν. Αγγέλου. …Απηλλάγησαν ούτοι ουχί δια της πλήρης  ετυμηγορίας των συνέδρων. 



(Αποσπάσματα αναφερομένων στην αριστερή σελίδα του κατωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Ενταύθα οι συνήγοροι του κατηγορουμένου Κων. Παπαγεωργοπούλου λαβόντας αλληλοδιαδόχως τον λόγον αιτήσαντο όπως κηρυχθή πεπλανημένη η ετυμηγορίας των ενόρκων καθ΄ όσον ως προέκυψε εκ της αποδεικτικής διαδικασίας ουδόλως συμμετείχε και ενεπλάκει εις την πράξιν του φόνου, δι΄ ήν εκηρύχθη ένοχος διά της ετυμηγορίας.
………………………..!

Το δε δικαστήριον διασκευθέν μυστικώς εξ των μελών του, παρουσία και του Γραμματέως απεφάσισε και παραχρήμα δια του προέδρου αυτού απήγγειλε δημοσίως την υπ. Αριθ. 18 ε.έτους απόφασιν του δι΄ ης απέρριψε την αίτησιν του κατηγορουμένου Κωνσταντίνου Δημ. Παπαγεωργοπούλου, κατοίκου Λιμνών Άργους περί κηρύξεως της ετυμηγορίας των ενόρκων ως αβάσιμον.  








(Αποσπάσματα αναφερομένων στην δεξιά σελίδα του ανωτέρω φωτο-αντιγράφου)
Το δε δικαστήριον διασκευθέν μυστικώς εκ των μελών του παρουσία και του Γραμματέως απεφάσισεν και παραχρήμα δια του προέδρου αυτού απήγγειλε δημοσίως την υπ΄ αριθ. 19 ε. έτους  απόφασίν του δι΄ ής καταδικάστηκε τον διά της προταθείσης ετυμηγορίας των ενόρκων κηρυχθέντα ένοχον φόνου ως μετρία συγχύσει  κατηγορουμένου Κωνσταντίνου Δημ. Παπαγεωργοπούλου γεννηθέντα και κατοικούντα εις Λίμνες Άργους, ετών 30, γεωργοποιμένα και χριστιανού ορθοδόξου εις την ποινήν των προσκαίρων δεσμών είκοσι(20) ετών.
          Αφαιρών του χρόνου της προφυλακίσεως  του εκ τεσσάρων (4) μηνών και δέκα έξ (16) ημερών.
Όρισε την διάρκειαν του υπολοίπου της ποινής του εις δέκα εννέα (19) έτη, επτά(7) μήνας και δέκα τέσσερας (14) ημέρας.
Έτι δε κατεδίκασεν αυτόν και δια του της δίκης έξοδα και τέλη……..!
Εδέχθη την αίτησιν της ανωτέρω πολιτικής ενάγουσας ………..του ανωτέρου εναγόμενου καταδικασθέντα Κωνσταντίνου Δημ. Παπαγεωργοπούλου κατοίκου Λιμνών, Άργους, ίνα και διά προσωπικής αυτού κρατήσεως εκπλήρωσης εις την ανωτέρω πολιτικήν ενάγουσαν Γιαννούλαν χήραν Δημ. Αγγέλου, κατοίκου Αγγελοκάστρου, δραχμάς δέκα χιλιάδων(10.000) διά χρηματικήν αποζημιώσεως λόγω ψυχικής οδύνης 



ην υπέστη εκ του αδικήματος. Ως επίσης και δραχμάς εξ χιλιάδας (6.000) και  ταύτας δι΄  αμοιβών του …….δικηγόρου και τέλη.
Μετά την απαγγελίαν της ανωτέρω αποφάσεως ο Πρόεδρος υπέμνησε προς τον ανωτέρω καταδικασθέντα ότι έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να ζητήσει αναίρεσιν  κατά της αποφάσεως, αλλά πρέπει να κάμη την αυτή ανεραίσεως αίτησιν εντός πέντε ημερών από σήμερον δοθείσης  του Γραμματέως του Δικαστηρίου τούτου προσάγουσαν απόδειξιν του επιστάτου των φυλακών ότι κρατήται εν αυταίς. Εξηγήσας δε σαφώς ότι κατά Νόμου αποδέχεται δια να είναι δεκτόν, το ευδόκιμον αυτό μέσον της αναιρέσεως, διέλυσε την συνεδρίασιν,…………………..

Ο Πρόεδρος
                                                                             Ο Δικ. Γραφεύς Α΄



 ΠΗΓΗ: Οι Φωτογραφίες των πρακτικών της δίκης πάρθηκαν από τα ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ) με έδρα το Ναύπλιο, όπου εκεί έχουν μεταφερθεί  σχετικές αποφάσεις και πρακτικά δικών των Κακουργοδικείων Ναυπλίου αλλά και άλλων κακουργοδικείων της Πελοποννήσου.


30-04-15
Σωτήριος Ριζόγιαννης

Υ.Γ.(1) Για τους νούν έχουσι και επειδή συλλήβδην έχει προπαγανδιστεί από την αριστερά ότι τότε, όλες οι δίκες ήταν «δίκες σκοπιμότητας» το μόνο που μπορεί να τους πεί κάποιος σήμερα είναι ότι ,απευθύνονται μόνο στους ομοίους τους, στους ευρισκόμενους: «εις κατάστασιν αναιτίου συγχύσεως των αισθήσεων ή του νοός των, λόγω βλακείας».

Υ.Γ.(2) Στο επίσημο έντυπο- όργανο της Κενρ. Επιτρ. του Κ.Κ.Ε. στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση αριθ. φυλλ. 18 Οκτώβρης 1943 σελ. 15 ,κυνικότατα ομολογείται από την ίδια την ηγεσία , ότι ως κομμουνιστές ήσαν “Ληστοσυμμορίτες “ :
-«Από ένα χρόνο τώρα οι Καπεταναίοι και οι συμμορίτες που πήραν τα βουνά για να πλιατσικολογήσουν, έχουν ολότερα μεταμορφωθεί, έχουν γίνει από τα πιό ψυχωμένα κι΄ αντριωμένα παλικάρια του Ε.Λ.Α.Σ. …»
   Κατωτέρω σχετικά αποκόμματα, από έντυπο επί κατοχής της αντιστασιακής οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν.( Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) του Κωστ. Περρίκου.


































Διεύθυνση αυτής της “ανάρτησης: http://rozosotiris.blogspot.gr/2015/04/081-1481944.html