Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

(086) ΔΙΚΗ ΛΙΜΝΩΝ ΑΡΓΟΥΣ 1945-Β΄ Μέρος!!! "...έσφαξαν γιατί εκτελούσαν διαταγάς"(ΚΚΕ)!!!


                                   Μνημείο Λιμνιατών στο τόπο σφαγής των !

Στην προηγούμενη “ανάρτηση” (Βλ. : «(085) ΔΙΚΗ ΛΙΜΝΩΝ ΑΡΓΟΥΣ 1945-Α΄ Μέρος!!!"..τρόχισαν τα μαχαίρια τους"!!! ΠΑΠΑΣ: "Θάνατος μέχρι τα στερνοπαίδια"!!!) παρετάθησαν αποσπάσματα από την πολύκροτη “ΔΙΚΗ ΛΙΜΝΩΝ-ΑΡΓΟΥΣ” κυρίως τα αφορούντα τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας. Εν συνεχεία εδώ παρατίθενται αποσπάσματα από τα πρακτικά της δίκης αφορούντα τις καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως, τις καταθέσεις των κατηγορουμένων και  τις  καταδικαστικές αποφάσεις.

Επισημαίνονται:
Επ΄ αρχής της δίκης το δικαστήριο με την υπ΄αρίθμ. 5 απόφαση του διέταξε να γίνει άλλη δίκη για τους μη κληθέντας νομίμως και απόντας κατηγορούμενους:
1) Ευάγγελον Ιωάν. Λέκκαν
2) Τάκην Γεωργιάδην
3) Πλάτωνα Χατζηϊωάννου ή Νικολάτο ή Παπαρήγα ή Παπαπολύκαρπο
4) Αριστοτέλη Θεμ. Μαυροκαπνίδη ή Τέλη ή Καραντουμάνη
5) Δημήτριο Δημάκη
και (6) Γεώργιο Χατζημιχάλη ή Κατιμερά.

Για τον φόνο του Δημ. Αγγέλου (η Μπέκα ) για κάποιους κατηγορούμενους της εν λόγω δίκης αποφασίστηκε και έγινε άλλη "συμπληρωματική"δίκη μετά μερικές ημέρες (10-12-1945) (Βλ. “ανάρτηση” : (081)Δίκη για το Δημόσιο "κομμουνιστικό" λιντσάρισμα του ΔΗΜ.ΑΓΓΕΛΟΥ στις Λίμνες Άργους την 14/8/1944).

Και από την δίκη αυτή, για τους νουν έχουσι ,είναι πρόδηλον ότι τότε Έλληνες αδίκως εσφάγησαν αγρίως, από τέρατα "μορφωμένα"(κυρίως!)και "αμόρφωτα",ηθικούς και φυσικούς υπευθύνους, αφιονισμένους, θρασύδειλους, αδίστακτους, γενιτσάρους της κομμουνιστικής λαίλαπας- ιδεολογίας.
Η  κατηγορία των «ανταρτών» εναντίον των σφαγιασθέντων ήταν κυρίως η υποψία ότι θα έπερναν όπλα εν συνόλω όλα τα μέλη οικογενειών- γυναίκες παιδιά άνδρες -εναντίον τους και αυτό θεωρήθηκε προδοσία και όχι αντίδραση στην ατιμία τους και στην αιμοσταγή λαίλαπα τους. Ουδείς υπεύθυνος των σφαγών από τους κατηγορούμενους , ανέλαβε αντρίκια την ευθύνη του, όλοι σχεδόν ανέφεραν ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι σφαγές, μόνο το αμετανόητο αιμοσταγές κτήνος, ο χασάπης  ΟΠΛΑτζής Δημ. Κούρος ευθαρσώς, είπε ότι έσφαζε και έσφαζαν με Λεπίδι – μαχαίρι διότι έτσι ήταν οι εντολές των ανωτέρων των(ΚΚΕ)!

Το σκηνικό της συγκεκριμένης φρικιαστικής ομαδικής σφαγής των Λιμιατών είναι το όμοιο σκηνοθετημένο (από τους ιδικούς υψηλά ιστάμενους ινστρούχτορες του ΚΚΕ) όπως και στην τρύπα- βάραθρο στη Φενεό Κορινθίας, Αγνάντα Επιδαύρου -Πηγάδι Κρήπιζας, Σοφικό Κορινθίας-βάραθρο Ζάρακα…..και! Δηλ. οι κρατούμενοι δεμένοι και  ξυλοκοπημένοι καταυλίζονται όλοι σε μια απόσταση 150-200 μέτρων από τον αυτό καθ΄ αυτό τόπο σφαγής και από εκεί δύο-δύο ή τρεις τρείς  οδηγούντο για την φρικιαστική σφαγή, «Σε λίγο έλυσα τους κρατουμένους και 4 εκ των κρατουμένων κράτησα ιδιαιτέρως για να τους πάω στο Αγιονόρι, τους δε άλλους τρείς τρείς, τους εξετέλεσαν όλους.»(Από την απολογία του Κοσμά Παντελή Μώρου ή καπετάν Κοσμάν). Ο τόπος σφαγής και της πρόχειρης ταφής των Λιμνιατών [(εκτός των 4 που σφαγιάσθηκαν με «ιερο»τελεστία και πόση αίματος στην πλατεία-εκκλησία του χωριού Αγιονορίου και ρίχτηκαν σε παρακείμενο ξεροπήγαδο)-βλ. “ανάρτηση” 075] ήταν ένας χάνδακας στη θέση «αμπέλια-Αγιονορίου» δίπλα στο σταυροδρόμι της αρχαίας οδού «κοντοπορείας» με το δρόμο-μονοπάτι προς το χωριό Στεφάνι! Ο τόπος σφαγής τουλάχιστον στους Αγιονιρίτες ήταν γνωστός από την αρχή, ως εύκολα εντοπίσημος και απορία και ενδεικτικό της τρομοκρατίας και της σιωπής είναι ότι οι Λιμνιάτες τον έμαθαν ως αναφέρεται στις καταθέσεις μαρτύρων της δίκης, μετά δύο μήνες περίπου!

Μ΄ επιμέλεια επ΄ εμού κατωτέρω:



 

Μετά ταύτα προσήλθεν η μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός της κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Παναγιώτα Π. Καμπούρη, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμναις, ετών 26 οικοκυρά , ….. κατέθεσεν …..ότι: Στις 26 Μαϊου ήρθαν οι Γερμανοί και μας πήραν τα πραγματά μας. Τρεις Τσολιάδες μας πήραν και μας πήγαν σε μια ράχη και με έδειραν, γιατί είχα αδερφό αντάρτη. Ο Αν. Νώτης συζητούσε με τους Γερμανοτσολιάδες ποιος είναι αντάρτης και τα μαρτύρησε όλα. Πάρα κάτω πήραν τον αδερφό μου με τα πρόβατα και τον εξετέλεσαν ο Γ. Νώτης οι Τσολιάδες. Η μάνα μου είδε τον Νώτη που συζητούσε. Ο Νώτης ήθελε να μας σκοτώση, γιατί μας πήραν τα τυριά. Τον πατέρα μου τον σκότωσαν οι Γερμανοί. Τον Μπέκα τον σκότωσαν οι Παπαγεωργοπουλαίοι, όπως έμαθα, στην εκκλησία του χωριού. Ο Σύνδεσμος Μπεκάτσας κρύφθηκε στο σπίτι του Ζώγαλη από κάτω από μια σκάφη. Έπειτα τον πρόδωσαν και τον κτύπησαν οι χωριανοί κι έπειτα τον πήγαν στο σπίτι του Κατεμή και το πρωϊ τον πήρε ο Παπαϊωάνου με τον Κακούρον και όταν γύρισαν οι Γερμανοί από το Αγγελόκαστρο τον παρέδωσαν και τον εξετέλεσαν οι Γερμανοί.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ιωάννης Παναγ. Κακούρος , εγεννήθη και κατοικεί εν Μπάρδι είναι  ετών 21 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Στις επιχειρήσεις των Γερμανών στις Λίμνες με έπιασαν με πολλούς άλλους οι Γερμανοί και ήθελαν να μας εκτελέσουν, οπότε με ρώτησαν ο Αλεξ. Τσούμπας αι ο Φώτης Κολεβέντης με ποιόν είμαι και είπαν στους Γερμανούς ότι εγγυώνται αυτοί δι’  όλους τους κρατουμένους, ότι είμεθα καλοί πέρα για πέρα και έτσι εγλυτώσαμε. Εγώ ήμουν οργανωμένος στο χωριό μου και είχα πάει στις Λίμνες καταδιωκόμενος υπ΄των Γερμανών.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Αναστάσιος Δήμας , εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 25 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: ΄Όταν έγιναν οι εκτελέσεις ήμουν στο Γυμνό. Γνωρίζω όμως ότι όταν γύριζα στο χωριό μου με ειδοποίησαν να μη μπώ στο χωριό, γιατί οι Τσούμπας –Κολεβέντης κλπ. Θα με παραδώσουν στους Γερμανούς. Οι εκτελεσθέντες ήσαν συνεργάτες των Γερμανών. Τας εκτελέσεις έκαμε μια ομάς «Κρούσης» με πολιτικούς πού ήλθαν στο χωριό για να αναζωογονήσουν τας οργανώσεις που είχαν «σπαραλιάσει» μετά τας επιχειρήσεις. Εγώ υπηρετούσα στο 3ο Τάγμα ανταρτών.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ιωάννης Κατεμής , εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 30 ,αγρότης , ….. κατέθεσεν …..ότι: ¨Ημουν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Στον ΕΛΑΣ υπήρχαν ομάδες κρούσεως. Κατά τας Γερμανικάς επιχειρήσεις ήμουν στο Γυμνό ενώ η πολιτικές είχαν «σπαραλιάσει». Οι ομάδες κρούσεως συνόδευαν τους πολιτικούς αρχηγούς που πήγαινα στα χωριά για να οργανώσουν πάλι τας πολιτικάς οργανώσεις. Από τον Μήτσο Γκαβό έμαθα όταν πήγαινα για τις Λίμνες ότι είχε εντολήν να οργανώση το χωριό και όχι να σκοτώση, ίσως όμως να είχε δικαίωμα να σκοτώση. Πάντως η αποστολή του ήτο να μη σκοτώση. Τούτο το γνωρίζω εξ ιδίας αντιλήψεως και εκ πληροφοριών που είχα, γιατί πήγαινα στο χωριό μου. Ο Γκαβός ήτο πολύ δυναμικόν στοιχείον και μπορούσε να επιβληθή  εις όποιον ήθελε. Ούτε ο παπάς, ούτε κανείς από τους κατηγορούμενος φταίει για τας εκτελέσεις. Ούτε εκείνοι που τους έσφαξαν γιατί εκτελούσαν διαταγάς.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ιωάννης Χ. Γιώργας, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 22 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Μετά τις εκκαθαριστικές των Γερμανών οι οργανώσεις διαλύθησαν. Μετά ταύτα ο ΕΛΑΣ έστειλε τον Γκαβό να ξαναοργανώση τας οργανώσεις στις Λίμνες. Όταν ήρθαν ανακάλυψαν τους προδότες και τους ανέλαβαν. Το απόγευμα μαζεύτηκε το χωριό και ο Γκαβός και Παπασωτηρίου διάβασε τας καταθέσεις που έδωσαν οι μάρτυρες κατηγορίας των συληφθέντων. Διαβάστηκε η κατάθεσις του Κούκου που έφεγε ότι οι Αλ. Τσούμπας κλπ. Πήγαν σ΄ αυτόν για όπλα εναντίον των ανταρτών. Έπειτα διάβασαν καταθέσεις Αγιονοριτών που έλεγαν ότι οι Νωταίοι πρόδωσαν στους Γερμανούς τους Σκουπαίους, κατάθεσιν του Γ. Κακούρου ότι αυτό με άλλους πιάσανε τον σύνδεσμο αλλά τους πήρε στο λαιμό του ο Τσούμπας και ο Κολεβέντης. Ο Θ. Κακούρος ωμολόγησε ότι φταίει  για τον σύνδεσμο… προδότης. Ο Αλ. Τσούμπας ότι γνώριζε τας επιχειρήσεις και πρόδωσε με τον Κολεβέντη το παιδί του παπά και ότι πραγματικά ζήτησε όπλα από τον Κούκο. Ο Φ. Κολεβέντης ότι είχε πάει στην Γκεσταμπό και γνώριζε τας επιχειρήσεις και ότι φταίει για το παιδί του παπά. Ο Γ. Νώτης είπε ότι φταίει ο γέρο Νώτης και θα τον σκοτώσει ο ίδιος για να αφεθούν οι άλλοι ελεύθεροι. Το βράδυ τους πήραν και του εξετέλεσαν. Ο Παπαψωμάς τότε δεν ήτο ο υπεύθυνος στο χωριό. Μίλησαν οι Παπασωτηρίου, Γκαβός, παπάς στην συνέλευσι.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Παναγιώτης Τοτός, εγεννήθη και κατοικεί εις Πρόνοιαν είναι  ετών 19 ,……..(!), ….. κατέθεσεν …..ότι: Κατά τας Γερμανικάς επιχειρήσεις ήμουν Τσιολιάς και μετείχα και εγώ. Φθάσαμε εις Λίμνες το βράδυ και άκουσα ότι οι Γερμανοί σκότωσαν το παιδί του παπά γιατί ήτανε κομμουνιστής. Φεύγοντας από τις Λίμνες πήραμε μαζί και τον παπά και τον φέραμε στην Γεσταμπό.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Χρήστος Γ. Γεώργας , εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 50 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Πήγα και εγώ με όλο το Κοινοτικό γραφείο στο τέλος και άκουσα που διάβαζαν την κατάθεσι του Κολεβέντη που έλεγε ότι σκότωσε το παιδί του παπά. Ο Κούκος είπε ‘ότι ο Τσούμπας, Ρωμέσης και Λαδής του ζήτησαν όπλα. Γιατί τους σκότωσαν δεν ξέρω. Ο παπάς είπε ότι ζητάει εκδίκησι για το σκοτωμό του παιδιού του.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Σοφία χήρα Αριστ. Σουφρίλα, εγεννήθη εις Αγιονόρι και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 35 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Τον άνδρα μου δεν ξέρω εάν τον πρόδωσε κανείς. Εκείνοι που σκότωσαν οι αντάρτες είσαν καλοί άνθρωποι, δεν μας είχαν κάνει ποτέ κακό σε κανέναν. Οι άνθρωποι σκοτώθηκαν και φταίνε εκείνοι που τους σκότωσαν. Οι Γερμανοί πήραν μπάλα και σκότωσαν τον άνδρα μου, καθώς και όλους όσους σκότωσαν.


Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ανατάσιος Γ. Κατεμής, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 67 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Τας εκτελέσεις έκαμε μια ομάδα ανταρτών. Υπεύθυνοι στο χωριό ήσαν οι Παπαψωμάς, Μπάτος κλπ. Αυτοί που σκοτωθήκανε ήσαν καλοί. Τους είπανε για προδότες και τους πήρε το σχέδιο και τους σκότωσαν. Λένε ότι ο Τσούμπας  με τον Κολεβέντη είπανε στους Γερμανούς ότι όσοι μείνανε μέχρι εκείνη την στιγμή έξω είναι αντάρτες, γιαυτό τους σκότωσαν. Το παιδί του παπά έφευγε, γι΄ αυτό το σκότωσαν οι Γερμανοί.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Χρήστος Αν. Γιώργας, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 40 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Έμαθα ότι σκοτώθηκαν οι 24 χωριανοί μας από αντάρτες. Πόσοι ήσαν υπεύθυνοι στο χωριό δεν ξέρω. Είχα ακούσει ότι όσους σκότωσαν οι αντάρτες ενδιαφέροντο για τους Γερμανούς, γιατί ήσαν φίλοι τους.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Μιχαήλ Αγγέλου ή Μπέκας, εγεννήθη και κατοικεί εις Αγγελόκαστον είναι  ετών 32 ,Ποιμήν , ….. κατέθεσεν …..ότι: Ο Λέκκας και οι Παπαγεωργοπουλέοι μας κυνηγούσαν. Ήρθαν και συνέλαβαν τν αδερφό μου και τον πήγαν στις Λίμνες και έβλεπα που ήταν συγκεντρωμένο το χωριό στην εκκλησία και που τον κτυπούσαν οι Παπαγεωργοπουλέοι και το εσκότωσαν. Δεν έμαθα ότι τον αδερφό μου σκότωσεν ο Παπαψωμάς.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ειρήνη Γ. Ζώγαλη, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες, είναι  ετών 48 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Εγώ δεν βγήκα από το σπήτι μου όταν έπιασαν τους συγχωριανούς μου. Δεν γνωρίζω ποίος τους εσκότωσε. Δεν ξέρω τίποτα.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Αναστασία Δ. Κολεβέντη, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες, είναι  ετών 47 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Μαζευτήκανε ένα βράδυ 35-40 άτομα και έγεγαν να συλλάβουν και να σκοτώσουν τους υπευθύνους, γιατί είχαν συγχαρητήρια από τους Γερμανούς. Δεν γνώρισα κανέναν απ΄ αυτούς. Αυτοί που σκοτωθήκανε ήσαν καλοί. Δεν άκουσα ποτέ κακό για κανένα απ΄ αυτούς. Έμαθα από την μάνα μου ότι σκότωσαν οι Γερμανοί τον σύνδεσμο, αλλά δεν έμαθα ποιος τον έπιασε.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Αικατερίνη Γ. Παπαϊωάννου, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες, είναι  ετών 55 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Τους χωριανούς μας τους σκότωσαν οι αντάρτες. ¨Ησαν καλοί άνθρωποι. Εγώ δεν έβγαινα από το σπήτι μου γιατί μου είχαν σκοτώσει οι Γερμανοί το παιδί μου και δεν ξέρω τίποτα.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ευαγγελία Π. Πότου, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες, είναι  ετών 42 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Ποιος σκότωσε τους 24 Λιμνιάτες δεν ξέρω, ήσαν καλοί άνθρωποι. Λέγανε ότι κάνανε συγκεντρώσεις για να πιάσουν τους κατηγορουμένους. Υπεύθυνοι μεγάλοι ήσαν ο Παπαψωμάς και ο Οικονόμου. Εγώ δεν βγήκα έξω από το σπήτι μου γιατί φοβόμουνα. Ποιος τους σκότωσε και για ποια αιτία δεν ξέρω. Λέγανε ότι προδώσανε στους Γερμανούς συγχωριανούς μας. Έμαθα ότι σκότωσαν τον σύνδεσμο αλλά ποιος τον σκότωσε δεν ξέρω, δεν έμαθα.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Σπύρος Κατεμής εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 58,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Πήγα στο γραφείο και είδα έξω συγκεντρωμένο το χωριό. Μέσα είχαν τους κρατούμενους. Ο ψηλέας και άλλοι διάβασαν κάτι καταθέσεις. Έπειτα βγήκε ο Κούκος και είπεν ότι οι Αλεξ. Τσούμπας, Λαδής και Ρωμέσης του ζήτησαν όπλα. Ο παπάς ζήτησε εκδίκησι για τον σκοτωμό του παιδιού του. Την εκτέλεσι διέταξε η επιτροπή των ανταρτών. Οι δικοί μας υπεύθυνοι δεν είχαν θέσι στο ζήτημα αυτό. Προ των εκτελέσεων έφερναν στις Λίμνες κρατούμενους και τους σκότωναν. Οι Γερμανοί σκότωσαν γέρους μικρά παιδιά, κυρίως χωρίς διάκρισι καμμία και άδικα. Δεν ήσαν αίτιοι οι εκτελεσθέντες για τας εκτελέσεις των Γερμανών. Κατά την εκτέλεσι του Μπέκα οι χωριανοί μας φοβήθηκαν και δεν μίλησαν.

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ο έτερος μάρτυς της υπερασπίσεως όστις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός του κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Ιωάννης Π. Βλάχος εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες είναι  ετών 52 ,γεωργός , ….. κατέθεσεν …..ότι: Επί της υποθέσεως δεν γνωρίζω τίποτε διότι τότε ήμουν 2,5 …. (!) μακριά από το χωριό. Εκείνοι που σκοτώθηκαν ήσαν καλοί άνθρωποι. Δεν άκουσα ότι πρόδωσαν κανένα.

……………………………………………………………………………….

Μετ΄ ταύτα προσήλθεν ετέρα μάρτυς της υπερασπίσεως ήτις ερωτηθείς υπό του Προέδρου περί της ταυτότητός της κ.λ.π. απήντησεν ότι ονομάζεται Μαρίνα Παν. Στάρφα, εγεννήθη και κατοικεί εις Λίμνες, είναι  ετών 33 ,οικοκυρά, ….. κατέθεσεν …..ότι: Γνωρίζω ότι οι Νωταίοι επρόδωσαν τους Σκουρταίους. Όλο το χωριό και το Αγιονόρι το έλεγαν αυτό. Λέγουν ότι Νωταίοι πήγαν στην Στρούγκα, τους πήραν τους πήγαν στους Γερμανούς, οι οποίοι τους εσκότωσαν . Οι χωριανοί μας όπως έμαθα πρόδωσαν τον σύνδεσμο των ανταρτών στους Γερμανούς.

Ενταύθα οι συνήγοροι των κατηγορουμένων εδήλωσαν παραιτούνται της εξετάσεως των απολειπομένων μαρτύρων υπερασπίσεως.
……………………………………………………………….

Μετά ταύτα ο Πρόεδρος εκάλεσεν ενωπιόν του τους κατηγορουμένους και ανακοινώσας αυτούς την κατ΄ αυτών κατηγορίαν τους προσεκάλεσεν εις απολογίαν, ούτοι δ΄ απολογηθέντες είπαν ο μεν Παναγιώτης Κυριάκου Ρωτήρης ή Νίκος Ψηλός ότι: Καυχόμαι ότι ήμουν εκ των πρώτων που ησθάνθησαν την επελευθέρωσιν του λαού και ανέλαβα την υπευθυνότητα του ΕΑΜ στο χωριό μου και εργάσθην Εθνικώς, αποκρύψας 3-4 μήνας 4 Άγγλους. Τον Ιανουάριον του 1943 συνελήφθην υπό των Ιταλών και καταδικάσθην υπό του Ιταλικού Στρατοδικείου  εις 5ετή φυλάκησιν ως τροφοδότης ανταρτών  απολυθείς  έπειτα από 4-5 μήνας. Μετά την απολυσίν μου διωρίσθη εκ την Επαρχιακήν Επιτροπήν ΕΑΜ Ναυπλίας ως πρώτος Γραμματέας. Η περιφεριακή ΚΚΕ αποτελείτο από τους ένα Στέλιον, Γιώργον Μήτσο Γκαβό και ένα Φώτη. Όταν άρχισαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών υποχωρίσαμεν προς Ερμιονίδα, διότι οι πληροφορίαι μας ήσαν ότι ευρισκόμαστε εις τραγικήν κατάστασιν και προσπαθούσαμε να έλθωμεν εις επαφήν με το 6ον Σύνταγμα. Όταν έφθασαν οι Γερμανοί εις Δίδυμα κατορθώσαμε να περάσουμε απέναντι στην Κυνουρία στο ..ον Τάγμα ΕΛΑΣ. Έπειτα από ένα μήνα πήγαμε στο Τάτσι. Εκεί ήσαν πολλά στελέχη. Νικήτας του ΕΑΜ ,Στάθης του ΚΚΕ, Περιφεριακή Επιτροπή του ΚΚΕ οι Χαρίλαος, Μήτσος Γκαβός, Γεωργιάδης, εγώ Επαρχιακή ΕΑΜ Αργολίδος: Γραβιάς 1ος Γραμματέας, ΕΑΜ   Πελοποννήσου, Μπούκης της αυτοδιοικήσεως, Βαρβάτης της αλληλεγγύης, Παπασωτηρίου Επαρχιακής επιτροπής ΕΑΜ ως πρώτος Γραμματεύς και άλλοι της Ε.Τ.Α. κλπ. Τότε τοαντάρτηκο και οι οργανώσεις ευρίσκοντο σχεδόν εν διαλύσε. Όπου υπήρχαν οργάνωση την διέλυον οι Γερμανοί με μπλόκο και εδημιουργείτο αντίδρασις εναντίον των ανταρτών. Για τις Λίμνες μάθαμε ότι είχε δημιουργηθή μια εστία αντιδράσεως και σκεφθήκαμε πώς να φέρωμεν την επιρροήν μας πάλι στο χωριό. Κάναμε συμβούλιον και ελήφθησαν αποφάσεις και ξεκινήσαμε ένα κλιμάκιο με μια ομάδα κρούσεως με ορισμένες εντολές υπό τον Γκαβόν και ιδίως για συλλήψεις διότι ήτο πολύ σκληρός και εξτρεμιστής. Ο Μήτσιος Γκαβός τοποθετήθηκε επί κεφαλής όλων των ομάδων Κρούσεως όλης της περιφερείας από τον ΕΛΑΣ. Την ομάδα κρούσεως που πήγε στις Λίμνες αποτελούσαν οι Μώρος, Κούρος, Μπαλάσης, Σμυρλής, Τσεμπεράς κλπ. Φθάσαμε εις Λίμνες εγώ, Γκαβός, Γιαννάκης, Γεώργας, Παπασωτηρίου, Παπαρρήγας, Τσάκαλος, και Μαρία Λιλή. Μπήκαμε μέσα το πρωί και το απόγευμα συγκεντρώσαμε το χωριό στην εκκλησία και πρώτος μίλησα εγώ για γενικά ζητήματα, έπειτα ο Γκαβός με πνεύμα εξτρεμιστικό. Εκεί βρήκαμε τον Παπαψωμά, τον Μπούτο, τον..Οκονόμου, Π. Κορήλην, Γ. Μελέτην και Μπούκη. Το χωριό ήτο τρομοκρατημένο, μάθαμε ότι υπήρχεν αντίδρασις  από πληροφορίες τις οποίες πήρε ο Γκαβός από το Γραφείο πληροφοριών. Στον ανακριτή εκ φόβου και πιεζόμενος αναγκάσθηκα να ειπώ ότι έδοσαν πληροφορίας εκτός των υπευθύνων οι Γ. Παπαμιχαήλ, Γ. Οικονόμου, Τσέκας, Οικονόμου, Κακούρος, Νώτης. Διά τους Γκερμπεσιώτας εφρόνων και φρονώ κακώς εγένοντο από τον Γκαβό. Ο Γκαβός μου είπεν ολίγον προ των συλλήψεων τα εξής: «ξέρεις εδώ την έχουν λερώσει την φωλιά του». Σε λίγο είπα που συνελήφθησαν περί τους 35-45 άτομα και μου έκανε κακή εντύπωσι μετά τα γεγονότα του Γκερμπεσίου και τας απεδοκίμαζα  τας πράξεις αυτάς. Κατόπιν μίλησε ο Γκαβός και μετ΄ αυτόν ο Παπασωτηρίου εις τόνον μαχητικόν, χωρίς αρμοδιότητα.. Όταν εγένετο η ομιλία , έφεραν δεμένον ένα χωρικόν. Ποιος τον έφερε δεν ενθυμούμαι. Γι’  αυτόν ελήφθη απόφασις να παραδοθή, στο χωριό ως προδότης, διότι είχαν γίνει ανακρίσεις. Έμαθα ότι ο Παπαψωμάς έρριξε μια δυό μπιστολιές και σκότωσε τον Μπέκα. Για τον Λαδή υπήρχαν υπόνοιαι ως εκ της καθόδου του εις Νάύπλιον και Χέλι,και εκ της επιθυμίας να μάθω ρώτησα τον Μπούκη και τον Παπαψωμά και μου επιβεβαιώσαν, ότι δεν είχε ανακατευθή σε προδοσίες και κατόπιν κατ΄ αντιπαράστασιν εξετάσεως με τον Κούκο, ο οποίος επιβεβαίωσεν ότι ο Λαδής, ο Ρωμέσης, και Τσούμπας είχαν ζητήσει όπλα από τους Γερμανούς. Για τον Ρωμέση υπήρχον αι αυταί πληροφορίαι, αλλά λόγω του δειλού του χαρακτήρος του ίσως και να παρεσύρθη και γι΄ αυτό αφέθη ελεύθερος. Εν συνεχεία επιβεβώνοντο αι πληροφορίαι εναντίον των συλληφθέντων για πολλάς πράξεις των. Όλης της κινήσεως διά την προμήθειαν όπλων από τους Γερμανούς. Επί κεφαλής ήσαν Τσούμπας και Κολεβέντης. Για τον Τσούμπα ρώτησα τον Μπούκη, ο οποίος είπε και ναι και όχι, και τέλος έμεινε σύμφωνος περί της ενοχής του και του υιού του ακόμη. Εγώ επείσθην ότι ένοχος ήτο κι΄ αυτός και τα παιδιά του. Οι συλληφθέντες ωδηγήθησαν από την ομάδα κρούσης με επί κεφαλής τον Μώρον δεμένοι και εξετελέσθησαν. Μετά την εκτέλεσι έφυγαν Γκαβός, Παπαψωμάς, Μπούκης κλπ. Για το Τάτσι. Δεν έπρεπε να εκτελεσθούν στο μέρος εκείνο από τον Γκαβό. Πάντως οι πράξεις των ήσαν τοιαύται ώστε έπρεπε να εκτελεσθούν. Πάντως είναι υπερβασία του Γκαβού και έκανα έκθεσιν περί αυτού να αντικατασταθή. Εγώ παρέμεινα εις Λίμνες επί 20ήμερον με την ομάδα κρούσεως εις την οποίαν εγώ εξασκούσα μεγάλιν επιρροή μετά την αναχώρισιν του Γκαβού. Ουδείς εκ των κρατουμένων εκτυπήθη πλην του Λαδή και ψευδώς κατετέθη υπό των μαρτύρων της κατηγορίας το τοιούτον. Η Ομάς κρούσεως είναι τμήμα του Ε.Λ.Α.Σ. Προ της τελικής αποφάσεως περί της τύχης των κρατουμένων μίλησαν ο Γκαβός ο οποίος είπε ότι θα οδηγηθούν εις στρατόπεδον. Εγώ είχα σχηματίσει την γνώμη ότι θα εκτελεσθούν. Οι υπεύθυνοι Λιμνιάτες υπέδειξαν τα σπίτια των συλληφθέντων και ηκολούθησαν την συνοδεία για την εκτέλεσι. Μετά την απολογίαν μου έμενα εις ιδιαίτερον δωμάτιον εν ταις φυλακές λόγω της αναξιοπρεπούς στάσεως μου ως υπεύθυνον στέλεχος της οργανώσεως και δεν εκακοποιήθην ούτε ηπειλήθην . Αι σφαγαί των εκτελεσθέντων έγιναν από τα ίδια τα μέλη της ομάδος κρούσεως αποτελούμενη από 15-20 άτομα. Τον Τσουμπέκη τον έσωσα εγώ. Που δεν ενθυμούμαι. Κατά τας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις των Γερμανών πέρασα από τα Δίδυμα. Ο παπάς εξητάσθη ως μάρτυς για τους συλληφθέντας και κατέθεσε ξερά τα γεγονότα χωρίς να αναφέρη τίποτε και δεν είχε αποκρυσταλλωμένη γνώμη για τους  υπεύθυνους του σκοτωμού του γιού . Επί κεφαλής διά τας λεηλασίας ήτο ο Παπαρρήγας και είχεν ενεργόν μέρος ο Μπακατσέλλας, έλαβον δε μέρος και άλλοι Λιμνιάτες για λογαριασμόν των.

Ο δε Ανδρέας Αλεξάνδρου Φρούσιος ή Γραβιάς είπεν ότι: Απορώ πως κατηγορούμαι εις την προκειμένην υπόθεσιν διότι το τι έγινε εις στις Λίμνες το έμαθα 5-6 ημέρες. Εγώ ήμουν στο Τάτσι ως γραμματεύς  Επαρχιακής ΕΑΜ Αργολίδος τον Μάϊον. Τότε εδημηουργούντο τα τάγματα ασφαλείας τα οποία ήσαν σοβαρό πράγμα και για μας και για τον ΕΛΑΣ και έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε σοβαρώς. Και εδημηουργήθηκαν ένοπλες εστίες στο Χέλι, Αχλαδόκαμπο, Κουτσοπόδι. Όλας μας τας προσπαθείας στρέψαμε για την διαφώτισι των παιδιών να μην καταταγούν αλλά αποτύχαμε. Τότε έκανα ενεργείας και διαπραγματεύσεις και πάλι απέτυχα. Μέχρις Ιουνίου δεν είχαμε κάμει εκτελέσεις εκτός των αποδεδειγμένων προδοτών. Τα πράγματα έφτασαν στο σημείο που έφθασαν και αναρωτηθήκαμε να δράσουμε δυναμικά και να χτυπήσουμε κάθε χωριό που σήκωσε κεφάλι. Δεν εγνώριζα ότι επρόκειτο να κατέβουν στις Λίμνες και να γίνουν συλλήψεις και εκτελέσεις διότι δεν είχα αρμοδιότητα. Τους αντιδραστικούς δεν τους σκοτώναμε. Σκοτώναμε τους προδότες μόνον. Γνωρίζαμε την κατάστασιν των Λιμνών ότι ήτο αποκεκλεισμένη και εκεί ευρίσκετο οι Μπούκης και Παπαψωμάς. Δεν έλαβα μέρος στη σύσκεψι που εγένετο για την αποστολή στις Λίμνες ούτε αλληλογραφούσα σχετικώς εκ Λιμνών-Τάτσι δια τας εκτελέσεις. Ο αγών μας δεν εστρέφετο εναντίον των Άγγλων ούτε θεωρούσαμε εχθρούς μας τους Έλληνας αξιωματικούς που ήσαν στο Κάϊρο.
Μέχρι του Μάϊου ευρισκόμην εις Καλιάνι. Το κτύπημα των αξιωματικών στο Φαρμακά ωφείλετο εις αντεθνικήν γραμμήν που είχαν. Με τους Άγγλους άλλοτε τα φτιάχναμε και άλλοτε τα χαλάγαμε, διότι δεν μπορούσαμε να εννοήσωμε την πολιτική τους στην Ελλάδα.
……………………

Ο πρόεδρος ……εκάλεσεν εις απολογίαν τον κατηγορούμενον Δημήτριον Σταύρου Κούρον όστις απολογηθείς είπεν τα εξής: 


* Η  απολογία του ΟΠΛΑτζή  Δ. Κούρου!
Υπηρετούσα στην ομάδα Κρούσεως υπό τον Μπαλάση. Πήγα στις Λίμνες με τους Γκαβόν, Γ. Μπαλάση, Μώρον κλπ. Ο Μώρος εκεί έγινε καπετάνιος της ομάδος. Πήρε από τον Γκαβό ένα χαρτί και πήγε στο χωριό και έπιασε περί τους 35-40 τους οποίους έφερε στο κρατητήριο. Την νύκτα τους πήγαμε στα Σέσια. Το πρωϊ ο Γκαβός έκανε ανακρίσεις και πρώτα-πρώτα εξήτασε τον Κολεβέντη και έπειτα κατά σειρά 5-6. Το μεσημέρι γυρίσαμε στο χωριό και τους βάλαμε στο κρατητήριον και εγώ ήμουν σκοπός. Συνεχίσθησαν οι ανακρίσεις και άφησαν  και άφησαν περί τους 10-15. Ο Παπασωτηρίου διάβασε την κατάθεσι του Κολεβέντη ενοποιόν του ,ο οποίος ωμολόγησε ότι είχε κάνει όσα έγραφε η ανάκρισι και τας καταθέσεις άλλων δύο, και είπε στον κόσμο: «Τι θέλετε να τους κάνουμε; Και όλο το χωριό είπε “ θάνατος” . Το βράδυ μας είπε ο Γκαβός να πάμε να τους εκτελέσωμε με μαχαίρι. Τους πήγαμε στον τόπο της εκτελέσεως και τους εξετελέσαμε όλους εγώ με τον Χαύτα. Τον Μπέκα τον πήγε στην εκκλησία ο Γκαβός και έμαθα ότι τον σκότωσε ο Παπαψωμάς. Τους οδηγήσαμε εγώ, ο Μπαλάσης, ο Λέκκας, ο Δημάκης, ο Καραντουμάνης, ο Χ. Οικονόμου, ο Μπουγιωτάκης και άλλοι. Είχαμε εντολή όσοι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν να τους σκοτώσουμε στο δρόμο. Εγώ εσκότωσα ένα καθ΄ οδόν με το μαχαίρι. Μόλις φθάσαμε στ΄ αμπέλια 4 εξ αυτών τους φέραμε στο Αγιονόρι, τους άλλους τους σφάξαμε όλους μέσα σ΄ ένα χαντάκι και γυρίσαμε το πρωϊ στο χωριό και ο Παπαρρήγας έκανε τας λεηλασίας των σπιτιών των εκτελεσθέντων. Ο Πήττας δεν έλαβε μέρος στην εκτέλεσι. Ο Δημάκης έλαβε μέρος.

Μεθ’ ο ο πρόεδρος ……εκάλεσεν εις απολογίαν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Μπαλάση Κατριλιώτην ή καπετάν Γιώργην όστις απολογηθείς είπεν τα εξής: Ελάβαμε εντολή να πάμε με τον Γκαβό στις Λίμνες. Εγώ ήμουν καπετάνιος μια διμοιρίας. Φθάσαμε στις Λίμνες μαζί με τους πολιτικούς αργηγούς, κάναμε τις συλλήψεις του Γκερμπεσιού, παρεδώσαμε τους συλληφθέντες στον Γκαβό και πήγαμε στις Λίμνες. Το απόγευμα ο Μώρος ο καπετάνιος μας είπε να πιάσουμε ορισμένα άτομα. Εγώ έπιασα τον Ρωμέση και ούτω συνελήφθηκαν αρκετοί. Το βράδυ πήγαμε στα Σέσια.. Το πρωϊ ο Γκαβός έκανε ανακρίσεις και το μεσημέρι γυρίσαμε πάλι στο χωριό. Συνέχισαν τας ανακρίσεις και απέλυσαν 14, κτύπησαν τις καμπάνες, μαζεύτηκε το χωριό, μίλησε ο Γκαβός , Παπασωτηρίου και διάβαζαν τις ανακρίσεις  εμπρός τους και αυτοί ομολογούσαν τας πράξεις των και ο κόσμος φώναξε : «θάνατος». Εγώ πήγα αποστολή στο Κέρμπεσι και όταν γύρισα την επομένη, ρώτησα τι έγιναν οι κρατούμενοι, μου ότι τους έστειλαν στην Γκούρα, αλλά εγώ εξακρίβωσα ότι τους σκότωσαν. Ποιοι τους σκότωσαν δεν ερώτησα διότι ήξερα ότι πρέπει να τους σκοτώσει η ομάς κρούσεως.

Μεθ’ ο ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Κοσμάν Παντελή Μώρον ή καπετάν Κοσμάν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν: Εγώ κατά τας Γερμανικάς επιχειρήσεις έφυγα προς Σ….Λακωνίας. Εκεί βρήκα 5-6 Άγγλους και κτυπήσαμε 40 Γερμανούς που είχαν έλθει για πλιάτσικο. Τον Αύγουστο ήλθα στο Σύνταγμα μου και με έστειλαν στο Γυμνό προς συνάντησι του Γκαβού. Στις 17-18 έφθασα στις Λίμνες. Το Απόγευμα ο Γκαβός μας κάλεσε όλους τους αντάρτες και μας είπεν ότι την αργηγίαν της ομάδος κρούσεως θα ανελάμβανα εγώ. Ανέλαβα και μου έδωσε ένα σημείωμα να κάνω συλλήψεις. Πράγματι εγώ υπάκουσα και συνελλήφθησαν και σκοπό είχα βάλει τον Κούρο. Το βράδυ τους πήγαμε στα Σέσια, από φόβο των Γερμανών, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς μας. Το πρωϊ ο Γκαβός έκανε ανάκρισι. Κατά διαταγή του Γκαβού έστειλα έναν αντάρτη στο Αγιονόρι να συλλάβη τον Λαδή. Εμείς με τους κρατουμένους γυρίσαμε στις Λίμνες και ο Γκαβός συνέχισε τις ανακρίσεις βοηθούμενος από τον Νίκο Ψηλό, Το απόγευμα κτύπησαν τις καμπάνες και μαζεύθηκε το χωριό και μίλησε ο Γκαβός ο οποίος είπεν ότι αυτοί που πιάσαμε είναι προδότες και το χωριό φώναξε «θάνατος». Το βράδυ κατά διαταγή του Γκαβού δέσαμε τους κρατουμένους και τους πήραμε με εντολή του Γκαβού προς τον Κούρον να σκοτώσωμεν όποιον δεν μπορούσε να προχωρήση στο μέρος της εκτελέσεως να τους εκτελέσουμε όλους με μαχαίρι. Απείχαμε μισή ώρα από το Αγιονόρι, οπότε εγώ ρώτησα ένα Λιμνιάτη να μου υποδείξη ένα μέρος για την εκτέλεσι των κρατουμένων , γιατί είχαμε εντολή από τον Γκαβό να τους εκτελέσωμε. Σε λίγο έλυσα τους κρατουμένους και 4 εκ των κρατουμένων κράτησα ιδιαιτέρως για να τους πάω στο Αγιονόρι, τους δε άλλους τρείς τρείς, τους εξετέλεσαν όλους. Τους 4 άλλους τους πήγαν στο Αγιονόρι, μίλησε ένας πολιτικός αρχηγός και έπειτα τους επετέθησαν 4 γυναίκες χήρες με ξύλα και του σκότωσαν. Στο τέλος τους έριξαν οι αντάρτες από μια χαριστική σφαίρα. Κατόπιν φάγαμε και πήγα για το Αγγελόκαστρο. Τι ρόλο έπαιξαν οι υπεύθυνοι των Λιμνών δεν γνωρίζω. Την απόφασι της εκτελέσεως έβγαλε ο Μήτσος Γκαβός. Έμαθα ότι τους εκτέλεσαν με μαχαίρι, Κούρος-Χαύτας. Αρχηγός της ομάδος Κρούσεως ήτο στρατιωτικός. Ο Νίκος ψηλός ήτο πολιτικός αρχηγός. Όταν γύρισεν η αγγαρεία με τ………(!) από το Αγιονόρι είχε τελειώσει η εκτέλεσις. Ότι έλεγε ο Γκαβός έπρεπε να γίνη, άλλως θα μας σκότωνε, υπήρχε και μεταξύ μας τρομοκρατία.

Μεθ’ ο ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Νικόλαον Ιωάννου Σμυρλήν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Ουδεμία ανάμιξιν είχα εις τα εκτελέσεις των Λιμνών. Η απολογία μου ενώπιον του ανακριτού  ελήφθη κατόπιν βίας και πιέσεως. Εγώ στα γεγονότα των Λιμνών ήμουνα Φρούραρχος. Ποιοι διέταξαν τας συλλήψεις κι εκτελέσεις δεν γνωρίζω. Όταν μαζεύτηκε ο κόσμος έξω από το γραφείο διάβαζε τις καταθέσεις ο Γκαβός. Έμαθα ότι το Μπέκα τον σκότωσαν γυναίκες των Λιμνών.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Παναγιώτην Δημητρίου Σταμάτην  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Εγώ δεν ήμουν στο χωριό. Την επομένην ήρθα και έμαθα για τας συλλήψεις. Πήγα στην συγκέντρωσι που κάνανε στο χωριό και μίλησε ο Γκαβός. Έπειτα ο Παπασωτηρίου διάβασε τις καταθέσεις. Εμένα με 5-6 άλλους μας ζήτησαν οι αντάρτες στο Γραφείο. Ήμουν εγώ, Στέρφας, Καμπούρης, Δήμας, Καραμάνος, Ρουστέμης, Ζώγαλης. Το βράδυ μας είπαν συνοδεύσουμε τους κρατουμένους. Ο Σμυρλής ήτο στο χωριό Φρούραρχος. Όταν φθάσαμε εις Τσαγκάρι καθίσαμε λίγο. Πίσω μας έμεινε ένας που δεν μπορούσε να προχωρήση και τον σκότωσαν. Ήτο ο μικρός Νώτης. Στο δρόμο που χωρίζει προς Στεφάνι-Αγιονόρι καθίσαμε. Εμένα, το Στάρφα, τον καμπούρη και έναν άλλον μας πήγε ένας αντάρτης στο Αγιονόρι και πήραμε φτιάρια και ξαναγυρίσαμε στο μέρος που είχαμε σταματήσει και όπου είχαν εκτελεσθή οι χωριανοί μας και τους σκεπάσαμε. Έμαθα ότι τους σκότωσαν ως προδότες. Ο Κούκος εβεβαίωσε για τους Τσούμπα, Λαδή, Ρωμέση, ότι πρόδωσαν ένα σύνδεσμο.
Μου είπεν ο Ρουστέμης ότι ο Κούρος σκότωσε πολλούς.


Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Παναγιώτην ή Τάκην Σωτηρίου Παπασωτηρίου  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Οργανώθηκα ως υπεύθυνος το 1943 στο Μπερμπάτι. Στα Δίδυμα έμεινα μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και κατόπιν πήγα στην Τροιζηνία ως οργανωτής , κατόπιν ανέλαβα γραμματέας αυτής. Τον Μάϊο έγινα Γραμματεύς και σε λίγο πήγα στην Πελοποννησιακή Επιτροπή. Όταν οι εκκαθαρίσεις έφθασαν στην εις την Δίδυμα, εγώ πέρασα στον Πάρνωνα με το 3ο Τάγμα. Μετά τας επιχειρήσεις εκεί έφυγα και ήρθα στη Γκούρα και εν συνεχεία στο Τάτσι. Τότε ητοιμάζετο μια επιτροπή να περάση προς Αργο-Ναυπλία. Περιμέναμε διαταγή να περάσωμε στην Τροιζηνία. Στις 13 Αυγούστου την νύκτα ευρέθην στο Μπερμπάτι και το πρωϊ πήγα στις Λίμνες. Στις 19 κτύπησαν οι καμπάνες και μαζεύτηκε το χωριό. Στην συγκέντρωση έφεραν ένα Μπέκα. Μίλησα εγώ για τους σκοπούς μας και φεύγοντας ήκουσα δύο πυροβολισμούς και ως έμαθα τους έρριξε ο Παπαψωμάς, φονεύσας τον Μπέκα. Επιστρέψας στο Γραφεία  είδα ότι είχαν συλληφθή αρκετοί. Την νύκτα πήραμε τους κρατουμένους και πήγαμε στα Σέσια εκ φόβου και την επομένην γυρίσαμε. Το απόγευμα έγιναν ανακρίσεις από τον Γκαβό και εγώ έγραφα. Έπειτα μαζεύθηκε το χωριό και εγώ διάβασα 3-4 καταθέσεις, ο δε Γκαβός τας απολογίας. Ο κόσμος φώναξε «θάνατος». Το βράδυ έδεσαν τους κρατουμένους και ρώτησα τον Γκαβό που θα τους στείλη και μου είπε στη Γκούρα. Την επομένην το πρωϊ γύρισε η ομάς κρούσεως και κατάλαβα πως εξετελέσθησαν. Εγώ ρώτησα τον Γκαβό γιατί παραβαίνει τις διαταγές της Π Ε Ε Α και δεν μου απάντησε. Δεν είχα εγώ αρμοδιότητα στις Λίμνες διότι υπαγόμουν στο Κρανήδι. Ο Νίκος ο Ψηλός ήτο υπεύθυνος για να διαμαρτυρηθή για τις παραβάσεις του Γκαβού. Εγνώριζα ότι ο Αλέξανδρος Τσούμπας ήτο Γερμανόφιλος. Για προδοσίες του δεν είχα ακούσει. Οι συλληφθέντες δεν εκακοποιήθησαν. Ωμολόγησαν όμως προδοτικάς πράξεις των.  Ο Μήτσος ο Γκαβός πήγε στο Χέλι και κτύπησε τους ένοπλους Χελιώτες. Στο Κέρμπεσι έκανε συλλήψεις και εκτελέσεις.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Σπυρίδωνα Δημητρίου Μπούκην  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Κατά Μάϊο εξελέγην ως υπεύθυνος της αυτοδιοικήσεως και της Λαϊκής Δικαιοσύνης και ως τοιούτος οργάνωσα 57 χωριά με τον θεσμόν τούτον. Εις Λίμνες ωργάνωσα την αυτοδιοίκησιν και επεχείρησα να φύγω, αλλά δεν το κατόρθωσα, διότι ο δρόμος ήτο κλεισμένος λόγο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων και γι΄ αυτό κατά τας εκτελέσεις ευρέθην εις Λίμνας. Εις τας εκτελέσεις δεν ηδηνάμην να επέμβω διότι δεν είχον αρμοδιότητα εις τας ενεργείας και τας πράξεις του ΕΛΑΣ αλλά και εις άλλας αρμοδιότητας ως της Ε.Τ.Α. κλπ. Φιλικόν διάβημα δεν δύνατο να γίνει. Υπό της οικογενείας Τσούμπα εφιλοξενήθην όχι επί 4μηνον και συνεχώς αλλά πολύ μικρότερον διάστημα. Εφ,  όσον ηδηνάμην μίλησα δια την οικογένεια του Τσούμπα. Προ των ανακρίσεων δεν ηρωτήθην διά τους Τσουμπαίους, μετά ταύτας όμως ίσως να ερωτήθην αλλά η γνώμιν μου ουδεμία θα είχε επίδρασιν διότι η απόφασις είχεν εκδοθή. Όταν η κ. Λαδή μετά τα γεγονότα του χωριού ήλθε εις Λίμνες και παρεκάλεσε να σώσω το παιδί της πράγματι έσπευσα όσον ηδυνάμην, συνάντησα τον 6ον λόχον και τον  Γκαβόν εις Επίδαυρον. Τον απέσπασα εκείθεν και το έφερα εις Λίμνες προφασισθείς ότι αι Λίμναι έχουν απόλυτον ανάγκην ιατρού. Όταν συνελλήφθη διά δευτέραν φοράν δεν είχα όχι το θάρρος, αλλά την αρμοδιότητα να επέμβω. Υπεύθυνος δια τας εκτελέσεις δεν είμαι εγώ, διότι εις στο Τάτσι ευρέθην συμπτωματικώς όπως και άλα στελέχη που ευρίσκοντο εκεί, όπως και οι Πολιτικοί αργηγοί. Περί Γραβιά έχει σχηματισθή θρύλος. Εκ της συνεργασίας μου με τον Γραβιάν δεν δύναμαι να κατηγορήσω αυτόν και συγκεκριμμένως επί της προκειμένης υποθέσεως δια την οποίαν είναι τελείως αμέτοχος. Εν Λίμναις υπήρχε το 2ον  μυστικόν Γραφείον , το οποίον και μένα το ίδιον παρακολυθούσε. Εις τον Γκαβόν δεν εμίλησα υπέρ της οικογενείας Τσούμπα και άφησα να σχηματισθή την εντύπωσιν , ότι ενδειαφέρομαι διά την απόλυσίν του. Δεν ενθυμούμαι να ημπόδισα τα παιδιά του Τσούμπα να φύγουν διότι δεν κινδύνευαν, αλλά εάν είχεν αφεθή ελεύθερος ο Αν. Τσούμπας είχα την γνώμιν ότι δεν θα εκινδύνευαν τα άλλα παιδιά. Καταδικάζω τας σφαγάς και εκτελέσεις που έγιναν στις Λίμνες. Για το Χέλι και Κέρμπεσι δεν έχω γνώμιν. Ο πρώτος Γραμματεύς της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΑΜ δεν είχε αρμοδιότητα για συλλήψεις.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ευάγγελον Κωνστ. Παπαγεωργόπουλον εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν ήλθαν οι Γερμανοί στο χωριό είχον φύγει όλοι σχεδόν από το χωριό πλην μερικών γέρων, παιδιών και εμού. Οι Γερμανοί διέταξαν ότι όσοι έχουν ταυτότητα να γυρίσουν μέχρι τας 10 στο χωριό, άλλως θα εκτελεσθούν. Εφοβήθησαν και προσήλθον αρκετοί ελευθέρως, αλλά εγκαίρως. Όσοι άργησαν εφονεύθησαν υπ΄ αυτών πλήν της οικογενείας Τσούμπα. Ο υιός μου ήρθε στο και ήτο άρρωστος στο κρεβάτι μετά τρείς ημέρας οι Γερμανοί δεν μου έκαναν νύξιν ουδεμίαν. Το βράδυ ήλθαν οι Τσολιάδες και την 30ην του μηνός μου διέρρηξαν την οικία μου και διαμαρτυρήθειν στο Γερμανό αξιωματικό. Μετ΄ολίγου ήλθε στο σπήτι μου ο Γερμανός αξιωματικός και μας είπε ότι εγώ είμαι κομμουνιστής και το παιδί μου αντάρτης. Ηρνήθην και κατόπιν ερεύνης στο σπήτι μου ηύρε τον γιό μου και τον σκότωσε. Μου έβαλαν φωτιά στο σπήτι και την επομένην με πήγαν δύο Γερμανοί στο Άργος και με έβαλαν σ΄ ένα αυτοκίνητο και με έφεραν στην Γκεσταπό στο Ναύπλιον. Εκεί βρήκα ένα γνωστό μου Γερμανό αξιωματικό, που είχα εξυπηρετήσει και του εξέθεσα την κατάστασι. Με έστειλαν στο Τμήμα, μου πήραν καταθέσεις και όταν μετ΄ ολίγας ημέρας επελήφθη της υποθέσεως μου, , με άφησε ελεύθερον και επέστρεψα στο χωριό. Μέχρι τότε που έγιναν αι συλλήψεις στο χωριό υπό των ανταρτών δεν εγνώριζα καλώς ποιος είχε προδώσει το γιό μου. Την επομένην το απόγευμα ήλθε ο Τσέκας σπήτι μου και μου είπε ότι με θέλουν οι αντάρτες στα Γραφεία. Πήγα εκεί και μόλις με εδέχθησαν οι υπεύθυνοι μου είπαν: «Παπά ιδού οι προδότες του παιδιού σου»  δεικνύοντας  την κατάθεσι του Τσούμπα και κατόπιν του Κολεβέντη, ο οποίος ομολόγησε ότι τον παρέσυρε ο Τσούμπας. Κατόπιν τούτου είπα στον κόσμο ότι τώρα έμαθα τους προδότες του παιδιού μου, είναι ο Τσούμπας και ο Κολεβέντης. Τότε ο κόσμος φώναξε: «θάνατος-θάνατος» και η νύφη μου ζητούσε μπιστόλι να τους σκοτώση . Εγώ έφυγα, χωρίς να ειπώ τίποτε άλλο εις κανέναν. Πίστεψα όμως ότι αυτοί ήσαν οι προδότες του παιδιού μου. Προς τον Γκαβόν δεν τολμούσε να μιλήση κανείς, και δι΄ αυτό δεν επενέβην υπέρ των συλλήψεων.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Κωνσταντίνου Κούκον εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Ολίγας ημέρας μετά τας επιχειρήσεις ήλθε στο σπίτι μου ο Ρωμέσης και μου ζήτησε να βγώ. Εκεί ήσαν ο Τσούμπας και ο Λαδής και μου είπαν ότι πρέπει να φανώμεν συνεπείς προς τους Γερμανούς και μην αφήσουμε τους αντάρτες να ξαναμπούν στο χωριό και ότι είναι ανάγκη να πάη ένας στη Γκεσταπό Άργους για όπλα. Εγώ έφερα αντιρρήσεις και έφυγα και τους είπα μάλιστα ότι υπάρχουν πολλοί αντάρται και πρέπει να προσέξουμε. Όταν ήλθαν οι αντάρτες με τους πολιτικούς τους αρχηγούς κτύπησαν την καμπάνα και μαζεύθηκε το χωριό. Εκεί είχανε και ένα Μπέκα, τον οποίον σκότωσε ο Παπαψωμάς. Την επομένην με κάλεσαν στο γραφείο και με ζήτησαν και όταν πήγα με ρώτησαν σχετικώς με την υπόθεσι Τσούμπα-Λαδή-Ρωμέση, την οποίαν εγώ είχα ειπή του Παπαψωμά και εγώ τα επιβεβαίωσα. Μου είπαν να τα ειπώ και στον κόσμο που μαζεύτηκε και εγώ τα είπα, ύστερα τας καταθέσεις Τσούμπα, Κολεβέντη, Λαδή κλπ. Όπου αυτοί ομολογούσαν την πράξιν τους αυτή. Ο Γκαβός τότε είπε ότι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στη Γκούρα και άλλοι θα σκοτωθούν, άλλοι θα κλεισθούν σε στρατόπεδο και άλλοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Ο κόσμος φώναξε «θάνατος» Την νύκτα τους πήραν συνοδεία δεμένους και τους εξετέλεσαν. Εγώ μόνον στον Παπαψωμά είχα ειπή την υπόθεσι των όπλων Τσούμπα, Λαδή , Ρωμέση, και αυτόςθα το μαρτύρησε στον Γκαβό και τους άλλους, διότι ήτο υπεύθυνος. Δεν είχε ακουσθή ότι ο Τσούμπας και ο Λαδής έκαναν προδοσίες.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Παναγιώτου Μπεκιάρην ή Τσάκαλον εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν εγένοντο αι εκκαθαριστικαί επιχειρήσεις με ειδοποίησαν τηλεφωνικώς στις Σπέτσες να πάω με ένα καϊκι να παραλάβη το 30 Τάγμα σ΄ ένα σημείο. Στις 19 Αυγούστου ευρισκόμουν άρρωστος στις Λίμνες. Δεν έλαβα μέρος ούτε στις συλλήψεις ούτε στις εκτελέσεις και μετά 2-3 ημέρες έφυγα για την θέσιν μου. Έμαθα ότι έγιναν συλλήψεις και οδηγήθησαν στη Γκούρα.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Απόστολον Ιωάννου Γκολέμην  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν γύρισα στο χωριό μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις μάθαμε ότι εσκότωσαν στο χωριό οι Γερμανοί ένα σύνδεσμο. Κατόπιν ήλθε στο χωριό μια ομάδα κρούσης και ο Παπασωτηρίου, Γκαβός Νίκος Ψηλός κλπ. Έπειτα από 4-5 ημέρες κτύπησε η καμπάνα και μαζεύτηκε το χωριό. Εκεί είχαν και ένα Μπέκα και ο Γκαβός είπε ότι είναι προδότης, ότι σκότωσε δύο αντάρτες και το χωριό να τον κάνη ότι θέλει. Οι χωριανοί τον κτύπησαν και τον σκότωσαν. Εν τω μεταξύ είχαν γίνει οι συλλήψεις. Την επομένην το βράδυ ξαναμαζεύτηκε το χωριό έξω από τα Γραφεία και έβαζαν διάφοροι λόγους. Αργότερα με ειδοποίησαν ότι συνοδεύσω μαζί με άλλους τους κρατουμένους όπως και πράγματι τους συνόδευσα , νομίζοντας ότι τους οδηγούμε για την Γκούρα. Καμπούρης, Στάρφας, Δήμας, Ζώγαλης, Ρουστέμης, Χρ. Οικονόμου κλπ. Ήσαν Λιμνιάτες συνοδεία. Στη θέση «Τσαγκάρι» καθίσαμε λίγο και κατόπιν, φθάσαμε στη θέση «αμπέλια». Εκεί εμένα με 4 άλλους με έστειλαν στο Αγιονόρι να φέρωμε σκαπάνες. Όταν γυρίσαμε με τις σκαπάνες είχε τελειώσει η εκτέλεσις. Δεν κατάλαβα ότι στο δρόμο σκότωσαν ένα από τους κρατουμένους. Εγώ με τους άλλους σκεπάσαμε τους εκτελεσθέντας με χώμα. Στο Αγιονόρι πήγαμε εγώ ο Στάρφας, Γεώργαλης, Σταμάτης και ένας άλλος. Ρώτησα τους χωριανούς μου που τους εξετέλεσαν και μου είπεν ότι δεν είδαν, γιατί ήσαν μακριά.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Αποστόλου Παπαψωμάν ή Ψωμάν ή Γεωργίου εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Από το 1941 προσεχώρησα στο Κομμουνιστικό Κόμμα και δούλεψα σ΄ αυτό γιατί πιστεύω σ΄ αυτό. Σπουδάζων στην Αθήνα μέχρι τα μέσα 1942 ένοιωσα την αγάπη για την επελευθέρωση και έφυγα και ήλθα στο χωριό μου για τον σκοπό αυτό. Τον Οκτώβριου 1943 ανέλαβα στο χωριό ως Γραμματεύς του ΚΚΕ. Υπό περιστάσεις απαισίας , για το χωριό μας περισσότεροις και έδρασα, με όλη μου την δύναμιν. Στο Χιλιομόδι εβρισκόμενος είδα την απαγχόνισι 4 πολιτών υπό των Γερμανών ως προδοτών και άκουσα την κατηγορίαν τους. Όταν γύρισα στο χωριό μετ΄ ολίγον άρχισα την οργάνωσιν του ΕΑΜ. Μέχρι τας 10 Μαϊου έμεινα γραμματεύς του Κ.Κ.Ε. Κατόπιν εντολής πήγα μαζί με άλλους σε μια σύσκεψη και μου ανέθεσαν την οργάνωσι 6 χωριών. Επέστεψα και για το σκοπό αυτό εργάσθηκα. Άρχισαν όμως αι εκκαθαριστικαί επιχειρήσεις των Γερμανών και αι πληροφορίαι μας ήσαν ότι την 26ην Μαϊου κινούνται προς τας Λίμνας. Το βράδυ της 25ης φύγαμε όλοι από το χωριό για το βουνό. Οι Γερμανοί έστειλαν αγγελιοφόρους στις Λίμνες με την εντολή ότι όλοι πρέπει να είμεθα μέσα στο χωριό έως τας 6 το βράδυ. Μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό και πληροφορούμεθα 6-7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, που είμεθα , ότι στο χωριό γίνονται εκτελέσεις. Πλησιάσαμε κοντά στο χωριό και έμαθα από μια γυναίκα  ότι δεν πρέπει να πλησιάσω στο χωριό, γιατί είχαν κακές διαθέσεις για μένα εκείνοι που συνεργάσθηκαν με τον Γερμανό. Μπήκα όμως μέσα και προ ολίγου μόλις ωρών είχαν θάψει τις δύο αδερφές μου. Αμέσως με ειδοποίησαν να φύγω γιατί θέλουν να με αναλάβουν οι χωριανοί μου. Έφυγα και κρύφθηκα επί 15ήμερον, κρυπτώμουν εις τα βουνά φοβούμενος τους χωριανούς αλλά και τους Χελιώτες. Με κίνδυνο της ζωής μου, λόγω των συνθηκών μπήκα στο χωριό με πολλά προφυλακτικά μέτρα. Έμαθα ότι απ΄ σκέψεις ορισμένων εξακολουθούσαν να είναι εναντίον μου, με σκοπό να με συλλάβουν και να με παραδώσουν στους Γερμανούς. Στο χωριό ήλθε μια ομάς υπό τον Κεραυνό και άρχισε συλλήψεις και επενέβην εγώ και δεν έγινε τίποτε, αλλά πήρε πληροφορίες και έφυγε για το Χέλι, όπου συνέβησαν όσα συνέβησαν. Μετ΄ ολίγας ημέρας ήλθε στο χωριό μια ομάς κρούσεως με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ρώτησα τον Παπασωτηρίου για την αποστολήν τους και μου είπε ότι είναι οργανωτικός τοιούτος ο προορισμός τους. Ολίγας ημέρας προ της συλλήψεως με κάλεσε ο Γιαννάκος να οργανώσουμε την κομματική οργάνωσι και πράγματι αρχίσαμε τη δουλειά μας κάναμε συγκέντρωσι που μετείχον οι Γιαννάκος και Γκαβός και στην οποία μίλησα πρώτος εγώ και κατά την οποίαν δημιουργήθηκε ζήτημα Γραμματέως  και επροτάθη εις τον Παπαμιχαήλ. Πριν γίνουν οι εκτελέσεις ήλθαν σημειώματα σε εμένα, του Μπούκη και του Λιλή, από του Γκαβού, να πάμε στο Τάτσι, πλην όμως μας ειδοποίησαν ότι ανεβλήθη η αφιξή μας στο Τάτσι. Ενώ εγώ με τον Οικονόμου τρώγαμε ένα μεζέ αντελήφθημεν ότι γίνονται συλλήψεις διότι είδα τον Τσούμπα, τους Νωταίους κλπ. Εν τω μεταξύ κτύπησε η καμπάνα του χωριού και μαζεύτηκε το χωριό στην εκκλησία. Μίλησε ο Γκαβός και άκουσα το χωριό που φώναξε «θάνατος»  και αμέσως διέκρινα ότι κτυπούσαν ένα άνθρωπο. Έσπευσα να τον σώσω αλλά εκινδύνευσα και εγώ, ενώ ο δυστυχής εκείνος είχε μεταβληθή σε άμορφο σώμα, οπότε εκ λύπης εγώ και διά να τελειώσουν τα βάσανά τουτον πυροβόλησα, νομίζων ότι ούτω έπρεπε να ενεργήσω διότι κτυπούμενος από τους Παπαγεωργοπουλέους και τον Κ. Λέκκα κλπ. Ήτο αδύνατον να σωθή. Κατόπιν έφυγα και αργότερα είδα τον Πιτσίκο και τον Νώτη με τους οποίους συζήτησα για να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να σώσουμε τους συλληφθέντας, χωρίς να ξέρω ποιοι είχαν συλληφθή. Το πρωί της επομένης περί τας 10 πήγα σπήτι μου και αμέσως σχεδόν πέρασαν δύο αντάρτες τον Λαδή από το σπήτι μου και με παρακάλεσε να ενδιαφερθώ. Πήγα πράγματι και συναντήσας τον Νίκο ψηλό εζήτησα πληροφορίες σχετικώς με τον Λαδή και μου είπε: «μην ανησυχείς», εν συνεχεία ρώτησα τον Γκαβό γιά όλους τους συλληφθέντας και του είπα να μην ληφθούν γι΄ αυτούς αποφάσεις του ποδαριού. Ούτος επέμενε και μου είπε ότι βαρύνονται με πολλές κατηγορίες, ομολογούμενες  από τους ίδιος, με διαβεβαίωσεν όμως ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο, αλλά θα σταλούν στο Στρατηγείο, και εκεί πολλοί εξαυτών θα αφεθούν ελεύθεροι. Το απόγευμα συγκεντρώθηκε το χωριό έξω από τα γραφεία και διαβάστηκαν διάφορες καταθέσεις μέσα στις οποίες ελέγοντο πολλές προδοτικές πράξεις των συλληφθέντων. Μίλησε ο Κούκος και είπε για τα όπλα  Τσούμπα, Λαδή, Ρωμέση, και ο Παπάς ο οποίος δεν ενθυμούμαι να φώναξε «θάνατος και εκδίκηση», κατόπιν εγώ έφυγα και πήγα αργότερα να κοιμηθώ. Στα συμβούλια εγώ δεν μετείχον. Αισθάνομαι τύψεις για την εκτέλεσι των 24, διότι δεν κατέλαβα όσας ηδυνάμην προσπαθείας για να τας σώσω. Αλλά με εξηπάτησαν ο Γκαβός ο οποίος μου υποσχέθη ότι δεν διέτρεχον ουδένα κίνδυνον. Ποιος διέταξε τας συλλήψεις και εκτελέσεις δεν δύναμαι να βεβαιώσω, ο Γκαβός ίσως να έλαβε εντολήν, ίσως να ενήργησεν αυτοβούλως, διότι τις περισσότερες φορές ενήργη μόνος του και πολλές φορές αυθαίρετα. Εγώ διαμαρτυρήθην για τον τρόπο της εκτελέσεως και στο κόμμα και στο Ε.Α.Μ. «στην παραπάνω καθοδήγησιν» στο Τάτσι. Ο Κούκος μου είχε ειπή σχετικώς για τους Τσούμπαν-Λαδή-Ρωμέσην περί όπλων, αλλά το είχεν ειπή και σε άλλους. Ο Γκαβός δεν με ρώτησε περί αυτού, αλλά και εγώ δεν πήγα να το διαψεύσω. Τας εκτελέσεις Γκερμπεσίων δεν εγνώριζα. Εγνώριζα όμως του Χελίου και ότι αίτιος υπήρξε ο Γκαβός. Ο Μπούκης δεν μπορεί να έχη παίξει κανένα ρόλο στην υπόθεσι Λιμνών.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Αθανασίου Παπαμιχαήλ εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι:  Το 1942 και 1943 στο χωριό μας δεν υπήρχε ουδεμία ασφάλεια της τιμής και της περιουσίας. Τον Νοέμβριον του 1943 ήρθε στο χωριό μας ο πρώτος λόχος ανταρτών ο οποίος κατεδίκασε τους κλέπτας κλπ. Εις θάνατον με αναστολή, και επέβαλαν την τάξιν. Τον Ιανουάριον 1944 μπήκα και εγώ εις την οργάνωσι. Τον Μάρτιον παρέλαβα ως υπεύθυνος της επιμελητείας. Προ των επιχειρήσεων παρέδωσα στον Ρούση και ούτω δεν είχα πόστο. Όταν τελείωσαν οι Γερμανικές επιχειρήσεις γύρισα στο χωριό και κοίταξα την δουλειά μου. Την εποχή εκείνη κτυπήθηκε το Χέλι. Ο Μπούκης ήτο στο χωριό και οργάνωσε την αυτοδιοίκησι στην οποίαν κατόπιν ψηροφορίας εξελέγην και εγώ και παρέλαβα το Ταμείον. Μετ΄ ολίγας  ημέρας ήλθε στο χωριό μια ομάδα «κρούσης» .Το απόγευμα κτύπησε η καμπάνα και μαζεύτηκε το χωριό και μίλησε ο Παπασωτηρίου και ο Γκαβός. Εν τω μεταξύ εγένοντο συλλήψεις. Στην συγκέντρωσι αυτή είχαν φέρει ένα κρατούμενο Μπέκα δια τον οποίον είπον ότι είναι προδότης των Παπαγεωργοπουλέων και ότι παρέδωσε στα Τάγματα Ασφαλείας έναν Αξιωματικόν του ΕΛΑΣ. Τότε οι χωριανοί μας φώναξαν «θάνατος» και άρχισαν να τον κτυπούν με τις μαγκούρες και τις πέτρες, οπότε ο Παπαψωμάς τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Κατόπιν έφυγα και πήγα στο σπήτι μου. Την επομένην το απόγευμα κτύπησε πάλι η καμπάνα και μαζεύθηκε το χωριό. Διαβάσθηκαν αι καταθέσεις μερικών κρατουμένων κρατουμένων που ομολογούσαν τις προδοσίες των. Κατόπιν μίλησε ο παπάς και μετ΄ αυτόν ο Γκαβός , ο οποίος είπε ότι οι κρατούμενοι θα πάνε στη Γκούρα και άλλοι θα εκτελεσθούν και άλλοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Τους πήραν την νύκτα και τους εξετέλεσαν, αλλά τούτο δεν το έμαθε κανείς στο χωριό και μόνο ύστερα από δύο μήνες το μάθαμε. Μετά εξ ημέρας από τας εκτελέσεις έγινα Α΄ Γραμματεύς του κόμματος. Εις την θέσιν αυτή με υπέδειξε ο Παπαψωμάς 3 ημέρες προ των εκτελέσεων σε μια συνέλευσι του κόμματος, που έγινε τότε στο χωριό.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ιωάννην Χρήστου Οικονόμου ή Μπάτον  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν ήλθαν οι Γερμανοί στο χωριό με τους Τσολιάδες κατά τας επιχειρήσεις διέταξαν να έλθουν όλοι μέσα εντός ορισμένης  προθεσμίας και όσοι μείναν έξω θα σκοτωθούν όλοι. Πολλοί ήλθαν στο χωριό , και εξ αυτών εξετελέσθησαν αρκετοί. Η οικογένεια Τσούμπα καίτοι άργησε να μπη στο χωριό δεν έπαθε τίποτε. Εν συνεχεία έγιναν και άλλες εκτελέσεις . Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ήλθε στις Λίμνες  μια ομάδας κρούσεως  με πολλούς πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Γκαβόν και έκαναν τας συλλήψεις και εκτελέσεις. Δεν γνωρίζω με ποίους ήλθεν εις επαφήν ο Γκαβός και πως ενήργησε. Εγώ τον παρεκάλεσα διά την οικογένειαν του Τσούμπα. Την απόφασι της εκτελέσεως την έδωσε ο Γκαβός. Το Χέλι έπρεπε να κτυπηθή διότι εκεί είχε σχηματισθή πυρήν αντιδράσεως. Στην επείθεσι κατά του Χελίου μετείχα και εγώ και μετά την μάχην πήρα τους τραυματίας και γύρισα στις Λίμνες.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Δημητρίου Οικονόμου  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Την ημέραν που ήλθαν οι αντάρτες στο χωριό εγώ ήμουν στο χωριό. Ήμουν υπεύθυνος του εφεδρικού ΕΛΑΣ υπό τας διαταγάς του Σμυρλή, ως φρουράρχου, ο οποίος την ημέρα εκείνη με ειδοποίησε να του διαθέσω 10 άνδρες. Εγώ ειδοποίησα τον Δεκάρχη να μαζέψη τους άνδρας του και να πάη στο Φρούραρχο . Είδα που ο Παπαψωμάς διάβαζε τις κατηγορίες των Τσούμπα, Κολεβέντη και έφυγα. Έπρεπε να σκοτωθούν γιατί ήσαν προδότες οι συλληφθέντες. Ποιος έβγαλε την απόφασι της εκτελέσεως δεν γνωρίζω. Εγώ ούτε στις συλλήψεις έλαβα μέρος ούτε στις εκτελέσεις.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Δημ. Γκολέμην εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Το 1943 μπήκα στο ΕΑΜ στην αυτοδιοίκησι και την λαϊκή Δικαιοσύνη. Μετά τας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις η οργάνωσις διαλύθηκε διότι σκοτώθησαν κατ΄αυτάς 80 άτομα και έλεγαν ότι αυτά ήτο η οργάνωσις. Τότε ήλθε η ομάς κρούσης στο χωριό με τους πολιτικούς και έκανε συλλήψεις και διέταξαν τας εκτελέσεις, εγώ δεν είχα καμμία ανάμιξι, διότι δεν είχα πόστο τότε.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Απόστολον Αναστασίου Μπουγιωτάκην εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Φύγαμε με μια ομάδα κρούσεως από το Τάτσι με πολιτικούς αρχηγούς για να οργανώσουμε τα χωριά, Τσάκαλος, Μπαλάσης, Κούρος, Χαύτας, Ρήγας Μώρος, Σμυρλής, Λιλής ήσαν τα μέλη της ομάδος. Φθάσαμε στις Λίμνες και κάναμε συλλήψεις κατά διαταγήν του Γκαβού. Εγώ δεν έλαβα μέρος στις συλλήψεις. Ο Γκαβός και ο Παπασωτηρίου είδα που διάβαζαν καταθέσεις. Τι έλεγαν δεν γνωρίζω διότι πήγα υπηρεσία σε φυλάκιο. Ποιοι συνόδευσαν τους συλληφθέντας δεν γνωρίζω.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Αναστασίου Μελέτην ή Τσέκαν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Από το 1941 κατώρθωσα να έχω 4 όπλα, ένα πολυβόλον με 2000 σφαίρες και περιέθλαψα Άγγλους διαθρέψας αυτούς επί τρίμηνον. Καταδιώχθην από τους Ιταλούς για το σκοπό αυτό και με εβασάνισαν πολύ. Τέλος με εξόρισαν στην Ελευσίνα ως εργάτην στο αεροδρόμιον. Του Σ/βρίου 1943 ήλθε το τάγμα Γρίβα και από τότε έγινα σύνδεσμος των ανταρτών. Του Μαϊου 1944 ήλθαν οι Γερμανοί στο χωριό μας και εξ αιτίας των 24 εκτελεσθέντων προδοτών σκοτώθηκαν 76 άτομα. Όταν έφυγαν οι Γερμανοί γύρισα στο χωριό και εξακρίβωσα ότι εργασθήκανε προδοτικά οι Τσούμπας και Κολεβέντης. Ήλθε τέλος η ομάδα με τον Γκαβό. Στις 17 Αυγούστου με καλεί ο ψηλός, μου δίνει χαρτιά να τα πάω στο Τάτσι, μπόρεσα όμως και γύρισα πίσω το πρωϊ . Το απόγευμα μαζεύτηκε το χωριό στην εκκλησία, αλλ΄ εγώ με άλλους εκλήθην από τον Γκαβό για υπηρεσία. Μας έδωσε από ένα χαρτί για να κάνουμε συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων ήτο και ο εξαδελφός μου Γ. Μελέτης. Παρεκάλεσα τον Γκαβό να τον αφήση τον εξαδερφό μου και μου είπε ότι εάν δεν είναι ένοχος θα τον αφήση. Έπειτα από λίγο μου είπε ότι ευθύνεται σε πολλά πράγματα και δεν θα τον αφήση. Μετά 2 ώρες μίλησε ο Γκαβός και είπε όλες τις προδοτικές πράξεις των κρατουμένων ( για όπλα, για τον σύνδεσμο, για συνεργασία εναντίον των ανταρτών, για συνεργασία με τους Γερμανούς) Στις εκτελέσεις δεν έλαβα μέρος ούτε στην συνοδεία. Ο Γκαβός ήτανε μεγάλος επαναστάτης και δεν άκουγε κανένα.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Χρήστον Ιωάννου Κακούρον ή Καραχάλιον εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Περί τας 20 Μαϊου 1944 μάθαμε ότι στα γύρο χωριά γινόντουσαν εκτελέσεις. Μπήκανε οι Γερμανοί στο χωριό και έκαναν και εκτελέσεις και όταν έφυγαν μπήκα στο χωριό και έμαθα ότι σκότωσαν τα αδέρφια μου, τους συγγενείς μου, εν γένει 76 χωριανούς. Όταν ήλθε τον Αύγουστο στο χωριό ο Γκαβός και έκανε τας συλλήψεις εκτελέσεις στις οποίες εγώ δεν έλαβα μέρος, αλλά μόνον τον Τσούμπα συνέλαβα. Την επομένην μαζί με άλλους κα με …..(!) πήραμε τα πράγματα από τα σπίτια Τσούμπα, Κολεβέντη κλπ. Και τα πήγαμε στην Ε.Τ.Α.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Κωνσταντίνου Πίτταν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Κατά τας 10 Αυγούστου 1944 πήγα στο Τάτσι για να καταταγώ στην Πολιτοφυλακή , μαζί με 20 άλλους. Εκεί έλαβα εντολή από τον Γραβιά να προχωρήσω προς Ναυπλίαν όπυ θα με συναντήση ο αρμόδιος αξιωματικός. Στις Λίμνες βρέθηκα τυχαίως, όχι με την ομάδα κρούσεως , εγώ έκανα μια δύο συλλήψεις. Συνόδευσα τους κρατουμένους χωρίς να ξέρω ότι επρόκειτο να εκτελεσθούν. Εγώ εν συνεχεία πήγα στο Αγιονόρι και εκείθεν εις Λυγουριό καταταγείς στην Πολιτοφυλακήν Ναυπλίας. Δεν γνωρίζω ποιοι έκαναν τας εκτελέσεις, διότι δεν ήμουν μέλος της ομάδος.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ιωάννην Δημητρίου Τσεμπεράν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Η ομάς κρούσεως ήλθε στις Λίμνες από το Τάτσι για να δώσουμε θάρρος στα χωριά. Μόλις φθάσαμε στις Λίμννες αρρώστησα και έφυγα προς Αγγελόκαστρον προς εγκατάστασιν των τηλεφώνων. Ποιος έκανε τας συλλήψεις για ποιο σκοπό και ποιοι τας εξετέλεσαν δεν γνωρίζω διότι δεν ήμουν εκεί και δεν είδα.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ζαχαρίαν Κων/νον Αδρακτάν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Εγώ στις Λίμνες δεν έλαβα μέρος πουθενά. Ο Κούρος λέει ψέμματα ή τα είπε από φόβο και από το πολύ ξύλο που έφαγε στην αστυνομία. Την εποχή εκείνη εγώ βρισκόμουν στο Γυμνό.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Δημήτριον Παναγιώτου Στάρφαν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι:  Όταν έγιναν αι συλλήψεις δεν ήμουν στις Λίμνες. Πήγα την επόμενη ημέρα. Μετείχα στην συγκέντρωσι έξω του γραφείου και μετ΄ ολίγου με διέταξαν με 9 άλλους για υπηρεσία, αφού προηγουμένως μας ρώτησε εάν έχουμε συγγένεια με τους κρατούμενους και μας επέστησε την προσοχή για τους κρατούμενους. Όταν φτάσαμε στο μέρος της εκτελέσεως και εγώ με τρείς άλλους πήγαμε στο Αγιονόρι και πήραμε σκαπάνες και επιστρέψαμε πίσω καταλάβαμε ότι θα σκοτώσουν τους κρατούμενους. ¨όταν φτάσαμε ο Καμπούρης μας ωδήγησε στο μέρος που τους είχαν εκτελέσει και τους σκεπάσαμε. Ο Π. Σταμάτης και Μαρ. Ρουστέμης πήγαν και σκέπασαν τον Νώτη που τον είχαν σκοτώσει καθ΄ οδόν. Επιστρέψαμε τις σκαπάνες και γυρίσαμε στο χωριό. Εγώ ο Σταμάτης, ο Ζώγαλης, ο Ρουστέμης πήγαμε στο Αγιονόρι. Οι άλλοι πέντε είχαν μείνη εκεί.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ανάργυρον Σωτηρίου Καραμάνον εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όσα λένε περί εμού είναι ψέματα. Εγώ μόνο πήγα στη συγκέντρωση του χωριού απ΄ έξω απ΄ τα γραφεία. Την ομάδα μου του εφεδρικού ΕΛΑΣ μας διέταξε ο Γκαβός να ακολουθήσουμε τους κρατουμένους και φτάσαμε στο σταυροδρόμι προς το Στεφάνι. Εγώ, ο Δήμας και ο Ρουστέμης φυλάγαμε σκοποί και άλλοι 4-5 πήγανε για σκαπάνες στο Αγιονόρι. Όταν τις έφεραν μας διέταξαν και τους σκεπάσαμε τους εκτελεσθέντας. Ούτε στις συλλήψεις έλαβα μέρος ούτε στις εκτελέσεις.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Αναστάσιον Γεωργίου Δήμαν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Εγώ ήμουν στην ομάδα της συνοδείας διότι πήγε η δεκαρχία μου υπό τον Στάρφαν. Ο Γκαβός μας είπε ότι θα τους συνοδεύσωμεν μέχρι το Στεφάνι. Στο Τσαγκάρι έγινε η εκτέλεσις του Νώτη χωρίς να το αντιληφθώ εγώ. Όταν φτάσαμε στον τόπο της εκτελέσεως πέντε έστειλαν στο Αγιονόρι, εγώ με δύο άλλους είμεθα σκοποί και ο Καμπούρης έμεινε εκεί. Όταν ήλθαν από το Αγιονόρι έφεραν σκαπάνες και μας έστειλαν και τους σκεπάσαμε. Ποιοι έκαναν την εκτέλεσι δεν γνωρίζω. Τον Μπέκα τον είδα στην εκκλησία. Μίλησε ο Γκαβός και είπε ότι είναι προδότης και έχει σκοτώσει δύο αντάρτες και πάρτε τον και σκοτώστε τον. Ο Παπαψωμάς πυροβόλησε, αλλά δεν ξέρω ήθελε να τον σκοτώση. Εγώ δεν εγνώριζα ότι επρόκειτο να εκτελεσθούν οι κρατούμενοι.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Κωνσταντίνον Ιωάννου Λέκκαν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν έγιναν τα γεγονότα των Λιμνών δεν ήμουν εκεί. Όσοι λένε ότι με είδαν στι χωριό λένε ψέμματα. Τας εκτελέσεις έμαθα μετά δύο μήνας. Απορώ πως λένε για μένα, αφού δεν ανακατεύθηκα ούτε στις συλλήψεις ούτε στις εκτελέσεις. Ο Μπέκας ήτανε προδότης και ζωοκλέπτης. Είχε κάνει και φόνο. Είχε δύο παιδιά στα Τάγματα ασφαλείας.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Ιωάννην Δημητρίου Καμπούρην  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Στα μέσα Αυγούστου ήλθε στο χωριό μια ομάδα ανταρτών με πολιτικούς αρχηγούς. Το απόγευμα έγινε συγκέντρωσις του χωριού στην εκκλησία, στην οποία πήγα και εγώ, εκεί είχαν και τον Μπέκα κρατούμενον. Μίλησε ο Νίκος Ψηλός και ο Γκαβός για το ΕΑΜ και είπε στο τέλος ότι ο Μπέκας είναι προδότης των Παπαγεωργοπουλαίων και οι πολίτες να τον πάρουν να τον κάνουν ότι θέλουν και άρχισαν να τον κτυπούν πολλοί. Άκουσα δύο μπιστολιές, αλλά δεν ξέρω ποιος τις έρριξε. Την επομένην το πρωϊ έμαθα ότι έγινα συλλήψεις. Το απόγευμα έγινε πάλι συγκέντρωσις του χωριού εις την οποίαν διάβασαν τας καταθέσεις των κρατουμένων και ο λαός εφώναζε «θάνατος». Ο Στάρφας με ειδοποίησε ότι έχω υπηρεσίαν, ο Γκαβός δε μας είπε ότι θα πάμε αποστολή. Στις 9-10 το βράδυ συνοδεύσαμε με τους αντάρτες τους κρατουμένους στο τόπο της εκτελέσεως. Πέντε εξ ημών έστειλαν στο Αγιονόρι τρεις τοποθετήθηκαν για φυλάκιο και εγώ έμεινα εκεί. Εγώ πήγα για σταφύλια και όταν γύρισα είδα μόνον τους Νωταίους. Εν τω μεταξύ ήλθαν από το Αγιονόρι και τους οδήγησαν μαζί με άλλους Λιμνιάτες και σκέπασαν τους κρατουμένους, του όποιους είχαν εκτελέσει εν τω μεταξύ. Ποιος τους εκτέλεσε δεν γνωρίζω. Δεν ενθυμούμαι εάν μας είπαν μα μη μαρτυρήσωμε τίποτε στο χωριό.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Μαρίνον Ιωάννου Ρουστέμην εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Την Κυριακή που ήρθα στο χωριό από ταξίδι μου έμαθα από τον πεθερό μου ότι έγιναν συλλήψεις και μου είπε και ποιους έπιασαν. Εμένα με κάλεσαν για υπηρεσία διότι ήμουν του εφεδρικού ΕΛΑΣ . Το βράδυ συνοδεύσαμε τους κρατούμενους στον τόπο, που τους εκτέλεσαν. Εγώ με τους άλλους χωρικούς τους σκεπάσαμε και μας είπαν ότι ποιο κάτω σκότωσαν ένα και να πάμε να τον σκεπάσουμε. Πήγα εγώ διότι βιαζόμουνα να φύγω. Στας συλλήψεις δεν έλαβα μέρος. Εγώ πήγα φυλάκιο με δύο άλλους. Την άλλη ημέρα έγιναν και κατασχέσεις των περιουσιών των εκτελεσθέντων.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Δημήτριον Ιωάννου Νώτην ή Μίτταν εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Όταν ήλθαν οι αντάρτες έβαλαν λόγο οι Γκαβός και Παπασωτηρίου. Ο Γκαβός είπε ότι είχαμε ένα κρατούμενο προδότη και σας τον παραδίδομεν. Τότε του επετέθησαν πολλοί και τον κτυπούσαν και έμαθα ότι ο Παπαψωμάς πυροβόλησε. Στας συλλήψεις και εκτελέσεις δεν έχω καμμίαν ανάμειξιν. Την ασφάλεια ανέλαβον οκτώ ημέρας μετά τας εκτελέσεις.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Σταύρον Παναγιώτου Σκούρτην εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Εγώ ήμουν Α΄ Γραμματεύς του Κ.Κ.Ε. στο Αγιονόρι. Ένα βράδυ ήλθε ένας αντάρτης και πήρε τις χήρες Σκούρτη και τον Λαδή. Ειδοποίησε ότι θα φέρουν την νύκτα καπνά και την νύκτα τα έφεραν και τα τακτοποιήσαμε. Όταν πήγα είχε συγκεντρωθή το χωριό στην εκκλησία γιατί οι οι αντάρτες είχαν φέρει τους Νωταίους. Ο Καπετάνιος μου είπε ότι πρέπει να μιλήση ένας γιατί οι κρατούμενοι έχουν καταδικασθή εις θάνατον από τας Λίμνας και πρέπει να εκταλεσθούν. Μίλησα εγώ και ανέπτυξα τους σκοπούς και τας επιδιώξεις του Ε.Α.Μ. Μετά από εμένα ένας μαύρος αντάρτης διάβασε την καταδικαστική απόφαση, οπότε όλο το χωριό επετέθη να τους σκοτώση με τις μαγκούρες. Τότε ένας αντάρτης τους πυροβόλησε και τους σκότωσε. Κτύπησα και εγώ τρείς ξυλιές. Δεν γνωρίζω από τους αντάρτες πυροβόλησε και σκότωσε τους Νωταίους.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Παναγιώτην Ιωάννου Ηλίαν  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Ένας αντάρτης ήλθε στο χωριό και πήρε τις χήρες για τις Λίμνες και την επομένη φέρανε τους Νωταίους στο χωριό. Μίλησε ο Σκούρτης για το ΕΑΜ και ένας αντάρτης ο οποίος είπε ότι αυτοί είναι προδότες των Σκουρταίων. Τότε όλοι όσοι είμαστε συγκεντρωμένοι κτυπούσαμε τους κρατουμένους. Εγώ ήμουν υπεύθυνος του ΕΛΑΣ και κτύπησα δια της βίας , γιατί έτσι μου είπαν οι αντάρτες.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Βασίλειον Παναγιώτου Μπίτζιον  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Έμαθα ότι ένας αντάρτης πήρε τις χήρες Σκούρτη και τον Λαδή για τις Λίμνες . Το πρωί φέρανε τους Νωταίους στο χωριό οι αντάρτες και διέταξαν το χωριό να μαζευθή στην εκκλησία. Πήγα κι΄ εγώ και είδα τον πατέρα και τα τρία παιδιά του Νώτη δεμένους. Μίλησε ο Σκούρτης για το Ε.ΑΜ. και ένας αντάρτης διάβασε την καταδικαστική απόφασι και είπε ότι αυτοί είναι που πρόδωσαν τους Σκουρταίους και να τους σκοτώσετε . Τότε όλο το χωριό επετέθη εναντίον τους με τις μαγκούρες και με πέτρες και τότε ο αντάρτης τους σκότωσαν με τα όπλα.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορουμένην Μαρίναν χήρα Κωνστ. Σκούρτη εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Έμαθα από την πεθερά μου ότι οι Νωταίοι επρόδωσαν τα παιδιά. Μια μέρα ήλθε ένας αντάρτης και μας πήρε για τις Λίμνες, για να δώσουμε ανάκρισι. Η γριά είπε πως οι Νωταίοι πρόδωσαν τα παιδιά της και την επομένη φέρανε τους Νωταίους στο χωριό και μας είπανε να τους σκοτώσουμε. Θέλανε να μας τρομοκρατήσουν, γι΄ αυτό σκότωσαν τους Νωταίους στο χωριό.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Χρήστον Κωσταντίνου Παπαγεωργόπουλον  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Τον Ιανουάριο 1944 με συνέλαβαν οι Γερμανοί όμηρο στο Περιγιάλι. Την εποχή που έγιναν τα γεγονότα των Λιμνών εγώ δεν ήμουν εκεί. Πήγα κατόπιν για να παραλάβω τα πράγματα του Κώστα, τα οποία παρέλαβα και τα έβαλα στο σπήτι του Καραμάνου. Ουδέποτε ήμουν στο Τάτσι και ούτε γνωρίζω που ευρίσκεται.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Παναγιώτην Δημ. Οικονόμου ή Μίγκος  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Την ημέρα των συλλήψεων πήγαινα στο σπήτι μου και μου είπε ένας αντάρτης να του δείξω ένα σπήτι και το έδειξα. Έμαθα ότι έγιναν συλλήψεις, αλλά εγώ έφυγα για τα πρόβατα μου. Δεν γνωρίζω τίποτε άλλο. Δεν ξέρω τι έχει γράψει ο Ανακριτής. Εγώ δεν είπα τέτοια πράγματα.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Δημήτριον Παναγιώτου Κορύλην εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Δεν έχω ιδέα επί της προκειμένης υποθέσεως. Δεν είχα λάβει μέρος πουθενά . Απορώ πως είμαι κατηγορούμενος.

Μεθ’  ό ο πρόεδρος ……  εκάλεσεν τον κατηγορούμενον Γεώργιον Δημητρίου Παπαγεωργόπουλον  εις απολογίαν ούτος δε απολογηθείς είπεν ότι: Οι Μπεκαίοι μας πρόδωσαν στους Γερμανούς ότι είχαμε όπλα και μας συνέλαβαν οι Γερμανοί. Εγώ εσώθηκα. Την ημέρα των γεγονότων των Λιμνών ο Κ. Λέκκας έπιασε τον Μπέκα και τον πήγε στις Λίμνες. Πήγα και εγώ εκεί που είχε μαζευθή όλο το χωριό. Μίλησε ο Γκαβός και είπε να τον σκοτώσουν και τον κτύπησα και εγώ τρεις με το ραβδί μαζί με όλους του χωριού και ο Παπαψωμάς του έρριξε δύο μπιστολιές και τον σκότωσε. Έμαθα ότι πιάσανε πολλούς Λιμνιάτες και τους εσκότωσαν. Ποιος τους έπιασε δεν γνωρίζω ούτε ποιος τους σκότωσε.
……………………………………………………………………………………
Ο Εισαγγελεύς λαβών τον λόγον ανέπτυξε την κατηγορίαν και επρότεινε όπως οι μεν κατηγορούμενοι 1)…………………………………………………....!

Επομένως ο Πρόεδρος εκήρυξε τελειομένην την συζήτησιν, υπέμνησε προς τους ενόρκους τα καθήκοντα των, ανέπτυξε αυτοίς τας διατάξεις των υπ, αριθ. ……….. ………..της ποινικής Δικονομίας και έθεσεν αυτοίς προς λύσιν τα εξής ζητήματα, άπερ ανέγνω δημοσίως και ….της φωνής , αναπτύξας συγχρόνως την νομικήν έννοιαν εκάστου ζητήματος.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ
1ον
…………………………………………………………………………..!!
58ον
…………………………………………………………………………..!!
Εν Ναυπλίω τη29 Νοεμβρίου 1948
Ο Πρόεδρος των Συνέδρων
Θεοδ. Σταυρόπουλος
…………………………………………………………………………..!

Ο Πρόεδρος πληροφορηθείς μετά του Δικαστηρίου περί της παρουσίας όλων των ενόρκων, ηρώτησε δημοσία τον προϊστάμενον αυτών περί του αποτελέσματος της διασκέψεώς των, ο δε των ενόρκων προϊστάμενος ανέγνω δημοσίως και ιστάμενου την εξής ετυμηγορίαν.
Τιμίως και ευσυνειδήτως λέγω ότι η ετυμηγορία των ενόρκων καταρτισθείσα δια της νομίμου πλειοψηφίας είναι αύτη:
Να είναι ένοχοι οι κατηγορούμενοι ……………………………………………
………………………………………………………………………………….!
Εν Ναυπλίω τη 30η Νοεμβρίου 1945
Ο Προϊστάμενος των ενόρκων
Βλ. Γκουρβέλος

Την ετυμηγορίαν ταύτην  καθ΄ ης δεν εγένετο αντίρρησις ως παρ΄ουδενός εγγράφως συντεταγμένην, χρονολογημένην και υπογεγραμμένην προσηκούντως παρά του προϊσταμένου των ενόρκων παρέδωκεν ούτος δημοσία παρόντων όλων των αποτελούντων το ορκωτόν Δικαστήριον ορ/ντος προέδρου των Συνέδρων, όστις υπέγραψε παραχρήμα μετά του γραμματέως την έκθεσιν εγχωρίσης αυτής και διέταξε να προσαχθούν οι κατηγορούμενοι εις το ακροατήριον.
Μετά την προσαγωγήν των ο Γραμματεύς κατά παραγγελίαν του προέδρου αναστάς εγνωστοποίησε προς αυτούς προς αυτούς την ετυμηγορίαν των ενόρκων αναγνώς αυτήν δημοσία με ξεφωνητά της φωνής.
Έπειτα ο πρόεδρος δυνάμει του άρθρου 447 της ποινικής δικονομίας δια της υπ΄ αριθμ. 15 σημερινής αποφάσεως … κυρήσαντο αθώους Α) Τους ανωτέρω κατηγορουμένους 1) Δημήτριον Παναγ. Κορίλην, κάτοικον Μιδέας Ναυπλίας.  2) Βασίλειον Παναγιώτου Μπίντζον κάτοικον Αγιονορίου Κορινθίας, εκ των αποδοθεισών αυτοίς κατηγοριών των ανωτέρω πράξεων Β) Τους λοιπούς ανωτέρω κατηγορουμένους όσον αφορά τας αποδοθείσας κατηγορίας των ανωτέρω πράξεων, ών δεν εκηρύχθησαν ένοχοι ούτοι δια της ως είρηται ετυμηγορίας των ενόρκων.
…………………………………………………………………………

Το δε δικαστήριον διασκεφθέν μυστικώς………….δια του προέδρου αυτού απήγγειλε … την υπ΄ αριθ. 17 ε.ε. απόφασίν δι΄ ης απήλαξε λόγω ακαταλογίστου, πάσης ποινής, την ανωτέρω κατηγορουμένην Μαρίναν χήρα Κωνστ. Σκούρτη κάτοικον Αγιονορίου Κορινθίας δια την πράξιν του φόνου κατά των παθόντων Αναστασίου Ιω.αν. Νώτη, Ιωαν. Αναστ. Νώτη, Θεοδ. Αν. Νώτη και Γεωργ. Α. Νώτη ήν εκηρύχθη αυτή ένοχος δια της είρηται ετυμηγορίας των ενόρκων.
………………………………………………………………………..
Μετά ταύτα ο εισαγγελεύς λαβών τον λόγον επρότεινεν όπως κηρυχθή πεπλανημένη η ετυμηγορία των ενόρκων, όσον αφορά τους κατηγορουμένους Σπυρίδωνα Μπούκην και Χρήστον Κ. Παπαγεωργόπουλον ή Μπακατσέλαν.
……………………………………………………………………….

Το δε δικαστήριον διασκεφθέν μυστικώς………….δια του προέδρου αυτού απήγγειλε … την υπ΄ αριθ. 18 ε.ε. απόφασίν δι΄ ής εκήρυξεν καθ΄ ομόφωνον γνώμιν πεπλανημένη την ετυμηγορίαν των ενόρκων καθ΄ ό μέρος εκηρύχθησαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι 1) Σπυρ. Δ. Μπούκης φόνων, 2) Χρήστος Κ. Παπαγεωργόπουλος ή Μπακατσέλας και 3) Ευάγγελος Κ. Παπαγεργόπουλος αναιρέσεως.
Ανέβαλε την εκδίκασιν της υποθέσεως ταύτης ως προς αυτούς και Παρέπεμψε την κατ΄αυτών κατηγορίαν προς επανελλημμένην συζήτησιν εις προσεχή Σύνοδον του Κακουργιοδικείου .Επέβαλε τα τέλη της παρούσης εν τω Δημοσίω.

Μετά ταύτα ο εισαγγελεύς λαβών τον λόγον επρότεινε όπως 1) Εις τους κηρυχθέντας ενόχους φόνων κατηγορουμένους επιβληθή η ποινή του θανάτου εις έκαστον τούτων κατά συγχώνευσιν, 2) Εις τους κηρυχθέντας ενόχους συνεργείας εις φόνους επιβληθή η ποινή των προσκαίρων δεσμών των είκοσι ετών (20) εις εκάστου κατηγουρύμενον κατά συγχώνευσιν και 3) Εις τον κηρυχθέντα ένοχον φόνου εν μετρία συγχύσει κατηγορούμενον Γ. Πίτταν επιβληθή η ποινή των προσκαίρων δεσμών είκοσι ετών (20) κατά συγχώνευσιν.
……………………………………………………………………………………!
Μεθ΄ ο το Δικαστήριον αποσυρθέν εν τω δωματίω αυτού των διασκέψεων μετά του Γραμματέως και διασκευθέν αυτόθι νομίμως επί παρουσία και του Γραμματέως απεφάσισεν, είτα δε εξελθόν και καταλαβόν τας έδρας του μετά του Γραμματέως, έχοντας ήδη κατελημμένην την εαυτού έδραν του εισαγγελέως, παρόντων των πληρεξουσίων της πολιτικής αγωγής, των συνηγόρων της κατηγορουμένων και τούτων απήγγειλε παραχρήμα δια του προέδρου δημοσίως την υπ΄ αριθ. 19 ε. έτους απόφασιν του δι΄ ης κατεδίκασεν τους δια της προεκτεθείσης ετυμηγορίας των ενόρκων.
Α) κηρυχθέντας ενόχους φόνου κατά των παθόντων  1)  Α. Τσούμπα, 2) Γ. Τσούμπα, 3) Ευαγγ. Τσούμπα, 4) Φ. Κολεβέντη, 5) Κ. Κολεβέντη, 6) Α. Κολεβέντη, 7) Α. Πίτσιου 8) Κ. Πίτσιου 9) Μαρίας Πίτσιου 10) Παναγιώτας Νώτη, 11) Β. Φρίμη, 12) Γ. Φρίμη, 13) Γ. Μελέτη, 14) Κ. Κονδύλη, 15) Ν. Λαδή, 16) Σοφίας Κούκου, 17) Α. Πιτσίκου,  18) Ευαγγ. Κακούρον, 19) Γ. Πίτσιον, 20) Χρ. Νώτη, 21) Α. Νώτη, 22) Ι. Νώτη, 23) Θ.Νώτη και 24) Γ. Νώτη,  κατηγορουμένους 1) Δημήτριος Σταύρου Κούρον, εγεννηθέντα και κατοικούντα εν Άργος, κρεοπώλην. 2) Γεώργιον Μπαλάση Κατριλιώτην  ή Καπετάν Γιώργη, γεννηθέντα εν νέα Κίω της Μ. Ασίας και κατοικούντα εις Ν. Κίω –Άργους ετών 32 ,γεωργόν, 3) Κοσμάν Παντελή Μώρον ή καπετάν Κοσμάν, γεννηθέντα εν Κρανιδίω και κατοικούντα εν Προνοία- Ναυπλίας, ετών 31, σωφέρ, 4) Παναγιώτην Κυριάκου Ροντήρην ή Νίκον Ψηλόν, γεννηθέντα εν Βασσαρού-Λακεδαίμονος και κατοικούντα εν Αθήναις, ετών 30, τελειόφοιτον Νομικής, 5) Ανδρέαν Φρούσιον ή Γραβιάν, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Νεμέα-Κορινθίας, ετών 32, τελειόφοιτον Νομικής, 6) Απόστολον Αναστ. Μπογιωτάκην, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Μαλαδρενίω Άργους ετών 29, κτηματίαν 7) Νικόλαον Ιωάν. Σμυρλήν, γεννηθέντα εν Προνοία Ναυπλίας και κατοικούντα εν Πειραιεί, ετών 31, τυροκόμον, 8) Ζαχαρίαν Κωνστ. Αδραχτάν, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Άργει, ετών 19, μαθητήν, 9) Ιωάννην Δημ. Τσεμπεράν, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Κοφινίω  Ναυπλίας, ετών 28, γεωργόν, 10) Γεώργιον Αποστ. Παπαψωμάν ή Ψωμάν ή Γεωργίου, ετών 25, φοιτητήν Ιατρικής, 11) Ιωάννην Χρήστου Οικονόμου ή Μπάτον, ετών 31, γεωργόν γεννηθέντος και κατοικούντος εν Λίμναις-Άργους, 12) Παναγιώτην ή Τάκην Σωτηρίου Παπασωτηρίου, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Προσύμνη ετών 32, δημοδιδάσκαλος, 13) Γεώργιον Παναγ. Μπεκάρην ή Τσάκαλον, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Λουτρακίω-Κορινθίας, 14) Γεώργιον Αθαν. Παπαμιχαήλ, ετών 29, γεωργοποιμένα, και 16) Γεώργιον Αναστ. Μελέτην ή Τσέκαν, ετών 47, γεωργοποιμένα, γεννηθέντας και κατοικούντας εν Λίμναις-Άργους, άπαντας χριστιανούς ορθόδοξους , εις την ποινήν του θανάτου, έκαστον τούτων , δι΄ έκαστον των παθόντων.
Συγχωνεύσας τας ποινάς του θανάτου του επιβληθέντος αυτοίς διά της πράξεις του φόνου εις βάρος των ως άνω είκοσι τριών (23) παθόντων, πλήν του παθόντος Α. Τσούμπα, εις την ποινή του θανάτου, την επιβληθείσαν αυτοίς δια την πράξιν του φόνου κατά του παθόντος Αλ.. Τσούμπα, ούτως ώστε έκαστος τούτων θέλει εκτίσει εν συνόλω την ποινήν του θανάτου.

Β) Τον κηρυχθέντα ένοχον φόνου εν μετρία συγχύσει κατά των αυτών ως άνω παθόντων κατηγορούμενον Γεώργιον Κωστ. Πίτταν, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Γυμνώ Άργους, ετών 19, μαθητήν και χριστιανόν ορθόδοξον εις την ποινήν των προσκαίρων δεσμών των είκοσι (20) ετών  δι΄ έκαστον παθόντα. Συγχώνευσεν τας ποινάς των προσκαίρων δεσμών τας επιβληθείσας αυτώ δια τας πράξεις των φόνων εις βάρος των ως άνω είκοσι τριών (23) παθόντων, πλήν του παθόντος Α. Τσούμπα, εις την ποινήν των προσκαίρων δεσμών των (20) ετών την επιβληθείσαν τω ιδίω δια την πράξιν του φόνου εις βάρος του παθόντος Αλ. Τσούμπα, άνευ επιτάσεως της ποινής ταύτης ως μη επιδεχομένης τοιούτην , όπως ώστε ο κατηγορούμενος αύτας θέλει εκτίσει εν συνόλω δι΄ άπασας τας πράξεις ποινήν προσκαίρων δεσμών είκοσι (20) ετών.

Γ) Τους κηρυχθέντας ενόχους φόνου κατά του παθόντος Δημητρίου Αγγέλου ή Μπέκα κατηγορούμενους 1) Γεωργ. Δ. Παπαγεωργόπουλου, γεννηθέντα και κατοικούντα εν Λίμναις Άργους, ετών 29, ποιμένα, και χριστιανόν ορθόδοξον, 2) Τον εκ των άνω κατηγορουμένων Γεωργίου Αποστ. Παπαψωμά ή Ψωμά ή Γεωργίου εις την ποινή του θανάτου έκαστον και 3) τον κηρυχθέντα ένοχον φόνου εν μετρία συγχύσει κατά του αυτού ως άνω παθόντος Δημ. Αγγέλου ή Μπέκα κατηγορούμενον Κωνστ. Ιωάν. Λέκκαν, γεννηθέντα κατοικούντα εν Λίμναις-Άργους, ετών 29, ποιμένα, εις την ποινήν των προσκαίρων δεσμών των είκοσι (20) ετών. Συνεχώνευσεν την ποινήν του θανάτου την επιβληθείσαν εις των εκ τούτων Γεώργιον Αποστ. Παπαψωμάν ή ψωμάν ή Γεωργίου δια την πράξιν του φόνου κατά του παθόντος Δημ. Αγγέλου ή Μπέκα, εις την ποινήν του θανάτου την επιβληθείσαν κατά συγχώνευσιν τη ιδίαν διά τας πράξεις του φόνου εις βάρος των ανωτέρω είκοσι τεσσάρων (24) παθόντων.

Δ) Τον κηρυχθέντα ένοχον φόνων εις βάρος δύο αγνώστων παθόντων ως άνω κατηγορούμενον Δημήτριον Σταύρου Κούρον εις την ποινήν του θανάτου δι΄ έκαστον παθόντα. Συγχώνευσεν την ποινήν του θανάτου, την επιβληθείσαν τω ιδίω  κατά συγχώνευσιν διά τας πράξεις των φόνων εις βάρος των είκοσι τεσσάρων (24) ως άνω παθόντων.

Ε) Τους κηρυχθέντας ενόχους φόνου κατά των παθόντων Α. Νώτη, Ι. Νώτη, Θ. Νώτη και Γ. Νώτη κατηγορουμένους 1) Σταύρον Παν. Σκούρτην, ετών 22, σπουδαστήν και 2) Παναγιώτην Ιωαν. Ηλίαν, ετών 21, γεωργόν, γεννηθέντας και κατοικούντας εν Αγιονορίω της επαρχίας Κορινθίας και χριστιανούς ορθοδόξους εις την ποινήν του θανάτου έκαστου τούτων δι΄ έκαστον παθόντα. Συνχώνευσε τας ποινάς του θανάτου τοις επιβληθείσας αυτοίς δια την πράξιν του φόνου κατά των τριών  τελευταίων θανόντων και την ποινήν του θανάτου την επιβληθείσαν αυτοίς διά την πράξιν του φόνου κατά του πρώτου παθόντος Α. Νώτη, ούτως ώστε έκαστος τούτων θέλει εκτίσει εν συνόλω την ποινήν του θανάτου.

ΣΤ) Τους κηρυχθέντας ενόχους συνεργειών εις φόνους κατά των ως άνω είκοσι τεσσάρων (24) παθόντων κατηγορουμένους 1) Αναστ. Γεωργ. Δήμαν, ετών 28, υποδηματοποιός, 2) Αναργ. Σωτ. Καραχάλιον, ετών 25, γεωργόν  3) Μαρίνον Ιωαν. Ρουστέμην, ετών 35, γεωργόν, 4) Ιωαν. Δημ. Καμπούρην, ετών25, γεωργόν, 5) Δημ. Παν. Στάρφαν, ετών 28, γεωργοπομένα, 7) Παναγ. Δημ. Σταμάτην ετών 40, γεωργόν, 8) Χρήστον Ιωαν. Κακούρον ή Καραχάλιον , ετών 25, γεωργοποιμένα, 9) Απόστολον Ιωαν. Γκολέμην, ετών 24, γεωργόν, 10) Γεωργ. Κωστ. Κούκον, ετών 42, γεωργόν, 11) Γεώργιον Δημ. Γκολέμην, ετών 38, γεωργόν, 12) Δημήτριον Ιωάν. Νώτην, ή Μίτταν, ετών 24, γεωργόν , 13) Παναγ. Δημ. Οικονόμου ή Μίγγον, ετών 25, γεωργόν και 14) Κωσταντίνος Ιωαν. Λέκκαν, ετών 29, ποιμένα, άπαντας γεννηθέντας και κατοικούντας εις Λίμνες Άργους και χριστιανούς ορθοδόξους εις την ποινήν των πρόσκαίρων δεσμών είκοσι(20) ετών έκαστον τούτων δι΄ έκαστον παθόντα. Συνχώνευσε τας ποινάς των μεν δεκατριών (13) πρώτων συνεργών τας επιβληθείσας αυτοίς κατά συγχώνευσιν διά τας πράξεις των συνεργειών εις φόνους κατά των ως άνω είκοσι τριών (23) παθόντων πλην του παθόντος Α. Τσούμπα, εις την ποινήν την επιβληθείσαν τους ιδίους διά την πράξιν της συνεργείας εις φόνον κατά του παθόντος Α. Τσούμπα, άνευ επιταιτίας ….(!) ως μη επιδεχομένης τοιαύτην, ούτως ώστε έκαστον τούτων θέλει εκτίσει ποινήν εν συνόλω δι΄ άπασας τας πράξεις των συνεργειών εις φόνους, προσκαίρων δεσμών είκοσι (20) ετών. Του δε δεκάτου τετάρτου (14) Συνεργού Κων/νου Ιωαν. Λέκκα της επιβληθείσας αυτώ διά τας πράξεις των συνεργειών εις φόνους κατά των ως άνω είκοσι τεσσάρων (24) παθούντων εις την ποινήν των προσκαίρων δεσμών των είκοσι (20) ετών την επιβληθείσαν αυτώ διά την πράξιν του φόνου εις βάρος του παθόντος Δημ. Αγγέλου ή Μπέκα, άνευ επιτάσεως της ποινής ταύτης ως μη επιδεχομένης τοιαύτην.

Αφήρεσεν τον χρόνον της προφυλακίσεως των κατηγορουμένων 1)……………..
……………………………………………………………………………..

Έτι δε κατεδίκασεν αυτοίς και αυτά της δίκης έξοδα και τέλη εισπρακτέα και δια προσωπικής αυτών κρατήσεως και αλληλεγγύως.
Εδέχθη εν μέρει την αίτησιν των ανωτέρω πολιτικώς εναγόντων.

Υποχρέωσεν τους ανωτέρω εναγομένους καταδικασθέντας 1)……….! 34)………! ίνα αλληλεγγύως και δια προσωπικής αυτών κρατήσεως πληρώσωσι εις τους ανωτέρω πολιτικούς ενάγοντας 1)……….!  13)…….! δραχμάς διακοσίας χιλιάδας δι΄ έκαστον τούτων διά χρηματικήν ικανοποίησιν λόγω ψυχικής οδύνης ην υπέστησαν ούτοι εκ των αδικημάτων.
Ως επίσης και δραχμάς εκατόν πενήντα Χιλιάδας (150.000) και τοιαύτας δι΄ αμοιβών των πληρεξουσίων αυτών δικηγόρων και τα τέλη.

Μετά την απαγγελίαν της ανωτέρω αποφάσεως ο πρόεδρος υπέμνησε εις τους ανωτέρω καταδικασθέντας ότι έχουσι εκ του Νόμου το δικαίωμα να ζητήσωσι αναίρεσιν κατά της αποφάσεως αλλά πρέπει να κάμωσι την περί αναιρέσεως αίτησιν εντός πέντε ημερών από σήμερον ενόποιον του Γραμματέως του Δικαστηρίου τούτου προσάγοντες και απόδειξιν του επιστάτου των φυλακών ότι κρατούνται εν αυτάς, εξήγησε δε σαφώς ό, τι κατά Νόμον απαιτείται διά να είναι δεκτόν το ένδεικτον αυτό μέσον της αναιρέσεως και……τους καταδικασθέντας.

Μετά ταύτα ο Εισαγγελεύς λαβών τον λόγον επρότεινε την ενοχήν των απόντων κατηγορουμένων 1) Δημήτριον Ανδρ. Ανδρεαδάκην, 2) Κωστ. Γ. Γιώργα, 3) Χρήστον Γ. Γιαννάκον, 4) Ιωάννου Δ. Λέκκα, 5) Κωστ. Π. Χαύτα και 6) Σταύρον Νικολ. Σιατερλή επί ται αποδιδομένας αυτοίς πράξεσιν των φόνων συμφώνως τω κατηγορίω και την αθώωσιν αυτών επί τας λοιπάς πράξεσιν, λόγω αμφιβολιών. Ως επίσης την αθώωσιν της κατηγορουμένης Μαρίνας θυγατρός Ευαγ. Παπαγεωργοπούλου επί απασών των αποδιδομένων αύτης πράξεων και την καταδίκην των εις την ποινήν του θανάτου έκαστον κατά συγχώνευσιν.
……………………………………………………………………!

Το δε δικαστήριον διασκεφθέν μυστικώς επί των εδρών του, παρουσία και του Γραμματέως απεφάσισεν και παραχρήμα δια του Προέδρου απήγγειλε δημοσίως την υπ΄αριθ. 20 ε.ε. απόφασίν του, δι΄ ης εκύρηξεν ενόχους τους  1) Δημήτριον Ανδρ. Ανδρεαδάκην, 2) Κωστ. Γ. Γιώργα, 3) Χρήστον Γ. Γιαννάκον, 4) Ιωάννου Δ. Λέκκα, 5) Κωστ. Π.Χαύτα και 6) Σταύρον Ν. Σιατερλήν των αποδιδομένων αυτοίς πράξεων των φόνων κατά το κατηγορητήριον.
Αθώους δε αυτούς των λοιπών διά του κατηγορητηρίου αποδιδομένων αυτοίς πράξεων.
Εκύρηξεν επίσης αθώαν την κατηγορουμένην Μαρίναν θυγ. Ευαγγ. Παπαγεωργοπούλου απασών των διά του κατηγορητηρίου αποδιδομένου  αυτώ πράξεων.
Καταδίκασεν τους ως άνω απόντας κηρυχθέντας ενόχους κατηγορουμένους εις την ποινήν του θανάτου έκαστου δι΄ έκαστον παθόντα.
Συνεχώνευσεν τας ποινάς τας επιβληθείσας αυτοίς δια τας πράξεις του φόνου των εικοσι τεσσάρων (24) ως άνω τελευταίων παθόντων πλήν του πρώτου Αλ. Τσούμπα εις την ποινήν του θανάτου την επιβληθείσαν τοις ιδίοις δια την πράξιν του φόνου κατά του πρώτου εκ των άνω παθόντων Αλεξ. Τσούμπα, ούτως ώστε έκαστος τούτων θέλει εκτήσει εν συνόλω την ποινήν του θανάτου.

Εδέχθη εν μέρει την αίτησιν των πολιτικώς εναγούντων.
Υπεχρέωσεν τους ανωτέρω αναγομένους καταδικασθέντας 1)………! …..6)..... ίνα αλληλεγγύως, μετά των κατ΄ αντιλογίαν(!) καταδικασθέντων δια της υπ΄ αριθ. 19 σημερινής αποφάσεως του Δικαστηρίου τούτου, και διά προσωπικής των κρατήσεως πληρώσωσι εις τους ανωτέρω πολιτικούς ενάγοντας 1)….!.... 13)……! .. δραχμάς  διακοσίας χιλιάδας (200.000) έκαστον δια χρηματικήν ικανοποίησιν, λόγω ψυχικής οδύνης ων υπέστησαν ούτοι εκ των αδικημάτων.
Ως επίσης και δραχμάς εκατόν χιλιάδας (100.000) και ταύτας δι΄αμοιβών των πληρεξουσίων αυτών δικηγόρων και τα τέλη.
Έτι δε καταδίκασεν αυτούς και εκ τα της δίκης έξοδα και τέλη εισπρακτέα αλληλεγγύως και δια της παρουσίας των.
Διέταξε την οριστική εκ των φυλακών απόλυσιν της αθωθείσης κατηγορουμένης Μαρίνης θυγ. Ευαγγ. Παπαγεωργοπούλου.
Επεφάνθη ότι δεν συντρέχει περίπτωσις αποζημειώσεως της εκ μέρους του Δημοσίου δια τον χρόνον της προφυλακίσεως της.
Απήλλαξε τους μηνυτάς της εις αυτού επιβολής των δικαστικών εξόδων και τελών.
Μεθ΄ ό ο Πρόεδρος διέλυσε την Συνεδρίασιν περί ώραν 8ην πρωϊνήν της 30ης Νοεμβρίου 1945.

         Ο Πρόεδρος
         (Υπογραφή)                                             Ο Υπογραμματεύς
                                                                             (Υπογραφή)

ΠΗΓΗ: Γ.Α.Κ.-Αργολίδας

23-12-15
 
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ":http://rozosotiris.blogspot.gr/2015/12/086-1945.html