Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

(091) Σύγχρονος "κομμουνιστικός" ΟΛΕΘΡΟΣ για την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ βάση εντύπων εποχής 1943-49!(Μέρος Α΄)



ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Α΄ΜΕΡΟΥΣ
Η Γερμανική κατοχή εν Ελλάδι ίσως ήταν η ποιό σκληρή και απάνθρωπη  στην σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων. Εφήρμοσαν γενοκτόνα τακτική (Βλ. Ολοκαύτωμα, Καλαβρύτων , Διστόμου, Κομμένου Άρτας. Λίμνες Άργους και….!) Συνεχώς έρχονται μέχρι σήμερα στην ιστορική επιφάνεια, φοβερά εγκλήματα των Ούννων κατά της φυλής μας.
Στα μέσα περίπου της Γερμανικής κατοχής (Τέλος του έτους του 1943) επιβλήθηκε στον Ελληνικό λαό μια παράλληλη και με την "Εθνικιστική-Αστική"  κατοχή, η κομμουνιστική ! Αισχρή, γιατί προέρχονταν από κατευθυνόμενους, οργανωμένους στο ΚΚΕ "ληστοσυμμορίτες" Έλληνες, “ μορφωμένους “ και "αμόρφωτους"  που δεν είναι  υπερβολή, λόγω του  κομμουνιστικού αφιονισμού που είχαν αρρωστήσει, ψυχή και σώματι, να προσδιοριστούν ως  “Γενίτσαροι"!*[*σ.σ. «Το παλικάρι φαινόταν ήρεμο, γαλήνιο, όσοι σφαγιάδες είχαν σφάξει, εγκληματίσει, γνωριζόντανε. Τόση εμπειρία είχα τότε, που τους γνώριζα αμέσως. Το ύφος αυτών των ανθρώπων ήταν καταχθόνιο, βαθύ και τα μάτια τους εγυάλιζαν, η αμαρτία δεν τους άφηνε, τους φανέρωνε.» (από βιβλίο Παν. Αγγελόπουλου-βλ. "ανάρτηση" (087) ]
Είναι όμοιο Ελλήνων σκλαβιά να μην ανέχονται.
Αμέσως με την σκλαβιά των Ελλήνων, εδώ σχηματίζεται η εγκάθετη των Γερμανών κυβέρνηση των δοσιλόγων. Πολλοί άλλοι παράγοντες του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου , κατέφυγαν στο Κάϊρο , όπου εκεί κατά πλειοψηφία ,σχημάτισαν την εντολοδόχο των Άγγλων , εξόριστη κυβέρνηση!
Στον Ελλαδικό χώρο άρχισαν να εμφανίζονται και να δραστηριοποιούνται πλήθος Εθνικών-Εθνικιστών αντιστασιακών οργανώσεων, συγχρόνως με το κομμουνιστικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Εθνικιστικές οργανώσεις, (διαφορετικού ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού όπως, Βασιλικές, Δημοκρατικές, και….!), επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό σχέδιο μεταξύ των, και λόγω της μη σοβαρής πρόθεσης για αντίσταση και υποστήριξης από το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής - Άγγλους , αφέθησαν στη μοίρα τους, χωρίς σοβαρή δυναμική  και οι πλείστες διαλύθηκαν ύπουλα και με βία ,από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ ως πράγματι, ένας φοβερός προπαγανδιστικός λαϊκίστικος, εγκληματικός, οργανωτικός, μυστικός, συνωμοτικός μηχανισμός , ήταν εις βαθιά γνώση των Άγγλων, και οι απεσταλμένοι της SOE (SOE = Srecial Orerations Executive = Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών = Οργάνωση Άγγλων πρακτόρων) στην Ελλάδα, ήξεραν, βοήθησαν, χρηματοδότησαν, υποδαύλισαν και ανέχτηκαν να γίνει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ η μεγαλύτερη “αντιστασιακή” κίνηση στην Ελλάδα , αδιαφορώντας  ότι ο κύριος σκοπός του ΚΚΕ ήταν η κομμουνιστική επανάσταση, σύμφωνα με τα πρότυπα των μπολσεβίκων, και που ήξεραν ότι θα την εφήρμοζαν με πολύ αίμα αθώων Ελλήνων και με μεγάλο δικό τους κόστος !*(*σ.σ.«Εάν πρέπει να αποδοθεί σε κάποιους η ευθύνη για την παρούσα κατάσταση, όπου τα υπό κομμουνιστική καθοδήγηση κινήματα αποτελούν τις πλέον ισχυρές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Ρώσοι απλώς κάθονταν και μας παρακολουθούσαν να κάνουμε τη δική τους δουλειά, προς το συμφέρον τους. […] Δεν πρέπει να λησμονείται πως τις ημέρες που έκαναν την εμφάνισή τους οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι και το ΕΑΜ, το Foteign office είχε συχνά επισημάνει τη σύγκρουση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας. Ήταν φανερό πως η η υποστήριξη στους Γιουγκοσλάβους παρτιζιάνους θα μας απέδιδε σημαντικά στρατιωτικά οφέλη, ενώ το ΕΑΜ στην Ελλάδα εμφανιζόταν ότι αποτελούσε την τα μέγιστα υποσχόμενη αντιστασιακή δύναμη. Είχε όμως επισημανθεί ότι με το να υποστηρίζουμε τα κινήματα αυτά, δημιουργούσαμε ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον, αποκομίσαμε μερικά στρατιωτικά οφέλη. Στην Ελλάδα όμως, το ΕΑΜ μας προσέφερε μόνον ενόχληση και προβλήματα.» Anthony Edem (7.6.1944) /(Υπουργός Πολέμου της Μ. Βρετανίας από 1940 έως 1945)- TNA(PROGAB 66/51/4 – ΠΗΓΗ- Βιβλίο: «Ο Άγγλος Πρόξενος» -Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος- 2011 )

Το καλοκαίρι του 1943 αποφασίζεται στην Μέση Ανατολή από τις μεγαλύτερες αντάρτικες οργανώσεις και με πρωτοβουλία των Άγγλων η μαζικοποίηση, η εντατικοποίηση και ο συντονισμός του αντάρτικου κινήματος  στην Ελλάδα με ανώτερο όργανο το "Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής". Περισσότεροι Άγγλοι αξιωματικοί, έρχονται και  πέφτουν με αλεξίπτωτα στα βουνά της Ελλάδος και κρίνουν ποιές αντάρτικες οργανώσεις θα εξοπλίσουν και θα χρηματοδοτήσουν, όπως και έκαναν,  με ρίψεις από αεροπλάνα όπλων και χρυσών λιρών. *(*σ.σ. Απορία είναι γιατί και για πιο σκοπό, οι Άγγλοι έριχναν χρυσές λίρες στα βουνά από αεροπλάνα και την περίοδο του «τρίτου γύρου» 1946-49!)
Το καλοκαίρι του 1943 ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας,  από την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη, που οι Άγγλοι τα κατηγόρησαν επίσημα , όμως ανεπίσημα τα ήθελαν  φρόντισαν γιά την ιδρυσή τους  και πράκτορές τους ήσαν αρκετοί αξιωματικοί αυτών. (Τα τάγματα Ασφαλείας στην ύπαιθρο και κυρίως στην Πελοπόννησο, άρχισαν να οργανώνονται κυρίως από το Φεβρουάριο του 1944) .
Επίσης το καλοκαίρι του ΄43 εμφανίζεται έντονα, κυρίως στην Αθήνα και η εθνικιστική ομάδα "Χ", όπως άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα από το ΚΚΕ , η “λεπίδα” τους, η ΟΠΛΑ. Τα παράνομα έντυπα ,όλων των οργανώσεων τότε, αποτυπώνονται ότι ολοταχώς αρχίζει ένας εμφύλιος πόλεμος. Τα εθνικιστικά έντυπα γράφουν και προειδοποιούν ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ θα αιματοκυλίσει τους Έλληνες γιατί η κύρια ιδεολογία και σκοπός τους είναι, η  «κομμουνιστική-μπολσεβίκικη επανάσταση», με υπολειπόμενη την απελευθέρωση από τους κατακτητές. Τα ΕΑΜομμουνιστικά έντυπα με κύριο έντυπο τον "Ριζοσπάστη" προειδοποιεί και αυτό για "εμφύλιο" κατηγορώντας τις εθνικιστικές οργανώσεις, ότι αυτές τον υποδαυλίζουν. Όμως και εκ του αποτελέσματος, οι ιστορικώς φρικώδεις εγκληματικές πράξεις των κομμουνιστο-οργανώσεων , που πολέμησαν λυσσωδώς και διέλυσαν άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και έσφαξαν μαζικώς "αντιδραστικούς", εθνικούς-εθνικόφρονες, Έλληνες .
Την 8 Σεπτεμβρίου 1943 συνθηκολογεί η Ιταλία με τους συμμάχους. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να θεωρηθεί, ως  της επικράτησης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ στον περισσότερο Ελλαδικό χώρο της υπαίθρου. Ο ρόλος του στρατιωτικού σώματος των Ιταλών, ήταν κυρίως η «αστυνόμευση» της υπαίθρου, χωριών και…! Μετά την συνθηκολόγηση οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σ΄ αυτό τον αστυνομικό ρόλο, και έτσι ελεύθερα σχεδόν οι του ΕΑΜ-ΚΚΕ οργάνωσαν με τρομοκρατία, τις τοπικές κοινωνίες(πυρήνες!) με αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τα κομμουνιστικά πρότυπα (λαϊκά δικαστήρια, πολιτοφυλακές, φρουραρχεία, Εαμική φορολογία κλπ.) , και μιλούσαν  και προπαγανδίζαν στο λαό , γιά επιβολή και επερχόμενης «λαοκρατίας» (=κομμουνισμός).
Έκτοτε το όργιο σφαγών, των αντιδραστικών στις κομμουνιστικές ιδεοληψίες και πρακτικές τους, είναι σχεδόν ανομολόγητο. Εντείνονται σταδιακά με το χρόνο ,οι φρικώδεις σφαγές Ελλήνων, και το καλοκαίρι του 1944 αποκορυφώνονται.Τότε που όλοι γνώριζαν ότι, οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να αποχωρίσουν. Δεν είναι παράξενο ότι, και οι Γερμανοί ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν, το καλοκαίρι του 1944 συνέχισαν και έκαναν φοβερά εγκλήματα πολέμου. Το έκαναν για να διασπείρουν και αυτοί, εμφυλιακό μίσος, ώστε να μην ενοχληθούν φεύγοντας για τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση , ώστε να έχουν τα  νότα τους ασφαλή, όπως και έγινε!
Τα καθοδηγούμενα, κομμουνιστικά εγκλήματα κατά Ελλήνων, που άρχισαν κυρίως από το καλοκαίρι του 1943, μειώθηκαν προσωρινά όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1944 , μέχρι που τα ξανάρχισαν κατά την  φοβερή στάση  τους ,τον Δεκέμβριο του '44 στην Αθήνα.
Η Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα  12 Οκτωβρίου 1944. {Τον Μάρτιο του 1944 οι ΕΑΜοκομμουνιστές είχαν συγκροτήσει την μη θεσμική «κυβέρνηση του βουνού» -Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ημι -αμφισβητώντας την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.} Στην 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης.
   Στο διάστημα από 12 έως 18 υπήρχε κενό εξουσίας και εύλογο το ερώτημα γιατί οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ  δεν κατέλαβαν την εξουσία αφού είχαν πράγματι επικράτηση στο λαό , με την τρομοκρατία και την στρατιωτική ισχύ τους; Γιατί θέλαν να καταλάβουν την εξουσία και με άλλο αίμα , όπως το δρομολόγησαν και το έπραξαν με την στάση των Δεκεμβριανών ΄44!
Αμέσως με την έλευση του Γεωρ. Παπανδρέου , οι ΕΑΜοκομμουνιστές διαλύουν την ΠΕΕΑ και σχηματίζουν μαζί του κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Ανατίθενται στους ΕΑΜ-ΚΚΕ, 7 καίρια Υπουργεία. ‘Ομως ο σκοπός τους δεν ήταν η άσκηση αστικής εξουσίας, ήταν κυρίως:
 Πρώτος σκοπός: Πλήρεις άλωση της αστικής εξουσίας εκ των έσω!
 Δεύτερος σκοπός: Να δημιουργήσουν σύγχυση και ταραχή ώστε  να μην τιμωρηθεί κανένας τους, ως ηθικός ή φυσικός αυτουργός, για τα εγκλήματα τους επί κατοχής, όπως και να γλυτώσουν οι πολλοί συνεργάτες τους μεγαλοαστοί δοσίλογοι που τους χρηματοδοτούσαν αδρά στην κατοχή και συνέχιζαν να τους χρηματοδοτούν..*{*«Οι μεγαλέμποροι ούτοι, κατά την Κατοχήν, ροφήσαντες το αίμα του λαού δι΄ αγρίου και ανηθίκου μαυραγοριτισμού, δίδουν τεράστια ποσά εις το Κ.Κ.Ε. ίνα, όπως λέγεται εις την καθομιλουμένην, εξασφαλίσουν και πισινήν. Τουτέστιν, ίνα όταν έλθη ο τρίτος γύρος, αυτοί γλυτώσουν τα ευτελή τομάρια των!!»(Από το βιβλίο του ΤΡΥΦΩΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ¨Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ¨ 1946)}.
 Τρίτος σκοπός: Να μην παραδώσουν τα όπλα, ώστε αυτοί ως μόνοι «τιμητές» όλων και των πάντων,  να  τιμωρήσουν, κατά το δοκούν, τους Έλληνες που είχαν καταφύγει στην Αθήνα από την επαρχεία για προστασία, επίσης να τιμωρήσουν μερικούς προδότες, δοσίλογους, συνεργάτες των Γερμανών για τα μάτια του κόσμου, όπως και να τιμωρήσουν «αντιδραστικούς»-βασιλικούς-δημοκράτες-εθνικούς-εθνικόφρονες, Αθηναίους, μιάς και στην Αθήνα δεν είχαν γίνει ομαδικές σφαγές, αφού Γερμανο-κρατούνταν.
Τέταρτος σκοπός: Να τιμωρήσουν και να διώξουν τους «πρώην» συνεργάτες και συμμάχους τους Άγγλους, που αυτοί, τους είχαν εξοπλίσει και οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν συμφωνία(9-10-1944/ περί ποσοστού επιρροής στην Ελλάδα της Σοβ. Ένωσης και Μ. Βρετανίας-10%) με το πατερούλη τους, Στάλιν, χωρίς να ερωτηθούν!!!
Αμέσως (21-10-1944) αρχίζουν να συντάσσουν παρακρατικές  λίστες προγραφών Ελλήνων, στην Αθήνα-Πειραιά, από χαφιεδο-κομμουνιστές, για να τις έχουν έτοιμες στα Δεκεμβριανά. Οι ημι-επανδρωμένες κρατικές αρχές αρχίζουν και κάνουν συλλήψεις προδοτών δοσίλογων εγκληματιών πάσης φύσεως και τους παραπέμπουν σε δίκες …! Όμως, προαποφασισμένα, οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ δεν ήθελαν κανείς τους να τιμωρηθεί, ούτε ήθελαν τον δικό τους αφοπλισμό , ήθελαν αυτοί να είναι οι τιμωροί, οι πάντα οπλισμένοι «Πολιτοφύλακες», και έτσι μέχρι και θέσπιση λαϊκών δικαστηρίων κατώρθωσαν να επιβάλουν , στην κυβέρνηση (Βλ.:(33). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.)… όμως ως αναίσχυντοι αιμοσταγείς ανθέλληνες,αναβάλουν τα πάντα, γιατί στις 2/12/1944 παραιτούνται έξη από τους επτά υπουργούς του ΕΑΜ, οι Αλέξανδρος Σβώλος (Οικονομικών), ο Νικόλαος Ασκούτσης (Δημοσίων Έργων), Ηλίας Τσιριμώκος (Εθνικής Οικονομίας), Ιωάννης Ζέβγος (Γεωργίας), Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Εργασίας) και Άγγελος Αγγελόπουλος (Οικονομικών)  και στις 4 Δεκεμβρίου 1944 παραιτείται και ο Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, υφυπουργός Στρατιωτικών (ο έβδομος υπουργός του ΕΑΜ)….για να βαφτεί η αττική γη κόκκινη και τα ποτάμια της να ρέουν αίμα!
Τα φοβερά εγκλήματα της Δεκεμβριανής στάσεως, είναι ακόμη μέχρι σήμερα πολλά άγνωστα..*(*σ.σ.Έσφαξαν περί τα 50 στελέχη αρχειομαρξιστών-Τροσκιστών, για να παραμείνουν καθαρόαιμοι κακούργοι ΚΚΕδες, υποτίθεται όταν έπερναν την εξουσία!)
Παρ΄ότι ηττήθηκαν οι ΕΑΜκομμουνιστές στα Δεκεμβριανά , συνέχισαν το ανθελληνικό τους έργο. Στην 12/02/1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, που βάση αυτής κατ΄ ουσίαν αμνηστεύονται οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί του αιματοκυλίσματος Ελλήνων επί κατοχής και της στάσεως του Δεκεμβρίου ΄44. Επίσης βάση της συμφωνίας αυτής, υποτίθεται ότι αφοπλίστηκαν οι κομμουνιστές. Όχι! για τα μάτια του κόσμου, για την προπαγάνδα παρεδόθησαν κάποια όπλα. Ο σοβαρός οπλισμός κρύφτηκε , έτοιμος για τον προαποφασισμένο «τρίτο γύρο»! Αυτό δεν αμφισβητείται  διότι, ομολογήθηκε σε βιβλία από μεγαλο- καπεταναίους, όπως Αχ. Μπλάνας-Κίσσαβος, όπως και ότι από κρατικές αρχές  βρέθηκε και κατασχέθηκε στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη του «τρίτου γύρου», κρυμμένος, σοβαρός οπλισμός!
Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, πέραν από την αμνήστευση και αποφυλάκιση αρκετών κακούργων κομμουνιστών, πολλοί κομμουνιστές ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ειδεχθών εγκλημάτων, επί κατοχής και της στάσης, παραμένουν σε παρανομία, και συνεχίζουν κατά μόνας και  ομάδας να τρομοκρατούν, φονεύοντας εθνικόφρονες Έλληνες, και τότε αρχίζει να φουντώνει η λεγόμενη «λευκή τρομοκρατία». Οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στους παρακρατικούς, όχι τόσο διότι το  κράτος ήταν αποδιοργανωμένο, αλλά όσο κυρίως διότι, οι ΕΑΜκομμουνιστές, είχαν διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό την αστική κυβερνητική εξουσία, που από φόβο της προπαγάνδας τους και των υποδαυλισμένων λαϊκών κινητοποιήσεων , τους ανέχονταν να ήταν κατ΄ ουσία συνεπίκουροι στις αποφάσεις των.
Το αποτέλεσμα ήταν τον Δεκέμβριο του 1945, από την εγκάθετη υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφούλη και τη υποδείξει και της "απόρρητης" πίεσης των Άγγλων(Το ομολόγησε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κων.Θεοχ. Ρέντης) ,να ψηφιστεί ο νόμος δήθεν περί «αποσυμφορήσεως των φυλακών» (= στην ουσία αποφυλακίσεως ειδεχθών εγκληματιών, -Βλ. Χαρίλαο Φλωράκη) ώστε έτσι να υπέρ - φουντώσει η «λευκή τρομοκρατία»(=αντεκδικήσεις), και η βαρβαρότητα από τους δεινοπαθήσαντες από την κομμουνιστική λαίλαπα, Εθνικούς-Εθνικόφρονες.
Ο  ΟΛΕΘΡΙΟΣ για την Ελλάδα και τους Έλληνες ,ο «τρίτος γύρος», ήδη είχε  κατ΄ ουσία χαραχθεί . Με τον νόμο του Σοφούλη, αθωώθηκαν πλήρως όλοι οι ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων κατά του Ελληνικού λαού που δεν είχαν αμνηστευτεί  από την συμφωνία της Βάρκιζας. Βγήκαν από τις φυλακές κάποιοι ηθικοί και   φυσικοί αυτουργοί και  έπαυσε και απαγορεύτηκε για όλους τους, παράνομους και μη , κάθε περαιτέρω μήνυσης και δίωξης τους. Μετά  η «λευκή τρομοκρατία» από παρακρατικούς , υπερ- φουντώνει, η απόδοση της δικαιοσύνης από τα δικαστήρια, γίνεται δύσκολη και αρκετές φορές άδικη, μιάς  και αρκετοί δικαστές έχασαν το ηθικό τους και πολλοί παθούντες άλλοι πολίτες, αναγκάστηκαν να γίνουν ψευδομάρτυρες,  κυρίως κατά γνωστών, κομμουνιστών κακούργων ηθικών αυτουργών , διότι δεν μπορούσαν αλλιώς βάση του νόμου, να τους μηνύσουν για να καταδικαστούν, παρά μόνο , ως κακούργους φυσικούς αυτουργούς, δίνοντας έτσι το άλλοθι στους κομμουνιστές να μιλούν συλλήβδην για “Δίκες σκοπιμότητας” !
Ήταν αργά…,! μεγάλη η ευθύνη του εγκάθετου Σοφούλη και των ομοίων και δεν αποποιούνται οι ευθύνες τους , όταν πιά η κομμουνιστική ανταρσία ("Τρίτος γύρος"-1946-1949) είχε ξαναπάρει τα βουνά, να ψηφίσουν 11 Σεπτεμβρίου 1947,νέο νόμο "Σοφούλη-αμνηστίας" (σχεδόν ανενεργό!!!), να βγάλουν εκτός νόμου το ΚΚΕ και να κάνουν τα ξερονήσια τόπους εξορίας,…. αργά και διότι ήδη, οι οπλισμένοι κακούργοι, κομμουνιστές, είχαν γίνει πολλοί , είχαν αυτό-“ηρωοποιηθεί” και είχαν ύπουλα και βιαίως επιστρατεύσει πολλά υποψήφια θύματά τους.
Η προδοσία και η ανοχή της ανθελληνικής προπαγάνδας και πρακτικής των κομμουνιστών, συνεχίστηκε και μετά το τέλος του «τρίτου γύρου» , μέχρι σήμερα!  (Βλ. Μπελογιάννη, Φλωράκη και….!!!)...........*(*σ.σ. Οι λεονταριστές, εκφυλισμένοι αστοί-δεξιοί και απόγονοι των θυμάτων της κομμουνιστικής λαίλαπας, νόμιζαν και νομίζουν ότι έδρεξαν και δρέπουν δάφνες  με το να δρέπουν εξουσία στο όνομα του αντι-κομμουνισμού.....Ντροπή και σέ σας ....άντε μαζεύτε πρώτα τα κόκαλα των οικίων σας!!!) 

Παρουσιάζονται με επιμέλεια δικιά μου κάποια αποκόμματα  εντύπων (Εφημερίδων, προκηρύξεων και….) της πολυτάραχης εκείνης εποχής . Απ΄ αυτά αναβλύζουν, ονόματα ηθικών και φυσικών αυτουργών, γεγονότα άγνωστα και απαξιωμένα ,ολέθριες ανθελληνικές πολιτικές…. και το κυριότερο για τους νούν έχουσι , αναβλύζει α-λήθεια και δίκαιο αίματος Ελλήνων. Αυτή καθ΄ αυτή αλήθεια που επιμελώς μέχρι σήμερα την απαξιώνουν και την διαστρεβλώνουν, ιδιοτελώς, με την προπαγάνδα, οι εντολοδόχοι αστο-κομμουνιστές, ανθέλληνες-κρατούντες και συνοδοιπόροι τους!!!

Προσπάθησα να ταξιθετήσω τα αποσπάσματα των εντύπων, κατά χρονολογική σειρά ,και σύμφωνα με τα σύντομα, (αντί προλόγου!), της παραπάνω, περιληπτικής προσέγγισης  ιστορικής περιγραφής!

Περισσότερα, ειδικότερα, με μερικές αποσαφηνίσεις, υπομνηματισμούς και σημειώσεις μου , κατωτέρω:


 (1). Εφημερίς "Ανεξαρτησία"- 27 Ιουνίου 1943 -Φύλλο 26



Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΜΑΡΤΥΡΗΘΗ ΔΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ ΑΘΩΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΛΗΡΗΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΩΝ
ΔΗΛΩΣΙΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΜΑΣ

Την Παρασκευήν εκηρύχθη γενική απεργία εις τας Αθήνας. Όλοι οι υπάλληλοι ή ιδιωτικοί, όλοι οι εργγάται, όλοι οι επαγγλεματίαι, άπαντα τα καταστήματα απήργησαν. Αι εφημερίδες επίσης. Ο λαός των Αθηνών εξεχύθη την πρωϊαν εις τους κεντρικούς δρόμους, εις θαρραλέας και μαχητικάς διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενος εναντίον των εκτελέσεων, ψάλλει τον εθνικόν ύμνον και καταρώμενος την αντεθνικήν Κυβέρνησιν του Ι. Ράλλη. Οι Γερμανοί και Ιταλοί επυροβόλησαν επανειλημμένως εναντίον των διαδηλωτών, αρκετά δε θύματα εθρηνήθησαν.
Η ψευδοκυβέρνησις του Ι. Ράλλη με τας αρχάς της Κατοχής εξέδωκε αντί των απεργησασών εφημερίδων ένα έντυπον με τον τίτλον «Ελλάς»(;) το οποίον ουδείς επαγγελματίας εφημεριδοπώλης κατεδέχθη να κυκλοφορήση παρά τας πιέσεις που τους έγιναν.
ΝΕΚΡΟΙ  ΚΑΙ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ
Οι νεκροί και τραυματίαι των διαδηλώσεων υπερβαίνουν τους 100. Εις το Δημοτικόν Νοσοκομείον μεταφέρθησαν 25 τραυματίαι από τους οποίους οι 2 εξέπνευσαν. Εις το Κρατικόν 14 τραυματίαι και 1 νεκρός. Εις το Α΄ Γενικόν 15 τραυματίαι, ένας νεκρός, εις το Γ΄ Γενικόν 8 τραυματίαι.
Εις την οδόν Βουκουρεστίου εφονεύθη ο Γ. Κοργιαλέξης, ετών 40.
Εις την οδόν Κολοκοτρώνη εφονεύθη ο Ν. Γαβριήλ ετών 35.
Εις το Αμαρούσι εφονεύθη ο Ι. Τζιβής ετών 55.
Με 18 βλήματα πολυβόλου εφονεύθη ο Κ. Μαχαίρας ράπτης.
Ένας νέος 23-25 ετών εφονεύτθη εις την οδόν Αιόλου.
Ένας άγνωστος 20 ετών εφονεύθη εις την Αριστείδου.
Ένας άγνωστος νέος 14 ετών εφονεύθη εις την οδόν Κριεζώτου.
Μια άγνωστος νέα 16 εφονεύθη εις την οδό Κολοκοτρώνη.
Ένας άγνωστος 15 ετών εφονεύθη έξωθι της Τραπέζης Ελλάδος.
Ονόματα τραυματιών: Δ. Κωστόπουλος, Χαρ. Ροδίτης, Γ. Τζωρτζάκης, Σωτ. Παπαδόπουλος, Μ. Μιχαηλίδης, Γρ. Γρηγοριάδης 72 ετ., Γ. Πετρούλης 30 ετών, Μαρία Ροδοπούλου 20 ετών, Γ. Κυριάκος 18 ετών και Ν. Κορές.

ΑΓΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΑΘΡΟΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΟΜΗΡΩΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ,
ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
Εις τας 16 και 17 τρέχοντος μηνός εξετελέσθησαν 27 ακόμη αθώοι έλληνες πολίται υπό των βαρβάρων κατακτητών εις τας Αθήνας και τον Πειραιά, εις δε τας επαρχίας κατά το διάστημα του Ιουνίου άνω των 250, το πλείστον δε εξ΄αυτών εις την περιφέρειαν Λαρίσης. Ο ελληνικός λαός αγανακτισμένος από την νέαν τρομοκρατίαν των Ούνων και των λακέδων του Φασιστών εξεδήλωσε παντοιοτρόπως την αγανάκτησί του αφ΄ ής ήρχισαν αι εκτελέσεις διά να καταλήξει εις γενικήν απεργίαν της Παρασκευής, λεπτομερείας της οποίας δημοσιεύομεν εις άλλην στήλην.
Μόνον η Κυβέρνησις του αξιότιμου κ. Αττικάρχου μένει ασυγκίνητος, παρηγορούμεθα όμως με την πεποίθησιν ότι η ώρα της εξοφλήσεως των λογαριασμών με τους βαρβάρους και τους Κουϊσλιγκ πλησιάζει.
Ιδού ο πλήρης κατάλογος των εκτελεσθέντων εις Αθήνας και Πειραιά την 16 16 και 17 τρέχοντος.
1. Ευθύμ. Δ. Αδαμίδης 32 ετών, υπάλληλος
2. Βασιλ. Κ. Κρομμύδας 34 ετών υπάλληλος Ούλεν.
3. Θεμιστ. Παρασκευόπουλος 37 ετών, διδάσκαλος
4. Μυρων Μαρκετάκης, όμηρος εκ Κρήτης.
5. Μιχ. Β. Πετρόπουλος 35 ετών, διδάσκαλος.
6. Γεωργ. Δ. Ράνιος 39 ετών, υπάλληλος εταιρίας Ούλεν.
7. Μικιρντίς Σεφεριάν του Καραπέτ 26 ετών, κομμουν. Αρμένιος.
8. Ιω. Κ. Τενεκεντζίγλου 30 ετών, κομμουνιστής.
9. Ιω. Αλεξ. Θεοδοσιάδης 29 ετ., κομμουνιστής
10. Αντ. Νικ. Τορβακόπουλος 27 ετών, όμηρος-υδραυλικός.
11. Ιω. Κοτσογιάννης, ετών 34.
12. Ευθύμιος Στάμος, ετών 36.
13. Αθαν. Σερντένης, ετών 37.
14. Γεώργιος Παναγιωτάρας.
15. Γεώργιος Κουνάβας, ετών 37.
16. Ιω. Παπακωνσταντίνου, ετ. 28
17. Κωνστ. Κόλλιας, ετών 28.
18. Παν. Γεωργόπουλος.
19. Κωνστ. Ναρτζακάκης.
20. Ανδρ. Δεληγιάννης
21. Αντ. Παπαγιάννης.
22. Ιωάννης Βαρσόπουλος.
23. Κ. Μπούρας
24. Απ. Βενιζέλος
25. Κ. Κιτσόπουλος.
26. Η. Δημητρόπουλος.
27. Ανδρέας Γούτης.



ΟΙ  ΣΥΜΜΟΡΙΤΑΙ
Οι κεφαλαιούχοι συμμορίται οι οποίοι συνεργάζονται με τoν Ι. Ράλλη, αφού συνεσώρευσαν δισεκατομμύρια δραχμών από τας προμηθείας της Κατοχής και από την προδοσίας των, εστράφησαν με την βοήθειαν της ψευδοκυβερνήσεως εις το Χρηματιστήριον εν τη απληστεία των διά να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των. Και το πράγμα βεβαίως δεν θα ενδιέφερε τον λαόν, ο οποίος δεν σκοτίζεται με ό, τι συμβαίνει εις το Χρηματιστήριον, αλλά το πράγμα αυτήν την φοράν είνε πολύ σοβαρότερον διότι η ανατίμησις της λίρας εις τας 385.000 δραχμάς, είχεν άμεσον αντίκτυπον εις τας βιοτικάς συνθήκας εις τα διάφορα είδη φθάνουν εις τιμάς απροσίτους.




(2). Εφημερίς οργανώσεως Ε.Ε.- Αύγουστος 1943-Φύλλο 7

ΑΦΗΓΗΣΙΣ  ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ  ΤΟΥ Ε.Α.Μ.
Εις μιάς εκθέσεως Έλληνος αξιωματικού αιχμαλώτου του Ε.Α.Μ. αποσπώμε τας κάτωθι περικοπάς ας παραδίδομεν εις τους αφελείς και παραπλανηθέντας πατριώτας άνευ σχολίων…….. Δυστυχώς φίλος με με εξηπάτησε και αντί να με κατευθύνει εις το Τμήμα του Κωστόπουλου με παρέδωκε εις το Τμήμα του Καφαντάρη-Νικηταρά κι εκεί εφ΄ ού με εξηλοκόπησαν μέχρις αίματος και με εξύβρισαν χυδαιότατα ως αξιωματικόν με ηπείλησαν ότι θα με φονεύσουν εάν θελήσω να μεταβώ εις το Τμήμα Κωστοπούλου…
Εκεί εξετέλεσαν 4 αντάρτες πρώην του Ε.Λ.Α.Σ. επειδή απεσχίσθησαν αυτού και ηθέλησαν να καταρτίσουν εθνικάς ομάδας, τούτους πρό της εκτελέσεως απεγύμνωσαν και αφ, ού  εσημείωσαν εις το στήθος των διά μαχαίρας τα ψευδώνυμα και τους απέκοψαν το λάρυγγα….. Εις το χωρίον Καταφύγιον όπου με μετέφερον ομιλών ο καθοδηγητής του Ε.Α.Μ. Καπετάν Αχιλλεύς! Και καταφερθείς κατά των Ελλήνων Αξιωματικών εσυνέχισε… Ο Κόκκινος Στρατός θ΄ αποδώση τας λαϊκάς ελευθερίας και όχι οι προδόται κεφαλαιοκράται Αγγλοαμερικανοί…..Εις το χωρίαν Μεινικόλα αργότερα ο καπετάν Ανδρούτσος !! oμιλών είπε, κάθε αλεξιπτωτιστής Άγγλος που θα πέφτη στην Ελλάδα κατά την ώραν της μάχης θα σφάζεται ως κεφαλαιοκράτης.
Υποθέτομεν ότι μόνον αυτά είναι αρκετά, διά τους ανοήτους εκείνους, οίτινες πιστεύουσιν ό, τι δυστυχώς οι Ελληνόφωνοι κομμουνισταί διαξάγουσιν απελευθερωτικόν αγώνα και ό,  τι ακόμη ηνώθησαν εις τον εθνικόν αγώνα ημών. Έλληνες πατριώται μην παλανάσθε, αφιπνισθήτε επί τέλους, και μην γίνεσθε νεκροθάπται του εαυτού σας, και της Πατρίδος μας.
*{*σ.σ. Ο Κωστόπουλος Γεώργιος ήταν Ταγματάρχης του Μηχανικού σώματος και απότακτος αξιωματικός του κινήματος του 1935. Κατά την διάρκεια της κατοχής σχημάτισε την εθνική αντιστασιακή οργάνωση ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας).
Αρχικώς, είχε ενταχθεί στον ΕΛΑΣ διαφώνησε όμως, με τους εκπροσώπους του και διέλυσε το αντάρτικο τμήμα του και δημιούργησε τον Οκτώβριο του 1942 την αντάρτικη οργάνωση ΕΣΑΠ.
Τον Ιανουάριο του 1943 ο Κωστόπουλος δέχτηκε ως συν-αρχηγό του, τον Στέφανο Σαράφη, ο οποίος ένα μήνα αργότερα συναντιέται στο Αυλάκι Βάλτου με τους Κομνηνό Πυρομάγλου, Έντυ Μάγιερς κ.α, για την ένωση των Εθνικών ανταρτοομάδων σε γεωγραφικές σφαίρες επιρροής μαζί με την ΕΚΚΑ και τον ΕΔΕΣ. Ο Σαράφης αργότερα επιστρέφει στην Θεσσαλία όπου και πληροφορείται τον αφοπλισμό δύο υποομάδων Κωστόπουλου από τον Καπετάνιο Κόζιακα και δυο ημέρες αργότερα ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ Νικηταράς συλλαμβάνει τον Ταγματάρχη Αντωνόπουλο που προσπαθούσε να δημιουργήσει ανταρτοομάδα στα πλαίσια του ΕΣΑΠ.
Ο Κωστόπουλος εξοργίζεται για την εμπλοκή του ΕΛΑΣ και κινείται προς στο χωριό Βούνεσι (Μορφοβούνι) ακολουθούμενος από τον Σαράφη. Φτάνοντας οι αντάρτες του ΕΛΑΣ τους δέχτηκαν χαρούμενοι, ο Κωστόπουλος ανύποπτος δεν αντιλήφθηκε την παγίδα. Εκεί συναντώνται με τον καπετάνιο Νικηταρά στις 1 Μαρτίου 1943 και λόγω του προχωρημένου της ώρας, οι συνομιλίες διακόπτονται για την αυριανή. Τελικώς οι αντάρτες του ΕΛΑΣ τους αιφνιδιάζουν, εισέρχονται στα καταλύματα και τους πιάνουν κυριολεκτικώς στον ύπνο, όπου και τους συλλαμβάνουν. Εκτελείται ο Αρχισμηνίας Ν. Κωστορίζος μαζί άλλους τρεις ως λιποτάκτες αφού προηγουμένως είχαν αυτομολήσει από τον ΕΛΑΣ προς τον ΕΣΑΠ, ενώ οι υπόλοιποι αξιωματικοί (Συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης, Ταγματάρχης Γεώργιος Κωστόπουλος, Λοχαγός Θ. Καραμπέκος, Ανθυπασπιστής Νικόλαος Χονδρός) μεταφέρθηκαν στην Κολοκυθιά Φθιώτιδας, όπου βρισκόταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Εκεί τους ζητήθηκε με την απειλή του θανάτου να ενταχθούν στο ΕΛΑΣ. Ο Ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς μόλις πληροφορήθηκε τον αφοπλισμό του ΕΣΑΠ μετέβη την 7η Μαρτίου στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ για να ζητήσει την απελευθέρωση των αξιωματικών και λοιπών ανταρτών όπως και έγινε. Ο Σαράφης αφού είχε ζητήσει μικρό περιθώριο χρόνου για να σκεφτεί αν θα ήθελε να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ, ανέφερε στο Έντυ Μάγιερς ότι δέχεται την πρόσκληση του ΕΛΑΣ.
Μετά τον αφοπλισμό και την διάλυση των τμημάτων του ΕΣΑΠ και των αρχηγείων τους ο Κωστόπουλος Γεώργιος διέφυγε στο Κάϊρο της Αιγύπτου όπου βρισκόταν η Ελληνική κυβέρνηση φτάνοντας την 7 Σεπτεμβρίου 1943. Εκεί ανέλαβε επιτελικός αξιωματικός του Υπουργείου των Στρατιωτικών μέχρι της 2ης Σεπτεμβρίου 1944 όπου μέσω Ιταλίας επέστρεψε στην ελεύθερη περιοχή του ΕΔΕΣ και τον Νοέμβριο έφτασε στην Αθήνα για να αναλάβει ως διοικητής του 143 Τάγματος. (Από Βικιπαίδεια!) }



  (3). Εφημερίς ΔΟΞΑ,-(ΠΕΑΝ) -5/12/1943-Φύλλο 30

ΟΙ  ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΙ  ΤΟΥ  Κ.Κ.Ε.



Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ  ΤΟΥΣ: «Από ένα χρόνο τώρα οι καπεταναίοι και οι συμμορίτες, που πήραν τα βουνά για να πλιατσικολογήσουν έχουν ολότερα μεταμορφωθεί, έχουν γίνει από τα πιο ψυχωμένα κι΄ανδριωμένα παληκάρια του Ε.Λ.Α.Σ….» (Κομμουνιστική Επιθεώρηση αριθ. φύλλ. 18. Οκτώβρης 1943 σελ. 15)
ΜΕΡΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ: Αβορίτης ληστής επικηρυγμένος για 6 εκατομμύρια δραχμές προπολεμικές. Φορτόσης, παλιός ληστοφυγόδικος, υπαρχηγός του Αβορίτη, τρόμος και φόβος των Δερβενοχωρίων των Θηβών. Δήμος Λουκά Καραλίβανος ή Φτεροδήμος, γνωστός λήσταεχος, Λουκάς Καραλλής, υπαρχηγός και αυτός του Αβορίτη. Παναγιώτου ή Νάκας κακοποιός από ετών. Μπιγνής, χαμάλης από τη Στυλίδα δραπέτης των φυλακών. Ράπτης, ληστής επικηρυγμένος για 3 εκατομμύρια προπολεμικές δραχμές. Μπελής, φυγόδικος για φόνο. Φαρούκ το ίδιο. Κορώσης, λήσταρχος της περιφερείας Αγρινίου κ. α. Πετρώφ, βούλγαρος κομιτατζής, σκοτώθηκε τώρα τελευταία στην Πελοπόννησο, επί κεφαλής του ΕΛΑΣ σε συμπλοκή με εθνικιστές.
ΟΙ  ΣΚΟΠΟΙ  ΤΟΥΣ: «Με τους αντάρτες που είναι η ένοπλη δύναμη του κόμματος θα επιβάλουμε τη θελησή μας… Οι βούλγαροι που πάλαιψαν ηρωϊκά για την επικράτηση των πολιτικών μας πεποιθήσεων ενώθηκαν μαζύ με τους αντάρτες μας της μεθορίου. Σε κοινή δράση εμφανίζουν το μεγαλειώδικο αγώνα της λαϊκής λευτεριάς. Οι Εβραίοι, οι Μακεδόνες, οι Βλάχοι, όλες οι φυλές της Μακεδονίας  πυκνώνουν τις ανταρτικές ομάδες, μεταβάλλοντες σε πράξη την ιδέα να καταργηθούν τα γελοία φράγματα συνόρων και εθνών… Οι πολιτικοί επίτροποι του ΚΚΕ που υπεύθυνα κατευθύνουν τις αντάρτικές ομάδες, δηλώνουν ότι με την ευρεία συμμετοχή του λαού στο ανταρτικό κίνημα θα επιτευχθεί η απόλυτη επιβολή των αντιλήψεών μας στη μεταπολεμική περίοδον («Λευτεριά της 13-3-43 πολυγραφημένο δελτίο του ΚΚΕ)
Η  ΔΡΑΣΗ  ΤΟΥΣ: Εκτός από τις επανειλημμένες σε συνεργασία με βουλγάρους κι΄ αλβανούς ομαδικές επιθέσεις τους εναντίον των εθνικών ανταρτικών ομάδων του Ζέρβα του Ψαρρού κ.ά. και τις δολοφονίες εθνικιστών στις πόλεις και τα χωριά έχουν εκτελεσθεί κατά καιρούς από παρτιζάνους του ΚΚΕ δεκάδες και ίσως εκατοντάδες εθνικιστές αντάρτες, μόνιμοι κι΄ έφεδροι αξιωματικοί κ.ά. Δίνουμε εδώ μερικά μόνο από τα ονόματα πούχουν γνωσθεί: 1) Επισμηνίας Κωστορίζος, ήρωας της αλβανικής εκστρατείας μ΄ εφτά καταρρίψεις εχθρικών αεροπλάνων, αρχηγός εθνικής ανταρτικής ομάδος με το ψευδώνυμο Γκέκας, καταδικάσθηκε γι΄ αυτό ίσως σε θάνατο από το στρατοδικείο Στερχειάδος του ΚΚΕ με πρόεδρο το ζωοκλέπτη Μαστροκώστα κι΄ εκτελέσθηκε παρά τις διαμαρτυρίες και τις παρακλήσεις όλου του χωριού. Μαζύ του εκτελέσθηκαν κι΄ οι αξιωματικοί 2) Βαρδουλάκης και 3) Καλλέργης.
4) Έφεδρος υπολοχ. Μπαλωμένος, γεωπόνος από τη Στυλίδα, αρχηγός εθνικής ανταρτικής ομάδος με το ψευδώνυμο Τρεμπεσίνας, εκτελέσθηκε ύστερα από δόλιο συμφωνητικό σύμπραξης.
5) Έφεδρος ανθ/γός Τσιτέλης από τη Ματαράγκα Αιτωλοακαρνανίας, εξοντώθηκε με το σώμα του ύστερα από ενέδρα του ΕΛΑΣ.
6 κι΄7) υπομοίραρχος Τσατάρας και λοχαγός Γουλγουτζής εξοντώθηκαν στις 4/4/43 στη Μονή Βουλτσίτσης παρά τα Πιέρια μαζύ με 80 άνδρες τους ύστερα από ενέδρα των κομμουνιστών.
8) Μόνιμος ανθ/γός Ι. Μουτζούρης από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, αρχηγός ομάδος με το ψευδώνυμο Βάρδας τραυματισθείς σε συμπλοκή με κομμουνιστές, σκοτώθηκε ύστερα από φρικτά βασανιστήρια στο χωριό Μυγδαλιά της Γορτυνίας στις αρχές του Οκτωβρίου.
9) Λοχαγός Θεοχαρόπουλπς σκοτώθηκε τον Αύγουστο στη Μεσσηνία με φρικτά βασανιστήρια.
10) Ανθ/γός Δροσόπουλος σκοτώθηκε έξω απ΄ την Πάτρα.
12 και 13) Τ/ρχης Σουλιώτης και έφεδρος λ/γός Στάθης Μπαφαντάκης, σκοτώθηκαν στις 20/3/43 από κομμουνιστικές ομάδες της περιοχής Βοϊου φεύγοντας για να ενωθούν με το Ζέρβα.
14, 15 και 16) Έφεδρος υπ/γός Άγγελος Κιουρτσιδάκης, αγρονόμος Καστοριάς, χρυσούν Αριστείον ανδρείας των αλβανικών βουνών, ανθ/γός Ζήσης πολιτικός μηχανικός, εξοντώθηκαν στις 19/4/43  από βουλγαροελληνικές κομμουνιστικές ομάδες στην περιοχή Νεστορίου.
17, 18, 19, 20) Τ/ρχης πυρ/κού Μάντζιος, απόστρατος τ/ρχης πυρ/κού Μ. Πόρτης, υπ/γος Κ. Μπουλογιάννης και ανθ/στής χωρ/κής Αγγελοπουλος εκτελέσθηκαν στις 13/4/43 στη Βουχωρίνα ύστερα από ανήκουστα μαρτύρια και αφού είχαν βοηθήσει προηγουμένως τις κομμουνιστικές ομάδες ενάντια στους ιταλούς.
21,22) Καπετάν Στέφος Γρηγορίου, ήρωας μακεδ/νομάχος της περιοχής Μοναστηρίου. Ο γυιός του εύελπις ανθ/γός Επαμ. Γρηγορίου είχε ήδη οργανώσει μικρό ανταρτικό σώμα στην περιφέρεια Βοϊου. Για να παγιδευθεί ο πατέρας του οποίου φοβόσαντε τη μεγάλη επιρροή στον πληθυσμό ο συμμαθητής του γυιού κομμουνιστής ευέλπις Στ. Κατσόγιαννος δρών με το ψευδώνυμο Στυλ. Μπουρνιός, του έστειλε στις 23/3/43 στο Μπλάτσι που έμενε την παρακάτω επιστολή: «Φίλε Καπετάν Στέφο, επειδή ο υιός πρόκειται να έλθει απόψε εδώ, εάν θέλεις έλα να τον συναντήσεις και να συσκεφθούμε τίνι τρόπω θα δράσουν τα σώματα προς τον νομόν Φλωρίνης. Με αγάπην Στ. Μπουρνιός». Γνωρίζοντας ο καπετάν Στέφος ότι ο επιστολογράφος ήταν φίλος και συμμαθητής του γυιού του πήγε στα Νάματα να τον συναντήσει, και εκεί εκτελέσθηκε αμέσως τη νύχτα της 23 προς 24 διά λογχισμών και λιθοβολισμού. Το απόγευμα της 25 ο γυιός του εκτελεσθέντος έλαβε επιστολή του δόλιου συμμαθητή του με το εξής περιεχόμενο: «Φίλε Γρηγορίου, μόλις λάβεις την επιστολή μου να εγκαταλείψεις την ομάδα και να κατευθυνθείς προς το Μπλάτσι να συναντηθής με τον πατέρα σου, διότι σε τοποθετήσαμε σε ομάδα του πατρός σου. Στυλ. Μπουρνιός». Το πτώμα του δε βρέθηκε πουθενά.
23) Στέργιος Κουντούρας, ηρωϊκός μακεδονομάχος από το Μπλάτσι, εκτελέσθηκε στα Νάματα στις 25/4/43 μέρα της Μεγάλης Παρασκευής.
Ποιος μπορεί ύστερα απ΄ αυτά να πεί ότι οι κομμουνιστές μας δεν κάνουν αγώνα εθνικό;
----------------------------------------------------------------------------

ΜΗΤΣ.  ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν είναι μόνο η κόκκινη αντίδραση, που ύψωσε αδελφοκτόνα το χέρι ενάντια στους γνήσιους λαϊκούς και δημοκρατικούς αγωνιστές. Ο Μήτσος Γιαννακόπουλος, αγωνιστής της λαϊκοδημοκρατικής ιδέας από τους πιο φωτισμένους, αγνούς και ειλικρινείς δεν έπεσε κάτω από τος σφαίρες του κατακτητή, δεν τον σκότωσαν, όπως θέλησαν για μια στιγμή οι φονιάδες του να πιστευτεί, οι κόκκινοι αντιδραστικοί, οι μαύροι τον σκότωσαν, αυτοί στους οποίους δε θέλησε να πουληθεί, οι νεκροθάπτες της δημοκρατίας, οι μπράβοι της κεφαλοκρατίας, οι νοσταλγοί καταστάσεων που θάπρεπε νάχουν μια για πάντα ξοφλήσει ύστερα απ΄ την πρωτοφανή πολιτική ανανδρία των φορέων τους κατά την διάρκεια της 4ης Αυγούστου και σ΄όλο το δράμα της κατοχής.
Τώρα εκμεταλλευόμενοι τη φυσική αντίδραση του λαού εναντίον των εγκλητικών παρεκτροπών των εγκληματικών παρεκτροπών του κομμουνισμού οι ίδιοι αυτοί σκοτεινοί άνθρωποι του παρελθόντος προσπαθούν ν΄ αναδυθούν στην επιφάνεια, όχι για να εξασφαλίσουν στον ελληνικό λαό την εθνική, πολιτική και κοινωνική ελευθερία, της οποίας είναι άξιος, αλλά για να του επιβάλουν με το πρόσχημα της καταπολέμησης της κόκκινης βίας, τη δική τους βία, τις ίδιες ξεθωριασμένες πολιτικοστρατιωτικές τους μορφές, τα παλιά μαύρα σύμβολα καταπίεσης που προσπαθούν αδέξια να τα σκεπάσουν κάτω από της γαλανόλευκης τις πτυχές. Για να φτάσουν στο σκοπό τους χρησιμοποιούν, όπως οι κόκκινοι, όλα τα μέσα, ακόμη και την δολοφονία: Είναι πολύ απατημένοι όμως αν νομίζουν πως με δολοφονίες σαν του Γιαννακόπουλου είναι δυνατόν να κερδίσουν έδαφος στη συνείδηση του λαού. Μπορούν ίσως να σκοτώσουν τα πρόσωπα, η ιδέα όμως μένει, τρέφεται απ΄ το αίμα των ηρώων της και καρποφορεί.



(4). Εφημερίς : "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"- 3 ΟΚΤΩΒΡΗ 1943

ΟΙ ΚΑΤΑΧΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
Μια καινούργια φοβερή επίθεση ξαπόλυσαν οι χιτλερικοί σκύλοι ενάντια στην Ελλάδα, ενάντια στο εθνικο-απελευθερωτικό κίνημα και στις εθνικο-απελευθερωτικές οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στο ΚΚΕ.
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………..!!!
ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΡΓΑΤΕΣ-ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ-ΑΓΡΟΤΕΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Ο εθνικο-απελευθερωτικός μας αγώνας μπαίνει σε καινούργια πιο σκληρή φάση. Ο καταχτητής ρίχνει ενάντιά μας τους 5φαλαγγίτες πράχτορές του. Μην τους αφήσετε να διασπάσουν τις γραμμές μας και μετατρέψουν τον εθνικο-απελευθερωτικό μας αγώνα σε εμφύλιο πόλεμο. Απομονώστε τους από το αγωνιζόμενο έθνος. Συντρίφτε τους μαζύ με τους καταχτητές. Δυναμώστε την εθνική ενότητα. Πυκνώστε τις φάλαγγες του ΕΑΜ. Γιγαντώστε το δοξασμένο ΕΛΑΣ.
Οργανώστε ομάδας περιφρούρησης της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού. Δυναμώστε και περιφρουρήστε τις εθνικο-απελευθερωτικές σας οργανώσεις-ΕΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, την Εθν. Αλληλεγγύη-Περιφρουρήστε τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού από τους δολοφόνους πράχτορες των καταχτητών. Με θεριεμένο μίσος περιφρουρήστε με φανατισμό τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού και συντρίψετε το δολοφόνο χέρι των προδοτών. Ματαιώστε την επιστράτευση των Γερμανών Ράλληδων. Μετατρέψετε τις αντεθνικές οργανώσεις των διαφόρων ΕΔΕΣ σε εθνικο-απελευθερωτικές, σε πατριωτικές οργανώσεις. Πιο ορμητικά στον αγώνα. Πιο βαριά χτυπήματα στους καταχτητές και τους πράχτορές του!
-Ζήτω το ΚΚΕ
-Ζήτω το ΕΑΜ ενσαρκωτής της εθνικής ενότητας.
-Ζήτω ο ΕΛΑΣ.
-Θάνατος στους καταχτητές!
-Θάνατος στους εθνοπροδότες, στους κρυπτοφασίστες, στους πεμπτοφαλαγγίτες!
-‘Ολοι στον αγώνα ενωμένοι.
-Για λεύτερη, ανεξάρτητη, ανεγεννημένη, λαοκρατούμενη Ελλάδα.

1η Οχτώβρη 1943 
                        ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ Κ.Ε,  ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 *(*σ.σ. Όζει αιμοσταγεία για αίμα Ελλήνων «αντιδραστικών»  η διακήρυξη …. γιά την «καινούργια πιο σκληρή φάση»  για την κομμουνιστική- «λαοκρατούμενη Ελλάδα»-….η κατοχική εξουσία πιά ήταν δικιά τους!!!….«1η Οχτώβρη 1943»…. !!!)           

(5). Προκήρυξη Ο.Π.Λ.Α. -Φθινόπωρο 1943

Το Φθινόπωρο του 1943 τα μαχαίρια του ΚΚΕ βγήκαν ήδη απροκάλυπτα από τις θήκες. Η μυστική ένοπλη εκτελεστική οργάνωση Ο.Π.Λ.Α. (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών) η υπαγόμενη εν τοις πράγμασι στο Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ.- Κ.Κ.Ε. κυκλοφορεί μια  μοναδική προκήρυξη!


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
(Ο.Π.Λ.Α.)
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Οι κατακτητές και η προδοτική Κυβέρνηση του μέθυσου Ράλλη και του κύναιδου Ταβουλάρη, αφού με την πείνα, την ομηρία, το κάψιμο χωριών και περιοχών, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις δεν μπόρεσαν να γονατίσουν τον Ελληνικό Λαό, έφεραν το δήμιο ΣΙΜΑΝΑ με ειδικούς δημίους να οργανώσουν επιστημονικώτερα δολοφονίες, εμπρησμούς, ανατινάξεις για την εξόντωση του λαού και των αγωνιστών του. Οργάνωσαν και εξόπλισαν εκτός από τις ασφάλειες ειδικά Τάγματα Ασφαλείας με σκοπό το χτύπημα του λαού που παλεύει για να ζήσει και να ελευθερωθεί. Σύμμαχοι, συνεργοί και βοηθοί των κατακτητών ενάντια στο λαό είναι οι οργανώσεις που καθοδηγούνται και πληρώνονται από το Βασιληά. Τον Γλύξμπουργκ τον υπεύθυνο υποκινητή εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Το βασιληά που με τους Παπαδόγγονες, Χρυσοχόου και άλλους αποβλέπει να διαλύσει με τη βοήθεια των Γερμανών τις πραγματικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, να ξανάλθει στην Ελλάδα και να καταλάβει την εξουσία. Όλοι αυτοί, κατακτητές, προδοτική Κυβέρνηση, αντιδραστικές οργανώσεις, εξοπλίζουν σήμερα σώμα δολοφόνων που ονομάζουν Ειδική Ασφάλεια και που σ' αυτό στρατολογούνται γνωστά καθάρματα του ΕΔΕΣ, της ΕΣΠΟ, της Χ, της Εθν. Δράσης. Αυτοί δολοφόνησαν τον δικηγόρο Γιαννακόπουλο, από τους Αρχηγούς του ΕΔΕΣ γιατί ήθελε να ξεκαθαρίσει τον ΕΔΕΣ από τους γκεσταπίτες. Αυτοί κάθε μέρα δολοφονούν, πυροβολούν, συλλαμβάνουν, κάνουν έρευνες και τρομοκρατούν το λαό.
Πάνε να λυγίσουν το λαό. να διαλύσουν τις οργανώσεις του.
Ο Ελληνικός Λαός δεν ανέχεται να δολοφονείται και να τρομοκρατείται από τα καθάρματα αυτά. Ο λαός μαζί με την ΟΠΛΑ του θα δώσει απάντηση και θα τη δώσει γρήγορα.

 Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (Ο.Π.Λ.Α.) οργάνωση του λαού ενάντια στους καταχτητές και τους προδότες ΔΗΛΩΝΕΙ ότι:
1) Θα υπερασπίσει και θα περιφρουρήσει τις πραγματικές εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις που αγωνίζονται τον τραχύ αγώνα ενάντια στους καταχτητές για την απελευθέρωση της Ελλάδας μας και για τη λαοκρατία.
2)    Θα εξοντώσει κάθε προδότη που συνεργάζεται με τους καταχτητές και θα τιμωρήσει σκληρά καθένα που δολοφονεί, προδίδει και συλλαμβάνει αγωνιστές του λαού.
3)    Θα περιφρουρήσει τους λαϊκούς αγωνιστές και τους αγώνες του λαού.
Καλεί τους αξιωματικούς όλων των όπλων, την αστυνομία, την χωροφυλακή, τους ευζώνους και καθένα που θέλει να λέγεται Έλληνας να ΜΗ υπακούσουν στις εντολές των καταχτητών και των προδοτών, να ΜΗ γίνουν δολοφόνοι και προδότες του λαού. ΚΑΛΕΙ τον Ελληνικό Λαό να περιφρουρήσει τους αγωνιστές του και να ενισχύσει την Ο.Π.Λ.Α. καταγγέλνοντας με συγκεκριμένα στοιχεία κάθε προδότη.
Η Ο.Π.Λ.Α. είναι ο άγρυπνος ΦΡΟΥΡΟΣ των αγωνιστών του λαού και των λαϊκών αγώνων, ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ του λαού και ο αμείλικτος ΤΙΜΩΡΟΣ κάθε προδότη. Η Νίκη πλησιάζει και θα είναι ΝΙΚΗ του λαού.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (ΟΠΛΑ)
=======================================================
(6). Προκήρυξη Ο.Π.Λ.Α. - 1943

Σύμβολο της ΟΠΛΑ ήταν το ρολόι με τους δείκτες του σταματημένους στις 12 παρά 5. Το σήμα της ΟΠΛΑ εμφανίζονταν και προειδοποιητικά σε όσους η οργάνωση θεωρούσε ότι χρειάζονταν προειδοποίηση, όπως στην προκήρυξη –εικόνα που αναφέρεται:
«Γερμανοί στρατιώτες υπάρχει ακόμα καιρός!» 







=======================================================
(7). Προκήρυξη "Χ" -Φθινόπωρο 1943

Παράλληλα το Φθινόπωρο του 1943 οι Εθνικιστικές οργανώσεις προειδοποιούν εν΄ όψη της επερχόμενης, εντατικοποιημένης κομμουνιστικής λαίλαπας στον άμαχο "αντιδραστικό" πληθυσμό!
Εικόνα-Προκήρυξη Οργανώσεως Χ (7-10-1943) .

Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ!
Δεν αρκούν τα δεινά που υπέστη ο Ελληνικός λαός και το αίμα που έχυσε κατά τα τρία έτη του πολέμου, οι κόκκινοι σύντροφοι αφού έσφαξαν αθώους στην ύπαιθρον, καταστρώνουν και προετοιμάζουν τώρα τα συνωμοτικά των σχέδια διά φόνους και εντός των πόλεων.
Αφού απελπίσθησαν πλέον ότι θα παρασύρουν την μάζαν με το μέρος των προσπαθούν τώρα με βίαια μέτρα να τρομοκρατήσουν τους εθνικόφρονας πολίτας για να μη αντιταχθούν στα άτιμα σχέδιά των, ούτω πολίται και αξιωματικοί δέχονται δολοφονικές επιθέσεις στους δρόμους και τα σπίτια των από κόκκινους μπράβους , η κομμουνιστική μαφία στέλλει απειλητικάς επιστολάς σε πρόσωπα εργαζόμενα κατά των σχεδίων της.
Και τους μεν κόκκινους συντρόφους ειδοποιούμεν ότι δεν θα μας αιφνιδιάσουν, ως νομίζουν, είμεθα πάντοτε έτοιμοι όχι μόνον να δεχθώμεν το κτύπημά των αλλά και να το αποδώσωμεν εις το πολλαπλάσιον.
Αποτενόμενοι ήδη προς την υγιά μερίδα του Ελληνικού λαού, η οποία αποτελεί και την πλειονότητα, καλούμεν αυτήν να συσπειρωθή πέριξ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ  Χ  , να πυκνώση τας τάξεις της.. να την ενισχύση, γιατί έτσι μόνον θα δυνηθώμεν να συντρίψωμεν τελειωτικώς την κομμουνιστικήν λερναίαν.
Η οργάνωσις Χ δεν είναι οργάνωσις κομματική ούτε ανήκει εις πρόσωπα, αλλά είναι οργάνωσις καθαρώς εθνική. Εκείνοι πού την αποτελούν δεν εγνώρισαν ποτέ τον φόβον, αι κομμουνιστικαί απειλαί και το κομμουνιστικό στιλέτο ποτέ δεν τους επτόησαν. Και αν ακόμη ουδείς μας ενισχύση και αν μείνωμεν μόνοι και αυτό δεν θα μας πτοήση, θα τραβήξωμεν μόνοι μας τον δρόμον μας.
Και αν οι κόκκινοι σύντροφοι κάμουν την ανοησίαν και θελήσουν να αιματοκυλίσουν τον τόπον για να στήσουν την κόκκινην σημαίαν στην Ακρόπολιν τότε θα μας γνωρίσουν καλά, αλλά και σείς θα διακρίνετε την πατριωτικήν φλόγα που κρύβει μέσα η καρδιά μας, καρδιά που κρύβει και όλην την ΕΛΛΑΔΑ και μόνην την ΕΛΛΑΔΑ.
                                                                                    Η  ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ  Χ
7-10-1943 
=======================================================
(8). Εφημερίς: "ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ" - 15 φεβρουαρίου 1944
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1944 η Ο.Π.Λ.Α. στην ύπαιθρο χώρα δεν είχε συγκροτηθεί σε ανεξάρτητο σώμα, οι ανάλογες ενέργειες γίνονταν από αμιγώς ΕΛΑσίτες , έκτοτε συγκροτείτε σε σώμα, με συγκινονούντα σχέση των μελών του, με τον ΕΛΑΣ!
Στο παράνομο έντυπο «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟ», όργανο της εξόριστης κυβερνήσεως στο Καϊρο στο τεύχος 15-02-1944 αποτυπώνεται η προειδοποίηση:

«Η Ελληνική Κυβέρνησις επληροφορήθη μετά λύπης, ότι η Οργάνωσις Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ) προβαίνει εις αδερφοκτονίας απαδούσας εις τα Ελληνικά ήθη. Η Κυβέρνησις δηλώνει, ότι οργανώσεις ή ιδιώται, οι οποίοι δολοφονούν αδερφούς, θα θεωρηθούν ως εγκληματίαι πολέμου και θα υποστούν την τύχην των εχθρών της πατρίδος» 
...............................................................
(9). Εφημερίς: "ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ" - 19 Φεβρουαρίου 1944
Κατόπιν στην 19/02/1944  στο «ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟ» γίνεται διάψευσης της προπαγάνδας-απειλής των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ ότι: «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»!!! 

«Tο Γενικόν Στρατηγείον Μέσης Ανατολής ανακοινοί: «Το Γ.Σ.Μ.Α. επληροφορήθη, ότι εις την Πελοπόννησον εκυκλοφόρησαν προκηρύξεις, εις τας οποίας λέγεται ότι το Γ.Σ.Μ.Α. διέταξε να κληθούν υπό τα όπλα οι μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, από τον βαθμόν του λοχίου και άνω. Επίσης η προκήρυξις ισχυρίζεται ότι μόνον οι άνδρες του ΕΛΑΣ δύνανται να φέρουν όπλα. Το Γ.Σ.Μ.Α. δηλοί επισήμως ότι δεν υπάρχει ίχνος αληθείας εις τας προκηρύξεις αυτάς».

 19 Φεβρουαρίου 1944 κυκλοφορεί η κατωτέρω κοινή διακήρυξη των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ, ΕΚΚΑ αλλά και του εκπροσώπου της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα με την οποία καλούν, ήδη από τον Φεβρουάριο του 1944, οπλίτες και αξιωματικούς των ελληνικών Ταγμάτων και Σωμάτων Ασφαλείας να εγκαταλείψουν τους προδοτικούς αυτούς σχηματισμούς...ιδέ άλλως ΟΠΛΑ!!! Πηγή Γενικά Αρχεία του Κράτους-Κεντρική Υπηρεσία.
 

...............................................................
(10). Εφημερίς: "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" - 29 Φεβρουαρίου 1944
Μετά από λίγες ημέρες από την 15/02/1944 που έγινε η παραπάνω ανακοίνωση της Κυβερνήσεως Καϊρου για την ΟΠΛΑ, στην 29/02/1994 το επίσημο έντυπο «ΕΛΛΕΥΘΕΡΗ  ΕΛΛΑΔΑ», όργανο της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. *(επειδή θίχτηκαν φαίνεται!) αποτυπώνονται απροκάλυπτα, απειλές εκθειασμοί και ομολογίες της ταύτισης τους, με την ΟΠΛΑ(=σφαγές)….. την "λαοκρατία"!!!



Η ΟΠΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ
ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΕΙ ΤΟΝ ΛΑΪΚΟ ΑΓΩΝΑ
Ο τιτάνιος αγώνας για την εθνική λευτεριά διεξάγεται με πρωτοφανή ηρωϊσμό, από τον ελληνικό λαό μέσα σε συνθήκες της κτηνώδικης βίας. Όπου δεν ενεδρεύει η Γκεσταπό ή τα «Ες-Ες» καιροφυκτεί ο γερμανοτσολιάς. Όπου απουσιάζει ο γερμανοτσολιάς. Όπου απουσιάζει ο γερμανοτσολιάς, είνε ο πράκτωρ της ασφαλείας, ο χωροφύλακας, ο χαφιές της ΙΤ, της ΠΕΑΝ, της Χ, ο Εδεσίτης, ο ΕΣΠΟ. *(*σ.σ. Άκρον άωτον προπαγάνδας, να ταυτίζεται η ΠΕΑΝ με την ΕΣΠΟ)Τον κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για την λευτεριά της Ελλάδος μας, τον περιμένει ο θάνατος. Δεν υπάρχει σήμερα στην υπόδουλη Ελλάδα ελληνική αρχή στην οποία να καταφύγει ένας έλληνας πατριώτης και να ζητήσει προστασία. Ο Ράλλης και η Ασφάλεια είναι όργανα των γερμανών.
Η ανάγκη να περιφρονηθεί ο λαϊκός εθνικός αγώνας απέβαλε την σύσταση της ΟΠΛΑ που προορισμός της είναι να προστατεύει την ζωή του κάθε έλληνα που θέλει την λευτεριά και να τιμωρεί τον κάθε προδότη που επιβουλεύεται την ελευθερία της ελλάδος.
Ο Τσουδερός στηριζόμενος προφανώς σε πληροφορίες από ύποπτες πηγές από κάθε λογής ντόπιους και ξένους πράχτορες που πολλοί απ΄ αυτούς εν΄ ονόματι των Συμμάχων καταπροδίδουν  το συμμαχικό αγώνα και διασπούν την ενότητα του λαού μας, με ραδιοφωνική εκπομπή ενεκοίνωσε ότι μερικές ομάδες δήθεν προστασίας λαϊκών αγώνων προβαίνουν εις αδερφοκτόνους πράξεις εισάγουσαι νέα «ήθη» και ότι ενεργούν με την προστασία των Γερμανών. Δεν είμεθα απόλυτα βέβαιοι αν ο Τσουδερός υπονόε την οργάνωση της ΟΠΛΑ. Ή αντίδραση όμως επωφελούμενη της εκπομπής αυτής έσπευσε να κατασυκοφαντήσει την ξεχωριστή αυτή πατριωτική οργάνωση που δεν ανήκει στο ΕΑΜ αλλά δρά παράλληλα με μας εξαπολύοντας  επίθεση ενάντιά μας. Η δήλωση αυτή του Τσουδερού έγινε δεκτή με αγανάκτηση από τον ελληνικό λαό. Κατά περίεργο τρόπο οι απόψεις του Τσουδερού όπως και οι πληροφορίες του συμπίπτουνε με κείνες του Ράλλη ότι ο ελληνικός δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να τιμωρεί τους κατά κοινήν ομολογίαν βδελυρούς προδότες τύπου Καλύβα, Πενοτσι, Μαλτέζου που παρέδωσαν ομαδικά έλληνες πατριώτες στα εκτελεστικά αποσπάσματα των γερμανών, χαρακτηρίζοντας την τέτοια τιμωρό ενέργεια σαν «εισαγωγή νέων ηθών» . Η αγανάκτηση όμως κορυφώνεται από την μομφή που επιρρίπτει ο Τσουδερός  ότι συνεργάζεται με τους κατακτητές τη στιγμή που ο ίδιος ούτε μια λέξη έχει εκστομίσει εναντίον των δολοφονικών αντιπατριωτικών οργανώσεων Χ, ΙΙ, ΑΝ, ΙΤ, ΕΔΕΣ κλ που σφιχταγγαλιασμένες με την ειδική ασφάλεια και στελεχωμένες από αξιωματικούς της Γκεσταπό και οπλισμένες με γερμανικά όπλα οργανώνουν ομαδικές συλλήψεις και δολοφονούν έλληνες πατριώτες όπως τελευταία τον γυιό του Α. Κύρου. Η αβασάνιστη ανακοίνωση του Τσουδερού σχετικά με την ΟΠΛΑ ενισχύει  τους διασπαστές της ενότητας του λαού μας δείχνει πόσο ξένος και πόσο μακριά είνε αυτός και η λεγόμενη Ελληνική Κυβέρνηση του Καϊρου προς τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται μέσα στην Ελλάδα, ο αγώνας για την λευτεριά, και την λαοκρατία.
========================================================
Στο ίδιο  ΕΑΜικό έντυπο «ΕΛΛΕΥΘΕΡΗ  ΕΛΛΑΔΑ» αποτυπώνονται και τα κατωτέρω προπαγανδιστικά, με κάποιες αλήθειες:


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ  Ε.Α.Μ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
ΠΑΝΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ι.  Στις 22 Φεβ/ρίου ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κ. Τσώρτσιλ εξεφώνησε στην Αγγλική βουλή βαρυσήμαντο λόγο για την παγκόσμια πολεμική και πολιτική κατάσταση. Αναφερόμενος στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα  στην Ελάδα ο κ. Τσώρτσιλ χαρακτήρισε την εσωτερική μας κατάσταση άμορφη και συγκεχυμένη. Απέδωσε δε τις αιτίες στη δ ι ά β ρ ω σ η  της «ελληνικής κοινωνίας» από το χιτλερικό μικρόβιο, στα εσωτερικά μίση και τις κομματικές διενέξεις. Παραδέχτηκε όμως ό τι οι λαϊκές μάζες μήτε από την κατοχή έχουν επιρεασθεί μήτε έπαυσαν να ελπίζουν στην ελευθερία. Εσημείωσε τέλος ότι ο Άγγλος αξιωματικός εφονεύθη από Έλληνα αντάρτη.
ΙΙ. Το ΕΑΜ  είναι εθνικό-λαϊκό κίνημα. Βασικές του αρχές είνε η εθνική λευτεριά και η λαοκρατία, που συμπυκνώνουν μέσα τους τις αρχές του χάρτη του Αντλαντικού και εκφράζουν την θέληση του Ελληνικού λαού, να παλέψει και να θυσιαστεί για την επικράτηση του δικαίου αγώνα του, στο πλευρό των μεγάλων Συμμάχων Αγγλίας-Ρωσσίας-Αμερικής. Ο φόνος του Άγγλου αξ/κού, που μερικοί πράκτορες, δήθεν φίλοι των συμμάχων τον εκμεταλλεύτηκαν για να συκοφαντήσουν το ΕΑΜ, αποδείχτηκε από το πόρισμα της μικτής Ελληνοαγγλικής ανακριτικής επιτροπής ότι έγινε από μαχητή του ΕΛΑΣ «εν τη εκτελέσει του καθήκοντός του». Το πόρισμα αυτό, προφανώς δεν το είχε υπ΄ όψη του ο κ. Τσώρτιλ όταν μίλησε.
ΙΙΙ. Την εσωτερική μας κατάσταση χαρακτηρίζει τα΄ ότι ο μεν λαός ενωμένος στις γραμμές του ΕΑΜ με ηρωϊσμό και αυτοθυσία αγωνίζεται για τη λ ε υ τ ε ρ ι ά , ενώ ωρισμένα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας όχι μόνο δεν συμμετέχουν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα αλλά και τον κατακτητή, που πραγματοποιείται στο όνομα της «τάξεως» κατά του «αναρχισμού», δηλ. στο όνομα του συμφέροντος του χιτλερισμού. Ακόμα δε τορπιλλίζουν την ενότητα συκοφαντούν το ΕΑΜ και μηχανορραφούν στο εξωτερικό σε βάρος του ελληνικού λαού.
Χειροπιαστές αποδείξεις της προδοτικής συνεργασίας είνε η συγκρότηση και ο εξοπλισμός των ταγμάτων ασφαλείας (γερμανοτσολιάδων), ταγμάτων χωροφυλακής και δήθεν εθνικών οργανώσεων σαν την ΕΔΕΣ, ΠΕΑΝ. ΙΤ. ΕΣΠΟ, ΕΕΕ κτλ. Που χρησιμοποιούνται από τον κατακτητή εναντίον των πατριωτών. Συλλαμβάνουν Έλληνες και λαμβάνουν μέρος από κοινού με τους Γερμανούς σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. ‘Ελληνες με τη μάσκα του «εθνικιστού» χρησιμοποίησαν τα όπλα που πήραν όχι μονάχα από τους γερμανούς αλλά και από τους Συμμάχους εναντίον του αγωνιζομένου Έθνους. Το γεγονός αυτό που εκμεταλλεύεται ο κατακτητής μεταφέρθη έξω από την Ελλάδα, από πράκτορες που στο όνομα των Συμμάχων ενεργούν σε βάρος του Συμμαχικού αγώνα και διασπούν τον Ελληνικό λαό.
ΙΥ. Το ΕΑΜ παλεύοντας για την εθνική απελευθέρωση της Ελλάδας και την λαοκρατική λύση των εσωτερικών της προβλημάτων έκανε το πάν για την πραγματοποίηση της εθνικής ενότητας εναντίον των κατακτητών. Όλες οι προτάσεις, ακόμα και η τελευταία για τον σχηματισμό στην Ελεύθερη Ελλάδα Κυβερνητικού οργάνου εθνικής ενότητας και απελευθέρωσης που θα επανελάμβανε υπεύθυνα την κατεύθυνση και διαχείριση του αγώνα και την οργάνωση της ζωής στις ελεύθερες περιοχές, απορρίφθηκαν, χωρίς καμμιά βάσιμη δικαιολογία. Ωστόσο την στρατιωτική και πολιτική ενότητα και την συγκρότηση Πανεθνικής Κυβέρνησης, το ΕΑΜ την θεωρεί αναγκαία και πραγματοποιήσιμη. Γι αυτό απευθυνόμαστε ακόμα μια φορά, προς όλα τα κόμματα, τις οργανώσεις προς κάθε Έλληνα πατριώτη, να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την συντριβή των γερμανοβουγάρων εισβολέων. Η πρότασή μας αυτή πηγάζει από την βαθειά αγάπη στην Ελλάδα και το συμφέρον του λαού.
Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 1944


Ο  ΛΑΝΑΡΑΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ      ΤΟΥΣ  ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ              ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ
Όταν ο Μακεδονικός λαός πεθαίνει και δολοφονείται απ΄τους βουλγάρους εισβολείς και το εκδικητικό χέρι του λαού μας, ο ΕΛΑΣ τσακίζει τους κομιτατζήδες και τους βουλγάρους κατακτητές, διατηρώντας υψηλά το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα, οι μεγαλοκαρχαρίες σύμμαχοι των χιτλερικών και των Ράλληδων ενισχύουν με κάθε μέσο τους τους βουλγάρους να συνεχίσουν στην Ελληνική Μακεδονία και Θράκη την εξόντωση του πληθυσμού. Ο μεγαλοκαρχαρίας Λαναράς, αυτός ο απαίσιος προδότης, αφού κατέφαγε όλες τις παραγγελίες του Ελληνικού στρατού και δούλεψε με την ψυχή του για τους γερμανούς, πούλησε στην βουλγαρική Κυβέρνηση για τον βουλγαρικό στρατό 30.000 κουβέρτες, που προορίζονταν για τους Σουηδούς εφοπλιστές του Χάλαρεν. Ο λαός που αγωνίζεται για την λευτεριά του, έχει κρατήσει σημείωση των αντεθνικών αυτών εγκλημάτων των μεγαλοκαρχαριών και θα τους τιμωρήσει, όπως τους πρέπει.
-Ο μεγαλοκαρχαρίας Ηλιάσκος είχε επανειλημμένες συνεργασίες με τον επίτηδες φθάσαντα εδώ γερμανό διευθυντή της Ντράστεν-Μπάνκ, ιδιαίτερο φίλο του Χίτλερ, που εφεύραν την μεγαλύτερη καταλήστευση της χώρας, μέσω της Ντεγκρίγκες.


ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ  ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ
Τα πουλημένα καθάρματα οι δήμιοι του Ελληνικού λαού, οι αρχηγοί των ληστών γερμανοτσολιάδων που ατιμάζουν την στολή και το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών είνε:
Στρατηγός Ντερτιλής διοικητής συν/χης, Πιντζανόπουλος διοικητής Ι τάγματος, αν/χης Μωραϊτης ΙΙ τάγματος, αν/χης Χριστοδουλάκης ΙΙΙ τάγματος, επιτελείς συν/χης Παπαγεωργίου, αντ/χης Ορφανός. Διοικηταί λόχων: ταγ/χαι Καισιμπάρος, Μπρουμίδης.
Τα καρκινώματα αυτά του Ελληνικού σώματος πρέπει να λείψουν. Θάνατος στους αρχηγού των γερμανοτσολιάδων και τα καθάρματα των ταγμάτων.
=========================================================

"Ο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΛΑΜΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ Α. ΚΥΡΟΥ
Στις 14 του μήνα όργανα της Ειδικής, μαζί με καθάρματα της ΙΤ και ΠΕΑΝ, έκαναν δολοφονική απόπειρα κατά του Α.Κύρου.
Ο Λάμπου έπειτα από τον θόρυβο που έγινε με έγγραφό του στον Εισαγγελέα, αναγνωρίζει ότι την δολοφονική απόπειρα κατά του Α. Κύρου, την έκαναν πράγματι 4 οπλοφόροι, οι δύο απ΄ αυτούς ο Αυγουστάτος και ο ενωματάρχης Βέλλιος υπηρετούσαν στην Ειδική ασφάλεια, αλλά τώρα δεν αναφέρονται στις καταστάσεις της δυναμεώς της. «Δεν πρέπει όμως να αποκλεισθεί ότι υπηρετούν εις την χωροφυλακή». Με το έγγαφο αυτό κατόπιν ο Λάμπος προσπαθεί να δικαιολογήσει το έγκλημα, από τους αρμόδιους δε της εισαγγελίας τονίζεται ότι στο Λάμπου πρέπει να αποδοθεί κατηγορία επι συνεργασία στο έγκλημα και επί ηθική αυτουργία, γιατί ξετσίπωτα ομολογεί όχι μόνο την ενοχή των χαφιέδων του, μα και αυτού του ιδίου και προσπαθεί να την καλύψει. Έτσι αποδείχνεται πλέρια ποιοι είνε οι εγκληματίες δολοφόνοι των πατριωτών."
* {σ.σ. Ο Άδωνις Κύρου ήταν φανατικός κομμουνιστής, γόνος μίας μεγάλης και εύπορης αθηναϊκής οικογένειας. Ο πατέρας του, Αχιλλέας Κύρου ήταν εκδότης της γνωστής συντηρητικής εφημερίδας "Εστία". (ο Α. Κύρου, φοιτητής ήταν οργανωτής -με την συμετοχή και του Λεων. Κύρκου-της εκτέλεσης την 1η Φεβρουαρίου 1944, του φοιτητού Κίτσου Μαλτέζου, απογόνου του στρατηγού Μακρυγιάννη) } 

=========================================================
"ΦΟΙΤΗΤΕΣ  ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ  ΤΟΥΣ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Η προδοτική Κυβέρνηση συνεχίζοντας τον αντεθνικό της έργο, εξασκεί με κάθε μέσο πίεση στους καθηγητές όλων των ανωτάτων σχολών, να πάρουν θέση κατά του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του ΕΑΜ, χαρακτηρίζει δε τους εαμίτες ως αναρχικούς. Για να κάμει πιο αποτελεσματική την πίεσή της ασκεί τρομοκρατία και βάζει τα Ες-Ες και τους χαφιέδες και ενεργούν έρευνες σε σπίτια καθηγητών, απέλυσε τον καθηγητή της Αν. Εμπορικής Σιμίτη και με υπόδειξή της τα Ες-Ες έπιασαν τον καθηγητή Κασιμάτη. Οι φοιτητές πρέπει να αντιμετωπίσουν και να αντιταχθούν στο νέο κύμα τρομοκρατίας και να υπερασπίσουν τους καθηγητές τους από κάθε εκβιασμό και τους συναδέλφους τους από τις συλλήψεις, να ζητήσουν άνοιγμα των σχολειών και των ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως ελεύθερα και κανονικά λειτουργού τα σχολεία πάνω στην Ελεύθερη Ελλάδα." 
*(*σ.σ. Ο αναφερόμενος καθηγητής (Γεώργιος) Σημίτης, πατέρας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ήταν σοβαρό στέλεχος του καθεστώτος Μεταξά και φρόντισε το 1940 παράνομα να γίνει «καθηγητής» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στην κατοχή ήταν στενός συνεργάτης του Γεωργίου Μερκούρη  αγαπημένου θείου της ηθοποιού Μελίνας Μερκούρη και αρχηγού του μόνου πολιτικού κόμματος του οποίου η λειτουργία επετρέπετο στην κατοχή, του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος. Είχε επιδιώξει πολλές φορές να γίνει κατοχικός πρωθυπουργός. Τον Δεκέμβριο 1943 έχασε τον προστάτη του Γεώργιο Μερκούρη, με αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στην Ανωτάτη Εμπορική ως παρανόμως διορισθείς και να μεταστραφεί στο ΕΑΜ που ήταν γεμάτο προσδοκίες ότι θα κυβερνούσε την Ελλάδα όταν οι Γερμανοί θα έφευγαν. Με το που δημιουργήθηκε η μη θεσμική «κυβέρνηση των βουνών» κατέφυγε στα βουνά , όπου είχε καταφύγει η γυναίκα του ως «στενός» συνεργάτης του Πέτρου Κόκκαλη και εκεί συνδέθηκε φιλικά, μεταξύ άλλων, με τον «Άρη» Βελουχιώτη, τον διάττοντα αστέρα της εαμικής αντίστασης. Έγινε πολιτικός διοικητής Ρούμελης, στο πλευρό του, αξίωμα που δεν κράτησε παρά ελάχιστο διάστημα, διότι εν τω μεταξύ είχε απελευθερωθεί η χώρα και η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πήρε στα χέρια της όλη την εξουσία, ενώ η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε.)



 (11). Εφημερίς : "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ"- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1944


ΤΗΝ  ΠΑΡΑΜΟΝΗ  ΤΗΣ  ΜΑΧΗΣ
         
1. Η  ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ 
…………………………………………………………………………!
2. ΕΓΙΝΑΜΕ  ΠΑΙΧΝΙΔΙ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΤΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΩΝ.
Η μεγάλη επιτυχία των Γερμανών είναι ότι διαίρεσαν όλους σχεδόν τους λαούς σε δύο μερίδες. Η μέθοδος τους είναι απλή: αφήνουν τη μερίδα των άκρων αριστερών να δυναμώση αρκετά, ως που να επιτεθή εναντίον των εθνικιστών. Εκεί όπου οι εθνικιστές είναι οι πιο αδύνατοι, διευκολύνουν αυτούς να δυναμώσουν. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδος το ΕΑΜ φορολογεί και επεμβαίνει στη δημόσια ζωή φανερά κάτω από τα μάτια των αδιάφορων Γερμανών. Όταν σ΄ αυτές τις πόλεις το ΕΑΜ ενισχυθή τόσο ώστε να αρχίση βιοπραγίες και εξαγρίωση ένα μέρος του λαού, προσφέρονται οι Γερμανοί να δώσουν όπλα στους, εξαγριωμένους αυτούς αξασφαλίζοντας με τον εμφύλιο πόλεμο την ησυχία τους. Η ίδια ήταν η πολιτική τους σε γενικώτερη κλίμακα, όταν εδώ και τρία χρόνια αφώπλησαν τη χωροφυλακή και την αστυνομία, έως που να ανδρωθή το Κ.Κ. και να αρχίση την συστηματική δίωξη των εθνικιστών και το σπάσιμο των αποθηκών τότε ίδρυσαν τα τάγματα ασφαλείας, τα οποία υπάρχει φόβος να ξεκάνουν ομαδικά, όταν θάρθη η στιγμή. Όμοια ήταν ακόμα γενικότερα η πολιτική των Γερμανών, όταν συνεννοήθηκαν με τους Ρώσους στα 1940 για να χτυπήσουν τις δυτικές δημοκρατίες, ενώ τώρα προσπαθούν να κινήσουν τους υπόδουλους λαούς, που νίκησαν με την ανοχή των Ρώσων, εναντίον τους. Στα 1940 οι Γερμανοί ήσαν φίλοι και με το δικό μας Κ.Κ., ενώ τώρα του κήρυξαν τον πόλεμο. Την πρωτοβουλία στις κινήσεις αυτές την έχει η Γερμανία και το Κ.Κ. έγινε παιχνίδι της.

3. ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ.
Άρχισαν όμως και μερικοί από την κομμουνιστική παράταξη να παθαίνουν το ίδιο. Το ότι τα τάγματα ασφαλείας περιώρισαν την κομμουνιστική δράση ωδήγησε πολλούς στην ψευδαίσθηση, ότι είναι χρήσιμα και σε πολλά μέρη είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία τους. Έτσι και θάπρεπε να είναι, αν σκοπός μας ήταν η συντριβή των κομμουνιστών. Σκοπός μας όμως δεν είναι αυτός, αλλά να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες στον συμμαχικό αγώνα και να βοηθήσουμε την πατρίδα μας στις ιδιαίτερές της επιδιώξεις. Το να πάρουμε όπλα από τους γερμανούς, το λυπηρότατο θέαμα να παρελαύνουν έλληνες μπρός σε γερμανούς αξιωματικούς, είναι τόσο φοβερό, πού τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήση. Την κύρια ευθύνη γι΄ αυτήν την κατάντια την φέρει το ΕΑΜ, που χτύπησε με το κομμουνιστικό εγχειρίδιο, όχι μόνο τους προδότες αλλά και τους υπερασπιστές της εθνικής ιδέας, θα την πληρώσουν όμως την ευθύνη αυτή οι αξιωματικοί και οι άνδρες των  ταγμάτων ασφαλείας, γιατί από καμμιά αιτία εσωτερικού διχασμού δεν έπρεπε να δεχθούν εχθρικά όπλα. Ίσως, αν τα τάγματα αυτά έλειπαν, να είχαμε υποδουλωθή στους κομμουνιστές, ίσως η κομμουνιστική τρομοκρατία να είχε αιματοκυλίσει ένα μέρος της Ελλάδος. Εμείς υποστηρίζουμε, ότι το δημοκρατικό αίσθημα θα αντιδρούσε στη δοκιμασία αυτή και θα έβγαινε ισχυρότερο, γιατί ο λαός θα σχημάτιζε μόνος του τη γνώμη, ότι στην Ελλάδα, που γεωοικονομικά δεν είναι πλασμένη για κομμουνιστικό πολίτευμα, ο κομμουνισμός μόνο με την τρομοκρατία μπορεί να επιβληθή, γι΄ αυτό άλλωστε και είχε αρχίσει να χάνη στο λαϊκό αίσθημα το Κ.Κ. και ο Ράλλης συγκρότησε τα τάγματα ασφαλείας. Η επανάσταση που κήρυξε το ΕΑΜ, δηλαδή το Κ.Κ., στις 9 Οκτωβρίου θα κατέστρεφε άτομα, τα τάγματα ασφαλείας βλάπτουν την Ελλάδα. Τα σώματα αυτά πρέπει να διαλυθούν, οι δημοκρατικοί να προσπαθήσουν να σχηματίσουν εθνικές ομάδες στα βουνά, να αντιτάξουν μέσα στις πόλεις τη δική τους βία στην κομμουνιστική βία, να μείνουν ανυπεράσπιστοι στη διάκριση των κομμουνιστών εκεί πού δεν μπορούν να κάμουν απολύτως τίποτε, αλλά να πετάξουν οπωσδήποτε τα γερμανικά όπλα.

4. ΟΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΚΑΙ Ο ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ.
Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει, ότι αυτά δεν είναι μια ικανοποιητική λύση, είναι όμως λιγώτερο κακή από τα τάγματα ασφαλείας. Ικανοποιητική λύση θα ήταν να γίνουν περιττά τα τάγματα ασφαλείας, δηλαδή να παύση το ΕΑΜ να πατή στο στήθος των χωρικών, να παύσουν οι δολοφονίες ανθρώπων που κάθε άλλο παρά ένοχοι προδοσίας είναι, να αφεθούν ελεύθεροι όσοι δημοκρατικοί θέλουν να αγωνιστούν χωρίς να χρειάζεται να προσκυνήσουν πρώτα στο ΕΛΑΣ… Για να γίνουν βέβαια αυτά και να διαλυθή ο αγώνας από τον πολλαπλασιασμό των καπετανάτων, χρειάζεται εθνική ένωση, όχι απλώς ανακωχή, όχι απλώς συνεννόηση. Αυτό όμως είναι στο χέρι του Κ.Κ. Αυτό έχει σήμερα την ένοπλη δύναμη στην ύπαιθρο, αυτό έχει επομένως και την ευθύνη. Όλοι οι έλληνες πρέπει να ενωθούν σε ένα κοινόν αγώνα και πίσω από μια πανίσχυρη κυβέρνηση, που θα μπορούσε να υψώση με θάρρος το ανάστημά της ζητώντας να γίνη δεκτή σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, για να επηρεάση ωφέλιμα για τον ελληνισμό τα γεγονότα, που πρόκειται να γίνουν στο έδαφός μας και που θα βαρύνουν στο συνέδριο της ειρήνης.
Όλοι πρέπει να ενωθούν, αλλά μας διαιρεί ο ατομικισμός μας, που κρύβεται κάτω και από το ΕΑΜ και από τις 100 δημοκρατικές οργανώσεις. Νομίζουν όμως σοβαρά οι άνθρωποι που παίρνοντας ένα όπλο και ένα αρχαίο όνομα βγήκαν στο βουνό ή δρουν στους δρόμους μέσα στις πόλεις και χώρισαν έτσι τους έλληνας σπέρνοντας το μίσος, τον τρόμο και την υποψία, ότι θα τους τιμήση το έθνος ως απελευθερωτές; Νομίζει το Κ.Κ. πως βγάζοντας μια «απόφαση» ότι έγινε «ο μοναδικός ηγέτης για την επιβίωση του λαού μας» θα γίνη πιστευτό από κανένα, όταν όλοι ξέρουν, ότι θα πεθαίναμε, αν δεν κάναν τη μοναδική εξαίρεση να μας στείλουν τρόφιμα οι άγγλοι, που βρίζονται συνεχώς από το Κ.Κ. και ότι πεθαίνουν τόσοι έλληνες κάθε μέρα στην ύπαιθρο από την παιδιάστικη διεύθυνση του αγώνα; Νομίζουν οι οπαδοί του Κ.Κ. που διέλυσαν στη Μακεδονία τα σώματα που υπεράσπιζαν τον εθνισμό μας και σφάξαν έλληνες πατριώτες που πολέμησαν σ΄ όλα τα πεδία των μαχών από τον καιρό του Μακεδονικού αγώνος, με τη μόνη δικαιολογία ότι δεν ήσαν κομμουνιστές, ότι δεν ήσαν κομμουνιστές, ότι θα πιστέψη κανείς ότι κάνουν εθνικόν αγώνα;
Είναι τόσο φανερό ότι η μόνη λύση είναι η ειλικρινής εθνική ένωση, ότι η μόνη πολεμική δύναμη πρέπει να είναι ένας εθνικός στρατός, ώστε και στρατός να στέκονται πίσω από μια εθνική κυβέρνηση! Όλοι το καταλαβαίνουν, αλλά ο καθένας από τη δική του πλευρά. Παρουσιάζεται το ΕΛΑΣ με την εξωφρενική απαίτηση ν΄  αναγνωρισθή αυτό ως εθνικός στρατός! Οι χωρικοί και οι εργάτες που δεν πήγαν με το ΕΛΑΣ στα βουνά, δεν είναι άξιοι , ούτε ελεύθεροι ν΄ αποφασίσουν για την τύχη τους, πρέπει να οδηγηθούν από τον πολιτικό καθοδηγητή! Ο λαός, που τρείς χιλιάδες χρόνια τώρα είχε μέσα του τη δύναμη να εκπολιτίζη τους γείτονές του, πρέπει να φωτισθή από τις μπροσούρες της συστηματικής προπαγάνδας! Τα παιδιά των 17 χρόνων που πήραν δικαίωμα ψήφου από το ΕΛΑΣ, για λόγους που ο καθένας καταλαβαίνει, θα αποφασίσουν αυτά για την τύχη των γονιών των και θα σκοτώνουν τους μεγαλυτέρους των, όταν το δικαστήριό του βρή, ότι ασπρομάλληδες αγωνιστές της ελληνικής ιδέας είναι «προδότες» δηλαδή δεν είναι κομμουνιστές! Το ΕΛΑΣ, που στην κρισιμώτερη στιγμή δημιούργησε στη χώρα μας εσωτερικό μέτωπο εναντίον των «εθνικών» οργανώσεων, θέλει ν΄ αναγνωρισθή ως «εθνικός» στρατός! Και τι να πούμε για τις 100 δημοκρατικές οργανώσεις, που «συνεργάζονται», αλλά δεν μπορούν να συννενωθούν, κατηγορούν όμως τους κομμουνιστές ότι δεν συνενώνονται μαζύ τους; Και για κείνους τους δημοκρατικούς που συνεργάζονται με το ΕΑΜ, για να το «υπηρεάσουν»; και για κείνους τους θλιβερούς που φθάσαν να συνεργάζωνται με τους γερμανούς επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος που κάναν οι κομμουνιστές στα 1940;
Έχουμε όμως να πούμε σημαντικά για τον ελληνικό λαό. Αυτός ο λαός, που στ΄ όνομά του τόσοι ασχημονούν, που πολέμησε σ΄ όλα τα μέτωπα και μας τρέφει όλους, αυτός ο λαός είναι ο εθνικός στρατός, αυτός ο λαός που δεν τον ωδήγησαν πραγματικοί αρχηγοί και γιατί τον εμπόδισε το Κ.Κ. Μόνο αν κάνουμε αυτή την απλή διαπίστωση θα πλησιάσουμε σε μια δυνατή λύση.

5. ΕΜΠΡΟΣ  ΣΕ  ΑΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ
………………………………………………………………..!
6. Η ΜΟΡΦΗ  ΤΟΥ  ΕΘΝΙΚΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΥ
Μπρός στα άγνωστα αυτά στοιχεία πρόκειται να κανονίσουμε τις δικές μας ενέργειες. Μόνο αν συνενωθούμε με ειλικρίνεια προς μια μοναδική κατεύθυνση, θα φέρουμε αποτελέσματα. Μια προσωρινή ανακωχή στην αλληλοεξόντωση των αντάρτικών μας ομάδων ή και μια μόνιμη συμφωνία, στην οποία η κάθε μαχητική οργάνωση θα έπαιρνε στην κατοχή της ένα μέρος της Ελλάδος οργανώνοντας εκεί την πολιτική της επικράτηση, είναι πολύ μακρυά από τη λύση που απαιτούν οι δύσκολες περιστάσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε, είναι να παραιτηθή ο καθένας από τις ιδιαίτερες του επιδιώξεις, να πεισθή ο λαός, ότι οι θυσίες του είναι για το Έθνος και όχι για το κόμμα. Να οργανωθή δύναμη ικανή να χτυπά γρήγορα τον εχθρό εκεί που θα φέρη στρατιωτικό αποτέλεσμα, δύναμη που θα κινήται εκεί που ο σκοπός αυτός θα απαιτή και όχι να μοιράζεται σε όλη τη χώρα για να εξασφαλίζει την καθυπόταξη των χωρικών, με ικανότατα στελέχη και εμπειροπόλεμους άνδρες, ώστε να είναι ικανή να εφαρμόζη κάθε φορά ένα σχέδιο ωργανωμένης επιχειρήσεως και όχι δύναμη από παιδιά και από πολιτικά στελέχη του Κ.Κ., δύναμη δηλαδή προωρισμένη να καταλάβη την εξουσία μεταπολεμικά και που μεταχειρίζεται για καμουφλάρισμα τον εθνικό αγώνα, δύναμη ικανή να δράση με συνεργασία αεροπλάνων και εφωδιασμένη με όλα τα ελαφρά τεχνικά όπλα, ώστε το ανθρώπινο υλικό να αποδίδη το μέγιστο, που αντιστοιχεί στην αριθμητική του δύναμη και όχι φανταστικές μεραρχίες, για να ξιπάζουν τους αφελείς και για να ικανοποιούν τις φιλοδοξίες όλων όσοι θέλουν να πάρουν τα βουνά, για να μη χάσουν την ευκαιρία να ηρωποιηθούν. Η ανταρτική δύναμη πρέπει να είναι έτσι ωργανωμένη, ώστε να έχουμε το μέγιστο πολεμικό αποτέλεσμα με τις ελάχιστες θυσίες. Έπειτα από την αφαίμαξη της Κρήτης, τον εξανδραποδισμό στις βουλγαροκρατούμενες επαρχίες, στην ιταλική και την αλβανική πίεση στη συνείδηση της Β. Ηπείρου, τη λεγεωνοποίηση ενός τμήματος των κουτσοβλάχων, την πίεση στη συνείδηση των κατοίκων της Μακεδονίας, τους καθημερινούς θανάτους σε 1000 καμένα χωριά, έπειτα από την εξόντωση που πάθαμε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μένει πλέον στον αιμορραγούντα Ελληνισμό τέτοια δημογραφική ευρωστία, ώστε να αντιμετωπίση εκτός από τις πολεμικές ανάγκες και θυσίες για κομματικές επειδιώξεις. Μόνο αν αυτά γίνουν βαθειά αντιληπτά από το Κ.Κ. είναι δυνατή μια πραγματική συνένωση.

7. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ.
Έπειτα , κάθε συνεργασία δημοκρατικών και κομμουνιστών δεν θάχη μόνο την ευχάριστη πλευρά της. Πρέπει νάναι κανείς πολύ αφελής για να νομίζη πως οι γερμανοί θα αντιμετωπίσουν και τη νέα μορφή του αγώνα όπως σήμερα , που οι ανταρτικές μας ομάδες αλληλοεξουδετερώνονται. Για να αντιμετωπισθή η νέα αυτή μορφή της γερμανικής ενεργείας, απλή συνεννόηση των ανταρτικών ομάδων δεν είναι αρκετή. Μόνο ειλικρινής ένωση μπορεί να φέρη την εμπιστοσύνη και να δώση έτσι την ευκαμψία στην ανταρτική δράση που είναι απαραίτητη, για να φθάσουμε στη διαπίστωση αυτής της ειλικρίνειας: Να παραιτηθή το Κ.Κ. από κάθε κομματική προπαγάνδα μέσα στις τάξεις των ανταρτών να ανγνωρισθή η ανάγκη της εθνικής δράσεως στη Β. Ήπειρο και στη Μακεδονία. Να απελευθερωθή ο λαός της υπαίθρου από την πίεση οποιασδήποτε οργανώσεως, να αποτελεσθή ο ανταρτικός στρατός από τα στρατιωτικά στελέχη και εμπειροπόλεμους άνδρες, να εγγυηθούν τα δημοκρατικά κόμματα συγκεκριμένα οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη στο λαό….. Συνένωση με το Κ.Κ.  για εθνική απελευθέρωση, όταν το κάθε έντυπό του θεωρεί καθήκον του να μη υστερήση στο διασυρμό της Μεγάλης Ιδέας, που δεν ήταν στον καιρό της τίποτ΄ άλλο απ΄ ότι είναι σήμερα ο απελευθερωτικός μας αγώνας, θα οδηγήση σε σύγκρουση χειρότερη από τη χθεσινή. Μόνο αν το κομμουνιστικό κόμμα μεταβληθή σε εθνικό κομμουνιστικό κόμμα, σύμφωνα με το παράδειγμα της Ρωσίας, θα γίνη δυνατή ειλικρινής συνένωση, ωφέλιμη για τον εθνικόν αγώνα.

8. ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΗ ΜΟΝΙΜΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΖΥ ΤΟΥ, ΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΚΑΜΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
Αν το κομμουνιστικό κόμμα ακολουθήση αυτήν την πολιτική, θα είναι χρήσιμο στον πολιτικό οργανισμό της Δημοκρατίας ως δημιουργική θέση ή αντίθεση, αν όχι θα αποτελέση το σαράκι, που θα τρώη μόνιμα τις σάρκες μας, αντικείμενο στείρας πολιτικής αντιδικίας, γιατί η χώρα μας δεν πρόκειται να γίνη κομμουνιστική, είναι αδύνατο να δεχθή να αυτοκτονήση και για λόγους γεωοικονομικούς είναι αδύνατο να αισθανθή και να δράση στο πεδίο του πολιτισμού αντίθετα από το ελληνικό πνεύμα. Δεν απελπιζόμαστε όμως, γιατί υπάρχουν και μέσα στο Κ.Κ μερικοί, που δεν ταυτίζουν την ιδεολογία του κόμματος με την εγκατάλειψη ανυπεράσπιστης της εθνικής μας ιδέας και της φυλής, που δεν σβήνουν με μια μονοκονδυλιά την ιστορία μας, που δεν θεωρούν ασυμβίβαστα με τους απώτατους σκοπού του κομμουνισμού τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό είναι γνωστό, φαίνεται ακόμα και από την αντινομία που βρίσκεται στην απόφαση της ολομέλειας του Κ.Κ. που συνήλθε τον περασμένο μήνα. *{*σ.σ. Εννοείται η 10η Ολομέλεια του ΚΚΕ που έγινε τον Ιανουάριο 1944. Οι κατ΄ ουσία αποφάσεις της ολομέλειας, εφήρμοσε πιστά το κομμουνιστικό τέρας, ο Θεόδωρος Ζέγγος ή Τριαντάφυλλος και το αποτύπωσε εγγράφως ως: «Στα τέλη του Απρίλη είχε συνέλθει Πελοποννησιακή Κομματική συνδιάσκεψη. Σε συνεργασία που είχε προηγηθεί με το γραμματέα του γραφείου της ΚΕ διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα από τη 10η ολομέλεια μέχρι τη συνδιάσκεψη είχαν χαλαρωθεί τα μέτρα στο χτύπημα της αντίδρασης και κατά συνέπεια μέσα στη συνδιάσκεψη πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να πάρουμε πιο αποφασιστικότερα μέτρα κατά της αντίδρασης.»
Στη σύσκεψη τότε αποφασίστηκε πως πρέπει να κάνουμε έντεχνα εξαφανίσεις προδοτών και αντιδραστικών, να μην παρατηρούνται σκοτωμοί και μένουν τα πτώματα άταφα, όπως έγινε σ΄ ορισμένα μέρη, πράγμα που το εκμεταλλεύτηκε η αντίδραση. Συζητήθηκε το αμείλιχτο χτύπημα ταγματασφαλητών και αυτών που κάνουν δηλώσεις υποταγής.» (βλ. σχ. “ανάρτηση” (083)}
Δίπλα σ΄ εκείνους που νομίζουν ότι το άπαντο του κομμουνισμού είναι τα «μαζικά» και η «προβακάτσια» υπάρχουν κι΄ άλλοι που πιστεύουν, ότι η κομμουνιστική ιδέα δεν έχει να κερδίση πολλά , αν και ο ελληνισμός προσέλθη σ΄ αυτήν τραγουδώντας κι΄ αυτός το τραγούδι του Δημητρώφ, αλλά αν προσέλθη προσκομίζοντας δική του εισφορά, πείρα ελληνική και πνεύμα ελληνικό. Το τραγούδι του Δημητρώφ ακούγεται κάπου στην ύπαιθρο όπου το επαναλαμβάνουν ανύποπτα τα ελληνόπουλα καθώς τους το μαθαίνουν αντάρτες του ΕΛΑΣ.
Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά
ρίχτηκαν πάνω στην εργατιά,
άγρια κράζουν και κρέας ζητάν,
το Δημητρώφ στην κρεμάλα να πάν.
Οι περισσότεροι όμως αντάρτες του ΕΛΑΣ και όλοι εκείνοι οι κομμουνιστές που τόσο ηρωϊκά πολέμησαν στην Αλβανία, ξέρουν ότι στη δική μας περίπτωση τα «μαύρα κοράκια με τα γαμψά νύχια» είναι οι βούλγαροι που έχουν βουτήξει τα νύχια τους αυτά τόσο βαθειά στις σάρκες της Β. Ελλάδας, οι αντάρτες αυτοί, όταν θάρθη η στιγμή θα εγκαταλείψουν τους διεθνιστές του Κ.Κ. για να βαδίσουν μαζύ με την Ελλάδα.
Ζητούμε από τους αρχηγούς του Κ.Κ. να βαδίσουν κι΄ αυτοί από τώρα με την Ελλάδα. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος να βοηθήσουν αληθινά τον ελληνικό λαό να επιβιώση και να ελευθερωθή όχι μόνο από τους γερμανούς αλλά και από τους βουλγάρους. Το χάσμα μεταξύ των κομμουνιστών, που λογικό είναι να δυσκολεύωνται να παραιτηθούν από την υλική δύναμη, που συνεκρότησαν με το ΕΛΑΣ, έως τους δημοκρατικούς, που δεν έχουν όπλα, έχουν όμως μαζύ τους το λαό και τη θέληση για ελεύθερο πολίτευμα, είναι μεγάλο. Μεγάλος όμως είναι και ο κίνδυνος για όλους μας και ακόμα μεγαλύτερα τα όσα μπορούμε να κερδίσουμε αν ενωθούμε. Μεγάλη θα είναι τελικά και η απώλεια του Κ.Κ. σε οπαδούς, όταν τα αποτελέσματα πιά διαπιστώσουν, ότι στην κρίσιμη στιγμή δεν έκαμε εθνική, αλλά κομματική πολιτική.

 (12). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΙΑΤΑ"-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1943

--------------------------------------------------------------------------

ΒΙΑΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ  ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΣΥΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Η αθλιότητα της εποχής μας ανάγκασε να δούμε και αυτό το θλιβερό θέαμα. Να δούμε εκείνους που τους υποδέχονταν άλλοτε η Αθήνα με κλαριά δάφνης, με λουλούδια και με δάκρυα στοργής, κι΄ ευγνωμοσύνης όταν τους έφερναν  πληγωμένους από το μέτωπο και τους έβλεπαν τα μάτια του λαού μας σαν σύμβολο ηρωϊσμού-να τους δούμε, με τα κομμένα τους χέρια και τα ξύλινα πόδια τους κι΄ άλλους τυφλούς, στιβαγμένους μέσα στις αστυνομικές κλούβες, να μεταφέρονται στις φυλακές σαν εγκληματίες του κοινού δικαίου. Και ταύτα να γίνονται όχι από τους κατακτητές, μ΄ από έναν ανάξιο πολιτικάντη, που όπως ο πετεινός μετά την ερωτική επιτυχία του, παινεύτηκε με μεγαλόστομο διάταγμά του για την «νίκη του». « Επετεύχθη, έγραφε, χωρίς να προκληθεί καμμιά αιματηρά ρήξις και εντός ολίγων ωρών η σύλληψις και απομόνωσις των ταραξιών, η εκκένωσις των νοσοκομείων και η πλήρης υποταγή αυτών εις την κρατικήν εξουσίαν».
Η δικαιολογία του Ράλλη είναι, πως στα Νοσοκομεία των αναπήρων υπήρχαν πολλοί που δεν ήσαν αληθινά ανάπηροι και άνθρωποι πού δεν είχαν ανάγκη από περίθαλψη, αλλά τουναντίον άνθρωποι που είχαν για δουλειά τους τη μαύρη αγορά και την κομμουνιστική δράση. Ξέρουμε δυστυχώς, πως μέχρις ένα σημείο η δικαιολογία είναι βάσιμη. Έχουμε υπ΄ όψι μας, κοντά στ΄ άλλα, τα επεισόδια ενός Νοσοκομείου στις 23 Οχτωβρίου, εξ αιτίας του τρόπου, που θέλησαν να πανηγυρίσουν την εθνική επέτειο μερικοί από αυτούς. Πρωϊ-πρωί μοιράστηκε στους αναπήρους ο Ριζοσπάστης. Ύστερα προκήρυξη με την υπογραφή του ΚΚΕ. Κι΄ όταν έγινε η συγκέντρωση παρουσιάστηκε κάποιος λαϊκός καθοδηγητής κι΄ άρχισε να λέει, πως αν πολεμήσαμε στην Αλβανία, πολεμήσαμε για να προετοιμάσουμε την κόκκινη επανάσταση, πως αν αγωνιζόμαστε σήμερα αγωνιζόμαστε για την επικράτηση του κομμουνισμού κι΄ ακόμα, εκείνοι που πολεμούν αληθινά είναι ο κόκκινος στρατός (ο ΕΛΑΣ δηλαδή) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος!
Εδώ φαίνεται η ευθύνη των αναπήρων. Γιατί ανέχουνται οι ανάπηροι παρόμοια γεγονότα; Κι΄ έπειτα, αν αυτά τα δημιουργούσαν πρόσωπα ξένα προς αυτούς, που έχουν κατορθώσει να εισχωρήσουν στα Νοσοκομεία, γιατί δεν διαμαρτύρουνταν οι ανάπηροι και γιατί δεν χρησιμοποιούσαν τα δεκανίκια τους για να τους πετάξουν έξω;
Τούτο πάντως δεν ελαττώνει τις κυβερνητικές ευθύνες απέναντι στους πραγματικώς αναπήρους, εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Καταλαβαίνουμε όλοι μας, πως οι πόνοι που δοκίμασαν οι άνθρωποι τούτοι από την κακομεταχείρηση είναι και πόνοι δικοί μας. Δεν επιτρέπεται να μένουν οι ανάπηροι ούτε στιγμή μακρυά από τα κρεβάτια τους, την άνεση και την τιμή που τους αξίζει και που κέρδισαν στη συνείδηση του Έθνους και της ανθρωπότητας με τη θυσία του αίματός του. Είναι τούτο απαίτηση του έθνους και την εκφράζουμε, του Έθνους που αισθάνθηκε στη δόξα τους να δοξάζεται και που αισθάνεται σα δικό του διασυρμό το διασυρμό των αναπήρων του.
 --------------------------------------------------------------------------------------
ΑΞΙΑ  ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ  ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΜΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
Παραθέτουμε το απολύτως ακριβές κείμενο τελευταίας προκήρυξης του ΚΚΕ, στην χωρίς καμουφλάζ πιά, οι στυλοβάτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ επιβεβαιώνουν απερίφραστα οι ίδιοι την αντεθνική εμφύλιο επίθεση ενάντια στα εθνικά στοιχεία και τις εθνικές οργανώσεις.
Από το κείμενό της φαίνεται πως το ΚΚΕ δεν θεωρεί την ΕΑΜ ως εθνική οργάνωση, εκτός αν όντας η ΕΑΜ εθνική οργάνωση διαλυθεί κι΄ αυτή «με το σπαθί και το μαχαίρι» από το ΚΚΕ. Ή δηλαδή το ΚΚΕ μιλώντας στις εθνικές οργανώσεις απευθύνεται και στην ΕΑΜ την οποία πρέπει να διαλύσει ή η απειλή δεν αφορά και την ΕΑΜ οπότε η ΕΑΜ δεν είναι εθνική οργάνωση.
«-950 εκατομμύρια απέδωσε ο έρανος «Εθνικής Απελευθερωτής» στην Αθήνα.
-150.170 χιλιάδες Αθηναίοι έδωκαν μαζί με το χιλιάρικό τους ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική του ΚΚΕ.
-Ύστερα από τη μεγάλη αυτή επιτυχία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναδείχτηκε το δυναμικότερο απ΄όλες τις ποικιλώνυμες εθνικές οργανώσεις.
Οι χιλιάδες αυτοί…..και φίλοι που με τα χιλιαρικά τους ψήφισαν την πολιτική μας, μας έδωσαν τη δύναμη να απευθύνουμε πρόσκληση στους εθνικόφρονες να διαλύσουν αμέσως τις οργανώσεις τους και να ταχθούνε κάτω από το λαοκρατικό κόμμα σας. Αλλιώς ειδοποιούμε πως θ΄ αρχίσουμε δράση ενάντιά τους και θα ξεκαθαρίσουμε με το σπαθί και το μαχαίρι τους λογαριασμούς μας».
 --------------------------------------------------------------------------------

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ  ΤΟΥ  ΡΟΓΚΑΚΟΥ
Ο εύελπις Ηλίας Ρογκάκος χτυπήθηκε στις 24/9 το βράδυ άναδρα μέσα στο σπήτι του από ανθρώπους που λένε ότι μονοπολούν τον εθνικό αγώνα. Από κείνους που σκοτώνουν τους συναγωνιστές-που είναι και δικοί τους συναγωνιστές- έστω και αν αγωνίζονται γενναία και τίμια για τη λευτεριά του λαού μας. Τους χτυπούν γιατί είναι στο ΕΑΜ και γιατί μόνον αυτό, λέει, κάνει τον εθνικό αγώνα. Γι΄ αυτό σκοτώνουν και τραυματίζουν τόσους έλληνες γι΄ αυτό δολοφονήσανε τον Ρογκάκο.
Προδότες και γκεσταμπίτες ο Ρογκάκος, που ο πατέρας του είναι όμηρος στη Γερμανία, προδότες όλοι οι εθνικόφρονες. Τέτοιον εθνικό αγώνα να κάνει το ΕΑΜ και θα προκόψει ο τόπος.
Μπροστά στο φέρετρο του συναγωνιστή Ηλία Ρογκάκου δεν ήταν το μίσος που μας γέμιζε, ήταν ο πόνος για τον άδικο και αδικαιολόγητο αλληλοσπαραγμό που μας έρριξαν μερικοί για να πετύχουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Ήταν η λύπη και η συμπόνια για τους Έλληνες εκείνους αδερφούς μας που παρασυρμένοι, τυφλωμένοι από το μίσος που οι αρχηγοί τους βάζουν στο μυαλό ενάντιά μας σκοτώνουν τους καλύτερους αγωνιστές μπροστά στον καταχτητή.
Την κηδεία του παρακολούθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι που γνώρισαν τον Ηλία στη δουλειά και τη δράση του. Μπροστά από τα φέρετρο σωρός από στεφάνια σταλμένα από στρατιωτικούς σπουδαστές και από τις εθνικές οργανώσεις.

(13). Εφημερίς : "ΜΑΧΗ" (ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ)- 3 Ιανουαρίου 1944

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ
-Εναντίον διμοιρίας ευζώνων εκγυμναζομένων παρά το μνημείον Φιλοπάππου, ομάς Εαμιτών έρριψε χειροβομβίδες με αποτέλεσμα τον τραυματισμόν ενός αξιωματικού και έξ ανδρών. Εις αντίποινα, οι εύζωνοι, συνέλαβον αδιακρίτως πέντε εκ των εκεί πλησίον ευρισκομένων πολιτών και τους εξετέλεσαν επί τόπου.
-Υπό του Γερμανικού στρατοδικείου, εξεδόθησαν αι αποφάσεις διά τους συλληφθέντας υπαλλήλους της Τραπέζης Ελλάδος, την 28ην Οκτωβρίου. Τρείς εκ των κρατουμένων κατεδικάσθησαν εις 15 ετών φυλάκισιν και τέσσαρες άλλοι εις 10 ετών. Οι λοιποί, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής της Τραπέζης Θ.  Τουρκοβασίλης, ηθωώθησαν. Δύο εκ των κατηδικασθέντων είναι γυναίκες.
-Παρά τα Εξάρχεια, ανεκαλύφθη αποθήκη όπλων του Ε.Α.Μ. Κατόπιν συμπλοκής με τους φρουρούντας, η αποθήκη κατελήφθη και τα εν αυτή όπλα κατεσχέθησαν.
-Υπό οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας συνελήφθη παρά την οδόν Πατησίων ένας Βούλγαρος, ονόματι Ποπώφ, επί του οποίου ευρέθησαν πολλαί ταυτότητες, υπό διάφορα ονόματα και ικανή ποσότης χρυσών λιρών. Ο συλληφθείς, ωδηγήθη εις την Ασφάλειαν, οπόθεν και μετά ημίσειαν ώραν απήχθη υπό ανδρών των S.S. Λέγεται ότι ωδηγήθη εις Γερμανίαν προς διεξαγωγήν εκεί ευρυτέρων ανακρίσεων.
-Συνεχίζοντάς προσπαθείας του προς συγκρότησιν Κυβερνήσεως εις τα όρη, το ΕΑΜ, επεστράτευσε γνωστόν κύριον θεωρούμενος ως συμπαθούντα του Κομμουνιστικού Κόμματος και εις τον οποίον εφ΄ ενός μεν προσέφεραν την προεδρίαν της σχεδιαζομένης Κυβερνήσεως, αφ,  ετέρου δε του ανέθεσαν να περιοδεύση ανά τα κόμματα προς αλίευσιν υπουργών. Φαίνεται όμως, ότι τόσον αι κομματικαί αλώπεκες όσον και ο αφελής συμπαθών αντελήφθησαν την ολισθηρότητα του δρόμου το οποίον εκαλούντο ν΄ακολουθήσουν και, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, υπεκφεύγουν.

 (14). Εφημερίς : "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ" (ΕΔΕΣ)-22 Ιανουαρίου 1944.

ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ  ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Στα Γιάννενα εκυκλοφόρησε προχθές η κατωτέρω  δημοσιευομένη προκήρυξι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ απευθυνομένη προς τον Ηπειρωτικό λαό.
Διά της προκηρύξεώς του αυτής η «μεγάλη πατριωτική οργάνωση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ» ζητά την κατάργηση των συνόρων, της θρησκείας και της οικογενείας.
Αποκαλεί τους Βουλγάρους και Αλβανούς…αδερφούς μας, λησμονούντες τα τόσα εγκλήματα που διέπραξαν και διαπράττουν οι δύο αυτοί λαοί εις βάρος του Ελληνικού λαού. Μ΄ αυτά τα συνθήματα το ΕΑΜ_ΕΛΑΣ λέγει ότι κάνει Εθνικό αγώνα, χωρίς να θέλει να παραδεχθή ότι μ΄ αυτό τον τρόπο κάνει αγώνα κατά του Έθνους και του Λαού. Άς τη διαβάσει λοιπόν ο Ηπειρωτικός και όλος ο Ελληνικός λαός διά να πεισθή μόνος του διά την προδοτικήν οργάνωσι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, χωρίς να χρεισθή να προσθέσωμεν μείς τίποτε περισσότερον. Εκείνο που θα προσπαθήσωμεν εμείς και κάθε Έλλην που αγαπά την πατρίδα του είναι να βοηθήσωμεν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ να κυκλοφορήση ευρύτατα η προκήρυξις του αυτή που δείχνει καθαρά τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της μαύρης αυτής οργανώσεως.
Ιδού το κείμενον της προκηρύξεως αυτής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:
ΛΑΕ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η ημέρα του ξεσηκωμού γλυκοχαράζει. Τη διπλή Λευτεριά καλείστε να κερδίσετε. Αδράξατε τα ντουφέκια σας και αδιάστε τα βόλια σας στα στήθεια των πατριδοκαπήλων που σας αφιονίζουν με τα γελοία πράγματα των ψευτοσυνόρων.
Κάτω οι ψευτοπατριώτες, που δένοντας την Ελλάδα στο Αγγλοαμερικανικό άρμα τη βούτηξαν στο αίμα και τη στάχτη και προσπαθούν να μας βάλουν τώρα στο σβέρκο των Βουλγάρων, Βλάχων και Αλβανών αδερφών μας. Επικατάρατος εκείνος πούμπηξε τον πρώτο πάσσαλο επί της γής (εννοούν τα σύνορα). Γκρεμίστε τα σύνορα, σκίστε τις πανάδες των προλήψεων, ακολουθήστε μας στο δρόμο της Λευτεριάς.
Ή ΤΩΡΑ ή ΠΟΤΕ!
Προλετάριοι το παιχνίδι χάνεται.
Κατεβάτε στο πεζοδρόμιο ή ενισχύστε τον αγώνα του βουνού που κινδυνεύει, χάρις στις σατανικές μέθοδες και στην υποστήριξι των Σάϋλωκ.
Μπήξτε τα μαχαίρια σας εκδικητικά στα στήθια των μεγαλοκαρχαριών συντρίψατε με τη γροθιά σας κάθε μικροαστική αντίληψι των μικρονυκοκυραίων που φοβούνται τη θρησκεία, την Πατρίδα και την Οικογένεια.
Οι Γερμανοί φεύγουν, ο Ζέρβας είναι στα πρόθυρα.
Βούλγαροι και Αρβανίτες, Σέρβοι και Ρωμιοί. Τράξατε στη φωνή του Ρήγα.
Ηρωϊκές Αλβανικές Τσέτες, Βλαχοβουλγαρικά Κομιτάτα του Βαλκανικού προλεταριάτου, οι Έλληνες προλετάριοι είναι στο πλευρό σας. Βοηθήστε μας να διώξουμε τα μαύρα κοράκια του Εθνοπροδότη Zέρβα που πνίξανε την Ελλάδα.
Χαιρετίζομεν τους αγώνες σας. Ηπειρώτες προλετάριοι στα όπλα.
ΕΑΜ
(Εθν. Απελευθ. Μέτωπον)
Αυτό είναι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και αυτός ο εθνικός αγών του. Καλεί όλους τους Λαούς της Γής εναντίον της Ελλάδος. Καμαρώστε το και θαυμάστε το.
 -----------------------------------------------------------------------------

Ο ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ  Η ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ-ΡΑΛΛΗ
Θα έλθη σύντομα η ημέρα που η Κυβέρνησις θα παραδοθή στο Λαό και για την αντεθνική δράσι της στο ζήτημα του βομβαρδισμού του λιμένος Πειραιώς, που ολόκληρη η παραλιακή ακτή του θα έπρεπε προ 15ημέρου να είχε εκκενωθή, εάν ο Ράλλης και συν αυτώ είχαν έστω και ρανίδα ελληνικού αίματος στις φλέβες των. Επί του παρόντος λέμε μόνον ότι οι Γερμανοί είχον ειδοποιηθή από το Ράλλη για τον επικείμενο βομβαρδισμό του λιμένος Πειραιώς και ο Ράλλης, πιστός θεράπων, συνεμορφώθη απολύτως στην επιταγή τους να μην εκκενωθή η παραλιακή ακτή του Πειραιώς από τον άμαχο πληθυσμό. Σκοπός καταφανής ή δημιουργία θυμάτων με την βλακώδη ελπίδα Γερμανών-Ράλλη ότι διά του τρόπου αυτού θα μετεστρέφετο η Ελληνική κοινή γνώμη κατά των Συμμάχων και υπέρ…των Γερμανών. Ολόκληρος αυτή η τυμβωρυχία Γερμανών-Ράλλη διά του ραδιοφώνου και του Γερμανοκρατουμένου τύπου σκοπεί να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποίοι είναι οι κατακτηταί μας και εξ αφορμής ποίων, με βαθειά θλίψι, εβομβαρδίσθη υπό της συμμαχικής αεροπορίας ο λιμήν του Πειραιώς.
Το αποκορύφωμα του προδοτικού εκτροχιασμού του εστερημένου ελληνικής ιθαγενείας Ράλλη διετρανώθη με το αισχρό μέτρο της ανοχής και υποθάλψεως του ξεσηκώματος των Πειραιωτών μόλους τους βεβαίους κινδύνους ασθενειών, επιδημιών και λιμού, αφού κάλλιστα γνωρίζουν πως σε καμμιά περίπτωσι η συμαχική αεροπορία δεν πρόκειται να βομβαρδίση άμαχο πληθυσμό οιασδήποτε ελληνικής πόλεως. Η παραλιακή ζώνη του Πειραιώς, επαναλαμβάνομεν και τονίζομεν ότι μόνον και μόνον χάρις στην ανεπιφύλακτη προδοτικότητα της Κυβερνήσεως δεν είχεν εκκενωθή και τα θρηνούμενα υπέρ τριακόσια θύματα οφείλονται στο γεγονός αυτό.
Αλλά για να φανή ο μεγάλος πατριωτισμός του Ράλλη, δεν παρέλειψε να γίνη και τυμβωρύχος. Πριν ή ακόμη ταφούν τα θύματα ηθέλησε μέσα από το σκορπισθέν πένθος ν΄ αντλήση πολιτικά οφέλη υπέρ των πατρώνων του Γερμανών. Και παρουσιάσθη ολοφυρόμενος διά τα ατυχή θύματα, τα θύματα της ελεεινής προδοτικότητός του. Αυτός που περίμενε ένα τέτοιο γεγονός για να δημαγωγήση. Αυτός που ούτε σκέφθηκε να διαμαρτυρηθή για τις ομαδικές εκτελέσεις χιλιάδων και χιλιάδων Ελλήνων υπό των Γερμανών. Αυτός ο εξανδραποδιστής των ηρωϊκών αναπήρων μας και ο δήμιος της εργατοϋπαλληλικής τάξεως που συνειδητά πλέον την κατεδίκασε εις τον εκ πείνης θάνατον. Αυτός και οι Γερμανοί που με αναισχυντίαν ακατανόμαστον παρεχώρησαν και ποσότητα σταφίδος υπέρ των Πειραιωτών, την οποίαν προφανώς έφεραν στη χώραν μας από την χώρα των. Αλλά ο ανεκδιήγητος πλέον Ράλλης λέγει και μίαν αλήθειαν στο ρυπαρό διάγγελμά του. Ότι κατά την ημέραν της δικαιοσύνης θα ζητήση τας ευθύνας δια το έγκλημα του Πειραιώς. Επ΄ αυτού συμφωνούμε και απαντούμε «Συ είπας κ. Ράλλη» προσθέτοντες ότι η ημέρα αυτή είναι πολύ πλησίον…
*(* σ.σ. O βομβαρδισμός 11/01/1944 του Πειραιά από συμμαχικά αεροπλάνα-κυρίως Βρετανικά, με εκατοντάδες νεκρούς αθώους Έλληνες και σοβαρότατες ζημιές στην υλική υποδομή της πόλεως είναι ένα αδιευκρίνιστο τρομοκρατικό έγκλημα κατά Ελλήνων από τους συμμάχους μας…! Η Αγγλική προπαγάνδα, ως αποτυπώνεται και στο παραπάνω δημοσίευμα της εφημερίδος του «Ζέρβα», κατηγόρησε τότε, τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάν. Ράλλη, ότι είχε ειδοποιηθεί για τον επικείμενο βομβαρδισμό και ότι ευθύνεται τ΄ ότι δεν ειδοποίησε τον Πειραϊκό λαό να εκκενώσει την παραλιακή ζώνη όπου υπήρχαν Γερμανικοί στόχοι. Όμως οι Γερμανικοί στόχοι δεν θίχτηκαν σχεδόν καθόλου και επομένως η αναφορά του Ράλλη στο διάγγελμά του θεωρείται εύστοχη: «…Δεν πρόκειται περί πολεμικής επιχειρήσεως, αλλά περί τρομοκρατικής επιθέσεως…»
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ
- Δεν έμεινε σχολείο, νοσοκομείο, εκκλησία, καταφύγιο και γενικά χώρος που συγκεντρώνονταν κόσμος που να μην πλήγηκε.
- Η καταστροφή σε κόστος υπολογίστηκε περί τα 325 εκατομ. προπολεμικές δραχμές.
- Ο Πειραιάς από την μεγαλοπρέπεια του μεσοπολέμου βυθίστηκε ολοκληρωτικά στο χάος και έκανε χρόνια για να ορθοποδήσει.
- Κανένα διεθνές δικαστήριο δεν δίκασε αυτό το έγκλημα πολέμου, ουδείς τιμωρήθηκε.
- Κανείς εκπρόσωπος δημοτικής ή άλλης αρχής εζήτησε αποζημίωση και ουδείς αποζημιώθηκε.
- Καμία πόλη που δεν ανήκε εντός της γερμανικής επικράτειας, δεν βομβαρδίστηκε τρεις φορές την ίδια μέρα από δύο διαφορετικές υπερδυνάμεις της εποχής.
- Καμία συμμαχική πόλη δεν βομβαρδίστηκε από τους ίδιους τους συμμάχους.
- Δεν έγινε ποτέ γνωστός αν υπήρχε διαταγή σύμφωνα με την οποία σφυροκόπησαν αλύπητα τον πληθυσμό και όχι τους στρατιωτικούς στόχους ή εάν αυτό συνέβη λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.)
---------------------------------------------------------------------------------------------------
"Άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας, θα υποστήτε όλοι τη τύχη των προδοτών της πατρίδος μας αν αμέσως δεν εγκαταλείψετε τα προδοτικά τάγματα στα οποία δι΄ απάτης σας παρέσυρε η προδοτική κυβέρνησις και τα εξαγορασμένα όργανά της.
Αυτό σας λέγει το ελληνικό Έθνος και αυτό είπαν οι σύμμαχοι από το Ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου."


(15). Εφημερίς : "ΚΗΡΥΞ" -12 Φεβρουαρίου 1944.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΙΣ
ΣΤΕΡΕΑ  ΕΛΛΑΣ
Το πρώτο δεκαήμερον Ιανουαρίου εις την περιοχήν Μουργκάνας συνήφθη μάχη μεταξύ ομάδων του Ζέρβα και Κομμουνιστών απολήξασα υπέρ των πρώτων. Απώλειαι κομουνιστών 28 νεκροί (΄εν οίς Διοικηταί Λόχων Μελάς και Τσουμάνης) και 23 τραυματίαι. Απώλειαι Εθνικιστών 4.
Την 4,5,6 Ιανουαρίου συνήφθησαν σοβαραί μάχαι μεταξύ ομάδων του Ζέρβα και της Διεθνούς Ταξιαρχίας, απαρτιζομένης από Σέρβους, Βουλγάρους, Ρώσσους, Αλβανούς και Έλληνας. Η μάχη απέβη υπέρ εθνικιστών, της Διεθνούς Ταξιαρχίας διαλυθείσης.
Απώλειαι Εαμιτών 5 Αξ/κοί νεκροί και 150 νεκροί και τραυματίαι, 80 αιχμάλωτοι. Απώλειαι εθνικιστών 2 νεκροί Αξιωματικοί και 4 τραυματίαι. Αντάρται 7 νεκροί και 11 τραυματίαι.
-Τα μέσα Ιανουαρίου συνήφθησαν έτι σκληρότεραι μάχαι παρά το Κλειδί (Σύνορα Άρτης-Βάλτου) μεταξύ ομάδων Ζέρβα (Καραμπίνης-Καραμπέκος-Βοϊδάρας) και κομμουνιστών υπό τον καπετάν Μπελήν. Κατά τας παρασχεθείσας πληροφορίας αι μάχαι αύται υπήρξαν φονικώταται με απωλείας εκατέρωθεν περί τους 600. Οι κομμουνισταί διαλυθέντες.
Η πληροφορία αύτη δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθή.
-Νεωτέρα πληροφορία φέρει ότι φάλαγξ του Ζέρβα εξ Αγράφων διά Φουρνά Ρεντίνας έφθασε εις το χωρίον Παληόκαστρον ένθα συνήφθη 4ήμερος μάχη προς κομμουνιστάς οίτινες διελύθησαν. Αι απώλειαι εκατέρωθεν περί τους 600. Αγνοείται(κατά τον πληροφοριοδότην) από εικοσαημέρου η τύχη του Σαράφη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Προ 2/ημέρου περίπου ετάφησαν ζώντα εις θέσιν Χάραδρος (Ασώματος) Κυνουρίας υπό των Κομμουνιστών 5 άτομα μεταξύ των οποίων ο πρώην Νομάρχης Αρκαδίας Βουγιουκλάκης και δύο γυναίκες, ως συνεργάται των Γερμανών.
-Είς τινα χαράδραν χωρίον Βρουταμά Κυνουρίας, έχουσιν εκτελεσθή μέχρι τούδε υπό των κομμουνιστών άνω των 2000 ατόμων.
-Δύναμις κομμουνιστών Πάρνωνος περί τους 100. Προϊστανται οι Καταλώνης, Λεβεντάκης και Καπετάν Παύλος (ψευδώνυμον). Ο τελευταίος ούτος εδημιούργησε το επεισόδιον Ανδρίτσας, καθ΄ ό απηγχονίσθησαν υπό των Γερμανών 50 Έλληνες.

ΑΡΓΟΣ
Παρ΄ ανταρτών συνελήφθη και απήχθη μετά της συζύγου του είς ιδιώτης διερμηνεύς των Γερμανών. Παρά των τελευταίων συνελλήφθησαν 200 όμηροι και ηπειλήθη ο τυφεκισμός 50 δια κλήρου.
Επεμβάσει των τοπικών αρχών και του Νομάρχου η απόφασις ήρθη.

ΚΑΛΑΜΑΙ
Πρό 5 ημερών η ομάς Βρεττάκου εισήλθεν εις Καλάμας. Ενήρησεν μεμονομένας συλλήψεις κομμουνιστών. Μετά παραμονήν 2-3 ημερών λέγεται ότι η ομάς αυτή απεχώρησε.
-Οι κομμουνισταί εγκατέστησαν εις Καράτισταν και είς Πόρτες χώρους συγκεντρώσεως ένθα συγκεντρώνουν τους εθνικιστάς. Δεν έχει εξακριβωθή ο αριθμός των μέχρι τούδε συλληφθέντων.
-Η σιδηροδρομική συγκοινωνία Τριπόλεως-Καλαμών επί μήκους 30 χιλιομέτρων έχει υποστή καταστροφάς εις 4 γέφυρας.
Επίσης η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Κυπαρισσίας δεν λειτουργεί λόγω καταστροφής 2 γεφυρών.
-Το πρώτον 10ήμερον Ιανουαρίου εφονεύθη παρ΄ ανταρτών είς Γερμανός στρατιώτης και ετραυματίσθη έτερος ως και είς Έλλην διερμηνεύς.
Εις αντίποινα; Οι Γερμανοί εξετέλεσαν δι΄ απαγχονισμού ένα κάτοικον Τριπόλεως και 9 έκ των εκεί κρατουμένων ομήρων.
-Κατά το αί  δεκαήμερον Ιανουαρίου εφονεύθησαν εις την πόλιν του Πύργου 2 χωροφύλακες παρά Κομμουνιστών.
Εις την ίδιαν πόλιν φέρεται ως αφοπλισθείσα η εκεί σε δύναμις Χωροφυλακής υπό των Γερμανών.
-Κατά τελευταίας πληροφορίας το Τάγμα Λεβεντάκη εις την περιοχήν του Δυρραχίου αποτελούμενον εκ 400 διελύθη.
-Έτερον Τάγμα εις Ταϋγετον υπό τον Ναπολέοντα (Εύελπις Παπαγιαννόπουλος) με δύναμιν ωσαύτως 400 φέρεται αποσυντεθέν.
Τελευταίοι πληροφορίαι αναφέρουν ότι αι μάχαι μεταξύ Ζέρβα και κομμουνιστών συνεχίζονται. Λέγεται ότι προωθημένα τμήματα του Ζέρβα συνεπτύχθησαν.

-------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΡΑΣΙΣ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  ΕΝ  ΑΘΗΝΑΙΣ
-Το απόγευμα της 22 Ιανουαρίου απόσπασμα ευζώνων εισήλθε εις το Νοσοκομείον Σωτηρία.
Συνελήφθησαν τινές του προσωπικού και κατεσχέθησαν πυρομαχικά και πλήθος προκηρύξεων.
-Την 23)24 εδολοφονήθη εις την γωνίαν Αδριανού και Φλέσσα παρ΄ αγνώστου είς ιδιώτης εθνικιστής.
-Την 1ην ώραν της 25 Ιανουαρίου και ευθύς άμα τη λήξει του νυκτερινού συναγερμού, έξωθι του Συντάγματος Χωροφυλακής (μακρυγιάννη) έλαβε χώραν συμπλοκή τμήματος Ταγμάτων ασφαλείας και Κομμουνιστών. Ερρίφθησαν πολλοί πυροβολισμοί και πολυβολισμοί εκατέρωθεν.
-Την νύκτα της 25)26 Ιανουαρίου εις τον συνοικισμόν Μεταξουργείου εφονεύθη παρ΄ αγνώστου δια 8 ριφθέντων πυροβολισμών ο εκ Μάνδρας Αχιλλεύς Μανωλιάσκος όργανον της Ειδικής Ασφαλείας.
Την ιδίαν εσπέραν εις τον συνοικισμόν Αγίου Δανιήλ εφονεύθη παρ΄ αγνώστων είς εύζωνας στρατώτης.
-Την 7ην ώραν της 27 Ιανουαρίου καθ΄ ήν στιγμήν επέβαινεν του υπ΄ αριθ. 33537 αυτοκινήτου του πρό της οικίας του (Πλουτάρχου 2) ο Υπουργός Εργασίας Καλύβας εβλήθη κατ΄ επανάληψιν παρ΄ αγνώστων ατόμων καραδοκούντων εις παρακείμενον κιόσκι και εξέπευσε κατά την διακομιδή του εις τον Ευαγγελισμόν. Οι φονείς ετράπησαν προς την οδόν Αλωπεκής, ένθα επιβάντες αναμένοντος αυτοκινήτου εξηφανίσθησαν.
Την πρωϊαν της 29 Ιανουαρίου μεταξύ 4-8 ώρας έλαβε χώραν σοβαρά συμπλοκή εις συνοικισμόν Ν. Ιωνίας μεταξύ Κομμουνιστών και ομάδων της Ειδικής Ασφαλείας και Ευζώνων. Εφονεύθη είς και ετραυματίσθησαν δέκα άτομα. Ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν εις αποθήκην κεκρυμμένα πυρομαχικά ως και είς πομπός ασυρμάτου.
-Την επομένην ημέραν Κυριακήν και ώραν 11 εις αντίποινα ομάς Κομμουνιστών επιβαίνουσα αυτοκινήτων περιεκύκλωσε την οικίαν του ιδιώτου Παναγιωτοπούλου κειμένην παρά τον λόφον Σκουζέ και θραύσαντες την θύραν εισήλθον και ελεηλάτησαν αυτήν, φονευθέντων και 2 ατόμων. Οι επιδραμόντες υπερέβαινον τους 100 και έφερον μεθ΄ εαυτόν πιστόλια και οπλοπολυβόλα Στεν.
-Την νύκτα της 30 Ιανουαρίου και ώραν 22.30 μεταξύ ομάδος Ευζώνων και κομμουνιστών συνήφθη συμπλοκή εις Πλατείαν Βάθης ριφθέντων πολλών πυροβολισμών με άγνωστα αποτελέσματα.
-Την πρωϊαν της 3 Φεβρουαρίου προ του αγάλματος του Βύρωνος και ενώ κατήρχετο του τράμ, εδολοφονήθη παρ΄ αγνώστων ο φοιτητής της Νομικής εθνικιστής Κίτσος Μαλτέζος.*(*σ.σ. Απόγονος του στρατηγού Μακρυγιάννη -βλ και σημείωση στην  (10). Εφημερίς: "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" - 29 Φεβρουαρίου 1944) Συνελήφθη ο φοιτητής Κουρουνιώτης.

(16). Εφημερίς : "ΝΕΑ ΖΩΗ" -18 Φεβρουαρίου 1944.


Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Έργα και ημέραι του ΕΑΜ
ΕΝΑΣ ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΣ
Εθνικαί Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών
ΓΕΝΙΚΟΝ ΑΡΧΗΓΕΙΟΝ
Α΄
Τα υποχωρούντα εκ Τζουμέρκων Τμήματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ συνέλαβον και απήγαγον ως ομήρους εκ της περιφερείας ταύτης εκατοντάδας φιλησύχων πολιτών μηδεμίαν ανάμιξιν εχόντων υπέρ της μιάς ή της άλλης Οργανώσεως.
Μεταξύ τούτων ευρίσκετο και ο εκ Μικροσπηλιάς Μόσσαλος Κων/νος του Δημητρίου, ότις διαφυγών την στιγμήν της σφαγής του, τραυματισμένος μάλιστα καταθέτει υπευθύνως και ενυπογράφως τα κάτωθι:
1)Την νύκτα της 7ης Ιανουαρίου πρις την 8ην, ημέραν Παρασκευήν και ώραν 2αν πρωϊνήν εσφάγησαν ενώπιον μου εις Μυρόδυλλον είκοσι(20) εν όλω χωρικοί εκ των οποίων γνωρίζω τους κάτωθι διότι κατάγωνται εκ Μικροσπηλιάς:
α) Λεωνίδας Γ. Μόσσαλος        ετών  65  προστάτης   8μελούς  οικογεν.
β) Γεώργιος Κ. Παππάς              -//-    38          -//-           7  -//-         -//- 
γ) Ιωάννης Ν. Κρεμπούνης       -//-     22          -//-            6   -//-         -//- 
δ) Κ.Γ.Αθανάς ή Μούτσιος        -//-    38          -//-           8   -//-         -//- 
ε) Απόστολος κ. Κορδούλας     -//-     38          -//-            3   -//-         -//- 
στ) Ευστράτιος Β. Κορδούλας   -//-    34          -//-            4   -//-        -//- 
ζ) Χρήστος Κ. Κορδούλας          -//-    22         -//-            8   -//-         -//-
η) Αναστάσιος κ. Κορδούλας   -//-      32          -//-            3   -//-         -//- 
θ) Αλέξανδρος Τσιρώνης          -//-     35         -//-             3   -//-         -//- 
ι) Γελωργιος Καραγιώργος εκ Χουλιαράδων.
 2) Καθ΄οδόν μεταξύ Μυροκόβου, Βαλκάνη, Κοθώνα και Παλαιοχωρίου εξ(6) μη δυναμένους να ακολουθήσουν λόγω των κακώσεων και της πείνης.
3) Παρά το χωρίον Μυρόκοβον είδε τον ηγούμενον της Μονής Μελάτων γανζωμένον εις μεγάλους θάμνους και σφαγμένον.
4) Πατριώτης ούτινος το όνομα δι΄ ευνοήτους λόγους δεν αναγράφομεν τον επληροφόρησαν ότι παρευρέθη εις την εκτέλεσιν είκοσι έξ(26)  του μαυρόφυλλου περίπου την 1-1-44.
5) Ότι μεταξύ Παλαιοχωρίου και Βαλκανίου εσφάγησαν περίπου (80) εντός χαράδρας.
6) Ότι από έτερον αγνόν πατριώτην επληροφορήθη την σφαγήν του ιατρού Τσιρογιάννη Ιωάννιυ εκ Θεοδωριάνων.
Σ.Δ. Γενικού Αρχηγείου της 24-1-44
Ο Γεν. Αρχηγός Ν. ΖΕΡΒΑΣ
Β΄
Πατριώτης ελθών εκ Μεσολογγίου κατέθεσεν και εβεβαίωσεν ενυπογράφως τας ακολούθους κακουργίας τας οποίας διέπραξς το Ε.Α.Μ.
1) Τον Οκτώβριον του 1943 ιμάς του ΕΑΜ με επί κεφαλής τον Καψάλην, συνέλαβεν το πατριώτην Μιχ. Μπεσαξάκην και αφού του αφήρεσε το δέρμα των πελμάτων του είπε: «να πάη στο σπίτι του».
2) Τον Νοέμβριον του 1943 ομάς του ΕΑΜ συνέλαβε από το Νεοχώρι του Μεσολογγίου δέκα(10) περίπου πατριώτας (αδερφούς και εξαδέρφους) ονόματι Αλέτρα. Η τύχη τούτων αγνοείται. Επίσης έδειραν τον πατέρα του Ντίμου Αλετρά τόσον ώστε υπέστη γάγγραινα και των δύο πόδων τους οποίους και του επέκοψαν τας κνήμας.
3) Τας παραμονάς των Χριστουγέννων, συνελήφθη ο εκ του χωρίου Μπουρλέσας Ευαγ. Παπαχρίστου, του οποίου απέκοψαν το αυτί διότι ηρνήθη να μεταφέρη τρόφιμα διά λ/σμόν του ΕΑΜ.
 Σ.Δ. Γενικού Αρχηγείου της 24-1-44
Ο Γεν. Αρχηγός Ν. ΖΕΡΒΑΣ
Γ΄
1) Την 10-12-43 ο ιατρός Βαρελογιάννης εκ Μεσοχώρας εδάρη αγρίως και μέχρις αίματος εις Πράμαντα.
2) Την 11-12-43 εις Πράμαντα τουφεκίζονται εξ(6) άτομα μεταξύ των οποίων και ο ιατρός Βαρελογιάννης.
3) Την 10-12-43 ο Ταγ/ρχης Ματζούκης δέρεται ανηλεώς και του προκαλείται ακατάσχετος αιμοραγία εκ κατάγματος του κρανίου.
4) Ο ιερεύς Χώης εκ Φτέρης βασανίζεται ποικιλοτρόπως. Του χώνουν βελόνες στα νύχια.
5) Εις Θεοδώριανα εχάραξαν όλο το σώμα του ιατρού Τσιρογιάννη με μαχαίρι.
6) Εις Θεοδώριανα την διδασκάλισσαν Αθανασίαν Στεργίου την χάραξαν με μαχαίρι από τους ώμους μέχρι τους μαστούς καθώς και τα πόδια της και της έρριξαν αλάτι στις πληγές.
7) Εις Χώσεψη την 13-12-43 τον Γρηγόριον Κοσσυβάκην έδειραν αγρίως μέχρις επανειλημμένων λιποθυμιών και αιματώσεων.
Σ.Δ. Γενικού Αρχηγείου της 2-2-44
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ  ΓΡΑΦΕΙΟΝ


(17). Εφημερίς : "ΔΟΞΑ"(ΠΕΑΝ) -18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944.

ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Σχετικά με μια απάτη που προσεπάθησε να κάμη κατά το γνωστό τρόπο της παραπλανήσεως του λαού, το ΕΑΜ και η πιστά υιοθετούσα τις αρχές του ΠΕΕΑ, ο Ραδ. Σταθμός του Καϊρου μετέδωσε το βράδυ της 21 Ιουλίου, την εξής ανακοίνωση της εθνικής Κυβερνήσεως:
«Στην Καλαμάτα και πιθανώς εις άλλα μέρη της Ελλάδος εκυκλοφόρησαν προκηρύξεις ότι η ΠΕΕΑ είναι η νέα κυβέρνησις που θα ενώση όλους τους Έλληνας και καλούν τον Ελληνικό λαό να την υποστηρίξη με όλη του τη δύναμη. Οι προκηρύξεις είχον την εικόνα δύο αεροπλάνων, ενός βρεττανικού και ενός Αμερικανικού και την επιγραφή: «Διανομή της ΡΑΦ και της Αμερικανικής αεροπορίας.»
Επιθυμούμεν να δηλώσωμεν σαφώς ότι τας προκηρύξεις αυτάς δεν τας έρριψαν ούτε βρεττανικά ούτε αμερικανικά αεροπλάνα. Είναι κίβδηλες. Η κυβέρνησις της Μ. Βρεττανίας καθώς και όλων των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζουν μίαν και μόνον Ελληνικήν Κυβέρνησιν, την Ελληνικήν Κυβέρνησιν του Καϊρου, την οποίαν και ο Τσώρτσιλ και ο Ρούσβελτ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα εις την προσπάθειάν της διά την πραγματοποίησιν Εθνικής Ενότης».*{*σ.σ. Βλ.σχετικά και την ανακοίνωση του Γ.Σ.Μ.Α.: (9). Εφημερίς: "ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ" - 19 Φεβρουαρίου 1944 }
---------------------------------------------------------------------------------------------

Η  ΚΤΗΝΩΔΙΑ
ΤΩΝ ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ  ΤΟΥ  ΚΚΕ
Ίσως να μην προξενή εντύπωση πιά η αγγελία ενός ακόμη κακουργήματος του ΚΚΕ-ΕΑΜ. Αλλά όταν η βαρβαρότης φτάνει στο σημείο να μην έχει το προηγούμενό της, εξεγείρει τη συνείδηση του λαού. Μια τέτοια απάνθρωπη ενέργεια έλαβε χώραν στις 19 Ιουλίου το βράδυ που στράφηκε εναντίον των ανυπόπτων θαμώνων δύο κέντρων του Ζαππείου, της «Πάσεως» και του Κινηματογράφου «Το Στάδιον». Οι ένοπλες ορδές του ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ, αφού αντιμετώπισαν την κατηγορηματική άρνηση των επιχειρηματιών στην καταβολή του «χαρατσιού» που τους ζητήθηκε, απείλησαν ότι «θα τους κλείσουν τα μαγαζιά» Και τα μεγαλοφυεί τσιράκια της ΟΠΛΑ συνέλαβαν το μεγαλεπήβολο σχέδιο της εκδικήσεως μέσω των αθώων που θα πλήρωναν με τη ζωή τους την ανυποταγή των θεατρώνων. Δύο αμυντικές χειροβομβίδες έπεσαν στο κέντρο ακριβώς της κατάμεστης από κόσμο πλατείες της «Οάσεως» πιστολιές άφθονες και τέλος πολυβολισμοί κατά του πανικόβλητου κοινού! Θρηνούνται πολλά θύματα, νεκροί και τραυματίες, γυναίκες ως επί το πλείστον και παιδιά.
Και ο απώτερος σκοπός βέβαια πέτυχε. Αλλ΄ αν αυτή είναι η προστασία του λαού και οι αγώνες για την επικράτησή του, τότε ασφαλώς το αίμα των αθώων της πρωτάκουστης αυτής κτηνωδίας των υπανθρώπων του ΚΚΕ, είν΄ αρκετό για να προπαγανδίση και να στιγματίση ανεπανόρθωτα την «πολιτική υπέρ της «ζωής» του λαού».!
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Από την «Εθνικοαπελευθερωτικήν δράση των παρτιζάνων του ΚΚΕ
ΝΑ  ΓΙΑΤΙ  ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ  ΤΑ  ΤΑΓΜΑΤΑ  ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Για ν΄αντιληφθούν οι σύμμαχοι και ιδίως το στρατηγείο της Μ. Ανατολής το είδος του απελευθερωτικού αγώνος, που σε σύμπραξη προφανώς με τους εχθρούς της Ελλάδος, διεξάγει το ΕΑΜ, παραθέτουμε εδώ, όσες πληροφορίες μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι την πρωτεύουσα για την αιματηρή δράση ενός μηνός σε μερικές από τις άτυχες ελληνικές επαρχίες, που σκύβουν κάτω από την διπλή δουλεία Γερμανών και Εαμιτών. Χαρακτηριστικό για τις προθέσεις του ΕΑΜ είναι ότι όλο αυτό το πρωτοφανές λουτρό αίματος έλαβε χώραν την εποχή που το ίδιο προσέφερε στο Λίβανο υποκριτικά τη συνδρομή του για την αποκατάσταση της εθνικής ενότητος. Ιδού ο μακάβριος πίναξ:
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ.
1)Ψαραύτης, Διευθ. Εθν. Τραπ., 2) Χρυσοβέργης Τ., Διευθ. Τραπ. Αθην., 3) Χριστόφιλος, Γυμνασιάρχης, 4) Χρ. Δανελόπουλος, καθηγητής, 5) Διον. Μαλλούχος, δικηγόρος, 6) Ευθ. Καλπακλής, έμπορος, 7) Δημ. Σακκελάριος, έμπορος. 8) Σπ. Ζεκρέκης, έμπορος, 9) Αθ. Κοτζιάς, έμπορος. 10) Ιωάννου, εφορ. υπάλ. 11) Ανδρ. Παπαγιάννης, δημοδιδάσκαλος.
Εξετελέσθησαν όλοι διά μαχαίρας την 13 Μαϊου στη θέση Βραχάκια των Λαγκαδιών. Οι περιουσίες τους εδεσμεύθησν και τα σπίτια τους καθώς και τα καταστήματά τους απεγυμνώθησαν.
ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΟΝ.
Από το χωρίον τούτο απήχθησαν 40 πρόσωπα, αφού προηγουμένως ενώπιον των τρομοκρατούμενων κατοίκων εσφάγησαν εις την πλατείαν οι Ν. Παυλόπουλος και Χ. Καράγιωργας μετά της συζύγου του. Από τους 40 ομήρους, εσφάγησαν εις μίαν βουνοκορφήν παρά την Γλανιτσιάν, οι εξής:
1/ Παν Παπαγεωργαντάς, φαρμακοποιός 2) Θ. Μιχόπουλος, δικηγ. 3) Οικονομόπουλος, αγρονόμος. 4) Κ. Σαρρής, διδάσκ. 5) Παπαγιάννης 6) Μιχ. Αντωνόπουλος, 7) Δημ. Παπαφεωργίου 8) Ι. Γιαννακόπουλος, 9) Ν. παυλής, 10) Π. Θεοδωρόπουλος, 11) Δ. Κωσταντόπουλος, 12) Λ. Μπούμπουλης, 13) Πέτρ. Μπίκος, 14) Κ. Βλάχος, 15) Αλ. Κουτσούκος, 16) Δημ. Παπαπέτρου, 17) Δημ. Β. Παπαπέτρου.
Τα υπάρχοντά τους ελεηλατήθησαν.
ΒΥΤΙΝΑ.
1/. Λυκ. Λιαρόπουλος, δικηγ. Τέως υπεύθ. Του ΕΑΜ, γιατί είχε το θάρρος να διαμαρτυρηθή για τα όσα εγκλήματα γίνονται 2) Χρ. Τζίφας 3) Αλ. Χατζόπουλος, έμπορος, 4) Χαρ. Καραμιτράκης.
ΤΡΟΠΑΙΑ.
1./ Β. Γ. Αλεξόπουλος, αρχηγός, ΕΛΑΣ Τροπαίων, επειδή τους εγκατέλειψε μετά την προδοσία κατά του Έθνους. 2) Χαρ. Γιαννόπουλος, ιατρός, 3) Απ. Πολυμενάκος, ειρηνοδίκης.
ΒΥΖΙΚΙΟΝ.
1./ Γ. Σάββας, τέως υπεύθ. ΕΑΜ, καταγγείλας τηνα ντεθνικήν δράσιν των. 2) Ν. Α. Παϊσιος, διδάσκαλος. 3) Βας. Κατέβας.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Εκ των 50 σπιτιών του χωριού επυρπολήθησαν την νύκτα της 4ης προς την 5ην Ιουνίου τα 30. Κατεκρεουργήθησαν διά μαχαίρας και εξεδάρισαν ζώσαι οι γραίαι Αγγελική Μπακούρη και Καλλιόπη Λαμπίρη. Επίσης εσφάγησαν οι Ν. και Κ. Φαρμακώνης. Περί τις 23 γυναίκες και παιδιά μεχρι 4 ετών εσύρθησαν ως όμηροι στα βουνά, ενώ οι νέοι περί τους 50 έσπευσαν την επομένην με τον παπά του χωριού στην Τρίπολη και κατετάγησαν εις τα Τάγματα Ασφαλείας διά να εκδικηθούν τους φονείς.
ΠΥΡΓΑΚΙ: Ι. Παπαγιωτόπουλος. ΛΟΥΤΡΑ: Μιχ. Γαβράς. ΑΓΙΟΝΕΡΙ: Κ. Καλλιντέρης, ΣΑΡΑΚΙΝΗ: Γεώρ. Λιακόπουλος. ΠΥΡΙ ΗΡΑΙΑΣ: Κ. Παρασκευόπουλος. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΗΡΑΙΑΣ: Αφοί Ι. και Δ. Πισιμής.
ΒΑΛΤΕΤΣΙ:
Το ηρωϊκό και ιστορικό χωριό που χάρις στην ανδρεία των αγωνιστών του 21 γλύτωσε την οργή του Ιμπραήμ και την εξαφάνισή του  απ΄αυτόν, κάηκε ολόκληρο απ΄ τους σημερινούς «συνεχιστές της παράδοσης του 21» τους εθνοσωτήρες προμάχους της «Λευτεριάς και της Λαοκρατίας». Η λύσσα των παρτιζάνων του ΕΛΑΣ δεν άφησε ψυχή ζωντανή στο ξακουστό Βαλτέτσι.
ΒΟΥΝΟ, ΤΕΓΕΑΣ
Στις 19 Μαϊου, πυρπολήθηκαν αφού πρώτα λεηλατήθηκαν, τα σπίτια των εθνοφρόνων Ι. Κυριαζάκου, Χρ. Τζουβαλά, Ματθ. Τζουβαλά, Βασ. Τσούλια και Χρ. Μπλάνα. Οι οικογένειες των αναφερθέντων απήχθησαν ως όμηροι υπό του ΚΚΕ.
ΘΑΝΑ, ΤΕΓΕΑΣ
Η ανωτέρω περίπτωσις επαναλήφθη εις Θάνα, όπου ανηρπάγησαν ως όμηροι οι οικογένειες των εθνοφρόνων Βασ. Βασιλοπούλου, Π. Παπαϊωάννου (και τα μικρά του παιδιά), Γ. Βεργοπούλου και Ε. Καπογιάννη.
ΣΙΝΑ, ΓΥΘΕΙΟΥ.
Εφονεύθησαν διά μαχαίρας σε επιδρομή του ΕΛΑΣ με τον πιο φρικαλέο τρόπο οι Ηλ. Φλωράκος και Βασ. Σταθάκος. Τα σπίτια τους εκάησαν.
ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΙΙΑΛΕΙΑΣ.
Περιφέρεια Ακράτα-Συλίβαινα.
Βρήκαν οικτρό θάνατο οι Έλληνες: 1) Δελούκας, έμπορος. 2) Παμπούκης δικηγ. 3) Εμμανουήλ, έμπορ. 4) Χωμενίδης, δικηγ. 5) Γεωργούλιας, 6) Χρύσης, ιατρός. 7) Κανελλόπουλος, έμπορος. 30 άλλα πρόσωπα είχαν την ίδια τύχη. Μετριούνται και αρκετές γυναίκες.
ΕΠΑΡΧΙΕΣ Παρνασίδος-Δωρίδος.
Στην περιοχή όπου πολέμισε ο ηρωϊκός συνταγματάρχης Ψαρρός, το συγκρότημα του ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να διαφωτίση τους κατοίκους για το τι σημαίνει κατοχή από τον ΕΛΑΣ.
ΑΜΦΙΣΣΑ.
Συνελήφθη η οικογένεια Μπρουγιαννάκη από 6 άτομα, τα οποία εβασανίσθησαν με όλους τους γνωστούς στο ΕΑΜ τρόπους. Της κόρης (22 ετών) έκοψαν τους μαστούς, σ΄ένα παιδί έβγαλαν τα μάτια. Συνέλαβαν επίσης 4 εργάτες των κτημάτων τους, μεταξύ των οποίων και ο αντάρτης του 5/42 Κασσρίτης. Την ίδια φιλοξενία εδέχθησαν «επειδή δεν ήταν στο ΕΑΜ» οι Ν. Γκιμούσης, Ν. Μπλερής, Π. Γερέντης, Ευθ. Ασημακόπουλος και η μαία Ευαγ. Αρνασπούλου.
ΧΩΡ. ΑΓ. ΕΥΘΥΜΙΑ.
Συνελήφθη άγνωστος αριθμός ανδρών και γυναικών. Αγνοείται η τύχη του εφέδρου λοχαγού Δημ. Γλυμή.
ΧΩΡ. ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ-ΠΕΝΤΕ ΟΡΙΑ
Κρατείται η Ευθ. Μαρμαρέλη, κακοποιηθείσα. Συνελήφθησαν οι οικογένειες των Βαρβάτου, Καϊμάρα, Κοκόρη, ανταρτών του 5/42
ΙΤΕΑ-ΚΥΡΡΑ
Αγνοείται η τύχη των συλληφθέντων δικηγόρον Μπραούζου, Πλατή, Γιακουμή, της συζύγου του και της υπηρετρίας του. Ο δικηγόρος Λ. Βούργαρης εφονεύθη. Ο ιατρός Καμαρούγκας υπέκυψε στα βασανιστήρια.
ΣΟΥΒΑΛΛΑ.
Αγνοείται η τύχη των συλληφθέντων Ευ. Καρούζου και Παν. Θάνου. Λέγεται ότι εξετελέσθησαν.
ΑΡΑΧΩΒΑ.
Αγνοείται η τύχη των Ι. Πλέτσου, Χρ. Σπήλιου και Εύμ. Παπαβαϊδάκη.
ΧΡΥΣΟ Απήχθη και δεν υπάρχουν ειδήσεις του Ανδρώνου, του 5/42.
Στη βασανισμένη Ελληνική γή, η μανία των Γερμανοβουλγάρων συναγωνίζεται με την κομμουνιστική θηριωδία για το ποιος θα κερδίση τον επίζηλο τίτλο του πρώτου δημίου του Ελληνικού. Μαζί με τις σφαγές των 1300 αθώων του Διστόμου, φωνάζουν χιλιάδες τα θύματα της «λαϊκής» πολιτικής του ΚΚΕ-ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΕΕΑ. Κι΄αυτό, λέγεται χωρίς άλλο απελευθερωτικός αγώνας ενάντια στο καταχτητή.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΩΤΗΡΙΟΣ  ΣΚΑΤΖΙΚΑΣ
Ο ανθυσμηναγός Σ. Σκάντζικας, είχε την τύχη μια μέρα να προσγειωθή αναγκαστικά στην Κρήτη, ενώ εκτελούσεν τις διαταγές της πατρίδος. Αιχμάλωτος των Γερμανών, στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως συμμάχων αεροπόρων, στη Γερμανία. Και είχε τη μοίρα να είναι ανάμεσα στους 50 εκείνους λεβέντες που η κτηνωδία της Γκεστάπο, παραβαίνοντας κάθε θεία και ανθρώπινο δίκαιο, δολοφόνησε. Από το έγκλημα τούτο, ένα μες΄ στην αμέτρητη σειρά των εγκληματικών πράξεων των υπανθρώπων της ασφαλείας του Γ΄ Ράϊχ και ξέχωρα από τη σύσφιξη των δεσμών των αδερφωμένων πάνω στην κοινή πάλη για τα κοινά ιδανικά της λευτεριάς, Εθνών, θα ξεπηγάση η δικαίωση της αυριανής αμείλικτης τιμωρίας των εγκληματιών του άξονος και των δορυφόρων του. Για τώρα, όλοι οι Έλληνες μη λογαριάζοντας τις θυσίες προσωρούν στο ίδιο δρόμο που αγωνίστηκε κι΄ ο μάρτυρας ανθυποσμηναγός Σκάντζικας.

 (18). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944.

ΚΑΙ  ΝΕΟΝ  ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΖΕΜΑ  ΕΙΣ  ΤΑΣ  ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ  ΑΘΗΝΩΝ
Η  Καλλιθέα και αι συνεχόμεναι μετ΄ αυτής συνοικίαι, Κουκάκι, Παλαιά Σφαγεία, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Τζιτζιφιές, τμήμα της Νέας Σμύρνης κλπ. Υπέστησαν την πρωϊαν χθές νέαν επιδρομήν γερμανών. Οι εν λόγω γερμανοί, περικυκλώσαντες τας ως άνω συνοικίας ήρχισαν το «ανθρωπομάζομα» το οποίον συνέχισαν μέχρι της μεσημβρίας, συγκεντρώσαντες τον άρρενα πληθυσμόν των περιοχών αυτών εις την πλατείαν Καλλιθέας. Κατά τους μετριώτέρους υπολογισμούς οι ούτως συγκεντρωθέντες εις την πλατείαν Καλλιθέας άρρενες, ηλικίας 16 έως 55 ετών, υπερέβησαν τας δέκα χιλιάδας.
Όταν επερατώθη η συγκέντρωσις, οι Γερμανοί εξεχώρησαν τους αναπήρους και τους σιδηροδρομικούς, τους οποίους επέλυσαν αμέσως και κατόπιν ήρχισαν την διαλογήν, η οποία συνεχίσθη μέχρι του απογεύματος.
Βάσει καταλόγου, οι γερμανοί συνέλαβον περί τα 150 άτομα, και ετέρους 17 τους οποίους συνέλαβον τη υποδέίξει καταδοτών φερόντων μάσκας. Τους 17 τούτους, οι γερμανοί συγκεντρώσαντες εις ένα υπόγειον εξετέλεσαν αμέσως.
Κατά την επιδρομήν των αυτήν, κατά την οποίαν διεδραματίσθησαν συγκινητικαί σκηναί μεταξύ των απαγομένων και των οικείων των, οι γερμανοί ενέπρησαν, περί τας 15 παράγκας εις τα Σφαγεία και το 5ον Δημοτικόν σχολείον, όπου κατά τας πληροφορίας των είχον αποκρυβή όπλα. Κατά τινα φήμην εκάησαν τινές, δύο γυναίκες και έν παιδίον μέσα εις τας εμπρησθείσας παράγκας, μέχρις όμως της εσπέρας δεν επιβεβαιώθη τούτο.
Λέγεται ότι τρείς ακόμη Έλληνες πολίται εφονεύθησαν εις άλλα σημεία της Καλλιθέας.
Αργά το απόγευμα επελύθησαν τινές των κρατηθέντων.

ΟΙ  ΕΝ  ΕΛΛΑΔΙ  ΓΕΡΜΑΝΟΙ
Άπαντες οι ιδιώται Γερμανοί οι κατοικούντες εις Ελλάδα διετάχθησαν όπως απελαθούν μετά των οικογενειών των το ταχύτερον εξ Ελλάδος.

(19). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -9 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΑΙ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΙ  ΗΜΕΡΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΟΙ  ΦΟΝΟΙ  ΚΑΙ  ΛΗΣΤΕΙΑΙ
Οι Γερμανοί από της χθές τελούν υπό πλήρη σύγχυσιν. Φεύγουν, μένουν.. Θα φύγουν, θα μείνουν θα πολεμήσουν εδώ, θα παραδοθούν; Προφανώς ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν. Διότι ενώ άλλα τμήματα φεύγουν, άλλα κατασκευάζουν χαρακώματα εις την λεωφόρον Συγγρού. Ενώ άλλοι Γερμανοί βυθίζουν έξω των Φλεβών φορτηγίδας με μηχανήματα του Ναυστάθμου, τον οποίον απεγύμνωσαν, και άλλοι καταστρέφουν πυροβολεία των ακτών, άλλοι δοκιμάζουν τους προβολείς διά να εξακριβώσουν αν λειτουργούν καλά. Ενώ αδειάζουν τας φυλακάς ταυτοχρόνως εκτελούν Έλληνας, όπως έγινε χθές με την εκτέλεσιν άλλων 63 Ελλήνων. Πνεύμα καταστροφικής μανίας, χαρακτηρίζει εκάστην των ενέργειαν, και διάθεσις εξοντώσεως όλων των Ελλήνων διαφαίνεται εις εκάστην των πράξιν. Δολοφονούν, ληστεύουν, τρομοκρατούν. Η ησυχία της προχθεσινής νυκτός εταράσσετο από τον κρότον αυτών των εκρήξεων. Εις την πλατείαν της Νέας Σμύρνης, εξετέλεσαν τρείς άλλους Έλληνας, τους οποίους μετέφεραν εκεί επί φορτηγού αυτοκινήτου. Τας νύκτας εισέρχονται εις διάφορα σπίτια και διαπράτουν ληστείας.
Χθές την πρωϊαν γερμανικά αντιαεροπορικά πυροβόλα έβαλλον κατά συμμαχικού αεροπλάνου, το οποίον υπερέπτη της περιοχής Πρωτευούσης.

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ  24ΩΡΟΝ
Εις τα λατομεία του Κοπανά ανευρέθησαν χθές εν αποσυνθέσει και κεκαλυμμένα δια λίθων δύο πτώματα, των οποίων η ταυτότης, δεν κατορθώθη να εξακριβωθή.
-Άλλο πτώμα ανευρέθη εις Ιλισσόν και τρίτον εις την διασταύρωσιν των οδών Λιοσίων και Παρασίου.
-Εφονεύθη υπό αγνώστων εις τα Εξάρχεια χωροφύλαξ Αθ. Ν. Αρκούδης.
-Ομοίως εν άτομον αγνώστου ταυτότητος, εφονεύθη εις τον εθνικόν κήπον υπό τινος Γεωργιάδου, φέροντος γερμανικήν στολήν.
-Εις την οδόν Μιχ. Βόδα, εξ άλλου, ετραυματίσθη υπό αγνώστων ο Ηλ. Γ. Χρηστίδης.
-Κατά την προχθεσινήν νύκτα εις την περιοχήν των Αθηνών διεπράχθησαν υπό αγνώστων κατά πλειονότητα φερόντων γερμανικάς στολάς περί τας 12 ληστείαι, εξ ών συμαντικώτεραι, μία εις βάρος του Γ. Νικηνάκη, εις την πλατείαν Ηρώων και άλλαι εις βάρος του Χαρ. Μωραϊτη εις την γωνίαν των οδών Νηλέως-Δημοφώντος.
Σχετικώς με τους χθεσινούς τυφεκισμούς, εγνώσθησαν αι ακόλουθοι λεπτομέρειαι. Τα θύματα 63 τον αριθμόν μετεφέθησαν πεζή εκ Χαϊδαρίου εις χώρον μεταξύ Δαφνιού και Πυροτιδοποιείου και εκεί εις απόστασιν 100 μέτρων από την ιεράς οδού ετυφεκίσθησαν ομαδικώς διά πολυβόλων. Εις τους πυροβολισμούς προσέτρεξαν όργανα χωροφυλακής τα οποία και ειδοποίησαν τας Ελληνικάς αρχάς αι οποίαι την φοράν αυτήν δεν ειδοποιήθησαν υπό των γερμανών.
Όταν οι γερμανοί απεχώρησαν αφήσαντες έκθετα τα πτώματα, την φρούρησίν των ανέλαβον οι προστυχόντες χωροφύλακες του σταθμού Πυριτυδοποιείου. Εν τω μεταξύ προσήλθεν εκεί και πολύς κόσμος και γυναίκες, καταρώμενοι τους γερμανούς.
Ολίγον αργότερον κατέφθασεν επό τόπου η υπηρεσία Σημάνσεως, η οποία εφωτογράφησε τα πτώματα, άτινα διά της δημοτικής νεκροφόρου μετεφέρθησαν εις το Νεκροταφείον.
ΜΙΑ  ΦΗΜΗ
Από το μεσημέρι της χθές εκυκλοφόρησεν η φήμη ότι εις την περιφέρειαν Πύργου Ηλείας, έγινε συμμαχική απόβασις και ότι μάλιστα επεβιβάσθη εκεί και κλιμάκιον της Ελληνικής Κυβερνήσεως Καϊρου. Η είδησις ως εξηκριβώθη, προήθεν από τους περί τον Ράλλην κύκλους.
Μέχρι της στιγμής, ουδεμία επιβεβαίωσις της πληροφορίας αυτής υπάρχει. Αντιθέτως διατυπούνται υπόνοιαι τινές ότι πρόκειται περί χρηματιστηριακού κόλπου.

(20). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -12 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΥΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΝ
ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΗΣΤΕΙΑΙ ΚΑΙ ΦΟΝΟΙ

Οι φόνοι από Έλληνας, δυστυχώς συνεχίζονται, παρά το γεγονός της εκεχειρίας μεταξύ των οργανώσεων και την επιτευχθείσαν ενότητα, δια της συμμετοχής εις την Κυβέρνησιν εκπροσώπων όλων των παρατάξεων. Καθημερινώς η Αστυνομία συλλέγει πτώματα και οι πάγκοι του Νεκροτομείου γεμίζουν κάθε πρωϊ. Ποίος όμως ευθύνεται διά τους φόνους; Υπάρχουν βεβαίως και εκτελούμενοι διά λόγους πολιτικούς, όταν όμως εις την πολιτικούς, όταν όμως εις την πρωτεύουσαν διαπράττονται ημερησίως περί τας είκοσιν μέχρι τριάντα ληστείαι, τίποτε δεν αποκλείει μεταξύ των πτωμάτων να υπάρχουν και θύματα κακοποιών, και διαπράττωνται εγκλήματα άσχετα με την Εθνικήν Ελληνικήν υπόθεσιν και τον απελευθερωτικόν αγώνα. Και από του σημείου αυτού αρχίζει η υποχρεώσεις των οργανώσεων, να διευκρινίσουν την θέσιν των έναντι αυτού του μακελειού, να το αποκηρύξουν, και να το εμποδίσουν εφ΄ όσον δύνανται. Διότι , αν όπως πιστεύομεν οι φόνοι αυτοί οφείλονται εις κακοποιούς και κοινούς εγκληματίας, δεν είναι σωστόν ούτε Εθνικώς σκόπιμον, να τους φορτώνονται οι διάφοροι οργανώσεις. Και τώρα, ας ίδωμεν τι έγινεν χθές:
Προ του Βυζαντινού Μουσείου, εις την Λεωφόρον Β. Σοφόας ανευρέθη πτώμα, φέρον τραύματα πυροβόλου όπλου εις τον αυχένα και άλλα σημεία του σώματός του.
-Άλλο πτώμα ανευρέθη εις την διασταύρωσιν των οδών Φυλής και  Διδύμου, το οποίον αμέσως εξηκριβώθη ότι ανήκεν εις τον γνωστόν κομμωτήν και επιχειρηματίαν Κ. Χαμαράκην. Ούτος εξετελέσθη ως φαίνεται υπό νεαρών, επρόλαβε δε να φωνάξη επανειλημμένως καλών εις βοήθειαν και ηκούσθη από τους θαμώνας παρακειμένης ταβέρνας. Δεν έσπευσαν όμως κανείς εκ φόβου, και ο Χαμαράκης ετελειώθη υπό των φονέων του.
-Εις το μέσον της πλατείας Σταδίου, εξ άλλου, ανευρέθησαν τέσσερα πτώματα. Όπως διεπιστώθη τα πτώματα είχον εκτελεσθή εις απόστασιν 50-60 μέτρων από το γκαράζ των ευζώνων.
-Άνδρες των Σ.Σ. εξετέλεσαν εις την οδόν Μέρλιν 6 τον Δ. Δημητριάδην, κρατουμενόν των, ο οποίος απεπειράθη ως ισχυρίσθησαν οι φονείς του να δραπετεύση εκείθεν.
-Άλλοι Γερμανοί εφόνευσαν εις Καλλιθέαν τον Πάτροκλον Μπάκαν, εις αντίποινα διότι άγνωστοι ολίγην ώραν πρίν εις την οδίαν περιοχήν εφόνευσαν ένα Γερμανόν υπαξιωματικόν και ετραυμάτισαν άλλον στρατιώτην.
-Άλλοι Γερμανοί στρατιώται επιβαίνοντες τραμ ετραυμάτισαν τους Αύγ. Αλπανόπουλον και Χριστίναν Καραλή, επιβάτας του τράμ, διότι ήκουσαν κρότον εκ των τριχών του τράμ και ενόμισαν ότι επυροβολήθησαν. Τότε εξήγαγον τα πιστόλια των και ήρχισαν πυροβολούντες με αποτέλεσμα τους ως άνω τραυματισμούς.
-Μια συμπλοκή ανεστάτωσε προχθές την νύκτα και τους περιοίκους της οδού Κανάρη, όπου το οίκημα το στεγάζον τα «Ελληνικά» Σ.Σ. (ομάς Βρεττάκου). Αυτοκίνητον με αγνώστους εστάθμευσε προ του οικήματος, και οι εντός του αυτοκινήτου ήρχισαν ρίπτοντες πυροβολισμούς κατά των φρουρών της ομάδος Βρεττάκου. Οι εντός απήντησαν με χειροβομβίδας, εις την συμπλοκήν δε έλαβε μέρος και ο γερμανός σκοπός, της παρακειμένης γερμανικής υπηρεσίας, ο οποίος διά του αυτομάτου όπλου του ετραυμάτισε τους Μυλωνάν και Παντελωνάκον, εκ παρεξηγήσεως όμως, διότι ως εξηκριβώθη ούτοι ήσαν μέλη της ομάδος Βρεττάκου.
-Ένας άλλος γερμανός στρατιώτης απεπειράθη ν΄ αυτοκτονήση ριφθείς εις τας γραμμάς του τραμ, επί της οδού Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, ετραυματίσθη, χάρις εις το σταμάτημα του τράμ υπό του οδηγού του, και παρελήφθη υπό οργάνων του Γερμανικού φρουραρχείου.
-Όργανα της Ειδικής Ασφαλείας πυροβολούντα ασκόπως ετραυμάτισαν εις την οδόν Κοδριγκτώνος την Όλγαν Χατζηϊωάννου, η οποία εξέπνευσε μετ΄ολίγον.
-Τέσσαρες άγνωστοι εκ των οποίων ο είς έφερε στολήν, υπό το πρόσχημα ότι εξυβρίσθησαν, εισήλθον εις την επί της οδού Βερατζέρου 20 οικίαν και αφού εκακοποίησαν τον εκ των ενοίκων Γεώργιον Κοκκίνην, διέρρηξαν την παρακειμένην φαρμακαποθήκην Ταγκαρούλη από την οποίαν αφήρεσαν φάρμακα αξίας 50 δισεκατομμυρίων. Τα κλοπιμαία κατεσχέθησαν εις χείρας της Γκάμπης  Δέσποινας, ετών 16, η οποία ανήκει εις την υπηρεσίαν των Σ.Σ. Μέρλιν 6.
Εις τας Αθήνας διεπράχθησαν κατά το παρελθόν εικοσιτετράωρον περί τας είκοσιν ακόμη ληστείαι εις διάφορα σημεία της πόλεως.
-Επίσης , χθές, από της πρωϊας, έλαβον χώραν εις το Παγκράτι πολλαί συγκρούσεις, κατά τας οποίας ετραυματίσθησαν τινές, μεταξύ των οποίων και είς αξιωματικός των ευζώνων.   

(21). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -14 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944.




ΑΔΙΑΚΟΠΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΑΙ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
ΕΙΣ ΟΛΑΣ ΤΑΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Αι  ενταθείσαι από ημερών συμπλοκαί εις τας Αθήνας, έφθασαν χθές εις το αποκορύφωμά των. Εις το Παγκράτι, το οποίον καθ΄ημέραν δοκιμάζεται από συρράξεις τοιούτου είδους, χθές διεξήχθη αληθής μάχη αρχίσασα από τας οκτώ και μισή το πρωϊ, διά να συνεχισθή μέχρι της εσπέρας με μικράν μόνον διακοπήν την μεσημβρίαν. Κατ΄ αυτήν εγένετο χρήσις όλμων, χειροβομβίδων, οπλοπολυβόλων και τυφεκίων, εξ όσων δε εγνώσθησαν, μεταξύ των θυμάτων καταλέγονται ένας χωροφύλαξ, ονόματι Καρύδης, ένας εύζωνος ονόματι Ραϊτης και τρείς εκ των ανδρών της ομάδος Παπαγεωργίου, συμπραττούσης με τα όργανα ασφαλείας. Οι τρείς ούτοι ονομάζονται Σκλήρης, Κοπανίδης και Παπαγεωργίου.
Από αδεσπότους σφαίρας ή θραύσματα όλμων, ετραυματίσθησαν και τρείς γυναίκες, ή Μηνά Μαρία, Τσάμη Ζωή και Αργυρώ Παπαχαραλάμπους. Υπάρχει πιθανότης να υπάρχουν και άλλα θύματα διότι μέχρις αργά την νύκτα η συμπλοκή συνεχίζετο και εκατέρωθεν ερρίπτοντο πυροβολισμοί και χειρβομβίδες. Οι κάτοικοι του Παγκρατίου διήλθον ημέραν φοβεράς αγωνίας.
Εις το Άλσος της Καισαριανής, κατ΄ άλλην συμπλοκήν εφονεύθη ο Αχανές Χασακασιάν. Εις την συμπλοκήν της Γούβας-Αγίου Ιωάννου ετραυματίσθησαν σοβαρώς από σφαίρας οι Β. Κυριακίδης και Κ. Σταμούλης και από θραύσμα όλμου η Αικατερίνη Σβορώνου, η οποία εν συνεχεία εξέπνευσεν. Εις την συμπλοκήν της καλλιθέας ετραυτίσθη ο Γ. Α. Σπανόπουλος. Κατά τον ενταφιασμόν, εξ άλλου των φονευθέντων προχθές αστυνομικών εις το Α΄ Νεκροταφείον ετραυματίσθη σοβαρώς ο αρχιφύλαξ Δημ. Σάρδης. Εις την πλατείαν Συντάγματος από αδέσποτον σφαίραν ετραυματίσθη η Αθανασία Λ. Παπαδοπούλου και εις την οδόν Ευτυχίδου ο Αλ. Συμεωνίδης. Επίσης από αδέσποτον σφαίραν ετραυματίσθησαν εις το Παγκράτι η Αρχοντίση Πάτζιου και εις τον Βύρωνα η Ερατώ Χατζηδημητρίου. Επίσης εις το Παγκράτι εκ πυροβολισμών ριφθέντων υπό αγνώστων κατά της οικίας Παπαγεωργίου, εφονεύθη ο εντός αυτής ευρισκόμενος Κ. Υψηλάντης ο οποίος εντεπυροβόλει κατά των αγνώστων. Εις την οδόν Καλλιδρομίου, κατ΄ απόπειραν εναντίον του ευζώνου Κ. Ζαχαροπούλου, ετραυματίσθη ο τυχαίως διερχόμενος εκείθεν Β. Παναγόπουλος.
Ένα πτώμα αγνώστου ανευρέθη εις την οδόν Σκρά-Δημοσθένους.

Υπό γερμανών συνελήφθησαν εις οδόν Χαρίτωνος και Ορφέως οι Γ. Κατροδούλης, Ι. Τσικολής και Δ. Σπυροδωνίδης. Ούτοι ωδηγήθησαν εις το Φρουραρχείον Παλ. Φαλήρου, και κατόπιν επανεφέρθησαν εις το σημείον όπου συνελήφθησαν, και εκεί επυροβολήθησαν υπό των συνοδών των Γερμανών δια να εκτελεσθούν προφανώς επί τόπου. Εκ τούτων ο Γ. Κατροδαύλης απέθανεν αμέσως οι δύο όμως άλλοι επέζησαν των τραυμάτων των και περισυνελλέγησαν, μεταφερθέντες προς νοσηλείαν.

Οκτώ άγνωστοι φέροντες γερμανικάς στολάς και τίνες άλλοι με πολιτικά, ενεργήσαντες δήθεν έρευναν εις κέντρον επί της οδού Βερατζέρου, αφήρεσαν 4 ελαστικά.


(22). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -15 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ                           24ΩΡΟΝ
Η χθεσινή ημέρα διέρρευσεν μάλλον ησύχως εις τας Αθήνας. Μεμονωμένα επεισόδια και μικροσυμπλοκαί συνέβησαν χωρίς πολλά ευτυχώς θύματα. Το χαρακτηριστικώτερον εξ όλων, είναι μία απόπειρα κατά του ευζώνου σκοπού του Ι. Ράλλη, έξωθι της οικίας του. Ο εν λόγω σκοπός εύζωνος επυροβολήθη υπό αγνώστου από την οδόν Αλωπεκής και εξ αποστάσεως 50 περίπου μέτρων ανεπιτυχώς.
Άλλη μικροσυμπλοκή έλαβεν χώραν εις την οδόν Αιόλου-Μιλτιάδου, όπου όργανα του Συντάγματος Ευζώνων ετραυμάτισαν και συνέλαβον τον υπ΄ αυτών διωκόμενον Κων. Χατζηλουκάν, ετών 29. Εκ των πυροβολισμών ετραυματίσθη τυχαίως και ο διερχόμενος παραγγελιοδόχος Παν. Χριστοφορίδης.
Κατά την προχθεσινήν μεγάλην συμπλοκήν του Παγκρατίου περί της οποίας εγράψαμεν και χθές, συμπληρωματικώς εγνώσθη ότι ετραυματίσθησαν εξ αδεσπότων σφαιρών 6 ακόμη άτομα, εκ των οποίων οι τρείς ανήκουν εις τας δυνάμεις Ασφαλείας. Ομοίως εις την οδόν Κίμωνος ετραυματίσθη ο χωροφύλαξ της Ειδικής Ασφαλείας Αντ. Δενδρινός.
Εις τα λατομεία Κοπανά ανευρέθη το πτώμα του Κυρ. Αγραφιώτου, εξελθόντος εκ των φυλακών Χαϊδαρίου. Υποτίθεται ότι εξετελέσθη υπό μελών οργανώσεως την οποίαν κατεπρόδωσε.
Εις την οδόν Αμύντα ανευρέθησαν τρία πτώματα αγνώστου ταυτότητος.
Υπό της ομάδος Πανωλιάσκου εφονεύθη εις την οδόν Μοναστηρίου νέος 25 ετών αγνώστου ταυτότητος.
Άγνωστοι απήγαγον εις την οδόν τριών Ιεραρχών εύζωνον ένοπλον αγνώστου ταυτότητος. Οι απαγωγείς κατευθύνθησαν προς την συνοικίαν Νέας Μελανδίας.
Εις την οδόν Έκτορος-Νέγρη ανευρέθη το πτώμα του Δ. Καλλινίκου και εις την οδόν Τερένθου το πτώμα του Ν. Λινάρδου.

Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ  ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ
Το μεσονύκτιον προς την Πέμπτην εσημάνθη συναγερμός. Τα συμμαχικά αεροπλάνα, τα οποία είχον φθάσει έριψαν βόμβας εις τα αεροδρόμια Ελευσίνος, Τατοϊου και Χασανίου. Κατά τας πληροφορίας μας εις το αεροδρόμιον Ελευσίνος κατεστράφησαν επί του εδάφους περί τα 12 αεροπλάνα. Βόμβαι έπεσαν εις απόστασιν ολίγον μέτρων επί του οβοδουργείου Ελευσίνος, επί της δημοσίας οδού και τίνες επί της σιδηροδρομικής γραμμής.
Η αντίδρασις της Γερμανικής αεραμύνης υπήρξεν ασθενεστάτη
Ο βομβαρδισμός των ιδίων στόχων επανελήφθη και χθές.

(23). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -21 ΣΕΜΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΤΟ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ  24ΩΡΟΝ
Εις την οδόν Μαιζώνος-Πούκεβιλ ανευρέθησαν τα πτώματα του Ι. Βαβιλονικολινάλη, ετών 29 κρεοπώλου και του Σπ. Μακρή χωροφύλακος άνευ θητείας της Ειδικής Ασφαλείας.
Άλλο πτώμα, μη εξακριβωθείσης ταυτότητος ανευρέθη εις την οδόν Άργους-Καβάλλας.
Εις την οδόν Χρυσοστόμου Σμύρνης εις Ν. Ιωνίαν απήχθη υπό ομάδος ενόπλων είς υπενωματάρχης ονόματι Γουμενάκης. Ούτος απηλευθερώθη υπό των απαγωγέων του μετά τρίωρον κράτησιν.
Δέκα άτομα νεαράς ηλικίας ωπλισμένα με περίστροφα και χειροβομβίδας, διέπραξαν ληστείαν εις την οδόν Αυλώνος-Ρόδου. Περί τας δέκα άλλαι ληστείαι διεπράχθησαν εις διάφορα άλλα σημεία της πόλεως.

(24). Εφημερίς : "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ" -2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.


ΑΙ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Οι Γερμανικοί σχηματισμοί, συνεχίζουν διαφόρους μετακινήσεις εκ των οποίων όμως δεν είνε εισέτι σαφές εάν προτίθενται να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσαν ή αν θα παραμείνουν ακόμη εν αυτή.
Οπωσδήποτε, εξακολουθεί εις ωρισμένην κλίμακα η προς Βορράν μετακίνησις υλικού και μονάδων εν μέσω παντείων δυσχερειών προερχομένων εκ των συμμαχικών αεροπορικών βομβαρδισμών και της δράσεως των ανταρτικών οργανώσεων.
Από ημερών, ουδεμία σιδηροδρομική αμαξοστοιχία εκ Κορίνθου έφθασεν εις τον Σταθμόν Αθηνών.
Κατά μίαν πληροφορίαν, οι Γερμανοί ανετίναξαν ήδη την γέφυραν του Ισθμού της Κορίνθου.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΝ  24ΩΡΟΝ
Προχθές εις τας 11 την νύκτα Γερμανοί εφόνευσαν εντός της οικίας του, επί της οδού Παλαμηδίου 17 τον Χ. Σιδέρην , σιδηρουργόν και ετραυμάτισαν τον Π. Ζούνην. Την ιδίαν περίπου ώραν ετραυματίσθη υπό σφαιρών Γερμανών στρατιωτών εις την οδόν Παλαμηδίου, η Δ. Μιχαλοπούλου, κάτοικος Πυριδοποιείου και μία γυνή αγνώστου ταυτότητος.
Προχθές επίσης παρά τους Λαχανοκήπους του τέρματος της οδού Καβάλλας περισυνελέγησαν 18 νεκροί, φονευθέντες υπό Γερμανών τας μεσημβρινάς ώρας της προτεραίας κατά την διάρκειαν συμπλοκής των με μέλη της ομάδος ΕΑΜ. Το πρωϊ της ιδίας ημέρας ένοπλοι ετραυμάτισαν εις την οδόν Ερατοσθένους Γερμανόν στρατιώτην τον οποίον παρέλαβον κατόπιν μεθ΄ εαυτών.
Κατά σύγκρουσιν οπαδών του ΕΑΜ με τα Τάγματα Ασφαλείας, ετραυματίσθη υπό βλήματος όλμου ο σωφέρ Λ. Ρούσσος. Μια γερμανική περίπολος ετραυμάτισε τον Κουρέα Μ. Αγγελόπουλον.
Εις την είσοδον του Άλσους του Φιλοπάππου ευρέθησαν τέσσαρες άνδρες αγνώστου ταυτότητος, νεκροί, έχοντες εκτελεσθή παρ΄ αγνώστων.
Δύο άλλα πτώματα ανδρών φέροντα πολλά τραύματα, ανευρέθησασν εις την οδόν Πολυγνώτου. Το έν, ήτο του Παντοπώλου Κ. Λατέλη, ετών 18.
Εντός ορύγματος της πλατείας Ν. Σφαγείων ανευράθη το πτώμα αγνώστου ανδρός, φέρον τραύμα εις την κεφαλήν διά πυροβόλου όπλου. Άλλο πτώμα ανδρός αγνώστου επίσης, ανευρέθη εις το τέρμα της οδού Σπετσών.
Από αδεσπότους σφαίρας ετραυματίσθησαν εις την οδόν Παπαρρηγοπούλου η Β. Ταβουλαρίδου, ετών 18 και η 14ετίς Ευανθία Κανάκη. 

(25). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥ
ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΝ
ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΝΗΝΤΑ
Κατά τας συγκεντρωθείσας μέχρι της χθεσινή εσπέρας πληροφορίας, ο αριθμός των φονευθέντων υπό γερμανών εις την περιοχήν Πυριτιδοποείου-Αγίου Σάββα την παρελθούσαν Παρασκευήν ανέρχεται εις 150 περίπου. Πολλοί εφονεύθησαν εντός των οικιών των από χειροβομβίδας τας οποίας έρριπτον γερμανοί στρατιώται παραβιάζοντες τα παράθυρα, και άλλοι εκάησαν ζώντες κατά την πυρπόλησιν των οικιών των.
Ως προς τα αίτια τα οποία επροκάλεσαν την αγρίαν αυτήν επιδρομήν των γερμανών και των αθώων κατοίκων του Πυριτιδοποιείου ουδέν είναι μέχρι στιγμής γνωστόν. Κυκλοφορούν διάφοροι φήμαι, ουδεμία όμως υπεύθυνος και συγκεκριμένη.
Χθές ενευρέθησαν εις του λαχανοκήπους της οδού Καβάλλας και άλλα 18 πτώματα, ανήκοντα εις άτομα, τα οποία, ως εγνώσθη, εφονεύθησαν υπό γερμανών τας μεσηβρινάς ώρας της Παρασκευής κατά την επιδρομήν των εις Πυριτιδοποιείον-Άγιον Σάββαν.
Αι αποτεφρωθείσαι οικίαι ανέρχονται εις 105, όλαι δε επυρπιλήθησαν με εμπρηστικάς χημικάς ουσίας. 

(26). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.


Ο ΛΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΟΣ ΑΝΕΤΙΝΑΧΘΗ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Η ΕΚΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Οι Γερμανοί απεδείχθησαν διά μίαν ακόμη φοράν ως στυγεροί εγκληματίαι όλων των αιώνων και όλων των εποχών.
Από χθές το απόγευμα ήρχισαν να ανατινάσσουν τας λιμενικάς εγκαταστάσεις του Πειραιώς ή δε καταστροφή έλαβε διαστάσεις άνευ προηγουμένου. Από της ακτής όπου τα ναυπηγεία «Βασιλειάδη» ήρχισαν αι πρώται ανατινάξεις των υπονομευμένων εγκαταστάσεων. Εν ριπή οφθαλμού έργα διά τα οποία εχρειάσθη ετών εργασία ανετινάχθησαν εις τον αέρα με φοβερούς κρότους και δονήσεις, αι οποίαι ήσαν έντονότατα αισθηταί και εις τας πλέον απομεμακρυσμένας συνοικίας των Αθηνών.
Μετά την ανατίναξιν των ναυπηγείων ήλθεν η σειρά των σιλό των πολυτίμων αυτών μηχανημάτων διά την εκφόρτωσιν σιτηρών και άλλων δημητριακών.
Κατόπιν ήρχισε η ανατίναξις των κρηπιδωμάτων της ακτής Θεμιστοκλέους και Μιαούλη. Αι ανατινάξεις επεκτείνοντο με την παρέλευσιν της ώρας οι δε τρομακτικοί κρότοι εδόνουν τον αέρα.
Περί την 6ην εσπερινήν ήρχισεν η ανατίναξις του κτιρίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ολοκλήρου της περιοχής.
Μετά ταύτα οι Γερμανοί επεξέτειναν το εξολωθρευτικόν των έργον και εις τον εξωτερικόν λιμενοβραχίονα τον οποίον ενετίναξαν με τον σκοπόν όπως αποφράξουν την είσοδον του λιμένος.
Εν συνεχεία οι κακούργοι έθεσαν πύρ εις τας πετρελαιοαποθήκας της Σόκομπελ, Σόκονυ και Σέλλ.
Τεράστιαι φλόγες ενεπήδησαν και εκύκλωσαν ολόκληρο τον εν μέσω ερειπίων ευρισκόμενον λιμένα. Εννοείται ότι αι δονήσεις επροκάλεσαν και τεραστίας ζημίας εις άλλα κτίρια ευρισκόμενα είτε πλησίον είτε μακράν του λιμένος.
Η καταστροφή του λιμένος είναι πλήρης το δε έγκλημα το διαπραχθέν εις βάρος του ελληνικού λαού είναι πρωτάκουστον.
Μέχρι της εσπέρας της χθές ήτο αδύνατον να έχωμεν σαφείς πληροφορείας περί του αριθμού των θυμάτων.
Η τριμελής Κυβερνητική επιτροπή η εκπροσωπούσα την στιγμήν ταύτη την Εθνικήν Κυβέρνησιν απηύθυνε θερμοτάτην έκκλησιν προς τους εργάτας όχι μόνον του Πειραιώς αλλά και των Αθηνών όπως αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της φοβεράς καταστροφής και των τρομερών συνεπειών διά τον επισιτισμόν του ελληνικού λαού καταβάλλουν κάθε δυνατήν προσπάθειαν όπως το κακόν επανορθωθή το ταχύτερον. Το έργον αυτό είναι κάτι περισσότερον από απλούν καθήκον. Ίσως αι υπηρεσίαι που θα προσφέρουν οι εργάται την στιγμήν αυτήν διά την εν μέτρω αντιμετώπισιν του κακού να είναι μεγαλύτεραι και εκείνων τας οποίας προσφέρουν οι γενναίοι μας πολεμισταί εις το μέτωπον.

(27). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.

ΑΝΕΥΡΕΘΗΣΑΝ  ΧΘΕΣ  ΠΟΛΛΑ  ΠΤΩΜΑΤΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ  ΥΠΟ  ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ  Ή  ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ  ΤΩΝ
Η Χθεσινή ραγδαιοτάτη βροχή απεκάλυψε φρικώδη εγκλήματα διαπραχθέντα υπό των Γερμανών και των οργάνων των κατά την διάρκειαν της κατοχής. Ούτω εις το Γαλάτσι και εις τα διϋληστήρια των Αθηνών υπέστη καθύζησιν μία τάφρος εσχάτως επισκευασθείσα και ήλθον εις φώς ένδεκα πτώματα ανδρικά φέροντα τραύματα εκ σφαιρών. Εις το Γαλάτσι εστάθμευον πολλοί Γερμανοί και ίσως τα πτώματα να είναι ειδικών των στρατιωτών εκτελεσθέντων διότι ελιποτάκτησαν. Δεν αποκλείεται όμως να είναι και ελλήνων εκτελεσθέντων κρυφίως υπό των Γερμανών. Τα πτώματα είναι ημιαποσυντεθειμένα.
Το γεγονός ανηγγέλθη εις την Εισαγγελίαν και ο ιατροδικαστής κ. Λουκόπουλος διέταξεν όπως τα οστά μεταφερθούν εις το Νεκροτομείον όπου θα γίνη λεπτομερής αυτοψία.
Εις την διασταύρωσιν των οδών Μιχ.  Βόδα και Παρασίου υπέστη καθύζησιν η υπόνομος και ανευρέθη ακέφαλον πτώμα ανδρός εν ημιαποσυνθέσει. Εις άλλο μέρος της υπονόμου ενευρέθη ανθρώπινον κρανίον και μέλη ανθρωπίνου πτώματος. Τα μακάβρια ευρήματα απεστάλησαν εις το Νεκροτομείον.
Σημειωτέον ότι η υπόνομος της οδού Παρασίου διέρχεται από την Ειδικήν Ασφάλειαν. Ο έναντι ταύτης περιπτεριούχος Ν. Παπαδημητρίου και η σύζυγος του ηθοποιού κ. Νέζερ κατέθεσαν ότι από την υπόνομον αναδίδεται δυσοσμία και δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι΄ άλλα πτώματα εντός της υπονόμου.
Της τελευταίας υποθέσεως υπελήφθη το Η΄ Παράρτημα Ασφαλείας.
Επίσης ευρέθησαν άλλα δύο γυμνά πτώματρα ανδρών εν αποσυνθέσει κάτωθεν της γεφύρας του Ιλισσού παρά τον παιδικόν κήπον της λεωφόρου Συγγρού.

(28). ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ  ΚΚΕ -22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.


Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
ΕΡΓΑΤΕΣ  ΤΗΣ  ΑΘΗΝΑΣ
Προκλητικά, προκλητικά εξακολουθούν ακόμα να γυρνούν στους δρόμους της Αθήνας, Μπουραντάδες, Χασιώτες, της Ειδικής και όλο το σκυλολόϊ των προδοτών, αυτοί που μέσα στο διάστημα της κατοχής έβαψαν τα χέρια τους με αίμα Ελληνικό. Είναι αυτοί που βασάνισαν, σκότωσαν, έκοψαν μαστούς γυναικών, έβγαλαν μάτια και νύχια των αγωνιστών οδήγησαν τους τιμημένους μας ανάπηρους στα εκτελεστικά αποσπάσματα και σήμερα με βγαλμένη τη μάσκα των ψευτοεθνικιστών εξακολουθούν ακόμα πολλοί απ΄ αυτούς να βρίσκουνται στο κρατικό μηχανισμό.
Εργάτες της Αθήνας,
Διαμαρτυρηθείτε για το αίσχος αυτό. Ζητείστε αμέσως να συλληφθούν και να δικασθούν παραδειγματικά όλοι οι προδότες. Το αίμα των αγωνιστών που πέσανε απ΄ τα βόλια τους αχνίζει ακόμα και φωνάζει Εκδίκηση! Εκδίκηση!..
22/10/44                 1η Αχτίδα της Κομ.  Οργάνωσης Αθήνας

(29). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.

ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΤΑ
ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ
 Αι  συλλήψεις προδοτών, εγκληματιών και μετά των Γερμανών συνεργασθέντων δοσιλόγων συνεχίζονται υπό του Κέντρου Αλλοδαπών με ολονέν ταχύτερον ρυθμόν.
Χθές τας πρωινάς ώρας 92 συλληφθέντες μετεφέρθησαν δια φορτηγών αυτοκινήτων από το κέντρον της υπηρεσίας αλλοδαπών εις τας φυλακάς Αβέρωφ.
Σήμερον την πρωϊαν συνελήφθησαν 42 νέοι δοσίλογοι Έλληνες και 45 περίπου Γερμανοί και Ιταλοί δράσαντες εναντίον του Ελληνισμού.
Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και οι εξής: Παναγιώτης Κορωναίος, πληροφοριοδότης των Γερμανών και μέλος της οργανώσεως Ε.Ε.Ε. ο οποίος συνέλαβε και παρέδωσεν εις τους Γερμανούς 13 Έλληνας εκ των οποίων οι περισσότεροι εξετελέσθησαν εις το Σκοπευτήριον της Καισιαριανής.
Ν. Παπαδόπουλος, τυπογράφος, πατήρ του εν Ρουμανία ευρισκομένου τζόκεϋ Τάκη, μέλος της Ο.Ε.Δ.Ε., κατηγορούμενος διά σωρείαν αντεθνικών πράξεων, εκβιασμούς και απάτας.
Ν. Ξένος, πράκτωρ των Σ.Σ., εξεβίαζε τους συγγενείς των πατριωτών και συνελάμβανε και τους απέσπα σεβαστά χρηματικά ποσά.
Ν. Καρδιακός, καταδότης των Γερμανών. Έδρασεν εις τον Βόλον και εις την πρωτεύουσαν, παραδώσας υπερτριάκοντα πατριώτας εις τα γερμανικά Σ.Σ., εξ αυτών δε εξετελέσθησαν 7. Ήτο συγχρόνως και μέλος της Ε.Α.Ο.
Σπ. Μάμαλης. Εκ των κυριωτέρων δρώντων μελών της ομάδος του «Βασιλέως του Κολωνού» Πανωλιάσκου, ο οποίος βαρύνεται με 13 φόνους και πολλάς ληστείας.
Ιωάννης Γαλανάκης, πληροφοριοδότης της γερμανικής αστυνομίας. Έχει διαπράξει πλείστους εκβιασμούς, κατέδωσε δε πολλούς Έλληνας πατριώτας εις τους Γερμανούς.
Στυλιανός Κοραής τέως δήμαρχος Κοκκινιάς. Κατηγορείται ότι διά τηλεφωνήματός του εις την Γκεστάπο συνελήφθησαν 17 εργάται του Πειραιώς, οι οποίοι και εξηφανίσθησαν έκτοτε. Ενώ εξακολουθεί δι΄ αυτόν η ανάκρισις, παρουσιάσθησαν χθές τρία άτομα, εξ,  ών ο είς δικηγόρος, και εζήτησαν ν΄ αφεθή ελεύθερος, χωρίς και να επιτύχουν τι.

(30). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944.

ΑΙ  ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ  ΔΙΑ ΤΟΝ ΧΘΕΣΙΝΟΝ ΦΟΝΟΝ
Ο ΔΡΑΣΤΗΣ  ΠΑΠΑΔΟΓΚΩΝΑΣ
Ο ταγματάρχης θ. Παπαδόγκωνας, ο οποίος χθές την μεσημβρίαν εις την οδόν Κριεζώτου και Πανεπιστημίου εφόνευσε τον Γ. Κιάμον, μέλος της «Εθνικής πολιτοφυλακής», εκλήθη ν΄ απολογηθή από τον αναλαμβάνοντα τας ανακρίσεις διευθυντήν της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Εκεί διεβιβάσθη και η σχιματισθείσα δικογραφία από την προανάκρισιν που ενήργησε το 3ον αστυνομικόν τμήμα. Από τας καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων Φρ. Ανδριανού, αστυφύλακος, και τεσσάρων άλλων προκύπτουν τα εξής: Ο φονευθείς παρακολουθών τον δράστην και αντιληφθείς ότι επρόκειτο να εισέλθη εις το υπουργείον των Στρατιωτικών, επλησίασεν εκ των όπισθεν και ανεφώνησε: «Παπαδόγκωνα, συλλαμβάνεσαι». Ο φονεύς τότε έστρεψε, αλλά συγχρόνως ετράβηξε από το εσωτερικό μέρος της στολής του περίστροφον και επυροβόλησε τετράκις αφήνον άπνουν τον Κίαμον. Ένας εκ των δύο συνοδών του εξήγαγε περίστροφο και προτείνοντάς το στο κόσμο που επιχείρησε να συλλάβη τον Παπαδόγκωναν, εβοήθησε τούτον να εισέλθη εις το υπουργείον. Οι σκοποί χωροφύλακες έκλεισαν αμέσως την πόρτα και επρότειναν τα όπλα στους αξιούντας την σύλληψιν του δράστου πολυπληθείς διαβάτας.
Την στιγμήν εκείνην κατέφθασεν ο διευθυντής της αστυνομίας κ. Αγγ. Έβερτ και συνέλαβε τον δράστην, διαλυθέντος του πλήθους.
Ο φονεύς είνε συγγενής του προδότου της Πελοποννήσου Παπαδόγκωνα και πατήρ του συλληφθέντος την παρελθούσαν Τετάρτην φοιτητού Παπαδόγκωνα, πληροφοριοδότου της μυστικής γερμανικής αστυνομίας και μέλους των Ές Ές.

---------------------------------------------------------------------------------------------

(Η «Ανεξαρτησία» κατήρτισεν ένα κατάλογον των εκτελεσθέντων Ελλήνων πατριωτών από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, του οποίου την δημοσίευσιν αρχίζει από σήμερον. Ο κατάλογος πιθανότατα είνε ελλιπής, αλλά παρακαλούμεν τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων να μας στείλουν αυτοί τα ονόματα που ξέρουν για να αποτελεσθή ένας κατά το δυνατόν πλήρης πίναξ των ηρώων που έπεσαν για την ελευθερίαν μας).
1)Κρεμμύδας Μιχ., 2) Κοτσινέλος Κωνστ., 3) Χατζής Γεώργ., 4) Νικολαϊδης Μιχ., 5) Κούλης Ιωάν., 6) Παρασκευάκος Νικ.
(Εξετελέσθησαν την 9ην Απριλίου 1943 υπό των Γερμανών).
7)  Ζουμπουλάκης Βας., 8) Τρίχας Άγγελος.
(Εξετελέσθησαν την 24 Απριλίου 1943 υπό των Γερμανών).
  9) Πατέλης Βας., 10) Τσαντάκης Φραγκ. 11) Τζαβέλος Σπύρος, 12) Κυπριάδης ή Αρβανιτόπουλος.
          (Εξετελέσθησαν την 23 Φεβρουαρίου 1943 υπό των Ιταλών).
13) Αδαμίδης Ευθ., 14) Κρεμύδας Βασ., 16) Μαρκετέ Μύρων, 17) Παρασκευόπουλος Θεμ., 18) Πετρόπουλος Μιχ., 19) Ρόνιος Γεωργ., 20) Σεφεριάν Μακριδίτης  21)Τεπεκιτζίγλου Ιωάν., 22) Θειδοσιάδης Ιωάν., 23) Τορβακόπουλος Αντ.
          (Εξετελέσθησαν την 17 Ιουνίου 1943 υπό των Γερμανών).
24) Κουτσιγιάννης Ιωάν., 25)Στάμος Ευθ., 26) Σερντίνης Αθαν., 27) Κουνέτας Γεώργ., 28) Παπαγιωτίρας Γεωρ. 29) Παπακωνσταντίνου Ιωάν., 30) Κόλιας Κωνστ., 31) Γεωργόπουλος Παν., 32) Ναρτζαικάκος κων.
          (Εξετελέσθησαν την ίδιαν ως και οι προηγούμενοι υπί των Ιταλών όμως αυτοί).

(31). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΤΑ  ΕΙΔΙΚΑ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
ΑΡΧΙΖΟΥΝ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΕΧΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ
ΕΝΤΑΛΜΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ
Ο Επίτροπος αντισαγγελεύς εφετών κ. Ι. Τσαντήλας ευθύς ως ανέλαβε τα καθήκοντα του, έσχε μακράν συνεργασίαν μετά των αντεποτρόπων κ.κ. Τράμπου και Κουρβισιάνου, εισαγγελέων Πρωτοδικών, διά τον συντονισμόν των ενεργειών προς ταχυτέραν παραπομπήν των δοσιλόγων ενώπιον των ειδικών δικαστηρίων.
Κατά την σύσκεψιν αντιμετωπίσθησαν με ενεργητικόν πνεύμα όλαι αι διαπιστωθείσαι πολλαπλαί δυσχέρειαι κατά τρόπον ο οποίος θα επιτράψη την λειτουργίαν των ειδικών δικαστηρίων από της προσεχούς εβδομάδος.
Οκ. Επίτροπος εν συνεχεία εκάλεσε τους διεξάγοντας τας ανακρίσεις διά τους δοσιλόγους ανακριτάς κ.κ. Σταματιάδην, Οικονομόπουλον, Ζορλάν, Γκοβέτσην, Καραπάνον και Αποστολόπουλον, τους ανέθεσε με νέαν εντολήν την συνέχισιν των ανακρίσεων και συνεργάσθη μετ΄αυτών διά την απαγγελίαν κατηγοριών, εσχάτη προδοσία κλπ. Βάσει του δημοσιευθέντος ειδικού νόμου, εναντίον των ήδη συλληφθέντων δοσιλόγων και κρατουμένων εις τας φυλακάς Αβέρωφ, Χατζηκώστα και Βουλιαγμένης.
Ακολούθως συνεκροτήθη Τρίτη σύσκεψις εις ήν μετέσχον οι ανωτέρω και οι αντεισαγγελείς κ.κ. Δελαπόρτας, Κιλιάκος και Πετρόπουλος. Άπασαι αι δικογραφίαι, υπερχίλιαι τον αριθμόν, εμελετήθησν κατά την σύσκεψιν αυτήν και δι΄ενταλμάτων διετάχθη η προφυλάκισις απάντων των κατηγορουμένων εκτός 2 των οποίων διετάχθη ή εκ των φυλακών απόλυσις.
Επίσης ο κ. Επίτροπος, συμφώνως με το δικαίωμα που του παρέχεται υπό του ειδικού νόμου, απήγγειλε κατηγορίας επί εσχάτη προδοσία κατά των κάτοθι διατελεσάντων πρωθυπουργών κλπ. Επί κατοχής, διατάξας συγχρόνων την προφυλάκισίν των:
Ιάσ. Παπαδοπούλου, Εμ. Κανακουσάκη, Πλ. Χατζημιχάλη, Ιωάν. Καραμάνου, Β. Σιμωνίδη, Θοοφ. Βουτσινά, Β. Καραπάνου, Ιωάν. Βασιλοπούλου, Γ. Μπάκου, Γ. Τσολάκογλου, Γ. Γκότση, Γ. Πειρουννάκη, Κ. Μπακογιάννη, Γ. Κονδύλη, Ν. Λούβαρη, Δ. Πολύζου, Ι. Ράλλη, Δημ. Διαλέττη, Κ. Πουρναρά, Θ. Βουδικλάρη, Αλ. Λάμπου, Ν. Παπαγρηγοράκη, Άγη Γέροντα, Β. Ραπτοδήμου, Ντάκου, Μπουραντά και Πλυτζανοπούλου.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΕΙΣ ΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Κατόπιν καταγγελιών, ότι εις διάφορα φρεάτα παρά τον Κορυδαλλόν υπάρχουν πτώματα, ενηργήθη χθές επισταμένη αυτοψία από τον αντεισαγγελέα Πειραιώς κ. Παπαναστασίου, τους ιατροδικαστάς κ.κ. Μελισσινόν κ. Σπυρόπουλον και αστυνομικήν δύναμιν.
Εις ένα φρέαρ παρά τον Άγιον Ταξιάρχην του Κορυδαλού και Πυριτιδοποιείουυ ανευρέθησαν πράγματι αρκετά πτώματα, αγνώστου εισέτι αριθμού, άτινα και θα εξαχθούν από συνεργεία εργατών, που πρόκειται να διαθέση ο Δήμος Πειραιώς.
Τα στόμια και των τριών φρεάτων είχον καλυφθή με σανίδια και επάνω από αυτά υπήρχον πέτρες και χώματα. Τα δύο πηγάδια ευρίσκονται εις τα προαύλια ερειπωμένων οικίσκων. Εις τα δάπεδα των οικίσκων υπήρχον ίχνη αιμάτων και εις τους τοίχους ίχνη από πολυάριθμες σφαίρας.
Κατά τους γείτονας, ολίγας ημέρας πρό της απελευθερώσεως, άγνωστοι ένοπλοι ωδήγουν τας νύκτας άγνωστα πρόσωπα εις τους δύο οικίσκους. Εκεί τους εξετέλουν και είτα έρριπτον τα πτώματα εις τα πηγάδια. Πολλές φορές έρριπταν στα πηγάδια και ζώντας ή τραυματισμένους, διότι ηκούοντο ευκρινώς επικλήσεις βοήθειας. Οι αραιοί περίοικοι εφοβούντο να εξέλθουν από τα σπίτια των, διότι πάντοτε υπήρχον εκεί οπλοφόροι και ηκούοντο κάθε τόσο πυροβολισμοί.
Πλησίον ενός φρέατος ανευρέθη και τάφος αβαθής με ένα αποσυνταθειμένον πτώμα ανδρός. Η όλη υπόθεσις απασχολεί την εισαγγελικήν αρχήν Πειραιώς και την αστυνομίαν.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΥΦΕΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ
Οι κάτωθι εξετελέσθησαν την 8ην Απριλίου 1944 εις τας Αθήνας:
385) Μολιώτης Ιωαν. 386) Κονταξής Ιωαν. 387) Φράγκος Αλέξ. 388) Γαραγάνης Δ. 389) Τσακίρης Κων. 390)Χατζηγιάννης Τρύφων. 391) Γεωργούλας Χαρ. 392) Μάνασης Αντ. 393) Ράππας Παν. 394) Αναγνωστόπουλος Φιλ. 395) Ντάτος Ιωάν. 396) Καπετανάκης Γωργ. 397) Μλέτσας Ν. 398) Αναγνώστου Εμμ. 399) Γιαννόπουλος Σουρ. 400) Μαμίτσης Αλεξ. 401) Ιατρού Κυρ. 402) Συνεφάκης Παναγ. 403) Παπαδημητρίου Μ. 404) Μαβίλλης Αλεξ. 405) Μαουρίτης Παντ. 406) Σιβεδίδης Νικ. 407) Παπαδημητρίου Νικ. 408)Μαβίλης Αλεξ. 409)Ιωαννίδης Αν. 410) Σέλμας Γ. 411) Κάβαρης Ανδρ. 412) Γαλάνης Άγγ. 413) Γαλάνης Λουκάς 414) Σκλαβούνος Χρ. 415) Μπιλιράκης Βικτ. 416) Αβιρτής Γ. 417 Χαιρόπουλος Ηλ. 418) Λόης Παναγ. 419) Χριστοδούλου Αχιλ. 420) Οικονομίδης Σπυρ. 421) Γεωργατσέλος Άγ. 422) Αρώνης Κωνστ. 423) Δανιηλίδης Γεωργ. 424) Περιστέρας Χαρ. 425) Βυδιόλκας Δ. 426) Χουονί Βοσνούς 427) Μπινάρης Χαρ. 428) Φραγκογιαννάκης Νικ. 429) Μπινιάρης Ι. 430)Συνεχέρης Δ. 431) Στρατής Αναστ. 432) Σμυρναίος Δ. 433) Λυμάρης Κων. 434) Τουνταράκης Γεώργ. 435) Ψαλλίδας Δημ. 436) Γιύντρας Ανδρ.

(32). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.


ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΗΡΩΪΚΟΙ ΑΝΤΑΡΤΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΔΩΝ
ΕΚΑΤΟΜΒΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Κατά το 1941 μετά την κατοχήν, το ηθικόν των κατοίκων της Κορινθίας ήτο καταβεβλημένον, οι κάτοικοι όμως αυτής περιέθαλπον και εφυγάδευον εις το εξωτερικόν τους μετά την υποχώρησιν παραμείναντας εις την περιφέρειαν Άγγλους στρατιώτας και αξιωματικούς.
Κατά το τέλος του 1941 το αίσθημα της ελευθερίας και ο πόθος του πολέμου κατά του κατακτητού ωδήγησε τους πρώτους Εθνικιστάς αντάρτας εις τα βουνά της Κορινθίας: Τον κτηνοτρόφον Χανιάν και τον ενωματάρχην Κουβελάκην.
Κατά τας αρχάς του 1942 οι Ιταλοί κατώρθωσαν να φονεύσουν τον Χανιάν, ενώ ο Κουβελάκης εσχημάτησε μικράν ομάδα, με την οποίαν κατώρθωνε να σώση και να φυγαδεύη προς το εξωτερικόν τους εις την περιφέρειαν της Κορινθίας παραμείναντας ‘Αγγλους στρατιωτικούς.
Κατά τα μέσα και τέλη του 1942 ήρχισε ζωηρά η κίνησις εις την επαρχίαν προς συγκρότησιν Εθνικών αντάρτικών ομάδων. Εις την Γκιόζαν ενεφανίσθη με ανταρτικήν ομάδα 30 ανδρών ο εφ.  λοχαγός Ι. Πανουτσόπουλος(καπετάν Τζήριας). Μετ΄ ολίγον νέα ανταρτική Εθνική ομάς ενεφανίσθη με τους ανθυπ/γούς Μιλτιάδην και Κωνστ. Στεργιόπουλον. Αι ομάδες αυταί ήλθον εις επαφήν και με την αγγλικήν αποστολήν Ταϋγέτου διά να ζητήσουν εκ του εξωτερικού ενίσχυσιν.
Ολάκληρος η Εθνικιστική Κορινθία μετ΄ ολίγον θα ήτο επί ποδός. Νέοι πολεμισταί της Αλβανίας, ήσαν έτοιμοι να επανδρώσουν τας τάξεις των ανταρτών αυθύς ως εφωδιάζοντο με οπλισμόν και κατάλληλα εφόδια,
Από τας αρχάς του 1943 ήρχισεν η ίδρυσις εν Κορίνθω Πατριωτικών Οργανώσεως Κορινθίας(ΠΟΚ) και του Βασιλικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΒΑΜ). Αλλ΄ ο κακός δαίμων της Ελλάδος , οι αναρχικοί και οι κομμουνισταί ενήδρευον, ήσαν έτοιμοι να εμπήξουν το δολοφονικόν των εγχειρίδιον κατά του αιμάσσοντος σώματος της πατρίδος μας.
Ενεφανίσθησαν ως απελευθερωταί με Εθνικιστικά συνθήματα και καμουφλαρισμένοι. Με πουλυετή πείραν και συνωμοτικήν δράσιν οι κομμουνισταί ενεφανίσθησαν ως ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και παρέσυρον μερικούς αφελείς, χωρίς όμως να δύνανται να αναχαιτίσωσι το ολοέν ογκούμενον Εθνικιστικόν ανταρτικόν κίνημα. Κατόπιν έθεσαν εις εφαρμογήν τα μεγάλα μέσα: Την δολιότητα, την απάτην και το έγκλημα.
Τον Απρίλιον του 1943 υπέρ τους 80 κομμουνισταί εκ των πλέον φανατικών και αποφοίτων των φυλακών με επικεφαλής τους Πελοπίδαν (Π.Λάσκαν) και Αγησίλαον (Π. Μαυρουδήν) διεπεραιώθησαν εκ της Στερεάς προς την Πελοπόννησον και την ορεινήν Κορινθίαν υπό τα όμματα και τη ανοχή των Ιταλών διά να εφαρμόσουν το προγραμμά των.
ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Κατά την εποχήν εκείνην είχε γνωσθή η υπογραφή συμφώνου μεταξύ του Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής και των Ελλήνων ανταρτών, ότι επετρέπετο η ίδρυσις αντάρτικών ομάδων διά την Εθνικήν απελευθέρωσιν.
Οι κομμουνισταί όμως έβαινον εις εφαρμογήν του προγράμματός των. Επεχείρησαν να δολοφονήσουν τον Κουβελάκην χωρίς να το κατορθώσουν.
Οι Στεργιόπουλοι διέφυγον και ο Πανουτσόπουλος κατεδικάσθη εις θάνατον σωθείς κατόπιν συλλαλητηρίου των κατοίκων της περιοχής και αφού εκακοποιήθη ενεκλείσθη εις στρατόπεδον συγκεντρώσεως(Σουδενά Καλαβρύτων), αφού τον ηνάγκασαν να υπογράψη πρακτικόν με τον Πελοπίδαν, ότι προσχωρεί εις τον ΕΛΑΣ.
Αγγλική αποστολή εκ 2 Άγγλων αξιωματικών επεμβάσα και ζητήσασα την υπογραφήν συμφώνου ετέθη υπό δίωξιν.
Κατά την εποχήν ταύτην οι Κομμουνισταί επετίθεντο και διέλυον εις την Πελοπόννησον τας ομάδας ιλάρχου Τηλ. Βρετάκου, Μοιράρχου Νιαρχάκου, συνταγματάρχου Γιαννακοπούλου, ταγματάρχου Καραχάλιου, λοχαγού Θεοχαροπούλου και άλλων διότι σκοπός των δεν ήτο ο πόλεμος κατά του κατακτητού και η Εθνική απελευθέρωσις, αλλά η κατάπνιξις πάσης Εθνικιστικής κινήσεως διά να είνε ελεύθεροι προς κατάληψιν της εξουσίας. Σύμμαχοι των Ιταλών και των Γερμανών έβαινον προς την εκτέλεσιν του προγράμματός των ενισχυόμενοι παρ΄ αυτών.

(33). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΕΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΥΦΕΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ
Οι κάτωθι εξετελέσθησαν εις τας Αθήνας περί τα τέλη του 1943: 612) Τσαούσης Παν. 613) Φασολάς Βασ. 614) Μπουλούτσης Γρηγ. 615) Σωτηρόπουλος Γεώργ. 616) Ραπαντάς Κωνστ. 617) Εκμετσίγλου Χρ. 618) Μιρμιγκίδης Ιωαν. 619) Χρυσανθακόπουλος Παν. 620) Μακρίδης Μιχ. 621) Αρβανίτης Αντ. 622) Αδάμ Νικ. 623) Καπουσίδης Κωνστ. 624) Γραμμένος Διον. 625) Θεοφίλου Βας. 626) Σαμπάνης Γεωργ. 627) Πολυμενάκος Γεωργ. 628) Σαβόπουλος Γεωργ. 629) Λουμπρίας Παναγ. 630) Γύτερης Δημ. 631) Βασιλείου Ιωάν.
Οι κάτωθι εξετελέσθησαν άγνωστον που, την 3ην Ιουνίου 1944: 632) Θωμάς Ν. 633)Βρεττός Γεώργ. 634) Ρεσδάνης Κωνστ. 635) Βελώνας Παντελ. 636) Κατάρας Δημ. 637) Μάζης Αναστ. 638) Ραϊδος Ματθαίος.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΘΑ ΟΡΙΣΘΟΥΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  ΕΙΣ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Κατά το χθεσινόν υπουργικόν συμβούλιον συνεζητήθη το ζήτημα της συντομεύσεως του χρόνου διά την έναρξιν λειτουργίας των Λαϊκών Δκαστηρίων, ιδία εις την πρωτεύουσαν. Κατά την συζήτησιν διεπιστώθη ότι κώλυμα μεγάλο διά την λειτουργίαν των Δικαστηρίων είναι η μη ύπαρξις αιρετών Διοικ. Συμβουλίων εις τας οργανώσεις, αι οποίαι πρέπει να αντιπροσωπευθούν, ως ορίζει ο νόμος, δια τεσσάρων μελών, δεδομένου ότι το υπουργείον Εργασίας έχει προβή εις διορισμόν Δ. Συμβουλίων εις τας περισσοτέρας οργανώσεις.
Το υπουργικόν συμβούλιον, μετά συζήτησιν, απεφάσισεν όπως εκτός του εργατικού αντιπροσώπου, τον οποίον θα υποδείξη η Γεν. Συνομοσπονδία Εργατών, επιτροπή εκ των υπουργών κ.κ. Αβραάμ, Κανελλοπούλου και Τσιριμώκου καταρτίση κατάλογον εις τον οποίον θα περιληφθούν ισάριθμοι αντιπρόσωποι της δεξιάς παρατάξεως και της αριστεράς. Μετά ταύτα δε διά κληρώσεως θα εξαχθούν τα τρία υπόλοιπα μέλη δι΄ έκαστον Λαϊκόν Δικαστήριον.

(34). Εφημερίς : "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ" -25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.


ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΑΙΜΟΦΥΡΤΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ


Αιματηρότατοι σκηναί εξετυλίχθησαν την 11ην πρωϊνήν της χθές εις την οδόν Σταδίου και παρά το Υπουργείον του Επισιτισμού προκληθείσαι υπό κομμουνιστών. Την ώραν εκείνην ανήρχετο μία διαδήλωσις των υπαλλήλων των Σ.Ε.Κ. και μερικοί κομμουνισταί εξέσκισαν τας τοιχοκολλημένας εις την οδόν Σταδίου εθνικιστικάς εφημερίδας και εικόνας του Ζέρβα. Δεκατριετής μικρός ετόλμησε να ξεσκίσχη και αυτός με τη σειράν του ένα τοιχοκολλημένον «Ριζοσπάστη», εδάρη όμως ανηλεώς υπό ομάδος κομμουνιστών και κατέφυγεν ζητών προστασίαν εις το μέγαρον Καραπάνου. Δύο χιλιάδες κομμουνισταί συνεκεντρώθησαν αμέσως ζητούντες να παραβιάσουν την θύραν, υβρίζοντας τους εθνικιστάς και αξιούντες να εκτελέσωσιν επί τόπου τον δυστυχή μικρόν.
Εκείνην την ώραν διήρχετο την οδόν Σταδίου στρατιωτική μοτοσυκλέτα της οποίας επέβαινε εί; Αξιωματικός του ΕΣΕΣ και είς στρατιώτης.
Ο αξιωματικός και ο στρατιώτης συνελήφθησαν αμέσως από τους κομμουνιστάς οι οποίοι τους κατεξέσχησαν τας στολάς των, τους αφώπλισαν και ήρχισαν να τους κτυπούν με φιάλας, λίθους και ράβδους εις τας κεφαλάς τραυματίσαντας αυτούς σοβαρώτατα.
Ο υπουργός του Εφοδιασμού κ. Τσάτσος παρακολουθήσας τας φρικώδεις σκηνάς από το γραφείον του διεμαρτυρήθη εντόνως προς την Διεύθυνσιν της Αστυνομίας αξιώσας να σταλή αμέσως δύναμις.
Ο αξιωματικός του ΕΔΕΣ και ο στρατιώτης θα εξετελούντο επί τόπου από τους κομμουνιστάς , αν δεν κατέφθανον ισχυραί αστυνομικαί περίπολοι αι οποίαι ηπείλησαν να κάμουν χρήσιν των όπλων.
ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ  Η  ΤΥΧΗ  ΤΩΝ
Οι κομμουνισταί ήρπασαν το όπλον του επί κεφαλής αστυνόμου κ. Νικολοπούλου ο οποίος δεν κατώρθωσε άλλο τι, παρά να πείση τους διαδηλωτάς αντί να μεταφέρουν τον ανθ/γόν και τον στρατιώτην εις την Καισαριανήν προς εκτέλεσιν καθώς ηπείλουν, να τους μεταφέρουν εις το Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ. Μετήχθησαν εκεί αιμόφυρτοι και έκτοτε αγνοείται η τύχη των.
Εις τον τόπον των σκηνών κατέφθασε και αγγλική αστυνομία χωρίς να λάβη ενεργόν μέρος. Αι διαδηλώσεις και αι ασχημίαι των κομμουνιστών εξηκολούθησαν μέχρι βαθείας νυκτός.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  ΑΝΕΥ  ΤΕΛΟΥΣ  Η  ΔΡΑΣΙΣ  ΤΟΥ  ΕΛΑΣ
Ελασίται εισέβαλον εις την επί της οδού Θεοκρίτου 7 οικίαν του ταγματάρχου Χ. Πόλκα ως υπηρετήσαντος εις τα Τάγματα Ασφαλείας. Αστυνομική δύναμις επεμβάσα κατώρθωσε να τους απομακρύνη και ωδήγησε τον Ταγματάρχην και τον υπ΄ αυτού φιλοξενούμενον Γ. Βάσκον εις την Στρατ. Διοίκησιν.
-Συνελήφθη ο Μιχ. Παλτανίδης διότι εισελθών βιαίως εις την επί της οδού Μπουμπουλίνας 7 οικίαν της Μαίρης Αργυροπούλου και Αγγελικής Χατζηβασιλείου ηθέλησε να τας υποβάλη εις ανάκρισιν ισχυριζόμενος ότι ενεργεί κατ΄ εντολήν του ΕΛΑΣ. Ο συλληφθείς απεστάλη εις την Εισαγγελίαν δια τα περαιτέρω.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

Ο  «ΚΑΠΕΤΑΝ»
Συνελλήφθη χθές ο… «καπετάν Φάντης». Είναι δε ο καπετάν Φάντης «εκτελεστικόν» όργανον των κουκουέδων, υπό τας σφαίρας του οποίου έπεσαν μεταξύ άλλων ως διεπιστώθη, και τρείς ατυχείς εθνικισταί, τους οποίους πτώματα κατόπιν περιέφερον εν διαδηλώσι διά τον φόνον των αθώων… «συντρόφων», από τους εθνικιστάς! Δεν έχομεν καμμίαν αμφιβολίαν ότι αν ερευνηθούν τώρα αί φωτογραφίαι που εδημοσόευσεν την επομένην των διαδηλώσεων εκείνων ο «Ριζοσπάστης» θα ανακαλυφθή κάπου πλησίον των πτωμάτων θρηνών και αυτός και ζητών εκδίκησιν, και ο καπετάν Φάντης!

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ  ΥΠΟ  ΕΛΑΣΙΤΩΝ
ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΟΣ  ΓΝΩΣΤΟΥ  ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ
Εις την υπόθεσιν των τριών παρανόμων εκτελέσεων της συνοικίας Θυμαράκια και την περιφοράν των τριών πτωμάτων υπό των Ελασιτών ισχυριζομένων ότι οι εκτελεσθέντες ήσαν Ελασίται ενώ επεδείχθη περιτράνως ότι ο είς εξ αυτών ήτο ο ανθυπασπιστής των Ταγμάτων Ασφαλείας Παπαοικονόμου και ο δεύτερος είς εύζωνος, ήρχησε να ρίπτεται κάποιο φώς. Η Γενική Ασφάλεια κατόπιν συγκεκριμμένων καταγγελιών, συνέλαβε τον αντάρτην του ΕΛΑΣ Αθανάσιον Τσώνον ή καπετάν-Φάντην ετών 35 εξ Αμφίσσης, κατηγορούμενον ότι απήγαγε βιαίως τον ανθυπασπιστήν Παπαοικονόμου. Σημειωτέον ότι ο ανθυπασπιστής απήχθη υπό οργάνων του ΕΛΑΣ εν μέση πλατείας Ομονοίας.
Ο καπετάν Φάντης κατηγορείται και δια πλείστας άλλας απαγωγάς και παρανόμους εκτελέσεις πολιτών. Ο ίδιος εις την απολογίαν του, ισχυριζόμενος ότι είναι ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, ομολόγησεν ότι έχει ενεργήσει συλλήψεις και απαγωγάς πολιτών, χωρίς να αναφέρη τι περί εκτελέσεων.
Ο καπετάν Τσώνος ή Φάντης απεστάλη χθές εις την Εισαγγελίαν και παρεπέμφθη εις τον ανακριτήν του Α΄ Τμήματος κ. Παυλόπουλον , τον ενεργούντα ανακρίσεις διά τας τρείς εκτελέσεις, εναντίον του δε απηγγέλθη κατηγορία επί φόνω.
Ο Φάντης έλαβε προθεσμίαν διά να απολογηθή σήμερον. Οι Ελασίται όμως φοβούμενοι συνταρακτικάς αποκαλύψεις διά τας μυστικάς αποκαλύψεις διά τας μυστικάς εκτελέσεις, διωργάνωσαν την απόδρασίν του και ενώ την 1ην μ.μ. μετήγετο από το ανακριτικόν γραφείον εις την Γεν. Ασφάλειαν, μόλις η συνοδεία εξήλθεν εις την οδόν Σταδίου, επετέθησαν αρκετοί Ελασίται και ήρπασαν τον καπετάν Φάντην. Οι αστυνομικοί επυροβόλησαν εναντίον του και τον ετραυμάτισαν εις τους πόδας. Άλλοι Ελασίται όμως τους αφώπλισαν, ενώ ο Φάντης ωδηγήθη εις έν αυτοκίνητον και φρουρούμενος από Ελασίτας, απήχθη άγνωστον πού. Από τας ριφθείσας σφαίρας εκτός του Φάντη ετραυματίσθησαν η Ευαγγελία Σακαλέλλου σοβαρώς εις το στήθος και ένας μικρός σιγαροπώλης.


(35). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ  ΝΕΟΥ

Εις την οδόν Λιοσίων και όπισθεν του εργοστασίου Οίνων και Οινοπνευμάτων ενευρέθη χθές εντός τάφρου ημιαποσυντεθιμένον το πτώμα του 18ετούς Μιχ. Τζουστάκη εξαφανισθέντος πρό μηνός. Το πτώμα ανεγνωρίσθη από τα ενδύματα και τα εσώρρουχά του από ανευρεθέντα μικροαντικείμενα και από το δελτίον των σιγαρέττων, την δε αναγνώρισιν επεβεβαίωσαν και αι καταφθάσασαι αδερφαί του. Επρόκειτο περί εκτελέσεως καθ΄ όσον παρετηρήθη τραύμα διά σφαίρας περιστρόφου εις την βάσιν του κρανίου αλλ΄ ο εκτελεσθείς ως διεπίστωσεν ο αστυνόμος, πριν δολοφονηθή είχε φρικωδώς βασανισθή διότι του είχον σπάση με κτυπήματα τα οστά των χειρών και ποδών του και των δακτύλων συμπεριλαμβανομένων.
Εκ της προανακρίσεως την οποίαν ενεργεί το τμήμα διεπιστώθη ότι ο νεαρός Τζουστάκης ήτο όντως Ελασίτης και είχε πολεμήση ως αντάρτης. Βραδύτερον επέστρεψε δηλώσας εις τας αδελφάς του ότι αργά αντελήφθη ότι οι Ελασίται ήσαν κομμουνισταί και ότι δεν εννοούσε να γίνη όργανό των. Οι Ελασίται τον εθεώρησαν ως προδότην. Την 23ην Οκτωβρίου συνελήφθη εις την οδόν Σμύρνης και ωδηγήθη εις το τμήμα της πολιτοφυλακής Αλκαμένους και Ταρσού. Πως και πότε εβασανίσθη και εξετελέσθη είνε άγνωστον.  

(36). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ                                  ΕΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΥΦΕΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ
Οι κάτωθι εξετελέσθησαν εις το χωρίον Τσιοόκον των Τρικάλων, τον Ιανουάριον του 1944:
1) Μαλαζιός Ευθ. 2) Παππάς Πολυχρ. 3) Μοριβάνης Ηλίας 4) Νατσίκας Αναστ. 5) Σκύρτας Ηλίας. 6) Καλιώρας Νικ. 7) Βαρελιάς Δημ. 8) Σκούπρας Βας.
Οι κάτωθι απηγχονίσθησαν εις το χωρίον Ψηλή Βρύσι, την 17ηνΙανουαρίου 1944:
1. Γαλής Ανδρ. 2) Παπαθεοδώρου Περικ. 3) Υψηλάντης Μιχ. 4) Ζήσης Δημ. 5) Γαβαλάς Ιωάν. 6) Ανδρουτσόπουλος Κων. 7) Χουρχουλάς Κων. 8) Κοκκώνης Γεωργ. 9) Κουτρουμπής Παύλος. 10) Αποκρής Δ. 11) Σκουτριάνος Γωργ. 12) Θιδωρόπουλος Θεόδ. 13) Μπρούσκαρης Χαράλ.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

Ο ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ S.S. ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑΝ
ΦΟΒΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Την προσεχή Δευτέραν αρχίζουν οριστικώς αι δίκαι των δοσιλόγων. Πρώτος θα δικασθή εις μεγάλην αίθουσαν του Τριμελούς Πλυμμελειοδικείου (Κέγαρον Αρσακείου) ο υπαρχηγός της επί της ιδού Παπαρηγοπούλου 9 χιτλερικής ιργανώσεως «Μπουντ» ή της γνωστής υπό το όνομα «Ελληνικά SS», Ι. Γιαννόπουλος, ετών 44. Κατάσκοπος με επιβεβαρυμένον παρελθόν, έχοντας εναντίον του υπέρ τας 10 καταδικαστικάς αποφάσεις δι΄ εκβιασμούς, κλοπάς και ληστείας είχε καταστή φοβερός τρομοκράτης κατά την τελευταίαν εποχήν της κατοχής. Συνεδέοτο διά στενής συγγενείας με τον αρχηγόν της οργανώσεως Αγήνορα Γιαννόπουλον και εως εκ τούτου απεφάσιζε διά την τύχην των με διαταγάς του συλλαμβανομένων μόνος πολλάς φοράς. Κατηγορείται ότι συνέλαβε και παρέδωσε προς εκτέλεσιν εις τους γερμανούς πολλούς Έλληνας. Ο Γιαννόπουλος έδωσεν εντολήν και συνελήφθη την 2 Ιουλίου 1944 ή Ηρώ Κωσταντοπούλου, ετών 17, κόρη Αμερικανού υπηκόου ανήκουσα εις την οργάνωσιν της Εθνικής Αλληλεγγύης  την οποίαν παρέδωσεν εις τους γερμανούς της οδού Μέρλιν, αφού πρώτον απέσπασε διά λογαριασμόν του Αγήνορα από τον πατέρα της 25 χρυσάς λίρας. Η νεαρίς εξετελέσθη εις τας 8 Σεμπτεμβρίου 1944 εις το Δαφνί, μαζί με 65 άλλους, μεταξύ των οποίων ήσαν και οι πατριώτες της οργανώσεως που μετέδιδε πληροφορίας εις τους συμμάχους, δια τους οποίους προ 20ημέρου έγραψεν εκτενώς μόνον η «Ανεξαρτησία». Ο Γιαννόπουλος έχει σωρείαν κατηγοριών εις βάρος του, ασχολούνται δε τρείς ανκριταί με το πρόσωπον του. Διά ποίος εξ όλων των κατηγοριών θα λογοδοτήση την Δευτέραν είναι άγνωστον.

(37). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΛΙΣ" -2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.












ΕΞΕΡΡΑΓΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΙΣ
ΠΑΡΗΤΗΘΗΣΑΝ  ΟΙ  ΥΠΟΥΡΓΟΙ  ΤΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΜΙΑ  ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ  ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΣΚΟΜΠΥ
ΔΙΕΤΑΧΘΗ ΑΜΕΣΟΣΑΦΟΠΛΟΣΜΟΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΑΝΩΜΑΛΙΩΝ
Το ζήτημα του αφοπλισμού των δυνάμεων αντιστάσεως εσωτερικού, δηλαδή των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, ωδήγησεν εις κυβερνητικήν κρίσιν, εκδηλωθείσαν χθές την νύκτα διά της υποβολής της παραιτήσεως των υπουργών της αριστεράς. Εις την εξέλιξιν αυτήν της σοβαρωτάτης εσωτερικής κρίσεως, ωδήγησε προφανώς ή άνευ της συμφωνίας της αριστεράς παρατάξεως αποφασισθείσα χθές διάλυσις των ανταρτικών δυνάμεων, συνεπεία της οποίας εξεδόθησαν αι κατωτέρω δημοσιευόμεναι διαταγαί του Άγγλου στρατηγού Σκόμπυ και του υπουργείου των Στρατιωτικών.
ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ
ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΚΟΜΠΥ
Ο διοικητής των εν Ελλάδι κατά ξηράν συμμαχικών δυνάμεων απηύθυνε χθές την νύκτα την κάτωθι προκήρυξιν προς τον Ελληνικόν Λαόν:
Τα βρετανικά στρατεύματα ήλθον εις την χώραν σας διά τρείς σκοπούς:
Πρώτον: να σας βοηθήσουν να διώξετε τον κατακτητήν.
Δεύτερον: να σας βοηθήσουν να διώξετε τον κατακτητήν.
Τρίτον: να σας βοηθήσουν να αναστήσετε την χώραν σας εις ευδαιμονίαν και εις το πρώτον της μεγαλείον.
Θα είσθε οι πρώτοι που θα εκτιμήσετε ότι  είτε επιτύχωμεν είτε αποτύχωμεν εις τας προσπαθείας μας, αι προσπάθειαι αυταί προσφέρονται με πνεύμα αληθινής φιλίας και σεβασμού διά ένα γενναίον σύμμαχον, καθ΄ όν χρόνον συνεχίζομεν σφοδρόν αγώνα εναντίον ισχυρού εχθρού.
Ο πρώτος σκοπός σχεδόν εξετελέσθη. Ο εχθρός εδιώχθη από την ηπειρωτικήν Ελλάδα.
Ο δεύτερος σκοπός εκτελείται με όλα τα δυνατά μέσα. Παρά το γεγονός ότι η θάλασσα είνε γεμάτη με νάρκες, με ζημίας εις τα λιμάνια και με κατεστραμμένας συγκοινωνίας, έγινε μεγάλη πρόοδος κατά τας εξ εβδομάδας μετά την πρώτην απόβασιν.
Η επιτυχία, διά τον τρίτον σκοπόν εξαρτάται από την εγκαθίδρυσιν της κυβερνητικής εξουσίας καθ΄όλην την χώραν και την αποκατάστασιν εμπιστοσύνης εκ μέρους του λαού. Είμαι αποφασισμένος να επιτύχω, εγ΄ όσον δύναμαι, την εκτέλεσιν των σκοπών, οι οποίοι μου ανετέθησαν από την Κυβέρνησίν μου.
Είμαι εχθρός της τρομοκρατίας, της βίας και των φωνασκιών από οιονδήποτε και αν προέρχωνται. Είμαι πεπεισμένος διά τα προς ημάς φιλικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Επίσης είμαι πεπεισμένος ότι εις πολλά μέρη αυτής της χώρας δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου ούτε του Τύπου, αλλά υφίσταται ακόμη τρομοκρατία και εξαπάτησις. Αυτά όλα εμποδίζουν την δικαίαν διανομήν τροφίμων και περιθάλψεως προμηθευομένων από τας συμμαχικάς Κυβερνήσεις. Δι΄ αυτό σας αποστέλλω το μήνυμα τούτο διά να σας μεταδώσω την διαβεβαίωσιν της συμπαθείας μου και υποστηρίξεως.
Βασίζομαι επί της βοηθείας κάθε Έλληνος και Ελληνίδος οι οποίοι ενδιαφέρονται αληθινά και τίμια διά την πατρίδα των.
Στέκομαι σταθερά εις το πλευρόν της σημερινής συνταγματικής Κυβερνήσεως μέχρις ότου το Ελληνικόν Κράτος μπορεί να αποκατασταθή με νόμιμον ένομον δύναμιν εις τας διαταγάς του και να μπορούν να γίνουν ελεύθεραι εκλογαί. Εάν όλοι μαζί δεν επιτύχωμεν αυτό, το νόμισμα ΔΕΝ θα κρατηθή σταθερόν και ο λαός ΔΕΝ θα τραφή. Εγώ θα προστατεύσω σας και την Κυβερνησίν σας εναντίον οιασδήποτε αποπείρας πραξικοπήματος οποιουδήποτε προερχομένης ή άλλης πράξεως βιαίας και αντισυνταγματικής.
Μένετε ήσυχοι ότι η Μεγάλη Βρετανία, ένας νησιώτικος λαός, έχει βαθείαν αγάπην διά την παλαιάν της σύμμαχον Ελλάδα και θα την υποστηρίξη.
Θα σας βοηθήσω να προστατεύσητε τα σημερινά σας σύνορα μέχρις ότου αι εθνικαί σας δυνάμεις μπορέσουν να αναλάβουν τούτο. Θέλω να με πιστεύσητε ότι τα αισθήματα της χώρας μου διά σας είνε ειλικρινή. Επιθυμούμεν να σας ιδούμεν πάλιν μίαν ελευθέραν, ευτυχή και ευδαιμονούσαν χώραν, όπου θα ζήτε μεταξύ σας ειρηνικώς και ησύχως με τους γείτονάς σας.
Στρατηγός ΣΚΟΜΠΥ

ΜΙΑ  ΔΗΛΩΣΙΣ  ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΣΚΟΜΠΥ
Εξ άλλου ο στρατηγός Σκόμπυ ανεκοίνωσε χθές το απόγευμα τα εξής εις επεξήγησιν της προκηρύξεως την οποίαν εξέδωκε και την οποίαν βλέπουν οι αναγνώσται μας κατωτέρω.
«Αισθάνομαι ότι ο Ελληνικός Λαός είνε λίαν ανήσυχος, λόγω της φημολογουμένης παραιτήσεως μελών της Κυβερνήσεως και των διαδόσεων περί πιθανών ταραχών. Θεωρώ σκόπιμον να επαναλάβω την διαβεβαίωσιν προς τον Ελληνικόν Λαόν περί των προθέσεων των Βρεταννικών δυνάμεων επί τω σκοπώ αποκαταστάσεως της ησυχίας του κοινού.»

ΟΔΗΓΙΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Χθές την πρωϊαν αεροπλάνα έρριψαν καθ΄ όλην την Ελλάδα τας κατωτέρω δημοσιευομένας διαταγάς του Αρχιστρατήγου Αρχηγού των εν Ελλάδι Συμμαχικών Δυνάμεων Εθνικής Αντιστάσεως και του Υπουργού των Στρατιωτικών.
ΟΔΗΓΙΑΙ
Ο σκοπός της προκηρύξεως ταύτης είνε να καταστήση γνωστά γενικώς εις ολόκληρον τον Ελληνικών λαόν τα μέτρα εκείνα, τα οποία ελήφθησαν διά την συγκρότησιν της νέας Εθνοφυλακής, (η οποία και ήρχισεν ήδη συγκροτουμένη), διά την αποστράτευσιν της πολιτοφυλακής του ΕΑΜ ως και διά την αποστράτευσιν των ανταρτικών δυνάμεων.
Σχετικώς με την αποστράτευσιν των ανταρτικών δυνάμεων, ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Παπανδρέου εδήλωσε δημόσια την 19ην Νοεμβρίου 1944 τα εξής:
«Αποτελεί ήδη οριστικήν απόφασιν ολοκλήρου της κυβερνήσεως, με την ανεπιφύλακτον ομοφωνίαν και του ΕΑΜ και του Κομμουνιστικού Κόμματος όπως η αποστράτευσις των δυνάμεων της εθνικής μας αντιστάσεως, πραγματοποιηθή ανυπερθέτως την 10ην Δεκεμβρίου.
Την εκτέλεσιν της κυβερνητικής ταύτης αποφάσεως έχει αναλάβει ο Αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων εν Ελλάδι Στρατηγός Σκόμπυ».
1.Συμφώνως προς τας διαταγάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως, η Εθνοφυλακή σχηματίζεται εις τας ακολούθους πόλεις κατά την περίοδον από 24 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου: Αθήνας, Κορωπί, Μέγαρα, Θήβας, Χαλκίδα, Άμφισσαν, Κόρινθον, Πάτρας, Πύργον, Καλάμας, Τρίπολιν, Σπάρτην, Θεσσαλονίκην, Μυτιλήνην.
2.Η Εθνοφυλακή θα σχηματισθή εις την υπόλοιπον Ελλάδα εις κέντρα τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερον, κατά την περίοδον 10-17 Δεκεμβρίου.
3,Αι επίσημοι διαταγαί της Κυβερνήσεως διά την πρόκλησιν της κλάσεως 1936 προς σχηματισμόν της Εθνοφυλακής εξεδόθησαν προς απάσας τας ενδιαφερομένας αρχάς και ερρίφθησαν ως φυλλάδια από αέρος.

2. Δια τον σχηματισμόν της Εθνοφυλακής, στελέχη Ελλήνων αξιωματικών αποστέλλονται εις τας σημειουμένας πόλεις εν τη άνω παραγράφω 1. Η Εθνική Κυβέρνησις προσκαλεί όλους τους Έλληνας και ειδικώς τους υπό στρατιωτικήν διοίκησιν να προσφέρουν εις τους ως άνω Έλληνας αξιωματικούς πάσαν δυνατήν συνεργασίαν προς εκτέλεσιν των καθηκόντων των και την πληρεστάτην των αρωγήν εις τους άνδρας της κλάσεως 1936 οίτινες καλούνται προς σχηματισμόν της Εθνοφυλακής.
Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
3.  Συγχρόνως με τον σχηματισμόν της Εθνοφυλακής, η πολιτοφυλακή ΕΑΜ αποστρατεύεται κατόπιν της αποφάσεως της κυβερνήσεως. Εδόθησαν οδηγίαι εις την πολιτιφυλακήν ΕΑΜ να παραδώση τα καθήκοντά της εις την Εθνοφυλακήν εις τας περιοχάς τας σημειουμένας εν τη παραγράφω 1, την 1ην Δεκεμβρίου και εις την υπόλοιπον Ελλάδα την 17ην Δεκεμβρίου. Κάθε πολίτης ή στρατιώτης δέον να βοηθήση όπως τούτο εκτελεσθή εν τάξει και εν πνεύματι συνεργασίας.
ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
4. Συνφώνως προς το διάταγμα της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όλοι οι αντάρται θα αποστρατευθούν κατά την περίοδον την αρχομένην από της 10ης Δεκεμβρίου και λήγουσαν την 20ην Δεκεμβρίου.
5.  Κέντρα αποστρατεύσεως θα εγκαθιδρυθούν εις τους ακολούθους τόπους:
Αθήνας, Ελευσίνα, Θήβας, Χαλκίδα, Κόρινθον, Πάτρας, Πρέβεζαν, Ιωάννινα, Αγρίνιον, Λαμίαν, Λάρισαν, Τρίκκαλα, Θεσσαλονίκην, Κοζάνην, Δράμαν, Μυτιλήνην.
Εις αυτά τα κέντρα αντιπρόσωποι της Εθνικής κυβερνήσεως θα εκτλούν την αποστράτευσιν, θα κανονίσουν την παραλαβήν όλων των όπλων των ανηκόντων εις πρόσωπα ή μονάδας πυρομαχικών και μεταγωγικών.
6. Δια την εξασφάλισίν ταχείας και τακτικής αποστρατεύσεως θα μετακινηθούν προς  το πλησιέστερον κέντρον αναγραφόμενον εν τη άνω παράγραφο  5.
Ευθύς ως η αποστράτευσις περατωθή οι αντάρται θα επανέλθουν αμέσως και ειρηνικώς εις τας εστίας των.
7. Τα βρετανικά στρατεύματα καθ΄ άπασαν την Ελλάδα διετάχθησαν να προσφέρουν πάσαν ερωγήν και υποστήριξιν διά τον σχηματισμόν της Εθνοφυλακής και διά την αποστράτευσιν της πολιτοφυλακής ΕΑΜ και των ανταρτικών δυνάμεων, εφόσον τούτο θέλει απαιτηθή υπό των αντιπροσώπων της Εθνικής Κυβερνήσεως διά την εκτέλεσιν των κυβερνητικών αποφάσεων.
Νοέμβριος 1944
(Εκ του Υπουργείου των Στρατιωτικών)

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΓΗ  ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΣΚΟΜΠΥ
Προς  άπαντας τους αξιωματικούς και άνδρας της ελληνικής αντιστάσεως. Έφτασε ήδη ο καιρός κατόπιν του τέρματος του ηρωϊκού και επιτυχούς αγώνος σας εναντίον του Γερμανικού κατακτητού όπως η Εθνοφυλακή, ήτις ήδη σχηματίζεται, αναλάβη την ευθύνην διά την τήρησιν του νόμου και της τάξεως καθ΄ άπασαν την Ελλάδα και διά σας όπως επιστρέψετε εις τας εστίας σας.
Αποβλέπω προς σας όπως αι οδηγίαι της ελληνικής Κυβερνήσεως εκτελεσθούν εν τάξει και κατά τρόπον αρμόζοντα εις στρατιώτας, εν πλήρει πνεύματι εγκαρδίου συνεργασίας. Τότε θα είσθε ελεύθεροι όπως επιστρέψητε τετιμημένοι εις τας εστίας σας έν γνώσει ότι εξετελέσατε πιστώς το καθήκον σας.
Έχω πεποίθησιν ότι όλοι σας οι οποίοι επάθατε τόσας ταλαιπωρίας και επολεμήσατε τόσον χρόνον και τόσον γενναίως διά την απελευθέρωσιν της χώρας σας, θα εκτελέσετε τα τελευταία ταύτα καθήκοντα, τα οποία σας ανετέθησαν ασυζητί και χωρίς καθυστέρησιν. Κάμνοντες τούτο θα ενισχυθήτε και θα ενθαρρυνθήτε από την γνώσιν ότι επιτύχετε την στιγμήν κατά την οποίαν η ΕΛΛΑΣ θα δρέψη τους καρπούς της νίκης και θα απολαύση την ειρήνην και ευτυχίαν την οποίαν τόσον ευγενώς εκέρδισε κατόπιν τόσων βασάνων και ηρωϊσμού τα οποία σείς και ολόκληρος ο ελληνικός Λαός υποφέρατε

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ  κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Πρό της παραιτήσεως των υπουργών της αριστεράς, ο κ. Πρωθυπουργός προέβη την εσπέραν εις τας κάτωθι δηλώσεις:
«Αναμένω την τελικήν απάντησιν των υπουργών της αριστεράς παρατάξεως και θέλω να ελπίζω και την τελευταίαν στιγμήν, ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Κυβέρνησιν, ώστε να διατηρηθή η καθολική εθνική ενότης, η απαραίτητος διά την εξυπερέτησιν των συμφερόντων και του Λαού και του Έθνους.           

Σημείωση : Η αιτία της «Δεκεμβριανής στάσης» δεν ήταν η διάλυση του «στημένου» συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος με νεκρούς ,την 3-12-1944, όπως προπαγανδιστικά αναφέρουν οι αριστεροί , ήδη μια μέρα νωρίτερα ο "Γενικός Στρατηγός"- «ΓΕΡΟΣ» δίνει την κατωτέρω διαταγή για να αρχίσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις *(*Δημοσιεύτηκε στο «ΤΟΤΕ» μηνιαίο περιοδικό για την Ελληνική Ιστορία- 1988 -Τεύχος 36) 



ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΤΑΤΗΓΕΙΟΝ
Υπουργοί μας παρητήθησαν στοπ. Κατ' εξακριβωμένας πληροφορίας Ζέρβας ανεχώρησε εσπευσμένως εις Ήπειρον ίνα ενεργηθεί γενικήν επιστράτευσιν και επιτεθεί καθ΄ ημών στοπ. Προετοιμάσατε και κινητοποιήσατε ογδόην, πρώτην, ενάτην και δεκάτην μεραρχίαν άνευ ουδεμιάς χρονοτριβής προς επίθεσιν εναντίον Ζέρβα προτού προλάβει να επιστρατευθεί στοπ. Αναφέρατε πρωτοβουλίαν από Ζέρβα στοπ. Άμα πέρατι προετοιμασίας επιτεθείτε στοπ. Διατάξατε άμεσον διάλυσιν Εθνοφυλακής καθ' άπασαν Ελλάδα με πολιτικά και εν ανάγκη βίαια μέσα στοπ.
2.12.44
                                                                  (Υπογραφή)
                                                             (ΓΕΡΟΣ) ΓΕΩΡΓΗΣ ΣΙΑΝΤΟΣ



(38). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -7ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.


ΔΙΑΤΑΓΗ
ΤΟΥ  ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ  ΣΚΟΜΠΥ
-------
Ο Αρχιστράτηγος ΣΚΟΜΠΥ, Αρχηγός των εν Ελλάδι Συμμαχικών Δυνάμεων εξέδωκε χθές την κάτωθι Διαταγήν:
«Περί της συμμετοχής πολιτών ως εθελοντών εις στρατιωτικάς επιχειρήσεις».
Αν και εκτιμάται το γεγονός ότι πολλοί πολίται επιθυμούν να αναλάβουν τα όπλα διά να βοηθήσουν τας δυνάμεις της κυβερνήσεως εν τούτοις δεν δυνάμεθα να επιτρέψωμεν τούτο.
Αι μόναι αρμόδιαι Ελληνικαί Ένοπλοι Δυνάμεις είναι αι εξής:
1)Η Ορεινή Ταξιαρχία.  2) Η Χωροφυλακή. 3) Η Αστυνομία Πόλεων και  4) Η Εθνοφυλακή.
Ως εκ τούτου εδόθησαν διαταγαί όπως πάς φέρων πολιτικήν περιβολήν, όστις ευρεθή οπλοφορών, να αφοπλίζεται και να συλλαμβάνεται είτε συμμετέχει εις μάχην είτε όχι.
Ρ. Μ. ΣΚΟΜΠΥ
Αντιστράτηγος
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΞΗΡΑΣ


Η ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ.  ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΝ
ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ, ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΑΠΑΓΟΥΝ,ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝΟΥΝ
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΣ ΣΦΑΓΕΝΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ
Με μοναδικόν σκοπόν και όπως διά παντός μέσου επιβάλλουν την δικτατορίαν του προλεταριάτου, οι ένοπλοι αδιάλακτοι της άκρας αριστεράς εξαπέλυσαν, από τριών μερών γενικήν επίθεσιν εναντίον των αντιφρονούντων πολιτών της πόλεως Αθηνών και των προαστείων. Η επίθεσις εστράφη κυρίως κατά των αστυνομικών οργάνων.
Ούτω κατά την χθεσινήν αιματηράν συμπλοκήν απήχθησαν όλοι οι αστυνομικοί του 2ου Αστυνομικού Τμήματος πλήν ενός υπαστυνόμου και τεσσάρων αστυφυλάκων οι οποίοι μετά δραματικήν περιπέτειαν κατώρθωσαν να διαφύγουν την σύλληψιν των κακούργων. Εις το Β΄ Αστυνομικόν Τμήμα εφονεύθη είς αστυφύλαξ και πέντε ετραυματίσθησαν, των δε απαχθέντων αγνοείται η τύχη.
Εις το Δ΄ Αστυνομικόν Τμήμα ετραυματίσθη μάλλον σοβαρώς ο υπαστυνόμος Κουμουράς.
Αιφνηδιαστικήν επίθεσιν υπέστησαν και οι αστυνομικοί της Καλλιθέας. Εκ της αιματηράς και αγρίας αυτής επιθέσεως, η αστυνομία Καλλιθέας θρυνεί δύο νεκρούς αστυφύλακας, πολλούς τραυματίας και είκοσι αγνοουμένους. Ο υπαστυνόμος Λεοντίνος υπηρετών εις Καλλιθέαν συνελήφθη και ωδηγήθη εις την πλατείαν και αφού υπέστη τα πλέον απάνθρωπα βασανιστήρια, εξετελέσθη. Εις το Περιστέρι ομάς ενόπλων ελασιτών επετέθη εναντίον του παραρτήματος Ασφαλείας της Αστυνομίας Πόλεων, και συνέλαβε τον διοικητήν του παραρτήματος Γεροστάθην τον οποίον ωδήγησε εις την κομμουνιστικήν αχτίδα. Εκεί συνεστήθη έκτατον δικαστήριον και κατεδίκασε τον ήρωα Γεροστάθην εις θάνατον. Επικολούθησαν απάνθρωπα βασανιστήρια και τέλος ο Γεροστάθης ωδηγηθείς εις την πλατείαν εξετελέσθη.
Διαρκούσης της επιθέσεως εναντίον του εννάτου αστυνομικού τμήματος Θησείου, Ελασίται ένοπλοι διέρρηξαν και ελεηλάτησαν πολλάς οικίας αντιφρονούντων και συνέλαβον τρείς πολίτας, των οποίων τα ονόματα εδημοσιεύθησαν εις το χθεσινόν μας φύλλον, τους οδήγησαν εις την πλατείαν και αφού τους εβασάνισαν, τους εξετέλεσαν.
Ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας αεριόφωτος του Δήμου Αθηναίων Σπ. Λιζάρδος, απήχθη εκ της οικίας του, και εξετελέσθη ενώ άλλοι ένοπλοι ετραυμάτισαν την σύζυγόν του, και τον υιόν του, και διήρπασαν τα υπάρχοντα της οικίας του. Επίσης απήχθη ο μηχανικός της Τηλεφωνικής Εταιρείας Παναγιώτης Θαλασσινός, του οποίου μέχρι της στιγμής η τύχη αγνοείται. Ως φαίνεται, ο ατυχής Θαλασσινός  έπεσε και αυτός θύμα της θηριωδίας των κομμουνιστών.
Εις την πλατείαν Κολωνακίου εδολοφονήθη κατά τον πλέον αγριώτερον και απάνθρωπον τρόπον, ο Ταγματάρχης Κωνσταντίνος Αγγελάκης. Εις την διασταύρωσιν των οδών, Σόλωνος και Ασκληπιού ετραυματίσθησαν, ο αστυφύλαξ Ιωάννης Πλασσαράς και έτερος αστυνομικός αγνώστου επωνύμου. Οι τραυματισθέντες απήχθησαν υπό ελασιτών εις Τουρκοβούνια και αγνοείται η τύχη των.
Μέχρι των νυκτερινών ωρών της χθές εις μόνον το τρίτον Αστυνομικόν Τμήμα, παρεδόθησαν περισσότεροι από τριακόσιοι ελασίται. Οι συλαμβανόμενοι παραδίδονται εις τας Αγγλικάς Αρχάς. Σημαντικός αριθμός ενόπλων ελασιτών παρεδόθησαν και εις άλλα αστυνομικά Τμήματα, εις την Χωροφυλακήν και την Ορεινήν Ταξιαχίαν. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν, Βούλγαροι, Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώται.
Εις τους συνοικισμούς και τα προάστεια οι γνωστοί καθοδηγηταί, του κομμουνιστικού κόμματος, παρώτρυναν με τα χωνιά τον πληθυσμόν να κατέλθουν τα γυναικόπαιδα εις την πόλιν, και να ζητήσουν την αναστολήν των στρατιωτικών μέτρων δι΄ ευνοήτους λόγους.
Εις το Χαλάνδρι χθές εκρούοντο δαιμονιωδώς οι κώδωνες των εκκλησιών, διά την δήθεν νίκην των κομμουνιστών και την ανάληψιν της εξουσίας από τον σύντροφόν των Σιάντον. Οι κάτοικοι των προαστείων υφίστανται από τους ελασίτας πρωτοφανή τρομοκρατίαν. Μεταξύ των θυμάτων, τα οποία εσφαγιάσθησαν υπό των κομμουνιστών είναι και ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης Θ. Σκυλακκάκης.
Το ατυχές θύμα συνελήφθη εντός της οικίας του κειμένης επί της οδού Κυκλάδων, όπου και ετραυματίσθη και η σύζυγός του, απήχθη προς άγνωστον κατεύθυνσιν, και την επομένην πρωϊαν το πτώμα του ευρέθη έξωθι της θύρας.
Οι ελασίται διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις ότι η Ορεινή Ταξιαρχία, προσεχώρησεν εις το Ε.Λ.Α.Σ. και ότι η Αστυνομία παραδίδει τα όπλα εις τους ελασίτας.
Όλαι αυταί αι διαδόσεις είναι ψευδείς. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα ένοπλα τμήματα Ορεινή Ταξιαρχία, Χωροφυλακή, Εθνοφυλακή, Αστυνομία Πόλεων, συνεργάζονται με τας Αγγλικάς Αρχάς, δια την εκκαθάρισιν της πόλεως και των προαστείων, από το Κομμουνιστικόν μίασμα.

ΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΙ
ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Η μανία των σκοτεινών ανθρώπων της αισχράς τρομοκρατίας και της βίας, εξεδηλώθη πλήρως κατά την χθεσινήν ημέραν, εναντίον των αστυνομικών τμημάτων και των κτιρίων των κατεχομένων υπό ανδρών της Χωροφυλακής. Ούτε από των πρωϊνών ωρών της χθές ήρχισαν συνδυασμέναι επιθετικαί ενέργειαι ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ, εναντίον των αστυνομικών τμημάτων , δεύτερου, τέταρτου, τροχαίας κινήσεως και Γενικής Ασφαλείας, ενώ άλλα ένοπλα τμήματα επιτίθενται μετά πρωτοφανούς λύσης εναντίον του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, του Αρχηγείου Χωροφυλακής και της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής.
Εις βοήθειαν των αστυνομικών τμημάτων, αλλά και των συνοικιών της πόλεως αι οποίαι υφίσταντο, τον κίνδυνον της τρομοκρατίας των Ελασιτών, έσπευσαν Αγγλικά τμήματα, τα οποία απηλευθέρωσαν ολόκληρον σχεδόν την συνοικίαν της Πλάκας, ως και τα Αστυνομικά Τμήματα, Τέταρτον, Τροχαίαν και Γενικήν Ασφάλειαν. Κατά εκαντοντάδας παρεδίδοντο και αφωπλίζοντο οι Ελασίται από τας Αγγλικάς Μονάδας.
Χαρακτηριστικόν γεγονός του αγώνος του οποίου ισχυρίζονται ότι διεξάγουν οι Κομμουνισταί διά την κατασφάλισιν των Δημοκρατικών ελευθεριών, είναι ότι μεταξύ των συλλαμβανομένων, πλείστοι είναι Βούλγαροι Κομιτατζήδες, ως και Γερμανοί και Ιταλοί Στρατιώται.



(39). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

Ο κ. ΑΒΡΑΑΜ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΣIΛΟΓΟΥΣ
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Αβρααάμ, εδήλωσεν ότι η κυβέρνησις, ευθύς ως συνέβησαν τα γεγονότα των φυλακών Αβέρωφ, διέταξε να καταβληθή πάσα προσπάθεια όπως συλληφθούν εκ νέου οι δοσίλογοι, οίτινες εξ αιτίας της επιδρομής των στασιαστών διέφυγον. Ήδη συνελήφθησαν εκ νέου πλείστοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Ράλλης. Τινές εφονεύθησαν ή ετραυματίσθησαν κατά την μάχην, άλλοι δε περιήλθον εις χείρας των ελασιτών και αγνοείται η τύχη των.
Ευθύς ως αποκατασταθή η τάξις, θα επαναλειτουργήσουν ειδικά δικαστήρια δια την παραπομπήν τούτων. Η λειτουργία των δικαστηρίων τούτων διεκόπη, λόγω της στάσεως.
Το ΕΑΜ, δια της μονοπωλήσεως, ενόθευσε την υπόθεσιν της τιμωρίας των δοσιλόγων, ενώ η κυβέρνησις την επηγγέλθη προς ικανοποίησιν καθολικού εθνικού αιτήματος.
Διεπιστώθη διά των ανακρίσεων ότι πολλοί εκ των συνεργασθέντων μετά των γερμανών συνεργαζόνται σήμερον με το ΕΑΜ, πολλοί δε κρατούμενοι ελευθερώθησαν κατά τας τελευταίας ημέρας υπό των στασιαστών έναντι καταβολής σεβαστών χρηματικών ποσών εις το ΕΑΜ.

(40). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΤΑ  ΤΑΓΜΑΤΑ  ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ
Κατά πληροφορίας παρεχομένας αρμοδίως η προσέλευσις διά τα τάγματα Εθνοφυλακής συνεχίζεται ικανοποιητικώς εις την πρωτεύουσαν και τον Πειραιά. Ήδη, εσχηματίσθησαν πλήρως 15 τάγματα έκαστον εκ των οποίων αποτελείται από 15 αξιωματικούς και 530 οπλίτας.
Εις έκαστον εξ αυτών έχουν αποσπασθή και 15 αστυνομικοί διά την άσκησιν κυρίως αστυνομικών καθηκόντων.
Τα τάγματα ταύτα τα οποία χρησιμοποιούνται διά την κατοχήν των συνοικιών τας οποίας εκκαθαρίζουν αι κυρίως μάχιμοι δυνάμεις, έχουν μέχρι τούδε απωλείας ανερχομένες εις 13 νεκρούς και 62 τραυματίας.
Αι μονάδες αυταί είναι οπλισμέναι με βρεττανικά όπλα, πρόκειται δε να τους δοθή και αριθμός οπλοπολυβόλων.
Το συσσιτιόν τους έχει απολύτως εξομοιωθή μετά των λοιπών Ελλήνων και Βρεττανικών δυνάμεων με τας οποίας συνεργάζονται.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΣΙΤΩΝ
Ο συλληφθείς από των Ελασιτών συνταγματάρχης της χωροφυλακής Σωτήριος Οικονομόπουλος εσφάγη, η δε κεφαλή του αποκοπείσα περιεφέρετο επί κοντού εις την συνοικίαν Κυψέλης.
-Συνελήφθη υπό των Ελασιτών ο στρατηγός κ. Αλ. Οθωναίος μετά της συζύγου του και του τέκνου του.
Επίσης συνελήφθησαν ο πρώην πρύτανες του Πολυτεχνείου κ. Θεοφανόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου κ. Αναστασιάδης.
-Ο εκδοθείς σήμερον «Ριζοσπάστης» περιείχε μακρόν άρθρον υβριστικού περιεχομένου κατά του στρατηγού κ. Ν. Πλαστήρα.
Εις το αυτό φύλλον αναγράφεται ότι οι Ελασίται έχουν ανατινάξει το ξενοδοχείον της Κηφισσιάς «Σέσιλ», το δε ξενοδοχείον «Πεντελικόν» είνε ημικαταστραμένον.

(41). ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

TΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΕΑΜΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το ακριβές κείμενο του σχεδίου απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που επέδωσαν χθές το μεσημέρι οι υπουργοί της εαμικής παράταξης στον κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
1)Την 10η Δεκεμβρίου θα αποστρατευθούν αι δυνάμεις της Εθν. Αντιστάσεως ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΔΕΣ, Ορεινή Ταξιαρχία, Ιερός Λόχος. Καθώς και οι στρατιωτικοί σχηματισμοί οι ευρισκόμενοι εις μέσην Ανατολήν συμπεραλαμβανομένων και των τμημάτων Χωροφυλακής Μέσης Ανατολής. 2) Εις την Κρήτην δεν θα γίνει αποστράτευση των ανταρτικών δυνάμεων εφ΄ όσον είναι ζώνη επιχειρήσεων. 3) Άπαντες οι αποστρατευόμενοι θα τύχουν των δεουσών ηθικών και υθίκών αμοιβών. 4) Μόνον την Κυβέρνησιν ανήκει το δικαίωμα της στρατολογίας εθελοντικής είτε υποχρεωτικής. 5) Άπαντες οι εν τη Μέση Ανατολή κρατούμενοι αξιωματικοί και οπλίται αμνηστεύονται και θα επανέλθουν το ταχύτερον μερίμνη της Κυβερνήσεως εις την Ελλάδα. 6) Τα στελέχη και οι άνδρες του σώματος της Χωροφυλακής θα τεθούν υπό την κρίσιν του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου καθώς και των περαιτέρω Στρατιωτικών Συμβουλίων. Όσοι αξιωματικοί και άνδρες θωρηθούν υγιά στοιχεία θα ενταχθούν εις το νέο σώμα της Εθνοφυλακής, εις το οποίο επίσης θα ενταχθούν και όσοι αξιωματικοί και άνδρες της Εθνικής Πολιτοφυλακής κριθούν κατάλληλοι υπό των οικείων Στρατιωτικών Συμβουλίων.
Από σήμερον και μέχρι εκκαθαρίσως των οι άνδρες της Χωροφυλακής τίθεται εκτός υπηρεσίας και αποστέλλονται εις τας εστίας των αφοπλιζόμενοι και διατειθέμενου του οπλισμού των στην Εθνοφυλακήν. 7) Η Εθνική Πολιτοφυλακή θα παραδώσει υπηρεσίαν εις την προσωρινήν Εθνοφυλακήν την 1ην και την 17ην Δεκεμβρίου 1944 συμφώνως προς τας εκδοθείσας διαταγάς και θα αποστρατευθεί. Η κλάσις του 1936 επιστρατεύται εις όλας τας επαρχίας του κράτους. 8) Μέχρι της 10ης Δεκεμβρίου θα έχει εκκαθαριστεί το σώμα της Αστυνομίας τουλάχιστον ως προς τα ανώτερα στελέχη. 9) Η φρούρηση των δημοσίων ιδρυμάτων, φυλακών, αποθηκών και εν γένει η τήρησις της τάξεως και ασφαλείας ενεργείται μόνον υπό των νομίμων ελληνικών δυνάμεων. -10) Η εκτέλεσις των ανωτέρω αποφάσεων της Κυβερνήσεως ανατίθεται εις το Υπουργείον Στρατιωτικών.
11) Θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του νόμου των Κυρώσεων, ώστε μέχρι της 10ης Δεκεμβρίου να έχουν εκδοθεί αι αποφάσεις των κυριωτέρων αρχηγών της εθνοπροδοσίας-Ράλλη, Λάμπου, Παπαδόγκωνα, Μποραντά, Πλυτζανόπουλου, Παπαθανασόπουλου, Πάγκαλου, Παρθενίου κλπ.
12) Η ανασύνταξις της λειτουργίας του Κράτους, Δικαιοσύνης, Διοικήσεως και Οργανισμών Δημοσίου δικαίου θα γίνει το ταχύτερον συμφώνως προς το πνεύμα των προγραμματικών κατευθύνσεων της Κυβερνήσεως. Αι διοικήσεις των οργανώσεων θα προέρχονται από ελευθέραν εκλογήν των μελών των.
13) Θα επιδιωχθεί η συντόμευσις της διενεργείας του Δημοψηφίσματος διά το Πολιτειακόν υπό τον όρον πάντοτε της πλήρους γνησιότητος. 14) Κατ΄αρχήν αι συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συναθροίσεις είναι ελεύθεροι. Εξουσιοδοτείται όμως ο Υπουργός των Εσωτερικών όπως λάβει τα ακόλουθα μέτρα:
α) Επιτρέπει διαδηλώσεις μόνον κατόπιν αδείας του. Αι συγκεντρώσεις εις κλειστούς χώρους θα ανακοινούνται απλώς. Απαγορεύεται όμως όπως μετατρέπονται σε διαδηλώσεις. β) Διώκει τους οπλοφορούντας. δ) Απαγορεύει την αναγραφή συνθημάτων εις τους τοίχους. Θα ορισθούν χώροι όπου θα επιτρέπεται η τοιχοκόλλησις εντύπων καθώς και η τοποθέτησις πινακίδων. ε) Απαγορεύει οργάνωσιν προπαγάνδας, υπέρ του φασισμού και γενικά προπαγάνδαν και δράσιν εναντίον των λαϊκών ελευθεριών.
                                Εν Αθήναις τη 29η Δεκεμβρίου 1944
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ    Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ     ΤΑ ΜΕΛΗ

(Από το Ριζοσπάστη της 30/11/44
Κομμουννιστική Οργάνωση Ιδιωτικών και Τραπεζικών Υπαλλήλων) 


(42). Εφημερίς :"Η ΕΛΛΑΣ" -30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.


ΚΑΙΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Χθες την νύκτα τρομοκράται του Κ.Κ.Ε. έθεσαν πύρ εις ολόκληρον το τετράγωνον του κινηματοθεάτρου Αλάμπα. Η πυρκαϊά έλαβε τεραστίας διαστάσεις και μέχρι της στιγμής καθ΄ ήν το φύλλον μας τίθεται επί του πιεστιρίου η πυρκαϊά δεν είχε κατασταλή.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

ΑΝΤΙΝΑΞΙΣ  ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ
Το γνωστόν επί της οδού Ερμού Εργοστάσιον κλωστών «Κιθάρα» των αδερφών Θεoδωρακοπούλου, εις το οποίον απησχολούντο διακόσιοι εργάται ανετινάχθη διά δυναμίτιδος υπό των τρομοκρατών κομμουνιστών την δευτέραν ημέραν των χριστουγέννων. Όλαι αι μηχανανικαί εγκαταστάσεις κατεστράφησαν τελείως το δε εμπόρευμα απηθρακώθη.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΕΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ
ΠΟΛΛΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΦΑΓΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
ΤΟΥΣ ΕΙΧΟΝ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ-ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ

Τραγικόν και μακάβριον δείγμα της εγκληματικής μανίας των αιμοσταγών ελασιτών απεκαλύφθη υπό των αρμοδίων αρχών εις την ανατολικήν πλευράν του λόφου Φιλοπάππου δηλαδή εις περιοχήν προσφάτως επελευθερωθείσαν. Επί τη βάσει πληροφοριών των περιοίκων αι στρατιωτικαί και αστυνομικαί αρχαί διεπίστωσαν ότι εις το σημείον τούτο, το κείμενον ακριβώς άνω του ναού του Αγίου Νικολάου, εγένοντο σφαγαί και εκτελέσεις εθνικιστών και διαφόρων άλλων αντικομμουνιστών. Τα πτώματα των εκτελεσθέντων είχον ριφθή εις έν βαθύτατον μεγάλο φρέαρ από το οποίον ανεδίδετο φοβερά δυσοσμία. Η ιατροδικαστική υπηρεσία εν συνεργασία μετ΄ ανδρών του Πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι διέθετον ειδικάς αρπάγας ανέσυρε χθές το πρωϊ το εν μετά το άλλο τα πτώματα. Μέχρι της στιγμής έχουν ανασυρθή 10 πτώματα, φέροντα διάφορα θανατηφόρα τραύματα διά μαχαιριών ή πολαπλά δι΄ οπλοπολυβόλων.

ΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΑΙ  ΕΠΙ  ΤΟΠΟΥ
Επί τόπου έφθασαν και οι ενταύθα Άγγλοι και Αμερικανοί πολεμικοί ανταποκριταί ως και ξένοι φωτορεπόρτερς ζητήσαντε να παρακολουθήσουν το τραγικόν θέαμα. Ταυτοχρόνως συνέρευσαν και οι περίοικοι ιδίως δε οι κατοικούντες των απέναντι του λόφου οικιών οι οποίοι και αφηγήθησαν φρικιαστικάς λεπτομερείας. Συμφώνως προς αυτάς από της Κυριακή μέχρι της Πέμπτης, της πρώτης εβδομάδος των γεγονότων, οι τρομοκράται του Κ.Κ.Ε. εξετέλεσαν εκεί όσους εκ των κατοίκων Κουκακίου και Γαργαρέτας εγνώριζον ως μη κομμουνιστάς.
ΤΡΑΓΙΚΑΙ  ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΙ
Οι περίοικοι ήκουον τας διαμαρτυρίας τας φωνάς και τας απέλπιδας επικλήσεις των τραγικών θυμάτων. Μερικοί εφώναζαν: «τι σας εκάμαμε;, γιατί μας σκοτώνετε;» και άλλοι εκραύγαζον «βοήθεια, βοήθεια». Τέλος ηκούσθη ή φωνή μικρού παιδιού το οποίον εκραύγαζε΅»Γιατί με σκοτώνης Κώστα.»
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ  ΠΤΩΜΑΤΩΝ
Εκ των πτωμάτων ενεγνωρίσθη το ανήκον εις τον καφεπώλην Ν. Σταυρακάκην (Πλ. Γαργαρέττας), υπάρχουν δε ενδείξεις ότι έτερον ανήκει εις τον πρόεδρον της Ε.Ο.Χ.Α. Ν. Μοιράγιαν, άλλο εις τον ταγματάρχην Χαμόδρακαν, του οποίου πιθανώτατα έχουν δολοφονιθή και τα τρία παιδιά. Σημειωτέον ότι τα πτώματα έχουν φρικωδώς παραμορφωθή, τα περισσότερα δε είναι γυμνά, διότι οι «ηρωϊκοί ελασίτες» τους αφήρεσαν ρούχα και παπούτσια. Κατά τας μαρτυρίας κάπου πλησίον υπάρχουν και ομαδικοί τάφοι εκτελεσθέντων. Οι περίοικοι τονίζουν ότι το εκτελεστικό απόσπασμα των δημίων είχεν επί κεφαλής τον κομμουνιστήν τρομοκράτην Δ. Κωντοκωνσταντήν. Αι έρευναι συνεχίζονται.

            (43). Εφημερίς :"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΑΟΣ" -30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΥ ΑΓΡΙΟΤΗΤΟΣ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΦΩΣ
ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΟΥΜΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΑΣ
ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΚΟΥΚΑΚΙΟΥ
Όσο προχωρεί η απελευθέρωσις των Αθηνών, επί τοσούτον έρχονται εις φώς τα ανηκούστου φρικαλεότητος εγκλήματα των ελασιτών. Αι τραγικαί συνθήκαι υπό τας οποίας εξετελέσθησαν αθώοι πολίται εθνικοφρόνων αισθημάτων μετά των νεαρών τέκνων των, ως τας αφηγήθησαν κατεχόμενοι ακόμη από την φρίκην και τον τρόμον οι παριστώντες περίοικοι είναι αδύνατον ν΄ αφήσουν ασυγκίνητον την ελληνική καρδιά και γενικότερον κάθε άνθρωπον. Και όμως μόνον οι ελασίται με τη μαύρην ψυχήν αδίστακτα προβαίνουν εις τα εγκλήματά των χωρίς να αισθάνωνται την παραμικράν συγκίνησιν διά τα διαπραττόμενα τερατουργήματά των.
          Εις την άλυσον των πολλών εγκλημάτων προστίθεται και το θρυλικόν πλέον καταστάν «φρέαρ του Κουκακίου».
          Οι κάτοικοι της προς το μνημείον του Φιλοπάππου περιοχής από την ημέραν της στάσεως μέχρι της απελευθερώσεώς των, από τα αγγλικά στρατεύματα και την εθνοφυλακήν έζησαν στιγμές πρωτοφανούς τρόμον και φρίκης. Η απελευθέρωσις δεν τους εγλύτωσεν μόνον από τους στυγερούς εγκληματίας του Κ.Κ.Ε. αλλά και από τον κίνδυνον της μολυσμένης ατμοσφαίρας λόγω της αποσυνθέσεως των πτωμάτων τα οποία είχον ρίψη εις ένα ακάλυπτον φρέαρ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ
Ευθύς μετά την απελευθέρωσιν οι κάτοικοι μετέβησαν εν σώματι εις τας αστυνομικάς και στρατιωτικάς αρχάς και κατήγγειλαν ότι εις το επί της οδού Πινότση ευρισκόμενον φρέαρ αι Ελασίται είχον ρίψη αρκετά πτώματα εθνικοφρόνων πολιτών τους οποίους είχον εκτελέση υπό τα ομματά των.
Η αφήγησίς των υπήρξε αρκετά σπαρακτική, οι περισσότεροι δε τούτων κατ΄ αυτήν έκλαιον. Ιδιαιτέρως διεξετραγώδησαν πρόσφατον εκτέλεσιν νέου ο οποίος τους παρεκάλει ονομαστί προφανώς γνωρίζων τους δημίους του.
-Γιατί βρε Κώστα με σκοτώνεις; Τι έκανα εγώ;
Ηκολούθει το υβρεολόγιον του δημίου του και ο ατυχής τον ικέτευε εις ό,  τι ιερόν και όσιον επίστευε.
-Για το Θεό λυπηθήτε με. Δεν έχετε μάννα και σείς;
Σε λίγο όμως η σπαρακτική επίκλησις διεκόπη εις το άκουσμα ενός πυροβολισμού. Κάτι αγοραίες βλαστήμιες, βιαστικά βήματα, και ένας βαρύς γδούπος επεσφράγισαν το ανείπωτο δράμα.
Η ΑΥΤΟΨΙΑ
Χθες την 9ην πρωϊνήν ο ιατροδικαστής κ. Μελισσηνός ειδικόν συνεργείον της σημάνσεως αστυνομικαί και δικαστικαί αρχαί, καθώς και οι ευρισκόμενοι ενταύθα ξένοι δημοσιογράφοι επεσκέφθησαν το φρέαρ διά την διενέργειαν αυτοψίας. Κατ΄ αυτήν ανεσύρθησαν περί τα δέκα πτώματα, εξ ών τα πέντε μόνον ανεγνωρίσθησαν, ανήκοντα τα τρία εις τον Ταγματάρχην Χαμόδρακαν με τους υιούς του Ιωάννην και Στέφανον, εις ένα γείτονα καφεπώλην και ένα περίοικον. Τα λοιπά πτώματα μεταφέρθησαν εις το νεκροτομείον προς αναγνώρισαν
Αξιοσημείωτον είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκειαν της αυτοψίας οι Ελασίται εκ μιάς κατεχομένης εκεί πλησίον περιοχής έβαλλον δια πυροβόλου. Παρά τούτο αι αρχαί εξηκολούθησαν το έργο των.

(44). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944.

ΣΥΛΛΗΨΙΣ  ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ  ΜΕ  ΣΤΟΛΑΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΑΞ/ΚΩΝ
Χθές το απόγευμα προ του Στρατοδικείου συνελήφθησαν δύο βούλγαροι με στολήν Έλληνος αξιωματικού. Ο είς εξ αυτών αποπειραθείς να διαφύγη εφονεύθη, ο δε έτερος ετραυματίσθη.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΑΙ  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ  ΔΙΑ  ΤΑ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΕΛΑΣΙΤΩΝ
Άγγλοι και Αμερικανοί δημοσιογράφοι, εις γνώσιν των οποίων περιήλθεν ότι εις πολλάς απελευθερουμένας περιοχάς των Αθηνών είναι σωριασμένα πτώματα εθνικοφρόνων πολιτών, που έχουν εκτελεσθή παρά των ελασιτών, εξέφρασαν την επιθυμίαν να επισκεφθούν τους μακαβρίους αυτούς τόπους.
Πράγματι πολλοί εκ των Άγγλων και Αμερικανών δημοσιογράφων, συνοδευόμενοι και υπό συντακτών μας, μετέβησαν περί ώραν 9ην πρωϊνήν της χθές εις το ανατολικόν μέρος του λόφου του Φιλοππάπου. Καθ΄όλην την διαδρομήν από της συνοικίας Μακρυγιάννη μέχρι του λόφου, οι ξένοι δημοσιογράφοι εξεδήλώσαν ζωηρόν ενδιαφέρον διά την θλιβεράν εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι του τμήματος αυτού των Αθηνών.
Τα ερείπια χαρακτηρίζουν πλέον την σημερινήν φυσιογνωμίαν της συνοικίας Γαργαρέττας. Οι ξένοι μας διαρκώς με το καρνέ των εις το χέρι εσημείωνον πάν ό, τι προσείλκυεν την προσοχήν των.
Εις το άκρον της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη και επάνω εις τας βραχώδης κλιτείς του ανατολικού τμήματος του λόφου του Φιλοππάπου ήτο συγκεντρωμένον αρκετόν πλήθος. Γυναίκες ολοφυρόμεναι και κλαίουσαι μας επληροφόρουν ότι εις το σημείον εκείνο ευρίσκεται «ο του κρανίου τόπος». Με πολύν κόπον οι ξένοι δημοσιογράφοι ανήλθον το απόκρημνον αυτό μέρος, όπου ευρέθησαν πρό ενός απεριγράπτου φρικιαστικού θεάματος. Πέντε πτώματα ανδρών, των οποίων τα πρόσωπα ήσαν σχεδόν παραμορφωμένα, έκειντο το ένα πλησίον του άλλου. Ολίγον πρό της αφίξεως των ξένων δημοσιογράφων σκαπανείς υπό την καθοδήγησιν του ιατροδικαστού τα είχον ανασύρει από ένα πλησίον ευρισκόμενο πηγάδι. Τα δύο εκ των πτωμάτων έφερον τα ευδιάκριτα ίχνη του σφαγιασμού, ενώ τα άλλα έφερον διαμπερή τραύματα εις το κεφάλι, τον θώρακα και την κοιλίαν. Το ένα εξ αυτών ανεγνωρίσθη αμέσως υπό του πλήθους. Ήτο το πτώμα του ιδιοκτήτου του επί της πλατείας της Γαργαρέττας καφενείου Νικ. Σταυρουλάκη.
Το μακάβριον αυτό θέαμα οι ξένοι ανταποκριταί απεθανάτισαν διά των ληφθεισών πολλών φωτογραφιών.
Τη επιμόνω αξιώσει των ξένων μας η εργασία δεν εσταμάτησε μέχρις εκεί. Ο ιατροδικαστής υπεχρέωσε τους σκαπανείς να ανασύρουν από το πηγάδι και τα άλλα ευρισκόμενα εις αυτό πτώματα. Το ένα κατόπιν του άλλου ανασυρόμενα τα πτώματα, μετέδιδον εις τους ξένους ανταποκριτάς και το συγκεντρωμένον πλήθος την φρίκην και τον αποτροπιασμό, διά τα διαπραχθέντα στυγερά εγκλήματα των εαμικών. Εις το μικρό πηγάδι του λόφου εν συνό9λω είχον σωριασθή δέκα πτώματα ανδρών.
Το πλήθος από το φρικιαστικόν αυτό θέαμα ήτο εξαιρετικά ερεθισμένον.
-Κατάρα και ανάθεμα στους δολοφόνους.
-Θάνατος στους προδότες γερμανοβούλγαρους ελασίτες.
Και εν μέσω των φωνών και των αποδοκιμασιών του πλήθους, κατά των ελασιτών δολοφόνων, οι ξένοι δημοσιογράφοι ελάμβανον τας μακαβρίους φωτογραφίας των.
Οι ξένοι δημοσιογράφοι κατάπληκτοι από τα στυγερά εαμικά εγκλήματα, εζήτουν σχετικάς πληροφορίας από τους περιοίκους.
Μία γυναίκα επληροφόρησεν ότι η εκτέλεσις εγένετο πρό εικοσαημέρου τας εσπερινάς ιδίως ώρας, όπου ηκούοντο ευκρινέστατα αι φωναί των θυμάτων.
-Γιατί μας σκοτώνετε. Τι σας κάμαμε. Θεό δεν έχετε;
Εκεί ηκούστη και μία παιδική φωνή λέγουσα.
-Μην με σκοτώνεις, Κώστα!
Οι περίοικοι κατέθεσαν επίσης εις τους ξένους δημοσιογράφους ότι εκτελεστής ήτο ο διατηρών κατάστημα ποδηλάτων επί της οδού Βεϊκου Δημ. Κωντοκωσταντής.
Κατά το πόρισμα του ιατροδικαστού τα πτώματα ανήκουν εις δολοφονηθέντας κατά τας πρώτας ημέρας της ανταρσίας.
Εκτός του πηγαδιού, όπου ανεσύρθησαν τα δέκα πτώματα, οι περίοικοι εδήλωσαν ότι υπάρχουν και άλλαι κρύπται πτωμάτων ως και ομαδικοί τάφοι εις διάφορα σημεία του λόφου. Μεταξύ των σφαγιασθέντων ανεφέροντο τα ονόματα του ταγματάρχου της Επιμελητείας Χαμόδρακα μετά των τριών τέκνων του ως και του προέδρου της τοπικής ΕΟΧΑ Νικολάου Μοιράγια. 

 (45). Εφημερίς : ΝΥΚΤΕΡΙΝΑ  ΝΕΑ" -1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Την πρωϊαν σήμερον ήρχησαν εκκαθαριστικαί επιχειρήσεις εις την συνοικίαν Γκύζη και εις τάς Ν.Α. υπωρείας του Λυκαβηττού. Από της νυκτός ερρίφθησαν κατά των τοποθεσιών τούτων βολαί πυροβόλων. Περί την 9 1/2 π.μ. αεροπλάνα επολυβόλησαν συγκεντρώσεις των στασιαστών.

ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΕΙΣ ΛΑΜΙΑΝ
Οι ελασίται μεταφέραν καθημερινώς δι΄ αυτοκινήτων εις την Λαμίαν όλα τα εμπορεύματα και τρόφιμα τα οποία διήρπασαν από τας αποθήκας βιομηχάνων και εμπόρων.

ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜE  ΜΕΛΛΟΝ!
Συνελήφθη ο αντιστράτηγος Κοτούλας αρχηγός των Ελασιτών εις το Παγκράτι.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Παρ΄ αστυνομικών οργάνων συνελήφθησαν χθές εις Πειραιά 2 Γερμανοί αξιωματικοί οίτινες υπηρέτουν εις τον στρατόν ΕΛΑΣ διευθύνοντες τας εκεί επιχειρήσεις. Ούτοι είνε ο υπολοχαγός Μπρούνο και ο λοχαγός Μερίκα. Αμφότεροι υπηρέτουν εις το Γερμαν.  Φρουραρχείον Πειραιώς.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

ΟΙ  ΚΟΥΚΟΕΔΙΝΕΣ  ΤΟΥ  ΘΕΑΤΡΟΥ
Εις τας ελασοκρατουμένας περιοχάς και ιδίως εις τα Πατήσια χρησιμοποιούνται ως εκφωνήτριαι εις τα χωνιά οι γνωστές κουκουεδίνες πρωταγωνίστριες του θεάτρου Μιράντα, Χαντά, Κρεββατά επίσης και ο Βεάκης!

(46). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΑΜΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΠΛΑ ΕΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥΣ
          ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΕΓΥΜΝΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΡΡΙΠΤΑΝ ΕΙΣ ΤΑ ΦΡΕΑΤΑ
Δραματική αφήγησις ενός διασωθέντος ως εκ θαύματος.
Εις το Τζάννειον ο κηπουρός Χαρ. Καρλής ετών 27, κάτοικος Ρέντη, διασωθείς ως εκ θαύματος από την εκτέλεσιν, με τραύμα μόνον εις την κεφαλήν και μώλωπας εις τας χείρας και τo μέτωπον. Ούτος κατέθεσεν εις την ανάκρισιν μίαν εικόνα φρίκης, που έζησε την αυγήν των Χριστουγένων. Ιδού η κατάθεσίς του:
«Εις τας 3 το πρωί, ξημερώματα Χριστούγεννα, με συνέλαβαν στο σπίτι μου(Ολύμπου 4, εις Ρέντην) άγνωστοι στασιασταί. Συνέλαβον επίσης τις δύο αδερφές μου, τον αδερφό μου και πολλά άλλα άτομα, γυναίκες και άνδρες από διάφορα σπίτια της περιοχής. Έπιασαν 35 ή ίσως και περισσότερους.
Απ΄ αυτούς διέφυγαν και εσώθησαν εγώ και ο αδερφός μου και μία αδερφή μου η Κατίνα και ο Λ. Πουκαμισάς. Ειρ. Και Μαρία Χαλδαίου, Δημ. Νιταρίδης μετά της συζύγου του, της κόρης των και δύο φιλοξενουμένους των, καθώς και οι Κ. και Ι. Λεγάκης και Βαρβάρα Λεγάκη.
Στην αρχή μας πήγαν προς την όχθην του Ιλισσού και ύστερα στη μισοτελειωμένη εκκλησούλα άγιο Βλάση. Δίπλα, σε ένα μικρό δωμάτιο κατοικούσε μία οικογένεια από τέσσερα άτομα. Τους έβαλαν στο δρόμο και έβαλαν μέσα εμάς για έρευνα. Αφού μας πήραν, όλα τα πράγματά μας, μας ανέκριναν. Ύστερα μας έβγαλαν έξω από το δωμάτιο. Τα δόντια μας κτυπούσαν από την παγωνιά, ακόμα δεν ξέραμε τι μας επερίμενε.
Μας έβαλαν τον ένα πίσω από τον άλλο και μας διέταξαν ν΄αρχίσωμε να βαδίζουμε. Περπατήσαμε περίπου καμμιά δεκαριά μέτρα και διαταχθήκαμε να σταματήσουμε. Τη στιγμή εκείνη βρισκόμαστε μπροστά από ένα μεγάλο πηγάδι. Μόλις σταματήσαμε, άρχισαν να βάλουν εναντίον μας με αυτόματα όπλα. Όσοι πρόλαβαν έπεσαν αμέσως καταγής, για να γλυτώσουν. Αυτοί όμως ήσαν ελάχιστοι. Οι πεισσότεροι είχαν σκοτωθή ή τραυματισθή.
Εγώ με τον αδερφό μου είμαστε από τους τυχερούς. Πέσαμε εγκαίρως στο έδαφος και γλυτώσαμε. Έκανα το σκοτωμένο και άρχισα να παρακολουθώ τα συμβάντα. Οι στασιαστές άρχισαν να πλησιάζουν ένα-ένα και να του δίδουν χαριστικές βολές στο κεφάλι.
Όταν έπεσα, τα μαλλιά μου πυκνά και μεγάλα, όπως ήσαν απλώθηκαν κάτω. Αυτό έκανε το κεφάλι μου ποιο μεγάλο. Ο Ελασίτης που με πλησίασε για τις χαριστικές βολές, με πυροβόλησε τρείς φορές. Ασφαλώς όμως ξεγελάστηκε από τα μαλλιά και έτσι μια σφαίρα με τραυμάτισε ελαφρά. Πέρασε ξυστά από το κεφάλι μου και μούσκισε λίγο το δέρμα. Εγώ δεν μίλησα καθόλου. Προσπάθησα, όσο μπορούσα, να κάμω τον πεθαμένο. Ίσως αυτό να με γλύτωνεν. Όταν τελείωσαν με όλους μας άκουσα μια φωνή:
-Στο πηγάδι τώρα!
Αμέσως οι ελασίτες άρχισαν να μας σέρνουν από τα πόδια και να μας πηγαίνουν στο στόμιο του πηγαδιού. Εκεί μας έπαιρναν ότι φορούσαμε καλό και κατόπιν μας πετούσαν μέσα. Σαν έφθασε η δική μου σειρά και άρχισαν να με σέρνουν στο έδαφος πονούσα σοβαρά. Τα χέρια μου και τα μούτρα μου χτυπούσαν στα χαλίκια και μάτωναν, μα δεν έβγαζα λέξι από το στόμα μου. Προσπαθούσα να κρατώ και την αναπνοή μου.
Στο χείλος του πηγαδιού μου έβγαλαν κάτι αρβύλες και καινούργιες που φορούσα. Άκουσα μάλιστα έναν, που έλεγε: Βγάλτου τα παπούτσια. Είναι καινούργια και δεν πρέπει να πάνε χαμένα…Μου τα πήραν κα μετά με επέταξαν μέσα στο πηγάδι. Το βάθος του ήταν 10-12 μέτρα. Πέφτοντας χτυπούσα στις πλευρές μου και μάτωνα πειό πολύ τα χέρια και τα μούτρα μου.
Σαν έπεσα κάτω, χτύπησα επάνω στα πτώματα που είχαν πέσει πρίν από μένα. Ζαλίστηκα λίγο και μέχρις ότου συνέλθω και ανασηκωθώ δέχτηκα κατακέφαλα άλλους, που πέταξαν ύστερα από μένα. Μερικοί δεν είχαν πεθάνει ακόμα και μούγκριζαν. Όσα πτώματα έπεφταν από πάνω, τόσο εγώ προσπαθούσα να φυλάγωμαι. Για να μην με κτυπούν, συγχρόνως πατούσα στα άλλα για ν΄ανεβαίνω όλο και πειό απάνω.
Όταν τελείωσαν τα πτώματα, άρχισαν να πετούν στο πηγάδι ξύλα και πέτρες, τενεκέδες κλπ. Εγώ φυλαγόμουνα και προσπαθούσα να μην φάω καμμιά πέτρα στο κεφάλι. Η τύχη με βοήθησε. Βρήκα κάποιο σίδερο στρογγυλό και το κρατούσα επάνω από το κεφάλι μου. Σε λίγο όλα αυτά τα πράγματα με σκέπασαν μέχρι το λαιμό.
Εν τω μεταξύ αυτοί που βογκούσαν είχαν πεθάνει πιά. Σημειώστε, πως από πρίν υπήρχαν και άλλα πτώματα στο πηγάδι. Ήσαν αυτοί που εξετελέσθησαν την προηγούμενη ημέρα.
Προσπάθησα ν΄ απαλλαγώ και όταν το κατόρθωσα η ώρα ήταν 7 το πρωί. Κύτταξα πως θα βγώ από αυτόν τον τάφο. Η φρίκη με τρέλλαινε. Άρχισα σιγά-σιγά ν΄ανεβαίνω στις πλευρές του πηγαδιού χρησιμοποιώντας τις τρύπες που υπήρχαν. Τα χέρια μου, το τραύμα μου, το κορμί μου πονούσαν παντού.
Ύστερα από δύο , ώρες έφθασα στα χείλη του πηγαδιού. Οι δήμιοι όμως το είχαν κλείσει με σανίδια και πέτρες μεγάλες. Προσπαθούσα να βρώ μια διέξοδο. Κινδύνευα να ξαναπέσω και πάλι στο βάθος. Σε μια στιγμή, δεν ξεύρω πως, μια μεγάλη πέτρα μετακινήθηκε και φάνηκε ένα μικρό άνοιγμα. Αυτό ήταν η σωτηρία μου. Με κόπο πέρασα από κεί και βγήκα. Με τα χέρια και το πρόσωπο γεμάτα αίματα, άρχισα να τρέχω όσο μπορούσα και έφθασα στην ελεύθερη Καλλιθέα. Είχα σωθή.»

 (47). Εφημερίς : "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ -3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΕΝΑ  ΠΟΛΟΣΤΗΜΟΡΙΟΝ
ΤΩΝ ΑΠΑΙΣΙΩΝ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
ΤΗΣ  ΕΛΑΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Η «Μεγάλη Ελλάς» αντί στατιστικής εθνικών προσόντων και δικαιωμάτων της Ελλάδος απέναντι της διεθνούς συρράξεως είνε ηναγκασμένη να κάμη θλιβερόν απολογισμόν, θλιβερωτάτην στατιστικήν της όλης ελληνικής τραγωδίας. Δυστυχώς ενώ αι εφημερίδες κατά τα τέλη των καλών χρόνων εδημοσίευσαν απολογισμούς της προόδου του Ελληνικού κράτους επέπρωτο κατά την εκπνοήν του 1944 αντί απαριθμήσεως περγαμηνών να παρατάξουν θλιβερά αποτελέσματα εγκληματικών απολογισμών. Όλαι αι αρμόδιοι αρχαί προς τας οποίας απηυθύνθημεν διά να συντάξωμεν στατιστικήν του έτους 1944 μας απηρίθμησαν μόνον εγκληματικάς δράσεις, βδελυρών πράξεων των νύν στασιαστών και εθεώρησσε εκάστη εαυτήν ανίκανον διά να να εξιστορήση το ελληνικόν δράμα-είνε δυσχερές αν μη αδύνατον το έργον τούτο, μας ετόνισε ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων-είνε τόσαι αι απανθρωπίαι, αι στυγερότητες και τα εγκλήματα τα οποία διεπράχθησαν, ώστε ν΄ανατριχιάζωμεν και να μην έχωμεν λογικήν διά ν΄ αντεπεξέλθωμεν εις οιανδήποτε εργασίαν στατιστικώς. Αρκούν ίσως τα γεγονότα της σφαγής Σκηλακάκη, της εκδοράς του ιατρού Φωκά γαμβρού του Ιωάννου Μεταξά, της αγρίας δολοφονίας του στρατηγού Καβρακού, του φόνου του ανωτέρου Διοικητού Χωρ/κής Στερεάς Ελλάδος συν/ρχου Οικονομοπούλου-των δύο τελευταίων, οι ελασίται εξώρυξαν και τους οφθαλμούς-αρκεί ο κανιβαλικός φόνος των αστυνόμων του Βου Αστυνομικού Τμήματος Ιων. Ζαρούλη και Ν. Κομψά, υποδιοικητού, Κ. Πήλια προϊσταμένου του παραρτήματος ασφαλείας, και Μακροθύμιου.
Οι τέσσαρες τελευταίοι και όλοι οι προαναφερόμενοι εξετελέσθησαν ή εσφαγιάσθησαν, αφού συνελήφθησαν υπό των ελασιτών, οι πρώτοι ως όμηροι και οι δεύτεροι ως αιχμάλωτοι κατά την μάχην. Αι ολίγαι αυταί γραμμαί αποτελούν ένα πολοστημόριον του πλουσίου αληθώς απολογισμού των ανηκούστων βαρβαροτήτων αι οποίαι από της 5ης Δ/βρίου έφθασαν να κλείσουν το έτος 1944.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------

17.000 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ
ΚΑΙ 10.000 ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εγνώσθη χθές ότι οι Ελασίται εις μεν την περιφέρειαν της Μακεδονίας εξετέλεσαν 17 χιλιάδας Εθνικιστάς, εις εν τη Αττικήν περί  τας 9 έως 10 χιλιάδας. Εγνώσθη επίσης ότι εδολοφονήθη σφαγείς ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας και ότι ετραυματίσθη ο επίσης δημοσιογράφος Κ. Αθάνατος, ο οποίος νοσηλεύεται εις νοσοκομείον  ελασιτών εις Κηφισιάν. Αγνοείται η τύχη των δημοσιογράφων Σπυρ. Μεταξά, Σπ. Λεωτσάκου, Στ. Κτεναβέα, Κ. Οικονομίδη, Αδ. Παπαδήμα, Κασημάτη και Σπ. Μούση. Ούτοι κρατούνται εις το στρατόπεδον Περιστερίου και Θηβών και κατ΄ άλλους κατεκρεουργήθησαν.

---------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΩΡΑ
ΑΠΟΠΕΙΡΑ  ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
ΔΙΑΦΩΝΙΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ
    ΕΣΤΑΣΙΑΣΑΝ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΑΙ
Εις τους κύκλους των στασιαστών καθημερινώς ογκούται η διαρροή και η ροπή προς πάσης αποχρώσεως αντίδρασιν. Εκ των κύκλων των ελασιτών τα κυριότερα στελέχη έδωσαν δείγματα διαφωνίας εξικνουμένης μέχρις ανταρσίας. Πρώτος εστασίασεν ο συν/χης Παπαθανασίου και μετ΄ αυτόν ο αντ/χης διοικ. Συνρ/των Αρκαδίας Μεσσηνίας Νικ. Καρατζαφέρης αμφότεροι Έλληνες εθνικισταί αξιωματικοί ευρεθέντες διοικηταί εις το ΕΛΑΣ και αντιληφθέντες την εγκληματικήν και προδοτικήν στάσιν του ΕΛΑΣ ήρχισαν συνωμοτούντες εναντίον των καπήλων της ιδέας της ελευθερίας. Πρώτη εκδήλωσίς των υπήρξε η δολοφονική απόπειρα κατά του στρατηγού Σαράφη. Ως εκτελεστής ταύτης ωρίσθη διά κλήρου είς υπολοχαγός του ΕΛΑΣ και αυτός εθνικιστής. Δυστυχώς η απόπειρα απέτυχεν καθ΄ όσον ο Σαράφης δεν εφονεύθη αλλ΄ ετραυματίσθη μάλλον ελαφρώς. Το μόνον παρήγορον σημείον είνε ότι η κατά του Σαράφη απόπειρα είνε δεύτερον κρούσμα εσωτερικής διχονοίας του ΕΛΑΣ, διότι ως εγράψαμε προχθές, εσημειώθη η πρώτη στασιατική ενέργεια εις τα Πατήσια όπου ενώ σηνεδρίαζε το στρατηγείον του ΕΛΑΣ εσημειώθη απόπειρα ανατινάξεως του κτιρίου όπου ελάμβανε χώρα συνεδρίασις και η απόπειρα αύτη δεν είχε αποτέλεσμα προληφθείσα υπό Βουλγάρου υπηρετούντος εις το στρατηγείον του ΕΛΑΣ.

 (48). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ
ΣΩΡΟΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΧΑΡΑΔΡΩΝ ΚΑΙ ΦΡΕΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ
ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΜΕΝΑ ΠΤΩΜΑΤΑ, ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΧΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΦΑΙΡΑΣ-ΑΛΗΘΗΣ ΚΟΛΑΣΙΣ
ΔΗΜΙΟΙ ΕΙΣ ΑΡΜΕΝΙΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΑΝ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΤΣΑΠΟΓΑΣ

Οι ξένοι ανταποκριταί και οι έλληνες δημοσιογράφοι χθές την μεσημβρίαν ευρέθησαν πρό ενός φρικιαστικού και μακαβρίου θεάματος. Οι δημοσιογράφοι ωδηγήθησαν εις τας έξωθεν του χωρίου Μπραχαμίου,  θεσιν Κλαδούρα χαράδραι αίτινες εχρησιμοποιούντο ως τόποι εκτελέσεων των συλλαμβανομένων αξιωματικών της χωροφυλακής, της αστυνομίας πόλεων, οπλιτών της ορεινής Ταξιαρχίας και των αντιφρονούντων πολιτών. Οι συλλαμβανόμενοι ακραιφνείς Έλληνες πατριώται, αφού προηγουμένως υφίσταντο πρωτοφανή βασανιστήρια και απεγυμνούντο, από τα ενδύματα, στολάς και υποδήματα, παρεδίδοντο διά την ομαδικήν εκτέλεσιν εις ομάδα τελούσαν υπό τον Αρμένιον Μουρατιάν και τον επαίσχυντον δολοφόνον των Ελλήνων αξιωματικών και πολιτών, αστυνόμον Τσαπόγαν. Εις την πρώτην χαράδραν υπήρχον παραμορφωμένα και τελείως κρεουργημένα δεκατέσσαρα πτώματα αξιωματικών και οπλιτών του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακριγιάννη και υπαξιωματικών της ορεινής Ταξιαρχίας. Μεταξύ των πτωμάτων ανεγνωρίσθη το πτώμα του Μοιράρχου της Χωροφυλακής Κώστα Παπακώστα.
Η συνοδεία των ξένων ανταποκριτών, δημοσιογράφων και φωτορέπορτερς επροχώρησε και ευρέθη εις ένα μέγα φρέαρ, εις το οποίον έχουν ριφθή πλέον των τεσσαράκοντα πτωμάτων. Οι αγροί, και αι χαράδραι, είναι πλήρεις, από αποκεκομένας ανθρωπίνας κεφαλάς και πλήθος ανθρωπίνας κεφαλάς και πλήθος ανθρωπίνων μελών, και σαρκών αι οποίαι γίνονται βορά των κυνών και των ορνέων. Εις άλλην χαράδραν έχουν εκτελεσθή περί τους είκοσι πολίται άγνωστον πόθεν μεταφερθέντες, των πλείστων δε αι κεφαλαί έχουν διαρραγή και διασκορπισθή ο εγκέφαλος και έχουν εξορυχθή οι οφθαμοί.
Πλησίων των πτωμάτων αυτών ευρίσκετο τυμπανιαίον το πτώμα του εμπόρου Δούμα. Ο Δούμας συνελήφθη με τους τρείς αδερφούς του, οι οποίοι κατώθωσαν να διαφύγουν, ενώ επρόκειτο να εκτελεσθούν, και διηγούνται με φρίκην την εγκληματικήν μανίαν των μυσαρών κακούργων, οι οποίοι αιματοκύλισαν τον τόπον. Οι ξένοι ανταποκριταί ήκουσαν κατάπληκτοι τας αφηγήσεις των κατοίκων, οι οποίοι έζησαν τας δραματικάς ημέρας των συνεχών δολοφονιών. Εις το Νεκροταφείον υπό τας αράς των κατοίκων κατά των δολοφόνων εκηδεύοντο οκτώ αναγνωρισθέντα πτώματα, δολοφονηθέντων από την μαφίαν των κακούργων. Ενεποίησε τόσην εντύπωσιν η ομαδική αυτή σφαγή, των Ελλήνων πατριωτών εις τους αντιπροσώπους του ξένου τύπου, οι οποίοι παρηκολούθησαν το μακάβριον αυτό θέαμα, ώστε να μη έχουν την ψυχικήν αντοχήν να συνεχίσουν την επίσκεψίν των, και εις το Κουκάκι ένθα υπήρχε άλλη συγκομιδή πτωμάτων αγρίως δολοφονηθέντων και αυτών από τους τρομοκράτας του Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα ευρεθέντα εις την περιφέρειαν Μπραχαμίου και πέριξ της θέσεως Κλαδούρα και του φρέατος πτώματα υπολογίζονται εις τριακόσια, εντός εκείνων τα οποία είχον παρασυρθή από τα βρόχινα νερά των τελευταίων ημερών ή έχουν ταφή. Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι ετόνιζον ότι καθημερινώς μετεφέροντο δεμένοι κατά τριάδας, χωροφύλακες αστυφύλακες και πολίται οι οποίοι αφού υφίσταντο πρωτοφανή εις τα εγκληματικά χρονικά βασανιστήρια από τον αρμένιον Μουρατιάν και τους βοηθούς δημίους του εξετελούντο και τα μέλη των διεσκορπίζοντο.
Δέον να σημειωθή ενταύθα ότι ο αγρίως δολοφονηθείς Μοίραρχος Παπακώστας είναι ο ηρωϊκός υπερασπιστής του Συντάγματος χωροφυλακής εις  προκεχωρημένον φυλάκιον όπου συνεκράτησε τρείς αλλεπαλλήλους επιθέσεις των ελασιτών και δεν υπέκυψε παρά μετά την ανατίναξιν της παρακειμένης πολυκατοικίας και οι άνδρες του δεν ανευρέθησαν εισέτι. Οι υπόλοιποι 4 άνδρες του και είς ανθυπασπιστής ευρέθησαν και αυτοί μεταξύ των πτωμάτων.
Ανευρέθησαν επίσης τα πτώματα των εκ Μπραχαμίου αδερφών Κάκαρη. Ο κατακρεουργηθείς αγρίως ο έμπορος Αντ. Δούμας, είχε συλληφθή υπό του καθοδηγητού της Ε.Π.Ο.Ν. Κούλη Ζυμβρακάκη και παρεδόθη εις τον εκτελεστήν της Ο.Π.Λ.Α. Μουρατιάν Γκελατιάν κάτοικον  Δουρουτίου υπάλληλον μιάς αποθήκης ξυλείας. Την ίδιαν τύχην υπέστη και ο πολιτικός μηχανικός Ευάγγ. Σταματίου.
ΕΙΣ  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΝ
Πλήν των αναγραφομένων κακουργημάτων άνδρες της Ορεινής Ταξιαρχίας μας στρατοπεδευμένοι, ανεκάλυψαν σωρείαν πτωμάτων κατακρεουργηθέντων πολιτών οι οποίοι ερρίφθησαν εις διαφόρους λάκκους, αφού προηγουμένως εληστεύθησαν και εξηνίσθη κάθε ίχνος δυνάμενον να πιστοποιήση την ταυτότητά των.
Ούτω πέριξ του νεκροταφείου της Καισαριανής και εις αποστάσεις 200-500 μέτρων αυτού, εις διάφορα καμίνια ή φρέατα, ανευρέθησαν πτώματα ανδρών των οπίων είχον αφαιρεθή τα ενδύματα. Τα πτώματα φέρουν κακκώσεις απεριγράπτου εγκληματικότητος και φρίκης, ευρίσκονται δε, το έν άνωθεν του άλλου. Το ένα φρέαρ, του οποίου το βάθος είναι 20 περίπου μέτρα είναι πλήρες πτωμάτων. Υπολογίζεται ότι οι εντός αυτού νεκροί υπερβαίνουν τους εκατό! Πλησίον αυτού υπάρχει και άλλο φρέαρ, πλήρες πτωμάτων το οποίον είναι σκεπασμένον με χώματα.
Ένας βοσκός ο οποίος διαμένει εις τα πέριξ της Καισσαριανής υψώματα, εβεβαίωσε συντάκτην μας, ο οποίος ευρίσκετο επί τόπου, ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι εκτελεσθέντων τους οποίους γνωρίζει. Σημειωτέον ότι ο βοσκός ούτος, επέδειξεν ύψωμα επί του οποίου ισχυρίζετο ότι υπάρχουν και άλλοι εκτελεσθέντες. Εις το σημείον τούτο παρετηρήθησαν εκατοντάδες κοράκων, οι οποίοι ως φαίνεται, κατασπαράσουν τα πτώματα των δολοφονηθέντων.
Εις ένα άλλο σημείον, και ακριβώς επάνω σ΄ ένα μικρό δρόμον, έκειτο το πτώμα αγνώστου, δυστυχώς του οποίου ήτο κατεθρυμματισμένη η κεφαλή και απογυμνωμένον το σώμα από τα ενδύματα και υποδήματα.

Να  επέμβη  η  Δικαιοσύνη  
Υπό αρμοδίων κύκλων, εξεφράζετο χθές η γνώμη ότι πρέπει αμέσως να επέμβη η Εισαγγελική Αρχή και να διαταχθούν ανακρίσεις διά την εξακρίβωσιν του αριθμού ντων κακουργημάτων. Δέον ν΄ αποσταλούν αμέσως επί τόπου αρμόδιοι ιατροδικασταί οι οποίοι να επιληφθούν του έργου των. Όλα τα εγκλήματα πρέπει να εξακριβωθούν και να ανακοινωθούν υπευθύνως εις τον λαόν.
ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ  ΑΓΡΙΩΣ
Ανευρέθησαν εντός φρέατος εις την περιοχήν Φιλοππάπου 10 πτώματα. Εκ τούτων ανεγνωρίσθησαν δύο τα οποία ανήκουν εις τον Ελευθέριον Μαζαράκην και Σγουρόπουλον Αθανάσιον. Οι ανωτέρω εδολοφονήθησαν υπό των ελασιτών.

 (49). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΑΙ  ΕΙΧΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ  ΠΡΟΓΡΑΦΩΝ
ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΡΤΙΣΑΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙ ΑΥΤΩΝ ΣΥΝΕΛΛΑΜΒΑΝΟΝ
ΑΜΑ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΑΣ
Τα στοιχεία τα οποία συγκεντρούνται καθημερινώς από τας αρμοδίας υπηρεσίας διά την εγκληματικήν και προδοτικήν δράσιν των ελασιτών αποκαλύπτουν καταπληκτικά λεπτομερείας διά την οργάνωσιν της αντεθνικής συνωμοσίας εφ΄ενός και της προσχεδιασμένης προγραφής εφ, ετέρου των εθνικιστών. Όλόκληροι κατάλογοι είχον καταρτισθή, κατά συνοικίας και οδούς, από ειδικά συνεργεία τεθούντα υπό αμέσους οδηγούς των «αχτίδων». Πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του ΕΑΜ και ΚΚΕ αμειβόμενα πλουσιοπαρόχως καθ΄όλον το διάστημα της κατοχής, ησχολούντο με την εξακρίβωσιν των φρονημάτων των πολιτών και έδιδον τα σημειώματα εις τα συνεργεία. Τους θεωρουμένους εκ των εθνικιστών ως δυναμικά στοιχεία, δεν εδίσταζον οι του ΚΚΕ να τους καταδίδουν εις τας αρχάς κατοχής, γερμανούς και ιταλούς με αποτέλεσμα τον τυφεκισμόν.
Των άλλων κατεχωρούντο τα ονόματα, και ευθύς ως εξερράγη η στάσις και εις ωρισμένας συνοικίας επεκράτησαν οι ελασίται, οι λεγόμενοι πολιτοφύλακες μετέβαινον εις τας οικίας και τους συνελάμβανον αφού προηγουμένως ελεηλάτουν τα πάντα. Δέον να σημειωθή ενταύθα ότι εις έκαστην συνοικίαν εχρησιμοποιούντο πολιτοφύλακες από άλλην συνοικίαν και τούτο διά να μη αναγνωρίζωνται οι κακοποιοί από τα θύματά των. Κατά τον τρόπον αυτόν ελεηλατήθησαν όλαι σχεδόν αι οικίαι των εθνικιστών. Οι κακοποιοί παρελάμβανον πάντα όσα ηδύναντο να μεταφέρουν τα δε έπιπλα τα έκαιον ή τα συνέτριβον με πελέκεις. Εξεβίαζον επίσης τους ενοίκους, να τους παραδώσουν πάν τιμαλφές και όλα τα χρήματά των. Οι μη συμμορφουμένοι συνελαμβάνοντο και οδηγούντο εις στρατόπεδα δερόμενοι. Άλλοι εφονεύοντο καθ΄οδόν και τα πτώματα των ανευρίσκονται ήδη είτε εις φρέατα είτε εις χειμάρρους.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΟΙ
Η στρατιωτική Διοίκησις εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωσιν.
Φέρομεν εις γνώσιν του κοινού, ότι οι στασιασταί κατά την διάρκειαν της υπ΄ αυτών κατοχής διαφόρων περιφερειών συνεκέντρωσαν πάμπολλα είδη, προερχόμενα εκ διαφόρων λεηλασιών οικιών, καταστημάτων, αποθηκών κλπ. Διαπραχθεισών υπό των ιδίων, τα πλείστα των οποίων κατά την άτακτον φυγήν των εγκατέλειψαν εις διάφορα οικήματα ένθα τα είχον συγκεντρώσει.
Επειδή περιήλθεν εις γνώσιν ημών, ότι τινές των πολιτών διαρπάζουσι ταύτα ίνα το οικειοποιηθώσι καλούμεν άπαντας τους κατοίκους, όπως πάν παρ΄αυτών παρανόμως κατεχόμενον είδος σπεύσωσι το ταχύτερον και το δηλώσωσιν αμελλητεί εις το πλησιέστερον Αστυνομικόν Τμήμα όπερ θα μεριμνά διά την απόδοσιν εις τους πραγματικούς δικαιούχους βάσει σαφών στοιχείων.
Ομοίως καλούμεν πάντας τους γνωρίζοντας άτομα κατέχοντα παρανόμως διάφορα είδη, όπως το ταχύτερον καταγγείλωσι ταύτα εις το πλησιέστερον Αστυνομικόν Τμήμα.
Οι παραβάται της παρούσης θα παραπέμπωνται εις το Στρατοδικείον ως κλεπταποδόχοι.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ
ΧΑΡΑΔΡΑΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΟΙΚΤΡΩΣ
Η ΑΓΡΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Συνεχίζονται αι έρευναι των αστυνομικών και Ανακριτικών Αρχών διά την ανεύρεσιν πτωμάτων των αγρίως δολοφονηθέντων υπό των αναρχικών εαμοκομμουνιστών.
Ούτω εις τον απελευθερωθέντα υπό των ελασιτών τρομοκρατών συνοικισμόν Βύρωνος ανευρέθησαν τα πτώματα των κάτωθι. 1) Αρβανιτάκη Χαρ. Συνταξιούχου 2)Δώρας Βαρβάρα μητρός τριών τέκνων 3) Κων. Βυρήνη αναπήρου του Αλβανικού πολέμου 4) Σοφίας Ξανθάκου φοιτητρίας της Ιατρικής, αδερφής υπολοχαγού, υπηρετούντος εις την Μέσην Ανατολήν. 5) Σταματίας Γιαννοπούλου μητρός τεσσάρων τέκνων 6) Νεανίδος είκοσι ετών αγνώστου ταυτότητος.
Η δολοφονία όλων των ανωτέρω εγένετο διά πυροβολισμού εκ των νώτων εις τον αυχένα και εξ εγγυτάτης αποστάσεως και μάλλον εξ επαφής, πλήν της αγνώστου νεάνιδος η οποία επνίγη με ένα κασκόλ κατόπιν μαρτυρικών βασανιστηρίων. Ο ανάπηρος Βυρήνης είχεν εξωρυγμένον τον αριστερόν οφθαλμόν και κάταγμα του ενός βραχίονος. Ομοίως αι γυναίκες ήσαν απογυμνωμέναι και κακοποιημέναι. Οι περίοικοι αναφέρουν ότι επί μίαν και πλεον ώρα πρό της εκτελέσεως ήκουον τους οδυρμούς και τας απέλπιδας εκκλήσεις προς σωτηρίαν των από τας βασανιζομένας υπό των ανθρωπίνων τεράτων γυναικών χωρίς να δύνανται να παράσχουν οιανδήποτε βοήθειαν. Οι εκτελεσθέντες συνελήφθησαν υπό της περιφήμου οργανώσεως ΟΠΛΑ του διαβοήτου Τσοπόγα με μόνην την δικαιολογίαν ότι ήσαν εθνικισταί.
Είς  Νέαν Ελβετίαν
Άλλα ανακριτικά και καταδιωκτικά όργανα μετέβησαν είς τίνα χαράδραν ΝΑ του συνοικισμού Ν. Ελβετίας όπου ανεύρον άλλον τόπον εκτελέσεων όπου είχον ταφή προχείρως επτά πτώματα έξ ών ανεγνωρίσθησαν οι εξής:
Κωντ. Ζουμπρής, Γεώργ. Σκουριάς ή Τσιμπούκης και είς εφοριακός υπάλληλος ονόματι Σωτήριος. Τα ΄λλα ανήκον εις εθνικιστάς μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες. Εξηκριβώθη απολύτως ότι οι τρείς ανωτέρω είχον συλληφθή προ 15ημέρου περίπου υπό της επιτοπίου πολιτοφυλακής και υπεβλήθησαν εις ανάκρισιν κατά την οποίαν επιστοποιήθη ότι τ΄ατυχή θύματα εβαρύνοντο με την φρικαλέαν κατηγορίαν ότι ανήκον εις οργάνωσιν πληροφοριών η οποία κατά το διάστημα της κατοχής εξηρτάτο από το Αγγλικόν Στρατηγείον και έφερε τον τίτλον  Όμηρος.
Η οργάνωσις των τρομοκρατών ανεζήτησε και τον αρχηγόν της οργανώσεως δικηγόρον Αγησίλαον Βλάχον εναντίον του οποίου και εμαίνοντο, καθώς και του Αλεξοπούλου αξιωματικού του Ναυτικού προεξάρχοντος μέλους της οργανώσεως. Οι τρείς εκτελεσθέντες υπέροχοι πατριώται παρέμειναν έγκλειστοι επ΄ αρκετόν και μέχρις ού αποφανθή το κέντρον των τρομοκρατών. Μετά τινάς ημέρας, κατόπιν οδηγιών του κέντρου οι ανωτέρω εξετελέσθησαν με την κατηγορίαν ότι ήσαν αγγλοπροδόται!

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ
Υπό ομάδος Ελασιτών απήχθη από την οικίαν του, της πλατείας Αγάμων, και αγνοείται μέχρι στιγμής η τύχη του, ο αεροπαγίτης κ. Σπύρος Δημητριάδης.

  (50). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945


ΑΠΑΓΩΓΗ  ΚΑΙ  ΣΦΑΓΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κατά ληφθείσας εις το υπουργείον της Παιδείας ασφαλείς πληροφορίας μέχρι στιγμής εξετελέσθησαν οι κάτωθι ανώτεροι εκπαιδευτικοί: 1) Ιωαάν. Καλλιγάς επιθεωρητής των δημοτικών σχολείων Πειραιώς. Ο ατυχής εσφάγη από τους ελασίτας. 2) Ιωάννης Δημητριάδης επιθεωρητής της γ΄εκπαιδευτικής περιφέρειας Αθηνών. Ούτος εκλήθη έξω της οικίας του υπό ομάδος ελασιτών και μόλις εξήλθεν εδολοφονήθη. 3) Φίλιπ. Ματαράγκας επιθεωρητής της α΄ εκπαιδευτικής περιφερείας Αθηνών. Ούτος απήχθη υπό των ελασιτών και μέχρι σήμερον αγνοείται η τύχη του. Επίσης απήχθη ο γυμνασιάρχης του 8ου γυμνασίου Αθηνών Μαρούλης. Τέλος ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παν. Ζερβός όστις είχε συλληφθή, αφέθη ελεύθερος.

ΟΙ  ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ  ΥΠΟ  ΤΩΝ  ΕΛΑΣΙΤΩΝ  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Κατ΄ ανακοίνωσιν της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αθηνών την επομένην της καταλήψεως των φυλακών Αβέρωφ υπό των ελασιτών, πολλοί εκ των κρατουμένων ωδηγήθησαν εις την Κολχίδα της Κυψέλης όπισθεν του υδραγωγείου Ούλεν όπου και εξετελέσθησαν. Μετά την εκτέλεσίν των τα πτώματά των ερρίπτοντο εντός ορύγματος. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είναι ο στρατηγός Μπάκος, ο υφυπουργός Επισιτισμού Γεωρ. Πειρουνάκης, ο αξιωματικός χωροφυλακής Μοίρας και η Άννα Βασιλειάδου ετών 18. Επίσης εξετελέσθη ο ιατρός Χήναρης κάτοικος της οδού Δελβίνου 16, του οποίου προηγουμένος η οικία ελεηλατήθη. Τέλος εις την εκεί ευρισκομένην χαράδραν εξετελέσθη ο πρώην υπουργός των Εσωτερικών Θεόδ. Σκυλακάκης.

(51). Εφημερίς : "ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ" -10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945


ΑΙ  ΗΜΕΡΑΙ ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ
ΚΟΛΑΣΙΣ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟΣ  ΗΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
        ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ  ΜΑΡΤΥΡΙΑ
 Είναι αφάνταστα, πρωτοφανή και ανήκουστα τα μαρτύρια εις τα οποία  υπέβαλλον τους συλληφθέντας αντιπάλους των κατά τας ημέρας της στάσεως οι Ελασίτες. Πολλούς μόλις τους συνελάμβανον ιδίως τας πρωϊνάς ώρας, μέσα στα σπίτια των, τους υποχρέωναν να τους ακολουθήσουν με τις πυτζάμες των ή τα νυκτικά των παρά την βροχήν και το χιονόνερο που έπιπτε τας ημέρας εκείνας.
Η αγριότης των κονουέδων υπεράβαινε κάθε όριον ανθρωπισμού όταν συνελαμβάνοντο ατυνομικοί, αξιωματικοί της χωροφυλακής ή αξιωματικοί του στρατού, οι οποίοι δεν είχαν δεχθή να τους εξυπηρετήσουν εις τα απαίσια αντεθνικά των σχέδια.
Τον αστυνόμον του τμήματος του 16ου τμήματος κ. Τσουλούρον ηγωνίσθησαν να τον συλλάβουν και όταν δεν το κατώρθωσαν ήρχησαν να τον αναζητούν εις όλα τα σπίτια του τέρματος Πατησίων διά να τον σουβλίσουν-όπως εκραύγαζαν. Ευτυχώς δεν τον ανεύρον και ο κ. Τσουλούρος διέφυγεν από ένα τραγικόν και απάνθρωπον μαρτύριον.
Όταν εισήρχοντο εις σπίτια αντιπάλων των συνελάμβανον αμέσως όλα τα πρόσωπα που ευρίσκοντο εντός αυτών και τα ωδηγούσαν εις τα περιλάλητα «φρουραρχεία» των, εις τους Γολγοθάδες αυτούς όπου εκατοντάδες εντίμων εθνικοφρόνων πολιτών εύρον μαρτυρικούς θανάτους αναστολοπισθέντες, ακρωτηριασθέντες και βασανισθέντες. Ενός αξιωματικού έκοψαν τα χέρια και τα πόδια. Κατόπιν του έβγαλαν τα μάτια και τελικώς τον έριψαν ζώντα και αιμοραγούντα μέσα εις έναν λάκκον ασβέστου όπου ο δυστυχής απέθανε εν μέσω φρικτών αγηδίνων.
Δεν εσεβάσθησαν τους γέροντας ούτε τας υπερήλικας γυναίκας μήτε μικρά παιδιά τα οποία πεζή ωδήγησαν εις το Περιστέρι και εκείθεν εις το Μαρκόπουλον και τας Θήβας.
Όσοι εκ των ασθενικών γερόντων κατέπιπτον εις τον δρόμον του μαρτυρίου των τους εγκατέλειπον εάν δεν τους εξετέλουν χάριν παιδιάς!
Όμηροι κατορθώσαντες να διαφύγουν αφηγούνται έντρομοι τας βασάνους που υπέστησαν προ των οποίων ωχριούν η Ιερά Εξέταις και ο Μεσαίων.
Πλείστοι έπαθαν σοβαρόν νευρικόν κλονισμόν και υπάρχουν άφθονα κρούσματα φρενικών διαταράξεων δια τα οποία η Επιστήμη ακόμη δεν δύναται να υποδείξη ανάλογον θεραπείαν. Υπάρχουν θύματα τα οποία έχασαν την μνήμην και την λαλιά των, άλλοι που συνεχώς καίουν με λυγμούς και πολλοί που γελούν άνευ λόγου εκ νευρικότητος.
Όλοι οι διασωθέντες καθορίζουν με μια λέξιν τα όσα υπέστησαν νηστικοί επί ημέρας κατά την ομηρίαν των. Με την λέξιν «κόλασις» όπως και πράγματι εις κόλασιν φρίκης, εγκλήματος και βασανιστηρίων είχε μεταβληθή το Περιστέρι.
Αι ζημίαι που επροξενήθησαν εις την πόλιν είναι ακόμη αδύνατον να προσδιορισθούν.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΦΘΑΣΑΝ 140 ΟΜΗΡΟΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ  ΚΑΙ  ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ
Χθές αφίχθησαν εκ Θηβών περίπου 140 αστυφύλακες της Αστυνομικής Διευθύσεως Πειραιώς, οι οποίοι είχον απαχθή ως όμηροι και απελευθερώθησαν. Οι ανωτέρω αστυφύλακες μετά την ελασικήν κατάληψιν των διαφόρων τμημάτων του Πειραιώς, είχον αφεθή προσωρινώς ελεύθεροι εις τας οικίας των αλλά μόλις ήρχισεν η αγγλική επίθεσις προς απελευθέρωσιν του Πειραιώς συνελήφθησαν και αύθις και ωδηγήθησαν εις Κοννινιάν, εκείθεν δε απήχθησαν εις Ασπρόπυργον, Κιούρκα και Θήβας προ της ενάρξεως της εναντίον των κομμουνιστών γενικής επιθέσεως.
Οι αστυφύλακες υπέστησαν τα πάνδεινα κατά την εξαντλητικήν πορείαν των μετ΄ άλλων πολιτών ομήρων εκ των oποίων πλείστοι απέθανον από το ψύχος. Χιλιάδες ομήρων έχουν οδηγηθή εις Θήβας.
Προ των Θηβών οι Ελασίτες έδωσαν μίαν μικράν μάχην εις την οποίαν ηττήθησαν μόλις δε εις τας Θήβας αντελήφθησαν οι κομμουνισταί ότι επλησίαζον τα Αγγλικά τάνκς κατελήφθησαν υπό πανικού.
Επετούσαν τα όπλα των και ετρέποντο εις φυγήν προς τα όρη ενώ άλλοι διαφυγόντες την προσοχήν των «καπετανέων» των εκρύπτοντο διά να παραδοθώσιν εις τους Άγγλους. Υπεραρκετοί αστυφύλακες και πλείστοι όμηροι επωφεληθέντες τότε της συγχύσεως εδραπέτευσαν ενώ οι υπόλοιποι και πολλαί χιλιάδες ομήρων απηλευθερώθησαν εις Θήβας και Λεβάδειαν υπό των εισελθόντων εις τας ανωτέρω πόλεις αγγλικών στρατευμάτων. Αγγλικά αυτοκίνητα ενεχώρησαν αμέσως εντεύθεν όπως μεταφέρουν τους απελευθερωθέντας ομήρους.
Οι αστυφύλακες είπον ότι προδιημέρου είχον ίδη εις τας Θήβας την κ. Λέλαν Μεταξά η οποία και απήχθη εις Λεβαδείαν. Έκτοτε δεν γνωρίζουν τι απέγινε.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΙ ΤΡΕΙΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΙ  ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ  ΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΣ
Εις το Υπουργείον Δικαιοσύνης καταρτίζεται νομοσχέδιον διά του οποίου οι υπεύθυνοι της στάσεως διαιρούνται εις τρείς κατηγορίας: 1ον Εις τους ενόπλως δράσαντας. 2ον Εις τους «σαμποτέρ», ήτοι τους καταστροφείς έργων κοινής ωφελείας, τηλεφώνων, ηλεκτρικού, γκάζ, τράμ, νερού, τους ανατινάξαντας οικίας, τους λεηλατήσαντας κλπ. 3ον Εις τους πολιτικούς καθοδηγητάς.
Το καταρτισθέν νομοσχέδιον θα εγκριθή εις το αυριανόν Υπουργικόν Συμβούλιον.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------
Ο  ΠΑΡΘΕΝΩΝ  ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΑΣ
ΟΙ  ΟΛΜΟΙ  ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Ανεκοινώθη αρμοδίως ότι μεταξύ των άλλων καταστροφών αίτινες επήλθον εις διαφόρους αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών υπέστη και ο Παρθενών σιβαρωτάτας ζημίας εκ της βολή όλμων των ελασιτών. Μέχρι της στιγμής δεν εξηκριβώθησαν επακριβώς αυταί.
Επίσης καθ΄ ά πληροφορούμεθα σοβαράς ζημίας υπέστη και το Βυζαντινόν Μουσείον



(52). Εφημερίς : Η ΕΛΛΑΣ" -11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΤΩΝ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ 
ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ  ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ  ΕΓΓΡΑΦΑ  ΕΝΤΟΣ  ΣΚΑΦΟΥΣ
Καθ΄ ά πληροφορούμεθα εις το κατασχεθέν εις τον Πειραιά πετρελαιοκίνητον «Νέος Απόστολος» ανήκον εις στασιαστάς ανεκαλύφθη αλληλογραφία του κεντρικού πυρήνος των στασιαστών, με τα συμμορίας της Μυτιλήνης και της Χίου. Ως προκύπτει εξ αυτής οι στασιασταί ευρίσκονται εν συνεργασία με τους Γερμανούς και Βουλγάρους από τους οποίους είχον προμηθευθή σημαντικάς ποσότητας πολεμικού υλικού.
Εις άλλα έγγραφα αποκαλύπτεται ότι το κίνημα προπαρεσκευάζετο από τας αρχάς του παρελθόντος Νοεμβρίου και ότι εις τα διάφορα τμήματα της Ελλάδος εστέλλοντο πυρομαχικά, διά να υπάρχη, παρακαταθήκη. Εξ άλλου προκύπτει από τα κατασχεθέντα έγγραφα ότι παρελήφθη και μεταφέρθη εις την Αττικήν διά του π/του «Νέος Απόστολος» παντοειδές υλικόν και πολυβόλα Γερμανικής και Βουλγαρικής προελεύσεως.

Καθ΄ ά  πληροφορούμεθα, εις το Ναύπλιον συνεκρούσθη πειρατικόν σκάφος του ΕΛΑΝ με πλοίον «κομάντος». Κατά την σύγκρουσιν το πειρατικόν πλοίον παρεδόθη και μεταφέρθη εις το Ναύσταθμον. Εκ των επιβαινόντων του πειρατικού έξ εφονεύθησαν, μεταξύ των οποίων και είς Γερμανός. Οι υπόλοιποι τέσσαρες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Εκ τούτων οι τρείς ήσαν Έλληνες και ο είς Γερμανός.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------
104 ΠΤΩΜΑΤΑ  ΕΙΣ  “ΚΥΨΕΛΗΝ”
Εκατόν τέσσαρα εν συνόλω πτώματα εθνικιστών εκτελεσθέντων υπό των ελασιτών εξετάφησαν μέχρι εσπέρας της χθές εις την Κυψέλην. Τα είχαν θάψη οι στασιασταί εις τά ορύγματα του Πεδίου σκοποβολής της Σχολής των Ευελπίδων το οποίον ευρίσκεται έν χιλιόμετρον υπεράνω της Κεντρικής Πλατείας της ανωτέρω συνοικίας εις την πλαγιάν των Τουρκοβουνίων. Τα πτώματα ετοποθετήθησαν με τάξιν εις 4 σειράς επί της πλαγιάς και θα μείνουν και σήμερον εκεί εκτεθειμένα προς αναγνώρισιν. Μεταξύ των νεκρών είναι γέροντες, γραίαι, νέοι και νεάνιδες και ένας παπάς. Ανεγνωρίσθησαν έξ αυτών ο πρώην υπουργός των Εσωτερικών Σκυλακάκης, ο Λογοθέτης Εγγλέζος και τίνες άλλοι. Όλίγον παρά κάτω εις το ίδιον μέρος υπάρχει άλλος πρόχειρος τάφος θυμάτων των στασιαστών μέσα εις ένα Χανδάκι.
Από το καλύπτον τον τάφον αυτόν χώμα εξέχουν τα δάκτυλα μιάς χείρας και επάνω εις αυτά υπάρχουν κουμπιά στρατιωτικά εκ των οποίων φαίνεται ότι τα θαμένα εκεί θύματα είναι χωροφύλακες. Σήμερον θα ανορυχθή και ο τάφος των οι δε ιατροδικασταί οι οποίοι παρίστανται κατά τας εκταφάς θα μεταβούν και εις άλλα μέρη των Τουρκοβουνίων όπου υπάρχουν και άλλα πολλά πτώματα. Συγκεκριμένως παρεσχέθη εις τους ιατροδικαστάς η πληροφορία ότι σε μια χαράδρα των Τουρκοβουνίων έχουν ριφθή 200 πτώματα. Άλλοι τάφοι εθνικιστών υπήρχον εις Ποδαράδες, εις Φιλαδέλφειαν, εις Περιστέρι και εις πολλά άλλα σημεία.
Οι ιατροδικασταί συνιστούν όπως οι γνωρίζοντες μέρη όπου έχουν υαφή πτώματα γνωστοποιούν τούτο είς αυτούς και παρακαλούν όπως οι έχοντες εξαφανισθέντας οικείους και συγγενείς προσέρχονται κατά τας εκταφάς προς αναγνώρισιν των νεκρών, διότι τα πτώματα λόγω της προϊούσης αποσυνθέσεως δεν είνε δυνατόν να παραμείνουν επί πολύ εκτεθειμένα.
Τα περισσότερα από τα εκταφέντα εις την Κυψέλην πτώματα έφερον μεγάλα κατάγματα εις την κεφαλήν.
Κατά τας συγκεντρωθείσας μέχρι τούδε πληροφορίας υπό των αστυνομικών αρχών Πειραιώς οι εκτελεσθέντες υπό των Ελασιτών εθνικόφρονες πολίται του Πειραιώς μόνον εις την περιφέρειαν της Ν. Κοκκινιάς, ανέρχονται εις Χιλίους, τα περισσότερα δε πτώματα των εκτελεσθέντων ερρίφθησαν εις το υπ΄ αριθ. 52 ξηροπήγαδο του Κουτσικαρίου.
Μεταξύ των εκτελεσθέντων περιλαμβάνονται ο αστυνόμος Ν. Κούρτης, ο αστυνόμος Α.  Μιχαλίτσης, ο ράπτης Κωσταντινίδης, ο σιδηροδρομικός Σάββας και άλλοι.
Εκτός του αστυνομικού Διευθυντού Ν. Παπαδημητρίου και των αστυνόμων Μπότση και Γαβρισέα, συνελήφθη ως αναμιχθείς εις το κίνημα και ο αστυνόμος Παϊζης. Επίσης συνελήφθησαν και τίνες υπαστυνόμοι και αρκετοί αστυφύλακες συνεργασθέντες με τους στασιαστάς.
Ο Τσαπόγας και ο Ανδρουλιδάκης οίτινες ήσαν αρχηγοί εις την αστυνομικήν φάλαγγα των Κουκουέδων εξηφανίσθησαν και όπως φαίνεται ηκουλούθησαν τους ενόπλους επαναστάτας εκτός των Αθηνών.


(53). Εφημερίς : "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΝΕΑ" -11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945




ΔΡΑΜΑΤΙΚΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΙ
ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΘΗΒΑΣ
ΑΦΗΓΗΣΙΣ ΤΗΣ Δ/ΔΟΣ ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ
Μετά εξαντλητικήν πορείαν ολοκλήρων ημερών έφθασε προχθές το απόγευμα στάς Αθήνας η δίς Νενέλλα Βρατσάνου, κόρη του παλαίμαχου δημοσιογράφου κ. Δήμου Βρατσάνου.
Η δίς Βρατσάνου είχε συλληφθεί μαζύ με τον πατέρα της, από την πολιτοφυλακήν της περιφερείας Πατησίων, και ωδηγήθη στάς Θήβας, απ΄ όπου και την άφησαν ελεύθερη, με άλλας γυναίκας. Η κατάστασις στην οποίαν ευρίσκεται η δίς Βρατσάνου είναι τόσον απελπιστική ώστε να απορή κανείς πως κατώρθωσε και έφθασε στο σπίτι της.
Γιατί εκτός της τρομοκρατικής εξαντλήσεως της έχει πάθει και κρυοπαγήματα στα πόδια, τα οποία είναι γεμάτα πληγές. Τα κρυοπαγήματα αυτά τα έπαθε γιατί, μαζί με τους άλλους ομήρους των στασιαστών, εβάδισεν επί σειράν ημερών στα χιόνια.
ΠΩΣ  ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ
Η δις Βρατσάνου είναι κλινήρης , και φιλοξενείται σε φιλικήν της οικογένενειαν. Κλαίουσα μόλις μας ανεγνώρισε, μας ερώτησε για τον πατέρα της, του οποίου αγνοεί την τύχην. Κατόπιν δε μας αφηγήθη την περιπέτειαν της, ως εξής:
Το μεσημέρι της 27ης Δεκεμβρίου ήλθαν στο σπίτι μας τρείς άνδρες της πολιτοφυλακής και εζήτησαν και έκαμαν έρευναν. Επειδή δε δεν ευρήκαν τίποτε επήραν εμέ και τον ασθενή πατέρα μου στη πολιτοφυλακή. Εκεί μας ρώτησον για τα΄ αδέλφια μου. Τους είπομε ότι δεν συγκατοικούμε και δεν ξέρουμε τι γίνονται. Τότε μας αφήρεσαν ό, τι είχαμε πάνω μας, ρωλόγια, χρήματα, την ταυτότητα της «Ένώσεως Συντακτών» του πατέρα μου και μας χώρισαν. Εμένα με ωδήγησαν στο επάνω πάτωμα και με έβαλαν να καθαρίσω διάφορα διαμερίσματα, ενώ τον πατέρα μου τον εκράτησαν κάτω.
Έπειτα από δύο ώρες μας φώναξαν και μαζί με άλλους μας πήραν για να μας πάνε στο Περιστέρι. Στο δρόμο μας ανάγκαζαν να περπατάμε γρήγορα. Αλλ΄ ο πατέρας μου, γέρος και ασθενής, δεν μπορούσε να βαδίση, και τότε εκείνοι  τον γύρισαν πίσω, λεγοντάς του.
-Τόσο το χειρότερο για σένα αφού δεν μπορείς να περπατήσης!
Από κείνη τη στιγμή-συνεχίζει η δίς Βρατσάνου, δεν ξέρω τι γίνεται ο πατέρας μου.
Εν τώ μεταξύ εμένα και τους άλλους μας πήραν στο Περιστέρι κι΄ από ΄κεί έπειτα από μερικές ώρες μας έβαλαν σε μια φάλαγγα και μας ωδήγησαν στα καλύβια, όπου εφθάσαμε ύστερα από πορεία οκτώ ωρών. Στο δρόμο ένα παιδί έπαθε παράκρουσι και άρχισε να φωνάζη. Οι Ελασίτες το σκότωσαν, όπως εσκότωσαν και μια κοπέλλα που δεν μπορούσε να βαδίση. Στα καλύβια μας έβαλαν σ΄ έναν αχυρώνα , όπου εφάγαμε λάχανα ωμά και κουνουπίδια που έφερναν οι χωρικοί. Την άλλη μέρα ο παπάς του χωριού ήρθε και μας μοίρασε ψωμί και τυρί και ένα φλυτζάνι ελιές. Μας είπαν δε ότι επρόκειτο να γίνη συνεννόησις στασιαστών και Κυβερνήσεως και θα μας άφηναν ελεύθερους. Στην πληροφορία αυτή ο συγκρατούμενος μας κ. Σιώρης, υπάλληλος της Εθν. Τραπέζης εξεφώνησε μικρόν λόγον, μπροστά στον Διοικητή της Πολιτοφυλακής, κ΄ ευχήθηκε να ομονοήσουν οι Έλληνες.
ΣΤΑ   ΚΡΟΩΡΑ
Έπειτα από μερικές ώρες μας πήραν από τα καλύβια και μας οδήγησαν στο χωριό κρόωμα. Σ΄ όλο το διάστημα της πορείας, εβαδίζαμε πάνω σε χιόνια. Όταν φθάσαμε στο χωριό μας έβαλον στην μισογκρεμισμένη εκκλησία. Εκεί απεφασίσθη να εκφωνηθή κατάλογος των ομήρων, με την ελπίδα ότι θα ευρίσκετο αναμεσά μας κανένας γνωστός. Όταν εφώναξαν και το δικό μου, άκουσα μέσα από το ιερό μια κραυγή:
-Εδώ είσαι και σύ παιδί μου;
«Έστρεψα και είδα τον δημοσιογράφο κ. Σπύρο Μεταξά. Κοντά του ήταν και ο συναδερφός του κ. Στράτης Κτεναβέας. Με πήραν αμέσως και μένα, μέσα στο ιερό και με περιποιήθηκαν όσο μπορούσαν, αφού τους διηγήθηκα την περιπετεια μου.
Ελησμόνησα να –σας πώ- εξακολουθεί εξακολουθεί η δίς Βρατσάνου-ότι ένας ονόματι Μαλασπίνος απέθανε στο δρόμο, γιατί έπασχε από άσθμα. Και ότι στα Κρόωρα μια γυναίκα εγέννησε, το δε παιδί της ελασίτες το ονόμασαν Λαοκράτη.
Η  ΠΟΡΕΙΑ  ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς μας πήραν από τα Κρόωρα και μας ωδηγούσαν προς τη Θήβα.Οι δημοσιογράφοι κ.κ. Μεταξάς και Κτεναβέας δεν ήρθαν μαζί μας και δεν άκουσα τίποτε πιά γι΄ αυτούς. Στην πορεία αυτή υπέφερε φοβερά. Εβαδίζαμε επί ώρες πάνω στα χιόνια περπατώντας, χαράδρες, βουνά και γιδοδρόμους. Το μαρτύριό μας ήταν απερίγραπτο. Τέλος εφθάσαμε στο χωριό Μουσταφάδες, όπου οι χωρικοί μας έδωσαν ψωμί και κρασί. Από τους Μουσταφάδες πήγαμε στο χωριό Νιχωράκι. Εκεί ήταν καπετάνιος κάποιος άγνωστος ηθοποιός, ο οποίος αφού μας ανέκρινεν, ετοποθέτησεν τις γυναίκες σε διάφορα σπίτια του χωριού, ενώ οι άνδρες έμειναν στο σχολείο. Εγώ είχα την τύχη και πήγα στο σπίτι του προέδρου της κοινότητος κ. Χρήστου Κοροπούλη, όπου με επεριποιήθηκε εξαιρετικά.
Την άλλη μέρα, ύστερα από νέα ανάκρισι , από τον καπετάνιο ηθοποιό, αφού εκράτησαν μίαν νέαν που υπηρετούσε στην Ιντελιτζενς Σέρβις, εσχημάτησαν μίαν φάλαγγα από 34 γυναίκες και μας ωδήγησαν στο στρατόπεδο των Θηβών, όπου εμείναμε δύο ημέρες. Στο διάστημα αυτό μας έδωσαν δυό φορές φαγητό. Την πρώτη μπιζελόφαβα και ψωμί και την άλλη φασόλια και ψωμί.
Την Τρίτη μέρα ειδοποίησαν ωρισμένες γυναίκες ότι θα τις άφηναν ελεύθερες. Ανάμεσα σ΄ αυτές ήμουν κ΄ εγώ. Μας έβαλαν λοιπόν, σε δύο σούστες και μας έδιωξαν. Όταν φεύγαμε ο διοικητής του στρατοπέδου Θηβών, που λεγόταν Βλαχάβας και που όπως έμαθα από κάποια κυρία ήταν ο Πειραιώτης δικηγόρος Αντώνιος Πούντος, μας είπε:
-Πηγαίνετε στο καλό και να εργασθήτε για να βοηθήσετε τον αγώνα!
«Στο μεταξύ ετοίμαζαν άλλες αποστολές για τη Λεβάδεια. Ανάμεσα στους ομήρους ήταν κι΄ ο Βιομήχανος Ναθαναήλ. Η γυναίκα του, που ήθελαν να την στείλουν με αυτοκίνητο , παρεκάλεσε και την άφησαν να πάη παζή για να είναι κοντά στον ασθενή και γέρο άντρα της. Είναι τραγικά όσα είδα και οι στιγμές που πέρασα.
«Ωστόσο ή σούστες μας έφεραν ως το Κριεκούκι. Εκεί μας άφησαν, γιατί τα άλογα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο, λόγω του χιονιού. Από τη στιγμή εκείνη άρχισε το μεγαλύτερο μαρτύριό μου. Με πληγιασμένα πόδια, εβάδισα και έφτασα στην Μάνδρα κι΄από κεί, έξω από την Ελευσίνα. Στο δρόμο συναντούσαμε πολλούς Ελασίτες που μας έλεγαν:
-Πηγαίνετε για να σας σφάξουν οι μαύροι!
«Όταν έφθασα έξω από την Ελευσίνα, μόνη πλέον, γιατί ή άλλες γυναίκες μ΄ είχαν αφήσει, επειδή δεν μπορούσα να βαδίσω, συνήντησα κάποιο τμήμα της Ορεινής ταξιαρχίας. Ένας αξιωματικός που με είδε σ΄ εκείνα τα χάλια κ΄ έμαθε ποια είμαι, μ΄ έβαλε σ΄ ένα τάνκ και με ωδήγησε στο κέντρο της πόλεως. Εκεί με συνέστησαν στον κ. Αναστάσιο Πυργιώτη, αρχιθερμαστή του Εργοστασίου «Κρός» της Ελευσίνος. Ο κ. Πυργιώτης με πήρε στο σπίτι του , με περιποιήθηκαν εξαιρετικώτατα. Και αφού κάπως συνήλθα μου έδωσε μερικά χρήματα και εφρόντισε και μ΄ έστειλε με αυτοκίνητο στάς Αθήνας».
Αυτά μας είπεν η δίς Βρατσάνου, για την περιπέτειά της. Όσον αφορά, τώρα, την τύχην του πατέρα της κ. Δήμου Βρατσάνου, κατά μιάν πληροφορίαν που είχε ο γιυός του, ο παλαίμαχος Δημοσιογράφος ωδηγήθη από τους στασιαστάς αργότερον στας Θήβας. Σγνοείται πάντως η τύχη του.   Σ.Α.Κ.

Μακάβρια θεάματα
Αι συνεχιζόμεναι έρευναι δια την ανεύρεσιν των πτωμάτων των εκτελεσθέντων υπό των ελασιτών κατά τας ημέρας της στάσεως πολιτών έφεραν εις το φώς φοβερά κακουργήματα, διαπραχθέντα εις την Ηλιούπολιν και τα Σφαγεία.
Τμήματα της Εθνοφυλακής μετά αστυνομικής δυνάμεως της Ηλιουπόλεως ανεκάλυψαν εις την θέσιν «Νταμάρι» δεκάδες πτωμάτων εγκρίτων κατοίκων, του προαστείου, σφαγιασθέντων κατά το πλέον απάνθρωπον τρόπον, τα πτώματα ενευρέθησαν γυμνά και ανυπόδητα, πολλά δε τούτων έφεραν φοβεράς κακώσεις εις το στήθος και το πρόσωπον.
Αι γινόμεναι έρευναι εις τας οικίας, απεκάλυψαν, σωρείαν όπλων πολεμοφοδίων, η μεγαλυτέρα ποσότης των οποίων ανευρέθη εις την οικίαν του ιατρού  Μπαλού, φερομένου και ως αρχηγού των ελασιτών Ηλιουπόλεως.

(54). Εφημερίς : "ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ" -24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΟΜΗΡΩΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
 ΠΩΣ ΔΙΕΦΥΓΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΙΝ
ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΝ ΘΗΒΩΝ
Το πρώτο αυθεντικό ρεπορτάζ γραμμένο από τον γνωστόν συγγραφέα κ. Δ.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ
Την στο σταύλο έχουμ΄ επισκέψεις! Δύο μουλάρια!Το ένα γνήσιο, μπαίνει μέσα χωρίς ν΄ ανησυχήση κανένα. Το δεύτερο είν΄ ανθρώπινο: Ο «καπετάν» ‘Αρης, ένας απ΄ τους «ηγέτες» εδώ, πρώην χασάπης στην Ελευσίνα, όπως έμαθ΄ αργότερα. Μας ξυπνάει φυσικά, σηκώνει δύο για να ταχτοποιησουν το… «καπετάν» μουλάρι του, κι΄ αρχίζει φαγωμένος και πιωμένος αρκετά, να μας κάνη την απαραίτητη «καθοδηγηση» περί διά «τον αγώνα της λαϊκής επικράτησης και κατακλείς: «Εμείς είμαστε ανθρωπιστές»!... Εν τω μεταξύ το ίδιο εκείνο βράδυ έχουν κάνει 32 εκτελέσεις…»ανθρωπιστικές»! Μήπως όμως εννοούσε ο καπετάν Άρης ότι αυτοί εκεί εκτελούσαν κατά τρόπον «ανθρωπιστικόν», ενώ οι άλλοι στο Περιστέρι και στις Πολιτοφυλακές έβγαζαν τα μάτια, έκοβαν τις θήλες απ΄ τους μαστούς κι΄ έκαναν κι΄ άλλα ακατανόμαστα μαρτύρια; Ίσως! Μπορεί στην…  καπετάν-αντίληψη του καπετάν-Άρη νάταν έτσι ταξινομημένη η αγριότης κι΄ ο ανθρωπισμός!..
Τι μέρες!... Τι ώρες… Τι στιγμές!... Όποιος δεν τους έχει νοιώσει δεν καταλαβαίνει τίποτα. Φραστικά σχήματα και γραπτοί ρητορισμοί δεν μπορούν ούτε να σκιτσάρουν την ασύλληπτη τραγικότητα της ζωής εκείνης..
Κοιμάμαι. Ή μάλλον ναρκώνομαι. Είναι η ώρα δέκα. Στη μία πρέπει να σηκωθώ για πρωϊ, γιατί εδώ κοιμώμαστε με βάρδειες. Δε χωρούμε να κοιμηθούμε ολόκληρη τη νύχτα και να πέφτουμε σε δύο δόσεις: Έξη με μία και μία μ΄ εφτά. Το πρωϊ μαθαίνω πως έγινε κάποια «μηχανή». Κάτι ρολόγια και κάτι δακτυλίδια ζήτησε η καπετάν-φιλανθρωπία του καπετάν-Άρη και δύο τρείς απ΄ το σταύλο πούχαν σταθή καπάτσοι και τα κρύψανε, τα τοιμάζουνε τώρα να του τα δώσουνε για να κάνη πλάτες και ν΄ αποδράσουνε. Πολύ αμφίβολη εμπιστοσύνη  έχω στον «καπετάνιο». Ακόμα και στην εξαγορασμένη του τιμιότητα. Για να πουλήσης την τιμή σου πρέπει νάχεις κάποια τιμή. Κι΄ εν τούτοις εδώ δεν έχουμε ίχνος. Έχω κρυμμένο στο παπούτσι μου  ένα δακτυλίδι, δώρο της γυναίκας μου, εδώ και δώδεκα χρόνια. Δεν το δίνω στον «καπετάν» σωτήρα μας! Γιατί έχω α κ ρ ά δ α ν τ η   π ε π ο ί θ η σ η  πως δε θα μας σώση!...
Την άλλη μέρα το πρωϊ ξυπνάμε αυστηρά φυλακισμένοι στους σταύλους μας. Φαίνεται πως συνεχίζονται οι «ανθρωπιστικές»  εκτελέσεις. Κατά τις δέκα φτάνουν δύο μεθυσμένοι πολιτοφύλακες που δίνουν τη διαταγή να ξεκινήσουμε αμέσως για την εκκλησία.
-Φεύγουμε; Ρωτάει κάποιος.
-Φεύγετε, ναι.
-Για πού;
-Για τη Θήβα. Για πού θές; Για το Παρίσι;
Τα ζωντανά πτώματα-καμμιά υπερβολή στο χαρακτηρισμό-ξεκινάνε πάλι για την ατέλειωτη συνέχεια του σύγρονου Γολγοθά.
Κάποιος απ΄ τους… «ομόσταυλος». Μου ψιθυρίζει να βγώ μόλις ο καπετάν Άρης ζητήσει να χωριστούν οι «οργανωμένοι».
-Κι΄ αν ανακαλύψουν πως δεν είμαι οργανωμένος;
-Μήπως είμαστε εμείς;
-Αλλά;
-Αλλά έχουμε δώσει τα ρολόγια και τα δαχτυλίδια!
Το λέω του Ρίσκα-που γύρισα τώρα κι΄ αυτός και γράφει μάλιστα τις εντυπώσεις του σε άλλη πρωϊνή συνάδερφο-αλλά δεν το εγκρίνει.
-Θα πάς τζάμπα. Θα σε σκοτώσουνε μου λέει.
Ως τ’ όσο, στην κρίσιμη στιγμή, βλέπω πολλούς να το αποτολμάνε. Ή του ύψους ή του βάθους, σκέπτομαι. Και…βγαίνω κι΄ εγώ για «οργανωμένος» μέσα σε όλους τους άλλους…ανοργάνωτους! Αν με ρώταγε «σύνθημα» θα τα΄απαντούσα… «ρολόϊ» ή «δακτυλίδι»! Το λέω τώρα δηλαδή! Γιατί κείνη τη στιγμή η καρδιά μου έκανε σα γραφομηχανή από τα χέρια της πιο βιαστικής και πεπειραμένης δακτυλογράφου.
-Οι οργανωμένοι ελάτε μαζύ μου!
Ελπίδες λευτεριάς!... Παναγία μου! Λές να κρατήση το λόγο του ο καπετάν-Άρης; Όλα είνε δυνατά.
Μας μπάζει μέσα στους τρείς τοίχους ενός γκρεμισμένου σπιτιού λίγο πιο πέρ΄ από την εκκλησία.
-Εμείς θα φύγουμε για τη Θήβα μας λέει. Εσείς θα μείνετε απόψε εδώ. Κι΄ αύριο θα πάτε για τα σπίτια σας. Δε θέλω ούτε ζήτω να φωνάξετε, ούτε ευχαριστώ να μου πήτε! Γειά σας!
Όλοι τον κυττάζουν σα σωτήρα! Σα θεό! Είν΄ έτοιμοι να του φιλήσουν τα πόδια. Κι΄ εγώ το ίδιο. Δεν το λέω για να προσβάλλω κανένα. Είναι ταπεινό το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως..
Μένουμε αμίλητοι, σχεδόν κρατώντας την αναπνοή, περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Αλλά ή καπετάν-εξυπνάδα κι΄η  καπετάν-κακία κι΄η καπετάν –συνωμοσία του καπετάν-Άρη, έχει συνεννοηθή με τους άλλους καπετάν-εγκληματίες! «θα τους αφήσω δήθεν εγώ και θα τους πιάσετε σείς»! Σε λίγο καταπλέει ένας άλλος «υποκαπετάν» και διατάζει να «προχωρέσουμε»!
-Προχωρέστε  ρέ… την Παναγία σας!
‘Όταν ζυγώνουμε πάλι στην εκκλησία, ο καπετάν-Άρης μας βλέπει με αδέξιο θεατρινισμό.
-Προχωρήστε και…παρακάτω θα τα κανονίσουμε, μας λέει.
Ο καπετάν-χασάπης της Ελευσίνας, ή μάλλον ο καπετάν-κακούργος της Πολιτοφυλακής, νόμιζε πως είχε αρκετή ηθοποιϊα για να γελάση πενήντα Έλληνες Αθηναίους. Τον κακομοίρη!...
Σφίγγω ευχαριστημένος το δακτυλίδι μου. Έχω πάντα κρυφά το σταυρό μου. (Φανερά δεν επιτρέπεται!) Και προχωρώ. Νέα μαρτυρική πορεία. Η χειρότερη…
Δ.Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΑΥΡΙΟΝ: Η Συνέχεια.

(55).Εφημερίς:"Η ΒΡΑΔΥΝΗ"-25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945


       ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΦΡΙΚΤΩΝ
ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ
Γυναίκες και άνδρες με κρανία διερρηγμένα, με τα χέρια δεμένα, με κομμένο το λαιμό… Ένας ανάπηρος πολέμου με κομμένο πόδι… Κορίτσια και γυναίκες στην αράδα.
ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΑΛΕΣΕ ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΟΥ ΤΗΣ «ΒΡΑΔΥΝΗΣ»
Πτώματα.. μια τριπλή σειρά από μισόγυμνα ανθρώπινα κουφάρια αραδιασμένα κάτω από τον χειμωνιάτικο ήλιο… άλλα με κρανίο σπασμένο, άλλα με τα μυαλά χυμένα, άλλα με τα χέρια δεμένα πίσω με σύρμα, ένα με τις χειροπέδες ακόμη…
Το θέαμα είναι φρικιαστικό. Και όμως στον ουρανό λάμπει ένας ήλιος ολόχρυσος και ολόγυρα το ήρεμο τοπίο είναι ολοπράσινο κι΄ η χλόη πλαισιώνει το απόμερο νεκροταφείο του Περιστεριού.
Εκεί κοντά στο νεκροταφείο, βρέθηκαν θαμμένα όλα αυτά τα πτώματα και εκεί τα εξέθεσε χθές το πρωί, μετά την εκταφή τους, η αρμοδία υπηρεσία, για να προσέλθουν οι συγγενείς και αναγνωρίσουν τους δικούς των, που είχαν χάσει κατά την διάρκεια του στασιαστικού κινήματος απαχθέντας από τον ΕΛΑΣ ή την περιβόητη Πολιτοφυλακή. Πράγματι, προσήλθον και ανεγνώρισαν αρκετούς εκ των νεκρών διάφοροι πολίτες και μεταξύ αυτών μερικές γυναικούλες, που τα σπαρακτικά τους κλάμματα ξεσκίζουν τον γαλήνιο αέρα και προσθέτουν έναν ακόμη πιο ανατριχιαστικό τόνο στο απαίσιο θέαμα.
Ένα τέτοιο θέαμα εκλήθη να ιδή μετα μάτια της και η αντιπροσωπεία του Αγγλικού Εργατικού κόμματος που ήλθεν εδώ μ΄ επί κεφαλής τον σερ Ουώλτερ Σιτρίν, για να σχηματίση εξ αυτοψίας γνώμην επάνω στα ελληνικά πράγματα. Ο κ. Σιτρίν και τα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας έφθασαν στο νεκροταφείο του Περιστερίου με αυτοκίνητα και συνηντήθησαν αμέσως με τους αρμοδίους Έλληνας ιατροδικαστάς, τον καθηγητήν κ. Γεωργιάδην, τον υφηγητήν κ. Κότσαν, τον κ. Κατσιμαγλή της εγκληματολογικής σημάνσεως, και τον ιατροδικαστήν κ. Φατούρο.
Οι Έλληνες επιστήμονες εξέθεσαν στην αγγλικήν αντιπροσωπείαν με λίγα λόγια πως και που ευρέθησαν τα πτώματα αυτά, εκεί κοντά, καθώς και τις αναγνωρίσεις που είχαν ήδη γίνει. Κατόπιν , οι Άγγλοι εργατικοί άρχισαν μόνοι των να εξετάζουν για τις συνθήκες των εγκλημάτων και να ρωτούν με την διερμηνέα των διάφορες σχετικές πληροφορίες είτε από τους Έλληνας αρμοδίους, είτε από τους ολίγους συγγενείς που είχαν έλθει για να παραλάβουν τα πτώματα των δικών τους.
Ο όμιλος των Άγγλων διαβαίνει ανάμεσα από τα πτώματα, τα εξετάζει ένα-ένα και ερωτά διαρκώς ερωτά…Προηγείται ο κ. Σιτρίν και ακολουθούν οι άλλοι, ο κ. Γοεντερ, ο κ. Σιτρλιν είναι ψηλός κι΄ ευθυτενής, εξήντα περίπου ετών, με ολόλευκα μαλλιά, αλλά με ροδοκόκκινο πρόσωπο, ι τύπος του Άγγλου ευγενούς, σοβαρός αλλά και γλυκομίλητος. Κρατεί στο χέρι ένα σημειωματάριο και ολοένα γράφει. Κάπου-κάπου σταματά και αποτείνεται πότε προς τον κ. Μπέλλ, που, με την σχετικώς μεγαλύτερη απάθεια, πότε προς τον κ. Τσέστερ, που σφίγγει νευρικά κάτω από τη μασχάλη ένα μαύρο χαρτοφύλακα με το μονόγραμμά του. Οι τρείς Άγγλοι εργατικοί αντιπρόσωποι μένουν σχεδόν πάντοτε σύμφωνοι, σαν άνθρωποι που η πείρα της ζωής-τα άσπρα μαλλιά και των τριών μιλούν για την πείρα αυτή καλλίτερα από κάθε άλλη μαρτυρία-τους έχει διδάξει ότι η κατανόησις είνε το υπέρτερο αγαθό, αλλά και η στοιχειώδης υποχρέωσις, του πολιτισμένου ανθρώπου.
Οκ. Σιτρίν ερωτά σε μια στιγμή για κάποιο πτώμα. ‘Ανεγνωρίσθη» του απαντούν. «εδώ είνε ο αδερφός του, που τον ανεγνώρισε προ ολίγου» -Για φωνάξτε τον να τον ρωτήσω κι΄ εγώ, λέγει ο κ. Σιτρίν.
Πράγματι ένας καλοντυμένος νέος 30-35 ετών προσέρχεται σε λίγο και υποκλίνεται πρό της Αγγλικής αντιπροσωπίας. Ο κ. Σιτρίν ερωτά, η διερμηνεύς του μεταφράζει αμέσως στα ελληνικά την ερώτησι, ύστερα μεταφράζει  στα αγγλικά την απάντησι που δίνει ο νέος. Ο νέος ονομάζεται Χατζόπουλος Δημήτριος και κατάγεται από την Λεβάδεια, όπου έχει εργοστάσιο νηματουργίας.
«Οι ελασίτες, λέγει, ήρθαν στο σπίτι μου οδός Οινόης και έπιασαν τον αδερφό μου Τάσο, την παραμονή των Χριστουγέννων. Γιατί; Δεν ξέρω μόνο πως ο αδερφός μου δεν ανήκε σε καμμιά πολιτική οργάνωσι, δεν εξεφράζετο μάλιστα καθόλου για πολιτικά. Από την ημέρα που τον έπιασαν τον έχασα εντελώς, γιατί εγώ φοβήθηκα κι΄ έφυγα αμέσως από το σπίτι. Ήταν γραμμένο να τον ξαναβρώ νεκρό, ανάμεσα στο σωρό αυτό των εκτελεσθέντων».
-Πως τον αναγνώρισες; Ρωτά ο κ. Σιτρίν.
-Από τα χρυσά του δόντια και τα εσώρρουχα, που είχαν το μονογραμμά του.
Ο κ. Χατζόπουλος αναφέρει κατόπιν ότι ο ατυχής αδερφός του δεν μπορεί να είχε εχθρούς μεταξύ των εργατών του εργοστασίου της Λειβαδιάς, γιατί δεν ήταν ούτε κάν συνεταίρος στο εργοστάσιο εκείνο. Εξ  άλλου, από μακρού έμενε στην Αθήνα. Το εργοστάσιο είχε γίνει τελευταίως επιχείρησις συνεταιριστική όπου οι εργάτες όπως και ο εργοδότης, είχαν το μερίδιό τους. Απεκλείετο, συνεπώς κάθε οικονομική διαφορά ως αφορμή προσωπικής εχθροπαθείας.
Ο κ. Σιτρίν συλλυπείται τον κ. Χατζόπουλο για τον φόνο του αδερφού του και την στιγμήν εκείνην δάκρυα ανεβαίνουν στα μάτια του νέου…
Ανάλογες ερωτήσεις υποβάλλονται στον κ. Καραμανολόπουλο, που βρήκε κι΄ εκείνος τον αδερφό του μεταξύ των εκταφέντων πτωμάτων απαχθέντα από τους ελασίτες στο ίδιο αυτοκίνητο μαζί με τον Χατζόπουλο.
Λίγο παρακάτω, το θέαμα γίνεται τόσο αποτρόπαιο ώστε ο κ. Σιτρίν σταματά ως εξ ενστίκτου: Ένα πτώμα με το με τα μυαλά χυμένα, άλλο με κρανίο τσακισμένο, ένα άλλο τα χέρια δεμένα πίσω και άλλο…παρέκει άλλο με χειροπέδες…παρέκει άλλο με το πόδι κομμένο-το πτώμα ενός αναπήρου πολέμου, που το σήμα του βρέθηκε πάνω στο σακκάκι του. Ο κ. Σιτρίν στέκεται και το κοιτάζει, σαν να σκέπτεται πόσο μάταια ήταν η θυσία του δυστυχισμένου αυτού ανθρώπου που έχασε το πόδι του στον πόλεμο υπέρ της Πατρίδος του, για νάρθουν κατόπι και να τον σκοτώσουν σα σκυλί όχι εχθροί της πατρίδος του αλλά οι ίδιοι οι αδερφοί του, οι Έλληνες…
Ξεχωριστήν εντύπωσι κάνουν τα πτώματα των γυναικών. Μερικές ήταν νέες, πολύ νέες ακόμη. Σε τι μπορεί νάφταιξαν τα άβγατα αυτά κορίτσια; Αλλά και σε τι μπορεί νάφταιξαν τόσο πολύ όλοι αυτοί οι νέοι και οι άνδρες και γέροι, ώστε να επισύρουν την θηριωδία που έδειξαν κατά την εκτέλεσί τους οι δήμιοι, συντρίβοντες του ενός το κρανίο και σφάζοντες τον άλλο με το μαχαίρι;
Το θέμα είνε πραγματικά τόσο αποτρόπαιο ώστε, αν δεν το έβλεπε, δεν θα το επίστευε κανείς… Και αυτή ήταν η εντύπωσις του κ. Σιτρίν ο οποίος, στο τέλος, μας εξέφρασε όλη τη φρίκη και τον αποτροπιασμό του για όσα είδε-με τα τόσο μετρημένα λόγια που εδημοσίευσε χθές η «Βραδυνή»: λόγια ενός πολιτισμένου ανθρώπου και πρό παντός ενός Άγγλου ευπατρίδου, για τον οποίον ήταν υποχρέωσις τιμής να διακήρυξη ότι:
«Έπρεπε νάρθή εδώ και να ιδή με τα μάτια του αυτά που είδε, για να μπορέση να ειπή ότι ξέρει την αλήθεια» όσον αφορά τα εγκλήματα που διέπραξαν οι στασιαστές τον περασμένον Δεκέμβριον.

ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 1000 ΠΤΩΜΑΤΑ
ΟΜΗΡΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΚΑΘ΄ ΟΔΟΝ
Οι ιατροδικασταί κ.κ. Λουκόπουλος και Καψάσκης ανεχώρησαν την πρωϊαν δι΄ Ελευσίνα, προκειμένου να ενεργήσουν εκταφάς πτωμάτων εκτελεσθέντων εθνικιστών παρά το εκεί οβιδουργείον, εις το κτήμα Φωτίλλα. Λέγεται ότι έχουν ταφή εκεί 1000 πτώματα.
Εις τα έργα της Ούλεν παρά το Γαλάτσι ενευρέθησαν μέχρι της στιγμής 55 πτώματα, μεταξύ των οποίων τα 8 είνε γυναικών. Μεταξύ των πτωμάτων ανεγνωρίσθησαν οι Ι. Μορφίδης, Π. Αρναούτης, Α. Σέρβος, Βασιλική Χανιώτη.
Ο ιατροδικαστής κ. Καψάσκης μεταβάς εις Άνω Λιόσια εξέθαψε το πτώμα του ναυάρχου Μανουσάκη, όστις εξετελέσθη εκεί υπό Ελασιτών διότι οδηγούμενος ως όμηρος δεν ηδύνατο να προχωρήση.

ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΤΩΝ ΑΦΙΧΘΕΝΤΩΝ ΧΘΕΣ ΟΜΗΡΩΝ
Αφίχθησαν χθές ανταύθα οι κάτωθι όμηροι:
Ασημακοπούλου Λένα Ηρακειδών 2, Ασημακοπούλου Κ. Ικονίου 27 Δραπετσώνα, Ασημακοπούλου Ασημ. Ιω. Χρυσοστόμου 8 Ν. Σμύρνη, Ανδριάδης Θεοδ. Μίνωος 34, Αναστασίου Ι. Γαλάτσι Ασημακόπουλος Ι. Ηρακλειδών 42, Αντωνόπουλος Ευστ. Ερετρείας 1, Βουγουράνα Μαρία οδός 29  3 Νέα Ερυθραία, Βαζύρης Στ. Υψηλάντου 20 Πειραιεύς, Βασιλειάδης Β. Μαϊντάνη 10 Ταμπούρια, Βασιλειάδης Συμ. Κορυτσάς 203 Ταμπούρια, Βεζύρης Νικ. Υψηλάντου 21 Κορυδαλός, Βαλιάνος Δ. Αγ, Βασιλείου 20 Ν. Ιωνία, Βρίτσου Ελένη Αξιουπόλεως 25, Βορξώνης Γεωργ.  Κωσταντινουπόλεως 248, Γεωργακόπουλος Κ. Αισχύλου 32 Χαϊδάρι, Γράκος Β. Κιμώλου 5, Γιακουμίδης Κυρ. Μοσχονησίων 24 Ν. Κοκκινιά, Γκονοσάκης Βασ.  Αλεξίου 9 Γούβα, Γομίγλου Αντ. Πρεμετής 26 Γεωργοπούλου κατίνα Αγ. Μελετίου, Γιαννάτου Ανθή Χαρβάτι, Δούμπας Ι. Ολύμπου 20, Ν. Ιωνία, Δημόπουλος Ορέστης Αγκύρας 26 Ν. Σμύρνη, Δαμασκηνοπούλου Μαρία Ωγίγου 17, Δρακόπουλος Νικ. Αλεξίου 9 Ν. Κόσμος, Δάφνης Αρ. Ερμού 49, Διακάκης Ευστάθ. Μαγκουφάνος Δ. Μαρούσι, Ελευθεριάδης Αλ. Αριστοτέλους 115 Ζεγγίνης Ευαγ. Γερμανικά, Θεοδωράτος Γερ. Σκαλιστήρι 18, Ίμπρης Γ. Ναυπλίου 40, Κυριακόπουλος Θεόδ. Μακεδονίας 108 Πειραιεύς, Καφέτσης Δημ. Παλαμηδίου 90 Πειραιεύς Καλιμενάκης Ευστ. Ελευσίς, Κούβερας Δημ. Χαλκίς, Κααντώνης Γ. Γεραλή Αυλίδος, Κοραής Ευστ. Π. Ράλλη 8 Ν. Κοκκινιά, Καλέμης Μιχ. Μαραθών, Κλώνος Ν. Κονδύλη 51, Κοψοχείλης Χαρ. Ρ Φεραίου 42, Κρεμούλης Γ. Αλκαμένους 75 Καραβοκύρης Νικ. Φαλήρου 9 Κοράκης Ευστρ. Π. Ράλλη 142, Κρητικός Χ. Πύλου 37, Κασκαρέλης Παρ. Αγ. Ιωάννου Ρέντη, Κανέτας Χαρ. Σωκράτους 28, Κανελλοπούλου Δέσποινα Αναβρυτής 2 Μαρούσι, Λυμπερόπουλος Παν. Αν. Κουμαρά 2, Λεονταρίδης Παν. Δροσοπούλου 124, Λαυρεώτης Ν. Πατησίων 194, Λαλαμάγκος Κωνστ. Βόλου 10, Λάμπρος Γεωργ. Μαραθών, Μονιάκης Χρ. Θεσσαλονίκης 29, Μαρίτης Παναγιώτης Πατησίων 182, μανίγλου Χαράλαμπος Αϊδονίου 22 Νέα Κοκκινιά, Μπιτζάνης Ι. Αμαρούσιον, Μορουλάκης Βασ.  Γερμανικού 16, Μπιτσίκας Βασ. Αμαζόνος 12, Μπαϊδακτάρης Γεωργ.  Γερμανικού 16, Μπόρας Γεωργ. Δημοσθένους 117 Μπουρδόνας κων. Λένορμαν 18, Μενάγιας Βασ.  Αλικαρνασού 30, Νικολαϊδης Ι. Μονχονησίων 58, Ξηνού Αφρ. Εξεκίων 28, Ξανθόπουλος Δημ. Μαραθώνος 161, Ν. Ερυθραία, Πηλιγκώτης Νικ. Βοσπόρου 8 Κοκκινιά, Παναγκέλος Ιωσήφ Κοντού 11, Πετσάν Αθαν. Μαραθών, Παπαχρηστόπουλος Ανδ. Καλέργη 21, Πανουσόπουλος Νικ. Βιτωλίων 51, Παπαδόγκωνας Δημ. Μ. Αλεξάνδρου 39, Παπαγεωργίου Δημ. Αγκύρας 12, Πίντος Λεων.  Μαυρομιχάλη 99, Παπαζήσης Κω. Ασκληπιού 40, Ράντος Νικ. Κων/πόλεως 250, Σεφερλή κατ. Αλιβέρι, Ξαφίδης  ξεν. Β. Σοφίας Ηράκλειον, Στρομπούλης Αλεξ. Χορμοβίτου 3, Σιδέρης Χρ. Ανδριανουπόλεως 101, Σπυρόπουλος Παν. Μπουμπουλίνας Ηράκλειον, Σακελλαρόπυλος Δημ. Β. Γεωργίου 12, Νίκαια, Τσότσος Γεωργ. Χαλκίς, Τσότσος Κων. Χαλκίς, Τσαπατσάς Ι. Χαλάνδρι, Τσαλίκογλου Ι. Σαλαμίνος 101, Τσούμπρος Γεωργ. Μητσοπούλου 71 πειραιεύς, Τερζάκης Κων. Βύρονος 7 Αμαρούσιον, Φανής Δημ. Χεριφρόνος 12, Χαραλαμπίδης Δημ. Καστελορίζου 63, Χριστοδούλου Γεωργ. Μολιάδων 8 Αμαρούσιον, Χατζηελευθερίου Δημ. Νάξου 23 Καισιαριανή.

Ένας ιερεύς
Εκδικείται τις συντρόφισσες
Κωμικοτραγικαί σκηναί
Εις το επί της οδού Θεμιστοκλέους 7 οίκημα το οποίον χρησιμοποιείται ως κρατητήριον των συλλαμβανομένων διά το κίνημα γυναικών, παρουσιάσθη ο εφημέριος του Θησείου πάτερ Αλέξανδρος και εζήτησε να επισκεφθή μίαν από τας κρατουμένας. Η φρουρά επέτρεψε την είσοδον εις τον ιερωμένον ο οποίος όμως μόλις εισήλθεν εις το οίκημα και αντίκρυσε την Ευθυμίαν Τσιρώνη και την θυγατέρα της μαρία επιτίθεται κατ΄αυτών και ήρχισε να τας γρογθοκοπή και να τις λακτίζη, αφού προηγουμένως είπε προς αυτάς:
-Ακόμη ζήτε. Και δεν έχετε αυτοκτονήσει;
Άνδρες της φρουράς σπεύσαντες συνεκράτησαν, τον εξαγριωμένον ιερέα και τον απεμάκρυναν εκείθεν. Από τας γενομένας ανακρίσεις προέκυψεν ότι ο πάτες Αλέξανδρος είχε ένα ανεψιόν χίτην εις το Θησείον τον οποίον συνέλαβον και εξετέλεσαν οι ελασίτες, διαρκούντος του κθνήματος κατόπιν προδοσίας γυναικών της γειτονιάς μεταξύ των οποίων ήσαν και η Τσιρώνη με την θυγατέρα της.

ΕΠΟΛΥΒΟΛΗΣΑΝ
ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΑΣ ΕΝΩ ΕΓΥΜΝΑΖΟΝΤΟ
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΘΡΑΣΥΤΗΣ ΕΛΑΣΙΤΩΝ
Αρμοδίως ανεκοινώθη ότι κατά την διάρκειαν γυμνασίων των ανδρών εθνοφυλακής εις το πεδίον του Άρεως άγνωστοι επυροβόλησαν διά πολυβόλου κατά των ανδρών της εθνοφυλακής. Από τους ριφθέντας πολυβολισμούς ετραυματίσθησαν σοβαρώς είς αξιωματικός και δύο οπλίται.
Ο αξιωματικός μεταφερθείς εις το νοσοκομείον εξέπνευσε.
Κατά τας αυτάς πληροφορίας, προ διημέρου απήχθη υπό ενόπλων ελασιτών ανώτερος αξιωματικός της Χωροφυλακής.

Συνελήφθησαν
Δύο δήμιοι της ΟΠΛΑ
Ωμολόγησαν τας εκτελέσεις
Η αστυνομία συνέλαβε και κρατεί εις χείρας της τον εκτελεστήν της συνοικίας Δουργουτίου, ο οποίος έχει κάμη τας εκτελέσεις των εθνικιστών των οποίων τα πτώματα ευρέθησαν εις το Μπραχάμι. Είνε Αρμένιος και εξεταζόμενος ωμολόγησεν ότι έχει φονεύση 15 εθνικιστάς, ενώ τον κατηγορούν διά 150 εν συνόλω εκτελέσεις.
Επίσης συνελήφθη ο εκτελεστής Παγκρατίου, Βύρωνος, Καισαριανής, Κουπονίων. Ονομάζεται Ν. Μπαραμπότης και είναι ηλικίας 18 ετών. Κατηγορείται διά 153 εκτελέσεις, ωμολόγησε δε και αυτός κυνικώς τα εγκλήματά του, ειπών εις τον Λοχαγόν Λουϊζον: «Ήμαρτον, συχώρεσέ με στα χέρια σου κρέμεται η ζωή μου»
Μεταξύ των άλλων ο Μποραμπότης έχει εκτελέση τον Ν. Παπαγεωργίου, τον λοχαγόν Κ. Μανωλάκην, τον ταγματάρχην Ι. Λαγογιάννην και τον εθνικιστήν Νικολάου.

ΦΟΒΕΡΟΝ ΘΕΑΜΑ
Κατόπιν εκταφής, γενομένης εις τα Νταμάρια του Βύρωνος απεκαλύφθησαν νέα πτώματα. Μεταξύ των πτωμάτων αυτών ευρίσκονται και αρκετά φρικωδώς παραμορφωμένα. Ένός ανδρός έχουν ανοίξη την κοιλίαν και τα αντερά του τα έχουν περάση από την μύτη του,την οποίαν έχουν τρυπήση. Αρκεταί κορασίδες φέρουν εις ωρισμένα σημεία του σώματος των φρικώδεις και ακατανομάστους κακώσεις.

ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Συνελήφθη η Χαρίκλεια Βλασοπούλου, διότι ήτο μέλος της ΟΠΛΑ και κατέδιδε διαφόρους εθνικιστάς, των οποίων άλλοι εκρατήθησαν ως όμηροι.
Συνελήφθησαν οι Φ. Τζινιτζώτης, Μ. Πουλάκης, Μ. Λυμπερόπουλος, Ε. Κάσης, Θ. Κουμούτσιας, Αικατερίνη Παστού, Κ. Αλιμπέρτης Κ. Βαρουχάνης και Ε. Ρήγας, διότι έλαβον ενεργόν μέρος εις το κίνημα.

Αντιπρόσωποι
Του Δ. Ερ. Σταυρού
Εις το Περιστέρι.
Σήμερον την 9.30 π.μ. Ελβετοί αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μετέβησαν εις το περιστέρι και παρακολούθησαν τας συνεχιζομένας από τα εκεί ορύγματα εσκαφάς πτωμάτων.
Οι ξένοι ενώ παρέμειναν επί δίωρον και έλαβον διαφόρους σημειώσεις από παρατηρήσεις τας οποίας έκαμαν ανεχώρησαν διά να μεταβούν κατά πάσαν πιθανότητα εις τα διϋλιστήρια της Ούλεν όπου γίνονται και εκεί εκταφαί πτωμάτων.

Οι Βρεταννοί αιχμάλωτοι έφθασαν χθες εις Βόλον
Την μεσηβρίαν εξεδόθη υπό του Αρχιστρατήγου κ. Σκόμπυ το κάτωθι ανακοινωθέν:
Οι Βρετανοί αιχμάλωτοι πολέμου αφίχθησαν εις Βόλον εις τας 6.20 π.μ. χθές. Από της εκεχειρίας μέχρι της 23 Ιανουαρίου είκοσι τρείς αξιωματικοί του ΕΛΑΣ, περιλαμβανομένων και μερικών ανωτέρων διοικητών, παρεδόθησαν εις το Βρεταννικόν Στρατηγείον Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, οι οποίοι παρεδόθησαν εις την περιοχήν ταύτην είνε και 62 Γερμανοί, η πλειονότης των οποίων δεν έφερεν όπλα εναντίον μας εβοήθουν όμως ,τας δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατ΄ άλλον τρόπον.

03-03-17
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ":http://rozosotiris.blogspot.gr/2017/03/091-1943-49.html