Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

(092)ΜΕΡΟΣ Β΄-Σύγχρονος "κομμουνιστικός" ΟΛΕΘΡΟΣ για την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ βάση εντύπων εποχής 1943-49


ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Β΄ΜΕΡΟΥΣ
Το ιστορικό μακελειό και η δίωξη των Έλλήνων την περίοδο 1943 -1949   είναι πράγματι αδιερεύνητο και σχεδόν ανομολόγητο λόγω φρίκης!
Οι εξουσιαστές από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνον κατόρθωσαν να επιβάλουν την λήθη αλλά, το χειρότερο κατόρθωσαν απροκάλυπτα να προπαγανδίζουν , να «εμβολιάζουν» και να υποβάλουν κυρίως στους νέους, ως πρότυπα και «ήρωες», ακατονόμαστους εντολοδόχους σφαγείς Ελλήνων. Το χείριστο δε που κατόρθωσαν είναι να διαιωνίζουν την ανθελληνική εξουσία τους, στο όνομα και στην ατίμωση νεκρών, αθώων, Ελλήνων.*[* Δεν είναι υπερβολή ότι οι κομμουνιστές μιμήθηκαν τους χριστιανούς στις πρακτικές αφελληνισμού, Το αντίπααλο δέος οι "Εθνικιστές" είναι οι χριστιανοί --(βλ. Ελληνική ιστορία)---Οι κομμουνιστές  πρώτα λένε ότι είναι κομμουνιστές και μετά Έλληνες, οι δε "Εθνικιστές" λένε, πρώτα είμαστε χριστιανοί και μετά Έλληνες !!!]
Οι Ανθέλληνες πέρα από τους ποταμούς αίματος που σχηματίστηκαν από χυμένο αίμα των  Έλλήνων που έσφαξαν τότε αγρίως , όχι τυχαίως έχυσαν και χύνουν πολύ μελάνι, και για την έντυπη προπαγάνδα υπέρ του διαχρονικού ανθελληνισμού και ατιμιών των,... με "ουρλιαχτά"-ψέματα-συνθήματα τύπου: «Ο Λαός να ξεχνά τι σημαίνει αριστερά με το να μην ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!»
Ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, υπουργός στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος» 1944, σε άρθρο του τον Δεκέμβριο του 1945, προτού ακόμα αρχίσει η «τρίτη κομμουνιστική ανταρσία» και εν όψη των νωπών ακόμη, των αποτελεσμάτων της «κομμουνιστικής κατοχής  και κομμουνιστικής Δεκεμβριανής στάσεως» αποτυπώνει εύστοχα, την διαχρονική πρόθεση, θέση και δυναμική των αριστερών-κομμουνιστών , στην αστική καθεστωτική κατάσταση , μέσω της μεθοδευμένης προπαγάνδα τους, ως εξής:
 «Έγράφησαν από πολλούς, πολλά. Μέσα στην φευγαλέαν ύλη των καθημερινών εφημερίδων εχάθηκαν επειράριθμα στοιχεία και σβύσανε, χωρίς να τις προσέξη κανείς, πολλές χρήσιμες παρατηρήσεις. Ο κομμουνισμός από την άλλη μεριά, καταπιεσμένος  από ταβάστακτο βάρος της ευθύνης του, αράδιασε σωρό βιβλίων και δημιούργησε μύθους. Κι΄ ακούραστος ακόμα γράφει.» *(* Όλο το άρθρο : (92). Εφημερίς: «Η ΕΛΛΑΣ»- 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  1945)
Το προσωπικό πόνημα μου ,να γνωρίσω τουλάχιστον στοιχειωδώς την τότε ιστορία , με έκανε να καταλάβω ότι δεν είχα καταλάβει, όπως ότι οι άνθρωποι αυτοί αφιέρωσαν και αφιερώνουν τεράστια χρηματικά ποσά, για την ανθελληνική-προπαγάνδα ,…το από πού και από ποιούς αντλούσαν και τ΄ αντλούν τ΄ αργύρια,δεν θα μας πουν ποτέ!!


ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Α΄ΜΕΡΟΥΣ
Η Γερμανική κατοχή εν Ελλάδι ίσως ήταν η ποιό σκληρή και απάνθρωπη  στην σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων. Εφήρμοσαν γενοκτόνα τακτική (Βλ. Ολοκαύτωμα, Καλαβρύτων , Διστόμου, Κομμένου Άρτας. Λίμνες Άργους και….!) Συνεχώς έρχονται μέχρι σήμερα στην ιστορική επιφάνεια, φοβερά εγκλήματα των Ούννων κατά της φυλής μας.
Στα μέσα περίπου της Γερμανικής κατοχής (Τέλος του έτους του 1943) επιβλήθηκε στον Ελληνικό λαό μια παράλληλη και με την "Εθνικιστική-Αστική"  κατοχή, η κομμουνιστική ! Αισχρή, γιατί προέρχονταν από κατευθυνόμενους, οργανωμένους στο ΚΚΕ "ληστοσυμμορίτες" Έλληνες, “ μορφωμένους “ και "αμόρφωτους"  που δεν είναι  υπερβολή, λόγω του  κομμουνιστικού αφιονισμού που είχαν αρρωστήσει, ψυχή και σώματι, να προσδιοριστούν ως  “Γενίτσαροι"!*[*σ.σ. «Το παλικάρι φαινόταν ήρεμο, γαλήνιο, όσοι σφαγιάδες είχαν σφάξει, εγκληματίσει, γνωριζόντανε. Τόση εμπειρία είχα τότε, που τους γνώριζα αμέσως. Το ύφος αυτών των ανθρώπων ήταν καταχθόνιο, βαθύ και τα μάτια τους εγυάλιζαν, η αμαρτία δεν τους άφηνε, τους φανέρωνε.» (από βιβλίο Παν. Αγγελόπουλου-βλ. "ανάρτηση" (087) ]
Είναι όμοιο Ελλήνων σκλαβιά να μην ανέχονται.
Αμέσως με την σκλαβιά των Ελλήνων, εδώ σχηματίζεται η εγκάθετη των Γερμανών κυβέρνηση των δοσιλόγων. Πολλοί άλλοι παράγοντες του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου , κατέφυγαν στο Κάϊρο , όπου εκεί κατά πλειοψηφία ,σχημάτισαν την εντολοδόχο των Άγγλων , εξόριστη κυβέρνηση!
Στον Ελλαδικό χώρο άρχισαν να εμφανίζονται και να δραστηριοποιούνται πλήθος Εθνικών-Εθνικιστών αντιστασιακών οργανώσεων, συγχρόνως με το κομμουνιστικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Εθνικιστικές οργανώσεις, (διαφορετικού ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού όπως, Βασιλικές, Δημοκρατικές, και….!), επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό σχέδιο μεταξύ των, και λόγω της μη σοβαρής πρόθεσης για αντίσταση και υποστήριξης από το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής - Άγγλους , αφέθησαν στη μοίρα τους, χωρίς σοβαρή δυναμική  και οι πλείστες διαλύθηκαν ύπουλα και με βία ,από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ ως πράγματι, ένας φοβερός προπαγανδιστικός λαϊκίστικος, εγκληματικός, οργανωτικός, μυστικός, συνωμοτικός μηχανισμός , ήταν εις βαθιά γνώση των Άγγλων, και οι απεσταλμένοι της SOE (SOE = Srecial Orerations Executive = Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών = Οργάνωση Άγγλων πρακτόρων) στην Ελλάδα, ήξεραν, βοήθησαν, χρηματοδότησαν, υποδαύλισαν και ανέχτηκαν να γίνει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ η μεγαλύτερη “αντιστασιακή” κίνηση στην Ελλάδα , αδιαφορώντας  ότι ο κύριος σκοπός του ΚΚΕ ήταν η κομμουνιστική επανάσταση, σύμφωνα με τα πρότυπα των μπολσεβίκων, και που ήξεραν ότι θα την εφήρμοζαν με πολύ αίμα αθώων Ελλήνων και με μεγάλο δικό τους κόστος !*(*σ.σ.«Εάν πρέπει να αποδοθεί σε κάποιους η ευθύνη για την παρούσα κατάσταση, όπου τα υπό κομμουνιστική καθοδήγηση κινήματα αποτελούν τις πλέον ισχυρές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Ρώσοι απλώς κάθονταν και μας παρακολουθούσαν να κάνουμε τη δική τους δουλειά, προς το συμφέρον τους. […] Δεν πρέπει να λησμονείται πως τις ημέρες που έκαναν την εμφάνισή τους οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι και το ΕΑΜ, το Foteign office είχε συχνά επισημάνει τη σύγκρουση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας. Ήταν φανερό πως η η υποστήριξη στους Γιουγκοσλάβους παρτιζιάνους θα μας απέδιδε σημαντικά στρατιωτικά οφέλη, ενώ το ΕΑΜ στην Ελλάδα εμφανιζόταν ότι αποτελούσε την τα μέγιστα υποσχόμενη αντιστασιακή δύναμη. Είχε όμως επισημανθεί ότι με το να υποστηρίζουμε τα κινήματα αυτά, δημιουργούσαμε ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον, αποκομίσαμε μερικά στρατιωτικά οφέλη. Στην Ελλάδα όμως, το ΕΑΜ μας προσέφερε μόνον ενόχληση και προβλήματα.» Anthony Edem (7.6.1944) /(Υπουργός Πολέμου της Μ. Βρετανίας από 1940 έως 1945)- TNA(PROGAB 66/51/4 – ΠΗΓΗ- Βιβλίο: «Ο Άγγλος Πρόξενος» -Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος- 2011 )

Το καλοκαίρι του 1943 αποφασίζεται στην Μέση Ανατολή από τις μεγαλύτερες αντάρτικες οργανώσεις και με πρωτοβουλία των Άγγλων η μαζικοποίηση, η εντατικοποίηση και ο συντονισμός του αντάρτικου κινήματος  στην Ελλάδα με ανώτερο όργανο το "Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής". Περισσότεροι Άγγλοι αξιωματικοί, έρχονται και  πέφτουν με αλεξίπτωτα στα βουνά της Ελλάδος και κρίνουν ποιές αντάρτικες οργανώσεις θα εξοπλίσουν και θα χρηματοδοτήσουν, όπως και έκαναν,  με ρίψεις από αεροπλάνα όπλων και χρυσών λιρών. *(*σ.σ. Απορία είναι γιατί και για πιο σκοπό, οι Άγγλοι έριχναν χρυσές λίρες στα βουνά από αεροπλάνα και την περίοδο του «τρίτου γύρου» 1946-49!)
Το καλοκαίρι του 1943 ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας,  από την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη, που οι Άγγλοι τα κατηγόρησαν επίσημα , όμως ανεπίσημα τα ήθελαν  φρόντισαν γιά την ιδρυσή τους  και πράκτορές τους ήσαν αρκετοί αξιωματικοί αυτών. (Τα τάγματα Ασφαλείας στην ύπαιθρο και κυρίως στην Πελοπόννησο, άρχισαν να οργανώνονται κυρίως από το Φεβρουάριο του 1944) .
Επίσης το καλοκαίρι του ΄43 εμφανίζεται έντονα, κυρίως στην Αθήνα και η εθνικιστική ομάδα "Χ", όπως άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα από το ΚΚΕ , η “λεπίδα” τους, η ΟΠΛΑ. Τα παράνομα έντυπα ,όλων των οργανώσεων τότε, αποτυπώνονται ότι ολοταχώς αρχίζει ένας εμφύλιος πόλεμος. Τα εθνικιστικά έντυπα γράφουν και προειδοποιούν ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ θα αιματοκυλίσει τους Έλληνες γιατί η κύρια ιδεολογία και σκοπός τους είναι, η  «κομμουνιστική-μπολσεβίκικη επανάσταση», με υπολειπόμενη την απελευθέρωση από τους κατακτητές. Τα ΕΑΜομμουνιστικά έντυπα με κύριο έντυπο τον "Ριζοσπάστη" προειδοποιεί και αυτό για "εμφύλιο" κατηγορώντας τις εθνικιστικές οργανώσεις, ότι αυτές τον υποδαυλίζουν. Όμως και εκ του αποτελέσματος, οι ιστορικώς φρικώδεις εγκληματικές πράξεις των κομμουνιστο-οργανώσεων , που πολέμησαν λυσσωδώς και διέλυσαν άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και έσφαξαν μαζικώς "αντιδραστικούς", εθνικούς-εθνικόφρονες, Έλληνες .
Την 8 Σεπτεμβρίου 1943 συνθηκολογεί η Ιταλία με τους συμμάχους. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να θεωρηθεί, ως  της επικράτησης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ στον περισσότερο Ελλαδικό χώρο της υπαίθρου. Ο ρόλος του στρατιωτικού σώματος των Ιταλών, ήταν κυρίως η «αστυνόμευση» της υπαίθρου, χωριών και…! Μετά την συνθηκολόγηση οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σ΄ αυτό τον αστυνομικό ρόλο, και έτσι ελεύθερα σχεδόν οι του ΕΑΜ-ΚΚΕ οργάνωσαν με τρομοκρατία, τις τοπικές κοινωνίες(πυρήνες!) με αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τα κομμουνιστικά πρότυπα (λαϊκά δικαστήρια, πολιτοφυλακές, φρουραρχεία, Εαμική φορολογία κλπ.) , και μιλούσαν  και προπαγανδίζαν στο λαό , γιά επιβολή και επερχόμενης «λαοκρατίας» (=κομμουνισμός).
Έκτοτε το όργιο σφαγών, των αντιδραστικών στις κομμουνιστικές ιδεοληψίες και πρακτικές τους, είναι σχεδόν ανομολόγητο. Εντείνονται σταδιακά με το χρόνο ,οι φρικώδεις σφαγές Ελλήνων, και το καλοκαίρι του 1944 αποκορυφώνονται.Τότε που όλοι γνώριζαν ότι, οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να αποχωρίσουν. Δεν είναι παράξενο ότι, και οι Γερμανοί ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν, το καλοκαίρι του 1944 συνέχισαν και έκαναν φοβερά εγκλήματα πολέμου. Το έκαναν για να διασπείρουν και αυτοί, εμφυλιακό μίσος, ώστε να μην ενοχληθούν φεύγοντας για τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση , ώστε να έχουν τα  νότα τους ασφαλή, όπως και έγινε!
Τα καθοδηγούμενα, κομμουνιστικά εγκλήματα κατά Ελλήνων, που άρχισαν κυρίως από το καλοκαίρι του 1943, μειώθηκαν προσωρινά όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1944 , μέχρι που τα ξανάρχισαν κατά την  φοβερή στάση  τους ,τον Δεκέμβριο του '44 στην Αθήνα.
Η Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα  12 Οκτωβρίου 1944. {Τον Μάρτιο του 1944 οι ΕΑΜοκομμουνιστές είχαν συγκροτήσει την μη θεσμική «κυβέρνηση του βουνού» -Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ημι -αμφισβητώντας την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.} Στην 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης.
   Στο διάστημα από 12 έως 18 υπήρχε κενό εξουσίας και εύλογο το ερώτημα γιατί οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ  δεν κατέλαβαν την εξουσία αφού είχαν πράγματι επικράτηση στο λαό , με την τρομοκρατία και την στρατιωτική ισχύ τους; Γιατί θέλαν να καταλάβουν την εξουσία και με άλλο αίμα , όπως το δρομολόγησαν και το έπραξαν με την στάση των Δεκεμβριανών ΄44!
Αμέσως με την έλευση του Γεωρ. Παπανδρέου , οι ΕΑΜοκομμουνιστές διαλύουν την ΠΕΕΑ και σχηματίζουν μαζί του κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Ανατίθενται στους ΕΑΜ-ΚΚΕ, 7 καίρια Υπουργεία. ‘Ομως ο σκοπός τους δεν ήταν η άσκηση αστικής εξουσίας, ήταν κυρίως:
 Πρώτος σκοπός: Πλήρεις άλωση της αστικής εξουσίας εκ των έσω!
 Δεύτερος σκοπός: Να δημιουργήσουν σύγχυση και ταραχή ώστε  να μην τιμωρηθεί κανένας τους, ως ηθικός ή φυσικός αυτουργός, για τα εγκλήματα τους επί κατοχής, όπως και να γλυτώσουν οι πολλοί συνεργάτες τους μεγαλοαστοί δοσίλογοι που τους χρηματοδοτούσαν αδρά στην κατοχή και συνέχιζαν να τους χρηματοδοτούν..*{*«Οι μεγαλέμποροι ούτοι, κατά την Κατοχήν, ροφήσαντες το αίμα του λαού δι΄ αγρίου και ανηθίκου μαυραγοριτισμού, δίδουν τεράστια ποσά εις το Κ.Κ.Ε. ίνα, όπως λέγεται εις την καθομιλουμένην, εξασφαλίσουν και πισινήν. Τουτέστιν, ίνα όταν έλθη ο τρίτος γύρος, αυτοί γλυτώσουν τα ευτελή τομάρια των!!»(Από το βιβλίο του ΤΡΥΦΩΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ¨Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ¨ 1946)}.
 Τρίτος σκοπός: Να μην παραδώσουν τα όπλα, ώστε αυτοί ως μόνοι «τιμητές» όλων και των πάντων,  να  τιμωρήσουν, κατά το δοκούν, τους Έλληνες που είχαν καταφύγει στην Αθήνα από την επαρχεία για προστασία, επίσης να τιμωρήσουν μερικούς προδότες, δοσίλογους, συνεργάτες των Γερμανών για τα μάτια του κόσμου, όπως και να τιμωρήσουν «αντιδραστικούς»-βασιλικούς-δημοκράτες-εθνικούς-εθνικόφρονες, Αθηναίους, μιάς και στην Αθήνα δεν είχαν γίνει ομαδικές σφαγές, αφού Γερμανο-κρατούνταν.
Τέταρτος σκοπός: Να τιμωρήσουν και να διώξουν τους «πρώην» συνεργάτες και συμμάχους τους Άγγλους, που αυτοί, τους είχαν εξοπλίσει και οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν συμφωνία(9-10-1944/ περί ποσοστού επιρροής στην Ελλάδα της Σοβ. Ένωσης και Μ. Βρετανίας-10%) με το πατερούλη τους, Στάλιν, χωρίς να ερωτηθούν!!!
Αμέσως (21-10-1944) αρχίζουν να συντάσσουν παρακρατικές  λίστες προγραφών Ελλήνων, στην Αθήνα-Πειραιά, από χαφιεδο-κομμουνιστές, για να τις έχουν έτοιμες στα Δεκεμβριανά. Οι ημι-επανδρωμένες κρατικές αρχές αρχίζουν και κάνουν συλλήψεις προδοτών δοσίλογων εγκληματιών πάσης φύσεως και τους παραπέμπουν σε δίκες …! Όμως, προαποφασισμένα, οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ δεν ήθελαν κανείς τους να τιμωρηθεί, ούτε ήθελαν τον δικό τους αφοπλισμό , ήθελαν αυτοί να είναι οι τιμωροί, οι πάντα οπλισμένοι «Πολιτοφύλακες», και έτσι μέχρι και θέσπιση λαϊκών δικαστηρίων κατώρθωσαν να επιβάλουν , στην κυβέρνηση (Βλ.:(33). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.)… όμως ως αναίσχυντοι αιμοσταγείς ανθέλληνες,αναβάλουν τα πάντα, γιατί στις 2/12/1944 παραιτούνται έξη από τους επτά υπουργούς του ΕΑΜ, οι Αλέξανδρος Σβώλος (Οικονομικών), ο Νικόλαος Ασκούτσης (Δημοσίων Έργων), Ηλίας Τσιριμώκος (Εθνικής Οικονομίας), Ιωάννης Ζέβγος (Γεωργίας), Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Εργασίας) και Άγγελος Αγγελόπουλος (Οικονομικών)  και στις 4 Δεκεμβρίου 1944 παραιτείται και ο Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, υφυπουργός Στρατιωτικών (ο έβδομος υπουργός του ΕΑΜ)….για να βαφτεί η αττική γη κόκκινη και τα ποτάμια της να ρέουν αίμα!
Τα φοβερά εγκλήματα της Δεκεμβριανής στάσεως, είναι ακόμη μέχρι σήμερα πολλά άγνωστα..*(*σ.σ.Έσφαξαν περί τα 50 στελέχη αρχειομαρξιστών-Τροσκιστών, για να παραμείνουν καθαρόαιμοι κακούργοι ΚΚΕδες, υποτίθεται όταν έπερναν την εξουσία!)
Παρ΄ότι ηττήθηκαν οι ΕΑΜκομμουνιστές στα Δεκεμβριανά , συνέχισαν το ανθελληνικό τους έργο. Στην 12/02/1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, που βάση αυτής κατ΄ ουσίαν αμνηστεύονται οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί του αιματοκυλίσματος Ελλήνων επί κατοχής και της στάσεως του Δεκεμβρίου ΄44. Επίσης βάση της συμφωνίας αυτής, υποτίθεται ότι αφοπλίστηκαν οι κομμουνιστές. Όχι! για τα μάτια του κόσμου, για την προπαγάνδα παρεδόθησαν κάποια όπλα. Ο σοβαρός οπλισμός κρύφτηκε , έτοιμος για τον προαποφασισμένο «τρίτο γύρο»! Αυτό δεν αμφισβητείται  διότι, ομολογήθηκε σε βιβλία από μεγαλο- καπεταναίους, όπως Αχ. Μπλάνας-Κίσσαβος, όπως και ότι από κρατικές αρχές  βρέθηκε και κατασχέθηκε στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη του «τρίτου γύρου», κρυμμένος, σοβαρός οπλισμός!
Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, πέραν από την αμνήστευση και αποφυλάκιση αρκετών κακούργων κομμουνιστών, πολλοί κομμουνιστές ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ειδεχθών εγκλημάτων, επί κατοχής και της στάσης, παραμένουν σε παρανομία, και συνεχίζουν κατά μόνας και  ομάδας να τρομοκρατούν, φονεύοντας εθνικόφρονες Έλληνες, και τότε αρχίζει να φουντώνει η λεγόμενη «λευκή τρομοκρατία». Οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στους παρακρατικούς, όχι τόσο διότι το  κράτος ήταν αποδιοργανωμένο, αλλά όσο κυρίως διότι, οι ΕΑΜκομμουνιστές, είχαν διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό την αστική κυβερνητική εξουσία, που από φόβο της προπαγάνδας τους και των υποδαυλισμένων λαϊκών κινητοποιήσεων , τους ανέχονταν να ήταν κατ΄ ουσία συνεπίκουροι στις αποφάσεις των.
Το αποτέλεσμα ήταν τον Δεκέμβριο του 1945, από την εγκάθετη υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφούλη και τη υποδείξει και της "απόρρητης" πίεσης των Άγγλων(Το ομολόγησε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κων.Θεοχ. Ρέντης) ,να ψηφιστεί ο νόμος δήθεν περί «αποσυμφορήσεως των φυλακών» (= στην ουσία αποφυλακίσεως ειδεχθών εγκληματιών, -Βλ. Χαρίλαο Φλωράκη) ώστε έτσι να υπέρ - φουντώσει η «λευκή τρομοκρατία»(=αντεκδικήσεις), και η βαρβαρότητα από τους δεινοπαθήσαντες από την κομμουνιστική λαίλαπα, Εθνικούς-Εθνικόφρονες.
Ο  ΟΛΕΘΡΙΟΣ για την Ελλάδα και τους Έλληνες ,ο «τρίτος γύρος», ήδη είχε  κατ΄ ουσία χαραχθεί . Με τον νόμο του Σοφούλη, αθωώθηκαν πλήρως όλοι οι ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων κατά του Ελληνικού λαού που δεν είχαν αμνηστευτεί  από την συμφωνία της Βάρκιζας. Βγήκαν από τις φυλακές κάποιοι ηθικοί και   φυσικοί αυτουργοί και  έπαυσε και απαγορεύτηκε για όλους τους, παράνομους και μη , κάθε περαιτέρω μήνυσης και δίωξης τους. Μετά  η «λευκή τρομοκρατία» από παρακρατικούς , υπερ- φουντώνει, η απόδοση της δικαιοσύνης από τα δικαστήρια, γίνεται δύσκολη και αρκετές φορές άδικη, μιάς  και αρκετοί δικαστές έχασαν το ηθικό τους και πολλοί παθούντες άλλοι πολίτες, αναγκάστηκαν να γίνουν ψευδομάρτυρες,  κυρίως κατά γνωστών, κομμουνιστών κακούργων ηθικών αυτουργών , διότι δεν μπορούσαν αλλιώς βάση του νόμου, να τους μηνύσουν για να καταδικαστούν, παρά μόνο , ως κακούργους φυσικούς αυτουργούς, δίνοντας έτσι το άλλοθι στους κομμουνιστές να μιλούν συλλήβδην για “Δίκες σκοπιμότητας” !
Ήταν αργά…,! μεγάλη η ευθύνη του εγκάθετου Σοφούλη και των ομοίων και δεν αποποιούνται οι ευθύνες τους , όταν πιά η κομμουνιστική ανταρσία ("Τρίτος γύρος"-1946-1949) είχε ξαναπάρει τα βουνά, να ψηφίσουν 11 Σεπτεμβρίου 1947,νέο νόμο "Σοφούλη-αμνηστίας" (σχεδόν ανενεργό!!!), να βγάλουν εκτός νόμου το ΚΚΕ και να κάνουν τα ξερονήσια τόπους εξορίας,…. αργά και διότι ήδη, οι οπλισμένοι κακούργοι, κομμουνιστές, είχαν γίνει πολλοί , είχαν αυτό-“ηρωοποιηθεί” και είχαν ύπουλα και βιαίως επιστρατεύσει πολλά υποψήφια θύματά τους.
Η προδοσία και η ανοχή της ανθελληνικής προπαγάνδας και πρακτικής των κομμουνιστών, συνεχίστηκε και μετά το τέλος του «τρίτου γύρου» , μέχρι σήμερα!  (Βλ. Μπελογιάννη, Φλωράκη και….!!!)...........*(*σ.σ. Οι λεονταριστές, εκφυλισμένοι αστοί-δεξιοί και απόγονοι των θυμάτων της κομμουνιστικής λαίλαπας, νόμιζαν και νομίζουν ότι έδρεξαν και δρέπουν δάφνες  με το να δρέπουν εξουσία στο όνομα του αντι-κομμουνισμού.....Ντροπή και σέ σας ....άντε μαζεύτε πρώτα τα κόκαλα των οικίων σας!!!) 

Παρουσιάζονται με επιμέλεια δικιά μου κάποια αποκόμματα  εντύπων (Εφημερίδων, προκηρύξεων και….) της πολυτάραχης εκείνης εποχής . Απ΄ αυτά αναβλύζουν, ονόματα ηθικών και φυσικών αυτουργών, γεγονότα άγνωστα και απαξιωμένα ,ολέθριες ανθελληνικές πολιτικές…. και το κυριότερο για τους νούν έχουσι , αναβλύζει α-λήθεια και δίκαιο αίματος Ελλήνων. Αυτή καθ΄ αυτή αλήθεια που επιμελώς μέχρι σήμερα την απαξιώνουν και την διαστρεβλώνουν, ιδιοτελώς, με την προπαγάνδα, οι εντολοδόχοι αστο-κομμουνιστές, ανθέλληνες-κρατούντες και συνοδοιπόροι τους!!!

Προσπάθησα να ταξιθετήσω τα αποσπάσματα των εντύπων, κατά χρονολογική σειρά ,και σύμφωνα με τα σύντομα, (αντί προλόγου!), της παραπάνω, περιληπτικής προσέγγισης  ιστορικής περιγραφής!

Περισσότερα, ειδικότερα, με μερικές αποσαφηνίσεις, υπομνηματισμούς και σημειώσεις μου , κατωτέρω:





(56). Εφημερίς : "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ" (ΕΑΜ)-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944

Η τιμωρία των προδοτών είνε υπόθεση του λαού
Ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΕΑΝ
Το Ε.Α.Μ. συγκρότησε ειδική υπηρεσία για την σύνταξη καταλόγων και τη συγκέντρωση στοιχείων για τους προδότες, εγκληματίες πολέμου και τους μαυραγορίτες εκμεταλλευτές του λαού. Η παραδειγματική τιμωρία των προδοτών είνε υπόθεση όλου του λαού και γι΄ αυτό τον καλούμε να βοηθήση το έργο αυτό. Καταγγείλετέ τους στην ειδική υπηρεσία των Εαμικών Οργανώσεων.
Εμπρός, να βοηθήσουμε τη κυβέρνηση παραδίδοντες έτσι σ΄ αυτήν τα στοιχεία για όλους τους προδότες.
Οι εγκληματίες πρέπει να συλληφθούν και ανάλογα με το βαθμό του εγκλήματος τους να θανατωθούν ή να τιμωρηθούν με βαρειές ποινές ή με την ποινή της εθνικής ατίμωσης.
                                                  Η  Κ.Ε. ΤΟΥ  ΕΑΜ *
*(*σ.σ. Δηλαδή ακόμα δεν πρόλαβε να ορκιστεί η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος»-21 Οκτωβρίου 1944- και εδόθη φανερά-επίσημα εντολή από τους ΕΑΜομμουνιστές και για άλλες λίστες προγραφών Ελλήνων, από και γιά, την ειδική υπηρεσία του "λαού" -ΟΠΛΑ!!! Βλέπε  και  (49). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945)

........................................................................

ΟΙ ΟΥΝΟΙ ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΔΥΟ ΚΑΪΚΙΑ ΜΕ 150 ΙΤΑΛΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ

Οι αρμόδιες αρχές του Πειραιά ασχολούνται αυτές τις μέρες με την εξακρίβωση ενός ακόμα απαίσιου εγκλήματος που διέπραξαν την προτελευταία ημέρα της αναχώρησής τους από το επίνειο οι Γερμανοί.
Την προπερασμένη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου το απόγευμα μια θλιβερή συνοδεία από αντιφασίστες Ιταλούς στρατιώτες κατέβηκε στον προλιμένα. Οι άνθρωποι αυτοί, 150 περίπου, κάτω από την απειλή των περιστρόφων και των αυτομάτων όπλων των Γερμανών που τους συνόδευαν, φορτώθηκαν σε δυό επίτακτα βενζινόπλοια κι΄ ύστερα από καινούργια διαταγή κατεβάστηκαν στ΄ αμπάρια όπου στριμώχτηκαν ο ένας επάνω στον άλλο. Σε λίγο οι δήμιοι κάρφωσαν τα καπάκια των αμπαριών και τα δύο βενζινόπλοια εκείνησαν με συνοδεία άλλου πετρελαιοκινήτου όπου επέβαιναν Γερμανοί για τον όρμο του Κερατσινίου. Εκεί στ΄ ανοιχτά της ακτής, αφού έφυγε και ο τελευταίος Γερμανός, από τα δύο αυτά καράβια του θανάτου, οι Ούννοι άρχισαν με πολυβόλα και με αυτόματα να χτυπούν εναντίον τους. Τα δύο πετρελαιοκίνητα τρυπημένα στα πλάγια από τα βλήματα άρχισαν να κάνουν νερά και σιγά-σιγά να βυθίζονται μαζί με το ανθρώπινο φορτίο τους.
Οι Γερμανοί δήμιοι από το τρίτο πετρελαιοκίνητο συνέχισαν να πυροβολούν με λύσσα μέχρις ότου τα δύο σκάφη βυθίστηκαν οριστικά και δεν υπήρχε πιά καμμιά ελπίδα σωτηρίας για τους 150 αντιφασίστες στρατιώτες. Το τραγικό αυτό περιστατικό το είδαν και το παρακολούθησαν αρκετοί από την ακτή του όρμου του Αγίου Γεωργίου και το μετέδωκαν στην πόλη. Τώρα οι αρμόδιες αρχές του Πειραιά καταγίνονται με την πλήρη εξακρίβωσή του.


(57). Εφημερίς : "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" -27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. ΟΜΗΡΩΝ ΕΙΣ ΒΟΛΟΝ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΝ
Διά δύο πρωτοκόλλων υπογραφέντων το μεν έν την 21ην Ιανουαρίου 1945 εν Λαρίση, το δε άλλο την 23ην του αυτού μηνός εν Βόλλω, παρεδόθησαν υπό των Ελασιτών εις τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού οι κάτωθι 702 όμηροι:
Α
Αδαμόπουλος Δ., Αθανασούλιας Β., Ασημόπουλος Κ., Αληκάκος Π., Άνινος Δ., Αλεξόπουλος Χρ., Αλεξανδράκος Σπ., Αγραπίδης Δ., Αδραμόπουλος Στ., Αθανασούλης Ι., Αναγνωστάκης Κ., Αλεξόπουλος Γ., Αντώνης Π., Αποστόλου Ηλ., Αγγελόπουλος Ν., Άνθος Αθ., Αγγελόπουλος Σ., Αλευράς Π., Αφεντάκης Μιχ., Αμπατιέλος σπ., Αηδονόπουλος Π., Αραγιάννης Στ., Αναστασόπουλος Σωτ., Αλδενιώτης Κ. ΑθανασούλαςΓ., Αγγελόπουλος Κ. Αγγελόπουλος Δ., Αντωνόπουλος Δ., Αλβέρτης Ι., Αντωνίου Β., Αντωνίου Ευαγ. Ακριβός Α., Αθανασίου Αρ., Αυγεροπούλου Ειρ., Ασημάκος Ν., Αρσένης Γερ., Αρμενάκης Τα. Αναγνώστου Γ., Αυγερόπουλος Β., Αντωνόπουλος Αντ., Ασημακόπουλος Α., Αγραφιώτης Α., Αρμένης Κ., Άγγλος Θ., Αηδονόπουλος Θ., Αλεξανδράκος Σπ., Αληματίρης Χρ., Αθανασίου Παρ., Αστερίου Γ., Αντωνιάδης Ι., Αλεξίου Δ., Αθανασίου Σπ., Αφεντάκης Κ., Αναγιώτης Δ.
Β
Βλαχάβας Ε., Βιδάκης Ν., Βιδάλης Φρ., ΒασιλείουΓ., Βιτογιάννης Δ., Βασιλείου Σπ., Βαβιάδης Γ., Βούτσας Ν., Βλαχός Ι., Βοτέας Δ., Βαβούρης Ν., Βαβούρης Ι., Βόλτς Λ., Βαρβερής Α., Βόλτς Ι., Βαβούρης Δ., Βούλγαρης Ι., Βουδούρη Φεβρ., Βενέτης Ν., Βασάλος Μ., Βεντούρης Αντ., Βασιλάκης Δ., Βλαβιανός Μ., Βλαβιανός Δημ., Βελούτσος Εμ., Βουτσινάς Φ., Βουτσινάς Ν., Βορίδης Γ., Βασιλείου Γ., Βαζιτάρης Δ., Βουρλιακός Ηλ., Βαλογιάννης Ρ., Βελούδης Δ., Βοναπάρτης Π.
Γ
Γεωργουλέα Κλ., Γρηγοριάδης Γρ., Γιαννουκάκος Π., Γιαννακόπουλος Αντ., Γιαννούλη Μ., Γιαννόπουλος Π., Γεωργαντάς Γ., Γούρμος Αντ., Γιατεβάκος Σ., Γυφτογιάννη Δ., Γεωργιάδης Κ., Γεωργίου Π., Γκάτσιος Ηλ.,Γκιπής Σπ., Γεωργούλης Π., Γρηγοράκης Κ., Γιαμπουράς Β., Γκάσας Δημ., Γιακουμίδης Σωτ., Γλάρος Μιχ., Γιαννακόπουλος Δαν., Γεωργόπουλος φ., Γκικάκης Σπ., Γεωργακόπουλος Ανδρ. Γιόκας Βαγ., Γιούλης Θ., Γιαννής Μάρκος, Γιαννής Γ., Γαβριελάτος Ξεν., Γιανιτσαίος Ι., Γιανιτσαίος Α. Γιανιτσαίος Α., Γεωργίου Θ., Γυπαράκος Α., Γκενάκος Γ., Γκινάκος Δ., Γεωργουβάκης Ι. Γκρούς Γ., Γεννηματάς Α. Γούναρης Χρ., Γεωργακόπουλος Τρ., Γεωργίου Ι., Γκούμας περ., Γκρενιέρης Μ., Γιαννακόπουλος Εμ., Γεωργαντάς Ηρ., Γιανναρός Α., Γραβαλάς Κ., Γωργιάδης Γ., Γκούτας Α., Γρηγορίου Ν.
Δ
Διαμαντάρης Γ., Διακομόπουλος Φ., Δοπονός Ι., Δημάκος Γ., Διονυσίου Ζωή, Διναράκης Δ., Δεσποτόπουλος Ηλ., Δημητρακόπουλος Σωτ., Δεζώτος Γερ., Διονυσίου Αθ., Δρίλλιας Γ., Δάκογλου Αλ., Δεσποτίδης Μ., Διαμαντής Κ., Δημητριάδης Ι., Διρβασόπουλος Σ., Δρακάκης Ι., Διακοσάβας Γ., Δημόπουλος Γ., Δρημάκης Α., Δαργουνάκης Ι., Δερβενές Α., Δερβενές Ε., Δερβενές Ελ., Δαμαλάς Η., Δημόπουλος Κ., Δαμασκηνός Ι., Δερμέτογλου Α.
Ε
Εφραιμίδης Κ., Εμμανουήλ Κ., Ευαγγελία Μ., Ευσταθίου Στ., Ευσταθίου Δ.
Ζ
Ζαβόγιας Ν., Ζαγαριανός Εμ., Ζήσης Τρ., Ζησίου Κ., Ζήσης Δ., Ζαγάρης Λ., Ζαγάρης Ν., Ζαζάνης Ν., Ζορμπάς Χρ., Ζαγάρης Χ., Ζεϊμπέκος  Γ., Ζήσης Σωτ., Ζουλιμέτσος Γ.
Η
Ησαϊας πλ., Ηλιόπουλος Γρ., Ηλιόπουλος Α.
Θ
Θεοδωρίδης Θ. Θεοδωράκος Δ., Θεόδωρος Μ., Θεοφανίδης Κ., Θεοδωράτος Κ., Θαλασσινός Λ., Θεοφιλάτος Μ. θεοδωρίδης Αγγ.
Ι
Ιριώτης Σπ. Ιωακείμ Γ., Ιατρίδης Ανδρ.
Κ
Καραγιάννης Γ., Κωσταλάς Φ., καραστέργιος Γ., Κομπολέκας Γ., Κοκκινόπολος Δ., Καραγιάννης Στ. Καθαροσπάρης Κ., Κάρναβος Θ., Κωστης Αθ., Καλούτσος Σπ., Καραχάλιος Χ., Κόκολας Η. Καλιπέτης Γ., Κουβαρδάς Χ., Κούτρας Π., Καλύβας Α., Καραμαλής Φ., Κλίτης Ρ., Κωνσταντινίδης Μ.. Καψής Π., Καρσουμπάς Β., Κρητικός Δ., Κοκάκης Π., Κολλάρος Α., Καλαζάκης Π., Κεζαρίδης Κ., Κουμπάρος Χ., μΚωσταντινόπουλος Δ., Κρίκος Α., Κολιόπουλος Α., Κολιόπουλος Γ., Κολιόπουλος Δ., Κούγιας Γ., Κλώνης Κλ., Κουτρόλας Κ., Κριτσέλης Α., Καβαδίας Σ., Κροτσίβης Σ., Κριεζής Κ., Κουμαριανός  Κωστόπουλος Κ., Καλαμίδης Α., Κυπαρίσσης Κ., Κορμιζάς Δ., Κοντός Κ., Κωστόπουλος Γ., Κανακάκης Μ., Καραφωλίπης Ε., Καλίμης Κ., Καλογρίδης Ι., Κοντός Ανδρ., Kαμπόλης Ν., Κοροβέσης Δ., Καστίκης Γ., Καψή Ελ., Καραμαλέγκος Ν., Κατσίκης Β., Κομνηνός Κ., Καράτσης Ν., Κολυβάκης Δ., Καλιβέρης Γ., Κολιόπουλος Σπ., Καρφής Κ., Κράς Δ., Κατσαντώνης Ε., Καλλιμάνης Γ., Καλλιμάνης Α., Κορδούμπλας Α., Κουρδογιάννης Σπ., Κάτσαρης Α., Καρβαλιάς Δ., Κυριακόπουλος Π. Κανακάκης Δ., Κανακάκης Γ., Κοροβέσης Ν., Καλιμής Θ., Κουγιουμτζόγλου Πρ., Κουγιουμτζόγλου Παντ. Κτενάς Μ., Κριτσίδης Σ., Κουβαράς Αντ., Κόκκινος Ν., Κασιμάτης Π., Κουσοστάνης Α., Κωσταντίνου Δ., Κουβαράς Κ., Κόλιας Ι., Κιουλέογλου Α., Κατσάνος Σωτ., Καπετάν Γεώργιος Αθ. Καραμαλέγκος Γ., καρέτζης Αγ., Καλέγκριας Π., Κινδύνης Κ., Καμέλης Μ., Καρμίρης Α., Κοντογιάννης Δ., Κριστινίδης Γ., Κατσίκας Μιλτ., Κυπιώτης Στ., Καλοδήμος Ανδρ., Κυριαίτσος Ι., Κρητικός Στρ., Καλδής Σπ., Κρητικός Ευστ., Κοκριδής Β., Κολλάρος Αντ., Καλογερίδης Ευ., Κουφόπουλος Π., Κατσίρης Ελ., Καρανδρίκος Α., Κουτσούλης Χρ., Κατσαϊτης Μ., Καρδιακόπουλος Α., Καρακατσάνης Ι., Κούρτσης Ν., Κυριακίδης Γρ., Καράμπας Στ., Κυριάκου Δ., Καραμπίγιας Κ., Γαγράκος Κ., Καλαμπόκης Σ., Κάραφλος Ν., Κικιζάς Αθ., Κικιζάς Π., Καζιλίας Ι., Κυριακάκης Στ., Κοκούκακαης Ν.
Λ
Λεκατσάς Χ., Λιάπης Γ., Λεονταρίτης Π., Λιαράκος Στ., Λώλης Π., Λειβαδάς Μ., Λούβαρης Ι., Λειβαδάς Π., Λοβέρδος Μ., Λεγάκης Λ., Λιτσίκας Π., Λουκάκης Δ., Λιαρός Ι., Λεβέντης Αγ. Λουκίσσας Γ., Λειβαδάς Γ., Λασκαρίδης Ι., Λιάκος Ι., Λουκόπουλος Δημ., Λαζαράκος Γ.,Λεμπέσης Κ., Λάμπρου Κ., Λάβαρης Ι., Λάμπρος Σπ., Λούβαρης Ι., Λαδάς Κ., Λειβαδάς Κ., Λιουτάρης Ι., Λαβαδάρας Δ., Λεονταρίδης Ν., Λάμπρου Γ., Λοτίρης Χρ., Λετσάκος Μ., Λάσης Σπ., Λάφης Κ.
Μ
Μαντηνιάς Λ., Μαυρίδης Γ., Μπαφέρας Β., Μπένετος Ν., Μπελάκας Ν., Μπουρδάκος Γρ., Μπρούσικος Ν., Μανωλόπουλος Π., Μούγιας Κ., Μουσακίδης Λ., Μπαλντάς Ε., Μαρινάκης Χρ., Μιγιάκης Ι., Μουφλιξέλης Κ., Ματζάκος Ν., Μαρίνος Ι., Μποζίκης Α., Μποφίλης Μ., Μαρτόπουλος Δ., Μαρούγκας Γ., Μαγουλογιάννης Ε., Μπαϊραχτάρης Δ., Μανουσάκης Π., Μάρκου Π., Μπουσετίν Σ., Μάνεσης Σπ., Μακρυγιάννης Α., Μάρκου Ν., Μορφονιός Ι., Μακρινόπουλος …, Ματαριάς Θ., Μαραγκουδάκης Γ. …, Μάρης Η., Μάρης Σακ., Μαρκοϊζος Αρ., Μανούσος Μ., Μπάρτανος Θ., Μελλάς Δ., Μπαμπάσικος Κ., Μαλαβάζος Α., Μπασδέλης Αθ., Μαρινάκης Δ., Μωράτογλου Ευδ., Μανθεουδάκης Γ. Μυλωνάς Κ., Μαρίνης Π., Μανιάτη Π., Μοσχούτη μαρ., Μιχαλάκης Ι., Μπερδέλης Ελ. Μπουρνουσιούζης Ελ. Μητσάκος Ν., Μοσχούτης Μ., Μανθαίος Στ., Μπλαζάκης Ν., Μπουζενάκος Β., Ματζουράνος Μ. Μυλωνάκης Ι., Μπακόμοιρος Αντ., Μηλιόπουλος Β., Μπεντιμιώτης Χρ., Μωϋσίδης Στ., Μόλαρης Θεμ., Μπίγκας Γ., Μπίστης Λ. Μάστακας Στ., Μαυρουδής Κλ., Μαλαμπίτσος Σωτ., Μεταξόπουλος Κ. Μιχαλόπουλος Κ., Μπαγουρδής Χ., Μπαταρίδης Στ., Μανουσόπουλος Π., Μανουσόπουλος Κ., Μαρκούρης Ν., Μπαγλανέας Σ., Μπαγλανέας Θ.
Ν
Νατσάντης Α., Ντοβίνος Δ., Ντινιδιός Β., Ναχάκης Ν., Ντόπος Ε., Ντούρος Π., Νομικός Γ., Νικολούδης Φ., Νέζερ Θεμ., Ναθαναήλ Γ., Νέζερ Χριστ., Νικολής Ν. Ντούντας Θ., Νιοτάκης Κ., Νικολόπουλος Β.
Ξ
Ξηραδάκης Μ. Ξηραδάκης Ι., Ξανθούλης Ευστ., Ξηράφης Μ., Ξηροχάκης Ν.
Ο
Οικονόμου Β. Οικονομάκης Π., Ορφανόπουλος Ομ., Οικονόμου Γ., Οικονόμου Μ., Οικονόμου Ν., Ορλώφ Β.
Π
Παπαγεωργίου Κ. Παρασκευάς Κ., Παύλου Α. Παυλάκης Χρ., Παυλάκης Γ., Παπασχοινόπουλος Ε., Πριόβουλος Λ., Πάλιγκας Λ., Παπακώστας Ε., Πανασόπουλος Ι., Παπαλεξάνδρου Π., Παναγόπουλος Β., Παπαθανασίου Γ., Παρασκευόπουλος Α., Παπαγεωργίου Π., Παντελίδης Δ., Πατεράκης Ν., Πασσάς Τζ., Πιτσιάκος Θ., Πηταράς Στ., Πέτσας Ι., Παπαδόπουλος Γ., Πεσματζόγλου Ν., Παπουτσάς Ι., Παππάς Σπ., Παπαχριστόπουλος Π., Παπαδιώτης Π., Πουλόπουλος Φ., Παρασκευάς Κ., Παπαδημητρίου Χ., Παπαδημητρίου Δ., Παντελής Παντ., Παπανικολάου Δ., Πολυχρόνης Δ., Περγάμαλης Γ., Περγάμαλης Κ. Πουλημένος Δημ., Παπάτσικος Γ., Πετρόπουλος Γ., Πατίχης Γ., Πιαλόγλου Ι., Πολίτης Κ., Παλαιολοτόπουλος Μ. Πενθερουδάκης Εμ., Παπαγεωργίου Ν., Παπαγεωργίου Κ., Πετρίκας Π., Παπανικολάου Σ., Πολονέρος Χρ., Παγκάκης Ν., Παντελεάκης Π., Πενθερουδάκης Γ., Παυλόπουλος Σ., Παπαδόπουλος Η., Παπαλεξανδρόπουλος Ε., Πριμεντάς Ν., Παπαστάμου Μ., Παντελάκης Κ., Παναγιώτου Γ., Παναγιωτόπουλος Τ., Πράγκαλος Τρ., Πράγκαλος Αν., Πολυχρονόπουλος Π., Ποδογιάννης Ι., Ποδογιάννης Σ., Πασάς Γ., Παπαδόπουλος Ν., Παπαϊακώβου Κλ. Παρασκευόπουλος Γ., Πέπας Στ., Παληβός Ι., Πλαταράς Γ.
Ρ
Ρεβύθης Μ., Ροσάλιμος Κ., Ρέμεσης Σπ., Ρέμεσης Δ., Ρέστηγς Ι., Ρηγόπουλος Ν., Ράλλης Μ., Ροδινός Στ., Ρωμανός Γ., Ράπτης Π., Ρούντος Τρ., Ρουσάκος Δ., Ρίκας Ηλ., Ραϊσης Π. Ρούσης Π.
Σ
Σχοινής Ε.,  Σταματίου Ι., Στεφανόπουλος Σ., Σκιαδάς Θ., Σούλης Σ., Σί,ος Ε., Σάσαρης Ι., Σπανός Αγ., Στίκας Δ., Στάκος Λ. ,Σχοινάς Σ., Σταθόπουλος Σ., Σακελλαρίου Κ., Σπαρταράκης Μ., Σταματιάδης Β., Σταύρου Γ., Σακελλάρης Π., Σταματόπουλος Δ., Σινάνογλου Δ., Σεραφείμ Ι., Σκοτίλας Δ., Σουχαράς Δ., Σιγάλας Ι., Σπαγγαδόρος Α. Σαγιαδίνος Κ., Σοφιανόπουλος Δ., Σεβαστόπουλος Φ.,Στατηγίου Π., Σταμέλος Β., Σαρλής Ι., Σαραντόπουλος Β., Σκαρμούτσος Γ., Στάμος Γ., Σιφνόπουλος Χρ., Σαφράς Κ., Στιφάς Δημ., Σταυρινός Απ., Στάμος Κ., Σκωτορλός Μ., Σταματίου Ι., Σταματόπουλος Κ., Σαρηβασίλης Μ., Σαρήκος Ευς., Σώχος Δ., Στουραϊτης Αργ., Σκαλίδης Ι., Στρογγυλός Αλ., Σταματέλος Σ., Σκαρλάτος Αν., Σοχωρίτης Αθ., Σταθόπουλος Κ., Σωτηρόπουλος Δ., Σωτηρόπουλος Ι., Σαρηκόπουλος Κ., Σαμαντάκος Ηλ., Στίγκας Ανδ. Σαραφίδης Β., Στασινόπουλος Δ., Σκύλας Ν., Σχοινής Ι., Σαλονικιός Κ., Σπανάκου Π., Σταύρου Γεώργ., Σταύρου Γρηγ., Στρατάκης Θ., Σπανός Γ. Σερητάκης Γ., Σουλιώτης Δ., Σουλιώτης Γ., Συκαρόνης Κ.
Τ
Τσιριφόπουλος Κ., Τριανταφυλλόπουλος Δ., Τουρναζίδης Π., Τοράκης Γ., Τσιλιγκίδης Γ., Τσουκαλάς Ι., Τσικουράτος Β., Τσάφος Εμ., Τζέρβας Π., Τσίτος Φ., Τσαούσογλου Κ., Τσαμπαρινός Μ., Ταξιάρχης Ι., Τσούκας Β., Τσουκαλάς Θ., Τσόπελας Δ., Ταταράκης Ν., Τσοπανόγλου Γ., Τσούμας Α., Τσουβαράς Θ., Τρίγκας Παν., Τσεσμελής Ευ., Τσαπίρης Ν., Τσαουσόγλου Δ., Τακίδης Χρ., Τσεσμελής Ε.
Ψ
Ψαλιδάκης Δ.



ΣΥΝΤΟΜΟΙ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ
-Συνελήφθη χθές εκ των μελών της ΟΠΛΑ η Κάκια Τάσιου. Επίσης οι αδερφοί Θ. και Γ. Ζερβογιάννη, .. Κούρτης, Δ. Φαρμακόπουλος, Σ. Τσαδάρης και Μαρία Τζωρτζάκη ως αναμιχθέντες εις το κίνημα.
-Συνελήφθη και επροφυλακίσθη ο Γ. Συμεωνίδης κομμουνιστής, όστις κατά την διάρκειαν της κατοχής είχε προσληφθή ως πράκτωρ της Γκεσταπό και κατέδιδεν εις αυτήν διαφόρους αντιπάλους του κομμουνιστικού κόμματος.
-Οι Ελασίται φεύγοντες παρέλαβον 10 αντλίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αι οποίαι κατά τας υπαρχούσας πληροφορίας ευρίσκονται ήδη εις Λάρισαν.
-κατά διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών το δημοτικόν συμβούλιον του δήμου Αθηναίων θ΄ αποτελεσθή από τους προέδρους των εργατικών, επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων.
Εκ του υπουργείου Μεταφορών ανεκοινώθη ότι ενεργείται ελευθέρως η δι΄ αυτοκινήτων συγκοινωνία Αθηνών –Πελοποννήσου διά της νέας σιδηράς στρατιωτικής γεφύρας που κατεσκεύασαν οι Βρεταννοί εις τον Ισθμόν. Επισκευάσθη επίσης υπό των Άγγλων το τμήμα της οδού Αθηνών-Κορίνθου παρά την Κακιάν Σκάλαν.
-Κατόπιν αποφάσεως του υπουργικού συμβουλίου, ωρίσθη διά την 9ην Απριλίου ε.ε η διεξαγωγή αρχαιρεσιών εις τους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς.
-Υπό του υπουργείου των Στρατιωτικών καταρτίζεται νόμος διά του οποίου καθορίζονται τα επιδόματα των οικογενειών των υπό τα όπλα κληθέντων εφέδρων, ως και η οικονομική ενίσχυσις των στρατευθέντων εφέδρων.
-Συνελήφθη εις τον Πειραιά ο υιός του εκ των ηγετών του Ε.Α.Μ. Ιωάννου Καλομοίρη Ανδρέας, ετών 20, δι΄ ενεργόν ανάμιξίν του εις το κίνημα.
-Με το πετρελαιοφόρον «Καβοντόρος» εκομίσθησαν εκ Κωνσταντινουπόλεως εις Πειραιά 120 βαρέλια λακέρδα.
-Συμπληρωθέντων των κενών, ήρχισεν η λειτουργία των επισιστικών γραφείων.
-Διενεμήθησαν δέματα εις Παγκράτι, Βύρωνα και Καισαριανήν. Εξηρέθησαν οι απουσιάζοντες ελασίται, εδόθησαν όμως εις τους οικείους των εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών ή υπό αδεσπότων σφαιρών κατά το κίνημα.
Μέχρι 10 Φεβρουαρίου υποχρεούνται οι φορολογούμενοι να υποβάλουν δήλωσιν φόρου πωλήσεων εμπορευμάτων 5% διά τα ακαθάριστα έσοδα του Ιανουαρίου.

(58). Εφημερίς : "Η ΒΡΑΔΥΝΗ" -3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945

Eις το Έκτατον Στρατοδικείον
Ο εκτελεστής Μόνος
Και τα φοβερά εγκλήματά του
---------
Οι συγγενείς των θυμάτων θέλουν να
Λυνσάρουν τους απαισίους κακούργους.
----------
Τα σημερινά αλλεπάλληλα επεισόδια
Κατάμεστη και σήμερον η αίθουσα του αναθεωρητικού στρατοδικείου.
-Σήμερον διακρίνονται και ξένοι ανταποκριταί.
-Ο κ. Σύλβεν Μανζέν διπλωματικός απεσταλμένος του Ρώυτερ, ο κ. Μοντιάνο και ο απεσταλμένος των «Τάιμς» και άλλοι.
-Άλλά και το ωραίον φύλον του ελαφρού μουσικού θεάτρου διακρίνεται εις το ακροατήριον με την κ. Λιάναν Βιτσώρη.
-Σήμερον ο κατηγορούμενος είναι ένας και μόνος και ονομάζεται «Μόνος».
Εις το ακροατήριον υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν άριστα αυτόν τον «Μόνον».
-Μετά την αγόρευσιν του Βασιλικού Επιτρόπου και ενώ το δικαστήριον αποσύρεται ένας από το ακροατήριον ονόματι Τρύφων Ανάργυρος φωνάζει:
-Μιλάς ακόμη, άτιμε κακούργε.
-Ο κυβερνητικός επίτροπος παρεμβαίνει συνιστών ησυχίαν αλλ΄ είς αξιωματικός εν στολή απαντά:
-Κύριε Επίτροπε, του έχει σκοτώσει τον πατέρα και εμένα τον αδερφό.
-Παρά ταύτα ο Επίτροπος επιβάλει σιωπήν και σεβασμόν εις το δικαστήριον.
-Ο κατηγορούμενος , καθ΄ όλην την διάρκειαν της αγορεύσεως του Επιτρόπου παρακολουθεί ατάραχος και με απόλυτον ψυχραιμίαν.
-Περισσότερον συγκινημένος φαίνεται εκ της αγορεύσεως των συνηγόρων όταν ούτοι αναφέρουν την από των Γερμανών εκτέλεσιν του αδελφού του και την εν Γερμανία εγκάθειρξιν του πατρός του.
-Ασφαλώς η αριστερά παράταξις δεν θα είχε ονειρευθή υπεράσπισιν εις τόσον κολαρισμένην καθαρεύουσαν όπως η γλώσσα και τα ρητορικά σχήματα του συνηγόρου κ. Τραπεζουντίου.
-Όλα τα απαρέμφατα και αι μετοχαί παρετάχθησαν εις γραφικόν χορόν φραστικών πλασμάτων.

Η ΠΡΩΪΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ
Την 9ην π.μ. επαναλαμβάνεται η συνεδρίασις του Α΄Εκτάτου Στρατοδικείου Αθηνών. Καλείται ν΄ απολογηθή ο κατηγορούμενος Παν. Μόνος.
-Θα σας τα πώ όλα, λέγει.
Στον ΕΛΑΣ πήγα την ημέρα του κινήματος. Ήμουνα στο λόφο του Σκουζέ όταν ήλθε ένας ελασίτης, ψηλός, μελαχροινός ονόματι Θανάσης, και μ΄ εκάλεσε να πάω να φτιάσω μια μηχανή αυτοκινήτου στο γκαράζ του ΕΛΑΣ, γιατί ήμουνα μηχανικός. Αυτό ήταν, επήγα και ύστερα έμεινα μαζί τους για να διορθώνω τις μοτοσυκλέττες και τα΄ αυτοκίνητα. Μ΄ έπεισε σ΄ αυτό ένας ονόματι Μπάμπης, της 3ης αχτίδας, αλλά και αν δούλευα στ΄ αυτοκίνητά τους δεν γράφτηκα στην οργάνωσί τους ούτε στην ΟΠΛΑ. Να με βάλετε σε μια καρέκλα επάνω, στην πλατεία της γειτονιάς, και να καλέσετε όλους τους γείτονες να μας πή ποιος με ξέρει ότι ήμουνα καπετάνιος της ΟΠΛΑ και φρούραρχος των ΣΕΚ. Ψέματα είπε ο χθεσινός μάρτυρας ότι πήγα στη «Χωματερή» τους τρείς χωροφύλακες που είχα μέσα στ΄ αυτοκίνητο. Ήταν τραυματίες και τους πήγα στο νοσοκομείο. Να έλθη εδώ αυτός ο κύριος να μου το πή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Καλά, χθές που τα έλεγε μπροστά σου γιατί δεν τον διέψευσες;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ. Γιατί δεν μ΄ αφήσατε με τα σουτ και σούτ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Ο δικηγόρος σου όμως μπορούσε να διαψεύση τον μάρτυρα.
ΚΑΤΗΓΟΡ. Και που ξέρει τι έχω βαθειά στην καρδιά μου;
Εις το σημείον αυτό το ακροατήριον ξεσπά εις γέλωτας και ο Μόνος, στρέφοντας προς αυτό, φωνάζει:
-Τι γελάτε κύριοι; Αφήστε με ν΄ απολογιθώ.
Συνεχίζων την απολογίαν του, αρνείται ότι του ηύραν στολάς χωροφυλάκων εις την οικίαν του.
-Nα μ΄ αποδείξετε ποιος τις βρήκε τις στολές, λέγει, και να έλθη εδώ ένας μάρτυς να μού πη εμένα αν βρήκε στολές. Το τονίζω ότι κανένα δεν πείραξα. Ο ένας χωροφύλακας από τους τρείς αυτούς ζή και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Να τον καλέσετε να έλθη ακόμη και ο μάρτυς εδώ να βεβαιώση. Να έλθη ακόμη και ο μάρτυς Μανωλάκης Ευαγγελόπουλος, που είδε τους χωροφύλακες μέσα στο αυτοκίνητό μου τραυματισμένους και τους έδωσε μάλιστα κάποιος νερό. Να έλθουν εδώ οι μάρτυρες αυτοί, γιατί έγκλημα εγώ κανένα δεν έκαμα.
Η  ΑΓΟΡΕΥΣΙΣ ΤΟΥ κ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ
Μετά την απολογίαν του κατηγορουμένου, αγορεύει ο κ. Εισαγγελεύς, ο οποίος λέγει ότι απεδείχθη πλήρως η ενοχή του κατηγορουμένου εις την υπόθεσιν της εκτελέσεως των τριών χωροφυλάκων.
-Είναι ήρως και πρωταγωνιστής της ΟΠΛΑ είναι σφαγεύς, συνεχίζει ο κ. Βασιλικός Επίτροπος, αθώων οργάνων της τάξεως. Το μίσος των ανθρώπων αυτών δεν μπορεί να εννοηθή εύκολα, αν κανείς δεν τους γνωρίζει καλά. Μισούν και σκοτώνουν, δολοφονούν και κλέπτουν.
Σήμερα στη δίκη τρομοκρατούν τους μάρτυρας και εκείνοι με δυσκολία έρχονται να καταθέσουν ό, τι γνωρίζουν. Φοβούνται τους δολοφόνους. Διά τον κακούργον αυτόν-καταλήγει ο κ. Επίτροπος-ζητώ την εσχάτην των ποινών, την εις θάνατον καταδίκην του.
ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ
Μετά την αγόρευσιν του κ. Επιτρόπου, οι συνήγοροι του Μόνου υποβάλουν πρότασιν αναβολής της δίκης, ίνα εν τώ μεταξύ κληθούν και εμφανισθούν όλοι εκείνοι οι μάρτυρες που επικαλείται ο πελάτης των. Το δικαστήριον διακόπτει την συνεδρίασίν του και αποσύρεται εις διάσκεψιν.
Μετά 10λεπρον διακοπήν επαναλαμβάνεται η συνεδρίασις, του δικαστηρίου επιφυλαχθέντος ν΄αποφασίση επί της προτάσεως αναβολής και δίδεται ο λόγος εις τους συνηγόρους του κατηγορουμένου.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΝ
Κατά την διάρκειαν της διακοπής ένας ακροατής του οποίου έχουν δολοφονηθή ο πατήρ, η μήτηρ και η αδερφή του επιχειρεί να επιτεθή κατά των κατηγορουμένων, φωνάζων «κακούργοι, κακούργοι».
Ο κ. Επίτροπος ευρισκόμενος εντός της αιθούσης του Στρατοδικείου, επεμβαίνει και καλεί τα αστυνομικά όργανα να απομακρύνουν τον συγγενή των θυμάτων.
Η ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Σήμερον την πρωϊαν ο γραμματεύς του εκτάτου στρατοδικείου υπέβαλον εις τον ενασκούντα την ποινικήν αγωγήν ανώτατον στρατ. Διοικητήν αντιστράτηγον Σπανόπουλον αναφοράν εις ήν αναφέρεται ότι το έκτατον στρατοδικείον Αθηνών επέβαλε την ποινήν του θανάτου εις τους κατηγορουμένους Μπούρδην και Αυγέρην. Συμφώνως προς τας διατάξεις της ποινικής στρατιωτικής νομοθεσίας ο ενασκών την ποινικήν αγωγήν δύναται να εκτελέση την απόφασιν μετά παρέλευσιν 24 ωρών εκτός εάν εν τώ μεταξύ ήθελεν ειδοποιηθή ότι οι καταδικασθέντες εις θάνατον υπέβαλον αίτησιν χάριτος.
Εντός της ημέρας ο γραμματεύς του στρατοδικείου θα μεταβή εις τας φυλακάς όπου κρατούνται οι καταδικασθέντες εις θάνατον και θα τους αναγγείλη την ποινήν.


200 ΕΡΓΑΤΑΙ
ΔΙ΄ ΕΚΤΑΦΑΣ ΠΤΩΜΑΤΩΝ
Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΙς ΤΩΝ ΦΡΕΑΤΩΝ
ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΒΡΟΧΑ
          Η Ιατροδικαστική υπηρεσία επέτυχε κατόπιν συνεννοήσεως και με την Δημαρχίαν, την εξεύρεσιν 200 εργατών, οι οποίοι κατανεμόμενοι εις 10 συνεργεία, θα βοηθήσουν τους ιατροδικαστάς εις την εκταφήν όλων των υπολειπομένων πτωμάτων που κατά την διάρκειαν της στάσεως έχουν ταφή εις τα διάφορα σημεία της πόλεως.
          Ειδικώς διά την διερεύνησιν των φρεάτων, εις την διερεύνησιν των φρεάτων, εις τα οποία υπάρχουν πτώματα, η ιατροδικαστική υπηρεσία επέτυχε και της παραχωρίσθησαν από την ΕΜ. ΕΛ κάσκαι και αδιάβροχοι ενδυμασίαι τας οποίας είναι απαραίτητον να φέρουν κατά την κάθοδόν των εις τα φρέατα οι χρησιμοποιηθησόμενοι ειδικοί εργάται. Οι τελευταίοι θα προέρχωνται από την τάξιν των ειδικευμένων φρεατορύχων ή και των δυτών, δεδομένου ότι πολλά από τα περιέχοντα πτώματα φρεάτα είναι πολύ βαθειά (περισσότερο και από 50 μέτρα) και περιέχουν πολύ νερό.
          Χθες συνεπληρώθη η εκταφή της δευτέρας τάφρου του Αγ. Βασιλείου Περιστερίου, η οποία περιείχε 202 εν συνόλω πτώματα. Εξ αυτών ανεγνωρίσθησαν τα πτώματα των: Στέλλας Παντάκου ετών 28, Χαρ. Χριστοφορίδη τμηματάρχου των ΤΤΤ, Β. Μητροπούλου ετών 27 προέδρου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, Γ. Μπαρπίκα ετών 35 υπαλλήλου, Γ. Αρνιωτάκη ετών 30 μικροπωλητού, Ελένης Παπαγεωργίου ετών 28, Γ. Φουλάκη ετών 36 επιπλοποιού και Ι. Γεωργαντοπούλου ετών 22 φοιτητού.
     Ανεκοινώθη σήμερον ότι πτώματα εκτελεσθέντων εθνικιστών, υπολογιζόμενα εις 250, έχουν ενταφιασθή εντός ορυγμάτων εις διάφορα σημεία των Σεπελίων.
          Από τον Βασιλικόν Κήπον εξετάφησαν εν συνόλω μέχρι της στιγμής 195 πτώματα.


(59). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΤΟ ΕΚΤΑΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ ΕΠΕΒΑΛΕΝ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗΝ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ
ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΘΕΝΤΑΣ ΧΘΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΣ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.
ΩΜΟΛΟΓΗΣΑΝ ΚΥΝΙΚΩΤΑΤΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΩΝ-ΠΛΗΡΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Η απερίγραπτη τραγωδία της Δεκεμβριανής κομμουνιστικής επαναστάσεως εκτυλίσσεται από χθές ενώπιον της Δικαιοσύνης της ελληνικής πατρίδος. Εις το έκτατον Στρατοδικείον Αθηνών ήρχισεν η δίκη μιάς ομάδος εγκληματιών, οι οποίοι υπήρξαν μέλη της τρομοκρατικής οργανώσεως ΟΠΛΑ όργανον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος.
Τραγικό το θέαμα που παρουσιάζουν οι διάδρομοι και η αίθουσα του Στρατοδικείου. Μαυροντιμένες γυναικούλες, χαροκαμμένοι άνθρωποι, φτωχά ξυπόλητα παιδάκια. Δεν είνε περίεργοι. Η σκληρή μοίρα και η ελαστική θηριωδία τους οδήγησε εκεί. Είνε συγγενείς των θυμάτων των κακούργων που πρόκειται να δικαστούν. Του ενός σκότωσαν τον πατέρα. Της άλλης τον άνδρα. Ενός παιδιού σκότωσαν και το πατέρα και την μητέρα.
Απαίσιες μορφές όλοι οι κατηγορούμενοι. Άλλοι απ΄ αυτούς άγριοι, άλλοι με ηλίθιες φυσιογνωμίες, άλλοι ιταμοί, προκλητικοί, θηριώδεις. Αυτοί υπήρξαν «οι επαναστάτες και λαοκράτες».
Οι μάρτυρες αρχίζουν να περιγράφουν τις τραγωδίες τις οποίες δημιούργησαν οι κατηγορούμενοι. Σταματά ο νούς του ανθρώπου εμπρός στας αφηγήσεις των.
-Όταν έφτασε ο Αντώνης στα Καμίνια, λέγει η μάρτυς Κατσικάρου, που της εσκότωσαν τον πατέρα, για τον κατηγορούμενο Μπουρδή, έτρεμε η γή. ‘Ηρθε ο Αντώνης λέγανε και παγώνανε όλοι!
Ο Αντώνης την κυτά απειλητικά. Μα η μάρτυς δεν δειλιάζει.
-Κάθε τι που φορεί ο Αντώνης συνεχίζει η μάρτυς προέρχεται κι΄από ένα σκοτωμένο. Άλλου είνε το παλτό, άλλου το πουκάμισο, άλλου τα ρούχα, άλλου οι αρβύλλες.
Τι να μούν οι εξ επαγγέλματος διορισθέντες συνήγοροι; Κι  όμως αναλαμβάνουν με ζέση το ιερό έργο της υπερασπίσεως που τους ανατίθεται. Μα να που για μια στιγμή εκφεύγει του ενός υπερασπιστού, ο χαρακτηρισμός…
-…Οι υπάλληλοι της ΟΠΛΑ λέγει.
Το δράμα αποκορυφούται. Ο 12ετής Φωκάς αφηγείται πως του εσκότωσαν, τον πατέρα και την μητέρα.
-Θέλω να βρώ τους φονιάδες των γονιών μου.
-Γιατί τους θέλεις; Ρωτά ο πρόεδρος.
-Να! Για τους ρωτήσω γιατί σκότωσαν τον πατέρα και την μάννα μου.
Και συνεχίζει:
-Την μάννα μου την σκότωσαν γιατί έπαιρνε εθνικιστικές εφημερίδες κι΄ όχι τον «Ριζοσπάστη»!
Άλλος μάρτυς καταθέτει:
-Όταν τ΄ αεροπλάνα βομβάρδιζαν. Κάποιος είπε «Αεροπόρος είναι κι΄ ο Δαβάκης» Άρα «προδότης». Κι΄ οι εκτελεσταί ούρλιασαν»: «Τότε να σκοτώσουμε κι΄ εμείς τους δικούς του». Και χωρίς πολλά λόγια πήγαν και σκότωσαν την μητέρα του Δαβάκη, τον πατέρα του και τις αδερφές του.
Το «δωμάτιο 52». Φόβος και τρόμος. Στο δωμάτιο που έφερε τον αριθμό αυτό-στο Άσυλο Κοκκινιάς-ωδηγούντο οι μελλοθάνατοι. Έτρεμαν οι κρατούμενοι μήπως μεταφερθούν εκεί. ήξεραν πως απ΄ το 52 θα πήγαιναν κατ΄ ευθείαν στην «χαράδρα του θανάτου».
-Όταν βγήκα, αφηγείται ένας μάρτυς διασωθείς ως εκ θαύματος, νόμιζα πως ξαναγεννήθηκα.
Το δικαστήριον ερωτά:
-Είσαι βέβαιος ότι αυτός σκότωσε τον πατέρα σου;
-Ναι. Γιατί αυτός μου υπέδειξε που ήταν και το πτώμα του.
Γεννάται το θέμα: Έπρεπε οι μάρτυρες της κατηγορίας να είνε και αυτόπται των δολοφονιών;
-Αυτό δεν ήταν δυνατόν, λέγουν οι μάρτυρες. Διότι αν βλέπαμε τις εκτελέσεις δεν θα ζούσαμε πιά…
Η ιταμότης του εκτελεστού Αυγέρη δεν έχει όρια. Όταν ο Βασιλικός Επίτροπος τελειώνει την αγορευσί του, ζητών την εις την εσχάτην των ποινών καταδίκην του κατηγορουμένου, ο δολοφόνος της ΟΠΛΑ φωνάζει:
-Ευχαριστώ πολύ!
Ενώπιον του Α΄εκτάκτου στρατοδικείου διεξήχθη χθές η δίκη της πρώτης ομάδος των στασιαστών. Το δικαστήριον απετελείτο εκ των κ.κ. Ασημάκη, συνταγματάρχου του ιππικού, ως προέδρου, Μπασιάκου, αντισυνταγματάρχου της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ως Βασιλικού Επιτρόπου, Αθανασούλη Ακριβίδου, Γκορτζή και Σώκκου ταγματαρχών, ως επιτρόπων, και Δαμουλή-ανθυπολοχαγού στρατιωτικής Δικαιοσύνης, γραμματέως.
Η ΕΝΑΡΞΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ
Η συνεδρίασις ήρχισε την 10ην π.μ. με παρόντας μόνον εξ(6) εκ των κατηγορουμένων, ήτοι τους Αν. Μπουρδήν. Δημ. Αυγέρην, Κ. Καλογυιόν, Ε. Μενεγάτον, Μ. Μονέδαν, και Ι. Μόνον. Οι λοιποί εννέα των οποίων η δίκη θα γίνη προσεχώς, δεν προσήχθησαν καθόσον δεν είχον νομίμως κλητευθή οι μάρτυρες της κατηγορίας.
Πρώτη εξετάσθη η υπόθεσις του Α. Μπουρδή, ετών 27, ζαχαροπλάστου, εκ Σύρου, κατηγορουμένου επί εσχάτη προδοσία, επί συρροή φόνων κλπ. Κατά το κατηγορητήριον και το παραπεμπτικόν βούλευμα ο Μπουρδής μτ΄ άλλων αγνώστων συνενόχων του από της 3ης Δεκεμβίου 1944 και εξακολουθητικώς μέχρι της καταστολής της στάσεως ανήκων εις την οργάνωσιν «ΟΠΛΑ» είχεν εκτελέσει τους Μιχ. Κρητικόν , Ευαγ.  Κοντογιώργον, Κατσαρόν, ένα Χαλκιάν, ένα χωροφύλακα και άλλους άγνώστων ονοματεπωνύμων εθνικόφρονας.
Αρχομένης της συνεδριάσεως ο Πρόεδρος καλεί τον κατηγορούμενον Μπουρδήν να καταλάβη το ειδώλιον. Ούτος όμως οδηγείται υπό του χωροφύλακος της υπηρεσίας μετά του συγκατηγορουμένου του Δ. Αυγέρη. Επειδή δε οι κρατούμενοι ούτοι ωδηγήθησαν φέροντες χειροπέδας, πράγμα το οποίον απαγορεύεται υπό του νόμου και επειδή τας κλείδας των χειροπεδών είχεν έτερος χωροφύλαξ απουσιάζων, το δικαστήριον διακόπτει την συνεδρίασιν διά να την επαναλάβη μετά δέκα λεπτά αφού εν τω μεταξύ προσεκομίσθησαν αι κλείδες των χειροπέδων.
Επαναλαμβομένης της συνεδριάσεως και μετά την ανάγνωσιν του κατηγορητηρίου και του παραπεμπτικού βουλεύματος καλείται ο πρώτος μάρτυς Γεωργόπουλος Σταύρος, επιλοχίας εθελοντής, υπηρετών εις την Ταξιαρχίαν, ο οποίος βεβαιοί ότι ο κατηγορούμενος Μπουρδής ανήκεν εις την «Οπλα» και ότι κατά τας πληροφορίας του-ο ίδιος δεν είχε προσωπικήν αντίληψιν-ούτος είνε είς εκ των εκτελεστών των εν τω βουλεύματι μνημονευομένων θυμάτων.
ΑΛΛΟΣ  ΜΑΡΤΥΣ
Καλείται ακολούθως ο μάρτυς Μαρμαρινός Νίκος, γεννηθείς εν Πειραιεί, εφαρμοστής εις την Εταιρείαν Σέλλ, ετών 19 , άλλοτε Ελασίτης και μέλος της Ποιτοφυλακής.
-Ήμουνα λέγει, Ελασίτης και υπηρετούσα επί Γερμανών στη Πολιτοφυλακή Καμινίων, όπου είχα γνωρίσει τον Μπουρδήν ως μέλος της «ΟΠΛΑ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ‘Αλλους τρομοκράτας ή εκτελεστάς της «ΟΠΛΑ» εγνώρισες εκεί;
Μ.  Βέβαια. Να! Και αυτούς. Δείχνει τους εκ των κατηγορούμενων Μενεγάτον και Μόνον. (αίσθησις)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Άλλους;
Μ.  Και όταν υπηρετούσα στη Πολιτοφυλακή από την οποία έφυγα μόλις ήλθαν οι Εγγλέζοι και κατόπιν έβλεπα τον Μπουρδήν να περιφέρεται ένοπλος και με δύο περίστροφα και να είνε το φόβητρον του κόσμου, όλοι εκεί κάτω είμεθα βέβαιοι ότι αυτός έπιασε και αυτός εσκότωσε τον Μιχάλην Κρητικόν, τον Κοντογιώργοι, το Χαλκιά, ένα Αντώνη, ένα χωροφύλακα και άλλους.
ΠΡ.  Συ προσωπικώς είδες τίποτε;
Μ.  Μάλιστα. Το Μιχάλη τον Κρητικό τον είδαμε από το καταφύγιον του (Η συνέχεια εις την 2αν σελίδα)

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΙΚΗ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΝ
ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.
(Συνέχεια εκ της 1ης σελίδος)
Σεπάρδα όπου είχαμε κλεισθή για να αποφεύγουμε τους όλμους.
ΠΡ.  Πώς τον είδατε δηλαδή;
Μ.  Τον είδαμε που τον έπερναγε ο κατηγορούμενος Μπουρδής με τον Μονέδαν και τον επήγαιναν στην Πολιτοφυλακή, ενώ η κόρη του Μιχάλη έκλαιγε και εφώναζε:
-Πατέρα μου! Πατέρα μου!
«Μετά μίαν ώραν, συνεχίζει ο μάρτυς, εμάθαμε ότι το πτώμα του Μιχάλη το είχαμε πάει Νεκροτομείον». Εν συνεχεία ο μάρτυς εξηγεί εις το δικαστήριον την αποστολήν της Πολιτοφυλακής και την αποστολήν της «ΟΠΛΑ» , τονίζων ότι η «ΟΠΛΑ» ενήργει τας εκτελέσεις των εθνικιστών ή αντιδραστικών όπως τους έλεγαν.
Η μάρτυς Ρέλια Παύλου, ετών 39, οικιακά, κάτοικος ομοίως Καμινίων, της οποίας τον σύζυγον είχεν επίσης εκτελέσει ο κατηγορούμενος Μπουρδής μετά των συνενόχων του εξιστορεί ενώπιον του Στρατοδικείου τας λεπτομερείας της συλλήψεως του συζύγου της και της έκτοτε εξαφανίσεώς του. «Ο κατηγορούμενος κύριε Πρόεδρε, καταθέτει η μάρτυς, ήλθε στο διπλανό από το σπίτι μας καταφύγιον με έναν άλλον και εφώναξε το όνομα του ανδρός μου, ο οποίος εκείνη την στιγμήν εκειμάτο.
-Κωσταντίνος Παύλου. Να έλθη έξω αμέσως.
Εξύπνησα τον άνδρα μου μου και ο Μπουρδής με τον σύντοφόν του τον παρέλαβαν για την Πολυτοφυλακή. Την άλλη μέρα τον επήρανε για το άσυλο αλητοπαίδων όπου επήγαιναν όλους. Από εκείνη την ημέρα κι΄ έπειτα δεν τον ξαναείδα. Στην Πολιτοφυλακή που ρωτούσα μου έλεγαν ότι τον έστειλαν στη Θήβα.
ΠΡ.  Είσαι βεβαία ότι τον άνδα σου τον επήρε ο Μπουρδής;
Μ.  Και στην Πολιτοφυλακή που ρώτησα την άλλη μέρα μου είπαν ότι ο Αντώνης τον έπιασε-ο Αντώνης είνε το όνομα του κατηγορουμένου. Πάντως έχω και αμφιβολία μήπως από την ταραχή μου δεν τον εγνώρισα καλά. Αλλά τι τα θέλετε; Όλη συνοικία ξέρει τους άθλους του.
Ο μάρτυς Λεωνίδας Κατσικάρος, εθνοφύλαξ, υιός του εκτελεσθέντος Κατσικάρου, καταθέτει εν χαρακτηριστική νευρικότητι και συγκινήσει:
«Αυτός-δεικνύει τον κατηγορούμενον-είνε ο διάσημος Αντώνης των Καμινίων. Έπαιρνε τον κόσμον από τα καταφύγια, τον πήγαινε στην Πολιτοφυλακή, από κει στο «Σχιστό» όπου ευρίσκαμε κατόπιν τα πτώματά τους.
Τον πατέρα μου, συνεχίζει ο μάρτυς, τον επήρε από την ταβέρνα. Ήτανε εθνικιστής και ετραγούδαγε του «αετού το γιό», αυτό και τον έφαγε» Εις άλλας ερωτήσεις του Προέδρου των δικαστών του Επιτρόπου και των συνηγόρων ο Κατσίκαρος δηλοί ότι δεν υπάρχει καμμία αμβιβολία ότι ο Μπουρδής εσκότωσε τον πατέρα του.
Εντύπωσιν  εξαιρετικήν επροξένησε και εις το δικαστήριον και εις το ακροατήριον και εις το ακροατήριον η αποκάλυψις ότι ο κατηγορούμενος εφόρει τα υποδήματα του πατρός του μάρτυρος και θυματός του.
Μ.  Να, και τα παπούτσια του πατέρα μου φορεί. (Ψίθυροι και σάλος δημιουργούνται εντός της αιθούσης).
ΚΑΤΗΓ.  Μάλιστα. Δεν το κρύβω. Του πατέρα μου είναε τα παπούτσια, αλλά τα έχω αγοράσει από την γκομενά του…(Γέλωτες).
Εξετάζονται εν συνεχεία οι μάρτυρες Ιωάν. Κοντογιώργος, αρτοποιός, αδερφός του σφαγιασθέντος Ευαγγγέλου Κοντογιώργου Μαίρη Κατσικάρου, αδερφή του ανωτέρω εξετασθέντος εθνοφύλακος και αναγιγνώσκεται η κατάθεσις του Ι. Γιακουμάκη επαναλαμβανόντων απάντων τα γενονότα ως εξιστορήθησαν από τους προηγουμένους μάρτυρας και απολογείται ο κατηγορούμενος, ο οποίος προσπαθεί να αποσίση την εναντίον του κατηγορίαν με αοριστίας και αφελείς ισχυρισμούς. Αγορεύει κατόπιν ο Βασιλικός Επίτροπος κ. Μπασιάκος, οοίος αφού εν αρχή έδωσε ζωντανάς τώ όντι εικόνας της καταχθονίου δράσεως των αρχηγών και ηγετών της στάσεως κατά την διάρκειαν της κατοχής εισήλθεν, εις την εξέτασιν των λεπτομερειών της δράσεως των στασιαστών κατά το κίνημα και κατέληξε ζητήσας την επιβολήν της αισχάτης των ποινών εις τον κατηγορούμενον.
Εις το άκουσμα των τελευταίων λέξεων του Βασιλικού Επιτρόπου το ακροατήριον σύσσωμον σχεδόν εξερράγη εις κραυγάς:
-Κρεμάλα! Θάνατος!Θάνατος!
Μετα την αγόρευσιν των συνηγόρων της υπηρασπίσεως κ.κ. Τραπεζουντίου και Ντουσιοπούλου το δικαστήριον διακόπτει την συνεδρίασιν και επιφυλάσσεται διά την έκδοσιν της αποφάσεως.
ΔΕΥΤΕΡΑ  ΔΙΚΗ
Επαναλαμβανομένης της συνεδριάσεως το Στρατοδικείον εισέρχεται εις την εξέτασιν της δευτέρας υποθέσεως, εις την οποίαν κατηγορούμενος είνε ο Δημ. Αυγέρης, 29 ετών, μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού. Ούτος κατηγορείται ότι μετ΄ άλλων οργάνων της «ΟΠΛΑ συνέλαβε και εξετέλεσε τους Πειραιείς Γ. Κουκουλομάτη, Γ. Σταφυλαράκην τρείς αδερφούς Κουλάκου και ενενήκοντα άλλους εθνικόφρονας πολίτας.
Πρώτος μάρτυς εξετάζεται ο 12ετής μαθητής Ανδρέας Φωκάς, υιός του Φωτίου και της Αθηνάς Φωκά, θυμάτων του Αυγέρη.
Η κατάθεσις του μικρού ορφανού Φωκά υπήρξε συγκινητικωτάτη.
-Γιατί σκότωσε το πατέρα μου και τη μητέρα μου! Θέλω να μου ειπή αυτός, εννοώ τον κατηγορούμενον. Τι του έκαμαν:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέγε παιδί μου τι ξέρεις για τον κατηγορούμενο.
Μ.  Ξέρω ότι και εγώ και τα άλλα δύο αδέλφια μου είμαστε ορφανά από τον Αυγέρη.
ΠΡ.  Τον γνωρίζεις;
Μ.  Πως! Να τον. Αυτός είνε. Της Αγίας Βαρβάρας το βράδυ, συνεχίζει ο μικρός μάρτυς ήρθε στο μαγαζί μας και επειδή είχαμε σηκώσει την Ελληνική, την Αγγλική και την Αμερικανικήν σημαίαν και δεν είχαμε Ρωσική είπε γιατί αλλοιώς θα κρεμάση και Ρωσική γιατί αλλοιώς θα κρεμαστή αυτός. Ο πατέρας μου του είπε ότι δεν θα βάλη. Ο Αυγέρης τότε του εδήλωσε ότι θα τον σκοτώση. Και το έκανε αργότερα, σε 20 ημέρες.
«Ήλθε στο σπίτι μας με δύο άλλους επήρανε τον πατέρα μου και τη μητέρα μου, τους επήγανε εις την Πολιτοφυλακή, από εκεί στο Άσυλο. Την παραμονή των Χριστουγέννων μας είπανε ότι τους έστειλαν στη Θήβα, ενώ τους βρίκανε στο «Σχιστό» έπειτα σκοτωμένους.
Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυς Γεώρ. Κουφός ο οποίος βεβαιοί ότι αναγνωρίζει εν τω προσώπω του Αυγέρη τον συνοδόν των 95 μετ΄ αυτού συλληφθέντων και κατόπιν εκτελεσθέντων. Ο Κουφός αφέθη ελεύθερος ενώ ωδηγείτο και αυτός εις το «Σχιστό», τη επεμβάσει γνωστού του παράγοντος της «ΟΠΛΑ».
Ο μάρτυς Κουκουλομάτης Ιωάννης υιός του εκ των θυμάτων Γεωργίου Κουκουλομάτη καταθέτει ότι ο Αυγέρης συνέλαβε και εξετέλεσε τον πατέρα του μαζί με άλλους 95 εις το Σχιστό. Προσθέτει ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος διά να συγκαλύψη την πράξιν του μετέβη πρό ημερών προ της συλλήψεώς του εις την μητέρα του μάρτυρος και της είπε ότι όπως του είπαν τον πατέρα μου τον εσκότωσαν και ότι το πτώμα του το είχον πετάξει εις το «Σχιστό».
Εκεί πράγματι και ευρέθη το πτώμα του γέροντος Κουκουλομάτη.
Ο κατηγορούμενος διακόπτει εν νευρικότητι συνεχώς τους μάρτυρας τους δικαστάς, φωνάζων:
-Τζάμπα με κατηγορούν. Είμαι αθώος. Εγώ μόνος μου επήγα και παρουσιάστηκα στην αστυνομία.
Και ο τελευταίος ισχυρισμός του κατηγορουμένου απεδείχθη αναληθής.
Εξετάζονται εν συνεχεία και οι μάρτυρες Βούλγαρης Ανέστης και Παστοικός, καταθέτοντες επιβαρυντικά κατά του κατηγορουμένου.
Απολογείται κατόπιν ο κατηγορούμενος, επαναλαμβάνων ότι είνε «αθώος». Αγορεύουν ο Βασιλ. Επίτροπος και οι συνήγοροι και το δικαστήριον αποσύρεται εις σύσκεψιν την 1.30 μ.μ.
Την 2 ½ απογευματινήν εξεδόθη η απόφασις του Στρατοδικείου το οποίον παμψηφεί κατεδίκασε και τον Μπουρδήν και τον Αυγέρην εις την εσχάτην των ποινών.
Την 4ην μ.μ. επαναλήφθη η διακοπείσα την πρωϊαν συνεδρίασις. Προσήχθη ο στρατιώτης του ΕΛΑΣ Καλογυιός, εργάτης του καλυκοποιείου, ετών 18, κατηγορούμενος επί εσχάτη προδοσία, στάσιν και φόνον ενός γέροντος αγνώστου επωνύμου, τον οποίον ο Καλογυιός εξετέλεσε παρά το Α΄Νεκροταφείον.
Μετά τας καταθέσεις των μαρτύρων Ευς. Κωστοπούλου και Γ. Μπαϊράμη οι οποίοι δεν κατέθεσαν τι το συγκεκριμένον ωμίλησαν οι συνήγοροι οι οποίοι εζήτησαν την επιείκειαν του δικαστηρίου λόγω του νεαρού της ηλικίας, της βίας ήτις ησκήθη επ΄ αυτού υπό της ηγεσίας των στασιαστών και της ελαττωματικής διανοητικής του καταστάσεως.
Ακολούθως προσάγεται ο κατηγορούμενος Π. Μόνος, μηχανικός αυτοκινήτων, ετών 24 ο οποίος κατά το κατηγορητήριον μετάσχε της Δεκεμβριανής στάσεως ως αρχηγός της ΟΠΛΑ Κολωνού, βαρυνόμενος με αρκετούς φόνους.
Ο Μάρτυς Γιαννουλάκης καταθέτει, ότι ο Μόνος οδηγών αυτοκίνητον κατά τας ημέρας της στάσεως και διαρκώς μεταμφιεζόμενος άλλοτε με φορών στολήν χωροφύλακος, άλλοτε πόλισμαν και άλλοτε αξιωματικού, μετέφερε χωροφύλακας και άλλα άτομα τα οποία υπό συνοδείαν ωδήγει εις την θέσιν «Χωματερή» όπου και εξετελούντο. Τας κινήσεις του αυτάς παρηκολούθησε διότι διέμενε παραπλεύρως της επί της οδού Ανδριανουπόλεως 7 οικίας του κατηγορουμένου εις την οποίαν συνήθως ούτος εστάθμευε μετά του αυτοκινήτου του μεταφέρων και διάφορα πράγματα. Συγκεκριμένως μίαν ημέραν καθ΄ ήν συνώδευε τρείς χωροφύλακας συλληφθέντας είτε εις την Ασφάλειαν, είτε εις το Αρχηγείον Χωροφυλακής ήκουσε στιχομυθίαν μεταξύ αυτού και της συγκατοίκου του Κουτειάν η οποία του είπε: «Η επιθυμία σου εξετελέσθη.»
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ. Μήπως ξέρεις αν εγένοντο εκτελέσεις εις Χωματερή;
Μ.  Ναι. Όλος ο Κολωνός το ξέρει.
ΣΥΝΗΓ.  Ξέρεις  άν μετέφερεν ως φωφέρ τους καπετάνιους ή μήπως οι μεταφερόμενοι χωροφύλακες ήσαν τραυματίαι;
Μ.  … (Ιλαρότης εις το ακροατήριον)
Καλείται και εξετάζεται ο μάρτυς Χ.  Χρήστου, έμπορος , ο οποίος καταθέτει τα ίδια περίπου με τον πρώτον.
ΣΥΝ.  Γνωρίζεις καλά ότι μετέβαινεν εις Χωματερή ή εις το Περιστέρι και διατί;
Μ.  Εκατό τα εκατό στη Χωματερή διότι εκεί εγένοντο εκτελέσεις.
ΕΙΣ  ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗΣ:  Δεν έχει σημασίαν που. Εις κάθε γωνίαν της Ελλάδος εγίνοντο εκτελέσεις.
Ο μάρτυς Π. Νέγρης, καφεπώλης, καταθέτει ότι τα της δράσεως του κατηγορουμένου επληροφορήθη από την οικογένειαν Ευαγγελοπούλου συγκατοίκου του κατηγορουμένου, η οποία είχε καταφύγει εις την οικίαν του διότι εφοβείτο μήπως εκτελεσθή από αυτόν.
Μ.  Έτσι επιστεύετο
Αναγιγνώσκεται η κατάθεσις του απόντος μάρτυρος Ευαγγελοπούλου και καλούνται οι μάρτυρες υπερασπίσεως Ευθ. Χασκουτίδης μηχανικός και Σάσα Κουτελιάν, οι οποίοι καταθέτουν ότι ήτο ο κατηγορούμενος στρατιώτης του ΕΛΑΣ…  «επιταγμένος», αλλά δεν πιστεύουν ότι μετέσχε εκτελέσεων. Καταθέτουν επίσης ότι ούτος τελευταίως επέστρεψεν εκ Γερμανίας όπου είχε μεταβή ως εργάτης και ότι ο αδερφός του εξετελέσθη υπό των Γερμανών διότι κατείχε πομπόν.
Εις το σημείον τούτο διακόπτεται η συνεδρίασις ίνα συνεχισθή σήμερον. Οι κ.κ. στρατοδίκαι αποσύρονται εις σύσκεψιν ίνα εκδώσουν την απόφασιν διά το πρώτον κατηγορούμενον Καλογυιόν.
Μετά δεκάλεπτον οι στρατοδίκαι καταλαμβάνουν τας θέσεις και αναγινώσκεται η απόφασις. Κατ΄ αυτήν το δικαστήριον δέχεται μετρίαν σύγχυσιν και λόγω φόβου και του νεαρού της ηλικίας του τον απαλλάσσει των δύο κατηγοριών και διά την ετέραν του επιβάλλει ποινήν 10 ετών προσκαίρων δεσμών.
Η  ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ  ΘΑ  ΓΙΝΗ  ΣΗΜΕΡΟΝ
Κατά τας σχετικάς διατάξεις της Στρατιωτικής Ποινικής Νομοθεσίας, οι δύο εις θάνατον καταδικασθέντες Μπουρδής και Αυγέρης πρέπει να εκτελεσθούν εντός 24 ωρών από της εκδόσεως της εναντίον των αποφάσεως.
Κατά ταύτα και εφ΄ όσον αι αποφάσεις εξεδόθησαν την 3ην μ.μ.  της χθές δέον όπως η εκτέλεσις των δύο μελλοθανάτων γίνη μέχρι της 3ης απογευματινής ώρας της σήμερον.
Ανατολή της εκτελέσεως επ΄ ουδενί λόγω δύναται να δοθή, εφ΄ όσον δεν χωρεί ουδέν ένδικον μέσον. Μόνον χάρις εκ μέρους της Α. Μ. του Βασιλέως ή του Αντιβασιλέως θα ήτο δυνατόν να παρασχεθή, αλλά και αυτή μόνον εάν ήθελεν υποβληθή προς τούτο αίτησις των καταδίκων. Τοιαύτη αίτησις όμως δεν υπεβλήθη αλλά και υποβαλλομένη θ΄ αποβή άσκοπος διότι λόγω του περιορισμένου του χρόνου δεν είνε δυνατόν να υπάρξη επ΄ αυτής αποτελεσματική ενέργεια. 

(60). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α. ΜΟΝΟΣ, ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΕΔΑΣ
ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗΝ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ
Χθές την 9.30΄ π.μ. επανελήφθη εις το Έκτατον στρατοδικείον Αθηνών η διακοπείσα προχθές την εσπέραν συνεδρίασις της δίκης Π. Μόνου.
Η εξέτασις των μαρτύρων είχε περατωθή από προχθές και ο κ. Πρόεδρος καλεί τον κατηγορούμενον Μόνον ν΄απολογηθή
ΕΓΩ  ΕΙΜΑΙ  ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ!!!
ΜΟΝΟΣ.  Ούτε οργανωμένος ήμουνα, ούτε σχέσεις με τους επαναστάτας είχα. Μόνον κατά την διάρκειαν της επαναστάσεως με πλησίασαν αυτοί και μού ζήτησαν να τους δουλέψω όχι ως επαναστάτης αλλά ως μηχανικός ειδικός εις την επισκευήν αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.
«Με κατηγορούν συνεχίζει, ότι ήμουνα αρχηγός της «ΟΠΛΑ» στον Κολωνό. Είνε ψέμμα. Όλα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες εναντίον μου είνε ψέματα (ιλαρότης). Εγώ μόνο μια μέρα εχα πιάσει όπλο στα χέρια μου. Ήτανε κι΄ αυτό ενός ελασίτη. Με αυτό έκανα τάχα πως θα πυροβολήσω και τότε με είδαν οι μάρτυρες και είπανε όσα είπανε.
«Εγώ είμαι εθνικιστής κ. πρόεδρε! Συμπληρώνει ο κατηγορούμενος ενώ το ακροατήριον ξεσπά εις γέλωτας.
ΜΟΝΟΣ (εντόνως προς το ακροατήριον : Μη γελάτε εσείς. Εδώ είνε σοβαρά πράγματα…
-Καλά που το εκατάλαβες, ηκούσθη λέγων είς εκ του ακροατηρίου.
Εις το σημείον τούτο διακόπτεται η συνεδρίασις.
Μετά την διακοπήν αγορεύει ο συνήγορος του κατηγορουμένου κ. Ντουσιόπουλος ο οποίος τονίζει ότι ο πατήρ του κατηγορουμένου ευρίσκεται ως όμηρος εις την Γερμανίαν και ότι ο αδερφός του εξετελέσθη υπό των Γερμανών και ζητεί διά τον πελάτην του δικαιοσύνην.

Η  ΔΙΚΗ  ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ
Περατωθείσης της διαδικασίας διά τον Μόνον το δικαστήριον επιφυλάσσεται διά την έκδοσιν της αποφάσεως και εισάγει εις την δίκην τον Ευάγγελον Μενεγάτον, ετών 21, σιδηροδρομικόν εκ Κεφαλληνίας όστις κατηγορείται δι΄ εσχάτην προδοσίαν, φόνους κλπ. Αίτησις της υπερασπίσεως περί αναβολής απορρίπτεται και η συνεδρίασις συνεχίζεται. Αναγιγνώσκονται το κατηγορητήριον και το παραπεμπτικόν βούλευμα κατά τα οπία ο Μενεγάτος ήτο το τρίτον μέλος της ΟΠΛΑ Καμινίων και ότι είχε εκτελέσει εθνικόφρονας πολίτας και πολλούς αστυνομικούς του Πειραιώς.
Αρχομένης της εξετάσεως των μαρτύρων καλείται ο πρώτος μάρτυς ΜΙΧ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ, αστυφύλαξ, όστις βεβαιοί ότι ο Μενεγάτος ανήκεν εις την «ΟΠΛΑ».
Εις σχετικήν ερώτησιν του ΒΑΣ.  ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ο μάρτυς καταθέτει ότι τας πληροφορίας ότι ο Μενεγάτος ανήκεν εις την ΟΠΛΑ τας είχε εκ των ελασίται Χαρίλαος Χατζηαθανασίου και Μηνάς Παπαμιχαήλ.
Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυς Κωνστ. Γουρδομιχάλης ο οποίος τονίζει ότι η συνοικία έτρεμε επί τώ ακούσματι του Μενεγάτου.
Εις το σημείον αυτό επειδή απουσιάζει είς μάρτυς το δικαστήριον διακόπτει την διαδικασίαν ως προς τον Μενεγάτον και εισέρχεται εις την εκδίκασιν της υποθέσεως Μιχ. Μονέδα.
Ο Μιχ. Μονέδας, ετών 23, σιδηροδρομικός εκ Καλαμών, κατά το κατηγορητήριον είχε λάβει μέρος εις τας μάχας του Πειραιώς. Προς τούτοις ότι την 23 Σεπτεμβρίου 1944 εξετέλεσε τον συνάδερφόν του Ευστάθιον Τρύφωνα και ότι κατά την διάρκειαν της στάσεως εξετέλεσε τους Σημαντηράκην και Τσαταλόν, τον υπενωμοτάρχην Αρσένην και άλλους εθνικόφρονας. Ο Μονέδας ήτο ως απεδείχθη εκ της καταθέσεως των μαρτύρων ΑΝΑΡΓ. ΤΡΥΦΩΝΑ, υιού του εκτελεσθέντος Ευσταθ. Τρύφωνα και ΝΙΚ.  ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ανήκε και αυτός εις την ΟΠΛΑ Καμινίων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Γνωρίζετε τον κατηγορούμενον; Ερωτά τον μάρτυρα Τρύφωνα.
ΜΑΡ.  Αυτόν; Σκότωσε τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας μπροστά στα μάτια μου (αίσθησις εις το ακροατήριον και ψίθυρος αγανακτήσεως). Είχε έλθει με δύο άλλους στις 14 Δεκεμβρίου, έστρεψαν τα πιστόλια επάνω μας και αμέσως άρχισαν τις πιστολιές κατά του πατέρα μου. Σε λίγο τον είχαν ξαπλώσει κάτω. Κατόπιν και αφού μας είπαν «να βγάλουμε το σκασμό» επειδή εκλαίγαμε, έφυγαν.
Το δικαστήριον μετά την αγόρευσιν του Βας. Επιτρόπου, και συνηγόρων επιφυλάσσονται και ως προς τον Μονέδαν να εκδώση την απόφασίν του και εισέρχεται πάλιν εις την συνέχειαν της δίκης Μενεγάτου.
Συμφωνούντος και του Βας. Επιτρόπου το δικαστήριον θεωρεί αρκετά διαφωτιστικήν την διαδικασίαν και δεν εξετάζει άλλους μάρτυρας κατηγορίας.
Καλείται κατόπιν τούτου και απολογείται ο κατηγορούμενος ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ ο οποίος λέγει ότι ήτο τροχοπεδιτής των ΣΠΑΠ και υπεχρώθη από τον αρχηγόν της πολιτοφυλακής και η ΟΠΛΑ Καμινίων τον «διαβόητον» τρομοκράτην Μπάρπαν να αναλάβη υπηρεσία εις την πολιτοφυλακήν αλλά έπειτα από λίγες μέρες έφυγα. Μετά από 3-4 ημέρες ήλθαν και μ΄ έπιασαν κατ΄΄  εντολήν του Μπάρμπα και μ΄ έκλεισαν κρατούμενο στο άσυλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ. Επειδή το είχες από την πολιτοφυλακή; Ή μήπως επειδή έκλεβες κονσέρβες; (Γέλωτες).
ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ. Όχι. Δεν έκλεβα…
Αγορεύει ακολούθως ο συνήγορος κ. ΜΠΟΥΡΙΚΟΣ όστις υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι πελάται του Μονέδας και Μενεγάτος είνε τα θύματα του Σιάντου και του Παρσαλίδη, οι οποίοι αντί να συνεδριάζουν με τους εκπροσώπους της νομίμου κηβερνήσεως θα έπρεπε να έχουν αντί των πελατών του τας θέσεις των εις τα εδώλια ταύτα και ζητεί την αποδοχήν του ελαφρυντικού της μετρίας συγχύσεως δι΄ αμφοτέρους.
Το δικαστήριον επιφυλάσσεται διά την έκδοσιν της αποφάσεως και εισαγάγει προς εκδίκασιν τας υποθέσεις των Αλ. Γεωργαντά εκ Πειραιώς ετών 21, φωτολιθογράφου και Κωνστ. Τρυφερούλη εκ Φαρσάλων πρωτοετούς φοιτητού της Νομικής ετών 21, τας οποίας όμως και αναβάλλει λόγω μη προσελεύσεως των μαρτύρων της κατηγορίας.
Την 2.30΄ απογευματινήν επαναλαμβάνεται η συνεδρίασις και ο πρόεδρος εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου εκφωνεί την απόφασιν, διά της οποίας επεβλήθη η ποινή του θανάτου και εις τους τρείς ως άνω κατηγορουμένους.
Δέον να σημειωθή ότι κατά την έκδοσιν των αποφάσεων το πολυάριθμον ακροατήριον επεδοκίμασε διά χειροκροτημάτων ταύτας ενώ συγχρόνως εφώναζε:
-Μπράβο! Μπράβο! Θάνατο! Θάνατο!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ   ΟΜΗΡΩΝ
Παρακαλείται πάς τις ο γνωρίζων περί της τύχης του Νικολάου Κ. Σπυριδάκη, ανθυπομοιράρχου να ειδοποιήση τον κ. Τηλεμ. Σπυριδάκην, δικηγόρον, Γαμβέττα 16 ή Εϋνάρδου 38,
Παρακαλείται πάς τις γνωρίζων περί της τύχης του Δημ. Μπούζα τμηματάρχου της Τραπέζης της Ελλάδος να ειδοποιήση τους οικείους του οδός Αγαθοπόλεως 49. Τηλ. 82-587.
-Παρακαλείται πάς όστις γνωρίζει τι περί της τύχης των Ανδρέου Μ. Ξύδη δικηγόρου, τέως αστυνόμου Α΄ και Κωσταντίνου Δρούγκα, οικονομικού επιθεωρητού, όπως πληροφορήση κ. Χρ. Φουροήν. Λυκού 10, β΄ όροφος, αριθ. γραφ. 24.

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ
ΚΟΥΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΝΑΚΗΣ
Συνταγματάρχης πυροβολικού
Κατόπιν πολυώρου αντιστάσεως, οι στασιασταί εφόνευσαν εις το σπίτι του το γενναίον αξιωματικόν Κ. Γ. Κουμανάκον. Επιτελικός αξιωματικός, με ήθος σεμνόν και σπουδάς εις το εξωτερικόν, αφήνει πραγματικόν κενόν εις τα στελέχη του στρατού μας. Είχε λάβει μέρος εις όλους τους πολέμους και εις την πρώτην γραμμήν, τιμηθείς με πλείστα παράσημα. Εις το μνημοσυνόν του ωμίλησαν διά τον στρατιώτην, τον άνθρωπον και την δράσιν του ο συνταγματάρχης διοικητής της 9ης ταξιαρχίας εθνοφυλακής κ. Γ. Κώτσαλος, συμμαθητής του αρχηγός της τάξεως του 1916, ο ταγματάρχης κ. Γ. Ανδουλακάκης και ο κ. Ν. Λανίτης.

(61). Εφημερίς :"ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ" -5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945


ΑΚΕΦΑΛΑ ΠΤΩΜΑΤΑ
Εις υπόγεια κλινικής
ΔΥΟ ΘΥΡΙΩΔΕΙΣ ΙΑΤΡΟΙ
Η εγκληματική δράσις των

Από την προανάκρισιν την οποίαν ενήργησε αρμόδιος εισηγητής, απεκαλύφθη ότι ο ιατρός Ν. Νικολακόπουλος, κρατούμενος ήδη εις το Γουδί, επίατρος του ΕΛΑΣ, υπήρξεν εις εκ των φοβερωτέρων εγκληματιών της στάσεως, διαπράξας πλείστα όσα εγκλήματα. Εις αυτόν αποδίδεται, κατά τας μαρτυρικάς καταθέσεις, η εκτέλεσις των αστυνομικών Ζαρούλη, Πύλια, Μακροθύμιου και Κόμψα. Διατηρών ούτος κλινικήν εις την επί της διασταυρώσεων των οδών Αγ. Γέροντα και Κυδαθηναίων οικίαν εχρησιμοποίησε ταύτην ως σφαγείον των πολιτών. Εις αυτήν μετεφέρθησαν οι ανωτέρω αστυνομικοί μετά την πτώσιν του Β΄ αστυνομικού τμήματος και από εκεί ωδηγήθησαν προς εκτέλεσιν εις Ηλιούπολιν.
  Εις τα υπόγεια της κλινικής κατά τας μαρτυρικάς πάντοτε καταθέσεις, ανευρέθησαν τέσσαρα πτώματα εκ των οποίων το εν ακέφαλον.
  Άλλος κατηγορούμενος με πολυσχιδή και πολύμορφον δράσιν είνε ο Γ. Μιχαλόπουλος επικτηνίατρος μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος και βουλευτής του εθνικού συμβουλίου και της Π.Ε.Ε.Α. Ούτος έδρασεν εις διαφόρους περιφερείας του Άργους προ και κατά την διάρκειαν του στασιαστικού κινήματος. Ήτο ο ανώτατος άρχων των περιφεριών αυτών και συνεργάζετο μετά του καπετάν Γραβιά. Όλαι δε αι αποφάσεις των εκτελέσεων, συλλήψεων, διωγμών και εμπρησμών ολοκλήρων χωρίων υπεγράφοντο υπό του επικτηνιάτρου. Κατά την διάρκειαν του κινήματος εθεάθη κατ΄ επανάληψιν εις Αθήνας διευθύνων μαχόμενα τμήματα του ΕΛΑΣ. 

*{{* σ.σ. για τον «βίο και την πολιτεία» του "βουλευτή" της Π.Ε.Ε.Α  Γ. Μιχαλόπουλου στην Αργολίδα, μαθαίνουμε περισσότερα από την επιστολή του Βασ. Δωρή που δημοσιεύτηκε από την    εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ»  με ημερομηνία 21/2/45 –το φωτοαντίγραφο της εφημερίδος στην “ανάρτηση”: (082)Η απόδραση του ΒΑΣ. ΔΩΡΗ από τους σφαγείς κομμουνιστές, στο χείλος του ΒΑΡΑΘΡΟΥ-ΤΡΥΠΑΣ στην ΦΕΝΕΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ}

Κύριε διευθυντά
Απορούμε πως είχε την τόλμην ο επικτηνίατρος Γ.Μιχαλόπουλος να διαψεύση διά των στηλών της εγκρίτου εφημερίδος σας ότι υπήρξεν ο «ανώτατος άρχων των κουκουέδων» εις την Αργολίδα ενώ όντως ως τούτο είναι γνωστόν εις όλην την εκεί περιοχήν ήτο από του Απριλίου του 1944 μέχρι της εκκενώσεως της πόλεως του Άργους υπό των Γερμανών «Εθνικός Σύμβουλος» και από εκεί και εντεύθεν επίλεκτον στέλεχος της «αυτοδιοίκησης» δηλαδή πρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου συνεργάζετο δε στενότατα με όλους τους εγκληματίας της Αργολίδος που ανήκον εις την ληστοσυμμορίαν ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΚΚΕ και διέπραξεν μαζύ τους εκατοντάδες εγκλήματα, λεηλασίας και εμπρησμούς εις βάρος εθνικοφρόνων συμπολιτών του. Όλα τα ανωτέρω διεπιστώθησαν από την εναντίον του προανάκρισιν εκ καταθέσεων δεκάδος μαρτύρων. Συγκεκριμένως, εμέ τον ίδιον, τον αδελφόν μου, τον απ΄ αδερφή γαμβρόν μου Γεώργ. Διαμαντήν και άλλους ένδεκα εθνικόφρονας εκ Νεμέας, μεταξύ των οποίων και το ζεύγος Ευσταθίου, μας παρέδωσεν ο Γεώργ. Μιχαλόπουλος εις το χωρίον Τάτσι προς τον σαδιστήν εκτελεστήν «Θύμιον». Άπαντες οι ανωτέρω εξετελέσθησαν σφαγιασθέντες, πλήν εμού, διότι κατόρθωσα να δραπετεύσω την στιγμήν που η μάχαιρα καταφέρετο εις τον τραχηλόν μου από τα αιματοβαμμένα χέρια του «Θύμιου».
  Αλλά και η συλληφθείσα «καπετάνισσα Νίκη» της Αργολίδος τον Γ. Μιχαλόπουλον φέρει εις την απολογίαν της ως ανώτατον άρχοντα των Κουκουέδων Αργολίδος και ως αυτουργόν και υπεύθυνον όλων των εγκλημάτων εις την περιφέρειαν Λυρκείας και Αλέας Άργους.
 Το λεγόμενον υπό του Γ. Μιχαλοπούλου, ότι επυρπολήθη το σπίτι του εις την Μακεδονίαν, είναι ψευδές, διότι ουδεμίαν ακίνητον περιουσίαν είχε την κινητήν είχε μεταφέρει εις Λυρκείαν-Άργους, ένθα και εγκατεστάθη προ πενταετίας περίπου. Αυτή δε η ατομική του περιουσία και η πατρική του, ευρίσκεται σώα και αβλαβής, προστατευομένη επιμελέστατα υπό των «συντρόφων» του εις την γεννέτειράν του Φρουσιούνα Άργους, όπου είχε εγκαταστήσει την έδραν του ο «εθνικός σύμβουλος» και όπου εγένοντο όλα τα συμβούλια και ελανβάνοντο όλαι αι αποφάσεις, διά το αποτέλεσμα των οποίων γοερώς θρηνούν χιλιάδες μητέρες, αδερφές, χήρες και ορφανά. Αλλά, από την στιγμήν που εγένετο «εθνοσύμβουλος» μετεβλήθη τελείως όπως όλοι οι συνόμοιοί του εγκληματίαι, οι οποίοι μαζύ του δεν εδίστασαν να σφάξουν τους επίσης φυλακισθέντας από τους βαρβάρους κατακτητάς αδερφούς Καπετανοπούλου, τον ιατρόν Καρράν την αδερφήν και πατέρα ιερέα Παπαγεωργίου και άλλους. Έχει ακόμη το θράσος να βεβαιοί ότι ουδένα έβλαψεν εις την ζωήν του:
  Χαρακτηριστικόν είνε και το ακόλουθον:
 Προ εβδομάδων, ότε ακόμη η περιβόητος πολιτοφυλακή έδρα εις το χωρίον Λυρκεία-Άργους, εγένετο μνημόσυνον υπέρ του κρεουργηθέντος Ηλία Σταθά. Κατά διάρκειαν του μνημοσύνου η χήρα Σταθά κατηράτο τον Δημήτριον Μιχαλόπουλον, αδερφόν του επικτηνιάτρου, επετέθη εναντίον του μετά του πλήθους και θα τον ελυντζάριζε εάν δεν επενέβαινε η πολιτοφυλακή. Αίσχος, λοιπόν!.....Στο εδώλιον του κατηγορουμένου ας εμμέση τα ψεύδη του, όπου όμως η δικαισύνη θα εκτελέση τα καθήκον της. Τώρα ας σιωπά διά να μη εξεγείρη έτι πλέον την μήνιν εναντίον του Πανελληνίου, αναγκάζων τους μέχρι σήμερον σιωπώντας να ομιλήσουν περί αυτού και είνε ούτοι ουκ ολίγοι.

          Μεθ΄ υπολήψεως
      ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΩΡΗΣ }}

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ
Η θανατική εκτέλεσις
ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΘΕΝΤΩΝ
Εις θάνατον πέντε στασιαστών
Δε θα διεξαχθούν νέαι δίκαι λόγω διαπραγματεύσεων

Την 8ην π.μ. χθές ανεγνώσθη εις τους καταδικασθέντας Μπουρδήν, Αυγέρην, Μενεγάτον, Μόνον και Μονέδαν η απόφασις του εκτάτου Στρατοδικείου, ήτις συμφώνως προς τας διατάξεις του στρατιωτικού νόμου θα έπρεπε να εκτελεσθή εντός 24ώρου.
Οι καταδικασθέντες υπέβαλον αμέσως αιτήσεις χάριτος. Μολονότι θεωρείται βέβαιον ότι η αίτησις των περί χάριτος θ΄ απορριφθή, εν τούτοις υπήρχον σήμερον πληροφορίαι ότι προς διευκόλυνσιν των συνεννοήσεων μεταξύ κηβερνήσεως και ΕΛΑΣ, η εκτέλεσις τούτων θ΄ αναβληθή, εξευρεθέντος μάλιστα και του νομικού τύπου διά την τοιαύτην αναβολήν.
Επίσης εγνώσθη ότι κατά την διάρκειαν των συνομιλιών δεν θα διεξαχθούν νέαι δίκαι.
Παρά τας ανωτέρω πληροφορίας ο επίτροπος του εκτάκτου Στρατοδικείου κ. Μπασιάκος συνεργάσθη χθές την πρωϊαν μετά του ενασκούντος την ποινικήν αγωγήν αντιστρατήγου κ. Σπανοπούλου διά τον καθορισμόν των νέων δικασίμων των ενεχομένων εις το στασιακόν κίνημα.
Υπολογίζεται- ότι δεν καρποφορήσουν αι διαπραγματεύσεις-ότι το Στρατοδικείον θα επαναλάβη τας εργασίας του από της αύριον ή το αργότερον από την πρωϊαν της Τετάρτης. Εις τον επίτροπον έχουν ήδη διαβιβασθή οκτώ νέα παραπεμπτικά βουλεύματα εναντίον ατόμων κατηγορουμένων επί εσχάτη προδοσία, συμμετοχή εις κίνημα και φόνους.
Εις τον Πειραιά θα λειτουργήση από της αύριον έκτατον Στρατοδικείον το οποίον θα δικάση τους δράσαντας εις την περιφέρειαν του Πειραιώς στασιαστάς.

ΑΙ  ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ
Δια τους κρατουμένους
Και διαφεύγοντας ηθοποιούς
Αι ανακρίσεις διά τους συμμετασχόντας εις το κίνημα ηθοποιούς δι΄ άλλους μεν επερατώθησαν, δι’  άλλους δε συνεχίζονται.
Περαιωμένη είναι η δικογραφία διά τον ηθοποιόν Παππάν, του οποίου ήδη έχει διαταχθή η προφυλάκισις. Μάρτυρες εξετασθέντες κατέθεσαν ότι ήτο φρούραρχος του Περιστερίου, άλλοι όμως ισχυρίζονται ότι ο Παππάς , αριστερός ών και εξασκών επιρροήν σημαινόντων παραγόντων του Κ.Κ.Ε. , ολίγας ημέρας μετά την την έκρηξιν του κινήματος μετέβη εις το Περιστέρι δια να επιτύχη την απόλυσιν του χρηματοδότου του Γιαδακηρόγλου χωρίς ‘όμως και να το κατορθώση. Παραμείνας εκεί πέντε ημέρας επέστρεψε την 11ην Δεκεμβρίου εις το κέντρον. Κατά τον έλεγχον της ταυτοτητός του συνελήφθην και έκτοτε κρατείται. Ήδη υπό της ανακρίσεως εξετάζεται η συμμετοχή του εις προπαρασκευαστικές ενεργείας του κινήματος, διότι προ της εκρήξεως κατ΄ επανάληψιν εθεάθη μετέχων εις κομμουνιστικάς διαδηλώσεις.
Περαιωμένη θεωρείται και η δικογραφία εναντίον των ηθοποιών, διαφυγόντων ήδη την σύλληψιν, Βεάκη, Γιαννίδη, Γλυνού και Θάλειας Κουρή. Εναντίον αυτών εξεδόθησαν και σχετικά κατασχετήρια.
Παραμένουν δε εγκρεμείς αι ανακρίσεις κατά των ηθοποιών Σ.Πατρικίου, Μαράντας Μυράτ, Λ. Μπούμη, Ι .Σπυρίδη, Δ. Μανέλη, Γ.Τζίφου, Α.  Αϊβαλιώτη και Καίτης Ντιριντάουας. Κατ΄ αυτών έχει υποβληθή μήνυσις υπό ηθοποιού επιστρέψαντος εκ της ομηρίας.
*{{* σ.σ. 21/12/1944 εκτελείται φρικωδώς η ηθοποιός Ελ. Παπαδάκη με εντολή συναδέρφων της, από το απόσπασμα του ΟΠΛΑτζή Πατησίων, «Ορέστη». Ο «Ορέστης» που τα ήθελε όλα δικά του εκτελείται από τους ομοίους του. Τον αντικαθιστά ο επιστήθιος φίλος του Δημ. Μιράτ , ο Νίκος Ανδρικίδης (1914-2002/Άκρον άωτον, απεβίωσε ως συνταξιούχος «αντιστασιακός»!), ο οποίος καταδικάστηκε-είχε ως μάρτυρα υπερασπίσεως τον Δη. Μυράτ- για τα φοβερά εγκλήματά  του  και αποφυλακίστηκε μετά 18 χρόνια, το 1964 .
31.12.1978  ο Μυράτ στέλνει στον Νικ. Ανδρικίδη την καταπληκτική επιστολή, που τουλάχιστον  δείχνει, ότι την ανθελληνική εγκληματική αρρώστια τους, θέλησαν να την μεταδώσουν στους μεταγενέστερούς τους, και σε μεγάλο βαθμό το κατόρθωσαν ,… αν κρίνουμε σήμερα….!!!:
«Αγαπητέ Νίκο, Χρόνια Πολλά. Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος. Σ’ ευχαριστώ για τη φωτοτυπία. Μόλις ησυχάσω θα σου γράψω περισσότερες λεπτομέρειες για την περιβόητη σύλληψη [της Ελένης Παπαδάκη, εννοεί!]. Εσωκλείω δύο διπλές προσκλήσεις, που ισχύουν για οποιαδήποτε μέρα, ελεύθερες από κάθε επιβάρυνση. Θα ήταν άδικο να πληρώσης το θέατρο του φίλου σου. Χαίρω που ξέμπλεξες με τα συνταξιοδοτικά.
Γιατί να πάνε τόσοι ωραίοι αγώνες, όπως ο δικός σου και των άλλων παλικαριών, χαμένα; Ακόμα κι ο δικός μου απειροελάχιστος και μηδαμινός σαν Γραμματέα ΕΑΜ θεάτρου;
Τι έφταιξε και βρισκόμαστε πάλι στην ίδια κοινωνική κατάσταση της προμεταξικής περιόδου; Κρίμα!
Με φιλία κι εκτίμηση»

Για τα παραπάνω βλ. σχετικά σύγχρονο άρθρο του Μάνος Ελευθερίου, στην Διευθ: http://www.poiein.gr/archives/28498 , επισημαίνοντας επιπλέον, ότι αναφέρει:((«Ορέστης»….η γελοιότητα όλων ανεξαιρέτως δεν έχει όρια: ουδείς «γνώριζε» το πραγματικό του όνομα –το οποίο βρήκα πολύ αργότερα!)) και απορίας άξιο είναι γιατί δεν αναφέρει αφού το βρήκε και αυτός το πραγματικό όνομα του «Ορέστη»;) 

Ο Φίλος του Μυράτ, ο  Ν. Ανδρικίδης ήτο εκδορεύς(Γδάρτης), σύμφωνα και με το κατωτέρω ρεπορτάζ  της εφημερίδος "ΕΜΠΡΟΣ":


ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΠΛΑ
ΕΝΑΣ ΑΙΜΟΒΟΡΟΣ ΕΚΔΟΡΕΥΣ
Συνελήφθησαν οι Ν. Ανδικίδης, εκδορεύς, και Σ. Λάτσος ελαιοχροματιστής, κατηγορούμενοι ότι πρό του κινήματος και κατά το κίνημα εξετέλεσαν  300 εθνικόφρονας πολίτας.
Ο Ακρικίδης ήτο αρχηγός της ΟΠΛΑ εις την περιφέρειαν μεταξύ Πυριτιδοποιείου και Χαϊδαρίου, έλαβε δε μέρος εις πολλάς εκτελέσεις πολιτών, τους οποίους προηγουμένως εβασάνιζε. Ως καταθέτουν αρκετοί μάρτυρες, έκοπτε τας σάρκας των θυμάτων του και εις τας φοβεράς πληγάς του τους επροξένει έρριπτε αλάτι.
Κατά το κίνημα ο Ανδρικίδης ήτο αρχηγός της ΟΠΛΑ εις την περιφέρειαν του συνοικισμού Ζωγράφου και της Ν. Σμύρνης, όπου και συνέχισε το έργον του.
Μεταξύ των θυμάτων του, πολλά των οποίων ερρίφθησαν ζώντα εις φρέατα, είνε και οι στρατηγός Καβράκος, ναύαρχος Μπούμπουλης, Ο Πρόεδρος του Ελεκτικού Συνεδρίου Μιχαλάκης και ο υιός του Διοικητού της Υποδιοικήσεως Πυριτιδποιείου ταγματάρχου η. Χερουβειμίδου.
Οι συλληφθέντες εκτελεσταί εξεταζόμενοι ωμολόγησαν ότι έλαβον μέρος εις 30 εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών, αρνούνται δε ότι ενέχονται εις άλλας.

-Συνελήφθησαν κατηγορούμενοι δι΄ εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών, οι Γ. Μαρινόπουλος ή Μαρίνης ή Καπετάν Γρηγόρης, Ι. Λυκάκης, φρούραρχος του ΕΛΑΣ εις χωρίον Κέρτεζι των Καλαβρύτων, Ιω. Ραμαυτάκης, ανακριτής του ΕΛΑΣ, Γ. Κουτσιάρας ή Καπετάν Μπόκος, υπολοχαγός του ΕΛΑΣ, Δ. Σταυρόπουλος, πρόεδρος λαϊκού δικαστηρίου, Γ. Σκουλάς, Β. Μαύρος, μέλη της ΟΠΛΑ, Δ. Γαβαλάς, Δ. Κούτσικος, Λ΄Σαραντόπουλος, Δ. Παπαγγελής, Α. Αναστασιάδης, Ν. Καταπόδης και Ι. Ματθαίου.


(62). Εφημερίς : "ΕΘΝΟΣ" -16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945

AΠΟΛΥΟΝΤΑΙ
ΟΙ  ΑΜΝΗΣΤΕΥΘΕΝΤΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΗΣΑΝΤΩΝ

Υπό της Στρατιωτικής Διοικήσεως ήρχισαν διαβιβαζόμεναι εις την Εισαγγελίαν αι δικογραφίαι των κατηγορουμένων δι΄ εγκληματικάς πράξεις κατά το κίνημα. Χθές είχαν υποβληθή 375 δικογραφίαι, σήμερον 2000, υπολογίζεται δε τελικώς ότι αι υποθέσεις των κατηγορουμένων θα ανέλθουν εις δέκα χιλιάδες περίπου.
Εν τω μεταξύ αι δικαστικαί επιτροπαί, αι οποίαι είχαν συγκροτηθή δια τας υποθέσεις των συλληφθέντων προληπτικώς κατά το κίνημα, περιέρχονται τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τας φυλακάς και εξετάζουν ποίοι εκ των συλληφθέντων βαρύνονται με πράξεις κοινού ποινικού δικαίου και ποίοι είχαν συλληφθή δια τα φρονήματά των ή επί κατηγορία διά στάσιν. Οι ανήκοντες εις την κατηγορίαν αυτήν αποφυλακίζονται, κατόπιν της παραχεθείσης αμνηστίας.
Δεδομένου ότι αι υπό εξέτασιν περιπτώσεις είναι πολλαί, διά την ταχυτέραν διακπεραίωσιν αυτών, συνιστώνται είκοσι νέα ανακριτικά τμήματα, τα οποία θα επιληφθούν συντόμως του έργου των.
ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ
Εις του Γκύζη ανευρέθησαν και ενεγνωρίσθησαν τα εξής πτώματα εκτελεσθέντων:
Κ. Παπαδόπουλος, Δ. Κατσιγιάννης, Ευάγ. Γιαννίρης, Ι. Αγγελάτος, Σ. Καλογερόπουλος, Σ. Βλάχος, Α. Τσιρώνης, Ευρ. Ασούτης, Α. Γιακουμάτος, Βαρβάρα Καλατζά, Ι. Μπρίτσος, Κ. Μανωλάκος, Χρ. Μπαξεβάνης, Ι. Ιατρού, Μ. Οικονόμου, Παντ. Αγέλαστος, Αγγελική Μεϊντάνη, Σπ. Χαλιαπάνης, Ι. Λούκας, Μ. Αδαμαντίδου, Γ. Αναγνωστόπουλος, Γ. Δουκουμετσίδης, Κ. Τσινταράκης, Ι. Ναυτικάς.
Εις άλλο σημείον του Γκύζη ανευρέθησαν επίσης 25 ακόμη πτώματα, τα εξής:
Ι. Χονδροδήμος, Ι. Θεοδοσίου, Δ. Γεωργόπουλος, Ν. Μπραχάς, Ι. Βαφείδης, Καριτσάνης , Ι. Ψαθάς, Λ. Λυρίτσης, Ι. Κομητόπουλος, Παρασκευή Κοτζιά, Ι. Γλατσώλης, Παν. Καστροδήμος, Φιλιώ Μαστρογιάννη, Δέσποινα Παρασκευοπούλου, Ιωάννα Σκανδάλη, Βαρβάρα Αλαμάνου.
Η Εθνοφυλακή ειδοποίησε την Εισαγγελίαν, ότι εις το Μπραχάμι ευρίσκονται άλλα 80 πτώματα. Ο Ιατροδικαστής κ. Καφάσκης θα μεταβή επί τόπου.
Ετερματίσθησαν αι εκταφαί εις το Αρσάκειον Ψυχικού, όπου ευρέθησαν 75 πτώματα φονευθέντων εις το Γηροκομείον. Εξ άλλου ήρχησαν εκταφαί εις τας περιφερείας του 6ου και του 14ου τμήματος, εις του Γκύζη και εις τον Άγιον Στυλιανόν.
Μεταξύ των χθές εκταφέντων εις το Περιστέρι πτωμάτων, ευρέθη φρικωδώς κατακρεουργημένος και ο πρώην αστυνόμος Δημ. Λασκαρίδης.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Συνελήφθησαν ως δράσαντες κατά το κίνημα οι Π. Καπλάνης, Α. Αθανασίου, Ε. Ξαγοράκης, Γ. Παναγιωτόπουλος, Α. Βιβάλης, Α. Χρυσανίτης, Γ. Ταβουλάρης, Α. Καράμπελας, Άννα Λαμπριαγίδου, Βικτωρία Καμπέρη, Ι. Κυσταράς, Μαζαρίνο Καντζιόνη, Ιταλός, Α. Λαγουρόπουλος, Δ. Αβούρης, Π. Τσάντζος, Γ. Μπεναιβένης, Γ. Αλμυράς, Σμάρω Δημάκη, Σ. Γεωργίου, Χρ. Μαντάνης, Α. Παπαδάκης, Ε. Παπακώστας, Ν. Ρούσσος, Κ. Ανδρικόπουλος και Μηνάς Γλυκάδης.
Συνελήφθησαν οι Α. Πεσκότας και Γ. Πελεκάνος, διότι κατά το κίνημα απεπειράθησαν να ανατινάξουν το θέατρον «Κρόνος».
Συνελήφθη ο Μ. Βαλβίδης φρούραρχος του ΕΛΑΣ, αποκαλούμενος «δήμιος του Χατζηκώστα», κατηγορούμενος δι΄ εκτελέσεις.


 (63). Εφημερίς : "ΕΘΝΟΣ" -20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945

ΕΦΘΑΣΑΝ  ΟΙ  ΠΡΩΤΟΙ  ΟΜΗΡΟΙ  ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
ΜΟΛΙΣ ΕΙΣΗΛΘΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΓΥΜΝΩΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΑΣ!..
Σε μικρές ομάδες έρχισαν να επιστρέφουν στην Ελλάδα, ύστερα απί πολυήμερο κοπιαστικό ταξίδι, οι πρώτοι Έλληνες όμηροι των Γερμανών.
Στα πρόσωπά τους διακρίνει κανείς τις ταλαιπωρίες που πέρασαν δύο χρόνια τώρα κλεισμένοι στα στρατόπεδα που είχαν οργανώσει οι Γερμανοί σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης τότε Γιουγκοσλαϋίας. Χαρούμενοι εν τούτοις και ενθουσιασμένοι που αντικρίζουν και πάλιν τον ουρανό της Πατρίδος των, ελεύθερης πιά από τον ζυγό του κατακτητού και γαληνευμένης ύστερα από το ολέθριο αδερφοκτόνο κίνημα, που ο αντίπαλός του, όπως βεβαιώνουν οι ίδιοι, έφθασε κι΄ επίκρανε κατάκαρδα όλους τους ξενιτευμένους Έλληνας.
Μου εδόθη η ευκαιρία να συνομιλήσω με τρείς από τους πρώτους ομήρους, που έφθασαν στας Αθήνας. Είνε ο ιερεύς Εμμαν. Ανδρουλάκης, ετών 75, από το Ρέθυμνον, Ελευθέριος Μουσακάκης ετών 75, από τα Χανιά και Κων. Αλεξανδράκης επίσης από τα Χανιά.
Είχαν χαρακτηρισθή από τους Γερμανούς ως ύποπτοι κατασκοπείας και γι΄ αυτό τον λόγον, επειδή δεν μπόρεσαν να τους βρούν σοβαρώτερα στοιχεία, που θα τους ωδηγούσαν, φυσικά, ενώπιον του εκτελεστικού αποσπάσματος, τους έστειλαν στα στρατόπεδα της Γιουγκοσλαϋίας. Έμεινα κλεισμένοι δύο περίπου χρόνια σ΄μ ένα στρατόπεδον κοντά στην πόλι Σεμπλίτο. Όταν επλησίαζον οι Ρώσοι το Βελιγράδι, τότε οι Γερμανοί πήραν μαζί τους όσους ήσαν ικανοί για εργασία και εγκατέλειψαν τους γέρους και τους αρρώστους. Όσοι έμειναν, περίπου 30, έφυγαν μετά λίγες από το στρατόπεδο και ύστερα από πορεία πολλών ωρών έφθασαν στο Βελιγράδι, που είχαν εν τω μεταξύ καταληφθή από τους Ρώσους. Εκεί αι σερβικαί αρχαί τους περιέθαλψαν όσο μπορούσαν καλλίτερα. Τους οδήγησαν μάλιστα σε μια μεγάλη αποθήκη, που είχαν εγκαταλείψει οι Γερμανοί, και τους άφησαν να διαλέξουν. Εφωδιάστηκαν έτσι με φανέλλες, παπούτσια, κάλτσες και ό, τι άλλο εχρειάζοντο για το ταξίδι της επιστροφής των στην Ελλάδα.
Στο Βελιγράδι, στο διάστημα αυτό, έφτασαν και μερικοί Έλληνες εργάτες, από εκείνους που οι Γερμανοί, με διάφορους καταχθόνιους τρόπους, είχαν αναγκάσει να δεχθούν εργασίαν στα διάφορα γερμανικά εργοστάσια.
Για την επιστροφή αυτών όλων στην Ελλάδα αι σερβικαί αρχαί διέθεσαν σιδηροδρομικό βαγόνι, στο τραίνο που κάνει την διαδρομήν από το Βελιγράδιον έως το Σιμιτλή. Από το Σιμιτλή, πότε με τα πόδια, πότε με βωδάμαξες, έφθασαν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κοντά στη Κούλα. Εκεί εσταμάτησαν. Πατούσαν πλέον σε ελληνική γή. Γονάτισαν για να ευχαριστήσουν τον Θεό που άκουσε τη προσευχή τους και πραγματοποίησε το όνειρο της επιστροφής στην αγαπημένη Πατρίδα.
Τους περίμενε όμως μια τρομακτική απογοήτευσις. Δεν πρόφθασαν να τελείωσουν την προσευχή τους που γλύτωσαν από τόσους κινδύνους και ενεφανίσθησαν οι…στρατιώται του «ηρωϊκού» ΕΛΑΣ. Άγριοι και απειλητικοί τους επλησίασαν και τους εζήτησαν να παραδώσουν τα ρούχα τους και ό,  τι πολύτιμον είχαν!...
Η ομάς των ομήρων μπροστά στην ανέλπιστη αυτή εκδοχή ενόμισε ότι είχε κάνει λάθος. Πως δεν είχε πέσει σε χέρια Ελλήνων. Δυσκολεύτηκε να το πιστέψη. Όταν με λύπη τους οι όμηροι αντελήφθησαν ότι πραγματικά είχαν να κάμουν με Έλληνας, τότε εξαγριώθηκαν. Αρνήθηκαν να υπακούσουν. Οι Ελασίτες όμως δεν υπεχώρησαν και για να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους, εκάλεσαν σε βοήθεια και Βουλγάρους στρατιώτας!... Και μόνον έτσι κατώρθωσαν να γδύσουν τους ομήρους και να τους αφήσουν μόνον μερικά κουρέλια! Ύστερα τους άφησαν να προχωρήσουν…
Οι ταλαιπωρίες των ομήρων συνεχίσθησαν ως τον Στρυμόνα. Εκεί σ΄ ένα χωριό, στο Καλόκαστρο, συνήντησαν τους πρώτους Άγγλους στρατιώτας. Τους διέθεσαν αμέσως αυτοκίνητα και τους διέθεσαν αμέσως αυτοκίνητα και τους μετέφεραν στην Θεσσαλονίκη, όπου έμειναν λίγες ώρες για να αναπαυθούν.
Από την Θεσσαλονίκη έφθασαν στον Πειραιά με καϊκι, που φρόντισαν να διατεθή γι΄ αυτούς αι αγγλικαί και ελληνικαί αρχαί.
Συνομιλώ ιδιαιτέρως με τον ιερέα Εμμ. Ανδρουλάκη.
-Οι εντυπώσεις μας, μου λέγει, από την συμπεριφορά των Σέρβων, είναι υπέροχες. Για τους Βουλγάρους όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Μας μεταχειρίστηκαν άσχημα.
Τα ονόματα των άλλων ομήρων που έφθασαν είνε τα εξής:
Μανουσάκης Γεωργ., Κωσταντάκης Μανθαίος, Μανουσάκης Χαρίλαος, Μηξάκης Ιωσήφ, Δαμάσκος Κωνσταντίνος, Δαμάσκου Μαρία, Δαμάσκου Χαρίκλεια, Καρβουνάκης Δημήτριος, Μεσονισάκης Μιχ., Στριλιγκας Ανδρέας, Πενταράκης Ευτύχιος, Μπουλινάκης Εμμανουήλ, Τζάτζιμος Ξενοφών, Τσανάκης Χρ., Σαρρής Εμμανουήλ, Ματσαμάκης Ελευθέριος, Τσακίρης Βασ., Δροσάκης Δημήτριος, Φωτίου Οδυσσεύς, Μπογάνης Ν., μοίραρχος, Λεωτσάκος Λεωνίδας, Κάλμας Χρήστος, Χατζηδάκης εκ Καλύμνου, Μπατάκης Θρασύβουλος, Νινιδάκης Ευάγγελος, Δερμιτζάκης Εμμανουήλ, Ματζαμάκης Ελευθέριος.
Λ. Ρ.


ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΥΣΛΑΥΪΑΝ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΣΑΝΤΕΣ ΕΛΑΣΙΤΑΙ
ΕΚΠΟΙΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ
Κατά πληροφορίας εκ της βορειοδυτικής Θεσσαλίας από τινών ημερών συγκεντρούνται εις τας περιοχάς αυτής οι εκ των ελασιτών φοβούμενοι τας συνεπείας του Νόμου διά τας ωμότητας και κατακρεουργήσεις αθώων πολιτών, τας οποίας διέπραξαν εις τα διάφορα μέρη της Ελλάδος. Ούτοι ως λέγεται, προτίθενται να κατευθυνθούν διά της περιοχής Γρεβενών και Φλωρίνης προς την Γιουγκοσλαυϊαν, διετάχθησαν δε υπέρ αυτών υπό των διαφόρων καπετανέων υποχρεωτικαί εισφοραί και ενεγράφησαν αναγκαστικώς εις τας καταρτισθέντας υπ΄ αυτών καταλόγους πλείστοι όσοι των κατοίκων των περιφερειών Καρδίτσης και Καλαμπάκας διά ποσόν από 50-100 χιλιάδας δραχμών έκαστος.
Εξ άλλου εις την περιφέρειαν Τρικκάλων οι ελασίται πωλούν συνεχώς ζάχαριν, πετρέλαιον και διάφορα άλλα είδη άτινα ελεηλάτησαν εις τας διαφόρους πόλεις όπου έδρασαν. Χαρακτηριστική προς τούτο είνε η πρό ημερών εκδοθείσα διαταγή του Κλιμακίου Επιμελητείας του Αντάρτου περιοχής Λαρίσης δια της οποίας εκαλείτο ο πληθυσμός να λάβη μέρος εις την εκποίησιν 10 χιλιάδων οκάδων ζακχάρεως και μεγάλης ποσότητος ακαθάρτου πετρελαίου, τα οποία εξεποίει αύτη δια ενισχύση τους άνδρας του ΕΛΑΣ που δεν ήτο δυνατόν να επανακάμψουν εις τας εστίας των.
Εκτός των ειδών τούτων οι ελασίται πωλούν έπιπλα, ρουχισμόν υφάσματα και παντοειδή άλλα αντικείμενα, τα οποία ελεηλάτησαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ακόμη και «φασκές» νεογεννήτων παιδιών αλλά και ξύλινες ακόμη κούνιες, εκ των χρησιμοπιουμένων εις την ύπαιθρον δια τα μικρά παιδιά. Εις μίαν αποθήκην της Τραπέζης Αθηνών, εν Λαρίση, ανευρέθη εις μεγάλην σχετικώς ποσότητα αγγλικός ιματισμός και τρόφιμα (κονσέρβες κλπ.) προερχόμενα εκ λεηλασίας των εν Βόλω αποθηκών της ΕΜ-ΕΛ.
ΑΙ  ΚΑΤΑΠΙΕΣΕΙΣ
Αντιθέτως προς ό,  τι συμβαίνει εις την υπόλοιπον Ελλάδα, εις την Θεσσαλίαν οι Ελασίται παρουσιάζονται ακόμη με αρκετόν θράσος και τούτο διότι εκεί έχουν προσφύγει όλα τα κακοποιά στοιχεία εξ όλης της Στερεάς και νοτίου Ελλάδος. Εις τον Αλμυρόν και τα γειτονικά αυτού χωρία οι ελασίται εξακολουθούν τας καταπιέσεις των πολιτών. Μία ομάς ελασιτών πλησιάσασα εις το χωρίον Σούρπι του Αλμυρού επυροβόλησε και ετραυμάτισεν ένα εθνοφύλακα. Ο επί κεφαλής της εθνοφυλακής όταν ειδοποιήθη περί της παρουσίας των ελασιτών διέταξε τους άνδρας του να πυροβολήσουν εις τον αέρα και τότε οι ελασίται κατεληφθέντες υπό πανικού ετράπησαν εις φυγήν. Έν άλλο τμήμα ελασιτών με επί κεφαλής ένα λοχαγόν εβραϊκής καταγωγής εισήλθεν εντός της ελευθέρας περιοχής της περιφερείας Φαρσάλων και κατέλαβε θέσεις παρά το χωρίον Άνω Σατερλί διά να κτυπήση τας εθνικιστικάς δυνάμεις της ομάδος του οπλαρχηγού Σούρλα. Ο Σούρλας, βοηθηθείς και υπό αγγλικών δυνάμεων τας οποίας απέστειλεν ο εν Βόλω ταξίαρχος διέλυσε τους ελασίτας.
ΕΙΣ  ΤΟΝ  ΒΟΛΟΝ
Είναι αξία εξάρσεως η υποδοχή της οποίας έτυχον τα ελληνικά και αγγλικά τμήματα εις τας περιοχάς του Βόλου και του Πηλίου. Εις την Αγριάν και τα λοιπά χωρία της περιοχής ο ενθουσιασμός των κατοίκων επί τη εμφανίσει των εθνικών μας δυνάμεων υπήρξεν άνευ προηγουμένου. Τους υποδέχοντο ως ελευθερωτάς και τους κατησπάζοντο από τον ενθουσιασμόν των, ζητούντες όλοι να καταταγούν εις τον στρατόν δια να εκκαθαρίσουν μιάν ώραν ενωρίτερον την Ελλάδα από το ελασικόν άγος. Εις τα χωρία Πινακάτες, Μηλιές, και Λεχώνια οι κάτοικοι συνέλαβον μόνοι των τους εκτελεστάς της ΟΠΛΑ Ν. Γραμματάκην, γνωστόν υπό το ψευδώνημον «Εννέα-Γάμα», Σ. Χατζηβαγγέλην, Ελ. Χριστοδούλου, Κ. Κουβαράν, Αργ. Αθανασίου και άλλους διακριθέντας διά τα εγκλήματά των. Εις τα χωρία Δράχια και Πτελεόν έσπασαν τους «υπευθύνους» εις το ξύλο και εις την εκκλησίαν ανέλαβον μόνοι των την εκδίκησιν των εγκλημάτων άτινα διεπράχθησαν εις βάρος συγχωριανών των.
Εις τον Βόλιον, εξ άλλου, συνελήφθη ο Λ. Ντάσιος στρατοδίκης του ΕΛΑΣ, όστις βαρύνεται με 18 εκτελέσεις.

(64). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945


ΠΩΣ ΕΛΗΣΤΕΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ
Ο τύπος των ομολόγων-χαρτονομισμάτων τα οποία εκυκλοφόρησε το ΕΑΜ εις την ύπαιθρον χώραν. Το ομόλογον αυτό είχε αξίας 25 οκάδων σίτου και φέρει την υπογραφήν του Ηλία Τσιριμώκου ως γραμματέως επί του οικονομικών. Η ποσότης των ομολόγων αυτών που ετέθησαν εις κυκλοφορίαν ανέρχεται εις πολλάς εκατοντάδες εκατομμυρίων. Αποτελεί δε και τούτο ένα τρόπον απομυζήσεως υπό του Ε.Α.Μ. όλης της οικονομίας της υπαίθρου χώρας.) 



(65).Από  Βιβλίο: «Η ΕΚΘΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΥΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΑΠΕΛΕΥΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
……ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΜΙΣΤΗ ΑΞΙΑΣ ΠΕΝΤΕ [5] ΟΚ. ΣΤΑΡΙΟΥ
Με την πράξη 82[Δ.Π.Κ.Α.9/25-5-44] για την πληρωμή προμηθειών κ.λ.π. του Στρατού με εθνικά ομόλογα του Απελευθερωτικού Αγώνα, επιτρέπεται η έκδοση ….ομόλογον αξίας δύο εκατομμυρίων [2.000.000] οκάδων σταριού, σε τίτλους αξίας πέντε, εικοσιπέντε, εκατό και πεντακοσίων οκάδων σταριού. Τα ομόλογα δεν δίνουν τόκο. Τα ομόλογα θα εξοφληθούν το αργότερο έξη μήνες απ΄ την μέρα της απελευθέρωσης της χώρας.
Η παραποήηση, πλαστογράφηση, αλλοίωση και κυκλοφορίαν των ομολόγων με γνώση της πλαστότητάς τους. Τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

*(* σ.σ. Οι κατακτητές Ιταλοί-Γερμανοί είχαν επιβάλει επί κατοχής στην ύπαιθρο(εκτός του πλιάτσικου) αβάστακτη φορολογία στους παραγωγούς , που παρήγαγαν τα στοιχειώδη τρόφιμα κυρίως για την επιβίωση των ,… τον «φόρο της Δεκάτης», που υπήρχε και επί τουρκοκρατίας και τα αρχαία χρόνια (το 10% της παραγωγής στους κατακτητές!).Σε όσα χωριά είχε εξουσία το Ε.Α.Μ. επέβαλε επιπλέον αβάσταχτη ληστρική φορολογία στους κατοίκους. Όποιος αντιδρούσε, είχε ληστεία μετά φόνου και ξεκλήρισμα όλης της οικογένειας . Συγχρόνως το ΕΑΜ – ΚΚΕ όταν συγκρότησαν  την ΠΕΕΑ, άρχισαν να εκδίδουν και να μοιράζουν ανταποδοτικά «κωλόχαρτα» ληστεύοντας επί πλέον,…!!!

(66). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΛΑΣΙΤΑΙ ΕΚΗΡΗΞΑΝ ΑΠΕΡΓΙΑΝ ΠΕΙΝΗΣ
Διακόσιοι κρατούμενοι εις το 5ον αστυνομικόν τμήμα Ν. Κοκκινιά, ως ενεχόμενοι εις το κίνημα, εκήρυξαν από τετραημέρου απεργίαν πείνης. Ούτοι ζητούν να εξετασθούν αι δικογραφίαι των, ώστε οι αθώοι ή αμνηστευμένοι να απολυθούν οι δε ένοχοι να παραπεμφθούν εις δίκην.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
Σχετικώς με τας αναγραφείσας πληροφορίας ότι κατόπιν των υπό του ΕΛΑΣ δημιουργιθέντων ζητημάτων θα καταγγελθή από μέρους της κυβερνήσεως η Συμφωνία της Βάρκιζας ουδεμία επίσημος κυβερνητική ανακοίνωσις εγένετο.
Κυβερνητική προσωπικότης αδήλωσεν ότι μέχρι της στιγμής δεν εγνώσθη υποβολή εκθέσεων των Κυβ. Στρ. Εμπειρογνωμόνων ως ανεγράφη. Αν υποβληθούν η κυβέρνησις θα κρίνη τι θα πράξη τελικώς.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ  ΤΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Δυνάμει εντάλματος του κυβερνητικού επιτρόπου διά τους δοσιλόγους συνελήφθη ενταύθα υπό της γενικής ασφαλείας ι Ιωάννης Γ. Μπουρνιάς, υπαρχηγός των Σ.Σ. Αθηνών κατηγορούμενος διά σορείαν εκτελέσεων, βασάνων Ελλήνων πατριωτών και δ΄ εσχάτην προδοσίαν.
Επίσης η γενική ασφάλεια Αθηνών συνέλαβε τον Μάρκον Γιαννιτσόπουλον, όστις επί κατοχής ήτο διερμηνεύς της γερμανικής αστυνομίας ηθών και εξεβίασε διαφόρους Έλληνας.
Συνελήφθη ακόμη υπό της γενικής ασφαλείας ως δοσίλογος ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης του Ιππικού και πρώην νομάρχης Ανδρέας Κιντάκης, ο οποίος πληρωθείς υπό της ιταλικής προπαγάνδας είχε γράψη άρθρα υπέρ της ιταλίας.


ΑΝΕΒΛΗΘΗ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.
Η ΑΣΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ
Η συμφωνία της Βάρκιζας κατόπιν της οποίας ηκυρώθησαν όλαι αι κατά των στασιαστών και εγκληματιών της τελευταίας στάσεως εκδοθείσαι αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικείων, έφεραν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αθηνών ένα περίφημον εκτελεστήν. Πρόκειται περί του Μπουρδή, ο οποίος κατηγορείται διά την συμμετοχήν του εις στάσιν και διά την συμμετοχήν του εις την στάσιν και διά φόνους διαπραχθέντας κατά την διάρκειαν αυτής.
Ο Μπουρδής νέος 27 ετών εκ Σύρου, ήτο αρχηγός της ΟΠΛΑ εις Καμίνια Πειραιώς. Κατά το κίνημα είχε διαπράξει πολλούς φόνους δι΄ ό και είχε καταδικασθή εις θάνατον υπό του εκτάτου Στρατοδικείου.
Άμα τη ενάρξει της δίκης οι συνήγοροι του κατηγορουμένου υπέβαλαν δύο ενστάσεις. Κατά την πρώτην δεν υπήρχεν η νόμιμος συγκατάθεσις του Προέδρου των Εφετών εις την πράξιν του Εισαγγελέως Εφετών, δι΄ ής παρεπέμπετο ο κατηγορούμενος δι΄ απευθείας κλήσεως ίνα δικασθή εις το Κακουργιοδικείον. Συμφώνως προς την δευτέραν ένστασιν ο κατηγορούμενος είχε διαφωνήσει προς τον Εισαγγελέα των Εφετών υποστηρίξας ότι το αδίκημα πράξεως και ότι το αδίκημα είχε αμνηστευθή διά της Συντακτικής πράξεως και ότι δεν είχεν εκδοθή βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αίρον την διαφωνίαν.
Το δικαστήριον μετά την αγόρευσιν των συνηγόρων και του Εισαγγελέως κ. Παπαϊωάννου, απαρτιζόμενον εκ του κ. Δ. Ρωμανού εφέτου ως Προέδρου και των πρωτοδικών κ.κ. Παγώνη και Αντωνοπούλου μετά μακράν διάσκεψιν απέρριψε την πρώτην ένστασιν. Την δευτέραν ένστασιν εδέχθη εφ΄ όσον ο κατηγορούμενος είχε καταθέσει δήλωσιν εις τον κ. Εισαγγελέα Εφετών, ότι διεφώνει διά την παραπομπήν του.
Ήδη η χθεσινή απόφασις του δικαστηρίου αποτελεί δεδικασμένον και δεικνύει ότι εφεξής θα είναι προβληματική η εκδίκασις των υποθέσεων των κινηματιών, εκτός εάν τροποποιηθή η Συντακτική πράξις η οποία είναι ασαφής.
Ούτω αι εκδικάσεις των υποθέσεων των εγκληματιών της στάσεως θα χρονίσουν, εφ, όσον διά την παραπομπήν του κατηγορουμένου είνε απαραίτητος η συγκατάθεσις του Προέδρου των Εφετών πρό της δίκης και υπάρχει και έτερον κώλυμα το σπουδαιότερον. Κατ΄ αυτό, εάν ο κατηγορούμενος διαφωνήση προς τον παραπέμποντα Εισαγγελέα και υποστηρίζη ότι το αξίζη ότι το αδίκημά του υπάγεται εις την αμνηστείαν, δέον εντός πέντε ημερών να αποφανθή το Συμβούλιον των Εφετών και να άρη την διαφωνίαν αμνηστεύον τον κατηγορούμενον ή παραπέμπον αυτόν εις δίκην. Αλλά πότε θα ασκήση το ένδικον αυτό μέσον ο κατηγορούμενος δεν ορίζεται διά της Συντακτικής πράξεως.
Ούτω ο Μουρδής ήσκησε το δικαίωμα τούτο της ενστάσεως πρό της δίκης και με το παράδειγμά του οι κατηγορούμενοι δύνανται να επιτύχουν μίαν τουλάχιστον αναβολήν της δίκης των.
Κατά τους νομικούς κύκλους δέον να τροποποιηθή ο νόμος, οριζομένου ότι ο κατηγορούμενος δύναται να ανατιτάξη διαφωνίαν δύο ή τρείς ημέρας μετά την επίδοσιν του κατηγορητηρίου, ώστε να είνε εφικτή πρό της δίκης η έκδοσις βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών ή να δύναται ν΄ αποφανθή το δικαστήριον την ημέραν της δίκης.

ΤΕΤΑΜΑΝΗ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΓΕΝΟΜΕΝΩΝ ΣΦΑΓΩΝ
Η είδησις περί επανόδου των κομμουνιστών καθηγητών εις το πανεπιστήμιον προεκάλεσε και χθές μεγάλην κίνησιν εις τας τάξεις των καθηγητών, εκ των οποίων οι πλείστοι εκφράζουν απροκαλύπτως την αγανάκτησίν των. Ιδιαιτέρως εσχολιάζοντο αι δηλώσεις της κυβερνήσεως, καθ΄άς μόνον αυτή είνε αρμοδία να διορίζη και να παύη καθηγητάς ουδέν δεδικαίωμα έχει αναμίξεως το πανεπιστήμιον. Υπό συγκλητικών και κοσμητόρων εδηλούτο χθές σχετικώς, ότι το πανεπιστήμιον είνε αυτοτελής οργανισμός δημοσίου δικαίου, εκλέγον διά ψήφου τά μέλη του κατόπιν κρίσεως επί των επιστημονικών και ηθικών αυτών προσόντων. Αι πανεπιστημιακαί Σχολαί ήσκησαν πάντοτε εποπτείαν επί της εκπαιδευτικής και εν τώ πλαισίω της ηθικής δράσεως των μελών των, αι δε αποφάσεις των δεν είνε δυνατόν παρά να δεσμεύσουν την εκτελεστικήν εξουσίαν. Τούτο είνε και απαραίτητον διά την αυτοτέλειαν του πανεπιστημίου λόγω της όλης ιδιαζούσης φύσεως της ιδιότητος των καθηγητών του πανεπιστημίου, οίτινες δεν είνε δημόσιοι υπάλληλοι αλλά πνευματικοί ηγέται του έθνους. Το αντίθετον υπεστήριζαν μόνον αυθαίρετα κυβερνητικά συστήματα, αλλά δεν δύναται να υποστηρίξη η σημερινή κυβέρνησις εφ΄ όσον ισχυρίζεται ότι χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
Ειδικώς εις την προκειμένην περίπτωσιν των κομμουνιστών καθηγητών τονίζεται ότι ούτοι εστιγματίσθησαν διά ψηφίσματος της γενικής συνελεύσεως του πανεπιστημίου, το οποίον υπέγραψαν 128 ομότιμοι τακτικοί και έκτατοι καθηγηταί. Κατά την συνέλευσιν αυτήν ωμίλησαν άνω των δέκα καθηγητών όλων των σχολών, οίτινες υπό τα χειροκροτήματα πάντων των παρισταμένων εκαυτηρίασαν τας πράξεις των κομμουνιστών συναδέλφων των τους οποίους εχαρακτήρισαν ως υπευθύνους του σφαγιασμού του ελληνικού λαού από κακούργους ορδάς τας οποίας αυτοί ώπλισαν με αδερφικόν μίσος και με κτηνώδες πάθος αίματος. Εκ του συνόλου των καθηγητών ηρνήθησαν να υπογράψουν μόνον πέντε ήτοι εκ της Νομικής Σχολής οι κ.κ. Ζολώτας και Τριανταφυλλόπουλος επειδή είχον λάβει από τον Σβώλον ανωτάτας τραπεζικάς θέσεις, εκ της Φυσικομαθηματικής οι κ.κ. Ζερβός και Καραντάσης λόγω της προσωπικής φιλίας των με τον Γεωργαλάν και εκ της Φιλοσοφικής ο κ. Ν. Βέης, όστις προσήλθε με να το υπογράψη , αλλ΄ απεπέμφθη διότι είχεν ηγηθή κομμουνιστικών διαδηλώσεων, είχεν εκφωνήσει επαναστατικούς λόγους και είχεν υπογράψει ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της Μεγάλης Βρεταννίας.
Πάντες οι λοιποί καθηγηταί, αποτελούντες ενενήντα πέντε εκατοστά του συνόλου, φρονούν ότι διά λόγους στοιχειώδους ηθικής αρχής είνε εις αυτούς εντελώς αδύνατον να συνεργασθούν με πρόσωπα, τα οποία εστιγμάτισαν διά της υπογραφής των, ως ηθικούς αυτουργούς φρικοδών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού λαού. Ήδη ήρχισε νέα κίνησις όπως κηρυχθούν πάντες αλληλέγγυοι και μη προσέλθουν εις συνεδριάσεις των Σχολών εφ΄ όσον τυχόν εμφανισθούν εις το Πανεπιστήμιον οι Κομμουνισταί καθηγηταί. Πιθανόν να υπογραφή νέον εναντίον των ψήφισμα και να ζητηθή από την Κυβέρνησιν η άμεσος απομάκρυνσις πριν αρχίσει λειτουργούν το Πανεπιστήμιον.
Η ΘΡΑΣΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΒΩΛΟΥ
Συναφώς πληροφορούμεθα, ότι ο κ. Σβώλος απηύθυνε προς την Νομικήν Σχολήν ιταμοτάτην επιστολήν διά της οποίας επιτίθεται καθ΄ όλων εν γένει των καθηγητών του Πανεπιστημίου οίτινες υπέγραψαν το ψήφισμα αποδοκιμασίας κατά των «καθηγητών του βουνού», χαρακτηρίζει δε την πράξιν των ταύτην ως αντεθνικήν. Επίσης ο κ. Βέης απηύθυνε προς την Φυλοσιφικήν Σχολήν επιστολήν εις την οποίαν αντί της απολογίας, ήτις του εζητήθη λ΄ργει ότι δεν καταδέχεται να συζητή με τους καθηγητάς του Πανεπιστημίου, οίτινες «πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων» είνε…δοσίλογοι! Αι επιστολαί αυταί γνωσθείσαι ευρύτερον εις τους Πανεπιστημιακούς κύκλους έδωσαν την πεποίθησιν ότι ουδεμία πλέον επαφή των υπογραψάντων 128 καθηγητών είνε δυνατή με τους κ.κ. Σβώλον, Αγγελλόπουλπν, Κόκκαλην, Γεωργαλά και Βέην.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΑΜΑΝΤΟΥ
Σχετικώς με το όλον ζήτημα ο υπουργός της Παιδείας εδήλωσε ότι συμμερίζεται την γνώμην του Πανεπιστημίου και εδικαιολόγησε την αγανάκτησιν των καθηγητών κ.κ. Χόνδρου, Αναστασιάδου κ.λ.π. Παρ΄ όλα ταύτα όμως, ως εδήλωσεν το ζήτημα δεν εξαρτάται απ΄ αυτόν και η απολυσίς των θα γίνη υπό του υπουργικού Συμβουλίου εις ό θα εισηγηθή σχετικώς ευθύς ως λάβει επισήμως την γνώμην του Πανεπιστημίου την Οποίαν και θα αναπτύξη ως και τας διατυποθησομένας απόψεις των κ.κ. Καθηγητών και της Συγκλήτου.


(67). Εφημερίς : "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ" -8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

ΕΣΗΜΕΙΩΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΝ
ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΝ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Χθές περί την μεσημβρίαν, εδημιουργήθησαν επεισόδια μεταξύ των ανδρών του ΕΛΑΣ επιστρεφόντων εις την πρωτεύουσαν και άλλων πολιτών υπό τας ακολούθους συνθήκας:
Εκατόν περίπου άνδρες του ΕΛΑΣ μεταφερθέντες εκ Κορίνθου δι΄ αγγλικών αυτοκινήτων, ήρχισαν να ψάλλουν εις την πλατείαν Ομονοίας τον ύμνον της λαοκρατίας. Συγκεντρωθέν πλήθος επετέθη εναντίον των ελασιτών. Οι παρευρεθέντες εθνοφύλακες επεχείρησαν να επέμβουν αλλ΄ απωθήθησαν υπό του πλήθους. Οι στρατιώται του ΕΛΑΣ διεσκορπίσθησαν διωκόμενοι, έως ότου κατέφθασαν ισχυραί ομάδες αστυνομικών και εθνοφρουρών, αι οποίαι αποκατέστησαν την τάξιν.
Ολίγην ώραν μετά τα ανωτέρω επεισόδια εις την διασταύρωσιν της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Γκούρα, ο ενωματάρχης Χαρ. Κωστούλας εφόνευσε διά περιστρόφου τον στρατιώτην του ΕΛΑΣ Γ. Παπάζογλου, ετών 20 ράπτην εκ Βύρωνος, διότι ο δεύτερος ηρνήθη ως ανεκοινώθη υπό της αστυνομίας να συμμορφωθή εις πρόσκλησίν του όπως μη ψάλη επαναστατικούς ύμνους. Ο ενωματάρχης συνελήφθη και κρατείται εις το Β΄ αστυνομικόν τμήμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤ. ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ
Η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκησις εξέδωσε την κατωτέρω ανακοίνωσιν σχετικώς με το πρώτον επεισόδιον:
«Σήμερον (χθές) περί ώραν 11.30 παρά τας απαγορευτικάς περί συγκεντρώσεων διαταγάς των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, 300 άνδρες του ΕΛΑΣ, μόλις αποβιβασθέντες, ανήρχοντο συντεταγμένοι την οδόν Σταδίου προκαλούντες τους διαβάτας δι΄ ύμνων και συνθημάτων πολιτικού περιεχομένου. Επηκολούθησα συμπλοκή μετά πολιτών, ριφθέντων παρ΄ αγνώστων 3 πυροβολισμών δια περιστρόφου. Η τάξις αποκατεστάθη υπό της αστυνομίας, αμέσως επεμβάσης.
Κατά την συμπλοκήν ετραυματίσθησαν ελαφρώς τέσσαρες διαδηλωταί ών τρείς εκ μωλωπισμών και είς εκ σφαίρας περιστρόφου. Διεκομίσθησαν εις σταθμόν πρώτων βοηθειών. Διετάχθη και διεξάγεται αυστηροτάτη ανάκρισις. Επί του δευτέρου επεισοδίου η Διοίκησις εξέδωσε το κάτωθι ανακοινωθέν:
«παρά τας απαγορευτικάς διαταγάς των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών περί συγκεντρώσεων, την 12.45 ώραν της σήμερον (χθές) ομάς ελασιτών κατερχομένη την οδόν Όλγας προς λεωφόρον Αμαλίας προεκάλει τους διαβάτας διά διαφόρων ύμνων πολιτικού περιεχομένου. Σκοπός αστυφύλαξ διά νουθεσιών προκάλεσε διαλυθώσιν. Ούτοι ού μόνον δεν υπήκουσαν, αλλά απειλητικώς περιεκύκλωσαν τούτον. Διερχόμενος τυχαίως εκείθεν ενωμοτάρχης επενέβη προς αποκατάστασιν τάξεως. Εκ της προκληθείσης συγχύσεως ο ενωματάρχης έκαμε χρήσιν του περιστρόφου του και εφονεύθη είς των διαδηλωτών. Τάξις αποκατεστάθη. Διετάχθη και διεξάγεται αυστηροτάτη ανάκρισις».

Ο κ. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΝ
Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως υπό την ιδιότητά του ως υπουργού των Στρατιωτικών, εκοινοποίησε χθές  την κάτωθι διαταγήν:
«Τόσον υπό των βρεταννικών σχηματισμών όσον και παρ΄ αντιπροσώπων του ΕΑΜ μοι ανεφέρθησαν διάφοραι παρεκτροπαί εκ μέρους οργάνων της Εθνοφυλακής. Επανειλημμέναι διαταγαί του υπουργείου διαγράφουν σαφώς τον ρόλον της εθνοφυλακής. Υπενθυμίζων και αύθις τας διαταγάς μου καθιστώ προσωπικώς υπευθύνους τους ηγήτορας της Εθνοφυλακής διά πάσαν παρεκτροπήν εκ μέρους των υφισταμένων των εις πάσαν παρεκτροπήν εκ μέρους των υφισταμένων των εις πάσαν περίπτωσιν καθ΄ήν δεν έλαβον είτε μέτρα προληπτικά υπερβασιών είτε μέτρα κυρωτικά κατά των υπευθύνων πάσης παρεκτροπής. Συνεχείς διδασκαλίαι να γίνουν εις τους άνδρας της Εθνοφυλακής υπό το πνεύμα της σχετικής διαταγής μου. Εν πάση περιπτώσει επιθυμώ όπως οι εθνοφύλακες, αξιωματικοί και οπλίται ενστερνισθούν απόλυτα την ιδέαν ότι είναι Πανέλληνες και ότι δεν ανήκουν ως τοιούτοι εις ουδεμίαν παράταξιν παρά μόνον είναι υπηρέται του Κράτους, ούτας επιταγάς και μόνον εκτελούν». 

(68). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -9 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α. ΜΟΝΕΔΑΣ
Η δίκη του Μονέδα εις το κακουργιοδικείον Αθηνών επανελήφθη χθές την 9 πρωϊνήν και εξηκολουθήσαν τας αγορεύσεις των οι συνήγοροι της υπερασπίσεως κ.κ. Χουνάκης, Οικονόμου και Αντωνιάδης. Η υπεράσπισις έθεσε τα ζητήματα της αναιρέσεως αντί του φόνου, της πλήρους και της μετρίας συγχύσεως. Οι ένορκοι επεσύρθησαν εις διάσκεψιν την 11.30 παραταθείσαν μέχρι της 2 μ.μ. ότε και επανήλθον εις την αίθουσαν με την ετυμηγορίαν των.
Διά της ετυμηγορίας των οι ένορκοι εκήρυξαν ένοχον τον Μονέδαν φόνου εκ συστάσεως μετ΄ άλλων αγνώστων του Ε. Τρύφωνος και του Γ. Μονέδα, του θείου του, δεν εδέχθησαν δε το ελαφρυντικόν της πλήρους και της μετρίας συγχύσεως, εις τα ερωτήματα διά τους φόνους του Σημανταράκη, Τσανταλού, Αρσένη και αγνώστου ενωματάρχου.
Δια τους τελευταίους τέσσαρας φόνους ο πρόεδρος εκήρυξε αθώον τον Μονέδαν και διέταξε την εκ των φυλακών απολυσίν του. Διά τους φόνους του Τρύφωνος και του Γ. Μονέδα το δικαστήριον των συνέδρων εκήρυξε τον κατηγορούμενον ένοχον και επέβαλεν εις αυτόν την εσχάτην των ποινών. Ο Μονέδας ήκουσε μειδιών την καταδίκην του. Σημειωτέον ότι η απόφασις δεν δύναται να εκτελεσθή διότι οι φόνοι δι΄ ούς εκηρύχθη ένοχος ο Μονέδας διεπράχθησαν προ του κινήματος και ο κατηγορούμενος δύναται να ασκήση αναίρεσιν.

ΑΙ ΑΛΛΑΙ ΔΙΚΑΙ
Εις το κακουργιοδικείον Αθηνών διεξάγεται σήμερον η δίκη του Δ. Αυγέρη κινηματίου καταδικασθέντος προ μηνός υπό του κακουργιοδικείου εις θάνατον, δια φόνους. Πρόεδρος του δικαστηρίου των συνέδρων θα είνε ο εφέτης κ. Ρεμπού και εισαγγελεύς ο αντισαγγελεύς εφετών κ. Παπαϊωάννου.
Αύριον ενώπιον του κακουργιοδικείου δικάζεται ο Μενεγάτος. Ούτος είχε καταδικασθή υπό του στρατοδικείου εις θάνατον. Του δικαστηρίου των συνέδρων θα προεδρεύση ο εφέτης κ. Ραμπού, εισαγγελεύς δε θα είνε ο αντεισαγγελεύς εφετών κ. Κατωπόδης.

ΛΟΠΟΔΥΤΑΙ «ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ»
Η Στρατιωτική Διοίκησις ανακοινοί ότι: κατηγγέλθη ημίν ότι διάφοροι λωποδύται ή κοινοί εγκληματίαι περιβεβλημένοι στολήν ή φέροντες διακριτικά Εθνοφυλάκων ή Αστυνομικών εισέρχονται εις οικίας ή καταστήματα υπό το πρόσχημα υπηρεσιακών ενεργειών ενεργούσιν ερεύνας ή εκβιάζουσι τους ενοίκους. Παρακαλείται το κοινόν όπως εις παρομοίας περιπτώσεις προς άμεσον επέμβασιν της υπηρεσίας και σύλληψιν των κακοποιών ειδοποιεί τα πλησιέστερα Αστυνομικά Τμήματα τηλ/κώς και προκειμένου περί Πόλεως Αθηνών Φρουραρχείον Αθηνών εις το υπ΄ αριθ. 33-929, τηλέφωνον, προκειμένο δε περί Πειραιώς εις το υπ΄ αριθ. 40-628 τηλέφωνον.
Ο Ανώτερος Στρατ. Διοικητής Αττικής Α. Σπανόπουλος (Αντιστράτηγος).

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΠΕΣΚΕΦΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗΝ Α.Μ. ΤΟΝ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΑ
ΕΖΗΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΥΝΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΑ ΕΚΤΡΟΠΑ

Οι κ.κ. Σιάντος Παρτσαλίδης και Τσιριμώκος εγένοντο χθές δεκτοί παρά της Α.Μ. του Αντιβασιλέως εις τον οποίον εξέθεσαν διά μακρών τας γνωστάς των απόψεις. Συγκεκριμένως οι αντιπρόσωποι των στασιαστών ισχυρίσθησαν ότι το Κίνημα Εθνικής Αντιστάσεως «ευρίσκεται υπό διωγμόν». Ως χαρακτηριστικόν γεγονός ενεφέρθη η δίκη του εκτελεστού Μονέδα διά φόνους διαπραχθέντας επί κατοχής. Εχαρακτήρισαν εξ ‘αλλου, τον Νόμον περί μέτρων τάξεως ως ανελεύθερον και τέλος. Κατέληξαν να εισηγηθούν εις τον Μακαριώτατον την συγκρότησιν Κυβερνήσεως αντιπροσευτικής εις την οποίαν να συμμετάσχη και η Άκρα Αριστερά. Οι κ.κ. Σιάντος Παρτσαλίδης κλπ. Υπεστήριξαν ότι η Αντιπροσωπευτική Κυβέρνησις επιβάλλεται εκ της Συμφωνίας της Γιάλτας.
Εις τους ανωτέρω ισχυρισμούς των Στασιαστών ο Αντιβασιλεύς απήντησεν ότι επιθυμία πρόθεσις και σκοπός του είνε να εφαρμοσθή η Συμφωνία της Βαρκίζης. Εις τούτο δε συμπίπτουν αι απόψεις της Κυβερνήσεως ο Πρόεδρος της οποίας έδωσε σαφείς οδηγίας προς τα κρατικά όργανα. Επιλήφθη όμως της ευκαιρίας να συστήση εις την επιτροπήν όπως οι οπαδοί τους αποφεύγουν τας προκλήσεις του δημοσίου αισθήματος.
Σχετικώς με τους ισχυρισμούς διά την δίκην του εκτελεστού Μονέδα η Α.Μ. είπεν ότι στερείται πληροφοριών και θα ζητήση από τον κ. υπουργόν της Δικαιοσύνης να κατατοπισθή. Καθ΄όσον αφορά τας αιτιάσεις ότι το μέτρον εναντίον των δύο επισκόπων Ηλίας και Κοζάνης, η Α.Μ. παρέσχεν εις την αντιπροσωπείαν την πληροφορίαν ότι το μέτρον του περιορισμού είνε καθαρώς διοικητικόν επιβληθέν καθ΄όσον οι δύο επίσκοποι εγκατέλειψαν αντικανονικώς τας έδρας των. Πάντως ως προς τον Ιωακείμ Κοζάνης ούτος είνε ελεύθερος να κινηθή όπου θέλει και να έλθη και εις Αθήνας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ
Επί του αιτήματος διά την συγκρότησιν αντιπροσωπευτικής κυβερνήσεως ο Αντιβασιλεύς ουδεμίαν έδωσεν απάντησιν, περιορισθείς, η Α.Μ. ανεκοίωσε τα εξής:
-Ήκουσα αλλά δεν απήντησα. Κατά τας πληροφορίας μας προς το παρόν και εφ΄ όσον η κυβέρνησις Πλαστήρα τείνει να προσλάβη υπηρεσιακήν μορφήν, δεν αντιμετωπίζεται ζήτημα συμμετοχής των στασιαστών εις την κυβέρνησιν. Άλλως τε, ως εδηλώθη εκ κυβερνητικής πηγής, διά να συζητηθή περίπτωσις συμμετοχής της άκρας αριστεράς προϋποτίθεται άμβλυνσις των πνευμάτων και συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων.
Οι αντιπρόσωποι της άκρας αριστεράς θα επισκεφθούν και τους πρεσβευτάς Αμερικής και Γαλλίας, εις τους οποίους θα επιδώσουν υπόμνημα σύμφωνον με τας αντιλήψεις των. Επίσης ο κ. Τσιριμώκος θα επισκεφθή σήμερον τον υπουργόν της Δικαιοσύνης δια τα νομικά ζητήματα, τα προκύψαντα από τας δίκας.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ ΔΟΣΟΛΟΓΟΙ
Yπό των οργάνων της Γενικής Ασφαλείας Αθηνών συνελήφθησαν δυνάμει εντάλματος του Κυβερνητικού Επιτρόπου διά τους δοσίλογους και κατηγορούμενοι επί εσχάτη προδοσία οι δοσίλογοι: 1) Ιωάννης Καφδασελάρης μεγαλέμπορος Πειραιώς εμπορευθείς επί Γερμανών και θυσαυρίσας, όστις με γερμανικάς αδείας επέτασσε τα τρόφιμα των καταπλεόντων βενζινοπλοίων πληρώνων αυτά εις εξευτελιστικάς τιμάς και πωλών ακολούθως εις την μαύρην αγοράν. 2) Ι. Γεωργούτσος μεγαλέμπορος του ελαίου. 3) Γεώργιος Βουτσινάς εργοστασιάρχης. 4) Π.Λαζαρίδης μεγαλοβιομήχανος και ποτοποιός Καλλιθέας. 5) Αλκιβιάδης Κορωναίος ξυλέμπορος, διότι συνεργασθέντες οικονομικώς με τους Γερμανούς εθησαύρισαν κολοσιαία ποσά εις βάρος του λαού. Επίσης η Γενική Ασφάλεια συνέλαβεν ως δοσιλόγους διότι συνεργάσθησαν με Γερμανούς την Κλάραν Χριστοφόρου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ασημούλαν Αρχοντή Π. Κωσταλένον και Μ. Παπαμαύρου καθηγητήν της παιδαγωγικής Ακαδημίας.

ΘΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΑΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Συνήλθε χθές η διοίκησις του εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και συνεζήτησεν επί εγγράφου του ειδικού επιτρόπου των ειδικών δικαστηρίων, ζητούντες όπως υποβληθή εις αυτόν πίναξ των εμπόρων οι οποίοι συνεργάσθησαν μετά του κατακτητού. Η διοίκησις του επιμελητηρίου συνέστησε 5μελή επιτροπήν η οποία θα καταρτίση κατάλογον επί τη βάση στοιχείων τα οποία θα συλλέξη.

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ
Ενάπιον του δευτέρου ειδικού Δικαστηρίου των δοσιλόγων ήρχισεν χθές η δίκη του 19ετούς Γ. Εξάρχου πράκτορος των Σ.Σ. κατηγορουμένου διά καταδόσεις πολλών Ελλήνων οίτινες κι΄εξετελέσθησαν επί των Γερμανών. Μετά την εξακρίβωσιν της ταυτότητος του κατηγορουμένου ο συνήγορος τούτου υπέβαλεν ‘ενστασιν περί αντισυνταγματικότητος της συντακτικής πράξεως του νόμου περί δοσιλόγων, ήτις και απερίφθη. Εν συνεχεία η υπεράσπισις του Εξάρχου υπέβαλεν νέαν ένστασιν επί του αυτού θέματος.
 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΙΣ
Ο δικηγόρος κ. Ζαφείριος Παντελή Βάλβης δι΄ επιστολής του μας γνωρίζει ότι ουδεμίαν σχέσιν ή συγγένειαν έχει με τον καταδικασθέντα εις 8ετή είρκτήν υπό του δευτέρου ειδικού Δικαστηρίου των δοσιλόγων Ζαφειρίου Παναγιώτου Βάλβη.


(69). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΑΣ ΣΦΑΓΑΣ ΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΝ
ΠΑΤΡΑΙ.(Του ανταποκριτού μας)-
Εφ΄ όσον η εθνοφυλακή προωθείται προς τάς απελευθερουμένας εκ της τρομοκρατίας του ΕΛΑΣ νομούς της νοτιοδυτικής Ελλάδος, επί τοσούτον αποκαλύπτονται τα όργια τα οποία διέπραξαν οι λεγόμενοι «απελευθερωταί» κατά το διάστημα της….βασιλείας των! Η Αιτωλοακαρνανία πλέει εις το αίμα και εις την καταστροφήν, δεν υπάρχει δε χωρίον εις το οποίον να μη έδρασαν σφάξαντες, ξυλοκοπήσαντες, δίωξαντες. Εις το Μεσολόγγιον, όπως ανεκοίνωσεν ο απελθών εκ της ομηρίας δήμαρχος της ιεράς πόλεως κ. Ευαγγελάτος, οι Ελασίται δεν αφήκαν λίθον επί λίθου. Αρκεί να σημειωθή ότι ο δήμος Μεσολογγίου ευρέθη έχων ταμείον μόνον 500 δραχμάς με υπαλλήλους μη λαβόντας μισθόν από μηνών με φιλανθρωπικά ιδρύματα μη λειτουργούντα ελλείψει πόρων και με αθλιότητα επικρατούσαν εις την πόλιν. Το πάν έχει ληστευθή. Ακόμη και τας αλυκάς εξεμεταλλεύθησαν οι Έλασίται πωλήσαντες προς όφελος των «συναγωνιστών» το άλας τούτων και εισπράξαντες δεκάδας εκατομμυρίων ανοικόντων εις το Δημόσιον. Εννοείται ότι ο Ελασίτης δήμαρχος Μεσολογγίου δικηγόρος Γ. Μπασαγιάννης συνελήφθη διά παραβάσεις του κοινού ποινικού νόμου ομού με τους «συναγωνιστάς» Παπαδημητρίου, δικηγόρον, Σπετσιέρην, Ευ. Βορίγαν, δικηγόρον, Γιανναράν, Γεωργακόπουλον, επιθεωρητήν δημοτικών σχολείων, Ποταμίτην, υπάλληλον εφορίας καπνού. Αλμπανόπουλον, τηλεγραφητήν κλπ. Όλοι αυτοί κατηγορούνται δι΄ εγκλήματα, κλοπάς, ληστείας κλπ.
Εκεί επίσης που ωργίασαν οι Ελασίται είνε η περιφέρεια των Ιωαννίνων και γενικώς της Ηπείρου, ευθύς μετά την αποχώρησιν του Ζέρβα και μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας. Η μανία των εστράφη ιδιαιτέρως εναντίον της περιοχής του Σουλίου διότι οι ηρωϊκοί Σουλιώται  είχον συγκροτήσει ισχυρόν μάχιμον σώμα υπό τους υιούς Κολιοβημητροπουλέους, συνελήφθησαν μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας και εσφάγησαν υπό των Ελασιτών εις την πλατείαν του χωριού Άνω Τόσκες, εννώπιον όλων των χωρικών, ακολούθως δε αποκόψαντες τας κεφαλάς των, τας περιέφερον επί πασσάλων ανά τα χωρία Τσόρτσα Βαρυάδες και Σκλάβανη. Δεν ηρκέσθησαν όμως εις την σφαγήν των ανωτέρω, αλλά συλλαβόντες και όλους τους συγγενείς των μέχρις ογδόου βαθμού, ακόμη δε και τους κουμπάρους των τους κατέσφαξαν.
Και εις μεν την Αιτωλοακαρνανίαν προωθήθη και προωθείται συνεχώς η Εθνοφυλακή, εις την Ήπειρον όμως ακόμη δεν ενεφανίσθη σκιά εθνοφύλακος ή Άγγλων, η δε περιφέρεια αυτή τρομοκρατείται εξακολουθητικώς από τον ΕΛΑΣ κατ΄ ουσίαν μη διαλυθέντα εισέτι. Σημειωτέον ότι ο ΕΛΑΣ της Ηπείρου πολλά όπλα και πολεμοφόδια μετέφερε προς το Λεσκοβίκι και την περιοχήν Καρπενησίου. 

(70). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ " -21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

AΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟΝ ΧΩΡΑΝ
ΘΑ ΕΠΙΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΩΣ ΚΟΙΝΟΙ ΛΗΣΤΑΙ ΟΙ ΜΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΜΕΝΟΙ ΕΛΑΣΙΤΑΙ
Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΑΣ ΕΙΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ
Εις τον υφυπουργόν των Στρατιωτικών κ. Σπαήν παρουσιάσθη σήμερον ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Τριπόλεως συνταγματάρχης κ. Πεντζόπουλος ο οποίος ανέφερεν ότι η Ταξιαρχία εγκατεστάθη εις Τρίπολιν άνευ σοβαρών επεισοδίων.
Τμήματα της Ταξιαρχίας, προωθηθέντα εις Σπάρτην συνήντησαν εκεί σοβαράν αντίστασιν της Πολιτοφυλακής, η οποία είχεν απαγορεύσει εις τους πολίτας να συγκεντρωθούν και υποδεχθούν την εθνοφυλακήν.
Εις απόπειραν των πολιτών, όπως συγκεντρωθούν οι πολιτοφύλακες έρριψαν 8-10 χειροβομβίδας, συνέπεια των οποίων υπήρξεν ο βαρύτατος τραυματισμός 12 ατόμων. Εκ τούτων, μετά τινας ημέρας υπέκυψαν οι τρείς.
Εν συνεχεία ο κ. Ταξίαρχος ανέφερεν ότι μετά την εγκατάστασι των εθνικών δυνάμεων, ή τάξις αποκατεστάθη πλήρως γενομένων δε ερευνών, ανευρέθησαν πολλαί χιλιάδες όπλων, όλμοι και άλλο πολεμικόν υλικών, το οποίον και ευρίσκεται ήδη εις χείρας της εθνοφυλακής. Το ανακαλυφθέν πολεμικόν υλικόν εφορτώθη εις 300 ημιόνους.
Υπολογίζεται, ότι τουλάχιστον 10-12 χιλιάδες όπλων ακόμη έχουν αποκρυβή εις τον νομόν Τριπόλεως, διότι εις 8 περίπου χιλιάδας ενέρχεται το υλικόν των ταγμάτων του Παπαδόγκωνα το οποίον περιήλθεν εις χείρας των ελασιτών.
Επίσης εις τον Ταϋγετον έχουν καταφύγει αρκετοί ελασίται με επί κεφαλής τους αξιωματικούς οι οποίοι τρομοκρατούν τους κατοίκους των γύρω χωριών.
Ο κ. Σπαής ομιλών επί των ως άνω επεισοδίων, καθώς και διά τα επισυμβάντα εις Βέρροιαν και Χαλκίδα είπεν, ότι τα 9/10 αυτών προκαλούνται υπό των ελασιτών αναιτίως. Ο κ. υφυπουργός διέψευσεν εν συνεχεία την πληροφορίαν, ότι τμήματα ελληνικού στρατού θα μεταβούν εις Ιταλίαν διά να συμμετάσχουν εις επιχειρήσεις εν τω μετώπω εκείνω.

ΚΑΙ  ΠΑΛΙΝ  Ο  ΑΡΗΣ
Ο κ. Σπάης, υπ΄ όψιν επίσης του οποίου ετέθη η πληροφορία ότι ο Άρης Βελουχιώτης εισήλθε μετά ομάδος οπαδών του εις το χωρίον Μαυρομάτα της Φθιώτιδος και κατέσφαξεν 22 εθνικιστάς, επεβεβαίωσε ταύτην, προσθέσας ότι, αν ούτος δεν παραδοθή μετά των συντρόφων του, θα επικηρυχθή και θα αρχίση η καταδίωξις του ως επικινδύνου εις την δημοσίαν ασφάλειαν.
Επίσης κατά την παραμονήν του εις το χωρίον ο Βελουχιώτης εκάλει σε συγκεντρώσεις τους χωρικούς εις ούς έλεγε ότι θα συνεχίση τον αγώνα του και ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθή με την συμφωνίαν της Βάρκιζας.
Κατά πληροφορείας εις τάς ακτάς της Χαλκίδος ενεφανίσθη πλοίον του ΕΛΑΝ το οποίον επυροβόλησε και έρριψε χειροβομβίδας. Η Εθνοφυλακή επεμβώσα αποκατέστησε την τάξιν.

ΚΟΙΝΟΙ  ΛΗΣΤΑΙ
Ο  υφυπουργός των Στρατιωτικών κ. Σπαής, ομιλών επί των σημειουμένων διαφόρων επεισοδίων, προέβη εις τάς κάτωθι δηλώσεις:
Αφορμήν εις τα διάφορα επεισόδια δίδουν πάντοτε οι ελασίται και ιδίως εκείνοι, οίτινες βεβαρημένοι με εγκληματικάς πράξεις φοβούνται να παρουσιασθούν διά να μη υποστούν τας συνεπείας του νόμου. Το Κράτος είνε ήδη εις θέσιν να επιβάλη την τάξιν και να εμπεδώση την ασφάλειαν εις ολόκληρον την χώραν. Ευθύς ως παρέλθη η υπό της συμφωνίας της Βάρκιζας τασσομένη προθεσμία, το Κράτος θα θέση αυτούς εκτός νόμου, επικηρύσσον αυτούς ως ληστάς με αμοιβήν 5 εκατομμυρίων.
Η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΑΘΗ  ΕΙΣ ΑΜΦΙΣΣΑΝ
ΛΑΜΙΑ 20. (Τηλεγραφικώς)- Κατά τηλεγράφημα εξ Αμφίσσης η εγκατάστασις των κρατικών αρχών συνετελέσθη πανηγυρικώς άνευ ουδενός επεισοδίου. Τα τμήματα της εθνοφυλακής έγιναν δεκτά από τους κατοίκους με πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Άνθη ερίπτοντο κατά την διέλευσιν των και αι οργανώσεις των κυριών και δεσποινίδων της πόλεως προσέφεραν ανθοδέσμας και στεφάνους εις τους ιδικούς μας και τους Άγγλους βαθμοφόρους.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ  ΥΠΕΡ  ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Το σώμα των Ελλήνων προσκόπων ετέλεσε την Κυριακήν με την συμμετοχήν όλης της πόλεως, των αρχών και των Άγγλων αντιπροσώπων επιβλητικόν μνημόσυνον υπέρ των πεσόντων, υπέρ πατρίδος μελών του. Αι πατριωτικαί εκδηλώσεις επί τη ευκαιρία ταύτη απέβησαν συγκινητικαί. Το σώμα αυτό αναδιοργανούται ήδη, αναπληρούνται τα θυσιασθέντα στελέχη του και εν γένει η συμμετοχή εις τας τάξεις του είνε ενθουσιαστική.
-------------------
Ο κ. Υπουργός των Εσωτερικών ομιλών χθές την εσπέραν επί των αναγραφομένων περί εμφανίσεως ενόπλων ομάδων ελασιτών, εις διαφόρους, περιοχάς ανεκοίνωσεν ότι υπάρχουν πράγματι πληροφορίαι περί τοιαύτης δράσεως ομάδων του ΕΛΑΣ εις την περιοχήν, της Λαμίας και της Αρκαδίας.
-----------------
Εις το υπουργείον των Εσωτερικών συνεκροτήθη την πρωϊαν σύσκεψις εις ήν μετέσχον ο κ. υπουργός των Εσωτερικών, ο κ. υπουργός του Πολιτικού Γραφείου, αι αρμάδιαι υπηρεσίαι του υπουργείου και Άγγλοι αξιωματικοί.
Κατ΄  αυτήν σύμφωνα με τας υπαρχούσας πληροφορίας, διεπιστώθη ότι η αποκατάστασις των νομίμων αρχών εις τας τέως ελασοκρατουμένας περιφερείας συντελουμένη ομαλώς, θα έχη συμπληρωθή μέχρι της ημέρας της Εθνικής Εορτής κατά το μεγαλύτερον αυτής μέρος.
Ανεκοινώθη σχετικώς, ότι την Παρασκευήν εισήλθον εις τον Πύργον τα πρώτα Αγγλικά τμήματα μετά δυνάμεως Εθνοφυλακής, γενόμενα δεκτά με ενθουσιασμόν από τον πληθυσμόν.

OΙ ΕΛΑΣΙΤΑΙ ΕΣΦΑΞΑΝ ΑΓΓΛΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΟΝ
ΠΩΣ ΕΞΕΔΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΣΥΜΜΑΧΟΝ
 Κατά τας εξ Ερμιόνης πληροφορίας πρόκειται να γίνη κατ΄ αυτάς η εκταφή και μεταφορά εις Σπέτσας προς ταφήν του λειψάνου του πρό έτους αγρίως σφαγιασθέντος υπό των ελασιτών Άγγλου αεροπόρου Γκόρντον.
Ο εν λόγω ατυχής Άγγλος αεροπόρος διεσώθη ως εκ θαύματος κατά την πτώσιν και καταβύθισιν του αεροπλάνου, το οποίον κατά τον πολυβολισμόν Γερμανικών ιστιοφόρων εις Σπέτσας προσέκρουσε εις τον Φάρον της νήσου. Οι διασώσαντες εκ του πνιγμού τον Άγγλον αεροπόρον Ερμιονείς αλιείς μετέφερον αυτόν εις Πόρτο-Χέλι όπου οι κάτοικοι επεδαφίλευσαν εις αυτόν , πλείστας όσας περιποιήσεις. Έσπευσαν όμως οι επί κεφαλής του Κ.Κ.Ε. πολιτικοί καθοδηγηταί και ωδήγησαν αυτόν εις Ερμιόνην, όταν δε εκεί όλοι οι κάτοικοι της Ερμιόνης προέβησαν εις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις υπέρ της Αγγλίας και του Γκόρντον οι καθοδηγηταί  μένεα πνέοντες διά τας εκδηλώσεις αυτάς παρέλαβον αυτόν υπό το πρόσχημα ότι θα τον ωδήγουν εις το εν Γκούρα της Κορινθίας στρατηγείον του ΕΛΑΣ και τον μετέφερον εις το χωρίον Δίδυμα. Εκεί ο ατυχής Άγγλος ασφάγη υπό της ΟΠΛΑ και το πτώμα του ετάφη πλησίον της λεγομένης Σπηλιάς του Διδύμου. Χωρικοί Εθνικισταί εφρόντισαν να εκθάψουν και να τον μεταφέρουν αλλαχού και να θάψουν το πτώμα του ατυχούς αεροπόρου. Ήδη ανηγγέλθη ότι Άγγλος αξιωματικός ειδοποίησεν ότι το λείψανον του Γκόρντον θα εκταφή και θα μεταφερθή προς ταφήν εις το νεκροταφείο, Σπετσών όπου αναπαύονται και άλλοι δύο Άγγλοι στρατιωτικοί. Οι κάτοικοι της επαρχίας Ερμιονίδος πληροφορηθέντες την προσεχή διακομιδήν του ατυχούς αεροπόρου κατήρτισαν επιτροπήν ήτις θα συνοδεύση τιμής ένεκεν το λείψανον αυτού μέχρι των Σπετσών και θα παραστή εις την την τελεσθησομένην πάνδημον κηδείαν αυτού.


(71). Εφημερίς"Η ΒΡΑΔΥΝΗ" -29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

Οι εκτελεσταί του Βασιλ. Γκλαβάνη συνελήφθησαν
Το ρολόϊ του θύματος
ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 26 Μαρτίου (Ιδ. Υπηρ.) –Κατά τας γενομένας εκκαθαριστικάς επιχειρήσεις εις την ύπαιθρον συνελήφθησαν εις Φάληρον οι χρ. Θεοδοσιάδης, Θεόδ. Θεοδοσιάδης, Π. Μουρατίδης, Ι. Τσαφουρίδης, Σπ. Παπαδόπουλος, Ηρ. Αποστολίδης, Π. Παυλίδης και Ν. Νικολαϊδης. Ούτοι θεωρούνται ως οι σφαγείς του Βάγγου Γκλαβάνη, αδερφού του υπουργού της Εθνικής Οικονομίας. Μεταξύ των κατασχεθέντων επ΄ αυτών υπάρχει και εν ωρολόγιον ως και άλλα αντικείμενα, τα οποία ωμολόγησαν ότι ανήκον εις τον Β. Γκλαβάνην, τον οποίον εξετέλεσεν ο Ηρ. Αποστολίδης έχων ως βοηθούς και τους λοιπούς.
Επίσης εις Γιανιτσά συνελήφθη ο καπετάνιος Ιω. Ζαγανίδης όστις απήγαγε και εξετέλεσε τον μοίραρχον Δ. Τσάλαν, τον υπομοίραρχον δυνάμεως Γιαννιτσών και τους προκρίτους της πόλεως.
Ωσαύτως συνελήφθη ο αρχηγός των εκτελεστικών ομάδων Κασσάνδρας Χ. Ρόζης ή Καπετάν Κίτσος, όστις κατέσφαξεν 60 άτομα εν οίς τον διευθυντήν των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας Στεφανάκην και τον ιατρόν αυτών Σαράντην. Επίσης συνελήφθη ο Ι. Ηλιόπουλος, ο οποίος κατέσφαξαν 150 ομήρους κατά την μεταφοράν των από Θεσσαλονίκης εις Αρδέαν.
Εκτός των ανωτέρω συνελήφθησαν εις την ύπαιθρον πλείστοι ανήκοντες εις εκτελεστικά αποσπάσματα της ΟΠΛΑ.

ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ
ΔΥΟ ΙΤΑΛΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΑΙ
ΑΛΛΑΙ ΔΙΚΑΙ ΕΠΙ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΙ»
Υπό της δικαστικής υπηρεσίας διώξεως των δοσιλόγων ωρίσθησαν το παρελθόν Σάββατον και νέαι δίκαι δοσιλόγων διά τον μήνα Απρίλιον, αι οποίαι θα διεξαχθούν εις το 2ον Ειδικόν Δικαστήριον. Ούτω μεταξύ των άλλων παραπέμπονται εις δίκην οι αδερφοί Μπέρτσο και Γκοφρέκο Πιερόνι της Ιταλικής λεγεώνος, οι οποίοι μετά την κατάρευσιν της Ιταλίας, παρέμειναν εις την Ελλάδα και κατετάγησαν εις τα γερμανικά τάγματα των Ες –Ες. Θρασύτατα υποκείμενα οι δύο ούτοι πράκτορες, κατεπίεσαν βαναύσως πολλούς Έλληνας πολίτας και αστυνομικούς. Μιάν ημέραν, αναφέρεται εις το κατηγορητήριον, κατηξευτέλισαν τον υπαστυνόμον του κέντρου Αλλοδαπών Παν. Μπουρτζόκον επειδή ετόλμησε να τους υποδείξη ότι δεν θα έπρεπε να πυροβολούν ασκόπως και να τρομοκρατούν τον κόσμον.
-Εσάς τους Έλληνας, του είπον, έχουμε απόλυτη ελευθερία από τους γερμανούς να σας σκοτώνουμε. Μη μιλάς λοιπόν γιατί πυροβολούμε.
Το κατηγορητήριον αναφέρει ακόμη ότι ούτοι υπηρέτουν και εις την μυστικήν γερμανικήν αστυνομίαν ως κατάσκοποι, έχοντες καταδώσει τα μέλη πολλών πατριωτικών οργανώσεων της εθνικής μας αντιστάσεως.
Θα δικαστούν επίσης επί «εθνική αναξιότητι» αι Κυριακίτσα και Ελένη Ματθαίου, μήτηρ και κόρη, διότι διά καθαρώς προσωπικούς λόγους κατήγγειλαν εις τα γερμανικά Ες-Ες ότι ο Βασ. Μεταξάς ήτο πράκτωρ των Άγγλων και τους είχεν επιτεθή δήθεν με ανηθίκους σκοπούς. Γερμανοί των Ες-Ες μετά των οποίων εκείναι ευρίσκοντο εις ιδιαιτέρας σχέσεις, έσπευσαν τότε και συνέλαβον τον Μεταξάν, τον οποίον και έκλεισαν εις το Χαϊδάρι, διασωθέντα τελικώς ως εκ θαύματος από το εκτελεστικόν απόσπασμα.
Με αυτήν κατηγορίαν θα δικασθή και ο Κίμων Παπαναστασόπουλος, διότι «κατά την διάρκειαν της κατοχής, κατά τρόπον ανάξιον Έλληνος πολίτου, θίγοντα την εθνικήν αξιοπρέπειαν, διηυκόλυνε τας θυγατέρας αυτού να συνάψουν σχέσεις μετά Ιταλών στρατιωτικών, με μοναδικόν σκοπόν να υποβοηθηθή εις την μεταφοράν εμπορευμάτων από διάφορα μέρη της Ελλάδος και να διευρύνη το μαυραγορητικόν του επάγγελμα».
Ως ανάξιοι του Έθνους θα δικασθούν ακόμη οι Αλεξ. Ιωά. Μακρίδης «ως συνεργασθείς μετά των γερμανικών ταγμάτων Ες-Ες κατά τρόπον προσβάλλοντα την Ελληνικήν εθνικήν αξιοπρέπειαν» και ο Λουϊζο Ιωάν. Δελέρνια ως διευκολύνας το έργον των αρχών κατοχής
Τέλος παραπέμπονται οι πράκτορες των Ες-Ες ν. Αυγουστιανάκος και Αρ. Καλογερόπουλος διότι ανέλαβον υπηρεσίαν εις τον εχθρόν και ενήργησαν κατά τρόπον πιεστικόν διά τον ελληνικόν λαόν, καταδώσαντες πολλούς Έλληνας πολίτας και παρασχόντες πληροφορίας εις τους κατακτητάς διά τας κινήσεις των οργάνώσεων αντιστάσεως.

Συλλήψεις δοσιλόγων
Με ένταλματα του κ. Ειδικού Επιτρόπου διά την δίωξιν των δοσολόγων συνελήφθησαν οι Γ. Κυριακίδης, Σταμ. Πέτσης και Θεόδ. Πατρινέλης, κατηγορούμενοι ότι συνεργάσθησαν οικονομικώς με τους Γερμανοϊταλούς. Μετά την απολογίαν των, ομοφωνία ανακριτού και επιτρόπου προφυλακίσθησαν.

Η εκκαθάρισις εις την χωροφυλακήν
5 χιλιάδες άνδρες εις Βόρειον Ελλάδα
Η συντακτική πράξις περί αποκαταστάσεως των αξιωματικών του Σώματος Χωροφυλακής εγκριθείσα υπό του Υπουργικού Συμβουλίου αποστέλλεται εις το Εθνικόν Τυπογραφείον προς δημοσίευσιν.
Κατά τας διατάξεις της συντακτικής πράξεως η εκκαθάρισις των αξιωματικών θα γίνη των μεν ανωτάτων αξιωματικών υπό του Υπουργικού Συμβουλίου, των δε λοιπών αξιωματικών υπό ειδικών συμβουλίων εξ αξιωματικών του στρατού και της χωροφυλακής. Κατά τας πληροφορίας αι εργασίαι των Συμβουλίων θ΄ αρχίσουν συντόμως ούτως ώστε κατά τας πρώτας ημέρας του ερχομένου μηνός να είναι εις θέσιν οι ηγέται του Σώματος Χωροφυλακής να πλαισιώσουν δι΄ αξιωματικών του Σώματος σημαντικήν δύναμιν Χωροφυλακής προς αποστολήν εις τα βόρεια τμήματα της Ελλάδος. Υπολογίζεται ότι μέχρι της 10 Απριλίου το υφυπουργείον των Εσωτερικών θα είναι εις θέσιν ν΄αποστείλη εις Μακεδονίαν και Θράκην περί τους 5.000 χωροφύλακας πλαισιωμένους με ανάλογον αριθμόν αξιωματικών.
Ο ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ κ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
Εκ των ανωτάτων αξιωματικών θα παραμείνη ως μόνιμον και οριστικόν στέλεχος ο υποστράτηγος κ. Κολοκοτρώνης.


Ο Ισραηλίτης στρατιωτικός αρχιερεύς
Τελετή εις Αθήνας
Εντός της εβδομάδος έρχεται εις την Ελλάδα ο με βαθμόν στρατηγού υπηρετών εις τον βρεταννικόν στρατόν Ισραηλίτης αρχιερεύς κ. Ισραήλ Μπρόντυ.
Επί τη ευκαιρία ταύτη την 28ην τρ. Μηνός, ήτις είναι και η πρώτη ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, θα δοθή θρησκευτικόν δείπνον εις τας αιθούσας του Συλλόγου «Παρνασός». Εις τούτο θα παρακολουθήσουν όλοι οι εις Αθήναις ευρισκόμενοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώται Βρεταννοί και Αμερικανοί.
Την 4ην Απριλίου ο αρχιερεύς θα λειτουργήση επισήμως εις την Συναγωγήν , μετά ταύτα δε θα δεχθή όλα τα διασωθέντα παιδιά των Ισραηλιτών και θα εκφωνήση λόγον διά να ευχαριστήση τον Ελληνικόν Λαόν, ο οποίος επροστάτευσε τα παιδιά αυτά.
Πρέπει να σημειωθή ότι 600 περίπου Ισραηλιτόπαιδα είχον αποκρυβή από Αθηναϊκάς οικογενείας.

Μεταφέρονται και άλλοι κρατούμενοι από την Αίγυπτον
   Εντός της τρεχούσης εβδομάδος θα μεταφερθούν εξ Αιγύπτου και άλλοι από τους εκεί κρατουμένους και συλληφθέντας κατά το κίνημα του Δεκεμβρίου. Ήδη, ως γνωστόν, έχουν αφιχθή δύο ατμόπλοια τα οποία έχουν επαναφέρει 2950 κρατουμένους. Εξ αυτών έχουν κρατηθή περί τους 100, όλοι δε οι άλλοι έχουν απολυθή. Υπολογίζεται ότι ευρίσκονται ακόμη εις τα στρατόπεδα της Αφρικής περί τους 5000.
*(*σ.σ. Οι Άγγλοι στα μέσα του Δεκεμβρίου έκαναν "μπρογκόν" συλλήψεων, στην Αθήνα, περί 7.500 άτομα συνελλήφθηκαν ,σεσημασμένοι κομμουνιστές  αλλά και ασχέτοι, όπως απατεωνίσκοι,γύφτοι κ.α. και τους μετέφεραν με τρείς «καραβιές» σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αίγυπτο, στο Ελ Ντάμπα και τους οποίους τους έφεραν πάλι στην Ελλάδα, τέλος Μαρτίου του 1945. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ερωτήθηκε τέλος Δεκεμβρίου ΄44 ,ο αντιβασιλέας τότε Δαμασκηνός από δημοσιογράφους ,εάν είναι αλήθεια τα περί της ομηρίας είπε ψέματα και διέψευσε ότι είχε γίνει τέτοια επιχείρηση από τους Άγγλους. Φαίνεται προσπάθησαν να παραμείνει μυστική η ομηρία, στο ευρύ κοινό για να μην «ερεθιστούν» οι πρωταίτιοι των Δεκεμβριανών, όμως με αντίθετα αποτελέσματα γιατί, το μεγάλο "μπρογκόν" συλλήψεων , ομηρίας , δολοφονιών, φρίκης  από του κομμουνιστές έγινε τέλος Δεκεμβρίου  και αρχάς Ιανουαρίου 1945 .)


(72). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -29 ΜΑΡΤΙΟΥ 1945

OI  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ
ΑΠΕΠΕΙΡΑΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΜΑΔΙΚΩΣ ΝΑ ΕΞΕΛΘΟΥΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Οι Εαμοκομμουνισταί έφθασαν εις τοιούτον σημείον θρασύτητος ώστε να διοργανώσουν χθές απόπειραν αποδράσεως των εις τας φυλακάς Χατζηκώστα κρατουμένων ελασιτών απόπειραν καταπληκτικώς ομοιάζουσαν προς την γενομένην πρό του κινήματος απόδρασιν των κακούργων των κρατουμένων τότε εις τας φυλακάς Συγγρού.
Εις τας φυλακάς Χατζηκώστα κρατούνται δυνάμει ανακριτικών ενταλμάτων ελασίται βαρυνόμενοι έκαστος με σωρείαν εγκληματικών πράξεων διά το κίνημα, δηλαδή εκτελεσταί, βασανισταί μέλη της ΟΠΛΑ κατηγορούμενοι διά λεηλασίας, όλοι δε αυτοί συμφώνως προς οδηγίας έξωθεν εκήρυξαν από τριημέρου απεργίαν πείνης. Η απεργία εστρέφετο κατά της παρατεινομένης «παρανόμου», κατ΄ αυτούς πιέσεως και «ενάντια προς τα πιεστικά μέτρα της κυβερνήσεως».
Χθές την πρωίαν ήτο το καθιερωμένον επισκεπτήριον καταδίκων αλλ΄ αντί να παρατηρείται έξωθι του ορφανοτροφείου η συνήθης αναμονή συγγενών εγένετο αντιληπτή συγκέντρωσις υπόπτων προσώπων. Συγχρόνως την 9ην πρωϊνήν οι εντός των φυλακών κρατούμενοι ήρχισαν να φωνάζουν και να απαιτούν να εξέλθουν όλοι ομού εις το προαύλιον. Η αξίωσις αυτή δεν εγένετο αποδεκτή από τον διοικητήν των φυλακών ταγματάρχην ο οποίος εδήλωσεν εις τους κρατουμένους ότι δεν δύναται να επιστρέψη ομαδικήν έξοδον των απεργών πείνης, αλλά θα επέτρεπε την διαδοχικήν έξοδον όλων κατά μικράς ομάδας.
Οι κρατούμενοι ήξρχισαν να φωνασκούν να ωρύωνται και εις μίαν στιγμήν ως εκ συμφώνου όλοι έφθρασαν τας θύρας των κελλιών των και ήρχισαν εκχυνόμενοι εις την αυλήν. Συγχρόνως οι έξωθεν συγκεντρωμένοι ήρχισαν να πλησιάζουν τας φυλακάς με διαθέσεις επιθέσεως κατ΄ αυτών όπως διευκολύνουν την απόδρασιν. Ευτυχώς η ψυχραιμία του διοικητού των φυλακών έσωσε την κατάστασιν. Διέταξε και την εσωτερικήν και την εξωτερικήν φρουράν να πυροβολήση εις τον αέρα. Ερρίφθησαν αθρόοι πυροβολισμοί και οι κατάδικοι ηναγκάσθησαν να επιστρέψουν εις τα κελλιά των ενώ επί τόπου κατέφθασε και ισχυρά δύναμις του 6ου τμήματος η οποία διεσκόρπισε τους έξωθι συγκετρωθέντας. Η απόπειρα πάντως απέτυχεν. Ο κ. εισαγγελεύς διέταξεν ένα των αντεισαγγελέων να ενεργήση τακτικάς ανακρίσεις.

(73). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  1945

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΔΕΝ ΕΦΗΡΜΟΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΙΝ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
Ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Νόβας ερωτηθείς χθές την εσπέραν παρά των δημοσιογράφων σχετικώς με την επικρατούσαν κατάστασιν εις την ύπαιθρον, την ύπαρξιν ενόπλων του ΕΛΑΣ, την ανεύρεσιν όπλων και την ασκουμένην τρομοκρατίαν, απήντησε τα εξής:
-Αρμόδιος διά το ζήτημα της ασφαλείας είνε ο συνάδερφός μου Β. Βλάχος. Πάντως εκ των πληροφοριών των διοικητικών αρχών προκύπτει ότι η περιγραφομένη υπό των εφημερίδων ανώμαλος κατάστασις εις ωρισμένας περιφερείας είνε πραγματική. Καθημερινώς ενευρίσκονται όπλα αποκεκρυμμένα και καλώς συσκευασμένα. Χαρακτηριστικόν δε είνε ότι ανευρέθησαν και κανόνια καταλλήλως λιπασμένα εντός στεγανών κιβωτίων. Εντεύθεν πρόκειται ότι αι συμφωνίαι της Βάρκιζας δεν εφηρμέσθησαν. Αισιοδοξώ, εν τούτοις, καθ΄όσον ελπίζω ότι με την συνεχιζομένην εγκατάσταιν των κρατικών αρχών θα επέλθη συντόμως η ομαλότης. Εννοείται όμως ότι το κράτος θα λαμβάνη συνεχώς τα αναγκαία μέτρα διά την τάξιν».
Ερωτηθείς ο κ. υπουργός εάν πρόκειται να καταγγελθή, συνεπεία να καταγγελθή, συνεπεία των ως άνω παραδόσεων, η συμφωνία της Βάρκιζας, εδήλωσεν ότι μέχρι της στιγμής δεν αντιμετωπίσθη τοιαύτη ανάγκη, δοθέντος άλλως τε ότι το Κράτος εκ της συμφωνίας ταύτης έχει το δικαίωμα να καταδιώξη τους ενόπλους ως κακοποιούς του κοινού δικαίου.
Τέλος ο κ.  υπουργός ανεκοίνωσεν ότι αι ανακρίσεις διά την ανατίναξιν των εν Καλάμαις τυπογραφείων της εαμικής εφημερίδος «Ελεύθερη Μεσσηνία» ανηκόντων εις την εθνικόφρονα εφημερίδα «μεσσηνία» εξακολουθούν. Εκ των μέχρι τούδε ενδείξεων όμως προκύπτει σαφώς ότι την ανατίναξιν ενήργησαν οι ίδιοι οι κομμουνισταί διά να εκδικηθούν τον ιδιοκτήτην των εγκαταστάσεων.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ  ΕΙΣ  ΤΗΝ  ΗΠΕΙΡΟΝ
Επείγοντα τηλεγραφήματα ληφθέντα εις το υπουργείον των Εσωτερικών από διαφόρους νομάρχας του κράτους, αναφέρουν ότι η κατάστασις εις την ύπαιθρον λαμβάνει λίαν επικίνδυνον εξέλιξιν. Εις την περιφέρειαν του Αστακού, Ξηρομέρου και Λασινίου ένοπλοι Ελασίται και εαμοκομμουνισταί, μη παραδόσαντες τα όπλα των, τρομοκρατούν τους κατοίκους και προβαίνουν εις εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών. Εις τηλεγραφήματα αναφέρονται αρκεταί εκτελέσεις πολιτών λαβούσαι χώραν μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας. Μεταξύ των εκτελεσθέντων είνε και ο Ιατρός Γεροχρίστος, φονευθείς την 23ην Ιανουαρίου.
Κατά τηλεγράφημα εξ άλλου του νομάρχου Χαλκιδικής, εις την Κασσάνδραν ευρέθη ένα άτομον απηγχονισμένον υπό των εαμοκομμουνιστών. Επίσης βορείως του χωριού Βάβδος ενευρέθησαν τα πτώματα δύο μοναχών του Αγίου Όρους τους οποίους είχον εκτελέσει οι Ελασίται την 15ην Μαρτίου, κατά τους γνωστούς απαισίους τρόπους των εαμοκομμουνιστών.
Αφάνταστος τρομοκρατία επικρατεί εις ολόκληρον την περιοχήν. Την 17ην Μαρτίου 30 ένοπλοι αντάρται, δρώντες εντός του δάσους Δραγουδέλι της χερσονήσου της Σιδωνίας επετέθησαν κατά των κατοίκων της περιφερείας.
Την 19ην Μαρτίου ένοπλοι Ελασίται εκράτησαν εν πλοίον μεταφέρον 3000 οκάδας ελαίου. Εις τα Νέα Μουδιανά ανεκαλύφθησαν αποθήκαι με 100.000 οκάδας σίτου, ο οποίος είχε κατασχεθή από τους κατοίκους υπό των αναρχικών. Εν τέλει ο νομάρχης αναφέρει ότι καθημερινώς παρατηρούνται ύποπτοι κινήσεις και μεταφοραί διά θαλάσσης εις διάφορα σημεία των ακτών, όπλων, πολεμοφοδίων και τροφίμων εκ της Ανατολικής Μακεδονίας. Η κατάστασις εμπνέει σοβαρωτάτας ανησυχίας.

ΟΙ  ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ  ΟΜΗΡΟΙ
Ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Αθανασιάδης ενεκοίνωσεν ότι κατηρτίσθη υπηρεσία υπό την διεύθυνσιν του κ. Μπιτσικώκου, η οποία θα δίδη πληροφορίας μας, ο αριθμός των αγνοουμένων ομήρων είνε αρκετά μεγάλος.

(74). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1945

ΑΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑΙ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΛΗΣΤΕΙΑΣ
Η αφιχθείσα προ τριημέρου επιτροπή των κατοίκων Μεσσηνίας, αποτελούμενη εκ των κ.κ.  Π. Παπαθανασοπούλου Α. Κουλέτση, Δ. Κόυτσικα και Χ. Μυλωνοπούλου, επισκέφθη τους πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Γονατάν, Τσαλδάρην και Καφαντάρην και τους εξέθεσε τα της επικρατούσης εν τω νόμω καταστάσεως. Η επιτροπή ενέφερεν ότι ιδία εις τας εις τας περιφερείας των επαρχιών Νεσσήνης, Πύλίας και Τριφυλίας, τα υπολείμματα του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ συγκροτήσαντα ληστρικάς συμμορίας περιέρχονται τας πόλεις και τα χωρία και τρομοκρατούν και καταπιέζουν τους πληθυσμούς. Λόγω τούτου η κατάστασις έχει καταστή αφόρητος όλοι δε οι κάτοικοι του νομού ζητούν την έμεσον εφαρμογήν του νόμου περί ληστείας. Εκτός των άλλων ανεφέρθη ότι την παρελθούσαν Πέμπτην 29 Μαρτίου το Νησί των Καλαμών, κυκλωθέν υπό τμήματος 500-600 ληστών, επρόκειτο να δεχθή επίθεσιν, εσώθη δε χάρις εις την επέμβασιν της εθνοφυλακής και αγγλικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ανεφέρθη επίσης ότι κακοποιοί του ΕΛΑΣ ελήστευσαν την παρελθούσαν Κυριακήν αυτοκίνητον κατερχόμενον προς Καλάμας. Η επιτροπή εζήτησεν επίσης την ρύθμισην του ζητήματος της αγροτικής ασφαλείας και του της διανομής θείου και θεϊκού χαλκού. Οι εκπρόσωποι του μεσσηνιακού λαού επεσκέφθησαν επίσης τον υφυπουργόν των Στρατιωτικών κ. Σπαήν εις τον οποίον εξέθεσαν την κατάστασιν. Ο κ. Σπαής εξεδήλωσε ζωηρόν ενδιαφέρον υπεσχέθη δε ότι εντός 15 ημερών διά της αποστολής νέων τμημάτων εθνοφυλακής και της επανδρώσεως των σταθμών χωροφυλακής- ήτις ήρχισεν ήδη- το κράτος του νόμου θα επιβληθή πλήρως τόσον εις τας πόλεις, όσον κα;ι εις την ύπαιθρον χώραν.

ΚΑΙ  ΕΙΣ  ΜΟΛΑΟΥΣ
Κατά τηλεγράφημα του εισαγγελέως Σπάρτης ληφθέν εις το υπουργείον Εσωτερικών , εις την περιφέρειαν Μολάων οι εαμοκομμουνισταί Δ. Κουντρουλάκης και Ι. Ντάνακας φέροντες ο είς αυτόματον Μπρέντα ο δε έτερος όπλον Μάνλιχερ επυροβόλησαν κατά συγκεντρώσεως εθνικοφρόνων πολιτών.
Εκ των πυροβολισμών εφονεύθη ο Π. Σεργάκης, ετραυματίσθησαν δε οι Θ. Αβδούλας, Γ. Φαβρύλης, Κ. Κοντρουλάκης. Ειδοποιηθείσα η στρατιωτική υπηρεσία Μολάων μετέβη επί τόπου αλλά οι δράσται είχον διαφύγει.

(75). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ " -21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  1945

TΜΗΜΑΤΑ  ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΑΒΟΝ  ΕΙΣ  ΘΗΒΑΣ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ  ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΣ  ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ
    Κατά πληροφορίας εκ Θηβών υπό οργάνων της εκεί Στρατιωτικής Διοικήσεως συνελήφθησαν οι επικίνδυνοι κακοποιοί και εγκληματίαι: Εμμαν. Μαμάκος βαρυνόμενος διά δεκάδες εκτελέσων εν τη περιοχή Θηβών, Κων. Σαλιγκαράς μέλος της Ο.Π.Λ.Α., Θηβών, κατηγορούμενος διά πολλάς σφαγάς εθνικιστών και διωκόμενος δι΄ εντάλνατος της εισαγγελικής αρχής. Ιωάν. Δημητρόπουλος εκτελεστής του ανθυπομοιράρχου Στράτου και Αναστάσιος Μαυράκης μέλος της ΕΠ Αγίων Θεοδώρων Θηβών και σφαγεύς δεκάδων εθνικιστών. Κατά τας καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ο Μαυράκης, αφού ησέλγησεν επί μιάς γυναικός ομήρου, την κατέσφαξε υπό τα όμματα του συζύγου της. Συμφώνως με άλλας καταθέσεις ο κακούργος ούτος διέτασσε τα θύματά του να εκτείνουν την αριστεράν τους χείρα ακολούθως δε τα εξετέλει εμπηγνύων μάχαιραν εις την καρδίαν των.

          Παρά του υπενωμοτάρχου Μ. Τσουράνη συνελήφθησαν και παραδόθησαν εις την ασφάλειαν οι καπετανίσχοι του ΕΛΑΣ Καρδίτσης Νασιάκος και Αλλαγανής. Ούτοι κατόπιν παρασκηνιακών ενεργειών τέως υπουργού της κυβερνήσεως Πλαστήρα επρόκειτο να απολυθούν. Κατόπιν όμως αυθορμήτου προσελέσεως συγγενών των θυμάτων εκρατήθησαν και παραπέμφθησαν αρμοδίως. Τους δύο νεαρούς κακούργους βαρύνει σωρεία εκτελέσεων εθνικοφρόνων πολιτών.

(76). Εφημερίς : "Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ" -1 ΜΑΪΟΥ 1945


ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΝ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο.Π.Λ.Α.
Η ΣΠΕΙΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
(7ον) Ο Ι. Έξαρχος ή Μανιατόπουλος ο συλληφθείς και κρατούμενος εις το 7ον Αστυνομ. Τμήμα δεν είνε ο μοναδικός δήμιος της συνοικίας Γκίζη. Όπως αποδεικνύεται εκ των ανακρίσεων και όπως ομολογεί και ο κακούργος, εν τη συνοικία αυτή έδρων περί τους 10 εκτελεσταί μέλη όλοι της ΟΠΛΑ οι οποίοι κρατούσαν βάρδιες στη δουλειά αυτή. Την μια μέρα εξετέλει ο Έξαρχος την άλλη, ο ως βοηθός του υπό του ιδίου εμφανιζόμενος «Παναγιώτης» την Τρίτη άλλος που τον έλεγαν Μήτσον και τάς άλλας ημέρας άλλοι. Εκτός του Εξάρχου είχον από ημερών συλληφθή ως εκτελεστής της Κυψέλης και οι Γ. Ματζουράνης, Άγγελος Σουλάς, Φ. Πασχαλίδης, Ηλ. Μάτζας και η Δανηήλ. Επίσης έχει συλληφθή ο Σ. Λεοντόπουλος Τμηματάρχης του Υπουργείου Προνοίας εις το οποίον (Γιαννιτσών 82) εξετελέσθησαν οι 12 αξιωματικοί της Ανωτέρας Χωροφυλακής Αττικής και ο οποίος έλαβε ενεργόν μέρος εις εγκλήματα διαπραχθέντα εις την ανωτέρω συνοικίαν κατά την διάρκειαν του κινήματος. Συνελήφθησαν επίσης η σύζυγος του Εξάρχου Κατίνα και η κόρη του Αναστασία ετών 16 διότι εις την ανάκρισιν αποδεικνύεται ότι έλαβον μέρος εις τας περισσοτέρας λεηλασίας της συνοικίας. Η κόρη ήτο επί κεφαλής της ομάδος η οποία εισήλθεν εις την οικίαν του Μπάκου και την ελεηλάτησε.
Τα ανευρεθέντα εις την συνοικίαν Κυψέλης πτώματα ανέρχονται εις 135 εν συνόλω, 126 ανδρών και 9 γυναικών. Εξ αυτών ανεγνωρίσθησαν 26: των Ι. Ροϊλού, Φ. Φρίσιου, Λ. Γλέζου, Α. Ουϊλς, Λ. Κέντα, Δ. Μπίρα, Α. Τζανακάκη, Π. Μαυροκεφάλου, Μπουρίκα ανθυπασπιστού Χωροφυλακής, Κ. Ζαμά ανθυπασπιστού Χωροφυλακής, Δ. Λαφογιάννη, μοιράρχου, Σ. Βασιλά, Ειρήνης Σουλακιώτη ή Χαϊμαν, Ι. Πελοποννησίου, Γ. Νιώτη, Α. Κούλη, Γ. Στελιοπούλου, Κλεονίκης Παπαχριστοδούλου ετών 19, Β. Χειρδάρη τμηματάρχου υπουργείου Υγιεινής, Θ. Σκυλακάκη πρώην υπουργού, Κ. Κουρή ανθυπομοιράρχου, Α. Χείναρη ιατρού, Α. Ηγουμενάκη. Μια επίσημος έκθεσις αναφέρει τα εξής ως προς την κατάστασιν εις ήν ευρέθησαν τα 135 πτώματα:
«Επί των πτωμάτων παρετηρήθη ότι μερικών είχον θραυσθή αι κεφαλαί διά πελέκεων, άλλων είχεν αποκοπή η ρίς και αι παρειαί διά μαχαίρας, άλλοι είχον απογχονισθεί, άλλοι είχον στραγγαλισθεί, άπασαι δε αι νεάνιδες είχον βιασθή πρό της εκτελέσεως».
Ο Έξαρχος ωμολόγησεν ότι εξετέλεσε 43 εν συνόλω μεταξύ των οποίων και 10 γυναίκας. Την ομολογίαν των εγκλημάτων του, την έκαμεν εν αρχή εις τον Διοικητήν του 7ου Παραρτήματος Ασφαλείας κ. Γεωργακόπουλον, κατόπιν εις τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών και τέλος εις τον ανακριτήν κ. Λινάρδον, εις τον οποίον παρεπέμφθη. Ομολογών τας εκτελέσεις του είπε: "Με πνίγει το αίμα και θέλω να ξαλαφρώσω". Όταν ωδηγήθη εις τον εισαγγελέα και ηρωτήθη αν όσα περιήχοντο εις τας ομολογίας του ήσαν αληθή είπε "αυτά όλα όσα είπα τα έχω κάμει".
Μεταξύ των θυμάτων του κακούργου είναι και ο πρώην υπουργός Συνταγματάρχης Σκυλακάκης. Περί αυτού ο Έξαρχος λέγει ότι τον παρέλαβε από τον καπετάν Τάσο και όταν τον ωδήγει προς εκτέλεσιν εις το πεδίον βολής της Σχολής Ευελπίδων, ο Σκυλακάκης που εγνώριζε ότι ωδηγείτο εις τον θάνατον ελιποθύμησε. Τον επήρε τότε εις τους ώμους του ο Έξαρχος και ο συνεργός του Παναγιώτης που ηκολούθει εις μίαν στιγμήν επυροβόλησε κατά του Σκυλακάκη και το εφόνευσεν. Αι σφαίραι παρ΄ ολίγον να εύρουν και τον Έξαρχον και δια τον λόγον αυτόν ο τελευταίος ούτος ως ισχυρίζεται ο ίδιος οι δύο κακούργοι ελογομάχησαν και συνεπλάκησαν έπειτα. Δι΄ ένα πολίτην ονόματι Κωνσταντινίδη ο Έξαρχος λέγει ότι τον εξετέλεσε κατά παραγγελία του καπετάν Τάσου επειδή είχε υπηρετήση εις τα Ές-Ές
Δι΄ απάτης οι ελασίται- τα λέγει αυτά ο Έξαρχος- τον έπεισαν τον Κωνσταντινίδην να προσχωρήση εις τον ΕΛΑΣ και του έδοσαν και εφόρεσε στολήν ελασίτου. Και με την στολήν τον παρέδοσαν εις αυτόν και τον εξετέλεσε. Τον Έξαρχον όστις σημειωτέον δεν έχει καμμίαν συγγένειαν με τον προ ημερών εκτελεσθέντα.*
{{*σ.σ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Χθες την 1ην μ.μ. εγένετο ενώπιον του Βασιλέως και παρουσία του κ. Πρωθυπουργού [Ιωάννης Μεταξάς], η ορκωμοσία των κ. Θ. Σκυλακάκη, συνταγματάρχου εν αποστρατεία, ως υπουργού των Εσωτερικών, Γ. Λογοθέτη, ως υπουργού της Δικαιοσύνης και Π. Σφακιανάκη, ταγματάρχου εν αποστρατεία, ως Γεν. Διοικητού Κρήτης. [...] Ο διορισμός του κ. Σκυλακάκη ως υπουργού των Εσωτερικών προεκάλεσε σχόλια μεταξύ ωρισμένων κύκλων του κόμματος των Φιλελευθέρων και δημοκρατικών και δι’ άλλους λόγους, αλλά κυρίως διότι ο νέος υπουργός προ έτους μόλις είχε πρωτοστατήσει εις την συγκρότησιν οργανώσεως, ήτις διεκήρυττε την ανάγκην της καταργήσεως του κοινοβουλευτισμού και εγκαθιδρύσεως φασιστικού κράτους εν Ελλάδι. Ο κ. Σκυλακάκης εις δηλώσεις του προς τους αντιπροσώπους του Τύπου είπεν: «Είμαι της γνώμης ότι ενδείκνυται μία ριζική μεταβολή εις το Κράτος [...]». [Σημ. «Φ»: Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ήτο ηγέτης φιλογερμανικού κομματιδίου με τίτλο «Κυρίαρχον Εθνικόν Κράτος». Αμέσως μετά την υπουργοποίησή του μεσολάβησε μεταξύ του Μεταξά και του προθύμου τότε για εκτροπή Σοφοκλή Βενιζέλου προκειμένου αυτός να στηρίξει –με τη δόξα του πατρικού επωνύμου– την επερχόμενη ανατροπή του κοινοβουλευτικού καθεστώτος• όμως οι όροι του Βενιζέλου δεν έγιναν δεκτοί από τον Μεταξά. Ο Σκυλακάκης εκτοπίστηκε τον Ιούνιο του 1940 με τη λεγομένη ομάδα των Γερμανοφίλων. Εφονεύθη κατά το Δεκεμβριανό Κίνημα σε επίθεση των στασιαστών εναντίον της οικίας του.}}(Από Βικιπαίδεια!)

(77). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -17 ΜΑΪΟΥ  1945

Η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ  ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ  ΣΥΝΕΧΩΣ  ΟΠΛΑ ΤΟΥ  Ε.Λ.Α.Σ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ  Η  ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΙΣ  ΤΗΣ  ΥΠΑΙΘΡΟΥ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΑΣ
          Χθές το απόγευμα αφίκετο εκ Τριπόλεως ο Ταξίαρχος κ. Πετζόπουλος και παρουσιάσθη εις τον αρχηγόν του Γενικού  Επιτελείου αντιστράτηγον κ. Δρομάζον, εις τον οποίον ανέφερεν ότι συνεχίζεται αποτελεσματικώς η εκκαθάρισις της Πελοποννήσου από αναρχικά και εγκληματικά στοιχεία τα βαρυνόμενα με εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου.
      Ο κ. Πετζόπουλος προσέθεσε ότι κατά τας συνεχιζόμενας ερεύνας, ανακαλύπτεται εις διαφόρους κρύπτας σωρεία όπλων εν αρίστη καταστάσει και καλώς συσκευασμένα. Μεταξύ των άλλων τμήμα της εθνοφυλακής μετά μακράν πορείαν εις αποκρήμνους περιοχάς ανεύρεν εις την περιοχήν της Ανδριτσαίνης πολεμικά όπλα παντός είδους τα οποία μετεφέρθησαν διά τριών μεγάλων φορτηγών αυτοκινήτων εις Τρίπολιν.
          Εν τη αναφορά του αφιχθέντος ταξιάρχου τονίζεται ότι τας τελευταίας ημέρας παρατηρείται μεγάλη διαρροή των οπαδών του ΕΑΝ-ΕΛΑΣ, καίτοι οι υπεύθυνοι «καθοδηγηταί» μετέρχονται εκβιαστικά και καταπιεστικά μέτρα διά να συγκρατήσουν την διαρροήν. Αρκετοί εκ των καπεταναίων, μάλιστα προσεφέθησαν να συντρέξουν εις το έργον της εκκαθαρίσεως της υπαίθρου από τους μη συμμορφωθέντας προς την συμφωνίαν της Βάρκιζας.
          Κατ΄ άλλας πληροδορίας εκ Τριπόλεως οι συντηρητικοί του ΕΑΜ της περιφερείας εξέφρασαν ανεπιφυλάκτως την ικανοποίησίν των διά την επιβληθείσαν τάξιν εν τη αρκαδική πρωτευούση.

          ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ  Η  ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ
          Κατ΄ ανακοίνωσιν εκ του υπουργείου Εσωτερικών, εντός της εβδομάδος θα συμπληρωθή η προώθησις της χωροφυλακής καθ΄ άπασαν την χώραν. Χθές ανεχώρησαν διά τας έδρας των οι ανώτεροι διοικηταί μετά των επιτελείων των και μικράς δυνάμεως οπλιτών.
          Σήμερον θα προωθηθούν αι διοικήσεις νομών και μετ΄ ολίγας ημέρας τα άλλα τμήματα της χωροφυλακής. Μετά την ολοκλήρωσιν της κινητοποιήσεως των δυνάμεων, η χωροφυλακή θ΄ αναλάβη ως και πρότερον τα καθήκοντά της ασφαλείας της χώρας.
          Ο ταξίαρχος κ. Φέρθ, επιστρέψας εκ περιοδείας την οποίαν έκαμε με τον στρατηγόν κ. Λιώσην εις την Δ. Στερεάν Ελλάδα, Ήπειρον και Κέρκυραν, εξέφρασε προς τους ξένους ανταποκριτάς την ικανοποίησίν του διά την αποκατάστασιν της ασφαλείας και την αισιοδοξίαν του διά την ολοκλήρωσιν αυτής και εις τα πλέον απομεμακρυσμένα σημεία.

(78). Εφημερίς : "ΕΘΝΟΣ" -30 ΙΟΥΝΙΟΥ 1945

 ΚΑΙ ΑΛΛΑΙ  ΕΚΑΤΟΜΒΑΙ
ΑΘΩΩΝ  ΘΥΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ  ΕΛΑΣ
ΑΝΕΥΡΕΣΙΣ ΝΕΩΝ ΠΤΩΜΑΤΩΝ
Κατ΄ αναφοράν προς την Εισαγγελίαν, εις τον Άγιον Ιωάννην (Καρέαν), υπάρχουν πολλά πτώματα εις ένα πηγάδι, δύο χαράδρας, εις την είσοδον ενός λατομείου, εις τα λατομεία Εργάνη και 12 άλλα σημεία. Εις το πηγάδι του Αγίου Πέτρου έχουν ριφθή περί τα 200 πτώματα.
  Άλλαι πληροφορίαι αναφέρουν, ότι εις τον Άγιον Ιωάννην (Βουλιαγμένης), έχουν ταφή 14 πτώματα, εις το Μπραχάμι δε και εις την θέσιν Κλαδούρα ανευρέθησαν πολλά πτώματα και σκελετοί.

ΕΙΣ  ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Οι ευρισκόμενοι εις Αθήνας τρείς Άγγλοι βουλευταί μετέβησαν εις εσκαφήν πτωμάτων. Οι Άγγλοι βουλευταί εξέφρασαν τον αποτροπιασμόν των διά τα εγκλήματα των ελασιτών.
  Εις τα ορύγματα του Περιστερίου ανεγνωρίσθησαν τα πτώματα των Γ. Παληού, ετών 33, σωφφέρ, Βασ. Παπαγεωργίου, ετών 50, Μόσχας Χατζηαντωνίου, ετών 29, Π. Τσικούρη, υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Αναγνωστοπούλου, ετών 18, φοιτητού, Μ. Μιχαλάκη, ετών 18, Γρ. Αγιογιωργίτη και Π. Κουλουμπίδη, αναπήρου.
  ΕΝΑΣ  ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ
  Υπό οργάνων της ασφαλείας συνελήφθη ο Β.  Δημόπουλο, πολιτοφύλαξ, ο οποίος ενέχεται εις την εκτέλεσιν του αρχιφύλακος της ασφαλείας Ανδρέα Χριστοπούλου και της συζύγου του Ουρανίας, τα πτώματα των οποίων ανευρέθησαν εις την συνοικίαν Κοπανά.
  Ο  Δημόπουλος είχε συλλάβει τον αρχιφύλακα και την συζυγόν του, μετά των Α. Τσιμπούκα και Χ. Στεργιοπούλου,  τους ωδήγησαν εις την πολιτοφυλακήν όπου οι Γ. Κολημένος, Ρέγγος ή Καμπούρης και Σ. Χατζηδάκης, συνεκρότησαν λαϊκόν δικαστήριον και τους καταδίκασαν εις θάνατον. Το ζεύγος εξετελέσθη υπό των Δημοπούλου, Τσιμπούκα και Στεργιοπούλου.
  Ο Δημόπουλος ανακρινόμενος ωμολόγησεν ότι εξετέλεσεν, εκτός των ανωτέρω, τους Ντίνον Σαρρήν και Α. Παπαγεωργίου τον Αύγουστον του 1944, το ζεύγος Λουκατέρη, τον Ι. Γερακάρην, κάποιον Θανάσην, αγνώστου επωνύμου, τον Δ. Δημητριάδην και είκοσιν άλλους. Ο συλληφθείς κατωνόμασε διαφόρους συνεργούς του.
Η  ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΑΡΑΔΡΑ
Από την «Κόκκινην Χαράδραν» της Νέας Κοκκινιάς ανεσύρθησαν 48 πτώματα, εκ των οποίων ενεγνωρίσθη ή ταυτότης του Αν. Χορμόβα, ετών 55, ταγματάρχου της Χωροφυλακής, Αποστ. Καορίρη, ετών 22, αστυφύλακος, και Κ. Μηλιώνη, ετών 33, σωφφέρ.

(79). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -13 ΙΟΥΛΙΟΥ 1945

H «ΑΔΕΛΦΙΚΗ»  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ. ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ
Διά τους εαμοκομμουνιστάς «αδερφοί» δεν υπήρξαν μόνον οι Βούλγαροι, οι Γερμανοί και οι Αλβανοί. Εξ ίσου «αδερφοί» εθεωρήθησαν και οι Ιταλοί, το κατωτέρω δε δημοσιευόμενον απόσπασμα κυρίου έρυθρού επισήμου εφημερίδος του ΕΛΑΣ είνε αρκετά χαρακτηριστικόν των διαθέσεων των «απελευθερωτών» μας έναντι των εχθρών της πατρίδος μας.
          Το "Φλάμπουρο". «Όργανο της πρώτης Θεσσαλικής Μεραρχίας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού στρατού». (ΕΛΑΣ). ΠΙΝΔΟΣ 30 Σεπτεμβρίου 1943. Χρόνος Α΄. Αριθ. φύλλου 3. Άθρον: «Ο ΕΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ… Στην Θεσσαλία ένα σημαντικό μέρος της Μεραρχίας «Πινερόλο» παρέδωσε τον οπλισμό και εφοδιασμό της στα ανταρτικά σώματα του ΕΛΑΣ, στον οποίο μάλιστα ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΤΑΛΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣΕΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΝΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ: Η προσχώρηση τόσων Ιταλών στρατιωτών στις γραμμές του ΕΛΑΣ έχει όπως εύκολα το καταλαβαίνει κανείς, ηθική κυρίως σημασία γιατί αποδείχνει ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. Πάντως ο Ελληνικός Λαός και ο στρατός του ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕ ΦΙΛΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΛΑΟΥ που θέλουν να αγωνισθούν στο πλευρό μας για την υπόθεσι της λευτεριάς όλων των λαών της γής».
      Ιδού τώρα και ένα επίσημον έγγραφον που δίδει πλήρη την εικόνα της «αδερφικής» συνεργασίας των εαμοκομμουνιστών με τους Ιταλούς:
     «ΕΛΑΣ ΧΙΙΙ Μεραρχία Στερεάς. Επιτελείον. Γραφείον ΙΙ. ΦΥΛΛΟΝ ΚΙΝΗΣΕΩΣ. Επιτρέπουμε εις τους Ιταλούς, αξιωματικούς λοχαγόν πυρ/κού Ριγκάρνι Κάρλο και υπο/γόν πυρ/κού Γκάντολλο Αντώνιο, να εγκατασταθούν εις Άγιον Γεώργιον. ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΜΕΧΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟΝ ΕΛΑΣ, αποχωρούν δε της υπηρεσίας για λόγους υγείας. Σ.Δ. ΧΙΙΙ Μεραρχίας 5.V. 1944. Το 110 Γραφείο. Σφραγίς και υπογραφή».
     ΑΥΡΙΟΝ: Το προδοτικόν σύμφωνον ΕΑΜ-ΣΝΟΦ (Βουλγάρων) το υπογραφέν εις Καρυδιές Εδέσσης.

(80). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  1945

AΠΕΚΑΛΥΦΘΗ ΣΠΕΙΡΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΝ
ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΟΙ ΔΡΑΣΤΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
          Είμεθα εις θέσιν να γνωρίζωμεν ότι εντός των εγγύς προσεχών ημερών πρόκειται να παραπεμφθούν ενώπιον του Α΄Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών, πέντε άνδρες υπηρετούντες εις την Εθνοφυλακήν, οίτινες βαρύνονται με την απολύτως διαπιστωθείσαν κατηγορίαν της κατασκοπείας. Ούτοι ενήργουν διά λογαριασμόν του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος.
          Κατά τας εγκύρους πληροφορίας του «Ελληνικού Αίματος», από καιρού ήδη η Στρατιωτική Διοίκησις Λαμίας εξέφραζεν υπονοίας ότι εντός των κόλπων των εν τη περιφερεία της τμημάτων της Εθνοφυλακής διενηργείτο κατασκοπεία. Αι αρμόδιαι στρατιωτικαί υπηρεσίαι ετέθησαν αμέσως επί το έργον της παρακολουθήσεως των θεωρηθέντων ως υπόπτων, κατόπιν δε εξοχυχιστικών προσπαθειών διεπιστώθη ότι πράγματι ελειτούργει ολόκληρον δίκτυον κατασκοπείας διενεργουμένης εις βάρος τόσον των Ελληνικών, όσον και των εν τη χώρα μας Βρεταννικών στρατευμάτων. Κατόπιν τούτου και αφού συνεκεντρώθησαν άπαντα τα σχετικά στοιχεία, διετάχθη η σύλληψις πέντε ανδρών της Εθνοφυλακής.
          ΔΙΑ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
         Μετά την σύλληψιν των ενεργούντων το αντεθνικόν και αντισυμμαχικόν τούτο έργον και εκ των επακολουθησασών ανακρίσεως, διαπιστώθη ότι η κατασκοπεία εγένετο τη εντολή και διά λογαριασμόν του Κ.Κ.Ε., όπες συγκεντρώνον τας παρεχόμενας διά των πρακτόρων του πληροφορίας τας διεβίβαζεν άγνωστον εισέτι που.
    Μεταξύ των κατασχεθέντων επί  των οργάνων του Κ.Κ.Ε. στοιχείων, περιλαμβάνονται λεπτομερείς, χάρται των οχυρών της περιφερείας, καθώς και πλήρεις πίνακες της δυνάμεως, τόσον των Ελληνικών, όσον και των Βρεταννικών στρατευμάτων. Οι πίνακες είναι καταπληκτικώς λεπτομερείς, αναφέρονται δε εις τούτους τα ονόματα των Διοικητών των ημετέρων και των συμμαχικών μονάδων, αι θέσεις όπου ευρίσκονται αι μονάδες, τα ονόματα των αξιωματικών και των στελεχών, ακόμη δε και τα ονόματα των ανδρών των ως άνω τμημάτων.
     Ούτω περιήλθον εις χείρας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, άπαντα τα αποδεικτικά στοιχεία, τα ολοκληρούντα την αποκαλυφθείσαν νέαν αντεθνικήν ενέργειαν του Κ.Κ.Ε.
          ΕΝΩΠΙΟΝ  ΤΟΥ  ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ
         Μετά την πλήρη αποσαφήνισιν της καταπληκτικής αυτής υποθέσεως, οι ένοχοι του εγκλήματος της εσχάτης κατά της πατρίδος προδοσίας, μετεφέρθησαν υπό υσχυράν συνοδείαν εις Αθήνας, πρόκειται δε να δικασθούν υπό του Α΄ Διαρκούς Στρατοδικείου. Κατά την δίκην θα έλθουν εις φώς όλαι αι λεπτομέρειαι της νέας κομμουνιστικής προδοσίας.
          ΣΟΒΑΡΩΤΑΤΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑ
     Εν προκειμένω είμεθα εις θέσιν να γνωρίζωμεν ότι παραλλήλως με την αποκαλυφθείσαν υπόθεσιν της κατασκοπείας, περιήλθον εις χείρας των στρατιωτικών αρχών και άλλα παρεμφερή και γενικωτέρας φύσεως στοιχεία, άτινα ωδήγησαν εις μίαν εξαιρετικώς σοβαράν ενέργειαν, πολιτικής και στρατιωτικής σημασίας.

(81). Εφημερίς : "Η ΕΛΛΑΣ" -15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1945

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΗΣ ΚΑΖΕΡΤΑΣ
Την 26ην Σεπτεμβρίου 1944 υπεγράφεη εις Ιταλίαν το σύμφωνον της Καζέρτας. Μετά την υπογραφήν, εξεδόθη το κάτοθι ανακοινωθέν, το οποίον φέρει τας υπογραφάς των κ.κ. Γ. Παπαδρέου Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Μάκ Μόλλαν, Βρεττανού υπουργού της Μέσης Ανατολής, Ουϊλσων ανωτάτου συμμαχικού αρχιστρατήγου, Ζέρβα αρχηγού των αντατρών του ΕΔΕΣ και Σαράφη, αρχηγού του ΕΛΑΣ.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
«Σύσκεψις έλαβε χώραν τελευταίως εις το A.F.H.Q., υπό την προεδρίαν του Ανωτάτου Συμμαχικού Αρχιστρατήγου, καθ΄ ήν παρέστησαν ο Στρατηγός Scobie, Στρατηγός Διοικών τας εν Ελλάδι Δυνάμεις, ο Έλλην Πρωθηπουργός Κος Γ. Παπανδρέου μετ΄ άλλων μελών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, και οι δύο Έλληνες Αρχηγοί των Ανταρτών Στρατηγοί Σαράφης και Ζέρβας. Οι δύο Στρατηγοί, διοικούντες τας δυνάμεις των Ελλήνων ανταρτών, εδήλωσαν ότι αποδέχονται πλήρως τας διαταγάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως και τας του Ανωτάτου Συμμαχικού Αρχιστρατήγου, υπό τας διαταγάς του οποίου η Ελληνική Κυβέρνησις έθεσεν όλας τας εν Ελλάδι δρώσας Ελληνικάς Δυνάμεις. Ελήφθησαν αποφάσεις συμφωνούντων απάντων διά τον συντονισμόν του αγώνος διά την ταχυτέραν δυνατήν απελευθέρωσιν της Ελλάδος.»
(Υπογραφές)


ΦΥΓΟΔΙΚΟΙ  ΕΛΑΣΙΤΑΙ
ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ  ΕΙΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΥΪΑΝ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΝ. Οκτώβριος.(Ιδιαιτέρα υπηρεσία). – Ο ραδιοσταθμός του Βελιγραδίου, αναφέρων και πάλιν ότι πρόσφυγες εκ της ελληνικής Μακεδονίας εξακολουθούν να καταφθάνουν εις Γιουγκοσλαυϊαν και ιδιετέρως εις Μοναστήριον, βεβαιοί ότι οι πλείστοι εξ αυτών είνε αγωνισταί του ΕΑΜ και υπογραμμίζει ότι η ελληνική Μακεδονία έδωκε 15.000 άνδρας διά τον αγώνα εναντίον του κατακτητού, οι οποίοι σήμερον καταδιώκονται, παρά της ελληνικής Κυβερνήσεως.
Ως παράδειγμα αναφέρει το 28ον Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, το οποίον απετελείτο αποκλειστικά από «Αιγαιομακεδόνας». Σήμερον οι πρόσφυγες αυτοί κατανέμονται εις διαφόρους περιφερείας της Γιουγκοσλαυϊας, όπου τους δίδεται εργασία εις τους αγρούς, εις τα ανθρακωρυχεία ή τα εργοστάσια.

(82). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1945

AΙ  ΔΙΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ
        Χθές την πρωϊαν ήρχισεν ενώπιον του Β’ Ειδικού Δικαστηρίου δοσιλόγον η δίκη του επί Κατοχής διοικητού της Ασφαλείας Α. Λάμπου και των Δημ. Κουρεμπανά, Αλ. Φλώρου, Ορ. Παπασακελλαρίου, Εμμ. Πουλή, Ρωμ. Μπουρτσαλά, Ι. Μόρφη, Κ. Ραμπαούνη, Αθ. Κωσταλά, Β. Τσάτσου, Δ. Μητροπούλου, Κ. Βλαχοπούλου, Ιω. Πρινοπούλου, Ευγ. Παρθενίου. Αθ. Μαντά, Εαυγ. Χανιώτη, Γεωρ. Μαντά, Σωτ. Δεστούνη, Φ. Βλαχονικοπούλου και Διαμ. Καραγιάννη.
      Οι ανωτέρω κατηγορούνται ότι από του Απριλίου του 1941 μέχρι του Οκτωβρίου 1944 από κοινού συμφέροντος κινούμενοι συναπεφάσισαν την εκτέλεσιν  πλείστων αξιοποίνων πράξεων, συλλήψεις Ελλήνων πατριωτών, παράδοσιν αυτών προς τον εχθρών, εκτελέσεις των κλπ. Γενόμενοι ούτω ενσυνείδητα όργανα του εχθρού, και ήσκησαν το λειτούργημά των προς διευκόλυνσιν του έργου της κατοχής.
    Αρχομένης της συνεδριάσεως την 9.20΄ εξηκρηβώθη η ταυτότης των κατηγορουμένων εξελέγησαν τα λαϊκά μέλη του δικαστηρίου και ο ειδικός επίτροπος ενέγνωσε το κατηγορητήριον. Μεταξύ των μαρτύρων παρίσταται και εις της αγγλικής υπηρεσίας όστις ήτο σύνδεσμος της ομάδος Ιωαννίδη και μετέδιδε τας πληροφορίας εις την Μέσην Ανατολήν.

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ
       Κατά την απογευματινήν συνεδρίαση της δίκης ήρχισεν η εξέτασις της μάρτυρος Σοφία Ιωαννίδου μητρός του συλληφθέντος υπό οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας και δή του κατηγορουμένου Πουλή και παραδοθέντος εις τους Γερμανούς. Ο Ιωαννίδης εξηφανίσθη έκτοτε. Η μήτηρ του περιγράφει διά μακρών τα της νυκτερινής επιδρομής των οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας εις την οικίαν της, οπότε ο υιός της εξηφάνισε σπουδαία έγγραφα αναφερόμενα εις σχέδια σαμποτάζ. Περαιτέρω αναφέρει τα της ανκρίσεως υπό του κατηγορουμένου Κουρεμπανά ο οποίος και ανεύρεν τα έγγραφα εις την στέγην της οικίας. Η μάρτυς τονίζει ότι η συμπεριφορά των κατηγορουμένων έναντι αυτής και της κόρης της υπήρξε σκληρά απάνθρωπος και εκβιαστική.
       Μετά ταύτα εξητάσθη η μάρτυς Έλη Κόμου η οποία αφηγείται τα της συλλήψως του υιού της υπό των οργάνων της Εδικής Ασφαλείας. Εδικώτερον ο Πουλής συνώδευσεν εις την οικία τους Γερμανούς προς έρευναν. Περαιτέρω τονίζει ότι ο εκ των κατηγορουμένων Βλαχόπουλος ενήργει ανάκρισιν χειροτέραν από τους Γερμανούς. Εν συμπεράσματι χαρακτηρίζει τους κατηγορούμενους ως ενσυνειδήτως συνεργασθέντας με τους Γερμανούς.
        Μετ’  ολλιγόλεπτον διακοπήν και επαναλαμβομένης της συνεδριάσεως καλείται προς εξέτασιν ο μάρτυς Δ. Κόκος, ο οποίος αφηγείται τα της κακοποιήσεως του εντός της οικίας του υπό των οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας με επί κεφαλής τον Μαντάν, διότι ήτο γαμπρός του ο Ιωαννίδης. Εν συνεχεία αφηγείται τα της μεταφοράς του εις την Ειδικήν Ασφάλειαν και εκείθεν εις το επί της οδού Ελπίδος Παράρτημα της Ειδικής Ασφαλείας. Τονίζει, ότι όλοι εκακοποιούντο εις το τμήμα εκείνο. Αφηγείται διά μακρών τα της συλλήψεως όλης της ομάδος Ιωαννίδου υπό των Γερμανών και τα του τυφεκισμού των την 8ην Σεπτεμβρίου 1944.
       Η σύλληψις των άλλων της ομάδος Ιωαννίδου εγένετο κατόπιν αποκαλύψεως υπό του Ιωαννίδου των ονομάτων των κατόπιν διαβεβαιώσεως υπό της Ειδικής Ασφαλείας ότι θα επροστατεύοντο να μη συλληφθούν από τους Γερμανούς.
          Μετά ταύτα εξητάσθη ο μάρτυς Ντεντιδάκης και η συνεδρίασις διεκόπη διά σήμερον την πρωϊαν.
          Η ΔΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
      Ενώπιον του Α΄Ειδικού Δικαστηρίου των δοσιλόγων εν τη αιθούση των «φίλων του Λαού» ήρχησε χθές την πρωϊαν η δίκη των Ι. Βασιλόπουλου, αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων κατά την διάρκειαν της κατοχής Παν. Γεωργακοπούλου αστυνόμου και ερήμην του εκ Παλαιστίνης αρχιμανδρίτου Συμεωνίδου, φερομένου ως εκτελεσθέντος υπό των Γερμανών εν Χαϊδαρίω, ολίγον πρό της αποχωρήσεως των εκ Ελλάδος.
       Πρώτος μάρτυς εξητάσθη ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών κ. Έβερτ, όστις κατέθεσεν ότι ο κατηγορούμενος Βασιλόππουλος ήσκει πίεσιν προς του υφισταμένους του όπως συμμορφωθούν προς την συνεπεία της κατοχής δημιουργηθείσαν κατάστασιν. Σχετικώς προς την σύλληψιν 6 Άγγλων στρατιωτικών παρά την "Σωτηρίαν". Την ενεργηθείσαν υπό του κατηγορουμένου Γεωργακοπούλου κατόπιν διαταγής του Βασιλοπούλου, ο μάρτυς κατέθεσεν ότι τόσον αυτός όσον και ο διοικητής της Γεν. Ασφαλείας κ. Τσαγκλής, κατέβαλον προσπαθείας όπως, μέσω της υπό τον αντισυνταγματάρχην κ. Μελάν μυστικής οργανώσεως, διασώσουν αυτούς αλλ΄ ότι αι προσπαθειαί των απέβησαν άκαρποι. Ωσαύτως κατελόγισεν ευθύνας εις τον Βασιλόπουλον διά την επανακολουθήσασαν σύλληψιν ετέρων 7 Άγγλων εις Κερατέαν παρά τας αντιδράσεις εις τας προσπαθείας διασώσεως αυτών εκ μέρους του συγκατηγορούμενου του Γεωργακοπούλου. Γενικώς ο μάρτυς, εχαρακτήρισε τον Βασιλόπουλον ως στερούμενον σθένους και ψυχικής δυνάμεως εν αντιθέσει προς τον Γεωργακόπουλον, ο οποίος πολλάκις διεκινδύνευσε προσφέρων πολυτίμους υπηρεσίας υπέρ του συμμαχικού αγώνος. Όσον αφορά την δράσιν του κληρικού Συμεωνίδου εχαρακτήρισε ταύτην ως καθαρώς προδοτικήν.
      Κατά την απογευματινήν συνεδρίασιν εξητάσθη ο κ. Αλ. Μελάς, εξιστορήσας τα προηγηθέντα της συλλήψεως της πρώτης ομάδος των Άγγλων και τας ενεργείας των προς διάσωσιν των ο αστυνόμος κ. Χαραλαμπίδης βεβαιώσας ότι οι αστυνομικοί επρόφθασαν και εξηφάνισαν πολύτιμα διά τους Γερμανού στοιχεία, τα οποία ανεύρον επί των συλληφθέντων Άγγλων και Κυπρίων στρατιωτών και εν συνεχεία ο αστυνομικός διευθυντής κ. Τσαγκλής, όστις διά με τον Βασιλόπουλον απέκλεισε ρητώς το ενδεχόμενον της ενσυνειδήτου προδοσίας αποδώσας εις αυτόν απερισκεψίαν και γερμανοφοβίαν διά δε τον Γεωργακόπουλον είπεν ότι προσέφερε πολυτίμους εθνικάς υπηρεσίας.
      Εξητάσθησαν ακολούθως οι μάρτυρες ενωματάρχης κ. Μπρούσαλης ο αντισυνταγματάρχης Χωροφυλακής κ. Τσίτουρας και ο αστυνομικός διευθυντής Β΄ κ. Μπίτσιος, οίτινες παρέσχον ωρισμένας διευκρινίσεις επί των δύο περιστατικών της συλλήψεως των αγγλικών ομάδων.
     Ο μάρτυς Αλέκος Θεοφανίδης αστυνομικός διευθυντής Α΄εξεταζόμενος σχετικώς, κατέθεσεν ότι ευθύς μετά την απόδρασιν του εις Αίγυπτον ο κατηγορούμενος Βασιλόπουλος ο Τσολάκογλου και ο νύν διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών κ. Εβερτ, εγένοντο υπαίτιοι της διώξεως και του εκτοπισμού της οικογενείας του και της παραδόσεως αυτής εις χείρας της Γκεσταπό. Αναφερόμενος εις τας προστριβάς του με τον Βασιλόπουλον, κατέθεσεν ότι αυταί εξεδηλώθησαν αφ΄ ής ούτος ενεφανίσθη επιδεικτικώς εις συγκέντρωσιν αξιωματικών φέρων χρυσά κουμπιά με τον αγκυλωτόν σταυρόν και εξεδήλωσε τας θεωρίας του περί της γερμανικής ισχύος και του παγγερμανισμού.
          Η δίκη διακοπείσα αργά την νύκτα, θα επαναληφθή την 9ην πρωϊνήν σήμερον.

(83). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1945

NEAI  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΑΜΠΟΥ
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗΝ ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗ ΕΙΣ ΕΙΡΚΤΗΝ 7 ΕΤΩΝ

    Κατά την χθεσινήν πρωϊνήν συνεδρίασιν του δικαστηρίου του ασχολουμένου με την υπόθεσιν του διοικητού της Ειδικής Ασφαλείας και των συνεργατών του εξητάσθησαν οι μάρτυρες Λούλα Μιχαηλόγλου, Λούλα Ιωαννίδου και η χήρα Παρλαμά, αι οποίαι κατέθεσαν διά μακρών τα της συλλήψεως των μελών της ομάδος Ιωαννίδου.
Κατά την απογευματινήν συνεδρίασιν εξητάσθη ο μάρτυς Χωραφάς έφορος αρχαιοτήτων ο οποίος εκθέτει διά μακρών τα της συλλήψεως και τυφεκισμού του αδερφού του και της νύμφης του. Την σύλληψιν ενήργησαν όργανα της ειδικής Ασφαλείας την 27 Ιανουαρίου 1944. Ο αδερφός του εκακοποιήθη μέχρι σημείου παραμορφώσεως. Εν συνεχεία τονίζει τα των ενεργειών του πλησίον του Ταβουλάρη και Δρακόπουλου εκ των οποίων ο δεύτερος μόλις ήκουσε τα της συλλήψεως του ζεύγους υπό της Ειδικής Ασφαλείας είπε χαρακτηριστικώς ότι δεν ηδύνατο να επέμβη εις την Ειδικήν Ασφαλείας , διότι ο Λάμπου είναι ο Χίτλερ και Μητρόπουλος Σίμανα. Περαιτέρω λέγει ότι έχει την πεποίθησιν ότι οι ιθύνοντες τα της Ειδικής Ασφαλείας ήσαν ενσυνείδητα όργανα των Γερμανών παραδίδοντες εις αυτούς απ΄ αμοιβή ανθρώπους εργαζομένους πατριωτικώς. Ο Λάμπου συγκεκριμένως δεν ήκουεν ούτε τον υπουργόν, απόδειξις δε τούτου ήτο παρά το σημείωμα του Ταβουλάρη να απολυθή ο αδερφός μου και η συζυγός του ο Λάμπου τους παρέδωσε διά να εκτελεσθούν αργότερον εις Καισιαριανήν.
Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυς κ. Δελμούζος όστις, ως μέλος της οργανώσεως κατασκοπείας "Απόλλων",αφηγείται, τα της δράσεως της οργανώσεως και χαρακτηρίζει τους ιθύνοντας της Ειδικής Ασφαλείας ως ενσυνείδητα όργανα των Γερμανών, εν αντιθέσει προς την Γενικήν Ασφάλειαν, η οποία απηλευθέρωσε πολλάκις συλληφθέντας σαμποτέρ και πράκτορας και αναφέρει συγκεκριμένως την φυγάδευσιν του εκ Μέσης Ανατολής αφιχθέντος εις Αθήνας Τάκη Προβατοπούλου. Με κατηγορηματικότητα τονίζει ότι εχρηματίζοντο από τους Γερμανούς αναλόγως των όσων πατριωτών παρέδιδον. Εν συμπεράσματι τονίζει ότι η Ειδική Ασφάλεια εξηρτήθη από τον Σίμανα των Ες –Ες. Περί Κουρεμπανά διευκρινίζει ότι, κατά πληροφορίας του εξέδιδε ταυτότητος πλαστάς υπέρ πατριωτών.
Μετ΄ ολιγόλεπτον διακοπήν καλείται ο μάρτυς Ιω. Κατσογεωργίου, αδερφός του συλληφθέντος και εκτελεσθέντος με την ομάδα Ιωαννίδου, ο οποίος αφηγείται τα της συλλήψεως του αδερφού του εις την οικίαν Ιωαννίδου. Τονίζει ότι όταν μετέβη να ιδή τον αδερφόν του τον απέπεμψαν. Περαιτέρω περιγράφει τα της μεταγωγής των της ομάδος Ιωαννίδου υπό των Γερμανών εις τας φυλακάς «Αβέρωφ». Καταθέτει επιβαρυντικά διά τους Λάμπου και Πουλήν. Η αφήγησις του μάρτυρος είναι παραστατικωτάτη, όσον αφορά την μεταγωγήν εκ των φυλακών υπό των Ες-Ες και τον τυφεκισμόν.
Εξετάζεται κατόπιν ο μάρτυς Γεωρ. Καζακόπουλος ο μόνος επιζών εκ των συλληφθέντων της ομάδος Ιωαννίδου. Αφηγείται τα της οργανώσεως «Απόλλων» και της συλλήψεώς του εντός του γραφείου του υπό των Γερμανών. Κατά την έξοδον εκ του γραφείου υπό συνοδείαν αντίκρυσε τον εκ των κατηγορουμένων Πουλήν με δύο όργανα της Ειδiκής Ασφαλείας οι οποίοι ενήργησαν αμέσως αυστηράν έρευναν εις το γραφείον του, Κατόπιν τον μετήγαγον μαζύ με τους δύο βοηθούς του εις την υπηρεσίαν G.F.P. Περιγράφει την εξαντλητική ανάκρισιν υπό των Ές – Ές  επί 45ήμερον.
Εξετάζεται μετά ταύτα η μάρτυς Μαρία Λεοντονανάκου, χήρα του εκτελεσθέντος μετά της Ομάδος Ιωαννίδου και η συνεδρίασις διακόπτεται διά σήμερον την πρωϊαν.

Η ΔΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εις το Α΄Ειδικόν Δικαστήριον των δοσιλόγων συνεχίσθη καθ΄ όλην την χθεσινήν ημέραν η δίκη των Ι. Βασιλοπούλου, αρχηγού της Αστυνομίας επί Κατοχής, Παντ. Γεωργακοπούλου αστυνόμου της Γενικής Ασφαλείας και του ερήμην δικαζομένου αρχιμανδρίτου Ευγενίου Συμεωνίδη πράκτορος και καταδότου των Γερμανών, όστις φέρεται ως τυφεκισθείς εις Χαϊδάριον χωρίς να έχη βεβαιωθή τούτο επισήμως.
Κατά την πρωϊνήν διαδικασίαν εξητάσθησαν οι μάρτυρες υπερασπίσεως του Βασιλοπούλου κ.κ. Π. Σωτηρόπουλος, δικηγόρος, και Γερ. Λιαομμάτης αστυνομικός διευθυντής , καταθέσαντες υπέρ του κατηγορουμένου και εξηστορήσαντες τας δυσχερείας υπό τας οποίας ευρίσκετο εις την ανάγκην να εκδίδη διαταγάς, αίτινες κατά πλειονότητα ουδέποτε εξετελέσθησαν κατ΄ ουσίαν. Εν συνεχεία εξητάσθη ο νύν διοικητής της Γενικής Ασφαλείας κ. Θ. Ρακιντζής, μάρτυς υπερασπίσεως του Γεωργακοπούλου, όστις εξιστορών πλείστας περιπτώσεις επικινδύνων και πατριωτικών ενεργειών του δικαζομένου, ανέφερεν ότι όταν ανετινάχθη το επί της οδού πατησίων κτίριον της ΕΣΠΟ από την εθνικήν οργάνωσιν του αειμνήστου Περρίκου «ΠΕΑΝ», αι ανακρίσεις ανετέθησαν εις τον Γεωργακόπουλον, ως τον μόνον ικανόν να αντιμετωπίση την μήνιν των Γερμανών. Πράγματι ούτος κατά τον μάρτυρ, παρεπλάνησε τους Γερμανούς και ούτω απεσοβήθησαν αι εις αντίποινα αντικείμεναι αθρόαι εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών. Παρομοία προσετέθη από τον μάρτυρα, ήτο η δράσις του Γεωργακοπούλου κατά την περίπτωσιν του εμπρησμού των τροχιοδρομικών οχημάτων της Καλλιθέας.
Ο μάρτυς Γ. Λίναρης, αστυνόμος εχαρακτήρισε τον Γεωργακόπουλον ως πρότυπον τιμίου πατριώτου και γενναίου αξιωματικού αλλά του κατελόγισεν έλλειψιν πρωτοβουλίας, εις τούτο δε απέδωκε την διαστακτικότητά του όπως δι΄ αποφασιστικών μέτρων αποσοβήση την σύλληψιν των 6 Άγγλων στρατιωτών.
Υπό το αυτό πνεύμα κατέθεσαν υπέρ του Γεωργακοπούλου οι αστυνόμοι κ.κ. Π. Μπαρδόπουλος, Αρ. Παπαδόπουλος και Αλκ. Σταματόπουλος, αναφέροντες πλείστας ριψοκινδύνους πράξεις του Γεωργακοπούλου διά την διάσωσιν Ελλήνων πατριωτών, ξένων στρατιωτικών και ιδιωτών και αρκετών κομμουνιστών την σύλληψίν των οποίων είχαν ζητήσει οι Γερμανοί.
Περατωθείσης εις το σημείον αυτό της αποδεικτικής διαδικασίας εκλήθη εις απολογίαν ο Γεωργακόπουλος, εξιστορήσας ξηρά και συντόμως την καθόλου δράσιν του.
Ακολούθως απελογήθη διά μακρών ο Ι. Βασιλόπουλος, όστις εξιστορών την όλην πολιτείαν του ισχυρίσθη ότι ουδέποτε εγένετο επιλήσμων των εθνικών υποχρεώσεων, παρά τας δεινάς συνθήκας υπό τας οποίας ήτο υποχρεωμένος να ασκή την εξουσίαν ως αρχηγός της Αστυνομίας.
Εν συνεχεία αντέκρουσεν αναλυτικώς τας εναντίον του κατηγορίας, τας οποίας εχαρακτήρισεν ως συκοφαντικάς και σκηνοθετηθείσας.
Μετά τας απολογίας των κατηγορουμένων ηγόρευσεν ο εισαγγελεύς-επίτροπος κ. Δημητρόπουλος, ο οποίος αφού εστιγμάτισε και εκαυτηρίασε την θλιβεράν περίπτωσιν της συλλήψεως και παραδόσεως Άγγλων στρατιωτικών εις τους Γερμανούς από Έλληνας αστυνομικούς, κατελόγισεν ανοχήν εις τους κατηγορουμένους και εζήτησε την κατά τα προβλεπόμενα άρθρα τιμωρίαν αυτών.
Εν συνεχεία ηγόρευσαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων μεθ΄ ό δε το δικαστήριον απεσύρθη εις σύσκεψιν.

ΑΙ  ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣΑΙ  ΠΟΙΝΑΙ
Το δικαστήριον διά της αποφάσεως του κηρύξαν ενόχους τους κατηγορουμένους διά την σύλληψιν και παράδοσιν των Άγγλων στρατιωτικών κατεδίκασε τον Καλόγηρον της Κερατέας Συμεωνίδην, διά τον οποίον το δικαστήριον δεν εδέχθη ως επισημοποιηθέντα τον θάνατον του (φέρεται ούτος ως εκτελεσθείς υπό των Γερμανών) εις την εσχάτην των ποινών τον κ. Ι Βασιλόπουλον εις ειρκτήν 7 ετών και τον αστυνόμον Π. Γεωργακόπουλον δια τον οποίον εδέχθη μετρίαν σύγχισιν, εις φυλάκισιν 2 ετών. Ο τελευταίος σημειοτέον ενώ ηδύναντο να εξαιρεθή της κατηγορίας, διότι η διώξις εναντίον του έγινε μετά την παραγραφήν, είχε δεχθή να δικασθή μη επικαλεσθείς το ανωτέρω ευεργέτημα, βέβαιος ότι θα ηθωώνετο, διότι είχε σημειώσει κατά την κατοχήν πλουσιωτάτην πατριωτικήν δράσιν.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ ΝΕΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ Ε.Λ.Α.Σ.
Κατά τηλεγράφημα εκ Κοζάνης του διοικητού Χωροφυλακής προς το υπουργείον Εσωτερικών, την 12ην  τρέχοντος απόσπασμα Σερβίων εξακολουθεί τας έρευνας του προς ανεύρεσιν όπλων, ανεκάλυψε και κατέσχεν εις τα χωρία πολύμυλος, Κρανίδια τα κάτωθι πολεμικά είδη:
1 οπλοπολυβόλον, 13 όπλα, εξ ών 3 γερμανικά, 6 ελληνικά, 4 ιταλικά, 4 περίστροφα, 1 κιβώτιον πυρομαχικών, 7 χειροβομβίδας, 84 φυσίγγια, 2 δεσμίδας φυσιγγίων πιστολίου, 2 ξιφολόγχας, διάφορα παλαιά έγγραφα βουλγαρικά και ρωσικά, έν ωρολόγιον-μετρητής αυτοκινήτου, μιάν μηχανήν ηλεκτρικού ρεύματος με τα τελευταία προερχόμενα εκ λεηλασίας των ελασιτών.
Επίσης την 13ην τρέχοντος υπό του σταθμάρχου Λειβαδερού ανευρέθησαν εντός κρύπτης εις την θέσιν Μεγάλος Λάκκος της περιφερείας Μεταξά Σαρανταπόρου 57 όπλα, εκ των οποίων 6 αγγλικής προελεύσεως, τα δε υπόλοιπα ιταλικής, αποκρυβέντα επιμελώς υπό των ελασιτών μετά την συμφωνίαν της Βάρκιζας.

(84). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1945

ΝΕΑ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑ  ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
ΕΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΔΙΑ ΣΦΑΙΡΩΝ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟΥ ΔΥΟ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
        Θρασυτάτη και εκ των προτέρων ωργανωμένη επίθεσις κομμουνιστών εναντίον εθνικοφρόνων πολιτών έλαβε χώραν χθές εις τον Πειραιά υπό τας ακολούθους συνθήκας:
      Περί την 5ην απογευματινήν 12 αυτοκίνητα φέροντα 400 εργάτας από το Χασάνι, επέστρεφον εις Πειραιά. Παρά την γέφυραν Κουμαντάρου ίστατο ένας εργάτης όστις έρριψεν επί ενός αυτοκινήτου ένα κουτί με φούμο. Τότε οι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου κατήλθον και εισώρμησαν εις την οικίαν του εθνικόφρονος πολίτου Θεοδώρου Θωμοπούλου, επί της οδού Ηπείρου και Αλμυρίδος. Οι επιτεθέντες εκακοποίησαν τους ενοίκους, κατέστρεψαν δε τα ένοπλα και διάφορα σκεύη. Εν συνεχεία μετέβησαν εις το καφενείον Θωμοπούλου γνωστόν κέντρον των εθνικοφρόνων πολιτών και ψάλλοντες την λαοκρατίαν, επετέθησαν κατά των θαμώνων, καταστρέφοντες και τα έπιπλα του κέντρου. Ειδοποιηθείσα κατέφθασεν αμέσως αστυνομική δύναμις ήτις εις την προσπάθειάν της να συλλάβη τους κακοποιούς εύρεν αντίστασιν εκ μέρους αυτών και ηναγκάσθη να πυροβολήση προς εκφοβισμόν. Επηκολούθησε συμπλοκή κατά την οποίαν ετραυματίσθησαν δύο αστυφύλακες ελαφρώς και δύο από τους επιτεθέντας.
       Η αστυνομική δύναμις κατόρθωσε να επιβάλη την τάξιν συλλαβούσα επ΄ αυτοφώρω 18 κακοποιούς.
     Ειδποιηθείς κατέφθασεν επί τόπου ο αστυνομικός Διευθυντής Πειραιώς κ. Βρανόπουλος και ο διοικητής του 8ου αστυνομικού τμήματος οίτινες επελήφθησαν ανακρίσεων. Εξ αυτών εξηκριβώθη ότι η επίθεσις είχεν οργανωθή υπό των κομμουνιστών οι οποίοι σκοπίμως είχαν τοποθετήσει επί της γεφύρας ένα οπαδόν των, όστις έρριψε το κουτί με το φούμο. Απόδειξις τούτου, κατά την ανακοίνωσιν της αστυνομίας, είνε και το γεγονός ότι οι επιτεθέντες κομμουνισταί ήσαν ωπλισμένοι με ξύλα, έφερον δε μεθ΄ αυτών και πολλούς κουβάδες με πέτρες πράγματα τά οποία δεν ηδύναντο να εξεύρουν εκεί προχείρως.
          Σημειωτέον ότι εκτός της οικίας του Θωμοπούλου επετέθησαν και κατ΄ άλλην παρακειμένης οικίας, όπου εκτός της καταστροφής των επίπλων εκακοποίησαν και τας εντός αυτής γυναίκας. Ως αποδεικνύεται, η επίθεσις θα εστρέφετο και εναντίον άλλων εθνικοφρόνων αν δεν επρολάμβανεν η αστυνομία να συλλάβη τους εγκληματίας κομμουνιστάς.
      Εκ των 18 συλληφθέντων εκρατήθησαν οι 8. Εναντίον αυτών θα απαγγελθούν κατηγορίαι επί φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επί κλοπή, επί διαταράξει της κοινής ησυχίας επί αντιστάσει κατά της αρχής, καθώς και διά προμελετημένα τραύματα.
    Κατά την συμπλοκήν οι κομμουνισταί έκαμαν χρήσιν περιστρόφων, ετραυμάτισαν δε τους αστυφύλακας Στυλ. Αβραάμ και Π. Κυριακογιάννην.

          (85). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1945

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ  ΟΙ  ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ  ΤΗΣ  ΛΑΜΙΑΣ
Υπό του Α΄ Διαρκούς Στρατοδικείου εξεδόθη χθές η απόφασις διά τους κομμουνιστάς της Λαμίας, δι΄ ής επεβλήθη εις τους Σκούραν και Στεργιόπουλον 4ετής φυλάκισις, 30 χιλ. χρηματική ποινή και στέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων, εις τον Καραμιχάλην 3ετής φυλάκισις και εις την Κωστάκη διετής φυλάκισις και στέρησις των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Δημητριάδης απηλλάγη λόγω αμφιβολιών.

Η ΔΙΚΗ  ΤΟΥ ΛΑΜΠΟΥ
Συνεχίσθη χθές την πρωϊαν η δίκη των οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας. Πρώτος εξετάσθη ο μάρτυς Ε. Αποστόλου καταθέσας ότι η αδερφή του Ηλέκτρα συνελήφθη υπό της ομάδος Παρθενίου και ωδηγηθείσα εις το «Κρυστάλ» εβασανίσθη ανάνδρως και εξετελέσθη την ιδίαν ημέραν της συλλήψεώς της. Ο μάρτυς Πρωϊμάκης καταθέτει ότι συνελήφθη και απηλευθερώθη μετά δεκαπενθήμερον αφού κατέλαβε 50 χρυσάς λίρας ο αδερφός του αξιωματικός της χωροφυλακής. Εν συνεχεία εξετάζονται οι Μ. Αξιώτη, Ν. Αλεξίου, Γ. Ρέππας, Σ. Πολυκράτης, Ελένη Χονδροπούλου και Μελπομένη Τριανταφυλλίδη καταθέτοντες διάφορα επιβαρυντικά και η δίκη διεκόπη διά την πρωϊαν της αύριον Δευτέρας.

(86). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  1945

ΚΑΤΕΔΙΚΑΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ ΟΙ ΛΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣ
ΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙΣΑΙ ΠΟΙΝΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ
          Την 3ην μ.μ. συνεχίσθη η δίκη των κατά την κατοχήν διοερσθέν των εις την Ειδικήν Ασφάλειαν. Το ειδικόν δικαστήριον εξέδωκε την απόφασίν του διά της οποίας καταδικάζονται:
      Αλέξ. Λάμπου: 1) Εις θάνατον διότι κατέχων δημοσίαν θέσιν εγένετο συνειδητόν όργανον του εχθρού. 2) Εις θάνατον διά την κατάδοσιν εις τον εχθρόν του Ιωαννίδη κλπ. 3)  Εις τον 15 ετών πρόσκαιρα δεσμά διά την κατάδοσιν του Ταμπουράκη και του Ματσουκά. 4) Ισόβια δεσμά διά την κατάδοσιν εις τον εχθρόν του Μ. Αρχιεπισκόπου. 5) Πρόσκαιρα δεσμά 16 ετών διά την κατάδοσιν 12 πολιτών. 6) Ισόβια δεσμά δια την κατάδοσιν 3 Λαμιέων. 7) Ισόβια δεσμά διά την κατάδοσιν του ζεύγους Χωραφά. 8) Εις θάνατον ως ηθικός αυτουργός διά την εκτέλεσιν των 16 πολιτών εις την Σχολήν Χωροφυλακής. 9) Πρόσκαιρα δεσμά 20 ετών διά την απόπειραν φόνου του Αναγνωστοπούλου. 10) Ισόβια δεσμά διά συνεργείαν εις φόνον των Απ. Λεβέντη και Κότσιρα. Απάσας τας ανωτέρω επιβληθείσας ποινάς συγχωνεύει εις την πρώτην άνευ επιτάσεως.
   Εμμ. Πουλής: 1) Εις θάνατον διότι κατέχων δημοσίαν θέσιν εγένετο συνειδητόν όργανον του εχθρού. 2) Εις ισόβια δεσμά διά την κατάδοσιν της ομάδος Ιωαννίδη. Την δευτέραν ποινήν συγχονεύει εις την πρώτην.
       Αλεξ. Φλώρος: 1) Εις 18 ετών πρόσκαιρα δεσμά διά την ανάληψιν υπηρεσίας παρά ταις αρχαίς Κατοχής, 2) 15 ετών πρόσκαιρα δεσμά επί συνεργεία εις την κατάδοσιν της ομάδος της ομάδος Ιωαννίδη. Την δευτέραν συγχονεύει εις την πρώτην και καταδικάζει αυτόν εις 20 ετών πρόσκαιρα δεσμά.
       Θωμάς Μπουρτζάλας: Εις ισόβια δεσμά διά την ανάληψιν υπηρεσίας παρά ταις αρχαίς κατοχής.
        Αθαν. Μαντάς: Εις ισόβια δεσμά διά την αυτήν αιτίαν.
       Κ. Μιχαλέας: 1) Εις 20 ετών πρόσκαιρα δεσμά διά συνεργείαν εις φόνον των 16 πολιτών εις Σχολήν Χωροφυλακής, 2) Εις 15 ετών πρόσκαιρα δεσμά διά την απόπειραν φόνου του Αναγνωστοπούλου. Την δευτέραν ποινήν συγχωνεύει εις την πρώτην.
     Ευσέβιος Παρθενίου: Εις ισόβια δεσμά διά συνεργείαν εις φόνον των Λεβέντη και Κότσιρα.
        Α. Βλαχόπουλος: Εις 2 ετών φυλάκισιν και ισοβίαν στέρησιν των πολιτικών δικαιομάτων του επί εθνική αναξιότητι.
          Κ. Ρουμπαούνης: Εις ενός έτους φυλάκισιν επί εθνική αναξιότητι.
   Οι Δ. Κουρεμπανάς, Θρας. Παπασακελλαρίου, Βασ. Τσάτσος Ιω. Πρινόπουλος, Ευαγγ. Χανιώτης, Σωτ. Δεστούνης, Γ. Καστάνης, Ι. Βελισσαρόπουλος, Δ. Καραγιάννης και Δ. Μητρόπουλος απηλλάγησαν.
          Την κατά του Γ. Μαντά κατηγορίαν θεωρεί απεσβεσμένην λόγω θανάτου. Αι υποθέσεις των Α. Κωσταρά, Ι. Μόρφη, Ηλ. Σκαμπαρδώνη και Φ. Βλαχονικολού εχωρίσθησαν διά να δικασθούν ιδιαιτέρως.

          ΘΑ  ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΗ  Η  ΔΙΚΗ;
       Υπήρχε χθές η πληροφορία ότι η κυβέρνησι θα ζητήση την μελέτην των πρακτικών της δίκης των οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας, διότι ως ελέγετο θα ζητήση την επανάληψιν της δίκης διά τους μη καταδικασθέντας εις την εσχάτην των ποινών κατηγορουμένους εάν εκ της μελέτης της δικογραφίας προκύψουν στοιχεία επιβάλλοντα την τοιαύτην επανάληψιν της δίκης. 

(87). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1945

H ΧΘΕΣΙΝΗ  ΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ  ΔΙΚΗΣ  ΤΟΥ  Ν.  ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ
      Συνεχισθείσης χθές της δίκης του αστυνομικού διευθυντού Νικ. Μπουραντά εξητάσθη κατά την πρωϊνήν συνεδρίασιν ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών κ. Αγγ. Έβερτ, ο οποίος λέγει ότι ο κατηγορούμενος υπηρέτει εις το μηχονοκίνητον τμήμα της Αστυνομίας από το 1939. Με την είσοδον των Γερμανών το Τμήμα τούτο, το οποίον προσέφερε μεγάλας υπηρεσίας διά την τήρησιν της τάξεως και της ασφαλείας αφωπλίσθη. Ο κατηγορούμενος, λέγει ο κ. Έβερτ, λόγω της εντιμότητός του ετοποθετήθη υπ΄ εμού εις την επιμελητείαν του Σώματος, καίτοι η θέσις αυτή δεν ήτο ανάλογος με την ικανότητά του και παρά την αντίδρασιν του αρχηγού Βασιλοπούλου. Συνεπώς σφάλλει το κατηγορητήριον όταν λέγη ότι ο κατηγορούμενος από της εισόδου των γερμανών ετέθη εις την υπηρεσίαν των Γερμανών. Τον Σεμπτέμβριον 1943 η τότε Κυβέρνησις εζήτησε και επανεξωπλίσθη το μηχανοκίνητον Τμήμα της Αστυνομίας διότι εσημειούντο διαρπαγαί των κομμουνιστών, οι οποίοι ήρχησαν προκαλούντες αδικαιολόγυτον θόρυβον εναντίον του Μπουραντά. Τότε ο μέρτυς εμεσολάβησε διά να αρθή η παρεξήγησις και οι ηγέται του ΕΑΜ εφάνησαν πεισθέντες, ότι ο Μπουραντάς δεν ήτο όργανον του κατακτητού. Είμαι υποχρεωμένος να βεβαιώσω, τονίζει ι μάρτυς, ότι ο Μπουραμπάς ουδέποτε υπήρξεν όργανον του κατακτητού και γερμανόφιλος και δεν έδρασεν αντεθνικώς, ως η συγκεκριμένη περίπτωσις του πράκτορος των Συμμάχων Προβατοπούλου. Εις το μπλόκο της Κοκκινιάς, το μηχανοκίνητον έπαιξεν εντελώς δευτερεύοντα ρόλον, τούτο δε δεν είχε κρατητήρια, βιβλίον κρατουμένων και ουδείς εκακοποιήθη εν αυτώ. Αι συλλήψεις έφθασαν μέχρι των Γερμανών λόγω του δημιουργούμενου θορύβου. Αι σχέσεις μου, λέγει ο μάρτυς, μετά του Μπουραντά, δεν είνε αγαθαί, αλλ΄ οφείλω να είπω την αλήθειαν.

          ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ
          Κατά την απογευματινήν συνεδρίασιν εξητάθησαν οι μάρτυρες κατηγορίας Β. Μαρκιζέλης, Μ. Γλέτζος και Κ. Τριανταφυλλάκος και οι μάρτυρες υπερασπίσεως Δ. Παπαϊωάννου, Νικ. Ρούτσης ιερεύς, όστις συνελήφθη υπό των Γερμανών και διεσώθη υπό του Μπουραντά, Δημ. Προβατόπουλος, ομοίως διασωθείς από τον Μπουραντάν και Αθ. Μεργούπης. Εις το σημείον αυτό εδημιουργήθη επεισόδιον. Ο μάρτυς, ανέφερεν ότι ο Μπουραντάς, ο οποίος ηλευθέρωσε τον υιόν του, συλληφθέντα, τον παρετήρησε τότε ότι «δεν μπορούν οι πατέρες να διοικήσουν τα παιδιά των». Εις το σημείον αυτό συνήγορος της πολιτικής αγωγής εγείρεται και λέγει: «Αυτή είναι η νέα μας γενιά». Το ακροατήριον θορυβείται και διάφοροι νεαροί κομμουνισταί διαμαρτύρονται κατά της αστυνομίας ως παρεμποδιζούσης την είσοδον των εις το δικαστήριον. Μετά τινα διακοπήν εξετάζονται οι μάρτυρες Γ. Αγγελίδης, όστις διαψεύδει την κατάθεσιν του γυναικαδέλφου του Λιναρδάτου, μάρτυρος κατηγορίας και Π. Στασινόπουλος, υπαστυνόμος, όστις αναφέρει πως επυροβολήθησαν οι αστυνομικοί εις την οδόν Ιπποκράτους και ακολούθως τους ωδήγησεν είς υπολοχαγός διά την σύλληψιν του πυροβολήσαντος Μπακοπούλου. Ούτος είναι, λέγει, άγνωστον πως περιήλθεν εις χείρας των Γερμανών. Η συνεδρίασις ακολούθως διεκόπη διά σήμερον την πρωϊαν διά να εξετασθή ο κληθείς μάρτυς αστυνομικός κ. Αρχιμανδρίτης, διά τον οποίον η πολιτική αγωγή έφερεν αντίρρησιν, διότι δήθεν παρίστατο εντός της αιθούσης, πράγμα το οποίον αποκρούει το δικαστήριον.

(88). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1945

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ  ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕΝ ΕΙΣ ΟΛΗΝ  ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ
ΤΟ ΚΥΜΑ  ΤΗΣ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ  ΤΗΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ  ΣΦΑΓΕΩΝ
Υπό την απροκάλυπτον ανοχήν και προστασίαν της λεγόμενης «κυβερνήσεως» του δημοκρατικού κέντρου αναπτύσσεται ήδη εντονώτερον ή έκνομος κομμουνιστική δράσις, δίδουσα ενωτερίτερον, κάθε απαισιοδόξου προελέψεως τον  της κρατικής αποσυνθέσεως και της κοινωνικής εξαθρώσεως.
Με σύστημα και μεθοδικότητα οι κομμουνισταί εξαπολύουν καθημερινώς αλλεπάλληλα κύματα τρομοκρατίας με αντικειμενικόν σκοπόν να προετοιμάσουν το έδαφος διά νέαν εθνικήν και κοινωνικήν δοκιμασίαν. Προς τούτοις επεξέτεινον ακόμη ευρύτερον τον κύκλον της δράσεώς των τόσον εντός όσον και εκτός των ορίων της χώρας, υπό την έγκρισιν πάντοτε των συμμάχων και συναγωνιστών του «δημοκρατικού κέντρου». Μεταξύ των άλλων εγνώσθη χθές ότι κατόπιν διαταγής του «υπουργού» των εξωτερικών κ. Ι. Σοφιανοπούλου, ήρχησεν η χορήγησις διαβατηρίων εις μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλους σημαίνοντας κομμουνιστάς οι οποίοι θα μεταβούν εις Γαλλίαν διά να αναπτύξουν τα εθνικά των κηρύγματα ομού με τους ομοϊδεάτας των "αδερφούς" Βουλγάρους και Αλβανούς. Ας σημειωθή ότι η Κυβέρνησις Κανελλοπούλου, προς την οποίαν είχεν υποβληθή η σχετική αίτησις των κομμουνιστών ηρνήθη ασυζητητί να εγκρίνη ταύτην διά λόγους καθαρώς εθνικούς.
Εν τω μεταξύ εις την πρωτεύουσαν, παρά τας διαβεβαιώσεις και απειλάς του «υπουργού» κ. Μερκούρη, οι κομμουνισταί συνεχίζουν αδιακόπως την τρομοκρατικήν δράσιν των. Ούτω εις τον συνοικισμόν Σαφραμπόλεως εκατόν κομμουνισταί αμφοτέρων των φύλων συνεκρότησαν διαδήλωσιν, ψάλλοντες διάφορα επαναστατικά άσματα και απειλούντες ταυτοχρόνως πάντα διερχόμενον εθνικόφρονα πολίτην. Οι διαδηλωταί εκακοποίησαν τον υπενωμοτάρχην Μπακήν. Δύναμις χωροφυλακής, επεμβάσα, διέλυσε τους ταραξίας. Δι΄ εκφοβιστικών πυροβολισμών. Οι αναρχικοί όμως, ανασυγκροτηθέντες, επανέλαβον τας θορυβώδεις εκδηλώσεις των, υβρίζοντες και απειλούντες κάθε εθνικόφρονα πολίτην. Κατόπιν ενυσχύσεως της δυνάμεως του σταθμού Σαφραμπόλεως υπό του σταθμού χωροφυλακής Νέας Ιωνίας, κατωρθώθη η διάλυσις της κομμουνιστικής διαδηλώσεως , ή οποία επί ώρας διετάραξε την τάξιν.
Εκ των πρωταιτίων συνελήφθησαν τέσσαρες πρωτουργοί των ταραχών και καταζητούνται έτεροι τέσσαρες.

ΑΛΛΑ  ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Άλλοι κομμουνισταί ενεδρεύοντες εις την οδόν Πανόρμου επυροβόλησαν ανεπιτυχώς εναντίον του Α. Βαφειάδη, διότι ανήκεν εις εθνικήν οργάνωσιν.
«Ήρωες» ωσαύτως του ΚΚΚΕ συνέλαβον την Μαρίαν Μουλαβασίλη, σύζυγον αστυνομικού και την ηπείλησαν ότι θα την φονεύσουν διότι ο σύζυγός της είνε εθνικόφρων.
Εις τον συνοικισμόν του Γκύζη, συνεπεία προκλήσεων, ύβρεων και απειλών εκ μέρους των κομμουνιστών συνήφθη συμπλοκή μεταξύ αυτών και των εθνικοφρόνων, κατά την οποίαν ετραυματίσθησαν οι Η. Λιβιεράτος και Π. Παπαγιωτόπουλος. Μετά το επεισόδιον αυτό συνέρρυσαν εις την συνοικίαν άλλοι κομμουνισταί από το Παγκράτι και την Καισαριανήν, οι οποίοι συνενωθέντες μετά των πρώτων επεχείρησαν τρομοκρατικήν επίδειξιν, απειλούντες κατά το υπόδειγμα του παρελθόντος Δεκεμβρίου να καταλύσουν τας αρχάς και να τιμωρήσουν, ως αυτοί ξέρουν, την «μαύρην αντίδρασιν». Προς αποκατάστασιν της τάξεως κατέφθασεν επί τόπου μηχανοκίνητος αστυνομική δύναμις.
Εις την οδόν Αγκώνος άλλοι κομμουνισταί προέβησαν εις ύβρεις και απηλάς εναντίον εθνικοφρόνων πολιτών. Επηκολούθησε συμπλοκή, κατά την οποίαν εξυλοκοπήθησαν αγρίως οι πρωταίτιοι της επιθέσεως.

ΕΙΣ  ΤΗΝ  ΥΠΑΙΘΡΟΝ
Τηλεγραφούν εκ Πολυγύρου προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, ότι ισχυρά ομάς ενόπλων κομμουνιστών επετέθη κατά περιπόλου εκ τριών χωροφυλάκων του σταθμού Ομηλίας και κατώρθωσε να αφοπλίση ένα εξ αυτών. Δύναμις χωροφυλακής ετέθη προς καταδίωξιν της αναρχικής συμμορίας.
Άλλο τηλεγράφημα εκ Σπάρτης αναφέρει ότι, μεταξύ της περιοχής Αραχώβης και Βρεσθέντων, συνελήφθησαν ο φυγοδικών αρχηγός ενόπλου συμμορίας Παρασκευάς Λεβεντάκης, ταγματάρχης του ΕΛΑΣ , διωκόμενος επί τη βάσει πολλαπλών ενταλμάτων διά φόνους και άλλα εγκλήματα, και ο συμμορίτης του Μανθαίος Δημητρίου, φυγοδικών επίσης, διά τους αυτούς λόγους.
ΠΑΤΡΑΙ, 27. (Του ανταποκριτού μας)- Πληροφορίαι ασφαλείς αναφέρουν, ότι εις την Αιτωλοακαρνανίαν, ευθύς με την κατάληψιν της αρχής υπό της κυβερνήσεως των εγκαθέτων και την συνεπεία τούτου ενθάρρυνσιν των κομμουνιστών, η κατάστασις απέβη κρίσιμος. Εις τας περιοχάς Βάλτου και Ξηρομέρου ενεφανίσθησαν και πάλιν, εαμοκομμουνισταί συμμορίαι, διαρπάζουσαι τα τρόφιμα της ΟΙΝΡΑ και τρομοκρατούσαι τον πληθυσμόν διά συλλήψεως ομήρων και συμπλοκών προς άνδρας της εθνοφυλακής. Η χωροφυλακή λόγω ανεπαρκείας των δυνάμεών της, ευρίσκεται εις αδυναμίαν ν΄ αποκαταστήση την τάξιν.

«ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ  ΔΙΚΗ  ΤΟΥΣ»
Οι κομμουνισταί εξ άλλου, Γ. Μπρέχας και Δ. Ζωϊτόπουλος εις τον συνοικισμόν Πυριτιδοποιείου ενήργουν δημοσία εράνους υπέρ του ΚΚΕ εκβιάζοντες και απειλούντες τους κατοίκους. Εις όσους ηρνούντο να συμμορφωθούν προς τας αξιώσεις των, οι κομμουνισταί τους προειδοποίουν ότι «σύντομα θα το μετανοιώσουν τώρα που η κυβέρνησις είνε δική τους».

Ο κ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ  ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ  ΜΕ  ΤΑ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ  ΟΡΓΙΑ
Εν συνεχεία υπεβλήθη εις τον κ.Μερκούρην η ερώτησις πως δικαιολογεί την κατά τας τελευταίας ημέρας παρατηρουμένην έντασιν της εαμοκομμουνιστικής δράσεως εις τους συνοικισμούς, εις τας επαρχίας, εις το Πανεπιστήμιον, εις τας φυλακάς, όπου μάλιστα εσημειώθησαν πολλαί αποδράσεις κρατουμένων και κινήσεις των κομμουνιστών προς απελευθέρωσιν των κρατουμένων. Ο κ. Μερκούρης έδωσε την ακόλουθον απάντησιν:
«Δε βαρυέσθε, αφήστε να γράφουν η αντιπολίτευσις μου αρέσει. Βλέπετε να απαντάω σε όσα γράφονται; Μου αρέσει μόνο να τα γλεντάω».


(89). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  1945

ΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΣ ΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ..ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΑΣ” ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
Ο κ. υπουργός της Παιδείας δι΄ εγκυκλίου του προς τας εκπαιδευτικάς αρχάς ορίζει ότι εκ των εκπαιδευτικών οι οποίοι ετέθησαν εις διαθεσιμότητα συνεπεία συμμετοχής των εις την στάσιν του Δεκεμβρίου, δικαιούνται να επανέλθουν εις τας θέσεις των εκείνοι των οποίων τα ονόματα δεν έχουν δημοσιευθή εισέτι εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ως γνωστόν , η ως άνω κατηγορία των κομμουνιστών εκπαιδευτικών είχε κανονικώς κριθή από τας συσταθείσας διά νόμου επιτροπάς, αι οποίαι, βάσει των συγκεντρωθέντων στοιχείων, έκριναν ότι ούτοι δέον να απομακρυθούν εκ των σχολείων, καθ΄ όσον τα αντεθνικά των κηρύγματα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους εκτροπών της νεολαίας εκ του προορισμού της.
Σημειωτέον ότι η ενέργεια αυτή του κ. Αθανασιάδη Νόβα είνε σκανδαλωδώς μεροληπτική υπέρ των κομμουνιστών εκπαιδευτικών και αντικανονική, διότι αι αποφάσεις των επιτροπών ως ορίζει ο νόμος, είναι υποχρεωτικαί διά τον υπουργόν. Αφ΄ ετέρου το ληφθέν μέτρον υπό του κ. υπουργού κρίνεται ως άστοχον, συνεπαγόμενον επικίνδυνον αναταραχήν εις την εκπαίδευσιν, καθόσον οι εκπαιδευτικοί ούτοι, λόγω της ενεργού αναμίξεώς των εις εγκλήματα και αντεθνικάς ενεργείας, δεν είνε δυνατόν να έχουν το επιβαλλάμενον κύρος απέναντι των μαθητών, πολλοί των οποίων θρηνούν την απώλειαν των γονέων των ή άλλων προσφιλών των προσώπων, ακριβώς εξ αφορμής των διδασκάλων των.
Η πρώτη αυτή εκδήλωσις των αντιλήψεων περί «ισοπολιτείας» της λεγόμενης δημοκρατικής κυβερνήσεως του κέντρου, έσχε τας αναποφεύκτους συνεπαίας αυτής ευθύς ως ήρχισεν εφαρμοζόμενον το μέτρον του επαναδιορισμού των αμνηστευθέντων ή μη παραπεμφθέντων δυνάμει των ευεργετικών διατάξεων της συμφωνίας της Βάρκιζας στασιαστών εκπαιδευτικών.
Ούτω οι μαθηταί του γυμνασίου Κορίνθου, πολλοί των οποίων απωρφανίσθησαν κατά την αντεθνικήν ανταρσίαν του Δεκεμβρίου, εξ αφορμής του επαναδιορισμού του γυμνασιάρχου Μπέτσου, ο οποίος κατά την κομμουνιστικήν στάσιν διωρίσθη «κόκκινος δήμαρχος», του οποίου ωρίσθη ως προϊστάμενος οπαδός των σφαγέων των και των συμπολιτών των.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ
Σύσσωμοι οι μαθηταί του Γυμνασίου Κορίνθου υπερβαίνοντες τους 500, απηύθυναν προς τον κ. υπουργόν της Παιδείας τηλεγραφικήν διαμαρτυρίαν, εις την οποίαν τονίζουν ότι πληροφορηθέντες μετά καταπλήξεως τον επαναδιορισμόν του Γυμνασιάρχου Μπέτσιου, η ενεργός ανάμιξις του οποίου εις την Δεκεμβριανήν στάσιν και αι κομμουνιστικαί του αρχαί είνε εις όλους γνωσταί θωρούν απαράδεκτον την παρουσίαν του εις την σχολήν, εφ.  όσον ως εκπαιδευτικός εγκατέλειψε τους μαθητάς του κατά τας ημέρας κατά τας οποίας η παρουσία του ήτο απαραίτητος διά να αναλάβη κομμουνιστικά αξιώματα και να μεταβληθή εις υμνητήν των σφαγέων του Ε.Λ.Α.Σ.*(* σ.σ. Γιάννης Μπέσιος, το σωστό  όνομά του. Υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης στην Κόρινθο.Διορίστηκε δήμαρχος Κορίνθου από το ΕΑΜ μετά την αποχώρηση των Γερμανών την 8/19/1944, μέχρι αρχές του 1945. Εξορίστηκε το 1947 σε Τρίκερι και Μακρόνησο και επέστρεψε από την εξορία στην Κόρινθο το 1949. Απεβίωσε στις 15-2-1964
Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ
ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΑΣ ΕΙΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο αρχηγός της Βρεταννικής αποστολής των σωμάτων Ασφαλείας κ. Ουίκαμ θα επισκεφθή σήμερον τον κ. Σοφούλην. Άς πληροφορούμεθα, κατά την συνεργασίαν ταύτην θα θιγή το ζήτημα των μελετωμένων υπό της κυβερνήσεως μεταβολών εις την αστυνομίαν και την χωροφυλακήν, αι οποίαι, πραγματοποιούμεναι, θα επιφέρουν πραγματικήν αναστάτωσιν και διάλυσιν των σωμάτων ασφαλείας. Κατά τας αυτάς πληροφορίας, το πολιτικόν γραφείον του κ. Σοφούλη και ο κ. Μερκούρης έχουν ζητήσει ήδη από το Αρχηγείον της Χωροφυλακής υπερσημαντικάς μεταβολάς αξιωματικών γνωστών δι΄ έντονον αντικομμουνιστικήν δράσιν. Αι επιδιωκόμεναι όμως υπό της κυβερνήσεως των εγκαθέτων μεταβολαί προσκρούουν εις τας σαφείς αντιρρήσεις των Άγγλων οι οποίοι δεν είνε διατεθειμένοι να εγκρίνουν μεταβολάς εις τας ενόπλους δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας.

(90). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΝ ΤΟ Κ.Κ.Ε. ΗΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΥ  ΕΡΓΟΥ  ΤΟΥ
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΙ ΑΝΑΔΡΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η Δράσις των κομμουνιστών και η θρασύτης των συνεχίζεται. Αι μαχητικαί των ομάδες αναθαρρήσασαι εκ της ατιμωρησίας αφ΄ ενός και της παροχής πάσης δυνατής διευκολύνσεως εκ μέρους των αρμοδίων δια την εφαρμογήν της «ισοπολιτείας» αφ΄ ετέρου εδημιούργησαν αποπνικτικήν ατμόσφαιραν δια τους εθνικόφρονας πολίτας, ομοιάζουσαν με την του παρελθόντος Δεκεμβρίου. Ούτω εκτός των επιθέσεων κατ΄ αστυνομικών οργάνων, εθνικοφρόνων πολιτών, απειλών και τρομοκρατίας έχει τεθή από το Κ.Κ.Ε. εις ενέργειαν και το προπαγανδιστικόν έργον, άπειρα δε έντυπα μοιράζονται καθημερινώς και συνθήματα ρίπτονται δια την εν καιρώ δράσιν. Μεταξύ άλλων, εκυκλοφόρησε χθές η κάτωθι προκήρυξις: «Μέσα στα εξοντωτικά για το λαό μας σχέδια του Κράτους των δοσιλόγων και των προδοτών, την πρώτη θέση έχει το ξεκλήρισμα των φυλακισμένων αγωνιστών μας και των θυμάτων του αγώνα. Σε εκατοντάδες ολόκληρες ανεβαίνει ο αριθμός των ηρωϊκών παιδιών των Ανατολικών συνοικιών που σήμερα σαπίζουν στις φυλακές του μεταδεκεμβριανού Κράτους. Όμως οι Ανατολικές μας συνοικίες με τον υπέροχο λαό τους θα σώσουν τα τιμημένα, τα ηρωϊκά παλληκάρια τους και τις οικογένειες εκείνων που δώσανε τα πάντα για τη "λευτεριά μας".

ΕΠΙΘΕΣΙΣ ΚΑΤ΄ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΟΣ
Προχθές το μεσονύκτιον ενώ ο αστυφύλαξ Β. Μεντογιάννης εισήρχετο εις την επί της οδού Επιμενίδου 7 οικίαν του, 3 άγνωστοι κομμουνισταί έρριψαν κατ΄ αυτού χειροβομβίδα η οποία δεν εξεράγη. Ο αστυφύλαξ κατεδίωξεν αμέσως τους δράστας τραπέντος εις φυγήν και επυροβόλησεν εναντίον των δια του περιστρόφου, αλλ΄ ανεπιτυχώς. Ο υποστάς την επίθεσιν αστυφύλαξ είναι εκείνος ο οποίος ανεκάλυψε και κατέσχε το κομμουνιστικόν αρχείον εις το οποίον ευρίσκοντο μεταξύ των άλλων και οι φωτογραφίαι τας οποίας από της χθές δημοσιεύει το «Ελληνικόν Αίμα» και αι οποίαι χρησιμεύουν ως πειστήριον ελασιτικών εγλημάτων διαπραχθέντων κατά το κίνημα. Ο Μεντογιάννης υπηρέτει τότε εις το Βον Τμήμα του οποίου ο διοικητής κ. Ζαρούλιας  εξετελέσθη και επολέμησε κατά των ελασιτών προ της δι΄ απάτης παραδόσεως του Τμήματος. Και τότε υπήρξε τυχερός διότι μία χειροβομβίς γερμανικής προελεύσεως η οποία ριφθείσα εκεί πλησίον έπεσεν, εις την πλάτην του, ενώ πρηνής επυροβόλει από τον εξώστην δεν εξερράγη. Λόγω της δράσεως του ταύτης οι κομμουνισταί έχουν αποφασίσει την εξόντωσίν του, αποτέλεσμα δε ταύτης είναι η προχθεσινή ανεπιτυχής απόπειρά των.

ΚΑΙ  ΣΚΗΝΟΘΕΤΑΙ
Μεταξύ των άλλων συνομοτικών επινοήσεων, οι κομμουνισταί ενεργούντες επί τη βάσει ευρέος σχεδίου, αποβλέποντος εις την κατασυγκοφάντησιν της εθνικόφρονος παρατάξεως σκηνοθετούν δήθεν επιδρομάς εναντίον «φιλησύχων» οπαδών των.
Επίσης διά πρακτόρων των προβαίνουν εις καταστροφάς αντιτύπων των αριστερών εφημερίδων, δημιουργούντες ούτω θόρυβον εις τας αστυνομικάς αρχάς και εκμεταλλευόμενοι τας αχακτηρίστους ταύτας σκηνοθεσίας προς δημοσιογραφικήν δημοκρατίαν.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΣ ΟΠΛΩΝ
Απόσπασμα Χωροφυλακής με επικεφαλής τον υπενωματάρχην Κ. Καψάλην συνέλαβε κατόπιν συμπλοκής εις Πολύδροσον Παρνασίδος, τον ληστοσυμμορίτην και εγκληματίαν του Ε.Λ.Α.Σ. Χαράλαμπον Φαράντον. Ούτος ανακρινόμενος, απεκάλυψεν κρύπτην όπλων εις ήν ανευρέθησαν και κατεσχέθησαν 12 μιδραλλιοβόλα, 3 πολυβόλα, 15 οπλοπολυβόλα, 3 όλμοι, 10.000 φυσίγγια πολυβόλων και 1500 βλήματα όλμων.

ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΙΣ ΒΟΛΟΝ
Τηλεγραφήματα εκ Βόλου προς τον Αντιβασιλέα και τους αρχηγούς των κομμάτων αναφέρουν ότι η πόλις αναρχείται υπό των αποθρασυθέντων εαμοκομμουνιστών, οι οποίοι προς τρομοκρατίαν συνεκρότησαν μαχητικήν εκδήλωσιν εντός των δικαστηρίων κατά την εκδίκασιν της κατηγορίας κατά της νομαρχιακής επιτροπής του Ε.Α.Μ. Κατά την επακολουθήσασαν συμποκήν μετά περιπόλου Χωροφυλακής ετραυματίσθη σοβαρώς ο χωροφύλαξ Δημ. Βουρλιάς και ο ιδιώτης Ευαγγ. Μπίτος, υπάρχουν δε φόβοι ότι θα επαναληφθούν αι ταραχώδεις εκδηλώσεις των κομμουνιστών.

ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ
Εις το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως ελήφθη χθές την εσπέραν το κάτωθι τηλεγράφημα: «Αναρχοκομμουνισταί, τέως αντάρται του ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ αδερφοί Μιχαήλ και Γεώργιος Αν. Ρούσσης, αποφυλακισθέντες εσχάτως, Κωνστ. Παπαδημητρίου ή Κόκκινος, Ι. Κουρτέσης και Στ. Ντουνέτας, κάτοικοι Κρανιδίου, απηλευθέρωσαν εκ των χειρών των χωροφυλάκων Κ. Γεωργίου και Ν. Γεωργιάδη τον συλληφθέντα φυγόδικον Δ. Ρούσσην, αφοπλίσαντες και τραυματίσαντες τους χωροφύλακας σοβαρώς εις την κεφαλήν και εις διάφορα μέρη του σώματος διά των υποκοπάνων των όπλων των και καρεκλών. Κατά την επίθεσιν προσεκάλεσαν και άλλους εαμοκουμμουνιστάς δια της φράσεως: «Δημοκρατικοί πολίται εμπρός. Θα κάνουμε κίνημα, θα πεθάνη η Χωροφυλακή». Οι δράσται, εκτός του Ι. Κουρτέση, όστις συνελήφθη, ετράπησαν εις άγνωστον κατεύθυνσιν παραλαβόντες και τον αφαιρεθέντα οπλισμόν της χωροφυλακής.
Κατά τας πληροφορίας μας, ωρισμένα τηλεγραφήματα, αφορώντα σημαντικά κομμουνιστικά γεγονότα δεν δίδονται εις την δημοσιότητα. Υπήρχον χθές πληροφορίαι, καθ,  ας τρεις σταθμοί Χωροφυλακής αφωπλίσθησαν υπό των εαμοκομμουνιστών. Ο κ. Μερκούρης ερωτηθείς σχετικώς εδήλωσε: «Τα τηλεγραφήματα τα διαβάζετε».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ:
Κατόπιν των θλιβερών επεισοδίων, άτινα έλαβον χώραν εις το γυμνάσιον Κορίνθου, όπου ετοποθετήθη και πάλιν γυμνασιάρχης ο επί εαμοκρατίας αυτοχειροτονηθείς «κόκκινος Δήμαρχος», *(*σ.σ. Γιάννης Μπέσιος) ο κ. υπουργός της Παιδείας διέταξε τον γενικόν διευθυντήν Μέσης Εκπαιδεύσεως Πειραιώς κ. Ζούκην όπως μεταβή αμέσως εις Κόρινθον και ενεργήση ανακρίσεις.
Όσον αφορά το ζήτημα των εις διαθεσιμότητα τεθέντων καθηγητών, ανεκοίνωσεν ότι δεν διετάχθησαν να επανέλθουν εις την υπηρεσίαν αλλά μόνον εκείνοι, των οποίων η διαθεσιμότης δεν εδημοσιεύθη εισέτι λόγω τυπικού κωλύματος προθεσμιών, καθόσον μέχρι της δημοσιεύσεως της σχετικής πράξεως το κράτος υποχρεούται, κατά την κειμένην νομοθεσίαν, να μισθοδοτή αυτούς, τίνες δε των γυμνασιαρχών είχον παραρμηνεύσει προγενεστέραν εγκύκλιον.

 (91). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945


Η  ΜΑΥΡΗ  ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Ποιος θα μπορέση να συλλάβη την πραγματικότητα;
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ
Θα μεταφέρεσθε συνεχώς προς βορράν και όσοι ανθέξετε!

Ένα γκαράζ…
Σ΄όλο το διάστημα της κατοχής αυτή η επιβλητική βίλλα της οδού, Παλυβά 1, στην αρχή της συνοικίας Κυπριάδη και στο καλλίτερο μέρος της, είχε ιδή άδοξες δόξες. Γερμανοί και Ιταλοί «επίσημοι» μαζή με βρωμερούς Έλληνες συνεργάτες των,  μπαινόβγαιναν για πλούσια γεύματα και ευωχίες, που πολλές φορές κρατούσαν ως το πρωί. Τα αυτοκίνητα γραμμή επ΄ έξω, όταν για όλους τους Έλληνες δεν υπήρχεν ούτε τράμ. Κι΄ όσοι περνούσαν απ΄ έξω εκύταζαν τα κατάφωτα παράθυρα, βλασφημούσαν για την ανίερη πρόκλησι και μασούσαν μες΄ απ΄ τα δόντια τους μια απειλή.
-Δεν θα φύγουνε καμμιά φορά; Θα το κάψουμε!
Και έφυγαν πράγματι καμμιά φορά οι Γερμανοί και Ιταλοί και έσβυσαν τα φώτα κι΄ ερημώθηκε η βίλλα Παπαλεονάρδου-αυτή είνε-αλλά κανείς δεν την έκαψε. Γιατί αμέσως την άλλη μέρα την είχαν καταλάβει οι «ηρωϊκοί»…απελευθερωταί της Αθήνας, οι ωπλισμένοι συμμορίτες του ΕΛΑΣ…
*  * *
Ένα γκαράζ…
Δεκέμβριος! Η κομμουνιστική ανταρσία έχει ξεσπάσει. Σ΄ όλη την πόλι γίνονται οι πρώτες μάχες, που σιγά-σιγά περιορίζουν το Κράτος σ΄ ένα μόνον τμήμα της πόλεως, ενώ όλη η άλλη βρίσκεται σύντομα κάτω από τον αιματηρό εφιάλτη των στασιαστών. Από την βίλα Παπαλεονάρδου ξεκινούν οι σφαγείς του ΕΑΜ για την κατάληψι του 16ου αστυνομικού τμήματος, που δεν απέχει παρά λίγες εκατοντάδες μέτρων. Αποκλείουν την οδόν Μιστριώτου από το επάνω μέρος, την οδόν Δροσοπούλου και από κάτω την οδόν Πατησίων…αντίστασις. Όσοι όταν παρέδωκαν τα όπλα τους, αστυνόμοι, υπαστυνόμοι και αστυφύλακες, δεκάξη εν όλω, βάζονται στη γραμμή κατά τριάδες και με συνοδεία κακούργων της ΟΠΛΑ ανηφορίζουν προς την οδόν Γαλατσίου. Στο τέρμα της κοντά είναι τα διϋλιστήρια της Ούλεν. Εκεί τους επερίμεναν οι δήμιοι με τα τσεκούρια.
Έτσι καταλύθηκε το Κράτος στη συνοικία Κυπριάδη και εγκατεστάθηκε στη βίλλα Παπαλεονάρδου το «κράτος» της ΟΠΛΑ. Διοικητής της ένα αμούστακο παιδί με τίτλο και όνομα συνδεμένα: «Καπετάν Ορέστης». Όργανα του, ποιος τους ξέρει! Με τα όργανά του ξεχύθηκαν αμέσως στην συνοικία…
-Εσύ είσαι ο…
-Μάλιστα.
-Θα μας ακολουθήσετε για μια μικρή ανάκρησι.
Κρατούσαν τα πιστόλια στο χέρι. Ποιος τολμούσε να παρακούση.
Έφευγε η κουστωδία και έφθανε στη τραγική βίλλα, που θαρρείς πως κρατούσε ακόμη της σκιές των Γερμανών και Ιταλών βασανιστών για να καθοδηγούν τους τους διαδόχους των της ΟΠΛΑ.
Ένας σκοπός εμπρός στην ξύλινη πόρτα υποδεχόταν με ικανοποίησι και θαυμασμό κάθε νέα άφιξι.
-Κι΄ άλλους:
Αντηχούσαν τα χαλίκια του κήπου από τα βήματα. Τέσσερα πέντε μαρμάρινα σκαλοπάτια και είσοδος στης μεγάλες αίθουσες του σαλονιού. Η θερμάστρα τροφοδοτείται καλά. Έχει νυχτώσει και το Δεκεμβριανό κρύο είνε ανυπόφορο…
* * *
  ‘Ένα γκαράζ..
  -Ποιος είσ΄ εσύ;
  -Ά, σ΄ έφεραν; Βάλε επάνω στο τραπέζι ό, τι έχεις επάνω σου.
  -Δηλαδή;
  -Είπαμε. Ό,τι έχεις. Πορτοφόλι, λεφτά, ρολόϊ, δακτυλίδια, ταυτότητα…
  Η διαταγή εκτελείται. Ο καπετάν Ορέστης τα μαζεύει όλα. Γράφει σ΄ ένα φύλλο χαρτιού το όνομα και καταγράφει την συγκομιδή.
  -Ψαξ΄ τε τον.
  Οι σύντροφοι ψάχνουν πρόθυμα μήπως το θύμα εκράτησε τίποτα για τον εαυτό του και διατάζουν έπειτα:
  -Προχώρα!
  Ένας στενός διάδρομος που φέρνει στην κουζίνα, μια πόρτα που βγαίνει στο πίσω μέρος του κήπου, προς την οδόν Ψυχάρη. Και αμέσως αριστερά, μια τετράφυλλη ξύλινη πόρτα αμπαρωμένη. Ένας «ήρωας» ωπλισμένος με αυτόματο, βγάζει την αμπάρα, ανοίγει το ένα φύλλο της πόρτας και σπρώχνει μέσα το θύμα του.
  Σκοτάδι, πίσσα. Με το πρώτο βήμα πέφτει επάνω σε πολυβασανισμένα κορμιά που βρίσκονται κυριολεκτικώς στιβαγμένα επάνω στο μπετόν του δαπέδου.
  -Ωχ!
  Είμαστε στο γκαράζ της βίλλας Παπαλεονάρδου, που χρησιμοποιείται για κρατητήριο, πρώτος σταθμός στο δρόμο των θυμάτων της ΟΠΛΑ.
* * *
  Αρχίζουν μέσα στο σκοτάδι οι ερωτήσεις. Πως σε λένε; Πότε σ΄ έπιασαν; Που σ΄ έπιασαν; Τι έκανες;
  Ακούς έπειτα τον αριθμό σου. Είσαι ο 52ος μέσα στο γκαράζ, που δεν έχει παρά ένα παραθυράκι 50 πόντων ύψους και 25 πλάτους για να επιτρέπη τον αέρα μια αναπνοής. Λίγοι μόνον από  τους 52-τέσσερες πέντε- έχουν καταρεύσει στο μπετόν. Οι υπόλοιποι υφίστανται, μαζή με τα΄ άλλα, και το μαρτύριο της ορθοστασίας. Άλλοι από το πρωϊ, άλλοι από το απόγευμα. Γιατί δεν χωρούν αλλοιώς. Και η πόρτα ανοίγει κάθε τόσο για μπούν και άλλοι, κι΄άλλοι, κι΄ άλλοι… Να μπουν, είνε κάτι το συμβατικό. Γιατί μόλις ανοίγει η πόρτα, δέκα τουλάχιστον από τους κρατουμένους ξεχειλίζουν άθελά τους έξω απ΄ αυτήν. Σ΄ αυτούς προστίθενται οι νεοφερμένοι. Τα δύο φύλλα της ξύλινης πόρτας τους αγκαλιάζουν έπειτα κουφωτά. Και άμα αυτό γίνη, οι γενναίοι λαοκράτες αρχίζουν να σπρώχνουν με τις πλάτες τους τα φύλλα της πόρτας για να κλείση, στιβάζοντας μέσα στο γκαράζ τους παληούς που είχαν ξεχειλίσει μαζή με τους νεοφερμένους.
  Μια πνιγμένη φωνή.
  -Κύριε θαλαμάρχη, πρέπει, να τακτοποιήσης για να μπορέσουμε να σταθούμε. Πως θα περάση έτσι ολόκληρη νύχτα;
  Ο θαλαμάρχης έχει εκλεγή από τους κρατουμένους. Είνε ένας κρατούμενος ανώτερος αξιωματικός: Οκ. Σταματάτος.
  Αλλά τι να τακτοποιήση ο άνθρωπος. Άλλως τε είναι τρείς ημέρες σ΄ αυτό το γκαράζ και φαίνεται πως κάτι ξέρει περισσότερα από εμάς τους άλλους. Απαντά:
  -Θ΄ αραιώσουμε άμα νυχτώσει…
  * * *
  Ενύχτωσε.
  -Κάποιος έχει κατορθώσει να κρύψη το ρολόϊ του από τον καπετάν Ορέστη. Ανάβει ένα σπίρτο και απαντάει: Δεκάμιση.
  Ατέλειωτες οι ώρες! Πότε θα ξημερώση να μπή λίγο φώς:
  Περνάει ακόμη λίγη ώρα. Έπειτα, ο θόρυβος ενός αυτοκινήτου που σταματάει στην εξώπορτα του κήπου, αντικρύ στην είσοδο του γκαράζ.
  -Αποστολή θάχουμε, λέει ο Σταματάτος. Θ΄ αραιώσουμε.
  -Αποστολή για πού;
  -Για το στρατόπεδο του Περιστερίου. Ποιοι, πόσοι, θα είναι αυτοί; Άγνωστο. Πάντως, από εκείνους που ανακρίθηκαν το πρωϊ.
  Λίγη ώρα ακόμη. Η αμπάρα βγαίνει, η πόρτα ανοίγει. Ένα λυχνάρι ρίχνει το φώς του στο απαίσιο σκοτάδι του γκαράζ. Μα πιο πολύ, φωτίζει το απαίσιο πρόσωπο εκείνου που το κρατεί.
  Εξήντα σχεδόν ζευγάρια μάτια, καρφώνονται σ΄ αυτό το πρόσωπο εκείνου που το κρατεί.
  Εξήντα σχεδόν ζευγάρια μάτια, καρφώνονται σ΄ αυτό το πρόσωπο. Τι θα πή; Τι θ΄ ακούσουμε; Δεν μένει καθόλου καιρός για ν΄ απαντήσουμε εμείς με εικασίες. Μας προλαβαίνει, λέγοντας:
  -Ακούστε. Όσοι ακούσουν το όνομά τους, θα ετοιμασθούν αμέσως σε δύο λεπτά, για να μεταφερθούν αλλού. Κυτάχτε μη κάνει κανείς από σας που θ΄ ακούσουν τόνομά τους τη βλακεία και δεν βγή έξω, γιατί θα τον σκοτώσω εδώ μέσα.
  Γίνεται απόπειρα να ζητηθούν προκαταβολικώς μερικές διευκρινίσεις.
  -Σκασμός! Διαβάζω τα ονόματα. Όποιος ακούει τόνομά του ν΄ απαντάει παρόν. Λοιπόν…
  Ένα κομμάτι χαρτί φθάνει έως τα μάτια του. Και διαβάζει…
  -Χούπης!
  -Παρών.
  Και διαβάζει άλλα έξη ονόματα. Ποιος να τα θυμηθή τώρα, ύστερ΄ από ένα χρόνο. Είνε όλοι παρόντες. Και καταλήγει:
  -Λοιπόν εσείς όλοι θα βγήτε αμέσως στην αυλή. Δεν θα πάρετε μαζί σας τίποτα. Ούτε κουβέρτα, ούτε παλτό, ούτε φαϊ. Το αυτοκίνητο είνε μικρή κούρσα και δεν χωράει αποσκευές! Θα σας τα στείλουμε το πρωϊ εκεί που θα πάτε. Τώρα παραδώστε τα στον θαλαμάρχη.
  Ένας – ένας ξεκινάει. Το λυχνάρι κρεμάστηκε στην πόρτα για να φωτίζει την μετακίνησι μέσα από τον ανθρώπινο σωρό του γκαράζ. Η απαίσια μορφή με το χαρτί στο χέρι στέκει στην πόρτα και ελέγχει. Ένας νέος βγαίνει τελευταίος. Κάτι μασσάει. Και στο χέρι του κρατεί ένα μικρό μπουκαλάκι. Η απαίσια μορφή εξαγριώνεται:
  -Τι τρώς;
  -Λίγες σταφίδες.
  Ένα φοβερό ράπισμα έκαμε ν΄ αντηχήση όλο το γκαράζ.
  -Δεν είπα να μην πάρετε φαϊ μαζί σας; Στο μπουκάλι τι έχει;
  -Λίγο νερό…
  -Δεύτερο ράπισμα ισχυρότερο από το πρώτο έκαμε να κυλίση το μπουκάλι και να σπάση στο λιθόστρωτο.
  Έτσι εξεκίνησαν οι πρώτοι επτά εκείνο το βράδυ. Η πόρτα έκλεισε πάλι και μαζί της έκλεισε το στόμα όλων των κρατουμένων του γκαράζ. Το «άγνωστο» άπλωνε την αγωνία του στις ψυχές των τραγικών ανθρώπων, που είχε συγκεντρώσει εκεί η κομμουνιστική κακουργία.
  Κάποιος έσπασε αυτή την τραγική σιωπή με μια δειλή ερώτησι:
  -Στο Περιστέρι θα τους πάνε; Λένε πως εκεί είναι το στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Λένε πως θα μας κρατήσουν για να μας ανταλλάξουν μ΄ εκείνους που πιάνουν οι Άγγλοι.
  Μια παρηγοριά αυτή, που δεν μπόρεσε να συμπληρωθή με άλλες κουβέντες. Η πόρτα του γκαράζ ανοίγει πάλι. Και εμφανίζεται η ίδια απαίσια μορφή με το λυχνάρι και το χαρτάκι στο χέρι. Η ψυχή φθάνει στα δόντια από την αγωνία. Είνε φανερό πως όλοι, ίσως από κάποιο προαίσθημα, προτιμούν την κόλασι του γκαράζ από το «άγνωστο» της νυκτερινής μετακινήσεως.
  Άλλα επτά ονόματα. Με την ίδια δήλωσι ακριβώς:
  -Ό, τι είπαμε και για τους άλλους: Σε δύο λεπτά έξω, όποιος ακούει τα΄ ονομά του.
  Βγαίνουν ένας-ένας. Κάτι θέλουν να ειπούν, κάποια παραγγελία ν΄ αφήσουν. Όμως κανείς δεν τολμάει ν΄ ανοίξη το στόμα του.
  Σε λιγάκι, η πόρτα κλείνεται πάλι πίσω μας. Και ο δεσμοφύλακας, βάζοντας την αμπάρα της, δεν παραλείπει να φωνάξη:
  -Θάνατος στην μπουρζουαζία!...
  * * *
  Τώρα κανείς δεν πιστεύει πιά πως οι δεκατέσσαρες που μας λείπουν, βρίσκονται στο στρατόπεδο του Περιστερίου. Η «κούρσα» είχε γυρίσει πολύ γλήγορα από το πρώτο της ταξίδι με τους πρώτους επτά. Είνε ζήτημα αν άργησε περισσότερο από 10 λεπτά. Και το Περιστέρι είνε τόσο μακρυά. Λοιπόν;
  Και η μια σκέψι φέρνει την άλλη. Γιατί να μη πάρουν μαζί τους ούτε το παλτό τους οι άνθρωποι που ξεκίνησαν για το «άγνωστο». Η δικαιολογία ότι η κούρσα δεν θα τους χωρούσε αν φορούσαν και τα παλτά τους ή αν είχαν μαζί τους μια κουβέρτα, δεν άντεχε τώρα στην λογική σκέψι. Έπειτα εκείνο το «θάνατος στην μπουρζουαζία» του δεσμοφύλακα… Λοιπόν;
  Η σκέψις του θανάτου πλανιέται τώρα μέσα στο μοιραίο εκείνο γκαράζ της βίλλας Παπαλεονάρδου όλη την νύχτα και παγώνει ψυχές και σώματα. Κανείς δεν αμφιβάλλει τώρα, ότι αυτό το γκαράζ είνε ο πρώτος σταθμός προς τον θάνατο. Μα όλοι, καθένας χωριστά έχουν την κρυφή ελπίδα: Ίσως κάτι νάκαμαν αυτοί. Εγώ δεν έκαμα τίποτα!...
  Ποιος μπορούσε να πιστέψη πως δίχως νάχη κάμει τίποτα, θα σταλή στο θάνατο;
  Όμως, πόσοι από όλους αυτούς και από τους άλλους που ένα ολόκληρο μήνα δέχθηκε το γκαράζ, δεν βρέθηκαν αργότερα στους ομαδικούς τάφους των διϋλιστηρίων της "Ούλεν" λίγα μέτρα πιο πέρα από το μοιραίο γκαράζ… Ά, βέβαια. Η κούρσα δεν μπορούσε ν΄ αργήση περισσότερο από 10 λεπτά για την μεταφορά των μελλοθανάτων ως εκεί!
* * *
Ξημέρωσε! Το πρώτο φως της ημέρας μπαίνει από το μικρό παράθυρο. Μπορούμε να ιδούμε ο ένας τον άλλον. Πόσες απροσδόκητες γνωριμίες!
-Κι΄ εσύ εδώ;
-Κι΄ εσύ;
-Μα γιατί;
-Για ανάκρισι!
Όλοι για ανάκρισι. Κανείς δεν ξέρει τίποτε άλλο.
Με το φως της ημέρας, ο γέρω Ναθαναήλ ο βιομήχανος, βλέπει πως βρίσκεται μαζί του και η γυναίκα του. Με το φως της ημέρας ο Βιντζηλαίος, ανθοπώλης βλέπει πως βρίσκεται κοντά του και ο αδελφός του. Με το φως της ημέρας ο συνταγματάρχης Αναγνωστόπουλος βρίσκει στην ίδια φυλακή την γυναίκα του και το κοριτσάκι του, έξη χρονών. Και πόσοι άλλοι, φίλοι και γνώριμοι! Και πόσοι άλλοι, φίλοι και γνώριμοι! Και πόση διαφορά; Στην εκλογή των θυμάτων ! Η «μπουρζουαζία» του γκαράζ, είχε στους κόλπους της κάθε είδος ανθρώπων. Πλάϊ στον ανθοπώλη, ένας κτηματομεσίτης, ο Κατσίκης! Πλάϊ στον ανθοπώλη, ένας πανύψηλος Κρητικός, που πωλούσε στο ύπαιθρο της γωνιάς Γαλατσίου και Πατησίων ντομάτες κερδίζοντας ένα κομμάτι ψωμί! Δεν λείπουν ένας σωφέρ, τρείς εργάτες, δύο υπάλληλοι, τρείς μαννάδες, που συνέβη να μη βρεθούν τα παιδιά τους για να συλληφθούν. Φτώχεια και δυστυχία που έσπερνε ξαφνικά την θέσι της «μπουρζουαζίας» και που έπρεπε να εξαφανισθή ως εμπόδιο στο δρόμο της «Λαοκρατίας»!
Αλήθεια είνε πως την σεβάσθηκαν πολύ την φτώχεια και την εργατιά οι δήμιοι της ΟΠΛΑ στην βίλλα Παπαλεονάρδου. Το είδαμε, όταν λίγο επροχώρησε η ημέρα μ΄ ένα πολύ χαρακτηριστικό επεισόδιο: Μια επιτροπή από τους εργάτες της βιομηχανίας μετάξης, πέτυχε να πάρη άδεια και να επισκεφθή στο γκαράζ τον Ναθαναήλ πρώτα για να του πη δυό λόγια συμπόνοιας κι΄ έπειτα για να τον παρακαλέση- ήταν Σάββατο- να δώση οδηγίες για πληρωμή της εβδομαδιαίας εργασίας τους. Ο Ναθαναήλ το είχε φροντίσει αυτό από την προηγουμένη ημέρα και το βράδυ της Παρασκευής που τον έφεραν στη βίλλα είχε μαζί του τριακόσιες χιλιάδες-εκατό χρυσές λίρες των ημερών εκείνων- για τα εργατικά ημερομίσθια. Όπως είδαμε, όμως, η πρώτη συνάντησις με τον καπετάν Ορέστη στη βίλλα, είχε αναπότρεπτο το επακόλουθο της απογυμνώσεως του θύματος. Ο Ναθαναήλ, παραδίδοντας της 300 χιλιάδες, δεν παρέλειψε να δηλώση ότι αυτές αποτελούσαν τα ημερομίσθια των εργατών του, που ασφαλώς θα ήρχοντο το πρωϊ να τα ζητήσουν.
-Μην ανησυχής, τον εβεβαίωσε ο καπετάν Ορέστης. Θα τους τα δώσουμε εμείς.
Αυτά τα είπε, φυσικά, ο Ναθαναήλ στους εργάτες του κι΄ εκείνοι, αφού τον ηυχαρίστησαν, επήγαν στον καπετάν Ορέστη, για να πάρουν, όμως, την απάντησι ότι τα λεπτά τους είχαν κατασχεθή μια και βρέθηκαν στην τσέπη του Ναθαναήλ!
Και επειδή τόση κουβέντα έγινε αναγκαστικά για τον περιβόητο αυτόν καπετάν Ορέστη, ας κλείσουμε αυτό το μνημόσυνό του με μια πληροφορία: Σαν γνήσιος λαοκράτης ο άνθρωπος, φαίνεται ότι θέλησε να κρατήση για τον εαυτό του μόνον όλη την πλούσια λεία από την απογύμνωσι των θυμάτων του και να δώση στους συντρόφους και συναγωνιστές του ψίχουλα μόνον. Αλλά οι δεύτεροι δεν αστειεύθηκαν. Βλέποντας ότι αδικούνται στη μοιρασιά, τσακώθηκαν μαζί του και τον σκότωσαν. Έπειτα, για να δημιουργηθή με την ευκαιρία και κάποια καλή εντύπωσις για τα… «ηθικά ελατήρια του αγώνα» διέδωσαν ότι ο καπετάν Ορέστης εξετελέσθη γιατί ετόλμησε να ληστέψη τους συλληφθέντας! Ο.. «εξαγνισμός» δεν συνοδεύθηκε φυσικά με απόδοσι των κλοπιμαίων, τα οποία διενεμήθησαν οι εναπομείναντες!
* * *
…………………….

Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944
Η  ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
2  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ – 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΝ-ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ-ΚΩΔΩΝΟΚΡΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ «ΧΩΝΙΑ»- Ο ΣΚΟΜΠΥ «ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ»- ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΑΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΗΜΕΙΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙς ΤΟΥ Ε.Α.Μ. –ΚΚΕ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ-ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΕΛΗΦΘΗ-ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΗ Η ΑΝΑΡΧΙΑ-ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΝ, ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΕΛΑΣΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΑΔΕΡΦΩΜΕΝΟΙ-ΠΑΡΕΛΑΣΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΙΣ ΚΟΖΑΝΗΝ,ΕΥΛΟΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ-ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΝ-ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΕΔΟΘΗ-ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ-ΑΙ ΣΥΓΡΟΥΣΕΙΣ
ΠΕΡΥΣΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ
2 Δεκεμβρίου 1944:
Κάθε ώρα που περνά σημειώνει και ένα γεγονός που δικαιολογεί την ανησυχία του λαού. Η κυβερνητική κρίσις είναι γεγονός. Οι εαμοκομμουνισταί υπουργοί έχουν αποσυρθή από την κυβέρνησιν και εγκαθίστανται στο υπουργείο τους στην οδό Κοραή όπου τα γραφεία του ΕΑΜ. Ελασίται ένοπλοι στα πεζοδρόμια, μαυροσκούφηδες λήσταρχοι στην είσοδο αρματωμένοι αλήτες στις σκάλες τα παράθυρα πολεμίστρες με αυτόματα και οπλοπολυβόλα. Πηγαινοέργονται τα αυτοκίνητα στη σφηκοφωλιά κι΄ όταν εμφανίζεται συναγωνιστής μεγάλος παρουσιάζουν τα όπλα. Στης συνοικίες έχει αρχίσει η τρομοκρατία. Τα χωνιά ειδοποιούν τους συναγωνιστάς, του εφεδρικού Ελάς να συγκεντρωθούν το βράδυ στους λόχους των! Η γενική ασφάλεια και τα αστυνομικά τμήματα κατακλίζονται από τηλεφωνήματα και οι διάδρομοι πλημμυρίζουν από αγωνιώντας ανθρώπους. Ο καθένας τους έχει να αναγγείλλη και από μία απαγωγή συγγενούς του. Στο αγγλικό στρατηγείο συμβαίνουν τα ίδια. Κάνουν ό τι μπορούν οι Άγγλοι. Είναι αϋπνοι οι αστυφύλακες και χωροφύλακες. Τα λίγα στρατιωτικά τμήματα, που είναι στρατωνισμένα στο Γουδί, είναι επί ποδός. Από την Καισαριανή και το Παγκράτι τα χωνιά ειδοποιούν πως λίγες είναι οι ώρες των μοναρχοφασιστών του Ρίμινι και του Ιερού Λόχου. Τα επεισόδια διαδέχονται το εν το άλλο. Τα εαμοκομμουνιστικά έντυπα οργιάζουν εις εμπρηστικήν ορθογραφίαν. Ο Σκόμπυ αποκαλείται μονορχοφασίστας και στραγγαλιστής των ελευθεριών του λαού, «Δεν νομίζουμε ότι ο κ. Σκόμπυ εκπροσωπεί σωστά στη χώρα μας την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας» Γενικό σύνθημα των χωνιών στης συνοικίες «Κάτω ο γκεσταμπίτης Σκόμπι». Απειλείται
Ένοπλον συλλαλητήριον. Χαρακτηρηριστικόν των ανησύχων εκείνων ωρών της 2 Δεκεμβρίου που προετόίμαζον το έγκλημα των εαμοκομμουνιστών είναι οι κάτοθι περικοπαί του άρθρου του «Ελληνικού Αίματος»
  «Από της πρωϊας της χθές 2ας Δεκεμβρίου, εφημερίδες άρθρα προκηρύξεις, χωνιά της άκρας αριστεράς καλούν τον Ελληνικόν λαόν να προστατεύση την απειλουμένην «ανεξαρτησίαν» της χώρας του, διατάσουν επιφυλακήν των αριστερών οργανώσεων, διαλαλούν διαφωνίαν Μεγάλης Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούν μιάν ατμόσφαιραν προετιμασίας μάχης. Αλλά μάχης μεταξύ τίνων; Μεταξύ Ελλήνων και Ελλήνων; Ή μεταξύ Ελλήνων και Άγγλων, οι οποίοι προχθές ακόμη, παρά την κρίσιμον στιγμήν της μςγάλης μάχης που διεξάγεται εις την κρίσιμον στιγμήν της μεγάλης μάχης που διεξάγεται εις την παραμεθόριον της Γερμανίας, ήλθον εδώ, δια να μας φέρουν την ελευθερίαν με τον κίνδυνον της ζωής των, με τους κόπους των με τον ιδρώτα, με το αίμα των; Μάχης κατά των Άγγλων, που εξεδίωξαν από τον τόπο μας τον τύραννον Γερμανόν, έθεταν τέρμα εις του καθημερινούς τυφεκισμούς δεκάδων και εκατοντάδων ομήρων, εις την φυλάκισιν χιλιάδων Ελλήνων αγωνιστών εις την απαγωγήν άλλων Ελλήνων διά τα Γερμανικά στρατόπεδα, εις την δια της ληστείας όλων των αγαθών μας καταδίκην του Ελληνικού λαού, εις τον εκ πείνης θάνατον;
 Δι΄ όνομα Θεού! Άς συνέλθουν, έστω και κατά την υστάτην στιγμήν, καθ΄ ήν η χώρα μόλις ηλευθερώθη από τον εχθρόν και ευρίσκει ανεκτιμήτους φίλους, διά να την βοηθήσουν να συνέλθη, να ανασυγροτηθή, να αναστηλώση τα ερείπιά της. Και θα είνε εμείλικτος η καταδίκη της ιστορίας δι΄ όποιον γίνη ένοχος του εγκλήματος».
  Η παραφροσύνη όμως των εγκληματιών δεν εγνώριζεν όρια.
  Υπουργικόν Συμβούλιον στης 6:30΄μ.μ. Εγκρίνεται παρά πάντων η τηρηθείσα στάσις του πρωθυπουργού. Εκδίδει ανακοινοθέν το υπουργείον Τύπου. Το περιεχόμενον τονίζει την εμμονήν της κυβερνήσεως εις την ολοκλήρωσιν του προγράμματος προς αποκατάσταιν της τάξεως. Με το ίδιον ανακοινοθέν αναγγέλλεται η «υπογραφή νόμου περί παραδόσεως της υπηρεσίας εκ μέρους της πολυτοφυλακής εις την εθνοφυλακήν και η έκδοσις διατάγματος της αποστρατεύσεως των εθνικών δυνάμεων αντιστάσεως από 10 μέχρι 20 Δεκεμβρίου.»
  Ταυτοχρόνως ανακοινούται η απαγόρευσις του συλλαλητηρίου διά το οποίον εζήτησεν άδεια ή κεντρική επιτροπή του Ε.Α.Μ. Η κυβέρνησις και αι στρατιωτικαί αρχαί είναι εν πλήρει γνώσει των σχεδιαζομένων υπό των εαμοκομμουνιστών. Άγγλοι στρατιώται σταματούν εις την πλατείαν Κλαθμώνος αυτοκίνητον φορτηγόν. Η έρευνα αποδεικνύει ότι μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια πού ήσαν εναποθηκευμένα εις τα υπόγεια των γραφείων του Ε.Α.Μ. Οι συνοδοί εξαφανίζονται. Η κυβερνητική απόφασις   αποκρυσταλλούται. «Καθήκον και υποχρέωσις της κυβερνήσεως είναι η προάσπισις της εννόμου τάξεως και αμείλικτον κτύπημα πάσης αποπείρας προς δημηουργίαν ταραχών». Συμφωνεί ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος. Ρίπτεται η ιδέα σχηματισμού Οικουμενικής κυβερνήσεως.. Δεν επιτυγχάνεται. Ο Σαρρηγιάνης παραμένει υπουργός Στρατιωτικών διαφωνήσας με την Κεντρικήν του Ε.Α.Μ. Αι σύμμαχοι κυβερνήσεις κεραυνοβολούνται με έκλησιν του Ε.Α.Μ.
Κατά του Σκόμπυ και δι ανακοινοθέντος διά του οποίου προαναγγέλλεται το συλλαλητήριον της Κυριακής 3ης Δεκεμβρίου και η κήρυξις απεργίας της 4ης Δεκεμβρίου. Πρόσθετος ανακοίνωσις τονίζει ότι ο Ελάς παύει να υφίσταται ως Εθνικός στρατός υπαγόμενος εις την νόμιμον κυβέρνησιν και το συμμαχικόν αρχηγείον, «ανασυντασσομένης της καταργηθείσης Κεντρικής επιτροπής αυτού.
  Η κατάταξις εις την Εθνοφυλακήν συνεχίζεται κανονικά. Το ηλεκτρικόν εργοστάσιον του Πειραιώς ευρίσκεται υπό φρούρησιν.
  Η δραστηριότης των κομμουνιστών, των αλητών του Ελάς εντείνεται. Περί την Ακρόπολιν και την συνοικίαν Νέος Κόσμος εσημειώθη καθαρά επαναστατική κίνησις. Ελασίτες κατέλαβον!! Τα κωδωνοστάσια των εκκλησιών και άρχισαν κωδωνοκρουσίες ενώ τα «χωνιά» εκάλουν τον…λαόν εις συναγερμόν».
  Πληροφορίαι εξ άλλου από της επαρχίες ανέφεραν ότι τμήματα αλητών του Ελάς μετακινούνται από την Εύβοιαν και την πελοπόννησον προς την Αττικήν. Ζωηρά κίνησις ενόπλων αναρχοκομμουνιστών σημειούται εις την Ελευσίνα.
  Την 4ην μ. μ. ομάδες, ενόπλων επετέθηκαν κατά του σταθμού χωροφυλακής Αμαρουσίου. Τμήμα της Εθνοφυλακής σπεύδει και λύει την πολιορκίαν, οι δε κακοποιοί απεσύρθησαν εις τας παρυφάς της κομβοπόλεως.
  Από την Θεσσαλονίκην αι πληροφορίαι εμφανίζουν την κατάστασιν εξελισσομένην προς πλήρη κατάργησιν του κράτους. Οι κομμουνισταί πλήν των άλλων μεταφέρουν οικογενείας από το εσωτερικόν βουλγαριζόντων και τας εγκαθιστούν εις κτίρια εντός της πόλεως. 
Εξώπλισαν τους Επονίτας και τους ενέταξαν εις τον Ελάς. Τα όπλα είναι φανερόν ότι προέρχονται από την Βουλγαρίαν. Η πόλις τρομοκρατείται. Απαγορεύεται υπό των αλητών η επικοινωνία του πληθυσμού με τα αγγλικά στρατεύματα. Βούλγαροι και αξιωματικοί του Τίτο κυκλοφορούν ελεύθερα εις την Θεσσαλονίκην και αποκαλούνται από τους «αλήτας» αδερφοί. Όλαι αι οδηγίαι προς το Κ.Κ.Ε. Θεσσαλονίκης έρχονται από την Βουλγαρίαν. Εις την περιφέρειαν Κοζάνης και υπό τας ευλογίας του εξωμότου Ιωακείμ έφθασαν δισχίλιοι Βούλγαροι και παρήλασαν διά των οδών ψάλλοντες σλαυϊκούς ύμνους. Η Ε.Τ.Α. (επιμελητεία του αντάρτη) επέβαλε ειδική νέα φορολογία εις χρήμα, κυρίως χρυσάς λίρας, και συγκεντρώνει όπλα εις απρόσιτα μέρη.
  Εις την Φλώριναν βουλγαροελασίται συνέλαβον και εφυλάκισαν 7 πολίτας διότι έρριψαν άνθη κατά την είσοδον εις την πόλιν αγγλικών τμημάτων. Αγγλικός σχηματισμός εξηναγκάσθη από εαμοβουλγάρους ενόπλους να επιστρέψη εις την βάση του.
  Αναγγέλλεται εκπομπή εκ Σόφιας υπό του εκεί ευρισκομένου αντιπροσώπου του ΕΑΜ Σπύρου Μακρή.
  Ο οργασμός των εγκηματιών είναι πυρετώδης την νύκτα της 2ης προς την 3ην Δεκεμβρίου.
  3η Δεκεμβρίου 1944. Είναι πλέον φανερόν ότι οδηγούμεθα στον εμφύλιον σπαραγμό. Αι κομμουνιστικαί εφημερίδες έχουν εκδοθή με συνθήματα κατά των Άγγλων και ιδιαιτέρως κατά του Σκόμπυ. Πλήρης εκτραχηλισμός. «Το συλλαλητήριο θα γίνη παρά την απαγόρευση» «Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες στις 11 στο Σύνταγμα!», «Όχι καινούργια κατοχή». «Ηρωϊκοί!! Αγωνιστές του Ελάς στις επάλξεις!» «Όλοι στους λόχους σας!» «Δεν θα επιτρέψουμε στο φασισμό να σηκώσουμε κεφάλι», «Στα όπλα για την Λαοκρατία». Στους συνοικισμούς η Πολιτοφυλακή και η Οπλά εν αγαστή συμπνοία και σύμφωνα με της οδηγίες των εαμοκομμουνιστών ηγετών αναγκάζουν τους… δημοκρατικούς πολίτας να συγκεντρωθούν. Αι καμπάναι κτυπούν σε όλας τας συνοικίας. Τα «χωνιά» ουρλιάζουν. Κάθε δυστροπία των… δημοκρατικών πολιτών να κατέβουν στους δρόμους θα θεωρηθή «σαμποτάρισμα του απελευθερωτικού αγώνα και θα τιμωρηθή σκληρά γιατί ο Ελάς αγρυπνεί». Αι μαχητικαί ομάδες κατέρχονται από τους συνοικισμούς και της συνοικίες προς το κέντρον. Όσοι δυστροπούν αντιμετωπίζουν το περίστροφο του ελασίτη και την απειλή του λυντσαρίσματος, με το σύνθημα-«είναι γκεσταμπίτης». Τέτοια επεισόδια σημειούνται παντού. Οι αστυφύλακες δεν προλαμβάνουν να τρέχουν προς όλας τας διευθύνσεις. Εις τας αφετηρίας ομάδες αστυφυλάκων προσπαθούν να ματαιώσουν κάθε απόπειρα καθόδου προς την πλατείαν Συντάγματος αλλ΄οι εαμοκομμουνισταί τα έχουν προβλέψει όλα. Βάζουν μπροστά τα γυναικόπαιδα και μερικές μαινάδες της ΕΠΟΝ. Ακολουθούν οι ένοπλοι και οι ελασίται κλείνουν τον όγκο. Κάθε απόπειρα υποχωρήσεως των γυναικοπαίδων συναντά την απειλή του εκτελεστή της Όπλα. Οι αστυφύλακες κακοποιούνται αλλά δεν μεταχειρίζονται βίαν. Αυταί είναι αι εντολαί που έχουν λάβει από τους προϊσταμένους των. Προ παντός να μην χυθή αίμα. Αυτήν την ελαστικότητα των οργάνων της τάξεως την εκμεταλεύονται οι αλήται και παρασύρουν το συμφετό προς την πλατείαν Συντάγματος. Είναι ώρα 10η πρωϊνή της 3ης Δεκεμβρίου. Σχεδόν αναρχία. Τα όργανα της τάξεως κάνουν υπομονή. Οι αλήτες αποχαλινόνονται. Οι καθοδηγηταί έχουν πάρει οι ίδιοι τα χωνιά. Ο πρωθυπουργός υβρίζεται χυδαιότατα ως προδότης και γκεσταμπίτης. Από τα παράθυρα και τους εξώστας των γραφείων του Κ.Κ.Ε. και του «Ριζοσπάστου» που είναι εγκατεστημένα στην πλατεία Συντάγματος εμφανίζονται οι αρχιεγκληματίαι. Πρώτοι και καλλίτεροι οι Σιάντος και Παρτσαλίδης. Ένα τανκ εγγλέζικο στέκεται στην πλατεία Συντάγματος. Ουρλιάζουν ομάδες αλητών που φτάνουν ως την πλατεία Συντάγματος. Οι αστυφύλακες προσπαθούν να τους διώξουν προς τους παρόδους. Εν τω μεταξύ καταφθάνουν «οι μαχητικές μάζες» από την Καισαριανήν, το Παγκράτι, του Γκύζη, του Περιστερίου, Μαυροσκούφηδες, γενειοφόροι είναι αναμεμιγμένοι μαζύ τους. Ηρωϊκές…επονίτισες με κόκκινα μαντήλια προχωρούν με γρόνθους υψωμένους. Ο κόσμος πανικόβλητος κλείνεται στα σπίτια του και στα κέντρα, όσα ήσαν ανοικτά εκείνη την ώρα. Από τα υπουργεία τηλεφωνούν οι αρμόδιοι προς τους αρχιεγκληματίας να επέμβουν για να ματαιωθούν τα έκτροπα. Η απάντησις είναι ότι «ο λαός θα πολεμήση για την λευτεριά του». Ακούονται πυροβολισμοί προς την Μητρόπολιν. Πανικός. Τα χωνιά φωνάζουν πως «ο δολοφόνος Παπανδρέου χτυπά το λαό». Είναι ώρα 11,10΄και σημειούνται στην πλατείαν Συντάγματος αι πρώται συμπλοκαί. Ρίπτονται μερικοί πυροβολισμοί στον αέρα από τους αστυφύλακες προς εκφοβισμόν. Ξέρουν καλά οι εγκηματίαι ότι αι διαταγαί είναι ρηταί προς τα όργανα της τάξεως να μην κτυπήσουν. Οι καθοδηγηταί, ρίπτουν το σύνθημα: «πάρτε τους τα όπλα». Ομάδες δολοφόνων ορμούν κατά των αστυφυλάκων. Αφοπλίζουν μερικούς. Είναι πλέον προφανής ο κίνδυνος. Οι επί κεφαλής των οργάνων της τάξεως κινδυνεύουν να λυντσαρισθούν. Αντιτάσσεται άμυνα και επακολουθούν τα αιματηρά επεισόδια εις την αρχήν της λεωφόρου Κηφισίας και οδού Όθωνος και προ της οικίας του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου εναντίον της οποίας μερικοί αλήται έρριψαν χειροβομβίδας.
  Σύγχυσις και πανικός για μια στιγμή και νέα εξόρμησις των εγκληματιών. Τους χαιρετίζει ο Σιάντος από τα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και ο Παρσαλίδης.
  Όλη η ημέρα περνά με επεισόδια σε όλη την πόλι. Εν τω μεταξύ στον Πειραιά σημειούνται αλλεπάλληλα επεισόδια. Η Κοκκινιά τροφοδοτεί με όπλα τους κακοποιούς του κέντρου της πόλεως.
  Βγαίνουν αγγλικαί περίπολοι και ελληνικαί μικταί. Ο ραδιοφωνικός σταθμός έχει πάψει να λειτουργή διότι δεν υπάρχει ρεύμα. Το ηλεκτρικόν εργοστάσιον δεν λειτουργεί. Η πρωτεύουσα και ο Πειραιεύς πλέον στο σκοτάδι και στην τρομοκρατία. Το υπουργικόν συμβούλιον συνεδριάζει συνεχώς. Προσέρχεται και ο στρατηγός Σκόμπυ. Είναι σαφείς αι οδηγίαι προς τας στρατιωτικάς αρχάς. Εξάντλησις της υπομονής μέχρι του τελευταίου ορίου. Αλλέως όμως σκέπτονται οι εγκληματίαι.
 -----------------------------------
"Μια ακόμη ανέκδοτος φωτογραφία από την κατάληψιν του Β΄αστυνομοκού τμήματος. Εμπρός προηγείται ικανοποιημένη διά την «νίκην» της, η ερωμένη του περιβοήτου Νικολακοπούλου,*(*σ.σ. Ο Νικολοκόπουλος ήταν μεγαλο-ιατρός ο οποίος είχε μετατρέψει την κλινική του σε σφαγείο εθνικοφρόνων, -βλέπε ανωτέρω σχετικό ρεπορτάζ, (58)Εφημερίς :"ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ"-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945) σε η οποία είχεν εισέλθει εις το αστυνομικόν τμήμα μαζί με την ομάδα της δήθεςν αποστολής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία κατέλαβεν εξ απροόπτου την δύναμιν του τμήματος. Ακολουθούν φορτωμένοι με τα ρούχα των αστυφύλακες. Εις το βάθος ο Νικολακόπουλος(με την ιατρικήν μπλούζαν) ένας εαμίτης αστυφύλαξ και ένας ένοπλος ελασίτης, συνοδεύοντες την ομάδα των αξιωματικών του τμήματος μεταξύ των οποίων ο Διοικητής του (με τα πολιτικά) και παρ΄αυτόν ο υποδιοικητής. Είναι η τελευταία φωτογραφία των τραγικών αυτών θυμάτων, που την επομένην εσφάγησαν εις την Ηλιούπολιν." 
-------------------------

ΤΡΙΑΝΤΑ  ΠΕΝΤΕ  ΜΕΡΕΣ
Το χωνί, το πολυβόλο, η δυναμίτις, το αίμα

  -κατέστησαν αι κομμουνιστικαί συμμορίαι «επαναστατικός στρατός»; Οι αντάρται περικυκλώνουν την πρωτεύουσα; Άρχισε κι΄ όλας η καινούργια δράσις των; Θα σφαγούν, λοιπόν οι αθώοι Έλληνες; Άρχισε κι΄ όλας η καινούργια δράσις των; Δεν μας έφθαναν τα μαρτύρια της κατοχής; Πάλι Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους θάχουμε;
  Με αγωνία-πέρυσι σαν και σήμερα ακριβώς- ετίθεντο αυτά τα ερωτήματα εις τα χείλη όλων των Ελλήνων, που καρτερικά, υπερήφανα, αγωνιστικά, αληθινά Ελληνικά, περίμεναν την «άγια ώρα της απελευθερώσεως» και είχε έλθει η «απελευθέρωσις». Και τα «εγγλεζάκια» που χρόνια περιμέναμε, πως και πως, κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας. Κι΄ είμεθα «ελεύθεροι» εδώ και δυόμισυ μήνες…Τα όνειρά μας-όνειρα εφιαλτικής νύχτας που περίμενε μια ώρα αυγή- θάμεναν για πάντα όνειρα:
  Ζούσαμε πιά μια σκληρή πραγματικότητα. Κι΄ αν, έτσι για λίγο, προσπαθούσαμε ν΄ απομακρυνθούμε απ΄ την αλήθεια, η ζωή μας έφερνε αναγκαστικά στο δρόμο της τραγικής μοίρας. Οι δρόμοι με της κοκκινισμένες προσόψεις των σπιτιών-΄άψυχοι μάρτυρες του μεγάλου δράματος-γέμιζαν απ΄ το άγριο «λεφούσι».
  -Μας σκοτώνουν. Μας σκοτώνουν…
  Κι΄ οι λησταί περιέφεραν τα πτώματα των θυμάτων τους. Των αθώων Ελλήνων, που πριν λίγο, οι ίδιοι είχαν σφάξει.
  Την ίδια στιγμή-απ΄ τα ξημερώματα του θεού ως τα άγρια μεσάνυχτα-τα «χωνιά» με της απαίσιες κραυγές των εξαγριομένων δολοφόνων, καλούσαν:
  Εδώ ΕΛΑΣ! Εδώ ΕΛΑΣ. Λαέ, κινδυνεύουμε. Λαέ είσαι έτοιμος; Στις θέσεις μας όλοι. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ…
  Κι΄ ο «Λαός» ετοιμαζόταν για την «λευτεριά». Α! Θα ήταν πάρα πολύ ωραία έτσι. Οι «ήρωες» θα σκότωναν. Θα έπιναν αίμα πολύ. Θα χόρταιναν με της νεκρές σάρκες αθώων γέρων, φτωχών γυναικών, ανέγγιχτων κοριτσιών. Θάπαιρναν από παντού ό, τι τους άρεσε. Θα φορούσαν τα ρούχα των δολοφονημένων. Θάχαν κι αυτοί «δακτυλίδια»-μαζύ με ξένα δάκτυλα. Ήταν έτσι πιο εύκολη η αρπαγή. Θα γκρέμιζαν σπίτια. Θα καίγανε ό, τι τους άρεσε. Α! Θα ήταν πάρα πολύ ωραία η «λευτεριά»!. Ά! Θα ήταν πάρα πολύ γοητευτικός αυτός ο «μεγάλος αγώνας». Άξιζε τον κόπο, μια που θα μπορούσαμε έτσι εύκολα να τα κάνουμε όλα δικά μας. Εμπρός λοιπόν…
ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ…
Κι΄ άρχισε ο «μεγάλος αγώνας». Όπλα και πολεμοφόδια υπήρχαν. Χρόνια τα μάζευαν για την «ιστορική στιγμή». Τι κι΄ αν τους τάδιναν οι σύμμαχοι για να πολεμήσουν τους εχθρούς μας; Τι κι αν τάπαιρναν απ΄ τους ίδιους τους Γερμανούς, που ανοικτοχέρικα έδιναν στους δικούς τους «αντιφασίστες» πλούσιο φονικό υλικό, για να το μεταφέρουν-έτσι στα «κλεπτά»- στους Έλληνες ομοϊδεάτες τους: Ο σκοπός αγίαζε τα μέσα. Κι  ύστερα- ποιος μπορούσε να φαντασθή μια τέτοια χρονική έκτασι; -θάφταναν λίγες ριπές πολυβόλου, μια οβίδα-κι΄ όλα δικά μας ήταν. Η προετοιμασία είχε γίνει καλή: Τα σώματα ασφαλείας είχαν εξουθενωθή. (Η ίδια κι΄ απαράλακτη σημερινή προσπάθεια ψευδοκυβερνήσεως και κομμουνιστών). Όπλα δεν είχαν. Οι αστυφύλακες με τους σκουριασμένους γκράδες, δεν διέθεταν παρά ελάχιστα φυσίγγια. Οι χωροφύλακες είχαν βαπτισθή «δοσίλογοι» και τους είχαν πάρει και τους σουγιάδες τους ακόμη. Στρατός δεν υπήρχε. (Ό΄ τι ακριβώς προσπαθούν και σήμερα να επιτύχουν οι εχθροί της πατρίδος). Το Κράτος, στην πραγματική του μορφή, ήταν ανύπαρκτο. Πολύ εύκολη φαινόταν η «επιχείρηση». Μικρή προσπάθεια-μεγάλα κέρδη. Και τι κέρδη. Τα πάντα …
  …Κι΄ άρχισε ο «μεγάλος αγώνας». Οι πρώτες τουφεκιές έπεφταν. Το «κρά-κρά» του πολυβόλου ακουγόταν. Να, κάπου-κάπου, μια έκρηξις. Ο χορός των τεράτων έπαιρνε την μορφή του. Ο ερυθρός Δράκοντας ερχόταν. Νάτος… Η ζωή έπαυε νάχη πιά οιαδήποτε αξία. Τι πιο φτηνό πράγμα απ΄ τον άνθρωπο;
  -Λόχος Περιστερίου! Λόχος Περιστερίου. Εδώ! Όλοι μαζή παιδιά, και τους φάγαμε…
  Το «χωνί» έδινε τις διαταγές. Πως θ΄ αμυνθή το αστυνομικό τμήμα; Με τι να «πολεμήσουν» οι φτωχοί αστυνομικοί; Τι να πρωτοπροφτάσουν; Από παντού, γύρω-γύρω (ίσως κι  από μέσα, απ΄ το ίδιο το τμήμα) εβάλλοντο. Τα πολυβόλα κροτούσαν. Και στης ριπές τους, αραιές πιστολιές απαντούσαν. Κι΄ όμως κρατούσαν ηρωϊκά τα παιδιά αυτά-παιδιά κι΄ αυτά του Λαού, Αλλού πολλές ώρες συνεχίστηκε η σκληρή άμυνα. Αλλού ημέρες ολόκληρες. Άλλα τμήματα έμειναν απάτητα απ΄ τους απαίσιους επιδρομείς.
  …Κι΄ εσυνεχίζετο ο άνισος αγώνας. Κι΄ εσυνεχίζετο το καννιβαλικό «γλέντι» των δολοφόνων.
  -Εμπρός σύντροφοι. Ακόμα λίγο.
  Κι΄ οι «σύντροφοι» πυροβολώντας ένα διαβάτη που μ΄ αγωνία προσπαθούσε να φθάση στο σπίτι του, τον έρριχναν νεκρό.
  -Χα! Χα! Χα! Τον είδες πως σπαρταρούσε; Αντιδραστικός ήταν ο άτιμος.
  Κι΄ ο «αντιδραστικός», ένας φτωχός μεροκαματιάρης, άφινε πίσω του πέντε απροστάτευτα ορφανά…
  -Εμπρός σύντροφοι. Πολύ λίγο ακόμα.
  Κι΄οι «σύντροφοι» κατεύθυναν τις ριπές του πολυβόλου των επάνω σε μια φτωχή γυναικούλα που πήγαινε να πάρη λίγο νερό. Κι΄ έπεφτε μαζή μ΄ αυτήν που πούτρεχε για να την βοηθήση.
  -Χα! Χα! Χα! Τι ωραίο πούνε το αίμα. Τι φτηνή πούνε η ζωή.
  Το ανθρώπινο κτήνος διεσκέδαζε. Το κομμουνιστικό κτήνος πανηγύριζε.
  Α! Είνε πάρα πολύ γοητευτικός ο μεγάλος αγώνας…
 
Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Και το τελευταίο φυσίγγιο είχε ριχθή. Οι πάνοπλοι λησταί πλησίαζαν πιά στο αστυνομικό. Πράγματι πολύ λίγο ακόμα εχρειάζετο… Τώρα έρριχναν χειροβομβίδες. Έρριχναν ακόμα κουτιά από κονσέρβες γεμισμένα με δυναμίτιδα.
-Παρεδώσου, άτιμε διοικητή. Ούρλιαζε το χωνί. Παραδοθείτε, «κακούργοι».
Κι΄ ήταν «κακούργοι» οι φτωχοί αστυφύλακες. Κι΄ ήταν «άτιμος» ο διοικητής του τμήματος. (Ένας φτωχός κι΄ αυτός οικογενειάρχης, ένας ευγενικός άνθρωπος, ένας Έλληνας και τίποτε άλλο, παρά μονάχα ένας Έλληνας).
-Τώρα θα τα πληρώσετε όλα. Τώρα ο «λαός» θα σας τιμωρήση.
…Χιλιάδες είνε οι Αθηναίοι εκείνοι που είδαν τους διοικητάς των αστυνομικών τμημάτων των περιφερειών των να σκουπίζουν ημίγυμνοι-οι ελασίτες τους είχαν πάρει τα ρούχα-λίγη ώρα αργότερα στους δρόμους.
-Σκούπισε, παλιάνθρωπε, για να μάθης , διέτασε η «συντρόφισσα»
Ήταν κι  ο διασυρμός ένα στοιχείο «διασκεδάσεως». Κι΄ είχαν ανάγκη να «διασκεδάσουν» τα «παιδιά». Ύστερα οι διοικηταί των τμημάτων απήχθησαν… Ύστερα; Ποιος ξέρει… Άλλοι βρήκαν το πτώμα-του Ζαρούλια του Β΄ τμήματος. Άλλοι δεν το βρήκαν ποτέ- του αλησμόνητου Αλέκου Χρυσικού, διοικητού του Η΄τμήματος.
Ά! Ήταν πάρα πολύ ωραίος ο «μεγάλος αγώνας»…
* * *
Δύο «Αθήνες» λοιπόν. Η ελεύθερη Αθήνα-ελεύθερη χάρις στους ηρωϊκούς στρατιώτες του Σκόμπυ- κι΄ η σκλαβωμένη Αθήνα . Ή «ΣΚΟΜΠΙΑΙ» κι΄ η  «ΕΛΑΣΙΑ».
Κι΄ η μέρες-μέρες πιο μαύρες απ΄ την νύχτα-περνούσαν. Αν ως πριν λίγο η ανθρώπινη ζωή ήταν πολύ φθηνή, τώρα πιά καμιάν αξία δεν είχε. Ο «μεγάλος αγώνας συνεχίζονταν…
Γιατί; Για ποια σκοπό;
-Για την κόκκινη πατρίδα. Την κόκκινη Ελλάδα.
Κι΄ η Ελλάδα βυθιζόταν στο αίμα. Σε ποταμούς αίματος.

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ
-Ε: σεις που κάθεστε εδώ! Κατεβήτε γρήγορα κάτω. Θ΄ ανατινάξουμε το σπίτι. Θα τα κάνουμε σπαράλια. Τσακιστήτε να κατεβήτε. Αλλοιώτικα θα τινάξουμε κι΄ εσάς μαζή.
Φρικτή διαταγή. Γεροντάκια, γριούλες, άρρωστοι, μωρά στην αγκαλιά-φτωχά δυστυχισμένα πλάσματα. Δεν ήταν «αντιδραστικοί». Ήταν απλώς και μόνον Έλληνες. Κι΄ ούτε το σπίτι που έμεναν ήταν καμμιά πολυκατοικία της «μπουρζουαζίας». Φτωχόσπιτο ήταν κι΄ αυτό. Προλετάριοι-αληθινοί προλετάριοι οι ενοικοί του.
-Γιατί, παιδιά, θα μας ρίξετε το σπίτι; Λυπηθήτε μας παιδιά…
Μα τα «παιδιά» δεν ελυπούντο κανένα. Τα «παιδιά» δεν είχαν καρδιά. Δεν ήσαν παιδιά. Ήσαν κομμουνιστικά κτήνη.
-Αν θες, κυρά μου, μπές και σύ μέσα να τιναχθής μαζή με το ρημάδι σου.
Τι να πή η ταπεινή γυναικούλα.
-Θεέ μου! Θεέ μου, ψιθύριζε.
Κι΄ άρχιζε το πανηγύρι.
-Βάλε τις δυναμίτες σύντροφε. Βάλε μπόλικους. Ετοίμασε τα καψούλια. Έτοιμοι; Εμπρός δος του…
Και τούδινε ο σύντροφος.
Ένας εκοφαντικός κρότος. Μια  ταυτόχρονη λάμψι. Κάτι σαν να κλονίζεται το έδαφος. Και να. Το φτωχόσπιτο κινείται. Νάτο, Χάνεται. Δεν υπάρχει πιά. Ένας σωρός. Πέτρες, ξύλα, έπιπλα, ρούχα-άμορφη μάζα.
-Θαύμα. Μα τι ωραία που είναι. Τι υπέροχα.
Δεν ήταν ο Νέρων που τάλεγε αυτά. Ήταν μια «επονίτισσα». Που εύρισκεν αυτήν την αγριότητα; Τι φώλιαζε μεσ΄ τα σωθικά της; Δεν είχε καρδιά; Ήταν κομμουνίστρια. Κι΄ οι κομμουνισταί δεν μπορούν νάχουν αισθήματα. "το κόμμα διέταξε".

Ως τον ουρανό ανέβαιναν οι φλόγες. Μαύροι καπνοί «μπούκωναν τα πάντα. Ήταν κι΄ αυτή άλλη διασκέδασις για τα «παιδιά».
-Είνε ωραία κι η φωτιά!
Κι΄ο καννιβαλικός χορός στηνόταν γύρω απ΄ το φτωχόσπιτο που καιγόταν. Ένας τενεκές βενζίνη αρκούσε για να γίνη το «γλέντι».
Μα ποιοι ήσαν, λοιπόν, αυτοί που μισούσαν τόσο πολύ την Ελλάδα; Ήσαν Γερμανοί; Ήσαν Ιταλοί; Ήσαν Βούλγαροι;
Όχι. Αυτοί δεν υπήρχαν πιά. ΗΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ αυτοί που ανετίνασσαν, ΗΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ αυτοί που  πυρπολούσαν. ΗΣΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ. Τίποτε άλλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ  ΘΥΜΑΤΩΝ
-Ποιοι κάθονται εδώ; Δεν είναι εδώ; Τότε νάρθουν οι γυναίκες.
Δεν ενδιεφέροντο για συγκεκριμένα θύματα οι λησταί. Τους «σταμπαρισμένους» τους είχαν πάρει ήδη. Ή θ ε λ α ν  θ ύ μ α τ α. Οποιαδήποτε κι΄αν ήσαν. Γέροι, γρηές, νέοι, νέες, ανήλικοι. Τι σημασία είχε. Μαύροι, απαίσιοι, ρυπαροί, άγριοι οι «πολυτοφύλακες», μάζευαν τα θύματά τους.
Ως εδώ σταματούσε η ζωή. Ποιος την λογάριαζε από εδώ κι εκεί…

ΔΥΣΤΥΧΙΑ  ΚΑΙ  ΠΕΙΝΑ
Πείνα, πείνα, πείνα. Πεινασμένοι λύκοι οι ελασίτες. Εξουθενωμένοι οι Έλληνες. Τίποτε για φαγητό.
-Αύριο η λαϊκή επιτροπή θα μοιράση τρόφιμα στο λαό. Αύριο όλοι να μαζευτήτε στο μπακάλη για να πάρετε κονσέρβες.
Κοροϊδευε αυτός που μιλούσε στο χωνί; Εκδήλωνε έτσι μια άλλη μορφή σαδισμού; Είνε κι  αυτό ένα από τα μυστήρια του αιματωμένου Δεκεμβρίου. Ποιος ξέρει… Αρπαγές πολλές εγένοντο Αποθήκες ολόκληρες αδειαζαν. Να δοθούν στον κόσμο; Γιατί; Για ποιο λόγο; Κι΄ ο ελασίτης ξεναγινόταν ο γνωστός μαυρογορίτης. Άφινε το αυτόματο, έπαιρνε το τσουβαλάκι κι΄ άρχιζε την σφαφή, μ΄ άλλον πιά τρόπο. Τα «κοντεπιφές» μια χρυσή λίρα διετιμώντο. Κι ήξεραν τα παιδιά από χρυσές λύρες. Ο  «εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας» τα είχε διδάξει πολλά πράγματα.
Ά! Ήταν πάρα πολύ ωραίος ο «μεγάλος αγώνας». Κι΄ ήταν υπέροχη η «λευτεριά». Επι τέλους τα «παιδιά» μπορούσαν να ζήσουν. Θάνατος, λοιπόν στους «προδότες». Κι΄ ο θάνατος, μ΄ οποιοδήποτε μορφή, απλωνόταν μες΄ στην Ελληνική πρωτεύουσα…

ΤΡΙΑΝΤΑ  ΠΕΝΤΕ  ΜΕΡΕΣ…
Βιβλίο ολόκληρο θα μπορούσε να καταλάβη κι’  η πιο περιληπτική αφήγησι των γεγονότων του απαισίου Δεκεμβρίου του 1944. Τριάντα πέντε  ημέρες απεριόριστης φρίκης. Ο «καπετάνιος», ο «πολιτοφύλακας», το οποιοδήποτε ανθρωπόμορφο κομμουνιστικό κτήνος, μπορούσε με μια λέξι του να προσδιορίση την ζωή του ανθρώπου.
Ήταν γοητευτικός ο «μεγάλος αγώνας»!
…Φτωχές γυναικούλες που δεν βρήκατε ακόμη τα πτώματα των προστατών σας. Που ρίχτηκε το κουφάρι του ανδρός σας, του πατέρα σας, του παιδιού σας; Ποια σκυλιά χόρτασαν από τις τεμαχισμένες σάρκες τους;
…Και εσείς δυστυχισμένα παιδιά; Που είναι οι γονείς σας; Πούνε ο πατέρα σας κι η μάννα σας; Πούνε εκείνοι που θα σας μεγαλώσουν; Ποιοι τους έσφαξαν;
…Κι΄ εσείς τραγικά νήπια, που δεν γνωρίσατε τον γεννήτορά σας; Τι θα σας πουν αύριο, όταν ρωτήσετε που βρίσκεται ο πατέρας σας;
-Άκουσε, παιδάκι μου. Κάποτε ήρθαν κάτι τέρατα πούχαν την μορφή ανθρώπου. Εσύ δεν είχες γεννηθή ακόμα. Πήραν τον πατέρα σου… Γιατί; Μα μήπως ήξεραν κι΄ εκείνοι; Τον πήραν, λοιπόν, μαζή τους. Κι΄ ύστερα δεν ξαναγύρισε ο φτωχός σου ο πατερούλης…
-Γιατί μητέρα;
-Τον σκότωσαν παιδί μου…
-Ποιοι, μητέρα;
-Οι κομμουνισταί, παιδί μου……………………..
Ήταν Δεκέμβριος του 1944 τότε. Είνε Δεκέμβριος του 1945 σήμερα. Θυμάστε; Δεν μπορεί παρά να θυμάστε. Ήταν Δεκέμβριος του 1944 τότε. Είνε Δεκέμβριος του 1945 σήμερα. Κι΄ εκείνοι που έσφαξαν τους Έλληνες ετοιμάζονται ξανά…

………………

ΤΟ  ΠΝΕΥΜΑ  ΤΗΣ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ  ΗΡΧΙΣΕΝ  ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΟΝ  ΕΙΣ  ΤΗΝ  ΠΑΙΔΕΙΑΝ
Ο  κ. ΝΟΒΑΣ Θ΄ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΗ ΤΟΥΣ…ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΑΣ’ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΑ …ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο υπουργός της Παιδείας κ. Αθανασιάδης-Νόβας προέβη χθές εις ανακοινώσεις εν σχέση με το ζήτημα της διαθεσιμότητος των μετασχόντων εις το κίνημα εκπαιδευτικών.
Δι΄ αυτών ο κ. υπουργός ισχυρίζεται ότι ο ρυθμός και ο τρόπος της εργασίας των εκκαθαριστικών συμβουλίων υπήρξεν ελατοματικός δεν εφηρμόσθησαν εις όλα τα αυτά κριτήρια, ούτε ετηρήθη η αυτή διαδικασία. Και το αποτέλεσμα ετόνισεν είνε ότι άλλα έκριναν με υπερβολικήν αυστηρότητα, ταχύτητα χωρίς να καλέσουν εις απολογίαν τους καταγγελλομένους, αλλά πάλιν με μεγάλην μετριοπάθειαν και επιείκειαν.
«τας ανωμαλίας αυτάς συνέχισεν ο κ. υπουργός είναι υποχρεομένον το υπουργείον να εξεύρη τρόπον διά να τακτοποιήση. Δια τους λόγους τούτους το υπουργείον μελετά τον τρόπον καθ΄όν θα δοθή τέρμα εις όλας αυτάς τας ανωμαλίας και θα προτείνη εις την κυβέρνησιν τα μέτρα, τα οποία πρέπει το γρηγορώτερον να ληφθούν, ώστε τερματιζομένου αυτού του σάλου να επιδοθούν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί επερίσπαστοι πλέον εις το έργον των, πνευματικών δυνάμεων της Ελληνικής νεότητος και ο εθνικός φρονηματισμός της, μακράν από πάσης πολιτικής ή πολιτειακής διενέξεως».
ΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ
Κατ΄ ασφαλείς πληροφορίας μας, ο κ. υπουργός έχει καταλήξει εις την απόφασιν, όπως εισηγηθή την έκρισιν Συντακτικής πράξεως διά της οποίας θ΄ ακυρωθούν όλαι αι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών λειτουργών. Δια της Συντακτικής πράξεως θα καταρτισθούν νέα εκκαθαριστικά συμβούλια τα οποία εντός τεσσάρων μηνών θα΄ αναλάβουν την εξ υπαρχής κρίσιν των αναμιχθέντων εις το κίνημα εαμοκομμουνιστών εκπαιδευτικών.
Ο κ. Νόβας ερωτηθείς μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου επεβεβαίωσε τα ανωτέρω.
ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Πάντως αι ανωτέρω ανακοινώσεις του κ. υπουργού γνωσθείσαι προκάλεσαν αναστάτωσιν μεταξύ των εθνικοφρόνων κύκλων , οίτινες τας εχαρακτήρισαν ως απόπειραν επαναφοράς όλων των κομμουνιστών εκπαιδευτικών εις τας θέσεις των.
Οι αυτοί κύκλοι ετόνιζον ότι ο εθνικόφρων λαός θα αντιδράση δια παντός τρόπου κατά του μελετωμένου πρωτοφανούς μέτρου το οποίον δεν αποβλέπει ειμή εις εγκατάλειψιν της νεολαίας εις χείρας των καθοδηγητών του κομμουνιστικού κόμματος.


Η  ΥΠΑΙΘΡΟΣ  ΥΠΟ  ΤΟ  ΠΕΛΜΑ  ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. – Η ΧΘΕΣΙΝΗ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΙΣ  ΕΙΣ  ΤΗΝ  ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΝ
Συνεχίσθη και κατά την χθεσινήν ημέραν η δράσις των υποστηρικτών της κυβερνήσεως των εγκάθετων κομμουνιστών εις βάρος των εθνικοφρόνων πολιτών εις όλα τα σημεία της πρωτευούσης. Ούτω ο απολυθείς ναύτης Λαντζίνας Αθ. Βοηθούμενος υπό του Τοσονίδη Κ.  συνέλαβον τον Καπράλον Στ. υποδηματοποιόν τον οποίον  εξυλοκόπησαν διότι ηρνήθη να τραγουδήση λαοκρατικά άσματα. Εκ τούτων συνελήφθη ο Λαντζίνος, όστις κρατείται εις το 13ον τμήμα.
Επίσης άλλοι κομμουνισταί εις συνοικίαν Μυκονιάτικα Αγίων Αναργύρων Αττικής, επετέθησαν και ετραυμάτισαν διά μαχαιρών τον εθνικιστήν Παναγιωτάκην Η., όστις νοσηλεύεται εις το νοσοκομείον Ν. Ιωνίας. Εκ των δραστών ανεγνωρίσθη ο αποφυλακισθείς ελασίτης Κούγελος Α., όστις καταζητείται.
Άλλη ομάς εκ 10 κομμουνιστών μετέβη την 12ην νυκτερινήν εις την οικίαν του Αριστοδήμου Σοφούλη παρά το Πυριτιδοποιείον και ηξίωσεν όπως της ανοίξουν. Εις άρνησιν των ενοίκων επέφερον ζημίας εις την οικίαν και απεχώρησαν απειλούντες.

ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Ομάς κομμουνιστών έχουσα επί κεφαλής τον διαβόητον «πολιτοφύλακα» Ε. Πλυτάν ενήργησεν εις τον συνοικισμόν Ελευθερουπόλεως ερεύνας εις διαφόρους οικίας εθνικιστών, απειλούσα τους ενοίκους ότι «έφθασεν η ώρα που θα τους ξαναπάνε στην Ούλεν». Ως γνωστόν εις την περιοχήν των διϋστηρίων της Ούλεν εγένετο σωρεία εκτελέσεων μεταξύ των οποίων και της καλλιτέχνιδος Παπαδάκη.
Εις το Πυριτιδοποιείον ο κομμουνιστής Θ. Στάμου, επετέθη εξ ενέδρας και ετραυμάτισε τον εθνικόφρονα Λαμπερόπουλον.
Ενεδρεύοντες  κομμουνισταί  συνέλαβον εις του Γκύζη τον εθνοφύλακα Κ. Λάβον και τον ετραυμάτισαν.
Οι κομμουνισταί Φωτόπουλος και Καλογερόπουλος ηπείλησαν την νεάνιδα Ρέναν Χαλά ότι θα την εκτελέσουν εφ΄ όσον εξακολουθήση να ευρίσκεται εις επαφήν μετά εθνικιστών.
Εις την διασταύρωσιν των οδών Ασκληπιού και Βουλγαροκτόνου κομμουνισταί ετραυμάτισαν τον Ν. Παπαφακελάν διότι ανήκει εις εθνικιστικήν οργάνωσιν. Άλλοι κομμουνισταί εκακοποίησαν τον αρτεργάτην Β. Τσώνη, διότι είνε εθνικοφρόνων αρχών.
Εις το υπουργείον Δημσίας Τάξεως εξακολουθούν να φθάνουν καθημερινώς τηλεγραφήματα εξ όλων των σημείων της χώρας εκ των οποίων εμφανίζεται η ενταθείσα δράσις των εαμοκομμουνιστών από της καταλήψεως της εξουσίας υπό της κυβερνήσεως των εγκαθέτων. Ούτω τηλεγράφημα εκ Λευκάδος αναφέρει ότι μεταβατικόν απόσπασμα ενέπεσεν εις ενέδραν είκοσι εαμοκομμουνιστών φυγοδίκων μετά των οποίων αντηλλάγησαν πολλοί πυροβολισμοί επί μίαν ώραν.
Άλλο τηλεγράφημα εκ Κοζάνης αναφέρει ότι επέδρασαν εκ των χειρών του συνοδού χωροφύλακος Δ. Τριανταφύλλου ο εγκληματίας κομμουνιστής Ι. Μιούγλου παραλαβών και το όπλον του χωροφύλακος.
Έτερον τηλεγράφημα εκ Λαρίσης αναφέρει ότι τρείς αναρχικοί ετραυμάτισαν διά ξιφολόγχης τους Γ. Γάκαν και Α. Σακελλαρίου και εξυλοκόπησαν τους Γρ. Χαρισούλην και Δ. Δημητρίου. Ο Γρ. Χαρισούλης απεβίωσε συνεπεία των τραυμάτων και των κακώσεων.
Τηλεγράφημα εκ Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι εις το χωρίον Κουκίνια του Κιλκίς ο Σάββας Αλβερατζίδης επί κεφαλής δεκάδος αναρχικών ετραυμάτισε σοβαρώς διά ροπάλου τον αγροφύλακα Σάββαν Καριπίδην.
Άλλο τηλεγράφημα εκ Καβάλλας αναφέρει ότι δύο αναρχικοί ένοπλοι εισβαλόντες βιαίως εις την οικίαν του Γρ. Καγιατζή υπό την απειλήν των όπλων αφήρεσαν διάφορα είδη αξίας 200.000 δραχμών.


(92). Εφημερίς: «Η ΕΛΛΑΣ»- 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  1945


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. Λ. ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗ
Την 20ην  Νοεμβρίου 1944 ο κ. Ζέβγος, υπουργός Γεωργίας με επισκέφθη στο Υπουργείον Στρατιωτικών και μου παρεπονέθη ότι έχω τοποθετήσει αξιωματικούς στα συγκροτηθέντα Τάγματα Εθνοφυλακής απ΄ αυτούς που υπηρέτησαν στα προδοτικά Τάγματα Εθνοφυλακής και πήραν μέρος με τους Γερμανούς στα μπλόκα της Πρωτεύουσας». Παρεπονείτο στο ίδιο σημείωμα ότι «οι εις το Σχολείον Χωροφυλακής κρατούμενοι της Ειδικής Ασφαλείας ήσαν χωρισμένοι σε λόχους».
Μου παρέδωκε και σχετικό σημείωμα, φυσικά ανυπόγραφο(φαίνεται ότι η υπογραφή αποτελεί αστική πρόληψι), σαν ένα είδος «ρηματικής διακοινώσεως». Δεν είχα βέβαια καμμίαν υποχρέωσιν να προσυνεννοούμαι με τους Υπουργούς της άκρας αριστεράς διά την τοποθέτησιν των κ  α  τ  ω  τ  έ  ρ  ω  ν αξιωματικών στα τάγγματα Εθνοφυλακής. Φυσικά η χρησιμοποίησις αξιωματικών που υπηρέτησαν στα Τάγματα Ασφαλείας ήτο απαράδεκτος από την Κυβέρνησιν της Εθνικής Ενότητος σύμφωνα και με τα πανηγυρικάς δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Απελευθερώσεως. Και εδόθη το σημείωμα εις τας Υπηρεσίας του Υπουργείου προς εξακρίβωσιν.  Πράγματι απεδείχθη ότι αρκετοί από τους εν λόγω αξιωματικούς είχον υπηρετήσει στα Σώματα Ασφαλείας. Αλλά μερικοί από αυτούς που ανεφέροντο στο σημείωμα υπερέτουν εις τας τάξεις του ΕΛΑΣ, άλλοι ως σύμβουλοι εξ απορρήτων του Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και άλλοι με βαθμόν ανωτέρων αξιωματικών ενώ στο Στράτευμα ύφερον τον βαθμόν ανθυπασπιστού!! Το βράδυ στο Υπουργικόν Συμβούλιον βρήκα ευκαιρίαν κατά το διάλειμμα να πω στον κ. Ζέβγον το γεγονός αυτό. Μου εδηλώθη με απάθειαν, ότι «θα συνέβη κάποιο λάθος».
‘Ητο φυσικόν να μη θέλω να παραμείνω πλέον ως Υπουργός των Στρατιωτικών.
Ύστερα από μερικές ημέρες και συγκεκριμένως την 27ην Νοεμβρίου, έλαβον χώραν τα γνωστά πλέον γεγονότα της συμφωνίας με το Κ.Κ.Ε. για την αποστράτευσιν των στρατιωτικών σχηματισμών και την αιφνιδιαστικήν υπαναχώρησιν της 28ης Νοεμβρίου, την 29ην ο κ. Σβώλος επεσκέπτετο τον Πρωθυπουργόν κ. Παπανδρέου διά να καταλήξη να εκμυστηρευθή την εντύπωσίν του, ότι η μεταβολή του Κομμουνιστικού Κόμματος υπήρξεν απότομος και ανεξήγητος. Την επομένην 30 Νοεμβρίου ο κ. Σβώλος και όλοι οι υπουργοί της Άκρας Αριστεράς κ.κ. Ασκούτης, Τσιριμώκος, Πορφυρογένης, Ζέβγος και ο υφυπουργός κ. Αγγελόπουλος δεν ενεφανίσθησαν στα υπουργεία των. Και μοί ανετέθη να τους επισκεφθώ διά να διευκρινίσω την απόφασίν των.
Με το σχέδιον της αποφάσεως της Κυβερνήσεως που προέβλεπε την παράδοσιν της υπηρεσίας της Πολιτοφυλακής εις την Εθνοφυλακήν από 1ης Δεκεμβρίου και με ένα σημείωμα σε χωριστό χαρτί, ότι «αποτελεί θέμα εμπιστοσύνης» επήγα το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου και με ένα σημείωμα σε χωριστό χαρτί, ότι «αποτελεί θέμα θέμα εμπιστοσύνης» επήγα το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου στη συνάντησι με τους 4 υπουργούς. Με τους κομμουνιστάς υπουργούς κ.κ. Πορφυρογένην και Ζέβγον δεν κατωρθώθη εκείνη την ημέρα η τηλεφωνική επικοινωνία, διότι δεν «βρέθηκαν» σε κανένα τηλέφωνο.
Η συνάντησίς μας πραγματοποιήθηκε στάς 4 το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου και διήρκεσε έως την 1μ.μ. σε ένα σπίτι της οδού Καρνεάδου. Από καιρού σε καιρόν εξηφανίζοντο οι συνομιληταί, διά να συσκεφθούν κάπου αλλού με άλλους αφίνοντάς με στην συντροφιά της κυρίας Σβώλου και απανήρχοντο με την στερεότυπον αρνητικήν απάντησίν των, να υπογράψουν το κείμενον της Υπουργικής Αποφάσεως. Τι έλεγεν η Κυβερνητική αυτή Απόφασις: Ότι η Πολιτοφυλακή οφείλει να παραδώση υπηρεσίαν την 1ην Δεκεμβρίου στην εθνοφυλακήν, η οποία από την ιδίαν ημέραν αναλαμβάνει την τήρησιν της τάξεως. Πρέπει να σημειωθή, ότι υπήρχε προηγουμένη Απόφασις της Κυβερνήσεως, υπογραφείσα της 5ην Νοεμβρίου και φέρουσα τας υπογραφάς όλων α  ν  ε  ξ  α  ι  ρ  έ  τ  ω  ς   ό  λ  ω  ν  των μελών της Κυβερνήσεως της Εθνικής Ενώσεως και σύμφωνα προς την οποίαν 1) η εθνική Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  τάσσεται υπό τας διαταγάς της Κυβερνήσεως και των αντιπροσώπων της μέχρι της 1ης Δεκεμβρίου, οπότε θα παραδώση υπηρεσίαν και θα παύση υφισταμένη καθ΄ άπασαν την Ελλάδα. Παρακάτω προβλέπεται η σύστασις «Προσωρινής Εθνοφυλακής» η οποία θα παραλάβη υπηρεσίαν την 1ην Δεκεμβρίου.
Κατά την σχεδόν εννεάωρον ως άνω συζήτησιν επέμεινα στο επιχείρημα της υποχρεώσεως που είχαν να υπογράψουν το κείμενον, αφού είχαν υπογράψει την παλαιοτέραν Απόφασιν, και τούτο, διότι το εναντίον θα εσήμαινεν ανακολουθίαν και παραίτησιν από  την Κυβέρνησιν και απαρχήν εμφυλίου πολέμου, που μπορούσε να αποτρέψη ίσως η παραμονή των στην Κυβέρνησιν, εφόσον θα επεγυμνώνετο πλέον το Κ.Κ.Ε. Ο κ. Σβώλος κάποτε με θερμενόμενος στην άρνησί του, άλλοτε δε αποθαρρυνόμενος από τους άλλους παρόντας τρείς Υπουργούς, επέμενε λέγων: «Τι σημασίαν έχει και να υπογράψω την εν λόγω απόφασιν αφού δεν πρόκειται να εκτελεσθή η απόφασις εφόσον δεν φέρει τας υπογραφάς των κομμουνιστών Υπολογών;»
Εκεί όμως επάνω στην Ανατολική Μακεδονία τα γεγονότα ξέσπασαν πολύ πιο γρήγορα. Στην Δράμα είχε την έδραν της η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία και ο Στρατιωτικός Διοικητής. Αι εθνικιστικαί αντάρτικαί ομάδες είχαν την επίβλεψιν των συνόρων, καθηλωμέναι στην αποστολήν αυτήν από προηγουμένην δικήν μας απόφασιν σύμφωνα με την οποίαν τους ενεπιστεύθημεν την φύλαξιν του συνοριακού τομέως, όπου εσημειούντο επιδρομαί των Βουλγάρων. Επρόκειτο βέβαια περί αποφάσεως, που πήραμε μαζί με τους εκπροσώπους του Βρετανικού Αρχηγείου της Μέσης Ανατολής στην δύναμιν του οποίου υπήγοντο από έτους περίπου. Αυτό για να αποφύγωμε την σύγκρουσιν με τας δυνάμεις του ΕΑΜ, που κατείχον την πεδιάδα. Λοιπόν, ότε ακόμη στην Αθήνα συνεζητείτο η αποστράτευσις των εθελοντικών σχηματισμών και ο Αρχηγός του Κ.Κ.Ε. συνεζήτει, γύρω από ένα φλυτζάνι καφέ με «τον Πρωθυπουργόν της εμπιστοσύνης των» (έτσι εδήλωνε στον Υπουργόν της Μ. Βρεττανίας κ. Ήντεν) στην Δράμαν, στας 27 Νοεμβρίου ήρχηζεν η αιφνιδιαστική επίθεσις κατά του Κυβερνείου πρώτα με ένα «λαϊκό» συλλαλητήριο του οποίου ηγούντο οι Διοικηταί του Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην Δράμαν. Και την 1ην Δεκεμβρίου ήρχισεν η επίθεσις με πυροβολικό κατά των νώτων των εθνικιστικών ανταρτικών ομάδων, η προσοχή των οποίων ήτο εστραμμένη στα σύνορα, στους Βουλγάρους τώρα που κατά σατανικήν σύμπτωσιν παρετηρούντο ύποπτοι κινήσεις των καθ΄ όλον το μήκος των συνόρων…Έτσι στην Β. Ελλάδα δεν περίμεναν, για να αρχίσουν την επίθεσιν τας συνεννοήσεις μας για την διευθέτησιν των στρατιωτικών μας ζητημάτων.
Λ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ



ΟΙ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΘΕΜ. ΤΣΑΤΣΟΥ
Το ξεκαθάρισμα, ποιόν βαραίνουν οι ευθύνες για τα Δεκεμβριανά, είνε ένα πολιτικό καθήκον. Έγράφησαν από πολλούς, πολλά. Μέσα στην φευγαλέαν ύλη των καθημερινών εφημερίδων εχάθηκαν επειράριθμα στοιχεία και σβύσανε, χωρίς να τις προσέξη κανείς, πολλές χρήσιμες παρατηρήσεις. Ο κομμουνισμός από την άλλη μεριά, καταπιεσμένος  από ταβάστακτο βάρος της ευθύνης του, αράδιασε σωρό βιβλίων και δημιούργησε μύθους. Κι΄ ακούραστος ακόμα γράφει. Ήταν ασυγχώρητο να μένουν αναπάντητες οι ψευδολόγες απολογίες κ΄ οί συκοφαντικές δικαιολογίες. Κι΄ από την ερευνά μας για το ζήτημα αυτό, που εκθέτομε εις το βιβλίο μας «Ο Δεκέμβριος 1944», βγαίνουμε ξεκάθαρα τα συμπεράσματα:
α) Το έγκλημα του Δεκεμβρίου βαραίνει ακέραιο το Κ.Κ.Ε. κι΄ ιδιαίτερα την ηγεσία του. Είχεν ύπουλα προετοιμάσει εις υλικές του προϋποθέσεις και την πολιτική του σκηνοθεσία. Κι΄ εξαπέλυσε με ψυχρόν υπολογισμό τον εμφύλιο πόλεμο.
β) Όλες όμως οι δικαιολογίες, που σοφίστηκε το Κ.Κ.Ε., είν΄ άντεχνα κατασκευάσματα. Ξεσκεπαστήκανε και η χρησιμοποίησι τους ακόμα τώρα φανερώνει την αγωνία, που κατέχει σήμερα τους ηγέτες του Κ.Κ.Ε., μετά τις καταστρεπτικές συνέπειες του Δεκεμβρίου.
γ) Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είδανε μονομιάς την αλήθεια. Το έγκλημα της Στάσεως έσχισε το εαμικό προσωπείο κι΄ απεκάλυψε την αληθινή μορφή του ΕΑΜ. Και μεσ΄ από τα ρήγματα, που ανοίξανε με το σεισμό του Δεκεμβρίου, ξεπετάχτηκεν η ελληνική ψυχή. Το ΕΑΜ, σαν οργάνωσι, σαν ηγεσία, υπήρξε πειθήνιον όργανο του ΚΚΕ. Μα η μεγάλη εαμική μάζα, που καλόπιστα δέχτηκε τα εθνικά συνθήματα στο καιρό της Κατοχής, ξεχώρισεν από την πρώτη μέρα της Στάσεως τη θέσι της.
δ) Η Ε.Λ.Δ. έχει κι΄ αυτή μεγάλες πολιτικές ευθύνες, γιατί, με το νοθευμένο κριτήριό της, δε στάθηκεν ικανή να ορθώση ανάστημα κατά του Κ.Κ.Ε., πιστεύοντας-χωρίς μεγάλη στην αρχή βεβαιότητα- πως το Κ.Κ.Ε. διαπράττει ένα λάθος κι΄ όχι ένα έγκλημα. Και το κόμμα των Φιλελευθέρων δεν είνε, δυστυχώς, απηλλαγμένον από ευθύνες.
Μα περ΄ από τα παραπάνω συμπεράσματα βγαίνει ακόμα ένα, με τεράστια πολιτική σημασία: Το Κ.Κ.Ε. ατενίζει άμεσα πιά την οδό την επαναστατική. Το έγκλημα του Δεκεμβρίου δημιούργησε τον επαναστατικό μύθο.
Ο κομμουνισμός όταν ανοίγεται σ΄ ένα δρόμο, σαν εκείνον που ακολούθησε το Δεκέμβριο, ανοίγεται μόνον αφού λογαριάση καλά την απώτερη ωφέλειά του, από τον εμφύλιο σπαραγμό, θάνε ο μύθος «λαϊκής αντίστασης του Δεκέμβρη».
Μ΄ αυτόν, όλα τα παιδιά θα δηλητηριάζονται. Μ΄ αυτόν, η δίψα της «εκδίκησης» θα μεγαλώνη. Μ΄ αυτόν θα ξεπερνάνε το στάδιο του δισταγμού στη συνείδησι των πιο στοχαστικών.
Ο κομμουνισμός, μόλις θα βρή κατάλληλην ευκαιρία, θα ζητήση να χρησιμοποιήση τη βία για να καταλάβη οριστικά την εξουσία και να καταργήση κάθε δημοκρατικήν ελευθερία. Αυτό είναι το νόημα του Δεκεμβρίου. Και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει κ΄ η απορία, γιατί δεν έκαναν οι κομμουνιστές στις 12 Οκτωβρίου ό,τι κάνανε στις 3 Δεκεμβρίου:
Στις 12 Οκτωβρίου οι κομμουνιστές:
α) Ενόμιζαν ότι σημαντικές βρεττανικές δυνάμεις θ΄αποβιβασθούνε στην Ελλάδα.
β) Επίστευαν ότι ο Γ. Παπανδρέου, στο θεμελιώδες ζήτημα του αφοπλισμού, δε θα υποχωρούσε ποτέ.
γ) Νομίζανε πως έχουνε σκηνοθετήσει κατάλληλην αφορμή διαφωνίας.
Θα μπορούσε να προσθέση κανείς ότι στις 12 Οκτωβρίου γνωρίζανε πως ήταν απίθανη κάθε υποστήριξι από το εξωτερικό. Στις 3 Δεκεμβρίου φαίνεται ότι επίστευαν ότι θα μπορούσε το «κίνημα της αντίστασης» των γειτονικών χωρών (Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας) να τους βοηθήση και πως η Μεγάλη Βρεττανία δε θα μπορούσε να παρέμβη.
Κ΄έτσι, έγινεν ο Δεκέμβριος με τις σφαγές, τις λεηλασίες τους εμπρησμούς, όλη η φρίκη του εμφυλίου πολέμου. Και τώρα τη στολίζουν αυτή την ιστορία και την πλέκουνε μέσα σ΄ ένα μύθο, γιομάτον ηρωισμούς κ΄ ηθικήν ανωτερότητα.
Το γδύσιμό της όμως από τα ψεύτικα στολίδια της, η αποκάλυψι του εγκλήματος, με την ύπουλη προπαρασκευή του, είναι καθήκον εθνικό. Όχι για να εμπνεύση μίσος στη νέα γενεά. Το μίσος δεν είνε ποτέ δημιουργική αφετηρία στην ιστορία ενός λαού. Μα για να φανερώση την αλήθεια και να γίνη, μια για πάντα, η θλιβερή πείρα, δίδαγμα. Η γνώσι της ιστορίας του είνε πάντα η πυξίδα, που δε λαθεύει και οδηγεί την πορεία ενός έθνους.
ΘΕΜΙΣΤ.  ΤΣΑΤΣΟΣ

















16-03-17
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης


Διεύθυνση αυτής της "Ανάρτησης": http://rozosotiris.blogspot.gr/2017/03/092-1943-49.html