Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

(093) ΜΕΡΟΣ Γ΄: Σύγχρονος "κομμουνιστικός" ΟΛΕΘΡΟΣ για την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ βάση εντύπων εποχής 1943-49

 ΓΕΝΙΚΑ !
Η αρετή είναι διδακτή. Δυστυχώς δεν διδάχτηκα ως νέος, από το εγκάθετο εκπαιδευτικό σύστημα την Ελληνική ιστορία. Υπήρξα και εγώ θύμα της «ελευθερίας» της φοβερής ιδεολογικής προπαγάνδας του ανθελληνικού, άτιμου εξουσιαστικού κατεστημένου , που προσωποποιείται   σε ανώτερο επίπεδο, σε εντολοδόχους…χριστιανούς "ιερείς", σε χριστιανούς «δημοκράτες» χριστιανούς προέδρους, σε χριστιανούς πρωθυπουργούς, σε χριστιανούς βουλευτές, σε χριστιανούς υπουργούς, σε χριστιανούς νομάρχες, σε χριστιανούς δημάρχους, σε χριστιανούς δικαστές, σε χριστιανούς στρατιωτικούς, σε χριστιανούς εκπαιδευτικούς, σε χριστιανούς καλλιτέχνες, σε χριστιανούς ιστορικούς, σε χριστιανούς –άθεους-υλιστές κομμουνιστές,…. εκφραστές της παγκόσμιας νέας τάξης , της «αγάπης» της δουλικότητας. Αυτοί, οι τουλάχιστον ιστορικώς, ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ «Έλληνες»  κατόρθωσαν να κάμουν «θεσμούς» στους Έλληνες την θρησκεία τους, την πολιτική τους ,την κοινωνική ληστεία και εν τέλη την ασυλία τους.!!! Αυτοί ,τολμούσαν και τολμούν να δρέπουν εξουσία  υποκριτικά στο όνομα των αρχαίων προγόνων μας, ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, και των ΑΞΙΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΩΝ και σήμερα βάλθηκαν να δώσουν την «τελική λύση»,… πλήρη εκφυλισμό-γενοκτονία της φυλής μας, στα πλαίσια του πλήρη αφελληνισμού των πάντων στο πλανήτη!
ΕΙΔΙΚΑ !
Ομολογώ και ντρέπομαι ως Έλλην, που ως νέος νόμιζα ότι, κατά την χρονική περίοδο 1943-1949 είχαμε ένα εμφύλιο σπαραγμό Ελλήνων! όχι είχαμε πόλεμο Ελλήνων και Γενιτσάρων!
Επειδή η καθ΄ αυτού ιστορία, μου έχει γίνει ανάγκη και επειδή είμαι «αγανακτισμένος» με την προπαγανδιστική ιστορία των «ισχυρών» και των υποκειμένων, ανθελλήνων συνειδητών ή ασυνειδήτων, αφελών ή μη, οφείλω να εκφράσω τιμή σέβας και ευχαριστίες εν αρχή στους Θεούς μας και σ΄ αυτούς που μου εμπιστεύτηκαν ιστορία, νεκρούς και ζώντες, επίσης λέω ότι ο μόνος σκοπός της προβολής εδώ κάποιων ψίχουλων ιστορίας, γίνεται για το όνομα της αλήθειας και μόνο και την οποία επικαλούμαι. Επομένως οι αναγνώστες μην λαμβάνουν υπ΄ όψη εάν νομίζουν και δεν συμφωνούν, με τις εξ ανάγκης λίγες εκτιμήσεις, κρίσεις μου και προλεγόμενα, εάν δεν είναι πλήρως υπό τεκμηρίωση με «ντοκουμέντα».!!!
………………………………………………………….
O "ήρωας" των ραγιάδων, “Άρης” Βελουχιώτης το είχε διακηρύξει: «Εφτάμισυ εκατομμύρια Έλληνες είναι, ….Απ' αυτούς θα μείνουν τρία εκατομμύρια, και πολύ τους είναι»
..........................................................................................

Σύμφωνα με έκδοση του ΓΕΣ-ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού), οι εκτελεσθέντες αιχμάλωτοι και άμαχοι Έλληνες, από τους κομμουνιστές κατά την Δεκεμβριανή στάση ανέρχονται σε 46.985 !Είναι ανομολόγητες οι τόσες δολοφονίες  στην  πυκνότητα του χρόνου 35 ημερών που έγιναν στο όνομα του κομμουνισμού, (Πόσων μάλλον  να απαξιωθούν  και να τα σβήσουν ιστορικά,.......είναι ατιμία στους “νεκρούς” Έλληνες   από άτιμους “ζωντανούς” ανθέλληνες!)
...........................................................................................
Ο  «τρίτος γύρος» ήταν  ο σύγχρονος πιό ολέθριος για τους Έλληνες. Μεταξύ των φοβερών αφελληνιστικών  αποτελεσμάτων  που κατόρθωσε, πέραν από το φοβερό αιματοκύλισμα κάθε σπιθαμής της Ελλάνιας γής μας, ήταν να την ερημώσει και ν΄αστικοποιήσει και να ξενιτεύσει τον «παγανιστικό» πληθυσμό της υπαίθρου μας, την «μαγιά» των Ελλήνων, ώστε να είναι ποιο εύκολη η υποβολή του μεσσιανισμού και η αντιστροφή των Ελληνικών ιδεών και αξιών, βάση του δόγματος της φανερής και κρυφής  προπαγάνδας τους :«Ζήτε για να τρώγετε και όχι τρώγετε και να ζήτε αξιακά-Ελληνικά»!!!

Παρατίθενται κατωτέρω  το Γ΄ μέρος της «τρίς-ανάρτησης»: {{Σύγχρονος "κομμουνιστικός" ΟΛΕΘΡΟΣ για την ΕΛΛΑΔΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ βάση εντύπων εποχής 1943-49}} με επανάληψη των προλεγόμενων στο Β΄και  Α΄μέρος!

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Β΄ΜΕΡΟΥΣ
Το ιστορικό μακελειό και η δίωξη των Έλλήνων την περίοδο 1943 -1949   είναι πράγματι αδιερεύνητο και σχεδόν ανομολόγητο λόγω φρίκης!
Οι εξουσιαστές από τότε μέχρι σήμερα όχι μόνον κατόρθωσαν να επιβάλουν την λήθη αλλά, το χειρότερο κατόρθωσαν απροκάλυπτα να προπαγανδίζουν , να «εμβολιάζουν» και να υποβάλουν κυρίως στους νέους, ως πρότυπα και «ήρωες», ακατονόμαστους εντολοδόχους σφαγείς Ελλήνων. Το χείριστο δε που κατόρθωσαν είναι να διαιωνίζουν την ανθελληνική εξουσία τους, στο όνομα και στην ατίμωση νεκρών, αθώων, Ελλήνων.*[* Δεν είναι υπερβολή ότι οι κομμουνιστές μιμήθηκαν τους χριστιανούς στις πρακτικές αφελληνισμού, Το αντίπααλο δέος οι "Εθνικιστές" είναι οι χριστιανοί --(βλ. Ελληνική ιστορία)---Οι κομμουνιστές  πρώτα λένε ότι είναι κομμουνιστές και μετά Έλληνες, οι δε "Εθνικιστές" λένε, πρώτα είμαστε χριστιανοί και μετά Έλληνες !!!]
Οι Ανθέλληνες πέρα από τους ποταμούς αίματος που σχηματίστηκαν από χυμένο αίμα των  Έλλήνων που έσφαξαν τότε αγρίως , όχι τυχαίως έχυσαν και χύνουν πολύ μελάνι, και για την έντυπη προπαγάνδα υπέρ του διαχρονικού ανθελληνισμού και ατιμιών των,... με "ουρλιαχτά"-ψέματα-συνθήματα τύπου: «Ο Λαός να ξεχνά τι σημαίνει αριστερά με το να μην ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά!»
Ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, υπουργός στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος» 1944, σε άρθρο του τον Δεκέμβριο του 1945, προτού ακόμα αρχίσει η «τρίτη κομμουνιστική ανταρσία» και εν όψη των νωπών ακόμη, των αποτελεσμάτων της «κομμουνιστικής κατοχής  και κομμουνιστικής Δεκεμβριανής στάσεως» αποτυπώνει εύστοχα, την διαχρονική πρόθεση, θέση και δυναμική των αριστερών-κομμουνιστών , στην αστική καθεστωτική κατάσταση , μέσω της μεθοδευμένης προπαγάνδα τους, ως εξής:
 «Έγράφησαν από πολλούς, πολλά. Μέσα στην φευγαλέαν ύλη των καθημερινών εφημερίδων εχάθηκαν επειράριθμα στοιχεία και σβύσανε, χωρίς να τις προσέξη κανείς, πολλές χρήσιμες παρατηρήσεις. Ο κομμουνισμός από την άλλη μεριά, καταπιεσμένος  από ταβάστακτο βάρος της ευθύνης του, αράδιασε σωρό βιβλίων και δημιούργησε μύθους. Κι΄ ακούραστος ακόμα γράφει.» *(* Όλο το άρθρο : (92). Εφημερίς: «Η ΕΛΛΑΣ»- 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  1945)
Το προσωπικό πόνημα μου ,να γνωρίσω τουλάχιστον στοιχειωδώς την τότε ιστορία , με έκανε να καταλάβω ότι δεν είχα καταλάβει, όπως ότι οι άνθρωποι αυτοί αφιέρωσαν και αφιερώνουν τεράστια χρηματικά ποσά, για την ανθελληνική-προπαγάνδα ,…το από πού και από ποιούς αντλούσαν και τ΄ αντλούν τ΄ αργύρια,δεν θα μας πουν ποτέ!!



ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Α΄ΜΕΡΟΥΣ
Η Γερμανική κατοχή εν Ελλάδι ίσως ήταν η ποιό σκληρή και απάνθρωπη  στην σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων. Εφήρμοσαν γενοκτόνα τακτική (Βλ. Ολοκαύτωμα, Καλαβρύτων , Διστόμου, Κομμένου Άρτας. Λίμνες Άργους και….!) Συνεχώς έρχονται μέχρι σήμερα στην ιστορική επιφάνεια, φοβερά εγκλήματα των Ούννων κατά της φυλής μας.
Στα μέσα περίπου της Γερμανικής κατοχής (Τέλος του έτους του 1943) επιβλήθηκε στον Ελληνικό λαό μια παράλληλη και με την "Εθνικιστική-Αστική"  κατοχή, η κομμουνιστική ! Αισχρή, γιατί προέρχονταν από κατευθυνόμενους, οργανωμένους στο ΚΚΕ "ληστοσυμμορίτες" Έλληνες, “ μορφωμένους “ και "αμόρφωτους"  που δεν είναι  υπερβολή, λόγω του  κομμουνιστικού αφιονισμού που είχαν αρρωστήσει, ψυχή και σώματι, να προσδιοριστούν ως  “Γενίτσαροι"!*[*σ.σ. «Το παλικάρι φαινόταν ήρεμο, γαλήνιο, όσοι σφαγιάδες είχαν σφάξει, εγκληματίσει, γνωριζόντανε. Τόση εμπειρία είχα τότε, που τους γνώριζα αμέσως. Το ύφος αυτών των ανθρώπων ήταν καταχθόνιο, βαθύ και τα μάτια τους εγυάλιζαν, η αμαρτία δεν τους άφηνε, τους φανέρωνε.» (από βιβλίο Παν. Αγγελόπουλου-βλ. "ανάρτηση" (087) ]
Είναι όμοιο Ελλήνων σκλαβιά να μην ανέχονται.
Αμέσως με την σκλαβιά των Ελλήνων, εδώ σχηματίζεται η εγκάθετη των Γερμανών κυβέρνηση των δοσιλόγων. Πολλοί άλλοι παράγοντες του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου , κατέφυγαν στο Κάϊρο , όπου εκεί κατά πλειοψηφία ,σχημάτισαν την εντολοδόχο των Άγγλων , εξόριστη κυβέρνηση!
Στον Ελλαδικό χώρο άρχισαν να εμφανίζονται και να δραστηριοποιούνται πλήθος Εθνικών-Εθνικιστών αντιστασιακών οργανώσεων, συγχρόνως με το κομμουνιστικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Εθνικιστικές οργανώσεις, (διαφορετικού ιδεολογικο-πολιτικού προσανατολισμού όπως, Βασιλικές, Δημοκρατικές, και….!), επειδή δεν υπήρχε συντονιστικό σχέδιο μεταξύ των, και λόγω της μη σοβαρής πρόθεσης για αντίσταση και υποστήριξης από το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής - Άγγλους , αφέθησαν στη μοίρα τους, χωρίς σοβαρή δυναμική  και οι πλείστες διαλύθηκαν ύπουλα και με βία ,από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ ως πράγματι, ένας φοβερός προπαγανδιστικός λαϊκίστικος, εγκληματικός, οργανωτικός, μυστικός, συνωμοτικός μηχανισμός , ήταν εις βαθιά γνώση των Άγγλων, και οι απεσταλμένοι της SOE (SOE = Srecial Orerations Executive = Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών = Οργάνωση Άγγλων πρακτόρων) στην Ελλάδα, ήξεραν, βοήθησαν, χρηματοδότησαν, υποδαύλισαν και ανέχτηκαν να γίνει το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ η μεγαλύτερη “αντιστασιακή” κίνηση στην Ελλάδα , αδιαφορώντας  ότι ο κύριος σκοπός του ΚΚΕ ήταν η κομμουνιστική επανάσταση, σύμφωνα με τα πρότυπα των μπολσεβίκων, και που ήξεραν ότι θα την εφήρμοζαν με πολύ αίμα αθώων Ελλήνων και με μεγάλο δικό τους κόστος !*(*σ.σ.«Εάν πρέπει να αποδοθεί σε κάποιους η ευθύνη για την παρούσα κατάσταση, όπου τα υπό κομμουνιστική καθοδήγηση κινήματα αποτελούν τις πλέον ισχυρές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και στην Ελλάδα, αυτοί είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι Ρώσοι απλώς κάθονταν και μας παρακολουθούσαν να κάνουμε τη δική τους δουλειά, προς το συμφέρον τους. […] Δεν πρέπει να λησμονείται πως τις ημέρες που έκαναν την εμφάνισή τους οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι και το ΕΑΜ, το Foteign office είχε συχνά επισημάνει τη σύγκρουση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα και στα μακροπρόθεσμα σχέδιά μας. Ήταν φανερό πως η η υποστήριξη στους Γιουγκοσλάβους παρτιζιάνους θα μας απέδιδε σημαντικά στρατιωτικά οφέλη, ενώ το ΕΑΜ στην Ελλάδα εμφανιζόταν ότι αποτελούσε την τα μέγιστα υποσχόμενη αντιστασιακή δύναμη. Είχε όμως επισημανθεί ότι με το να υποστηρίζουμε τα κινήματα αυτά, δημιουργούσαμε ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον, αποκομίσαμε μερικά στρατιωτικά οφέλη. Στην Ελλάδα όμως, το ΕΑΜ μας προσέφερε μόνον ενόχληση και προβλήματα.» Anthony Edem (7.6.1944) /(Υπουργός Πολέμου της Μ. Βρετανίας από 1940 έως 1945)- TNA(PRO) GAB 66/51/4 – ΠΗΓΗ- Βιβλίο: «Ο Άγγλος Πρόξενος» -Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος- 2011 )

Το καλοκαίρι του 1943 αποφασίζεται στην Μέση Ανατολή από τις μεγαλύτερες αντάρτικες οργανώσεις και με πρωτοβουλία των Άγγλων η μαζικοποίηση, η εντατικοποίηση και ο συντονισμός του αντάρτικου κινήματος  στην Ελλάδα με ανώτερο όργανο το "Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής". Περισσότεροι Άγγλοι αξιωματικοί, έρχονται και  πέφτουν με αλεξίπτωτα στα βουνά της Ελλάδος και κρίνουν ποιές αντάρτικες οργανώσεις θα εξοπλίσουν και θα χρηματοδοτήσουν, όπως και έκαναν,  με ρίψεις από αεροπλάνα όπλων και χρυσών λιρών. *(*σ.σ. Απορία είναι γιατί και για πιο σκοπό, οι Άγγλοι έριχναν χρυσές λίρες στα βουνά από αεροπλάνα και την περίοδο του «τρίτου γύρου» 1946-49!)
Το καλοκαίρι του 1943 ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας,  από την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη, που οι Άγγλοι τα κατηγόρησαν επίσημα , όμως ανεπίσημα τα ήθελαν  φρόντισαν γιά την ιδρυσή τους  και πράκτορές τους ήσαν αρκετοί αξιωματικοί αυτών. (Τα τάγματα Ασφαλείας στην ύπαιθρο και κυρίως στην Πελοπόννησο, άρχισαν να οργανώνονται κυρίως από το Φεβρουάριο του 1944) .
Επίσης το καλοκαίρι του ΄43 εμφανίζεται έντονα, κυρίως στην Αθήνα και η εθνικιστική ομάδα "Χ", όπως άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα από το ΚΚΕ , η “λεπίδα” τους, η ΟΠΛΑ. Τα παράνομα έντυπα ,όλων των οργανώσεων τότε, αποτυπώνονται ότι ολοταχώς αρχίζει ένας εμφύλιος πόλεμος. Τα εθνικιστικά έντυπα γράφουν και προειδοποιούν ότι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ θα αιματοκυλίσει τους Έλληνες γιατί η κύρια ιδεολογία και σκοπός τους είναι, η  «κομμουνιστική-μπολσεβίκικη επανάσταση», με υπολειπόμενη την απελευθέρωση από τους κατακτητές. Τα ΕΑΜομμουνιστικά έντυπα με κύριο έντυπο τον "Ριζοσπάστη" προειδοποιεί και αυτό για "εμφύλιο" κατηγορώντας τις εθνικιστικές οργανώσεις, ότι αυτές τον υποδαυλίζουν. Όμως και εκ του αποτελέσματος, οι ιστορικώς φρικώδεις εγκληματικές πράξεις των κομμουνιστο-οργανώσεων , που πολέμησαν λυσσωδώς και διέλυσαν άλλες αντιστασιακές οργανώσεις και έσφαξαν μαζικώς "αντιδραστικούς", εθνικούς-εθνικόφρονες, Έλληνες .
Την 8 Σεπτεμβρίου 1943 συνθηκολογεί η Ιταλία με τους συμμάχους. Η ημερομηνία αυτή μπορεί να θεωρηθεί, ως  της επικράτησης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ στον περισσότερο Ελλαδικό χώρο της υπαίθρου. Ο ρόλος του στρατιωτικού σώματος των Ιταλών, ήταν κυρίως η «αστυνόμευση» της υπαίθρου, χωριών και…! Μετά την συνθηκολόγηση οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σ΄ αυτό τον αστυνομικό ρόλο, και έτσι ελεύθερα σχεδόν οι του ΕΑΜ-ΚΚΕ οργάνωσαν με τρομοκρατία, τις τοπικές κοινωνίες(πυρήνες!) με αυτοδιοικήσεις, σύμφωνα με τα κομμουνιστικά πρότυπα (λαϊκά δικαστήρια, πολιτοφυλακές, φρουραρχεία, Εαμική φορολογία κλπ.) , και μιλούσαν  και προπαγανδίζαν στο λαό , γιά επιβολή και επερχόμενης «λαοκρατίας» (=κομμουνισμός).
Έκτοτε το όργιο σφαγών, των αντιδραστικών στις κομμουνιστικές ιδεοληψίες και πρακτικές τους, είναι σχεδόν ανομολόγητο. Εντείνονται σταδιακά με το χρόνο ,οι φρικώδεις σφαγές Ελλήνων, και το καλοκαίρι του 1944 αποκορυφώνονται.Τότε που όλοι γνώριζαν ότι, οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να αποχωρίσουν. Δεν είναι παράξενο ότι, και οι Γερμανοί ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν, το καλοκαίρι του 1944 συνέχισαν και έκαναν φοβερά εγκλήματα πολέμου. Το έκαναν για να διασπείρουν και αυτοί, εμφυλιακό μίσος, ώστε να μην ενοχληθούν φεύγοντας για τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση , ώστε να έχουν τα  νότα τους ασφαλή, όπως και έγινε!
Τα καθοδηγούμενα, κομμουνιστικά εγκλήματα κατά Ελλήνων, που άρχισαν κυρίως από το καλοκαίρι του 1943, μειώθηκαν προσωρινά όταν αποχώρησαν οι Γερμανοί τον Οκτώβριο του 1944 , μέχρι που τα ξανάρχισαν κατά την  φοβερή στάση  τους ,τον Δεκέμβριο του '44 στην Αθήνα.
Η Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα  12 Οκτωβρίου 1944. {Τον Μάρτιο του 1944 οι ΕΑΜοκομμουνιστές είχαν συγκροτήσει την μη θεσμική «κυβέρνηση του βουνού» -Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ημι -αμφισβητώντας την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.} Στην 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του "Ιερού Λόχου" της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης.
   Στο διάστημα από 12 έως 18 υπήρχε κενό εξουσίας και εύλογο το ερώτημα γιατί οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ  δεν κατέλαβαν την εξουσία αφού είχαν πράγματι επικράτηση στο λαό , με την τρομοκρατία και την στρατιωτική ισχύ τους; Γιατί θέλαν να καταλάβουν την εξουσία και με άλλο αίμα , όπως το δρομολόγησαν και το έπραξαν με την στάση των Δεκεμβριανών ΄44!
Αμέσως με την έλευση του Γεωρ. Παπανδρέου , οι ΕΑΜοκομμουνιστές διαλύουν την ΠΕΕΑ και σχηματίζουν μαζί του κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Ανατίθενται στους ΕΑΜ-ΚΚΕ, 7 καίρια Υπουργεία. ‘Ομως ο σκοπός τους δεν ήταν η άσκηση αστικής εξουσίας, ήταν κυρίως:
 Πρώτος σκοπός: Πλήρεις άλωση της αστικής εξουσίας εκ των έσω!
 Δεύτερος σκοπός: Να δημιουργήσουν σύγχυση και ταραχή ώστε  να μην τιμωρηθεί κανένας τους, ως ηθικός ή φυσικός αυτουργός, για τα εγκλήματα τους επί κατοχής, όπως και να γλυτώσουν οι πολλοί συνεργάτες τους μεγαλοαστοί δοσίλογοι που τους χρηματοδοτούσαν αδρά στην κατοχή και συνέχιζαν να τους χρηματοδοτούν..*{*«Οι μεγαλέμποροι ούτοι, κατά την Κατοχήν, ροφήσαντες το αίμα του λαού δι΄ αγρίου και ανηθίκου μαυραγοριτισμού, δίδουν τεράστια ποσά εις το Κ.Κ.Ε. ίνα, όπως λέγεται εις την καθομιλουμένην, εξασφαλίσουν και πισινήν. Τουτέστιν, ίνα όταν έλθη ο τρίτος γύρος, αυτοί γλυτώσουν τα ευτελή τομάρια των!!»(Από το βιβλίο του ΤΡΥΦΩΝΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ¨Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ¨ 1946)}.
 Τρίτος σκοπός: Να μην παραδώσουν τα όπλα, ώστε αυτοί ως μόνοι «τιμητές» όλων και των πάντων,  να  τιμωρήσουν, κατά το δοκούν, τους Έλληνες που είχαν καταφύγει στην Αθήνα από την επαρχεία για προστασία, επίσης να τιμωρήσουν μερικούς προδότες, δοσίλογους, συνεργάτες των Γερμανών για τα μάτια του κόσμου, όπως και να τιμωρήσουν «αντιδραστικούς»-βασιλικούς-δημοκράτες-εθνικούς-εθνικόφρονες, Αθηναίους, μιάς και στην Αθήνα δεν είχαν γίνει ομαδικές σφαγές, αφού Γερμανο-κρατούνταν.
Τέταρτος σκοπός: Να τιμωρήσουν και να διώξουν τους «πρώην» συνεργάτες και συμμάχους τους Άγγλους, που αυτοί, τους είχαν εξοπλίσει και οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν συμφωνία(9-10-1944/ περί ποσοστού επιρροής στην Ελλάδα της Σοβ. Ένωσης και Μ. Βρετανίας-10%) με το πατερούλη τους, Στάλιν, χωρίς να ερωτηθούν!!!
Αμέσως (21-10-1944) αρχίζουν να συντάσσουν παρακρατικές  λίστες προγραφών Ελλήνων, στην Αθήνα-Πειραιά, από χαφιεδο-κομμουνιστές, για να τις έχουν έτοιμες στα Δεκεμβριανά. Οι ημι-επανδρωμένες κρατικές αρχές αρχίζουν και κάνουν συλλήψεις προδοτών δοσίλογων εγκληματιών πάσης φύσεως και τους παραπέμπουν σε δίκες …! Όμως, προαποφασισμένα, οι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ-ΟΠΛΑ δεν ήθελαν κανείς τους να τιμωρηθεί, ούτε ήθελαν τον δικό τους αφοπλισμό , ήθελαν αυτοί να είναι οι τιμωροί, οι πάντα οπλισμένοι «Πολιτοφύλακες», και έτσι μέχρι και θέσπιση λαϊκών δικαστηρίων κατώρθωσαν να επιβάλουν , στην κυβέρνηση (Βλ.:(33). Εφημερίς : "Ανεξαρτησία" -24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944.)… όμως ως αναίσχυντοι αιμοσταγείς ανθέλληνες,αναβάλουν τα πάντα, γιατί στις 2/12/1944 παραιτούνται έξη από τους επτά υπουργούς του ΕΑΜ, οι Αλέξανδρος Σβώλος (Οικονομικών), ο Νικόλαος Ασκούτσης (Δημοσίων Έργων), Ηλίας Τσιριμώκος (Εθνικής Οικονομίας), Ιωάννης Ζέβγος (Γεωργίας), Μιλτιάδης Πορφυρογένης (Εργασίας) και Άγγελος Αγγελόπουλος (Οικονομικών)  και στις 4 Δεκεμβρίου 1944 παραιτείται και ο Πτολεμαίος Σαρηγιάννης, υφυπουργός Στρατιωτικών (ο έβδομος υπουργός του ΕΑΜ)….για να βαφτεί η αττική γη κόκκινη και τα ποτάμια της να ρέουν αίμα!
Τα φοβερά εγκλήματα της Δεκεμβριανής στάσεως, είναι ακόμη μέχρι σήμερα πολλά άγνωστα..*(*σ.σ.Έσφαξαν περί τα 50 στελέχη αρχειομαρξιστών-Τροσκιστών, για να παραμείνουν καθαρόαιμοι κακούργοι ΚΚΕδες, υποτίθεται όταν έπερναν την εξουσία!)
Παρ΄ότι ηττήθηκαν οι ΕΑΜκομμουνιστές στα Δεκεμβριανά , συνέχισαν το ανθελληνικό τους έργο. Στην 12/02/1945 υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας, που βάση αυτής κατ΄ ουσίαν αμνηστεύονται οι κύριοι ηθικοί αυτουργοί του αιματοκυλίσματος Ελλήνων επί κατοχής και της στάσεως του Δεκεμβρίου ΄44. Επίσης βάση της συμφωνίας αυτής, υποτίθεται ότι αφοπλίστηκαν οι κομμουνιστές. Όχι! για τα μάτια του κόσμου, για την προπαγάνδα παρεδόθησαν κάποια όπλα. Ο σοβαρός οπλισμός κρύφτηκε , έτοιμος για τον προαποφασισμένο «τρίτο γύρο»! Αυτό δεν αμφισβητείται  διότι, ομολογήθηκε σε βιβλία από μεγαλο- καπεταναίους, όπως Αχ. Μπλάνας-Κίσσαβος, όπως και ότι από κρατικές αρχές  βρέθηκε και κατασχέθηκε στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη του «τρίτου γύρου», κρυμμένος, σοβαρός οπλισμός!
Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, πέραν από την αμνήστευση και αποφυλάκιση αρκετών κακούργων κομμουνιστών, πολλοί κομμουνιστές ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί ειδεχθών εγκλημάτων, επί κατοχής και της στάσης, παραμένουν σε παρανομία, και συνεχίζουν κατά μόνας και  ομάδας να τρομοκρατούν, φονεύοντας εθνικόφρονες Έλληνες, και τότε αρχίζει να φουντώνει η λεγόμενη «λευκή τρομοκρατία». Οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη στους παρακρατικούς, όχι τόσο διότι το  κράτος ήταν αποδιοργανωμένο, αλλά όσο κυρίως διότι, οι ΕΑΜκομμουνιστές, είχαν διαβρώσει σε μεγάλο βαθμό την αστική κυβερνητική εξουσία, που από φόβο της προπαγάνδας τους και των υποδαυλισμένων λαϊκών κινητοποιήσεων , τους ανέχονταν να ήταν κατ΄ ουσία συνεπίκουροι στις αποφάσεις των.
Το αποτέλεσμα ήταν τον Δεκέμβριο του 1945, από την εγκάθετη υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφούλη και τη υποδείξει και της "απόρρητης" πίεσης των Άγγλων(Το ομολόγησε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Κων.Θεοχ. Ρέντης) ,να ψηφιστεί ο νόμος δήθεν περί «αποσυμφορήσεως των φυλακών» (= στην ουσία αποφυλακίσεως ειδεχθών εγκληματιών, -Βλ. Χαρίλαο Φλωράκη) ώστε έτσι να υπέρ - φουντώσει η «λευκή τρομοκρατία»(=αντεκδικήσεις), και η βαρβαρότητα από τους δεινοπαθήσαντες από την κομμουνιστική λαίλαπα, Εθνικούς-Εθνικόφρονες.
Ο  ΟΛΕΘΡΙΟΣ για την Ελλάδα και τους Έλληνες ,ο «τρίτος γύρος», ήδη είχε  κατ΄ ουσία χαραχθεί . Με τον νόμο του Σοφούλη, αθωώθηκαν πλήρως όλοι οι ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων κατά του Ελληνικού λαού που δεν είχαν αμνηστευτεί  από την συμφωνία της Βάρκιζας. Βγήκαν από τις φυλακές κάποιοι ηθικοί και   φυσικοί αυτουργοί και  έπαυσε και απαγορεύτηκε για όλους τους, παράνομους και μη , κάθε περαιτέρω μήνυσης και δίωξης τους. Μετά  η «λευκή τρομοκρατία» από παρακρατικούς , υπερ- φουντώνει, η απόδοση της δικαιοσύνης από τα δικαστήρια, γίνεται δύσκολη και αρκετές φορές άδικη, μιάς  και αρκετοί δικαστές έχασαν το ηθικό τους και πολλοί παθούντες άλλοι πολίτες, αναγκάστηκαν να γίνουν ψευδομάρτυρες,  κυρίως κατά γνωστών, κομμουνιστών κακούργων ηθικών αυτουργών , διότι δεν μπορούσαν αλλιώς βάση του νόμου, να τους μηνύσουν για να καταδικαστούν, παρά μόνο , ως κακούργους φυσικούς αυτουργούς, δίνοντας έτσι το άλλοθι στους κομμουνιστές να μιλούν συλλήβδην για “Δίκες σκοπιμότητας” !
Ήταν αργά…,! μεγάλη η ευθύνη του εγκάθετου Σοφούλη και των ομοίων και δεν αποποιούνται οι ευθύνες τους , όταν πιά η κομμουνιστική ανταρσία ("Τρίτος γύρος"-1946-1949) είχε ξαναπάρει τα βουνά, να ψηφίσουν 11 Σεπτεμβρίου 1947,νέο νόμο "Σοφούλη-αμνηστίας" (σχεδόν ανενεργό!!!), να βγάλουν εκτός νόμου το ΚΚΕ και να κάνουν τα ξερονήσια τόπους εξορίας,…. αργά και διότι ήδη, οι οπλισμένοι κακούργοι, κομμουνιστές, είχαν γίνει πολλοί , είχαν αυτό-“ηρωοποιηθεί” και είχαν ύπουλα και βιαίως επιστρατεύσει πολλά υποψήφια θύματά τους.
Η προδοσία και η ανοχή της ανθελληνικής προπαγάνδας και πρακτικής των κομμουνιστών, συνεχίστηκε και μετά το τέλος του «τρίτου γύρου» , μέχρι σήμερα!  (Βλ. Μπελογιάννη, Φλωράκη και….!!!)...........*(*σ.σ. Οι λεονταριστές, εκφυλισμένοι αστοί-δεξιοί και απόγονοι των θυμάτων της κομμουνιστικής λαίλαπας, νόμιζαν και νομίζουν ότι έδρεξαν και δρέπουν δάφνες  με το να δρέπουν εξουσία στο όνομα του αντι-κομμουνισμού.....Ντροπή και σέ σας ....άντε μαζεύτε πρώτα τα κόκαλα των οικίων σας!!!) 

Παρουσιάζονται με επιμέλεια δικιά μου κάποια αποκόμματα  εντύπων (Εφημερίδων, προκηρύξεων και….) της πολυτάραχης εκείνης εποχής . Απ΄ αυτά αναβλύζουν, ονόματα ηθικών και φυσικών αυτουργών, γεγονότα άγνωστα και απαξιωμένα ,ολέθριες ανθελληνικές πολιτικές…. και το κυριότερο για τους νούν έχουσι , αναβλύζει α-λήθεια και δίκαιο αίματος Ελλήνων. Αυτή καθ΄ αυτή αλήθεια που επιμελώς μέχρι σήμερα την απαξιώνουν και την διαστρεβλώνουν, ιδιοτελώς, με την προπαγάνδα, οι εντολοδόχοι αστο-κομμουνιστές, ανθέλληνες-κρατούντες και συνοδοιπόροι τους!!!

Προσπάθησα να ταξιθετήσω τα αποσπάσματα των εντύπων, κατά χρονολογική σειρά ,και σύμφωνα με τα σύντομα, (αντί προλόγου!), της παραπάνω, περιληπτικής προσέγγισης  ιστορικής περιγραφής!

Περισσότερα, ειδικότερα, με μερικές αποσαφηνίσεις, υπομνηματισμούς και σημειώσεις μου , κατωτέρω:



(93). Εφημερίς: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ»- 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

H ..ΚΥΒΕΡΝΙΣΙΣ΄΄  ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΥΣΑ  ΤΟΥΣ  ΣΦΑΓΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΛΑΟΥ  ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ  ΝΑ   ΕΜΦΑΝΙΣΘΗ  ΩΣ  ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΣΑ  ΕΙΣ  ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΑΣ  ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ  10.000 ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΙ  ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ  ΤΟ  ΕΡΓΟ  ΤΩΝ

   Η Αγγλική δικαστική επιτροπή χθές τας αιθούσας των δικαστηρίων και παρηκολούθησεν ωρισμένας εκ των διεξαγομένων δικών, ενδιαφερθείσα δια τον τρόπον της διεξαγωγής αυτών.
Συμφώνως με τας μέχρι τούδε συγκεντρωθείσας πληροφορίας, φαίνεται ότι η επιτροπή αυτή έχει χαρακτήρα και προορισμόν εντελώς διαφορετικόν και οπωσδήποτε ευρύτερον από εκείνον τον οποίον διατείνονται οι επίσημοι Ελληνικοί κύκλοι. Τούτο προκύπτει κυρίως εκ του γεγονότος ότι οι αποτελούντες αυτήν υπέβαλον εις τον υπουργόν της Δικαιοσύνης μακροσκελές ερωτηματολόγιον επί θεμάτων αναγομένων εις την κυριαρχικήν άσκησιν της δικαστικής εξουσίας εντός των ορίων της Ελληνικής επικρατείας. Αι απαντήσεις επί του ερωτηματολογίου τούτου εκ μέρους του Ελληνικού υπουργείου επεδόθη σαν έγγραφο χθές την πρωϊαν κατά την επίσκεψιν των μελών της επιτροπής εις το υπουργείον.
Ο κ. Ρέντης ερωτηθείς περί των υποβληθέντων ερωτημάτων και των δοθησών απαντήσεων, ηρνήθη να παράσχη οιανδήποτε πληροφορίαν, δηλώσας ότι πρόκειται περί απορρήτων συζητήσεων επί των οποίων ουδεμία ανακοίνωσις συγχωρείται.
*[*σ.σ. «απορρήτων συζητήσεων επί των οποίων ουδεμία ανακοίνωσις συγχωρείται.»!!!!!!.......ο επακολουθούμενος όλεθρος (1946-49) δεν ήταν απόρρητος όμως…..όπως ο βίος και η πολιτεία του  πάππου Θεοχαράκη Ρέντη!!!
«Ομοτράπεζος, όμως και ομοϊδεάτης του Κιαμήλ ήταν ο Θεοχαράκης Ρέντης, πάμπλουτος κοτσάμπασης της Κορινθίας, που είχε μεγαλώσει στο παλάτι του Κιαμήλ μπέη και ήταν μυστικοσύμβουλός του. Χάρις στη θέση του αυτή ασκούσε μεγάλη επιρροή και είχε αποκτήσει τεράστια περιουσία. Από την Κόρινθο, μέχρι το Ξυλόκαστρο απέραντες εκτάσεις ανήκαν στην κυριότητά του. Είχε ακόμη τρία αρχοντικά, Ένα στην Κόρινθο, ένα στο Ξυλόκαστρο και ένα στο Μελίσσι, στο χωριό πρίν από το Ξυλόκαστρο.
    Στο αρχοντικό του της Κορίνθου, φιλοξενήθηκε ο Κεχαγιάμπεης την άνοιξη του 1821 και το καλοκαίρι του 1822 ο Δράμαλης, κατά την εισβολή τους στο Μοριά. Μετά την απελευθέρωση της χώρας οι απόγονοί του αναμείχθησαν στην πολιτική και κατέλαβαν δημόσια αξιώματα (Βιβλίο:“Tα ψιλά Γράμματα της Ιστορίας”-Θεοδ. Δ. Παναγόπουλος-2009)]
Πάντως πρέπει να σημειωθή όλως ιδιαζόντως ότι αι προηγούμεναι Κυβερνήσεις επί των οποίων εζητήθη ή άδεια διά να έλθη η επιτροπή αυτή εις Αθήνας ετόνησαν την ανάγκην του εντελώς ιδιωτικού χαρακτήρος της αποστολής της. Εκ των μέχρι τούδε ενεργειών της επιτροπή ταύτης και ιδία εκ του παρ΄ αυτής ενεργηθέντος ελέγχου εις διαφόρους δικογραφίας ελασιτών καταδεικνύεται ότι η παρούσα Κυβέρνησις των εγκαθέτων δεν εμμένει εις την αρχικήν ταύτην Ελληνικήν άποψιν, αλλ΄ αντιθέτως επιδιώκει όπως μέσω της επιτροπής ταύτης και των εν Λονδίνω συναφών ενεργειών εύρη διέξοδον προς ικανοποίησιν της κομμουνιστικής απαιτήσεως διά την αποφυλάκισιν των κρατουμένων εγκηματιών κατά τρόπον διευκολύνοντα αυτήν να αποφύγη τας ευθύνας απέναντι του Ελληνικού Λαού, εμφανιζομένη ότι υποκύπτει εις Αγγλικάς απαιτήσεις, ενώ ως είνε γνωστόν , η Κυβέρνησις Βούλγαρη παρητηθή ακριβώς διότι δεν ηδύνατο να φέρη επέναντι του Έθνους την ευθύνην της αμνηστίας των δολοφόνων.
Υπό ωρισμένων δικαστών και άλλων διακεκριμένων νομικών εξεδηλώθη ζωηροτάτη δυσφορία δια την εις πολλά σημείο ανοίκειον επέμβασιν της επιτροπής ταύτης της οποίας η ανάμιξις δικαίως εθεωρήθη ως μείωσις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος θίγουσα την ανεξαρτησίαν και την εθνικήν μας φιλοτιμίαν.
ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΙΣ
Αι εις την 1ην σελίδα πληροφορίαι μας περί του σχεδίου των κομμουνιστών και της κυβερνήσεως διά την απελευθέρωσιν των εγκληματιών συμπληρούνται και από χθεσινάς ανακοινώσεις των κ. Ρέντη και Μαύρου προς τους αντιπροσώπους του Τύπου επί του θέματος της αμνηστίας.
Τοιουτοτρόπως ο κ.  Μαύρος εδήλωσε χθές ότι βεβαίως η Κυβέρνησις δεν δύναται να χορηγήση αμνηστίαν, αλλά οπωσδήποτε είναι υποχρεωμένη να λάβη ριζικά μέτρα διά την αποσυμφόρησιν των φυλακών και διά την απόλυσιν πολλών αθώων, οι οποίοι κρατούνται αδίκως, «αφού μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικώς, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τας οποίας 100 υπόδικοι κατηγορούνται δι΄ ένα και τον αυτόν φόνον. Ασφαλώς δε εις τας περιπτώσεις αυτάς πολλοί από τους τοιουτοτρόπως κρατουμένους είναι αθώοι και πρέπει ν΄ αποφυλακισθούν».

(94). Εφημερίς : "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" -5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΙΣ ΤΩΝ  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.
ΑΥΡΙΟΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΝ ΤΗΣ..ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΩΣ”

Ο κ. υφυπουργός της Δικαιοσύνης ανεκοίνωσε χθές, ότι κατά πάσαν πιθανότητα εις το αυριανόν Υπουργικόν Συμβούλιον θα εισαγάγη προς έγκρισιν τον καταρτιζόμενον ήδη νόμον περί αποσυμφορήσεως των φυλακών του Κράτους.
Διά του νέου Νόμου μέγας αριθμός εκτελεσθών της ΟΠΛΑ θα εξέλθη των φυλακών. Κατά σχετικήν δε ανακοίνωσιν, το ποσοστόν των ούτω απολυομένων θα καλύψη τα ¾ περίπου των κρατουμένων.
Ούτω, παρά τας αντιθέτους διαβεβαιώσεις του κ. Ρέντη, κοινοί εγκληματίαι θα εξέλθουν οπωσδήποτε των φυλακών κατά τρόπον συγκεκαλυμμένον.
Συγκεκριμένως θα επιδιωχθή ο διορισμός ως δικαστών μεγάλου αριθμού εαμικών δικηγόρων, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργον της εξετάσεως των εκκρεμουσών υποθέσεων υποδίκων εαμοκομμουνιστών εγκληματιών με την δικαιολογίαν δήθεν της επιταχύνσεως του ρυθμού της διεκπεραιώσεως τούτων.

Η  ΧΘΕΣΙΝΗ  ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΙΣ  ΤΩΝ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
Ομάδες αναρχικών δρώσαι εις όλα τα σημεία της πρωτευούσης επεχείρησαν και χθές αλλεπαλλήλους τρομοκρατικάς επιδρομάς εναντίον νομιμοφρόνων πολιτών, αξιωματικών και οργάνων της τάξεως.
Ούτω εις την συνοικίαν του Γκύζη ενεδρεύοντες κομμουνισταί απεπειράθησαν να φονεύσουν τους εν υπηρεσία αστυνομικούς Α. Πράσσον και Θ. Γαλάνην, πυροβολήσαντες κατ΄ αυτών κατ΄ επανάληψιν ανεπιτυχώς.
Οι αστυνομικοί αμυνόμενοι εντεπυροβόλησαν και οι δράσται τραπέντες εις φυγήν εξηφανίσθησαν.
Εξ άλλου ο εν αποστρατεία λοχαγός κ. Κ. Δεδούσης προσελθών ει την αστυνομίαν κατήγγειλεν ότι εις την λεωφόρον Κηφισιάς υπέστη επίθεσιν εκ μέρους πέντε αγνώστων οι οποίοι έφερον τα σήματα της ΕΠΟΝ. Ούτοι αφού ενήργησαν σωματικήν έρευναν εγροθοκόπησαν τον συλληφθέντα και απήλθον, λέγοντες εις τον κακοποιηθέντα ότι «ο Δεκέμβριος άρχισε».
Τηλεγράφημα εξ Άρτης προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι ανευρέθησαν εις την εκεί περιοχήν 4 οπλοπολυβόλα, 11 όπλα, είς όλμος, 150 βλήματα, εν ατομικόν αυτόματον, 2 περίστροφα, 4 ασύρματοι, 3 μετατραπείς και 3 τηλέφωνα επιμελώς φυλαγμένα διά τον τρίτον γύρον.
Άλλο τηλεγράφημα εκ Μολάων αναφέρει ότι εις χείρας του εαμοκομμουνιστού Ελ. Καραγιάννη κατεσχέθησαν εν οπλοπολυβόλον με 150 φυσίγγια. Ούτος διέφυγε την σύλληψιν. Επίσης ενευρέθησαν εντός κρύπτης 14 όπλα και 4 χειροβομβίδες της συμμορίας Π. Κουτρυλάκη.
Κατά τηλεγράφημα εκ Φλωρίνης, μετά 24ωρον συμποκήν της Χωροφυλακής μετά της 30μελούς συμμορίας των αυτονομιστών Χρ. Κολέτζη ή Κόκκινου και Στογιάννη ή Τίγρη, αυτή κατέφυγεν εις Βαζοχώρι απ΄ όπου εισέρχεται εις Σερβικόν έδαφος.

(95). Εφημερίς: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ»- 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945


ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ» ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΕΝΤΟΣ ΜΙΑΣ ΝΥΚΤΟΣ ΟΙ  ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α. ΘΑ ΕΞΕΛΘΟΥΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ

Επιτροπή του ΕΑΜ αποτελούμενη εκ των Χατζήμπεη, Γαβριηλίδη, Κύρκου, Πορφυρογένη, Η. Τσιριμώκου και Σωμερίτη επισκέφθη χθές την εσπέραν τον υφυπουργόν της Δικαιοσύνης κ. Μαύρον μετά του οποίου συνεζήτησαν της αμνηστίας. Οι εαμοκομμουνισταί εκπρόσωποι εζήτησαν: 1) Την αναγνώρισιν των εγκλημάτων της κατοχής ως γενομένων χάριν της αντιστάσεως. 2) Την αναγνώρισιν του ατιμωρήτου παντός εγκλήματος και πάσης παρανόμου πράξεως τελεσθείσης είτε εις την υπόδουλον Ελλάδα, είτε εις την ελευθέραν Ελλάδα υπό των συντρόφων των ή υπό των ασκούντων εξουσίαν ή υποστηρικτών αυτών. 3) Την γενικήν αμνήστευσιν των εγκλημάτων και των αδικημάτων του Δεκεμβρίου άνευ περιορισμού τινός, διά να κλείση, ως ετόνισαν, ο φαύλος κύκλος τον οποίον εδημιούργησεν η συμφωνία της Βάρκιζας και το μεταδεκεμβριανόν κράτος, και 4) την κατάργησιν των νόμων 755 του 1917, 1088 και 1902 των αφορώντων τας γενομένας συλλήψεις και παραπομπήν εις δίκην των εγκληματιών από Δεκεμβρίου και εντεύθεν. Δηλαδή κατ΄ ουσίαν όλων των εν ταις φυλακάς ευρισκομένων εαμοκομμουνιστών.
  Ο κ. Μαύρος υπεσχέθη ότι θα εξετάση τας απόψεις των συνεργασία μετά του κ. Ρέντη όστις καταρτίζει τον σχετικόν νόμον.
  Δέον να σημειωθή ότι ο εκ των μελών της ανωτέρω επιτροπής κ. Σωμερίτης είχε συλληφθή προ ολίγου καιρού επ΄ αυτωφόρω επί παρανόμω οπλοφορία, είναι άγνωστον δε πως ευρίσκεται έξω των φυλακών και μετέχει μάλιστα επισήμως και επιτροπών αι οποίαι συνεργάζονται με μέλη της παρούσης Κυβερνήσεως.

ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΝ  ΣΧΕΔΙΟΝ
Υπουργός της Κυβερνήσεως, ομιλών εμπιστευτικώς χθές απεκάλυψεν ότι το κυβερνητικόν σχέδιον διά την αποσυμφόρησιν των φυλακών ως ωνόμασαν την αμνηστίαν των εγκληματιών, πρόκειται να πραγματοποιηθή εν μια και μόνη νυκτί. Επεξηγών τους λόγους του, απεσαφήνισεν ότι θα είνε έτοιμον το σχέδιον νόμου το οποίον υπογραφόμενον από το Υπουργικόν Συμβούλιον, θα σταλή αυθωρεί εις τον Αντιβασιλέα, θα υπογραφή αμέσως, εκείθεν δε εις το Εθνικόν Τυπογραφείον όπου και θα δημοσιευθή αμέσως. Ταυτοχρόνως θα είναι έτοιμον το κείμενον του νόμου το οποίον θα σταλή τηλεγραφικώς προς όλους τους εισαγγελείς του κράτους εις τρόπον ώστε την 8ην πρωϊνήν της επομένης να έχει συντελεσθή η απόλυσις και πρίν ακόμη αναγνωσθή το κείμενον του νόμου εις την εφημερίδα, οι απολυόμενοι εγκληματίαι να ευρεθούν ελεύθεροι και ο ελληνικός λαός να ευρεθή προ τετελεσμένου γεγονότος.

ΗΡΧΙΣΑΝ  ΑΙ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Αρμοδίως ανεκοινώθη ότι η κυβέρνησις εχορήγησεν άδειαν συγκεντρώσεως εν κλειστώ χώρο εις το Ε.Α.Μ. διά το ζήτημα της αμνηστίας.

ΚΑΙ  ΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Περί την 1.30 μ.μ. προχθές εις την στάσιν αυτοκινήτων Κηφισιάς επλησίασε τον εκεί αναμένοντα αντισυνταγματάρχην εν πολ. Αποστρατεία κ. Ν. Κατσικαπήν  ο γνωστός κομμουνιστής Γεώργ. Ζαμουτάκης, κηπουρός του εγκαθέτου υπουργού κ. Μυλωνά. Ούτος συνοδευόμενος υπό 3-4 άλλων κομμουνιστών επετέθη κατά του κ. αντισυνταγματάχου με ακατανομάστους ύβρεις και με τας φράσεις: «Νομίζατε ότι πέθανε ο κομμουνισμός. Βρε… ζη και θα ζή και ο τρίτος γύρος θα γίνη και θα πεθάνετε όλοι».
Συγχρόνως οι κομμουνισταί του επιτέθησαν, αστυνομικοί όμως οι οποίοι προσέτρεξαν τους συνέλαβον. Εναντίον των κακοποιών υπεβλήθη μήνυσις.

(96). Εφημερίς: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ»- 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945


ΕΑΝ Η ..ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ”  ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΨΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΙΝ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΝ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΞΑΠΟΛΥΣΗ ΣΕΙΡΑΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΝ ΔΙΑ ΝΕΑΝ ..ΔΥΝΑΜΙΚΗΝ”  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟΝ
Η εκβιαστική πολιτική της άκρας αριστεράς όπως επιτύχη την γενικήν αμνηστίαν, περί της οποίας εγράφομεν εις το προχθεσινόν και χθεσινόν φύλλον μας. Ήρχησεν από χθές εκδηλουμένη . Ούτο χθές μετά την συγκέντρωσιν του εις το θέατρον «Κεντρικόν»,συνεκρότησε το Κ.Κ.Ε. διαδήλωσιν  μέχρι Ομονοίας σχεδιάζει δε νέαν συγκέντρωσιν εις το Στάδιον διά την οποίαν και θα ζητήση εντός των προσεχών ημερών σχετικήν άδειαν παρά της «κυβερνήσεως».
Εκτός τούτων το Κ.Κ.Ε. παρασκευάζει την κήρυξιν μεγάλων απεργιών με επιφανειακόν αίτημα την βελτίωσιν της θέσεως των εργαζομένων. Ούτω χθές την εσπέραν «αντιπρόσωποι» του συντονιστικού γραφείου των ομοσπονδών Ηλεκτρισμού και σιδηροδρόμων μετά του γραμματέως της Γ.Σ.Ε.Ε. παρουσιάσθησαν εις τον κ. Τσουδερόν και εξέθεσαν τα αποσχολούντα ζητήματα το εργατοτεχνικόν προσωπικόν των σωματείων που ανήκουν εις την δύναμιν των ως προηγουμένως συνοσπονδιών. Ο κ. Τσουδερός παρέπεμψεν αυτούς εις επιτροπήν αποτελουμένην από τον υπουργόν κ. Μάχαν τον γενικόν διευθυντήν του υπουργείου Εργασίας κ. Ζάκαν και άλλους ανωτέρους υπαλλήλους. Κατά την γενομένην συζήτησιν υπεβλήθησαν τα εξής αιτήματα: Πρώτον όπως αντιπροσωπεύωνται εις τα συμβούλια των επιχειρήσεων οι εργάται. Η πρότασις αυτή έγινε κατ΄ αρχάς αποδεκτή, αφέθη όμως να επανασυζητηθή και αργότερον. Δεύτερον την τιμαριθμικήν προσαρμογήν των μισθών και ημερομισθίων περί της οποίας απεφασίσθη όπως ασχοληθή το κυβερνητικόν οικονομικόν συμβούλιον κατά την σημερινήν του συνεδρίασιν. Τρίτον η αύξησις των συντάξεων διά την οποίαν εδόθη υπόσχεσις ότι θα ρυθμισθή το συντομώτερον.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ κ. ΣΟΦΟΥΛΗ
Ο κ. Σοφούλης εις σχετικάς δηλώσεις του επί του θέματος τούτου ετόνισε χθές το βράδυ ότι η Κυβέρνησις τελεί εν γνώσει των τοιούτων προθέσεων του Η.Κ.Ε. αίτινες έχουν σαφή αντικειμενικόν σκοπόν την αμνηστίαν.
Όσον αφορά την «αποσυμφόρησιν» των φυλακών ανεκοίνωσεν ότι το μικρόν υπουργικόν συμβούλιον θα συζητήση τούτο την Δευτέραν εισηγουμένου του κ. Μαύρου.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ
Σχετικώς πληροφορούμεθα ότι ο κ. Μαύρος θα θέση υπ΄ όψιν των «πέντε μεγάλων» όλας τας κατηγορίας των κρατουμένων, αναπτύσσων τας προσωπικάς του αντιλήψεις ως προς την καλλιτέραν λύσιν του προβλήματος της απολύσεως εκ των φυλακών των εγκληματιών. Πιθανώς ο κ. Μαύρος θα ζητήση όπως γίνη διαχωρισμός των διαπραχθέντων αδικημάτων κατά τας διαφόρους περιόδους της εαμοκομμουνιστικής εγκληματικής δράσεως ήτοι: Μέσης Ανατολής, Κατοχής και στασιαστικού κινήματος Δεκεμβρίου, προς τον σκοπόν όπως παρεσχεθή εις την επιτροπήν η ευχέρεια εις την δικαιολόγησιν της μελετωμένης αμνησίας.
Η επιτροπή των πέντε αφού μελετήση το ζήτημα και καθαρίση τας γενικάς γραμμάς διά την αμνήστευσιν των εγκληματιών, θ΄αναθέση εις τον υπουργό της Δικαιοσύνης να καταστίση την σχετικήν πράξιν, η οποία τελικώς θα αχθή εις την ολομέλειαν του υπουργικού συμβουλίου προς συζήτησιν και έγκρισιν.

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΟΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΙΝ
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΚΑΙ ΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ
Οι κομμουνισταί εντείνοντας καθημερινώς ολοέν και περισσότερον την τρομοκρατικήν δράσιν των, εγένοντο χθές ήρωες αλλεπαλλήλων επιθέσεων, επιδρομών και αντισυμμαχικών εκδηλώσεων.
Εις διαφόρους περιοχάς της Πρωτευούσης και ιδία εις του Γκύζη, την Κυψέλην  και το Θησείον, οι κομμουνισταί προστατευόμενοι από ενόπλους ομάδας, διένειμον και ετοιχοκόλλησαν κομμουνιστικάς προκηρύξεις διά των οποίων καταφέροντο εναντίον της Κυβερνήσεως διά το ζήτημα της παροχής αμνηστίας εις τους δολοφόνους της Δεκεμβριανής στάσεως, καθύβριζον δια χυδαιοτάτων φράσεων τον βασιλέα Γεώργιον, εσυκοφάντουν τα μέλη της αγγλικής αποστολής εις την Ελλάδα κατά την διάρκειαν της κατοχής και κατηγόρουν ασυστόλως τον Άγγλον Ταξίαρχον κ. Έντυ ως δοσίλογον και καταδότην των Γερμανών. Άς σημειωθή ότι εις όσας περιπτώσεις τα αστυνομικά όργανα επεχείρησαν να παρεμποδίσουν την αντεθνικήν ταύτην δράσιν των εαμοκομμουνιστών, υπέστησαν οργανωμένας επιθέσεις εκ μέρους των.
Ούτω ο αστυφύλαξ του ΣΤ΄ Τμήματος Παπαδόπουλος, επιχειρήσας να διαλύση ομάδα κομμουνιστών διανέμουσαν αναρχικάς προκηρύξεις, υπέστη επίθεσιν εκ μέρους μελών της «λαϊκής αυτοάμυνας» κακοποιηθείς ανηλεώς. Εις βοήθειαν του αστυνομικού προσέτρεξεν ο τυχαίως διερχόμενος εκείθεν λοχίας 164ου  Τάγματος Ν. Τσικλέας, αλλά πριν προφθάση να προσφέρη οιανδήποτε υπηρεσίαν, περιεκυκλώθη από τους κομμουνιστάς, εις των οποίων του κατέφερε βαρύτατον πλήγμα δια μαχαίρας εις την κοιλίαν. Οι δράσται μετά την πράξιν των έσπευσαν να εξαφανισθούν, επιτευχθείσης της συλλήψεως μόνον ενός εξ αυτών, ονόματι Γαλάτσου.
Εις την περιφέρειαν του Γκύζη, εξ άλλου, αστυφύλαξ οδηγών εις την αστυνομίαν δύο κομμουνιστάς οι οποίοι διέμειναν επαναστατικάς προκηρύξεις, εδέχθη επίθεσιν εκ μέρους τριάκοντα κομμουνιστών, οι οποίοι αφού τον εκακοποίησαν επέτυχον να απελευθερώσουν τους ομοϊδεάτας των.
ΚΑΙ   ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Οι κομμουνισταί παραλλήλως προς τας άλλας παρασκηνιακάς πιέσεις των προς την Κυβέρνησιν διά την παροχήν αμνηστίας προς τους κρατουμένους υποδικοκαταδίκους της Δεκεμβριανής στάσεως, συνεκρότησαν χθές εις το θέατρον «Κεντρικόν» θορυβώδη συγκέντρωσιν κατά την οποίαν διάφοροι ομιληταί, αφού εξήραν την «ηρωικήν» δράσιν των κρατουμένων «αγωνιστών» ετόνισαν την άποψιν της αμέσου αποφυλακίσεως αυτών. Μετά το πέρας της συγκεντρώσεως μερικοί κομμουνισταί επεχείρησαν να συγκροτήσουν διαδήλωσιν, αλλά διελύθησαν υπό της Αστυνομίας.

ΑΡΚΕΙΤΑΙ  ΕΙΣ  ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Ο  υπουργός της Δημοσίας Τάξεως ηρωτήθη χθές την εσπέραν διατί επετράπη, παρά την απαγορευτικήν διαταγήν της κυβερνήσεως, η διατάραξις της τάξεως  διά της συγροτηθείσης εις την οδόν Τσώρτσιλ διαδηλώσεως των εαμοκομμουνιστών. Ο κ. Μερκούρης απήντησεν, ότι είχε λάβει παρά των οργανωτών της συγκεντρώσεως ρητήν και έγγραφον υπόσχεσιν, ότι θα διαλυθούν ησύχως. Εν τούτοις, προσέθεσεν , η υπόσχεσις δεν ευηρήθη και υπέστημεν αιφνιδιασμόν. Αλλά αιφνιδιασμούς υφίστανται και τα κράτη δι΄ επιθέσεως του ενός κατά του άλλου. Εν πάση περιπτώσει, είπεν, η διαδήλωσις διελύθη υπό του του μηχανοκινήτου της Αστυνομίας παρά την Ομόνοιαν. Ερωτηθείς διατί η επέμβασις του μηχανοκινήτου δεν εγένετο παρά το «Κεντρικόν» δια να ματαιωθή και η διαδήλωσις μέχρι της Ομονοίας, εδήλωσεν ότι αυτό θα το εξετάση διότι δεν το γνωρίζει.
Δέον να σημειωθή, ότι οι διαδηλωταί εσταμάτησαν κάτωθεν του υπουργείου Εσωτερικών και προέβησαν εις θορυβώδεις εκδηλώσεις. Κατά την στιγμίν εκείνην εις το υπουργείον Εσωτερικών ευρίσκοντο οι ξένοι παρατηρηταί και συνειργάζοντο μετά του κ. Ρέντη δια εκλογικά ζητήματα.

ΑΛΛΑ  ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Εις την περιοχήν Υμηττού συνελήφθησαν οι Α. Γεωργαντόπουλος και Γ. Νικολάου, διότι έψαλλον επαναστατικά άσματα καθυβρίζοντες τον Βασιλέα και κατηγορούντες αυτόν ως «πωλήσαντα την Ελλάδα εις τους Άγγλους»
Συνελήφθη ο Γ. Κορνηλάκης διότι ενήργει παρανόμως εράνους υπέρ του Ε.Α.Μ.
Εις την Ιεράν Οδόν αναρχικοί ενήργησαν τρομοκρατικήν επιδρομήν πυροβολούντες εις τον αέρα και απειλούντες με το «χωνί» τους κατοίκους της περιοχής.
Συνελήφθη ο Τιμόθεος Κασιμάτης διότι κατελήφθη εις το Π. Φάληρον μεταφέρων 50 τεμάχια δυναμίτιδος.
Συνελήφθη ο Ι. Ν. Γεωργάκης ως ενεχόμενος εις αρπαγάς και φόνους διαπραχθέντας κατά την στάσιν.
Επίσης συνελήφθησαν οι Ι.  Τσικνής και Χαρ. Φλωράκης ως ενεχόνενοι εις εγκληματικάς πράξεις.*[*σ.σ. Από αυτογραφικό του “καπετάν Γιώτη”-Χαρ. Φλωράκη: «Τέλη του 1945 πιάστηκα στην Αθήνα, κατηγορούμενος για φόνους στην περιοχή της Ρούμελης, σαν ηθικός αυτουργός.
Κρατήθηκα 10 μέρες στο τμήμα μεταγωγών της Αθήνας και μεταφέρθηκα στις φυλακές Άμφισσας. Υστερα από 10 μέρες απολύθηκα με το νόμο του Σοφούλη]
Τηλεγράφημα του υποδιοικητού Χωροφυλακής Λαμίας προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι απήχθησαν υπό των εαμοκομμουνιστών οι εθνικισταί ποιμένες Π. Καραϊσκος και Ηλ. Κουκλάρης παρά την θέσιν Καμαροβρύση.

H ΝΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΜΠΟΣ
Ένας χρόνος πέρασε από την ημέρα που ο Άγγελος Ζαμπός, από τα πολιτικά Χαλκίδος έπεσε στου Μακρυγιάννη πολεμώντας ηρωϊκά εναντίον των αναρχικών. Λίγες ημέρες πριν είχε πάρει το βαθμό του ανθυπομοιράρχου ως ανταμοιβήν διά τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα και ετοιμαζόταν με νέες δυνάμεις και ενθουσιασμό να εξακολουθήση την πατριωτική του δράσι. Τώρα, κλεισμένος στου Μακρυγιάννη, το τελευταίο προπύργιο της ελευθερίας, πολεμάει με το πολυβόλο στο χέρι, δίπλα στον ηρωϊκό μοίραρχο Παπακώστα, που πλήρωσε κι΄ αυτός με το αίμα του τον ηρωϊσμό του. Επολέμησεν έως τη στιγμή που οι προδοτικές σφαίρες εσταμάτησαν την ζωή του και ο θανατός του βύθισε στο πιο μεγάλο πένθος τη μητέρα του και όλόκληρη την οικογένειά του. Όμως στην απελπισία και το σπαραγμό των δικών του υπάρχει μια παρηγοριά: Το ότι το παιδί τους πέθανε ηρωϊκά για την πατρίδα. Οι φίλοι του και όσοι τιμούν την μνήμη του ας έλθουν στο ετήσιο μνημόσυνο του που γίνεται την ερχομένη Κυριακή εις τον ναόν Αγίου Ιωάννου (Γαργαρέττας) να ενώσουν τας δεήσεις των με τους δικούς του για ν΄ αναπαύση ο Ύψιστος την ηρωϊκή του ψυχή, και να του δώση την ανταμοιβή που αρμόζει εις εκείνους που πεθαίνουν για την τιμή και για την πατρίδα.
=================
Αύριον 10.30΄ π. μ.  τελούμεν εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Βασιλείου (οδός Μετσόβου) ετήσιον Αρχιερατικόν μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της, κατά την Δεκεμβριανήν Στάσιν, φονευθείς αλησμονήτου ΛΕΝΑ μας .
        Η απαρηγόρητος μήτηρ: Βασιλική Δ. Κατσούλη. Οι αδερφοί: Γεώργιος και Μαρία Σωφρονοπούλου, Σπυρίδων και Αγγελική Φλαμπουριάρη, Διονύσιος Δ. Κατσούλης, Νικόλαος Δ. Κατσούλης.
=================
Αύριον 9.30΄ π.μ. τελούμεν ετήσιον αρχιερατικόν μνημόσυνον εν τω ναώ του Αγίου Γεωργίου (Ακαδημία Πλάτωνος) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των προσφιλών μας ΠΑΝΤΕΛΗ και ΓΕΩΓΙΟΥ ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ αγρίως σφαγιασθέντων εν Περιστερίω υπό των εαμονομμουνιστών.
Εν Αθήναις τη 8η Δεκεμβρίου 1945.
Οι γονείς. Η σύζυγος και οι αδερφοί.
=================
Τελούντες αύριον Κυριακήν 9ην τρέχοντος και ώραν 10.30΄ π.μ. εν τω ιερό ναώ της Ζωοδόχου Πηγής ετήσιον αρχιερατικόν μνημόσυνον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πολυαγαπημένων μας ΤΑΣΣΟΥ Α. ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ  και του υιού του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ  δολοφονηθέντων υπό των εαμοκομμουνιστών εις την Πεντάλη την 9ην Δεκεμβρίου 1944, παρακαλούμεν πάντας τους συγγενείς και φίλους, ως και πάντας τους τιμόντας την μνήμην αυτών όπως παραστούν εις την επιμνημόσυνον ακολουθίαν.
=================
Η βαρυπενθούσα σύζυγος και μήτηρ: Μαρίκα Τ. Βακαλοπούλου, Η θυγάτηρ και αδερφή: Άννα Τ. Βακαλοπούλου. Οι γονείς, Οι αδερφοί.
Τελούντες αύριον 9ην π. μ.  εν τω ιερώ ναώ Αγ. Κωνσταντίνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των λατρευτών μας: συζύγου, υιών, πατρός και αδερφών ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ Αντισυνταγματάρχου Χωροφυλακής, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ  Χωροφύλακος, ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΤΡΟΥΛΙΝΟΥ  Φοιτητού Νομικής,  αγρίως σφαγιασθέντων υπό των Ελληνοβουλγάρων ελασιτών εις Περιστέρι κατά τα Δεκεμβριανά, παρακαλούμεν τους συγγενείς και φίλους όπως προσέλθωσι και ενώσωσι μεθ΄ ημών τας προς Ύψιστον δεήσεις των.
Η σύζυγος και μητέρα: Βικτωρία Τρουλινού. Τα τέκνα και αδερφαί: Αιμιλία και Μαρία Τρουλινού.

(97). Εφημερίς: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ»- 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

H KΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΕΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΝ ΕΚΤΑΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Π.Λ.Α.
ΚΡΑΤΕΙ ΣΚΕΨΙΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΤΩΝ ΜΠΟΥΡΔΗ, ΑΥΓΕΡΗ, ΜΟΝΕΔΑ

Κατ΄ ανακοίνωσιν του κ. προέδρου της Κυβερνήσεως, σήμερον την 11ην πρωϊνήν θα συνέλθη εις έκτατον σύσκεψιν το μικρόν υπουργικόν συμβούλιον εις το οποίον θα υποβληθή προς έγκρισιν το σχέδιον νόμου περί αποσυμφορήσεως των φυλακών.
Ακολούθως διά την 12ην μεσημβρινήν έχει κληθή εις σύσκεψιν η ολομέλεια του υπουργικού συμβουλίου όπως ψηφίση το εγκριθησόμενον σχέδιον νόμου. Η συζήτησις εις την ολομέλειαν του υπουργικού συμβουλίου ουδόλως συμπίπτουν προς τας απόψεις της πλειοψηφίας. Τα μέλη ταύτα εκινήθησαν ζωηρώς πλησίον των ξένων προστατών των, ησκήθη δε σοβαρά βρεταννική πίεσις επί του κ. Κ. Ρέντη διά να προσχωρήση ούτος εις την άποψιν της ευρυτάτης ει δυνατόν αποσυμφορήσεως.
Ο κ. Σοφούλης υπ΄ όψιν του οποίου ετέθησαν αι ως άνω πληροφορίαι χθές το βράδυ εδήλωσε:
-Μη χρησιμοποιείτε την λέξιν αμνηστία, διότι πρόκειται μόνον περί αποσυμφορήσεως των φυλακών. Εάν, ως μου λέγετε, τίνες διαφωνούν είναι δικαίωμά των. Η κυβέρνησις θα εφαρμόση τας γραμμάς της και είναι πας τις ελεύθερος να είνε σύμφωνος ή μακράν της και εναντίον της.

ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Υπήρχε χθές η πληροφορία καθ΄ ην κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν την άποψιν ότι καταδικασθέντες εις θάνατον δι΄ εγκηματικάς πράξεις δέον να εκτελεσθούν.
Η επιτάχυνσις της λύσεως του ζητήματος τούτου γίνεται διότι η Κυβένησις φρονεί ότι η παράτασις της εγκρεμότητός του αποτελεί αφορμήν ανωμαλίας. Παρά τας δηλώσεις εν τούτοις του κ. Σοφούλη, υπήρχον πληροφορίαι καθ΄ ας υπό την ξενικήν ιδία πίεσιν θα ευρεθούν ηναγκασμένοι και οι κ.κ. Σοφούλης και Ρέντης να τροποποιήσουν τας απόψεις των.

ΑΙ  ΔΙΚΑΣΤΙΚΑΙ  ΜΕΤΑΒΟΛΑΙ
Ως προς το ζήτημα των δικαστικών μεταβολών, πληροφορούμεθα ότι τα μελετώμενα μέτρα πρόκειται να επιφέρουν σοβαράν αναστάτωσιν εις το δικαστικόν σώμα προς βλάβην της δικαιοσύνης. Κατά τας αυτάς πληροφορίας μας, δεν αποκλείεται να επιχειρηθή η επαναφορά των εκτός υπηρεσίας τεθέντων δικαστικών ως αναμιχθέντων ενεργώς εις το στασιαστικόν κίνημα.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ  Ο  κ. ΤΣΑΜΠΑΣΗΣ
Πληροφορούμεθα ότι υπό του υπουργείου Δικαιοσύνης εζητήθη η αντικατάστασις του προϊσταμένου της επιτροπής διώξεως δοσιλόγων αντεισαγγελέως Εφετών κ. Τσαμπάση.
Σχετικώς εδόθη η εξήγησις ότι κρατεί σκέψις όπως εναλλάσσονται οι επίτροποι διά να μη μειούται το κύρος αυτών.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΧΘΕΣ Ο ΗΡΩΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Κ.  ΚΑΦΕΣ
  Κατά τρόπον εντελώς τυχαίον συνελήφθη χθές και απεκαλύφθη ποίος είναι ο κομμουνιστής Δ. Καφές ο οποίος προ μηνός και πλέον σκηνοθετήσας δήθεν απαγωγήν του και κακοποίησίν του έγινεν αφορμή να υποστή πρωτοφανή εξευτελισμόν το Σώμα των αστυνομικών, το οποίον υπεχρέωσεν όλους τους εις τας Αθήνας και Πειραιά υπηρετούντας υπαστυνόμους να παρελάσουν προ του ανεκδιηγήτου αυτού τύπου μήπως μεταξύ αυτών αναγνωρίση ένα υπαστυνόμον όστις, ως ισχυρίσθη, παρίστατο εις την κακοποίησίν του.
          Τον Καφέν συνήντησε τυχαίως εις κεντικόν μέρος της πόλεως ο φοιτητής Ι. Σταθόπουλος και παρετήρησεν ότι εφορούσε το σακκάκι του το οποίον είχεν αφαιρέσει κατά το κίνημα οπότε είχε λεηλατήσει υπό τα όματά του την επί της οδού Καλλιδρομίου οικίαν του.
        Ο Σταθόπουλος τον υπέδειξεν αμέσως εις αστυνομικά όργανα, τα οποία τον συνέλαβον και τον ωδήγησαν εις το Α΄ Τμήμα. Από εκεί ο συλληφθείς παρεδόθη εις το 5ον Τμήμα ως αρμόδιον να επιληφθή της υποθέσεως. Γενομένης δε ερεύνης εις την επί της οδού Μάρκου Αυρηλίου οικίαν του ανευρέθη και το ομοιόχρωμον προς το σακκάκι παντελόνιον όπερ κατεσχέθη. Εκ της ανακρίσεως ως προς το ποιόν του Καφέ διεπιστώθη ότι ούτος είνε από τα δρώντα μέλη της ΕΠΟΝ και ότι έχει συλληφθή τρείς φοράς εις παρελθόν-προ κινήματος- μίαν δι΄ εκβίασιν, δευτέραν διά δύο διαρρήξεις εις την οδόν Φωκίωνος και τρίτην διά μίαν άλλην κλοπήν. Διά τας πράξεις του αυτάς είχε προφυλακισθή υπό του ανακριτού του Γ. τμήματος.
       Κατά την εξέτασιν εις το τμήμα ο Καφές ισχυρίσθη ότι το κοστούμι το ηγόρασεν από παλιατζή και κατόπιν τούτων αφέθη ελεύθερος.


(98). Εφημερίς: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ»- 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

Ο ΝΟΜΟΣ  ΤΗΣ  ΜΕΡΙΚΗ  ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ  ΕΝΕΚΡΙΘΗ  ΧΘΕΣ  ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΑΝ  ΤΩΝ  ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ  ΑΞΙΟΥΝΤΩΝ  ΝΑ ΓΕΝΙΚΕΥΘΗ
Η ΔΙΑ ΣΤΑΣΤΑΣΙΣ  ΟΔΗΓΕΙ  ΠΙΘΑΝΩΣ  ΕΙΣ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΝ  ΚΡΙΣΙΝ
Η συζήτησις δια το ζήτημα της αμνηστίας των ενεχομένων εις εγκληματικάς πράξεις οπαδών του ΕΑΜ εισήλθεν από της ενδεκάτης πρωϊνής της προχθεσινής Κυριακής εις την αποφασιστικήν της φάσιν.
Συνεκλήθη πρώτον την 11ην πρωϊνήν της προχθές Κυριακής εις το γραφείον του Πρωθυπουργού το μικρόν συμβούλιον των πέντε εις ό μετάσχον και οι υπουργοί κ.κ. Κ. Ρέντης και Μαύρος ως αρμόδιοι εισηγηταί του συζητουμένου θέματος. Ευθύς από της προχθεσινής πρωϊας εξεδηλώθη σαφής κατά την σύσκεψιν αντίθεσις της ολομελείας των συσκεπτομένων προς τας απόψεις άς διετύπωσεν ο κ. Σοφιανόπουλος. Κατά τας απόψεις Σοφιανοπούλου, έδει να παραγραφούν όλα τα αδικήματα άτινα διεπράχθησαν κατά την περίοδον της κατοχής και ευρυτάτη να είναι η αποσυμφόρησις διά τα Δεκεμβριανά. Το μέτρον της παραγραφής όπερ υπεστήριξαν και τινες υπουργοί, ενώ δεν αποκαθιστά το κίνημα του ΕΑΜ ηθικώς ως θα συνέβαινε με την αμνηστίαν, αποδίδει όσα και αυτή θα απέδιδεν αποτελέσματα .
Κατά την προχθεσινήν συζήτησιν διαρκέσασαν επί τρίωρον περίπου, δεν κατέστη δυνατόν να συμβιβασθούν αι αντιτιθέμεναι απόψεις και διά τούτο απεφασίσθη να συνεχισθή η σύσκεψις του μικρού συμβουλίου την χθεσινήν πρωϊαν. Εν τω μεταξύ ο κ. Τσουδερός κατέβαλε προσπαθείας όπως εξεύρη διατύπωσιν συμβιβάζουσαν τας δύο απόψεις, συνέχισε δε τας προσπαθείας του ταύτας και κατά την χθεσινήν σύσκεψιν του μικρού συμβουλίου. Ότε το ζήτημα την 6ην απογευματινήν της χθές ήχθη ενώπιον της ολομελείας του Υπουργικού Συμβουλίου, αι αντιθέσεις εξεδηλώθησαν εντονώτερον, διότι τας απόψεις Σοφιανοπούλου ενίσχυσαν και οι κ.κ. Καρτάλης, Πελτέκης, Πετμεζάς και Παπάς. Ο κ. Γ. Καφαντάρης, λαβών τον λόγον, ανέπτυξε διά μακρών με πληθώραν αποδεδειγμένων περιστατικών διατί διαφωνεί ριζικώς προς τυπικήν και ουσιαστικήν αμνήστευσιν εγκλημάτων, θεωρών ότι σοβαρωτάτη επιταγή ηθικής τάξεως του επιβάλλει να επιθυμή την τιμωρίαν όσων εκακούργησαν.
Εν τέλει ο κ. Καφαντάρης εδήλωσεν ότι ανεπιφυλάκτως τάσσεται παρά το πλευρόν και συμφωνεί προς τας απόψεις του κ. Σοφούλη προς ας συνεφώνησε και ο κ. Τσουδερός. Ούτω η μεγίστη πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου πλήν πέντε, ετάχθη υπέρ των απόψεων του κ. Σοφούλη.
Ο κ. Πρωθυπουργός επιθυμών να συμβιβάση τα διεστώτα αφήκε να εννοηθή ότι ήτο σκόπιμον ν΄ αφεθή προς το παρόν η εφαρμογή του μέτρου της αποσυμφορήσεως, επί του οποίου συμφωνεί η πλειοψηφία του υπουργικού Συμβουλίου και μετεγενεστέρως και αναλόγως των αποτελεσμάτων των μέτρων θα έκρινεν η κυβέρνησις αν θα έπρεπε να επανέλθη ή όχι.
Ο κ. Σοφιανόπουλο, αγωνιζόμενος να εκβιάση λύσει, συμφώνως προς τας απόψεις του, αφήκε να εννοηθή ότι εις ήν περίπτωσιν ή άκρα αριστερά άρη την ανοχήν της το πράγμα θα εδυσχέραινε  τας μετά της συμμάχου Ρωσίας σχέσεις, εφ,  όσον μάλιστα ακόμη η άφιξις του διορισθέντος εν Αθήναις Ρώσου πρεσβευτού ναυάρχου κ. Ραντιάνωφ δεν επραγματοποιήθη.
Γνωρίζων δε προκαταβολικώς τας απόψεις, τας επιδιώξεις και τα σχέδια της άκρας αριστεράς υπενθύμισεν ότι το ΕΑΜ, εάν η αμνηστία δεν είναι αν όχι πλήρης τουλάχιστον ουσιαστικώς ικανοποιητική δεν πρόκειται να μετάσχει των εκλογών.
Παρά τας προσπαθείας ταύτας η μεγίστη πλειοψηφία του Υπουργικού Συμβουλίου επέμεινεν εις τας απόψεις της και ο Σοφιανόπουλος εδήλωσεν ότι επιφυλάσσεται να ρυθμίση την στάσιν του . Κεκλημένος δε εις γεύμα του Αμερικανού ναυάρχου, απεχώρησε προ της λήξεως του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ούτω αι απόψεις του κ. Σοφούλη επεκράτησαν ως γενικαί αρχαί εφ΄ ών θα βασισθή ο σχετικός νόμος όστις δεν κατηρτίσθη εισέτι, ευθύ δε μετά το πέρας της συνεδριάσεως ο κ. Ρέντης εκ μέρους της Κυβερνήσεως, δεχθείς τους δημοσιογράφους επί παρουσία και του προέδρου της Κυβερνήσεως κ. Θ. Σοφούλη, προέβη εις τας ακολούθους ανακοινώσεις:
«Κατά τα στοιχεία τα συγκεκτρωθέντα εις το Υπουργείον της Δικαιοσύνης το σύνολον των κρατουμένων εις τας φυλακάς ανέρχονται εις 17.984. Εξ αυτών κατάδικοι είναι 2.388 και υπόδικοι 15.596. Εκκρεμείς υποθέσεις αφορούσαι κακουργήματα ανέρχονται εις 18.401, ελλείπουν όμως στοιχεία 17 περιφερειών(Πρωτοδικειακών). Διώκονται ως μέλη του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ και λοιπά 48.956. Ελλείπουν  στοιχεία διά 14 περιφερείας. Το σύνολον των διωκομένων υπολογίζεται(με τους εν προφυλακίσει και τους των 14 διαμερισμάτων ων ελλείπουν τα στοιχεία) ότι υπερβαίνει τας 80.000 άτομα.
Συνεπώς η εν ταις φυλακαίς κράτησις τόσου μεγάλου αριθμού ατόμων καθίσταται αδύνατος. Εξ άλλου η εκδίκασις τόσου μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων θα απήτει πολλά έτη. Εκ της πληθώρας δημιουργείται κίνδυνος να διαφύγουν της τιμωρίας οι βαρύτερον ανεχόμενοι.
Πιθανώς ο μέγας αριθμός κατηγορουμένων να οφείλεται και εις εσκεμμένην επέκτασιν του αριθμού των ενεχομένων εκ μέρους αυτών τούτων των κατηγορουμένων ακριβώς διά να καταστή αδύνατος-λόγω του μεγάλου αριθμού των ενεχομένων-η εκδίκασις και τιμωρία των πράγματι υπευθύνων. Συνέπεια της τακτικής αυτής είνε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δι΄ έν μόνον αδίκημα διώκονται άνω των 50 προσώπων.
Ενώπιον της καταστάσεως ταύτης ευρισκομένη η Κυβέρνησις και αποβλέπουσα εις το να εξασφαλισθή η τιμωρία των πραγματικώς ενόχων επεφάσισε τα εξής:
Δια τα αδικήματα από 27 Απριλίου 1941 έως 12 Φεβρουαρίου 1945:
α΄) Καταργείται η ποινική δίωξη
(Η συνέχεια εις την 2αν σελίδα)

(Συνέχεια εκ της 1ης σελίδος)
“ΟΙ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ  ΑΠΕΙΛΟΥΝ  ΜΕ ΑΡΣΙΝ  ΤΗΣ  ΑΝΟΧΗΣ  ΚΑΙ ΑΠΟΧΗΝ  ΕΚ  ΤΩΝ  ΕΚΛΟΓΩΝ  ΕΑΝ  ΟΙ  ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΙ  ΔΕΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ  ΤΟΥ… ΗΡΩΪΚΟΥΣ   ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΑΣ
όλων πλήν της ανθρωποκτονίας. Νοείται αφ΄ εαυτού ότι εις το μέτρο δεν περιλαμβάνονται οι κοινοί εγκληματίαι(διαρρήκται κλέπται και λοιποί).
β΄) Παύει η καταδίωξις διά τους διωκομένους επί ηθική αυτουργία ανθρωποκτονίας
γ’) Προς αποτροπήν περαιτέρω αυξήσεως του αριθμού των διωκομένων δεν θα επιτραπή η έγερσις νέων μηνύσεων διά την περίοδον ως άνω 27 Απριλίου 1941 έως 12 Φεβρουαρίου 1945.

ΑΙ  ΔΟΘΕΙΣΑΙ  ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
Αποσαφηνίζων το ως, άνω ανακοινωθέν ο κ. Ρέντης και απαντών εις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών εδήλωσεν ότι είναι λίαν πιθανόν αυτοί ούτοι οι κατηγορούμενοι να ενέπλεξαν πλήθος άλλων ατόμων προς αύξησιν του όγκου των κρατουμένων και διωκομένων εις τοιούτον βαθμόν ώστε η κυβέρνησις ευρισκομένη πρακτικώς πλέον προ αδιεξόδου να καταλήξη αναγκαστικώς εις την αμνηστίαν.
«Άλλο ενδεχόμενον, ετόνισεν ο κ. Ρέντης είναι οι μηνυταί να περιέλαβον εις τας μηνύσεις των και πρόσωπα μη ενεχόμενα εις εγκληματικάς πράξεις γνωστά όμως ως μέλη του ΕΛΑΣ ή του ΕΑΜ και τα τοιαύτα».
Σχετικώς πληροφορούμεθα ότι διά του εγκριθέντος νόμου θα διακόπτεται η προφυλάκισις των κρατουμένων εάν εντός 100 ημερών δεν εκδοθή βούλευμα παραπεπτικόν ή απαλλαγής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Καφαντάρης ομιλών μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου επί του εγκριθέντος νόμου περί αποφυλακίσεως των εγκληματιών του Δεκεμβρίου, εδήλωσεν ότι η Κυβέρνησις θα παρακολουθήση την εφαρμογήν του νόμου υπό των δικαστηρίων, εάν δεν διαπιστώση αντίδρασιν εκ μέρους ωρισμένων δικαστών θα λάβη και άλλα μέτρα υπέρ των κρατουμένων.
Συνεχίζων, είπεν ότι η παροχή αμνηστίας εις τους ηθικούς αυτουργούς είνε επέκτασις της συμφωνίας της Βάρκιζας, διότι δεν είναι λογικόν οι κυρίως ηθικοί αυτουργοί «να ποιούν τας διατριβάς των εις Λονδίνον» και οι άλλοι να ευρίσκωνται εις τας φυλακάς.
Όσαν αφορά το κίνημα εθνικής αντιστάσεως, εδήλωσεν ότι υπάρχουν πράξεις άξιαι πάσης εξάρσεως και σεβασμού, υπάρχουν όμως και πράξεις αι οποίαι δεν εξυπερέτησαν την αντίστασιν, διότι το να καιροφυλακτήση τις και να φονεύση ένα Ιταλόν ή δύο Γερμανούς με αποτέλεσμα την σφαγήν και εξόντωσιν υπό του εχθρού ολοκλήρου χωρίου ή πολλών Ελλήνων, ούτε σπουδαίον είναι, ούτε λέγεται αντίστασις. Υπάρχουν όμως και απανθρωπίαι και εγκλήματα, πυρπολήσεις και σφαγαί αι οποίαι εγένεντο δι΄ άλλους λόγους ουδεμίαν σχέσιν έχοντας με την αντίστασιν και αυτά πρέπει να τιμωρηθούν. Άλλως τε προσέθεσεν εις το υπουργικόν συμβούλιον ανεφέρθη επισήμως ότι και αυτός ο Σαράφης εδήλωσεν εις τον Λίβανον ότι απεκδύεται της ευθύνης των εγκλημάτων της Πελοποννήσου.*{*Η σοβαρή αυτή δήλωση του Σαράφη μέχρι σήμερα είναι άγνωστη, απαξιωμένη  και αποσοβημένη  απ΄ όλους,-και από τον ίδιο στα βιβλία του !!!Σχετ.:
[[Την 22 Ιουλίου 1943 στέλονται από το ΚΚΕ στην Πελοπόννησο  από την Ρούμελη περί 65 σκληροί “μορφωμένοι” κομμουνιστές ως αρχηγούς διαφωτιστές και για να οργανώσουν πλήρως κομμουνιστικά τον  ΕΛΑΣ και να εξουδετερώσουν, ύπουλα και με αίμα, κάθε Εθνικιστική  αντάρτικη κίνηση –οργάνωση. Ο εκ Κορινθίας ΕΛΑΣίτης Γ. Κουρούμαλης αναφέρει σχετικά σε βιβλίο του[βλ. “ανάρτηση” (076)] :
«Συνάντησα αυτούς τους αντάρτες που προορίζονταν για την Αργολιδοκορινθία με την ονομασία έκτο Σύνταγμα. Ήσαν καμιά σαρανταριά και οι περισσότεροι είχαν έρθει από την Ρούμελη , με τους 64, την 22 Ιουλίου 1943. Άλλοι έμειναν στο Γενικό Αρχηγείο, όπως ο Πελοπίδας κ.λ.π. Άλλοι έφυγαν για νότια Πελοπόννησο, όπως ο "Ορίων" (Γιάννης Μιχαλόπουλος) κ.α.
Ενώ στο 6ο Αρχηγείο ήρθαν οι : Μπούρας κι Αγησίλαος- όλοι είχαν ψευδώνυμα- ήσαν οι αρχηγοί. Ακολούθησαν οι Τάκης και Αποστόλης που ήσαν κομματικά στελέχη. Ο Αράπης, Βοριάς, Αλίφωνας, Σφήνας, Τομόρης, Στέλιος ο Μυτιλινιός, ο Θύμιος, ο Τρομάρας, ο Γεράνης, ο Ασκληπιός (γιατρός). ο Τόμσον, ο Κοραής, ο Παπαφλέσας, ο Καπλάνης, ο Ιάσονας, ο Χάρος, ο Κατσαντώνης, ο Κολοκοτρώνης, ο Λυκούργος.»
Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ικανοποιείται, με την πρώτη παραπάνω αποστολή, ήθελε πολύ τρομοκρατία, πολύ αίμα Εθνικοφρόνων  και 22/4/1944 με εντολή Σιάντου, ο Άρης θα περάσει στην Πελοπόννησο από την Ρούμελη με τους σκληρούς δικούς του αντάρτες, και βόησαν, βάραθρα , πηγάδες και……από σφαγμένους Έλληνες! ]}
Απαντών σε διατυπωθείσαν απειλήν ότι η άκρα αριστερά δεν πρόκειαι να μετάσχη εις τας εκλογάς εάν δεν δοθή γενική αμνηστία, ο κ. Καφαντάρης αδήλωσεν ότι η Κυβέρνησις θα προχωρήση προς τας εκλογάς έστω και με αποχήν της Άκρας Αριστεράς.
-Ελπίζομεν προσέθεσεν, ότι μέχρι τέλους Μαρτίου να έχωμεν πλήρη ισοπολιτείαν, αλλά και αν αυτή δεν έχει επιτευχθή πλήρως θα κάμωμεν τας εκλογάς μη λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τοιαύτας απειλάς.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ  ΚΡΙΣΙΣ;
Ο κ. Σοφούλης εδήλωσεν ότι η Κυβέρνησις έπραξαν παν ό,τι ηδύνατο εν όψει του δικαίου και του ορθού, ουδεμίαν δεχομένη πίεσιν ή σύστασιν.
Προκείμενοι προς τον κ. Σοφιανόπουλον παράγοντες δεν απέκρυπτον ότι προς στιγμήν ο κ. Σοφιανόπουλος εσκέφθη ν΄ αποχωρήση της Κυβερνήσεως αλλά η διατυπωθείσα πιθανότης ότι το μέτρον δέον να μη θωρηθή ως τηλεσίδικον και αποκλείον την επανεξέτασιν του ζητήματος μετά την διαπίστωσιν των αποτελεσμάτων που θα αποφέρη, τον συνεκράτησε. Πάντως δεν είχεν εξακριβωθή μέχρι της νυκτός αν ο Σοφιανόπουλος τελικώς θα παρέμενεν εις την Κυβέρνησιν και αν αποχωρούντα θα τον ηκολούθουν και άλλοι υπουργοί.


Η.."ΧΡΥΣΗ" ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ ΕΤΕΘΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΩΝ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κατά παρασχεθείσας αργά την νύκτα πληροφορίας εκ κυβερνητικής πηγής εκτός του κ. Σοφιανοπούλου, ο οποίος εάν θελήση να πραγματοποιήση τας υποσχέσεις του προς τους εαμοκομμουνιστάς δέον να θεωρήται ουσιαστικώς εκτός κυβερνήσεως, μολονότι δεν έχει υποβάλει παραίτησιν, ούτε πιστεύται τελικώς ότι θα πράξη τούτο και οι κ.κ. Γεωργάκης, παπάς, Πετμεζάς, Πελτέκης με επί κεφαλής τον κ. Καρτάλην υπεστήριξαν παρομοίας σχεδόν απόψεις, απειλούντες να αποχωρήσουν ομαδικώς από την κυβέρνησιν αν δεν εισακουσθούν.
Ο κ. Καρτάλης υπεστήριξε τα εξής: 1) Ότι ως έχει η διατύπωσις του νόμου είναι δυνατόν να διωχθούν και φυσικοί αυτουργοί, φόνων εναντίον Γερμανών και Ιταλών. 2) Ότι πρέπει να αμνηστευθούν οι φονείς ενόπλων συνεργατών του εχθρού Ταγμάτων Ασφαλείας, Μηχανοκινήτου Αστυνομίας κλπ. Κατά την έννοιαν της ανακοινώσεως της κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος και 3) Εναντίον πρακτόρων του εχθρού κατά την έννοιαν του Στρατιωτικού Ποινικού Νόμου.
Επί των εν λόγω απόψεών των οι υπουργοί ούτε εδήλωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να επιμείνουν θέτουν ζήτημα παραμονής των εις την Κυβέρνησιν και δεν θεωρούν την συζήτησιν λήξασαν.

ΑΙ  ΑΠΕΙΛΑΙ  ΤΩΝ  ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ
Οι κύκλοι της άκρας αριστεράς επιμένοντες επί γενικής αμνηστίας δεν απέκρυπτον την ζωηράν δυσφορρίαν των, ομιλούντες απροκαλύπτως περί άρσεως της ανοχής και σφοδράς κατά της κυβερνήσεως πολεμικής. Ετονίζετο μάλιστα ότι ουδόλως θα ηρκείτο η άκρα αριστερά εις απεργίας αλλά θα μετεχειρίζετο το μέτρον της αποχής από των εκλογών ελπίζουσα ούτω εις ξενικάς πιέσεις.

ΚΑΙ  ΚΥΜΑ  ΑΠΕΡΓΙΩΝ
Οι κομμουνισταί κατόπιν της διαφωνίας προς την Κυβέρνησιν διά την μη υπ΄ αυτής υιοθέτησιν των απόψεών των επί του ζητήματος της αμνηστίας, απεφάσισαν να εξαπολύσουν κύμα απεργιών πολιτικού περιεχομένου και καταβάλλουν προς τούτο σοβαράς προσπαθείας φοβούμενοι ότι η μεγάλη μάζα των εργατών δεν πρόκειται να καταστή όργανον των πολιτικών των επιδιώξεων. Πάντως ως εδήλωσε , και ο κ. Πρωθυπουργός, η Κυβέρνησις έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς αντιμετώπισιν πάσης τοιαύτης αποπείρας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Επιτροπή θυμάτων της εαμοκομμουνιστικής θηριωδίας κατά την Δεκεμβριανήν στάσιν, μετέβη χθές εις το Πολιτικόν Γραφείον ίνα παρουσιασθή εις τον κ. Πρωθυπουργόν προκειμένου να διαμαρτυρηθή κατά της μελετωμένης αποφυλακίσεως των εγκληματιών. Ο κ. Σοφούλης δεν εδέχθη την επιτροπήνν διότι, ως διεμήνυσεν, εκείνην την στιγμήν θα ήρχιζεν η συνεδρίασις του υπουργικού συμβουλίου.Η επιτροπή εζήτησε κατόπιν να παρουσιασθή εις τον κ. Καφαντάτην αλλά και ούτος ηρνήθη εις μιάν δε στιγμήν καθ΄ ην ηξήρχετο από το γραφείο του, τον εσταμάτησαν και τον παρεκάλεσαν να ακούση δι΄ ολίγων το αιτημάτων των. Ο κ.  Καφαντάρης απήντησε αυστηρώς ότι έχει λάβει ήδη τας αποφάσεις του και απεσύρθη εις το γραφείον του. Επειδή όμως η επιτροπή ήρχησε να διαμαρτύρεται ο κ. Καφαντάρης εξήλθε και ηρώτησεν εντόνως διατί διαμαρτύρονται. Μέλος της επιτροπής τότε απήντησεν ότι διαμαρτήρονται κατά της μελετώμενης απολύσεως των εγκληματιών τους οποίους έστειλεν εις τας φυλακάς η Δικαιοσύνη. Οκ. Καφαντάρης απαντών είπεν ότι εις τας φυλακάς ευρίσκονται και πολλοί αθώοι.
Η επιτροπή κατόπιν της πρωτοφανούς ταύτης στάσεως τουκ. Καφαντάρη θα παρουσιασθή εις τον πρόεδρον του Αρείου Πάγου, και θα αποστείλη τηλεγράφημα προς τον Μ.  Αντιβασιλέα. Προς μέλος της επιτροπής απηύθηνεν από 20-11 επιστολήν ο κ. Σoφ. Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει το δίκαιον της αξιώσεως των θυμάτων.

Ο  κ.  ΓΟΝΑΤΑΣ
Εν συνεχεία η επιτροπή μετέβη εις τον αρχηγόν των Εθνικών Φιλελευθέρων κ. Γονατάν και διεμαρτυρήθη ζωηρότατα, απειλήσασα μάλιστα αμέσους αντεκδικήσεις. Ο κ. Γονατάς συνέστησεν ηρεμίαν και εδήλωσεν ότι η εμφανιζομένη δήθεν αποσυμφόρησις των φυλακών, κεκαλυμμένη όμως αμνηστία των εγκληματιών, θ΄ αποτελέση κηλίδα διά την κυβέρνησιν  και θα σημάνη την εξαπόλυσιν επί της χώρας αγρίων και εκτεταμένων αντεκδικήσεων. «Αι ευθύναι της-είπε- είνε μεγάλαι και καθίστανται σοβαρώτεραι διότι επί τέλους τοιαύτα μέτρα δεν ανήκουν εις μεταβατικάς Κυβερνήσεις όπως αυτή»

(99).Εφημερίς: "Εμπρός"-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

ΤΑ ΘYΜΑΤΑ ΤΟΥ Ε.Α.Μ. ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΣ  ΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ  ΓΡΑΦΕΙΟΝ
Ο κ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ YΒΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΝ!


Επεισόδια, τα οποία ολίγου δείν να έχουν σοβαράς συνεπείας, εσημειώθησαν χθές εις το Πολιτικόν Γραφείον του κ. Πρωθυπουργού, εκ αιτίας της απρεπούς στάσεως του αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως κ. Καφαντάρη, ως και του αντισυνταγματάρχου του πεζικού κ. Iωάννου Κώνστα, προς τα θύματα των εαμοκομμουνιστών, τα oποία μετέβησαν εκεί ίνα διαμαρτυρηθούν διά την υπό της κυβερνήσεως μελετωμένην ομαδικήν αποφυλάκισιν των εγκληματιών.
Τα θύματα, εκατόν περίπου, εκ των οποίων τα περισσότερα μητέρες, αδερφοί και αδερφαί εκτελεσθέντων, συνεκεντρώθησαν περί την μεσημβρίαν έξωθι του Πολιτικού Γραφείου, 12μελής δε επιτροπή τούτων εισήλθε και εζήτησε να ιδή τον Πρωθηπουργόν κ. Σοφούλην, ίνα του επιδώση και σχετικόν υπόμνημα διαμαρτυρίας. Όπως όμως και κατά το παρελθόν Σάββατον, ο κ. Σοφούλης ηρνήθη να δεχθή την επιτροπήν, διαμηνύσας εις αυτήν μέσω του γραμματέως του ότι είναι πολύ απασχολημένος. Ο γραμματεύς εδήλωσεν εις την επιτροπήν ότι ο κ. Πρόεδρος ελπίζει να δυνηθή να την δεχθή αύριον (σήμερον).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ  κ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Η Επιτροπή ακολούθως εζήτησε να ιδή τον α΄ αντιπρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Γ. Καφαντάρην. Αλλά και αυτός ηρνήθη να την δεχθή. Η Επιτροπή επέμεινε και εις μίαν στιγμήν, ενώ ο κ. Καφαντάρης εξήλθε του γραφείου του διά να μεταβή εις κάποιο άλλο, επεχείρησε να τον σταματήση. Ο κ. Καφαντάρης όμως, χωρίς ν΄ ακούση την Επιτροπήν, εδήλωσεν ότι γνωρίζει τας εκατέρωθεν απόψεις επί του ζητήματαος και έφυγε. Τα μέλη της Επιτροπής ήρχησαν τότε να διαμαρτύρωνται εντόνως, συνεπεία δε τούτου, ο κ. Καφαντάρης ηνηγκάσθη να εξέλθη εκ νέου και ν΄ ακούση εν προφανεί εκνευρισμώ την Επιτροπήν.
Τα μέλη της Επιτροπής του είπον ότι δεν είναι δίκαιον να εξέλθουν των φυλακών οι εγκληματίαι.
Άλλωστε προσέθεσαν, αρκετοί από αυτούς εξήλθον των φυλακών με την αμνηστείαν την οποίαν εχορήγησεν η Κυβέρνησις του ναυάρχου κ. Βούλγαρη.
-Και όμως, εδήλωσεν ο κ. Καφαντάρης, υπάρχουν πολλοί αθώοι εις τας φυλακάς.
Τα θύματα, παρετήρησαν τότε ότι αν ευρίσκωνται αθώοι εις τας φυλακάς, αυτό σημαίνει ότι οι δικασταί πού τους ανέκριναν και τους επροφυλάκισαν δεν έκριναν δικαίως.
-Βεβαίως! Απήντησεν ο κ. Καφαντάρης. Σήμερα δεν έχουμε Δικαιοσύνην!
Και προσέθεσε:
-Γι΄ αυτό θα την ανδιοργανώσωμεν ημείς!
Η επιτροπή ετόνισεν εις τον κ. Καφαντάρην, ότι η σημερινή Κυβέρνησις δεν έχει λαϊκήν εξουσιοδότησιν και θα έπρεπε ν΄αφήση εις την Κυβέρνησιν που θα πρέλθη εκ των εκλογών ν΄ αποφασίση επί ενός τόσον σοβαρού ζητήματος όπως είναι της αμνηστείας.
Ο κ. Καφαντάρης, ενοχληθείς προφανώς από την ορθοτάτην αυτήν παρατήρησιν, εγκατέλειψε την επιτροπήν και εισήλθεν εις το γραφείον του, λέγων:
-Αφήστε τα αυτά… Μην συζητάτε!
ΕΝΑΣ  ΓΕΝΝΑΙΟΣ
Καθ΄ ήν στιγμήν η επιτροπή εξήρχετο του Πολιτικού Γραφείου, συνηντήθη με τους αντισυνταγματάρχας πεζικού κ.κ. Ιωάννην Κώνσταν και Γεώργιον Χατζησταυρήν. Εκ τούτων ο πρώτος ηρώτησε τα μέλη της επιτροπής, τι συμβαίνει. Όταν δε αυτά, του εδήλωσαν ότι είναι θύματα των κομμουνιστών, ο κ. Κώνστας του είπε ιταμώτατα:
-Τι έχετε και φωνάζετε; Εσείς εσφάζετε από το 36. Καλά σας έκαμαν και σας έσφαξαν!
-Αυτός που ευρέθησαν στο Περιστέρι, ηρώτησε κάποιος της επιτροπής, εμείς τους σφάξαμε;
-Μάλιστα! Εδήλωσεν ο κ. Κώνστας. Εσείς τους εσφάξατε και τώρα δημιουργείτε θόρυβον.
Η δήλωσις αυτή, ως ήτο επόμενον, προκάλεσεν εξέγερσιν εις τα μέλη της επιτροπής των θυμάτων. Ο γενναίος αξιωματικός, φρονίμως ποιών, έσπευσε να εισέλθη εις κάποιον γραφείον.
‘Όταν εν συνεχεία η επιτροπή ανεκοίνωσεν εις τα έξωθι του Πολιτικού Γραφείου αναμένοντα θύματα, την απάντησιν του εν λόγω αξιωματικού εδημιουργήθη πραγματικόν πανδαιμόνιον. Πολλαί γυναίκες εξέσπασαν εις θρήνους και άλλαι διέσπασαν την φρουράν και εισήλθον εις το Πολιτικόν Γραφείον, δια να λυντσάρουν τον ανωτέρω αξιωματικόν. Τέλος επεμβάσει των οργάνων της τάξεως κατωρθώθη ν΄ απομακρυθούν οι πονεμένες γυναίκες.
Η επιτροπή των θυμάτων των εαμοκομμουνιστών επεσκέφθη το απόγευμα χθές την Διοικούσαν Επιτροπήν του Λαϊκού κόμματος ως και τον των Εθνικών Φιλελευθέρων κ. Γονατάν και διαμαρτυρήθη διά, την μελετωμένην αμνηστείαν. Η επιτροπή παρεπονέθη επίσης διότι τα εθνικόφρονα κόμματα τηρούν χλιαράν στάσιν έναντι της Κυβερνήσεως.
Αντίγραφον του υπομνήματος των θυμάτων, το οποίον πρόκειται να υποβληθή προς την Κυβέρνησιν, εδόθη χθές το απόγευμα εις την αμερικάνικην πρεσβείαν.

(100).Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945


  1. ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ  ΤΗΣ  ΚΟΙΝΗΣ  ΓΝΩΜΗΣ Ή  ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ  Κ.Κ.Ε.  ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ;
       Ανεξαρτήτως της μορφής την οποίαν δίδουν εις την κατάστασιν αι κυβερνιτικαί και Εαμοκομμουνιστικαί  πηγαί, (τας πληροφορίας των οποίων δίδομεν εις την πρώτην σελίδα), της πλήρους δηλαδή διαστάσεως εξ αφορμής του ζητήματος της αμνηστίας υπήρχον και πιστεύοντες ότι η διάστασις δεν είναι πραγματική, αλλά πλαστή, σκοπούσα εις την παραπλάνησιν ευρυτάτης αμνηστίας εθνικόφρονος ελληνικού λαού. Δεν απεκλείετο δηλαδή η περίπτωσις ότι η εακομμουνιστική παράταξις θορυβεί ως μη ικανοποιθείσα δήθεν διά να γίνη πιστευτόν ότι δεν ανοίγονται αι φυλακαί διά τους εγκληματίας ενώ πράγματι ανοίγονται και διά να προετοιμασθή συγχρόνως το έδαφος διά την ολοκληρωτικήν αμνήστευσιν του Δεκεμβριανού εγκλήματος. Δια να γίνη δε περισσότερον πιστευτή η ψευδής αυτή εντύπωσις διετάχθη υπό του κομμουνιστικού κόμματος πλήρης κινητοποίησις των κομμουνιστικών δυνάμεων, διά την εμφάνισιν θορυβωδών διαμαρτυριών.

          ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ  ΕΚΤΡΟΠΑ
    Τοιουτοτρόπος χθές διάφοροι κομμουνιστικαί ομάδες, καταλλήλως εκ των προτέρων προπαρεσκευασμέναι, επέδραμον εις το υπουργείον της Δικαιοσύνης και εις ώραν ακατάλληλον καθ΄ ήν δεν επετρέπετο η είσοδος εις το κοινόν. Εδημιούργησαν δε τας προσχεδιασμένας σκηνάς.
      Ηξίωσαν να εισέλθουν εις το υπουργείον και να γίνουν δεκτοί από τον κατ΄ εκείνην την στιγμήν απουσιάζοντα υπουργόν. Εις την απαγόρευσιν δε του κλητήρος εξετράπησαν εις ύβρεις και προπηλακισμούς και με τας φωνάς «γενική αμνηστία» και ¨Κάτω οι δοσίλογοι» και «Κάτω ο πουλημένος Ρέντης», επεχείρησαν να βιάσουν τας θύρας και να εισορμήσουν εις αυτό. Προστρέξασα αστυνομική δύναμις κατώρθωσε μετά δυσκολίας να τους αναχαιτίση, αφού προηγουμένως οι επιτεθέμενοι απέτυχαν , όπως ομάς αυτών εισέλθη εις το υπουργείον και εγχειρίση υπόμνημα εις τον Γενικόν Γραμματέα του υπουργείου, διά του οποίου υπομνήματος επαναλαμβάνονται αι γνωσταί αξιώσεις των κομμουνιστών περί αναγνωρίσεως της εαμικής τρομοκρατίας ως κινήματος Εθνικής Αντιστάσεως, παροχής γενικής αμνηστίας εις τους εγκληματίας και αποσυνθέσεως του Κρατικού Οργανισμού.
       Εν συνεχεία, ενισχυθέντες και από άλλους οπαδούς του κομματος οι εις το προαύλιον του υπουργείου συγκεντρωμένοι επιδρομείς εσχημάτησαν αηδιαστικήν διαδήλωσιν, η οποία εν μέσω φωνών, ασχημιών και προκλήσεων έφθασε μέχρι της Πλατείας του Συντάγματος, όπου οι κομμουνισταί συνεκρούσθησαν με την επιχειρούσαν να αποκαταστήση την τάξιν αστυνομίαν.
    Οι παρακολουθήσαντε τας σκηνάς ταύτας νομοταγείς πολίται εξεδήλουν παντοιοτρόπως την κοινήν αγανάκτησιν διά το κατάντημα, για το οποίον έχει περιαγάγη την χώραν η δημοκρατική κυβέρνησις.

          ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ  ΤΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
     Εν τω μεταξύ αι στρατιωτικαί και αστυνομικαί αρχαί παρακολουθούν τας κινήσεις αυτάς των κομμουνιστών με διαταγάς όπως αντιμετοπίσουν πάν ενδεχόμενον. Ούτω καθ΄ όλην την διάρκειαν της χθές τα τμήματα της φρουράς Αθηνών ετέλουν εν επιφυλακή, η οποία ελύθη την εσπέραν δια να περιορισθή εις μικροτέραν κλίμακα. Επίσης τα αστυνομικά τμήματα της πρωτευούσης και του Πειραιώς ενισχύθησαν διά στρατιωτικών τμημάτων, εντεταλμένων όπως από κοινού μετά των αστυνομικών οργάνων αντιμετωπίσουν πάσαν απόπειραν ταραχών και διασαλεύσεως της τάξεως.

          ΚΑΙ  ΣΥΜΠΛΟΚΑΙ
     Πολυπληθής Επιτροπή των Δεκεμβριανών θυμάτων υπό την ηγεσίαν της οργανώσεως "Αβέλο" υπέδειξε χθές προς τον κ. Σοφούλην την αναρμοδιότητα της κυβερνήσεως όπως λύση το σοβαρόν τούτο ζήτημα, εφ'  όσον στερείται λαϊκής εντολής. Ο κ. Σοφούλης απήντησεν ότι θα κάμη ό,τι νομίζει και θα δόση λόγον μετά τας εκλογάς, προσέθεσε δε, εν τέλει, ότι ¨δεν θα βγούν οι δολοφόνοι».
    Κατά την έξοδον της Επιτροπής εκ του Πολιτικού Γραφείου ομάδες κομμουνιστών προεκάλεσαν επεισόδια, αι μικροσυμπλοκαί δε θα ελάμβανον έκτασιν, αν δεν επενέβαινον οι ψυχραιμότεροι της Επιτροπής.
      Η Επιτροπή μετέβη ακολούθως εις την Αγγλικήν και Αμερικανικήν πρεσβείαν όπου ανέπτυξε το απαράδεκτον της χορηγηθησομένης αμνηστίας, τοίσασα ότι το μέτρον τούτο είναι αντίθετον προς τας αρχάς του Χάρτου του Αλαντικού.
          Επίσης ενενήκοντα πατέρες, σύζυγοι και αδερφοί αγρίως σφαγιασθέντων νέων των Γαργακιάνων, δια τηλεγραφήματός των προς την Κυβέρνησιν διαμαρτύρονται διά την χορήγησιν αμνηστίας εις τους σφαγείς, ήτις καταργεί πάσαν έννοιαν κράτους και παρέχει εις αυτούς το δικαίωμα να ζητήσουν μόνοι των δικαιοσύνην.

(101) Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

ΕΝΕΚΡΙΘΗ ΧΘΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ  ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ 
ΜΕ  ΠΛΗΡΗ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΝ  ΟΜΟΦΩΝΙΑΝ
___
ΕΚΤΕΛΕΣΤΑΙ ΤΟΥ ..ΕΛΑΣ” ΚΑΙ  ΤΗΣ  ...ΟΠΛΑ” ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ!
ΑΜΝΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941
        Μετά τόσας παρασκηνιακάς ενεργείας τας μεταμεσονυκτίους ώρας της προχθεσινής νυκτός, επετεύχθη άμβλυνσις της μεταξύ των παραγόντων οξύτητος, του κ. Καφαντάρη καταστάντος διαλλακτικωτέρου. Κατόπιν του επιτευχθέντος συμβιβασμού εις την επίμαχον ιδία πρότασιν του κ. Καρτάλη, ο κ. πρωθυπουργός συνεκάλεσε την ολομέλειαν του υπουργικού συμβουλίου διά την 5.30΄ μ.μ. της χθές. Μετά το πέρας της συνεδριάσεως ο κ. Σοφούλης δεχθείς τους πολιτικούς συντάκτας προέβη εις τας ακολούθους ανακοινώσεις:
          «Υπό του υπουργικού συμβουλίου εμονογραφήθη το κείμενον του Νόμου περί αποσυμφορήσεως. Εις την αποσυμφόρησιν υπάγονται τα τελεσθέντα από 27 Απριλίου 1941 μέχρι 12 Φεβρουαρίου 1945 αδικήματα εξαιρέσει 1) της ανθρωποκτονίας ως προς τους φυσικούς αυτουργούς και 2) σειράς άλλων τινών εγκλημάτων ειδικώς αναγραφομένων εις Νόμον. Ειδικαί διατάξεις του Νόμου προβλέπουν περί της ταχείας εξακριβώσεως των υπαγομένων εις την αποσυμφόρησιν αδικημάτων εις τρόπον ώστε να απολυθούν ταχέως των φυλακών και παύση η δίωξις ατόμων κατηγορουμένων δι΄ αδικήματα υπαγόμενα εις τας περί αποσυμφορήσεως διατάξεις του νόμου».

Ο ΕΓΚΡΙΘΕΙΣ  ΝΟΜΟΣ
Ο εγκριθείς χθές παρά του υπουργικού συμβουλίου νόμος «περί αποσυμφορήσεως των φυλακώ» ορίζει τα ακόλουθα:
Θεωρούνται παραγραφέντα τα αδικήματα τα διαπραχθέντα από 27 Απριλίου 1941 μέχρι της 12 Φεβρουαρίου 1945.
Της παραγραφής εξαιρούνται: 1) Η ανθρωποκτονία εν τη εννεία του άρθρ. 56 παράγραφος 1 του ποινικού νόμου.  2) Τα προβλεπόμενα υπό των άρθρων του ποινικού νόμου μεταξύ 123-132,(εσχάτη προδοσία κλπ.). 3) Τα προβλεπόμενα υπό της υπ΄ αρ. 6 συντακτικής πράξεως ως αυτή συνεπληρώθη διά του υπ΄ αριθ. 533 του 1945 αναγκαστικού νόμου. 4) Τα υπό του αναγκαστικού 375 του 1936 περί τιμωρίας κατασκοπείας. 5) Τα διαπραχθέντα υπό αγορανομικών οργάνων. 6) Τα κατά της επιτροπής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού διαπραχθέντα εκ του εξωτερικού. 7) Μια κατηγορία αδικημάτων εφ΄ όσον ταύτα διεπράχθησαν υπό ατόμου έχοντος προηγουμένην καταδίκην επί τω αυτώ αδικήματι (παραχάραξιν, βιασμόν , ληστείαν, κλοπήν, απάτην, ζωοκλοπήν κλπ.).
 ΔΙΑ  ΤΑΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ
Δια τα αδικήματα ανθρωποκτονίας πρέπει να εκδοθή βούλευμα τουλάχιστον εντός 100 ημερών από της δημοσιεύσεως του νόμου. Εκείνοι διά τους οποίους δεν θα εκδοθή παραπεμπτικόν βούλευμα εντός της προθεσμίας των 100 ημερών και τελούν εν προφυλακίσει θα απολύωνται των φυλακών. Δηλαδή θα διακοπή η προφυλάκισίς των, ή δίωξις όμως θα συνεχισθή.

ΟΙ  ΗΘΙΚΟΙ  ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ
Εάν αρχικώς ησκήθη ποινικώς αγωγή επί ηθική αυτουργία, βραδύτερον δε η πράξις εχαρακτηρίσθη ως φυσική, ο κατηγορούμενος δικαιούται να ζητήση παρά του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου τον ακριβή καθορισμόν της πράξεως συμμετοχής του. Εάν το συμβούλιον δεχθή ότι έχει μεταβληθή η ηθική αυτουργία εις φυσικήν απολύεται προσωρινώς.
Όσοι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθή ως φυσικοί αυτουργοί όχι μεμονωμένως αλλά εκ συστάσεως μετ΄ άλλων, δικαιούνται να ζητήσουν επανεξέτασιν της δικογραφίας των προς επανακριβή καθορισμόν του είδους της ενοχής των.
Δι΄ όσα αδικήματα θεωρούνται παραγεγραμμένα καταργούνται και αι καταδικαστικαί αποφάσεις αίτινες εξεδόθησαν.

ΚΑΤΑ  ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑΝ  ΤΗΣ  ΚΑΤΟΧΗΣ
Ανθωποκτονίαι διαπραχθείσαι κατά το διάστημα της κατοχής, δηλαδή από 27 Απριλίου 1941 μέχρι της αποχωρήσεως των εχθτικών στρατευμάτων, μη συνιστώσαι αδίκημα είνε α) αι διαπραχθείσαι κατ΄ εντολήν των συμμαχικών στρατιωτικών αρχών ή της εν τω εξωτερικώ νομίμου Ελληνικής Κυβερνήσεως. β) Αι διαπραχθείσαι κατά προσώπου ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή πολιτικάς υπηρεσίας του εχθρού ή κατά ατόμου συνεργασθέντος προδοτικώς κατά του εχθρού κατά τους όρους της στρατιωτικής ποινικής νομοθεσίας ή κατά μέλους ενόπλων, σωμάτων εις την υπηρεσίαν του εχθρού ευρισκομένων και χαρακτηρισθέντων ως τοιούτων διά δηλώσεων των εν τω εξωτερικώ νομίμων Ελληνικών Κυβερνήσεων.

ΤΗΣ  ΜΕΣΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Αμνηστεόνται και τα αδικήματα της Μέσης Ανατολής, ίσως όμως χρειασθή να γίνη ειδικόν νομοθέτημα διότι έχουν γίνει εν τω μεταξύ διάφοροι νόμοι προβλέποντες διακοπήν της προφυλακίσεως.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ  ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ
Επίσης ως ανεκοινώθη, μελετάται και το ζήτημα των οικονομικών δοσιλόγων, διότι και τούτων ο αριθμός είνε μεγάλος, αλλά μέχρι στιγμής η Κυβέρνησις δεν έχει καταλήξει εις συγκεκριμένας αποφάσεις.

ΤΑ  ΑΓOΡΑΝΟΜΙΚΑ
Εξ άλλου περιλαμβάνονται εις τον εγκριθέντα νόμον όλα τα αγορανομικά αδικήματα τα διαπραχθέντα κατά το διάστημα της κατοχής (νοθείαι αισχροκέρδειαι κλπ.)
Ως και ανωτέρω ανεφέραμεν, δεν αμνηστεύονται τα αδικήματα τα διαπραχθέντα υπό των αγορανομικών οργάνων.

ΠΩΣ  ΘΑ  ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ
Δια τα υπαγόμενα εις την παραγραφήν αδικήματα η απόλυσις εκ των φυλακών θα γίνη αυτεπαγγέλτως υπό του εισαγγελέως. Όσοι δε δύνανται να υποβάλουν αίτησιν εις τον αρμόδιον εισαγγελέα εντός προθεσμίας 15 ημερών.

ΟΙ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΕΝΤΕΣ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΕΧΘΡΟΝ
Αρμοδίως διηυκρινίσθη ότι εις την κατηγορίαν των ενόπλων σωμάτων περιλαμβάνονται τα τάγματα ασφαλείας ΄ΕΑΣΑΔ και αι λοιπαί οργανώσεις αι οποίαι ετέλουν εις την υπηρεσίαν του εχθρού ή συνεργάζοντο προδοτικώς μετά του εχθρού και όσαι ακόμη δεν είχον αποκηρυχθή υπό της ελευθέρας Κυβερνήσεως του εξωτερικού.
Ο κ. υπουργός της Δικαιοσύνης ενεκοίνωσεν ότι ο εγκριθείς νόμος θα δημοσιευθή μέχρι της προσεχούς Δευτέρας.

ΩΣ  ΗΤΟ  ΦΥΣΙΚΟΝ!...
Ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Καφαντάρης επεξηγών την υποχώρησίν του επί των διατυπωθεισών υπό του αντιρρήσεων επί του νόμου περί αποφυλακίσεως των εγκληματιών, εδήλωσεν ότι κατόπιν των δοθεισών εξηγήσεων ήτο υποχρεωμένος να υποχωρήση. Κατά τας δοθείσας εκ κυβερνητικής πηγής πληροφορίας ο κ. Καφαντάρης υπεστήριζε περίπτωσιν διά την οποίαν ούτε είς εκρατείτο εις τας φυλακάς δι΄ αυτήν. Επέμεινε δε εις την αντιγνωμίαν του μόνον διά την δημιουργίαν θορύβου πέριξ του ονόματός του.

ΚΑΙ  ΕΝΑ  «ΑΣΤΕΙΟΝ»
Κατά την διάρκειαν του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός της Προνοίας κ. Ιασωνίδης εξήλθε μηνίων της αιθούσης και εδήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι διαφωνήσας εις την διατύπωσιν του νόμου περί ιδρύσεως υπουργείου Ανοικοδομήσεως υπέβαλε την παραίτησίν του.
Ερωτηθείς ο κ. Σοφούλης μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου είπεν: «Ο κ. Ιασωνίδης αστειεύται».

ΤΑ  ΠΡΩΤΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΣΥΜΠΛΟΚΑΙ  ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ  ΕΙΣ  ΤΗΝ ΠΛΑΤ.  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Περί την 11ην πρωϊνήν της χθές ομάδες αναρχικών ανερχόμεναι εις χιλίους περίπου, κατηυθύνθησαν έξωθι του Πολιτικού Γραφείου εις τα Παλαιά Ανάκτορα διά να αξιώσουν την χορήγησιν γενικής αμνηστίας εις τους εγκληματίας της περυσινής στάσεως. Παρά τας συστάσεις της αστυνομίας, οι αναρχοκομμουνισταί με κραυγάς και απειλάς έφθασαν να φωνασκούν. Οι αστυφύλακες προσεπάθησαν να τους διαλύσουν, αλλά δεν το επέτυχαν. Με το σύνθημα «Ο λαός απαιτεί πλέρια αμνηστία» ηθέλησαν να εισέλθουν εις το Πολιτικόν Γραφείον. Πρό της απειλής ταύτης κάποιος «αρμόδιος» του Πολιτικού Γραφείου εξήλθε και τους διεβεβαίωσεν ότι η αμνηστία θα δοθή.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΙΣ  ΤΩΝ  ΘΥΜΑΤΩΝ
Εν τω μεταξύ, ομάδες κατηγανακτισμένων πολιτών, περισσότεροι των οποίων ήσαν συγγενείς εκτελεσθέντων, συνεκεντρώθησαν προς την άλλην πλευράν του Πολιτικού Γραφείου και απήντησαν εις το σύνθημα των δολοφόνων με κραυγάς 
-         Έξω οι Βούλγαροι!
-         Κάτω οι δολοφόνοι!
Οι αναρχοκομμουνισταί διαβεβαίωθέντες περά του «αρμοδίου», επεχείρησαν να σχηματίσουν διαδήλωσιν και να κατέλθουν προς την Πλατείαν Συντάγματος. Των εγκληματιών ηγείτο ο διαβόητος Γάλλος Ουτριγιό, ο οποίος αντιληφθείς την αγανάκτησιν των εθνικοφρόνων πολιτών, έξαλλος ήρχισε να υβρίζη εις την γαλλικήν «φασίστας και δοσιλόγους» τους εθνικόφρονας. Η παρέμβασίς του εξήγειρε τους εθνικοφρόνας, μερικοί των οποίων εις απάντησιν των ύβρεών του του υπέμνησαν το γνωστόν σύνθημα των Γάλλων κομμουνιστών κατά την μάχην της Γαλλίας, «Poutgua!», το οποίον επέφερε την κατάρρευσιν του γαλλικού στρατού. Η αστυνομία παρεβλήθη τότε μεταξύ κομμουνιστών και εθνικοφρόνων διά να αποσοβήση την σύρραξιν, αλλ΄ οι εγκληματίαι αποθρασυνθέντες και εκ της ενισχύσεως του προμνησθέντος διαβοήτου Ουτριγιό, επροχώρησαν εν διαδηλώσει προς την Πλατείαν του Συντάγματος και η σύγκρουσις επήλθε. Οι εθνικόφρονες ήρχισαν να δέρουν ανηλεώς τους αποθρασυθέντας κακοποιούς, τους οποίους διέσωσεν από βέβαιον λιντσάρισμα η παρέμβασις των αστυφυλάκων.
Εν τώ μεταξύ, τα πέριξ της πλατείας του Συντάγματος καταστήματα έκλεισαν εκ φόβου επεκτάσεως των ταραχών. Οι αναρχικοί ανασυγκροτηθέντες επετέθησαν κατά της αστυνομίας, ηγουμένων δύο νεαρών ανθυπολοχαγών, προφανώς εκ των τελευταίως επανακαμψάντων προδοτών της Μ. Ανατολής. Εις εκ τούτων επιχειρήσας να ενισχύση τους κομμουνιστάς, εδάρη ανηλεώς υπό του πλήθους και ωδηγήθη εις την αστυνομίαν. Ο άλλος κατόρθωσε να σωθή διά της φυγής. Μετά πολλού κόπου αποκατεστάθη η τάξις, των κακοποιών διαλυθέντων υπό της αστυνομίας.
Κατά παρεχομένας πληροφορίας, πρόκειται να αξιωθή η άμεσος εκ της Ελλάδος απέλασις του διαβοήτου Ουτριγιό, ως επικινδύνου διά την τάξιν και παρεμβαίνοντος ενεργώς εις καθαρώς ελληνικάς υποθέσεις.
Ο ανεκδιήγητος αυτός Γάλλος συνωδεύετο εις την πλατείαν του Συντάγματος υπό δύο φωτορεπόρτες, εις μίαν δε στιγμήν ανελθών εις μίαν καρέκλαν επεχείρησε να ομιλήση. Ο κόσμος τότε ήρχισε να τον αποδοκιμάζη, ενώ συγχρόνως πολλοί επετέθησαν εναντίον του. Ευτυχώς δι΄ αυτόν επενέβησαν οι αστυφύλακες και ανεχαίτισαν τους επιτεθέντας. Ενώ κατηυθύνοντο προς την Πλατείαν του Συντάγματος οι κομμουνισταί εξεστόμιζαν χυδαίας λέξεις κατά παντός πολίτου, ο οποίος τους παρηκολούθει. Εις μίαν στιγμήν επεμβάσεως των αστυφυλάκων προς πρόληψιν της συγκρούσεως, είς των αναρχικών εκτύπησε με σιδηρούν όργανον τον αστυφύλακα Γ. Σαρέμπαλην, τον οποίον ετραυμάτισε σοβαρώς, ώστε παρέστη ανάγκη να μεταφερθή ούτος εις το Νοσοκομείον.
ΕΠΕΜΒΑΣΙΣ  ΤΟΥ  ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ 
Ο κτυπήσας τον αστυφύλακα συνελήφθη υπό άλλων αστυνομικών οργάνων, βραδύτερον όμως ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως κ. Μερκούρης διέταξε και τον απέλυσαν. Εκτός του αστυφύλακος ετραυματίσθη εις το Σύνταγμα και ένας πολίτης, όχι όμως σοβαρώς. Από γρονθοκοπήματα εμωλωπίσθησαν πολλοί ανήκοντες κατά το πλείστον εις τους αναρχοκομμουνιστάς.
Η στάσις των αστυνομικών οργάνων κατά τα επεισόδια υπήρξε έμεμπτος. Μολονότι υβρίζοντο διαρκώς από τους κομμουνιστάς και εδέχοντο επιθέσεις εκ μέρους των μόνον και μόνον διά να τους σώσουν από το εκμανέν πλήθος των εθνικοφρόνων πολιτών δεν μετεχειρίσθησαν καθόλου επέναντί των βίαν αποφυγόντες και την χρησιμοποίησιν των κλόμπς εναντίον των.
ΚΑΙ  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΙ
Κατά την διάρκειαν των σκηνών εις την Πλατείαν του Συντάγματος συνέβη και το εξής: Ο κομμουνιστής Γ. Βουδούρης μωλωπισθείς μόνον από γρονθοκοπήματα έπεσε κατά γής και προσεποιήθη ότι ήτο νεκρός. Οι άλλοι κομμουνισταί διατελούντες εν γνώσει της σκηνοθεσίας, εκάλεσαν τότε τον Ουτριγιό με τους φωτορεπόρτερ του να τον φωτογραφήση ως νεκρόν διά να στείλουν την φωτογραφίαν του εις το εξωτερικόν. Οι αστυφύλακες όμως τον ανεσήκωσαν αμέσως και τον ανεβίβασαν επ΄ αυτοκινήτου. Ο Βουδούρης, όστις δεν είχε πάθει τίποτε το σοβαρόν, μόλις είδε ν΄ αποτυνχάνη το κόλπο του, εξήλθεν αμέσως από την άλλην πόρτα του αυτοκινήτου και αναμιχθείς μαζύ με τους άλλους αναρχικούς, εξηφανίσθη. Οι κομμουνισταί επετέθησαν επίσης και εκακοποίησαν τον διερχόμενον εκείθεν υπολοχαγόν Αλεξόπουλον.
ΑΛΛΑ  ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Εν τω μεταξύ, εις άλλα σημεία συνεχίσθησαν αλλεπάλληλα τα κρούσματα της δολοφονικής και αντεθνικής δράσεως των κομμουνιστών.
Ούτω ομάς αναρχικών ενεδρεύουσα εις την οδόν Κουμουνδούρου, ενήργησε δολοφονικήν επίθεσιν κατά των εθνικοφρόνων πολιτών Σ. Φιλιπποπούλου και Μιχ. Λαζοπούλου εναντίον των οποίων επυροβόλησε πεντάκις ενεπιτυχώς. Σχετικών ανακρίσεων επελήφθη το Δ΄ Αστυνομικόν Τμήμα.
Κομμουνισταί εκυκλοφόρησαν εις διαφόρους συνοικίας των Αθηνών επαναστατικάς προκηρύξεις στρεφομένας κατά της κυβερνήσεως διά το ζήτημα της αμνηστίας. Εις την οδόν Κίμωνος άλλοι αναρχικοί εκακοποίησαν τους Κ. Βιτωράτον και Γ. Καραλήν.
Εις την οδόν Κιλκίς άγνωστοι επετέθησαν και ετραυμάτισαν τους Ι. Νικολόπουλον, Ν. Κουτσουμανέαν και Σ. Καλογερόπουλον.
Συνελήφθη ο Κ. Παπαφίλης, διότι εις την οδόν Αγ. Κωσταντίνου κατεφέρετο διά χυδαίων ύβρεων εναντίον της Ελλάδος, προκαλέσας την αγανάκτησιν του πλήθους, παρά του οποίου εκινδύνευσε να λυντσαρισθή.
Δυνάμει ενταλμάτων συνελήφθησαν οι στασιασταί Ηλ.  Καραβέλας, Χ. Χρονόπουλος και Παναγιώτα Μακίνα, ως ενεχόμενοι εις εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών.
Εις την Κοινότητα Βρυσικών κομμουνισταί τρομοκράται ενήργησαν δολοφονικήν επίθεσιν κατά του ανυπόπτου πληθυσμού. Τα θύματα της δολοφονικής ταύτης επιδρομής ενέρχονται εις ένα νεκρόν και τρείς τραυματίας. Ανάστατος ο πληθυσμός της κοινότητος απαιτεί την λήψιν αυστηροτάτων μέτρων και την άμεσον τιμωρίαν των δραστών, διότι άλλως θα ευρεθή εις την ανάγκην αμυνόμενος να μετέλθη σκληρότατα μέσα.
Χθές την εσπέραν η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ εξέδωκεν ανακοίνωσιν προσπαθούσα να συγκαλύψη τα γεγονότα και να τα αποδώση εις την… Αστυνομίαν και τους Χίτες! Η ανακοίνωσις χαρακτηρίζει τους υπερχιλίους κομμουνιστάς που συνεκρότησαν την υπέρ της αμνηστίας προκλητικήν και θορυβώδη διαδήλωσιν ως… επιτροπήν πολιτών, η οποία μετέβη εις το Πολυτικόν Γραφείον και… υπέστη την επίθεσιν. Διά της αυτής ανακοινώσεως καλείται η κυβέρνησις να…  τιμωρήση τους αστυνομικούς, οι οποίοι απεκατέστησαν την τάξιν.

ΤΟ  Κ.Κ.Ε.  ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΕΑΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑΝ
ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΣΑΝ ΟΛΑ  ΤΑ  ΣΤΕΛΕΧΗ  ΝΑ  ΤΕΛΟΥΝ  ΕΝ  ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ
          Κατ΄ ασφαλείς πληροφορίας τας τελευταίας ημέρας ήρχισεν εκδηλουμένη έντονος συνωμοτική δραστηριότης εκ μέρους των εαμοκομμουνιστών, τα ηγετικά στελέχη των οποίων ευρίσκονται εις πυρετώδη κίνησιν.
          Μεταξύ των άλλων, ως εγνώσθη, ειδοποιήθησαν οι ηγέται των μαχητικών ομάδων και οι κατά περιοχάς «καπεταναίοι» του ΕΛΑΣ να τελούν εν επιφυλακή, εν αναμονή νεωτέρων οδηγιών, Επίσης ειδοποιήθησαν αι ειδικαί κομμουνιστικαί υπηρεσίαι όπως παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τας κινήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και των Εθνικών Οργανώσεων, προς δε τους καθοδηγητάς εδόθησαν εμπιστευτικαί οδηγίαι δράσεως.
     Κατά τας αυτάς πληροφορίας ιδιαιτέρα φροντίς καταβάλλεται διά τον επανεξοπλισμόν των ανδρών του διαλυθέντος ΕΛΑΣ, εγνώσθη δε σχετικώς ότι εις την περιοχήν των Πατρών και συγκεκριμένως παρά τας εκβολάς του Αλφειού εξεφορτώθη από ιστιοφόρον βαρύς οπλισμός προερχόμενος εξ Αλβανίας. Πάντως όλαι αυταί αι ύποπται κινήσεις των αναρχοκομμουνιστών παρακολουθούνται αγρύπνως υπό των αρμοδίων αρχών, πάσα δε απόπειρά των δημιουργίας ταραχών ή επαναλήψεως της Δεκεμβριανής στάσεως θα παταχθή αμειλίκτως εκ μέρους του στρατεύματος, των σωμάτων ασφαλείας και του εν αγανακτήσει τελούντος νομιμόφρονος κόσμου.

(102). Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

ΤΟ Κ.Κ.Ε  ΠΡΟΧΩΡΕΙ  ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΝ  ΕΙΣ  ΕΦΑΡΜΓΗΝ  ΤΟΥ  ΑΝΤΕΘΝΙΚΟΥ  ΤΟΥ  ΣΧΕΔΙΟΥ
ΔΙΑ  ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ  ΕΠΙΔΙΟΚΕΙ  ΤΗΝ  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΙΝ  ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ  ΕΝ  ΤΩ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ
Η  ΝΕΑ  ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ  ..ΛΑΪΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ”  ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ  Ο.Π.Λ.Α.
          
         Κατ΄ ασφαλείς πρηροφορίας, ή εκδηλωθείσα κατά τας τελευταίας ημέρας οξεία διάστασις  μεταξύ των εαμοκομμουνιστών παραγόντων και της Κυβερνήσεως Σοφούλη, ήγαγε την ηγεσίαν του Κ.Κ.Ε. όπως αναθεωρήση την στάσιν της έναντι των αποσχολούντων το Κομμουνιστικόν κόμμα ζητημάτων ως ταύτα διαμορφούνται εν τω πλαισίω τόσον των εν τη χώρα όσον και των εντός αυτής κατευθυντηρίων γραμμών των συνεργαζομένων κομμουνιστών ηγετών.
       Κατά τας ληφθείσας υπό της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε. αποφάσεις αντικειμενικός σκοπός των κομμουνιστών είναι να εμφανισθή η χώρα εις το εξωτερικόν ιδία δε τώρα οπότε ήρχισεν η διάσκεψις των τριών Υπουργών των Εξωτερικών εν Μόσχα ως τελούσα υπό αγρίαν τρομοκρατίαν, δικαιολογούσαν πάσαν ανδεχομένην επαναστατικήν ενέργειαν.
         Ως διαπιστούται η προχθεσινή μαχητική διαδήλωσις των κομμουνιστών εις την Πλατείαν Συντάγματος, σκηνοθετηθείσα εκ των προτέρων απέβλεπεν ακριβώς εις την δημιουργίαν συγκρούσεως, και τούτο διά να δοθή εφ΄ ενός η ευκαιρία συκοφαντικών διαμαρτυριών εις το εξωτερικόν και εφ΄ ετέρου να δικαιολογιθή εις τα όμματα των μετριοπαθών οπαδών του ή επανεμφάνισις μαχητικών ομάδων, αίτινες καμουφλαρισμέναι υπό τον τίτλον της «λαϊκής αυτοάμυνας» θα επιδοθούν εις το δολοφονικόν των έργον και θα υποκαταστήσουν την αιμοσταγή οργάνωσιν της Ο.Π.Λ.Α.. Αι υπάρχουσαι πληροφορίαι φέρουν τους κομμουνιστάς ως αποφασισμένους να συγκροτήσουν τόσον εις την πρωτεύουσαν όσον και εις τας επαρχίας συγκεντρώσεις, διά να αξιώσουν την γενικήν αμνήστευσιν των φονέων του παρελθόντος Δεκεμβρίου και παραλλήλως να ενισχύσουν ψυχολογικώς τους αμφιρρέποντας πρό των κινδύνων, οπαδούς των διά την περίπτωσιν μαχητικής δράσεως.
          Όντως ως ανεκοινώθη, αι συνωμοτικαί αυταί ενέργειαι των κομμουνιστών παρακολουθούνται αγρύπνως από τας αρμοδίας αρχάς, από της χθεσινής δε πρωϊας τα σώματα ασφαλείας τελούν εν επιφυλακή, διά την αποτροπήν πάσης αποπείρας διασαλεύσεως της τάξεως.
         
          ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ  κ.  ΣΟΦΟΥΛΗ
        Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Σοφούλης ερωτηθείς σχετικώς, εδήλωσεν ότι η Κυβέρνησις έχει παρομοίας πληροφορίας περί των προθέσεων των κομμουνιστών όπως προκάλεσαν ανωμαλίας.
      Ο κ. Σοφούλης προσέθεσεν ότι η Κυβέρνησις δεν ανησυχεί σχετικώς διότι έλαβεν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα διά την επιβολήν της τάξεως και έχει την δύναμιν να επιβάλη το Κράτος του Νόμου κατά παντός ο οποίος θα σκεφθή να διαταράξη την ησυχίαν του Λαού.

          Η  ΧΘΕΣΙΝΗ  ΔΡΑΣΙΣ
    Εις όλας σχεδόν τας συνοικίας της πρωτευούσης οι κομμουνισταί εκυκλοφόρησαν χθές επαναστατικάς προκηρύξεις στρεφομένας εναντίον της κυβερνήσεως, ως και των κυβερνήσεων φίλων και συμμάχων χωρών.
     Εις την διασταύρωσιν των οδών Αλαμάνας και Κωνσταντινουπόλεως συνελήφθη ο Ευθ. Κίκυρας, διότι ανέγραφεν επί των τοίχων κομμουνιστικά συνθήματα. Ούτος επετέθη κατά του επιχειρήσαντος να τον συλλάβη αστυφύλακος Δ. Κούρκουλη και τον ετραυμάτισεν.

          ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ
     Μεταξύ των προκαλούντων τας σκηνάς κομμουνιστών, ως εγνώσθη, υπάρχουν μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες κομμουνιστών, οι οποίοι έχουν εντολήν, αφού προκαλούν συμπλοκάς με αστυνομικά όργανα ή εθνικόφρονας πολίτας, να προσποιούνται ότι εκακοποιήθησαν αναιτίως ή και ότι ετραυματίσθησαν αναιτίως. Άλλοι κομμουνισταί έχουν εντολήν να παρεμβαίνουν εις τα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, όταν ταύτα ασχολούνται με παραβάσεις διαφόρων μικροπωλητών, εμφανιζόμενοι ούτω ως προστάται αυτών.

          ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ  ΤΟΥΣ!!
     Τηλεγραφούν εξ Ιστιαίας ότι ο κομμουνιστής Κόντζος ενθαρρυνθείς εκ της πολιτικής της εγκαθέτου κυβερνήσεως έπληξε δι΄ αμφιστόμου μαχαίρας τον εθνικιστήν Δημήτριον Κραβαρίτην εις το χωρίον Αρτεμήσιον αφήσας αυτόν άπνουν. Ο δράστης διέφυγε την σύλληψιν.

(103) Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"- 18-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

O κ. ΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ ΚΑΙ Ο κ. ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΕΚΤΕΛΕΙ
     Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως ανεκοίνωσε χθές την εσπέραν ότι αντικατεστάθησαν ο διοικητής χωροφυλακής Κορίνθου ταγματάρχης κ. Λέκκας, ο διοικητής χωροφυλακής Λουτρακίου μοίραρχος κ. Μανάρας και ο υπενοματάρχης κ. Αδαμόπουλος. Εις την θέσιν του κ. Λέκκα ετοποθετήθη ο ταγματάρχης κ. Πλατάκης.
Τας εν λόγω μεταβολάς είχε ζητήσει, ως ανέγραψε προ 15 ημερών το «Ελληνικόν Αίμα» , ο υπουργός των Εσωτερικών κ. Ρέντης. Η είδησις διεψεύσθη υπό της κυβερνήσεως ήδη όμως ικανοποιείται η επιθυμία του κ. Ρέντη.
Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως απαντών εις ερώτησιν σχετικώς με τα γραφέντα περί μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών εις διαφόρους οικίας της πρωτευούσης και των συνοικισμών ανεκοίνωσεν ότι κατόπιν γενομένης ερεύνης εις δύο οικίας της οδού Ιπποκράτους διεπισθώθη ότι εις την μίαν μετεφέροντο κιβώτια με κονσέρβες, εις δε την ετέραν κενά φυσίγγια κυνηγίου. Συνεχίζων ο κ. υπουργός εδήλωσεν ότι είνε ευχαριστημένος διότι την Κυριακήν παρ΄ ότι ετελέσθησαν υπέρ τα 50 μνημόσυνα εις τας Αθήνας και τον Πειραιά η τάξις…δεν διεσαλεύθη!

ΕΝΩ  ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ  ΑΙ  ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ  ΤΟΥ  ΕΑΜ
          Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως κ. Μερκούρης διέταξε κατά τρόπον παράνομον και αντισυνταγματικόν την σύλληψιν του προέδρου των «Νέων της Ελλάδος» εθνικού πνευματικού Κέντρου κ. Παγουλάτου και του Χρ. Μάνεση διότι υπεραμυνόμενοι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ηθικής, του Δικαίου και της τάξεως και του νόμου απηύθηναν προκήρυξιν προς τον Ελληνικόν Λαόν κατά της αμνηστίας! Η δίκη θα γίνη σήμερον ως μάρτυρες δε υπερασπίσεως θα εξετασθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΗΣ
   Οι κομουνισταί  ωργίασαν κατά το τελευταίον Σαββατοκύριακον προκαλέσαντες αλλεπάλληλα επεισόδια.
      -Εις την οδόν Αργοστολίου (Κυψέλη) κομμουνισταί επετέθησαν κατά του αστυφύλακος Β. Κωσταρά εναντίον του οποίου έρριψαν πυροβολισμούς δι΄ αυτομάτου όπλου και μίαν χειροβομβίδα ανεπιτυχώς. Ο αστυφύλαξ επυροβόλησεν ανεπιτυχώς κατά των αγνώστων, οίτινες τελικώς εξηφανίσθησαν.
     -Εις τον συνοικισμόν Υμητού οι κομμουνισταί επυροβόλησαν κατά του αστυφύλακος Η. Αναστασοπούλου ενώ ούτος διήρχετο μετά του ηλεκτρολόγου Μ. Κωσταντινοπούλου διά της οδού Πααγ. Τσαλδάρη, κραυγάζοντες: «Απάνω τους να τους φάμε τους χαφιέδες».
       -Εις τον ίδιον συνοικισμόν κομμουνισταί συγκεντρωθέντες εις πάρτυ έψαλον την λαοκρατίαν προκαλούντες τον κόσμον. Εθνικόφρονες πολίται συγκεντρωθέντες επεχείρησαν νε επιτεθούν κτ΄ αυτών, αλλ΄ αστυνομική δύναμις επεμβάσα διέλυσε τούτους και επεδόθη έπειτα εις την φρούρησιν των κομμουνιστών, οι οποίοι ανενόχλητοι πλέον συνέχισαν την διασκέδασίν των.
     -Εις την οδόν Καματερού 4 κομμουνισταί επεχείρησαν να ελέγξουν την ταυτότητα του αρχιφύλακος Κ. Πριοβόλου. Μόλις όμως αντελήφθησαν ότι ούτος ήτο αστυνομικός, ετράπησαν εις φυγήν αρπάσαντες εκ των χειρών του την σφυρίκτραν του. Ο αστυφύλαξ τους κατεδίωξε και συνέλαβεν εξ αυτών τον αρτεργάτην Α. Σιόκολον.
      -Εις την οδόν Άρτης και Μικρομάνης, παρά τους Αμπελοκήπους, 4 άγνωστοι, ενώ διένειμον προκυρύξεις του ΕΑΜ επυροβόλησαν τον Σ. Φραγκόπουλον, μηχανικόν, όστις διήρχετο εκείθεν.
    -Εις την οδόν Οδυσσέως οι αστυφύλακες Γ. Σιλιγαρδής και Σ. Φωτεινόπουλος, εισελθόντες εις το μπάρ του Γ. Λυκιαρδοπούλου, υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους του Ι. Μ. Θεοφιλάκη, ο οποίος αφού τους εκτύπησεν ετράπη εις φυγήν και εξηφανίσθη.
      -Συνελήφθησαν οι Ι. Αρτεμιάδης, Ι. Νεστορίδης, Κωστούλας, Πυθαγόρας, Μαρία Παπαδοπούλου, Μάγδα Κεφαλωνίτου, Αθηνά Γκίκα, Μαρία Μαρνάνοδου, διότι συνεδρίαζαν παρανόμως.
        -Εις την Νέαν Ελβετίαν συνελήφθησαν οι Π. Στεφάνου και Ν. Μόντσος διότι ησκούντο εις την σκοποβολήν.
       -Εις το επί της οδού Ίωνος μπάρ «Μιμόζα» οι Ρώσοι στρατιώται Βλ. Τατιτσέφ και Σάσα Μπαντώφ διατελούντες εν μέθη, παρηνώχλουν τους άλλους θαμώνας. Ο σερβιτόρος Ι. Μυλοποταμάκης επιχειρήσας να τους κάμη συστάσεις εδέχθη επίθεσιν εκ μέρους των και ο μέν πρώτος το έπιασεν από τον λαιμόν και απεπειράθη να τον στραγγαλίση, ο δε δεύτερος τον έπλιξε με σογιάν. Επί τόπου προσέτρεξαν Άγγλοι στρατιώται και αστυνομικοί οι οποίοι τους συνέλαβον και τους παρέδωσαν εις την μονάδα των.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΙΣ
Ανεγράφει προχθές ότι μεταξύ των επαναφερομένων εις το αστυνομικόν σώμα είνε και ο άλλοτε διοικητής του 15ου αστυν. Τμήματος κ. Γ. Κιυτάς, «ο οποίος προσεχώρησε κατά το Δεκεμβριανόν κίνημα εις τον ΕΛΑΣ». Ο κ. Γ. Κουτάς, διαψεύδει μετ΄ αγανακτήσεως την περί προσχωρήσεως πληροφορίαν ως απολύτως ανακριβή.



                           Η  ΧΘΕΣΙΝΗ  ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ  ΔΡΑΣΙΣ


Προχθές την νύκτα εις την Καισαριανήν Εθνικόφρονες πολίται επιβαίνοντες αυτοκινήτου και άδοντες πατριωτικά άσματα εδέχθησαν επίθεσιν εκ μέρους ομάδος κομμουνιστών, οι οποίοι σταματήσαντες το αυτοκίνητον ήρχισαν να κτυπούν τους επιβάτες του. Επηκολούθησε συμπλοκή με ανταλλαγήν πυροβολισμών κατόπιν δε η αστυνομία  έσπευσεν επί τόπου και αποκατέστησε την τάξιν. Συνελήφθη μεταξύ άλλων, τη υποδείξει κομμουνιστών ως δήθεν πυροβολήσας κατ΄ αυτών ο δήμαρχος του συνοικισμού κ. Μπαμπούκης. Οι αστυνομικοί όμως αφού τον ηρεύνησαν και δεν εύρον επ΄αυτού περίστροφον το άφησαν ελεύθερον.
-Περί τους 50 κομμουνισταί επονίται συνέλαβον εις την οδόν Βούλας τους Δ. Πολίτην και Π. Τροχοπέδην, οίτινες έφερον το σήμα της οργανώσεως «Χ» και τους εξυλοκόπησαν αγρίως, λέγοντες: «Θα σας φάμε, έτσι μας διατάσσει το κόμμα», υπονοούντες το ΚΚΕ. Προστρέξας αστυφύλαξ, εκακοποιήθη και αυτός υπό των κομμουνιστών. Αργότερον, συνελήφθη υπό αστυνομικής δυνάμεως ο εκ των πρωταιτίων Η. Χάλαρης, των άλλων εξαφανισθέντων.
-Συνελήφθησαν, διότι διενήργουν εράνους υπέρ των θυμάτων της «Μαύρης αντίδρασης», η Αλεξάνδρα Ι. Κορδάτου, ετών 42, Κατίνα Μεντζοπούλου, Α. Κίσσας, Σ. Γεώργας, Ε. Χαιρέκακος και Ρ. Σταματόπουλος.
-Κατά τηλεγράφημα εκ Λίμνης Ευβοίας προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, ομάς ενόπλων κομμουνιστών επετέθη κατά περιπόλου, με την πρόθεσιν να την αφοπλίση. Η περίπολος, ενισχυθείσα, συνέλαβε τους ληστοσυμμορίτας.
-Κατά τηλεγράφημα εκ Μεσολογγίου, εις την περιοχήν ‘Αγιος Γεώργιος Ευηνοχωρίου, ανεφάνη ομάς πέντε συμμοριτών, εξ ών τρείς ένοπλοι. Επί τόπου μετέβη ο διοικητής χωροφυλακής Ευηνοχωρίου.
-Κατά τηλεγράφημα εξ Αμαλιάδος, η αναρχοκομμουνιστική συμμορία Μασούρα εξακολουθεί να τρομοκρατή την περιφέρειαν. Η συμμορία υποθάλπεται υπό των ζωοκλεπτών μετά των οποίων ούτος ευρίσκετο και άλλοτε ρις σχέσεις και είχε καταδικασθή εις πενταετή φυλάκισιν επί ζωοκλοπή.
-Υπό του 1ου κακουργιοδικείου κατεδικάσθη χθές εις 20 ετών πρόσκαιρα δεσμά ο Δ. Κολοκούρης κατηγορούμενος διά την εκτέλεσιν του Δικαίου Δαμαλά.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΚΡΕΜΗΣ ΑΚΟΜΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ..ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΩΣ”
ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΞΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
ΖΗΤΗΤΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΣ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΟΔΙΚΕΙΩΝ!
Υπήρχον χθές πληροφορίαι ότι κατά την διατύπωσιν του οριστικού κειμένου του Νίμου περί αποσυμφορήσεως προέκυψαν νέαι σοβαραί διαφωνίαι οφειλόμεναι κυρίως εις την επιμονήν ωρισμένων υπουργών όπως χορηγηθή αμνηστία και διά τα εγκλήματα τα διαπραχθέντα υπό των ελασιτών εναντίον ανδρών των λοιπών ομάδων αντιστάσεως και ιδίως του ΕΔΕΣ και ΕΚΑ. Ως γνωστόν οι κομμουνισταί εν τη προσπαθεία πολιτικής μονοπωλήσεως του απελευθερωτικού αγώνος εδολοφόνουν συστηματικώς πάντα εθνικόν αγωνιστήν μη υπαγόμενον εις τας παρ΄ αυτών συγκροτουμένας ομάδας. Ήδη, οι διαφωνούντες αποβλέπουν εις την αποφυλάκισιν και των φονέων τούτων. Εναντίον της απαιτήσεως ταύτης ετάχθησαν οι κ.κ. Καφαντάρης και Ρέντης, υποστηρίζοντες την γενικωτέραν άποψιν ότι οι φονείς δεν πρέπει να απολύωνται, εφ. όσον αι ομάδες εις τας οποίας ανήκεν ο φονευθείς δεν επέδειξαν αντεθνικήν δράσιν.
Ομοίως ανέκυψε ζήτημα περί αμνηστίας του αδικήματος των ανδρών και αξιωματικών των Ταγμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι αν και έλαβον διαταγάς από την Κυβέρνησιν Καϊρου δεν αποστρατεύθησαν.
Ο κ.κ. Καφαντάρης και Ρέντης επιμένουν όπως εις αυτούς χορηγηθή αμνηστία εφ΄ όσον δεν επέδειξαν αντεθνικήν δράσιν. Οι υπουργοί της «χρυσής αντιστάσεως» είναι εναντίον της αμνηστεύσεως τούτων με την δικαιολογίαν ότι ούτοι είναι προδόται.
Εις τας διαφωνίας ταύτας οφείλεται η καθυστέρησις της δημοσιεύσεως του Νόμου, ο οποίος και θα συζητηθή εκ νέου εις το Υπουργικόν Συμβούλιον, παρά τας αντιθέτους διαβεβαιώσεις του υφυπουργού της Δικαιοσύνης κ. Μαύρου.
Χθές την εσπέραν επιτροπή εαμιτών εν οίς οί κ.κ. Κύρκος, Τσιριμώκος και Οικονόμου παρουσιάσθη εις τον υπουργόν της Δικαιοσύνης και διαβίβασε τας απόψεις του ΕΑΜ επί της διατάξεως του νόμου «περί αποσυμφορήσεως».
Οι παρουσιασθέντες διά να εμφανίσουν το διάβημά των συμπαθέστατον εις την κοινήν γνώμην επεχείρησαν να παρουσιάσουν εαυτούς ως αντιπροσώπους της… Αντιστάσεως.
Κατά το διάβημά των τούτο επανέλαβον τας γνωστάς κομμουνιστικάς αξιώσεις περί γενικής αμνηστίας και εκτός άλλων εζήτησαν όπως εις τον νέον νόμον περιληφθή διάταξις απαλλάσσουσα πάσης ευθύνης τους ενόχους εκτελέσεων γενομένων υπό το κάλυμμα αποφάσεων διαφόρων στρατοδικείων των ανταρτικών ομάδων, εμφανίζοντες τα υποτυπώδη ταύτα δικαστήρια του ΕΛΑΣ ως νομίμως και κανονικώς συγκροτημένα Ελληνικά στρατοδικεία βάσει γενικών και αορίστων αποφάσεων, περί αναγνωρίσεως των ανταρτικών ομάδων από μέρους του συμμαχικού στρατηγείου.
Διά του διαβήματος τούτου επιδιώκουν να απαλλάξουν ένα πλήθος εκτελεστών οι οποίοι είνε εύκολον να νομιμοποιήσουν τα εξ ευτελών κινήτρων εκτελεσθέντα εγκλήματά των δι΄ απλών σημειωμάτων των διαφόρων υπόπτων τύπων οι οποίοι ως γνωστόν ενεφανίζοντο εις τα ανταρτοδικεία ως δικασταί.
Ο κ. υφυπουργός απήντησεν ότι θα φέρη το ζήτημα ενώπιον του συμβουλίου των πέντε, το οποίον πρόκειται να συζητήση το οριστικόν κείμενον του νόμου περί αποσυμφορήσεως.


Ο κ. ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΩΣ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ!
ΘΕΩΡΕΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟΝ

ΛOΝΔΙΝΟΝ, 17 (Ιδιαίτερον τηλεγράφημα του εκτάτου απεσταλμένου μας).- Εν σχέσει με την τελευταίαν εν Ελλάδι κυβερνητικήν κρίσιν, η εφημερίς «Νιούς Κρόνικλ» δημοσιεύει σήμερον συνέντευξιν του εν Αθήναις ανταποκριτού της μετά του υπουργού των Εξωτερικών κ. Σοφιανοπούλου.
Εις την συνέντευξίν του ταύτην ο κ. Σοφιανόπουλος ετόνισεν ιδιαιτέρως ότι χάριν του… ανθρωπισμού και της… δικαιοσύνης, πρέπει ν΄ απονεμηθή γενική αμνηστία δι΄ όλα τα εγκλήματα τα οποία, όπως είπε διεπράχθησαν διά «πολιτικούς» και «εθνικούς» λόγους!
«Είνε αδύνατον άλλως τε-πρόσθεσε- να προετοιμασθή εντός τριμήνου το έδαφος διά την διενέργειαν ελευθέρων εκλογών με τας φυλακάς πλήρεις από ανθρώπους των οποίων τα αδικήματα είνε μόνον πολιτικά».
Συνεχίζων ο κ. Σοφιανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι εις τον περί αμνηστίας Νόμου θα προστεθή συντόμως διάταξις απαλλάσσουσα της ευθύνης και «όλους τους φονείς του κοινού ποινικού Νόμου των οποίων-ως είπε- τα εγκλήματα διεπράχθησαν υπό ατμόσφαιραν… εντάσεως των πολιτικών διχογνωμιών»!
Εν τω μεταξύ οι ενταύθα πολιτικοί κύκλοι δεν έπαυσαν παρακολουθούντες μετά ζωηροτάτου ενδιαφέροντος τας νέας εξελίξεις της εν Ελλάδι πολιτικής καταστάσεως. Η επικρατούσα εν προκειμένω αντίληψις είνε ότι η εγκατασταθείσα κατά τον γνωστόν ανώμαλον τρόπον Κυβέρνησις του Κέντρου, μη εκπροσωπούσα εί μη συνονθύλευμα ανομοιογενών στοιχείων ξένων προς την Ελληνικήν πραγματικότητα, ήτο φυσικόν να σημειώση παταγώδη αποτυχίαν εις το σοβαρώτερον ζήτημα παγιώσεως της πολιτικής και οικονομικής ομαλότητος.
Αι υπάρχουσαι εν προκειμένω ενταύθα διαφωνίαι αφορούν μόνον εις το εάν η ευθύνη της αποτυχίας και εις την τελευταίαν ταύτην επέλπιδα προσπάθειαν προς επάνοδον εις την ομαλότητα βαρύνη την παράταξιν του ΕΑΜ, την κυβέρνησιν ή αμφοτέρους.
Ο κυριακάτικος «Παρατηρητής», ασχολούμενος με το ίδιον θέμα, γράφει ότι αι προσπάθειαι του κ. Μακ Νήλ όπως καταπραϋνη τα εν τη χώρα πολιτικά πάθη απέτυχον και ότι σήμερον έχει δημιουργηθή τεράστιον χάσμα μεταξύ του Κέντρου και της αριστεράς.
«Κυριωτέρα αιτία του χάσματος τούτου- παρατηρεί εν συνεχεία η έγκριτος Βρεταννική εφημερίς- είναι ότι η παρεχομένη ήδη αμνηστία δεν ικανοποιεί εξ ολοκλήρου τας προσδοκίας του ΕΑΜ».
Ο «παρατηρητής» αναφέρεται σχετικώς εις το καταρτισθέν νομοσχέδιον, το προβλέπον την παραγραφήν όλων των εγκληματικών πράξεων, αίτινες διεπράχθησαν από της 27ης Απριλίου 1941 μέχρι της 12ης Φεβρουαρίου 1945, εξαιρέσει των αδικημάτων καταφώρου ανθρωποκτονίας, και λέγει ότι οι ηγέται του ΕΑΜ ισχυρίζονται ότι, δυνάμει του μέτρου τούτου, θα εξέλθουν των φυλακών ουχί περισσότεροι των 2.000 ατόμων.
Ασχολουμένη ακολούθως με το αίτημα του ΕΑΜ περί συντάξεως νέων εκλογικών καταλόγων, η εφημερίς γράφει ότι είναι προφανές ότι η αξίωσις αυτή αποσκοπεί κατά βάθος εις την αναβολήν των εκλογών, αίτινες έχουν ήδη ορισθή διά τον προσεχή Μάρτιον.
«Οι ηγέται του ΕΑΜ-τονίζει-φαίνεται ότι έχουν την γνώμην ότι, εφ΄ όσον οι περισσότεροι των εις τας τάξεις των ταραχοποιών ευρίσκονται εις τας φυλακάς, δεν θα είναι εις ευνοϊκήν θέσιν το ΕΑΜ να διεκδικήση την επιτυχίαν εις τας προσεχείς εκλογάς. Εν τούτοις η Κυβέρνησις εμφανίζεται ήδη αποφασισμένη να διενεργήση ταύτας οπωσδήποτε κατά την ορισθείσαν ημερομηνίαν».
Καταλήγουσα η εφημερίς χαρακτηρίζει ως σφάλμα την απόφασιν του ΕΑΜ ν΄απόσχη των εκλογών, διότι το αποτέλεσμα είναι πλέον η βέβαιον ότι θα ενίσχυε σοβαρώτατα τους βασιλόφρονας της δεξιάς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Ν. ΔΡΟΣΟΣ

ΑΠΕΤΡΑΠΗ Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΣΟΦΟΥΛΗ
ΕΚΡΙΘΗ ΑΣΥΜΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ως  ήδη εγράψαμεν προχθές, το Κομμουνιστικό κόμμα συνεπεία πληροφοριών περί διαρροής εαμικών ψηφοφόρων προς το Κέντρον απεφάσισε με πρόφασιν τον νόμον περί αποσυμφορήσεως των φυλακών να άρη την προς Κυβέρνησιν παρασχεθείσαν ανοχήν του και να ασκήση σφοδράν πολεμικήν κατά της Κυβερνήσεως, είς ήν θα περιελάμβάνοντο ταραχώδεις εκδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή διά μεγάλων κλαδικών απεργιών και εί δυνατόν διά γενικής πολιτικής απεργίας ήτις θα ήτο πράξις καθαρώς επαναστατική. Η τακτική αυτή εκρίνετο σκόπιμος όπως διατηρήση την μαχητικότητα των οπαδών και συγκρατήση την διαρροήν ήτις σημειούται ήδη εις την Βόρειον Ελλάδα.
Παρά τας αρχικάς όμως ταύτας αποφάσεις αίτινες θα συνεπληρούντο και διά τηλεγραφικών εκκλήσεων προς τους τρείς εις Μόσχαν συσκεπτομένους υπουργούς, τρείς σοβαροί παράγοντες συνετέλεσαν εις την ανακοπήν της επαναστατικής δράσεως του εαμοκομμουνισμού. Ο πρώτος είνε καθαρώς ενδοκομματικός και οι δύο άλλοι εξωτερικοί.
Παρά τας φωνασκίας των κομμουνιστών αίτινες αποβλέπουν εις αύξησιν των αποφυλακιζομένων, σοβαρώτατον ποσοστόν των εν ταίς φυλακαίς κρατουμένων πρόκειται ν΄ αποφυλακισθή διά του κυβερνητικού νόμου περί αποσυμφορήσεως. Οι ούτω αποφυλακιζόμενοι και οι άλλαι χιλιάδες των δι΄ ενταλμάτων διωκομένων των οποίων ανακόπτεται η δίωξις, φοβούμενοι ότι μία δράσις του Κ.Κ.Ε. προκαλούσα ανωμαλίας και εμφανίζουσα το Κ.Κ.Ε. μόνιμον και αμετανόητον ταραξίαν της χώρας ήτο δυνατόν εκτός των άλλων κυβερνητικών μέτρων να αναστείλη και την εφαρμογήν του περί αποσυμφορήσεως νόμου παρενέβηνσαν ζωηρώς επιμένοντες εις την μη εξώθησιν της κατά της Κυβερνήσεως πολεμικής εις τα άκρα.
Εκτός τούτων όμως υπάρχουν εκ Λονδίνου πληροφορίαι ότι η αριστερά του Εργατικού Κόμματος με τα δυσφορίας επληροφορήθη την άρσιν της ανοχής των εαμικών εις την κυβέρνησιν και την δυσφορίαν ταύτην φαίνεταται ότι δεν απέκρυψαν προς την εαμικήν εν Λονδίνω αντιπροσωπείαν, ήτις και επληροφόρησε τους εν Αθήναις. Οι φιλοεαμικοί παράγοντες των Εργατικών δεν επιθυμούν, διαρκουσών μάλιστα των συζητήσεων της Μόσχας, να προσθέσουν προβλήματα και να καταφανή ότι η υπ΄ αυτών υποστηριζομένη εν Ελλάδι παράταξις είναι υποχείριος συμφερόντων ριζικώς αντιτιθεμένων προς τα συμφέροντα των Αγγλοσαξωνικών δυνάμεων.
Τρίτος παράγων όστις συγκρτεί τους εαμικούς είναι αυτή αυτή η Διάσκεψις της Μόσχας, της οποίας ή έκβασις είναι άδηλος και φοβούνται μήπως άκαιροι ή άστοχοι ενέργειαι των προς πτώσιν της κυβερνήσεως συντελέσουν εις τον σχηματισμόν κυβερνήσεως του δημοκρατικού ίσως κέντρου πάλιν πολύ δεξιωτέρας όμως αποκλίσεως, εις ήν σημαντικοί παράγοντες θα ήσαν οι κ.κ. Σοφοκλής Βενιζέλος και Π. Κανελλόπουλος.
Παρά τας πληροφορίας όμως αυτάς οι ζωηρότεροι των παραγόντων του Κ.Κ.Ε. επιμένουν εις τον περιορισμόν της πολεμικής διά κηρύξεως κλαδικών επεργιών οικονομικού χαρακτήρος προς ικανοποίησιν γνωστών εργατικών αιτημάτων των.


(104) .Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"- 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

H ΠΡΩΤΗ …ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΙΝ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ
ΑΙ ΤΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΙ ΤΟΥ Κ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΠΕΡΙ ..ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ”  ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

   Εις το φύλλον του «Ελληνικού Αίματος» της 8ης τρέχοντος ενεγράφη η πληροφορία ότι ο «υπουργός» της Δημοσίας Τάξεως κ. Μερκούρης εκτελών σχέδιον των εαμοκομμουνιστών θα ενήργη… εκστρατείας προς ανακάλυψιν όλων των εθνικοφρόνων οργανώσεων. Πρίν κάν παρέλθη δεκαήμερον από της αναγραφής της θετικής πληροφορίας μας ήλθε χθές η επιβεβαίωσις εκ Κρανιδίου (ιδιαιτέρας εκλογικής επαρχίας του κ. υπουργού) δια του κατωτέρω δημοσιευομένου τηλεγραφήματος.
  ΚΡΑΝΙΔΙΟΝ 18 (Τηλεγραφικώς),- Ο εθνικόφρων λαός της επαρχίας Ερμιονίδος τελεί εν εξεγέρσει, συνεπεία τρομοκρατικής ενεργείας του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, το οποίον απέστειλεν εξ Αθηνών τον ταγματάρχην Τζωρτζάκην μετά τμήματος χωροφυλακής προς έρευναν των οικιών των εθνικιστών κατοίκων Κρανιδίου, Ερμιόνης, Διδύμων, Λακαϊτίου και Ηλιοκάστρου διά την ανακάλυψιν κεκρυμμένων όπλων.
  Αι ενεργηθείσαι έρευναι, συνεπεία καταγγελίας των κομμουνιστών, την οποίαν προθύμως και αβασανίστως επίστευσεν ο κ. υπουργός, απέβησαν άκαρποι, αποδείξασαι ούτω συκοφαντικάς τας καταγγελίας. Εν τούτοις, τα αψυχολόγητα ταύτα μέτρα του υπουργείου απεθράσυναν εις ύψιστον βαθμόν τους κομμουνιστάς, οίτινες απειλούν αναφανδόν τους εθνικόφρονας πολίτας με τρίτον γύρο και με πλήρη εξόντωσιν.
  Αντιθέτως, παρ΄ εθνικιστών υποδείξεις, ότι κομμουνισταί είνε κάτοχοι υπερεκατόν πολεμικών όπλων ότι ούτοι προκαλούν τα όργανα της τάξεως, ότι έρριψαν χειροβομβίδας κατά του κτιρίου της χωροφυλακής ουδεμία έρευνα εγένετο και ουδέν μέτρον ελήφθη κατ΄ αυτών.
  Τόσον η τελευταία αυτή προσπάθεια συγκαλύψεως των αναρχικών όσον και η ενέργεια ανακρίσεως κατά εθνικιστών, βάσει ψευδών και φανταστικών κατηγοριών επέτεινον την εξέγερσιν του εθνικόφρονος κόσμου.
  Ο εθνικόφρων λαός της Ερμιονίδος, διαμαρτυρόμενος εντόνως κατά της ασκουμένης τρομοκρτίας, εξιχθείσης μέχρις ερεύνης οικιών θυμάτων του ΕΛΑΣ, καθώς και του πρώην βουλευτού κ. Ιωάννου Μάλλωση, αποτελούσης δε προί μιον μεθόδων, τας οποίας πρόκειται να εφαρμόση ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως κατά προεκλογικήν περίοδον, ζητεί όπως διαταχθή η ενίσχυσις της χωροφυλακής προς ασφάλειαν της ζωής και της περιουσίας του λαού, όστις άλλως θα ευρεθή υποχρεωμένος να αντιμετωπίση διά παντός μέσου τους αποθρασυνθέντας εαμοκομμουνιστάς εγκληματίας.

  ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ  ΔΟΞΑΣΙΑΙ
  Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως έδωσε χθές την εσπέραν εντολήν εις τον αστυνομικόν διευθυντήν κ. Νέρην να ενεργηθούν ανακρίσεις κατά του αξιωματικού υπηρεσίας του 6ου τμήματος διότι ερωτηθείς υπό συντάκτου εφημερίδος διά το γενόμενον τραυματισμόν απήντησεν ότι ετραυματίσθη ένας αναρχικός». Ενώ κατά τον κ. Μερκούρην έπρεπε να απαντήση ότι «ετραυματάτίσθη ένας κομμουνιστής». Η ελάχιστα σοβαρά αυτή παρατήρησις του κ. Μερκούρη και η επιδεικνυομένη εν προκειμένω αυστηρότης του εθεωρήθη υπερβολική και αδικαιολόγητος εις δε των παρισταμένων αντιπροσώπων του τύπου υπενθύμισεν εις τον κ. Μερκούρη ότι προ τριών ακριβώς ημερών ο επί των Εσωτερικών συνάδερφός του κ. Ρέντης εις επισήμους δηλώσεις του ετόνισεν ότι το Κ.Κ.Ε. πρέπει να αποβάλη τον επαναστατικόν του χαρακτήρα και να διεξαγάγη τους αγώνας του από του βήματος της Βουλής και όχι εν παρανομία. Ο κ. Μερκούρης εβεβαίωσεν ότι ο κ. Ρέντης ανεκάλεσε τας δηλώσεις ταύτας κατόπιν επεμβάσεως του κ. Σοφούλη.
  -Εγώ, προσέθεσε, ξέρω ότι υπάρχει κέντρον, δεξιά και αριστερά. Κόμμα ανρχικών δεν υπάρχει.

  ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΛΟΙ
 Εις ερώτησιν εάν εντός των ημερών αποφυλακιζόμενοι εαμοκομμουνισταί εγκληματίαι θα παύσουν και αυτοί να ονομάζωνται υπό της αστυνομίας αναρχικοί, ο κ. Μερκούρης είπεν ότι, βεβαίως και αυτοί απογορεύεται να ονομάζωνται αναρχικοί αφού ανήκαν εις το κομμουνιστικόν κόμμα και εφ΄ όσον άλλωστε αποδίδονται διά του νόμου… άσπιλοι εις την κοινωνίαν!
 Ο παριστάμενος αστυνομικός διευθυντής κ. Νέρης εβεβαίωσεν ότι από πολλών ετών οι κομμουνισταί ονομάζονται αναρχικοί σήμερον όμως δεν πρέπει να αποκαλούνται ούτω.
 
Η ΜΗΝΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
  Ο κ. Μερκούρης ηρωτήθη εν συνεχεία διατί διέταξε την σύλληψιν των δύο φοιτητών μελών εθνικής οργανώσεως διά το περιεχόμενον τοιχοκολληθείσης προκηρύξεως  κατά της παροχής αμνηστίας και δεν συλλαμβάνει εκ παραλλήλου και τα μέλη των επαναστατικών οργανώσεων «Λαϊκή αυτοάμυνα», ως και τους υπευθύνους των κυκλοφορούντων κομμουνιστικών εντύπων και προκηρύξεων, οι οποίοι προτρέπουν τα μέλη των εις «Μαζικήν λαϊκήν αυτοάμυνα» κλπ.
  Ο κ. Μερκούρης παρέπεμψε τους δημοσιογράφους εις τον επί του τύπου συνάδελφόν του, όστις, είπεν, είνε…αρμόδιος να κρίνη το περιεχόμενον των κομμουνιστικών εντύπων.
  Όσον αφορά την διαταχθείσαν υπό του ιδίου σύλληψιν των φοιτητών είπεν: «Εφ΄ όσον το δικαστήριον με εδικαίωσε νομίζω ότι καλώς έπραξα».
 
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ  ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ «ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ»!
 Ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου έγινε χθές η δίκη του προέδρου της «Ενώσεως των Νέων» κ. Παγουλάτου, όστις κατά διαταγήν του κ. Μερκούρη συνελήφθη υπό της αστυνομίας ως εκδώσας προκήρυξιν κατά της αμνηστίας. Το δικαστήριον κατεδίκασε τον Παγουλάτον εις φυλάκισιν 4 μηνών. Ο καταδικασθείς έκαμε έφεσιν και αφέθη ελεύθερος. Εις την δίκην προσήλθον και κατέθεσαν υπεραμυνόμενοι του κατηγορουμένου αρκετοί εθνικόφρονες πολίται θύματα του ΕΛΑΣ εν οίς οι κ.κ. Κ. Ευαγγελάτος, Β. Παπαρηγόπουλος γενικός γραμματεύς του δικηγορικού Συλλόγου «ΑΒΕΛ», Χριστάκης δικηγόρος κλπ. Καυτηριάσαντες την ενέργειαν της Κυβερνήσεως προς παροχήν αμνηστίας εις τους εγκληματίας.
 
  ΝΕΟΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ
  
Εκοινοποιήθη διαταγή του υπουργείου των Στρατιωτικών, διά της οποίας γνωρίζεται ότι κατά το παρελθόν εξετελέσθησαν υπό των ελασιτών οι κάτωθι αξιωματικοί:
 Σ υ ν τ α γ μ α τ ά ρ χ α ι : Γ. Χατζηαναγνώστου, Χ. Δρέλιας, Π. Πρασιτάκος, Κ. Βάλβης, Φ. Ρουμελιώτης, Ι. Παπαπέτρου.
 Α ν τ ι σ υ ν τ α γ μ α τ ά ρ χ α ι : Χ. Πολυχρονίου, Η. Καραδήμας, Δ. Μπάρδας, Θ. καραντζένης, Π. Παπαζαφειρόπουλος, Κ. Ματζουράνης, Δ. Νιαβής.
  Τ α γ μ α τ ά ρ χ α ι : Φ. Παπαδόπουλος, Δ. Λυκίδης, Σ. Σταυρίδης, Χ. Παπαβασιλείου, Η. Μαλάκος, Ι. Τσουκνίδας, Ι. Αποστολόπουλος, Γ. Ζήσης, Η. Κορμόβας, Χ. Θεοδωράκης, Χ. Καραχάλιος, Η. Παυλοβασίλης. Γ. Πελάγος.
  Λ ο χ α γ ο ί : Δ. Κουβάς, Ν. Γερμενής (εφονεύθη εν Μέση Ανατολή υπό των εκεί επαναστατών) ,Α. Κυαγίδης, Π. Κιάσος, Κ. Στεφανίδης, Σ. Κακαρής.
 Υ π ο λ ο χ α γ ο ί : Η. Δεδελάκος, Κ. Κουκουρής, Χ. Κατωπόδης, Π. Πατσάκος, Κ. Καρα;μπίνας, Β. Γκέτας, Α. Γαλατσάκος, Ν. Τσούτσικας, Γ. Φλούδας, Γ. Κορδούλης, Δ. Μίχας, Ν. Αναγνωστόπουλος, Λ. Ιωαννίδης (εφονεύθη εις την μάχην του Κιλκίς την 11/4/44 μαχόμενος κατά Ελασιτών και Βουλγάρων).
  Α ν θ υ π ο λ ο χ α γ ο ί : Π. Πτερνέας, Δ. Ζιάρας, Θ. Θεοχαρόπουλος, Α. Αραμπός, Α. Θεοχαρίδης, Ε. Τσιτλαϊδης, Δ. Ηλιόπουλος, Σ. Αρετής, Α. Μιλκίδης, Β. Σπιτάς, Γ. Τιμοθεάτου (υπομοίραρχος), Σ. Γιωτόπουλος, Ε. Πατεράκης, Ν. Ξουθάλης, Δ. Παπαδόπουλος, Ν. Ρούκας, Δ. Γότσης.
  Α ν θ υ π α σ π ι σ τ α ί : Δ. Αθανασόπουλος, Ι. Βενιανάκης (ευρέθη απηγχονισμένος), Ε. Γρηγορίου, Σ. Λέκας, Ε. Πατρινέλης, Κ. Οικονομόπουλος, Α. Κουτσοδημητρόπουλος, Γ. Καραγιωργάκης, Β. Παντελόγλου, Γ. Σαγρέζος, Β. Παπαθέου, Ζ. Φλώρος, Β. Πανουσέκης, Γ. Βασιλόπυλος, Σ. Βλάχος, Β. Παπανικολάου, Γ. Κωσταντόπουλος, Μ. Μπασδέκης, Κ. Κορώνιος, επιλοχίας Ι. Παπαδόπουλος και λοχίας Ν. Θεοδωρόπουλος.
 
 

(105).Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

EΝΕΚΡΙΘΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΩΝ

 Ενεκρίθη χθές υπό του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιον περί «αποσυμφορήσεως των φυλακών». Σήμερον ο υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Ρέντης θα το προσκομίση εις την Αντιβασιλείαν προς υπογραφήν υπό του Αντιβασιλέως.
 Διά του συνόλου των διατάξεων του νόμου τούτου κατ΄ ουσίαν αμνηστεύονται όλα τα υπό των ελασιτών διαπραχθέντα εγκλήματα κατά την διάρκειαν της κατοχής και κατά το στασιαστικόν κίνημα. Κατά την υπό του νόμου τιθεμένην βασικήν αρχήν «θεωρούνται παραγεγραμμένα πάντα τα αδικήματα τα τελεσθέντα από 27 Απριλίου 1941 μέχρι και της 12 Φεβρουαρίοου 1945. Της παραγραφής ταύτης εξαιρούνται διάφοροι περιπτώσεις αδικημάτων εκ των οποίων σπουδαιότεραι είνε αι ως προς τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, ως προς τους φυσικούς αυτουργούς, εν τη εννοία του άρθρου 56 και Ι του ποινικού νόμου, ήτοι αν ο κατηγορούμενος εξετάλεσε την ανθρωποκτονίαν αμέσως και αυτοπροσώπως τα υπό των άρθρων 123, 124, 125, 127 και 132 του ποινικού νόμου προβλεπόμενα και συναφή αυτοίς αδικήματα εσχάτης προδοσίας εφόσον αι συνιστώσαι ταύτα πράξεις είνε άσχετοι προς την αντίστασιν κατά του εχθρού ή την στάσιν του Δεκεμβρίου 1944, τα προβλεπόμενα υπό των συντακτικών πράξεων περί δοσιλόγων και του αναγκαστικού νόμου περί κατασκοπείας, τα υπό αγορανομικών οργάνων διαπραχθέντα αγορανομικά αδικήματα, κλοπαί, απάται και υπεξαιρέσεις στρεφόμεναι κατά του Ερυθρού Σταυρού και έχουσαι αντικείμενον εφόδια εισαχθέντα ει του εξωτερικού, και τέλος διάφορα; Κοινά ποινικά αδικήματα εφόσον έχουν διαπραχθή καθ΄ υποτροπήν.
  Ο νόμος αποκλείει την από της δημοσιεύσεως αυτού άσκησιν οιασδήποτε νέας ποινικής αγωγής ως και την υποβολήν μηνύσεως ή εγκλήσεως δι΄ οιονδήποτε αδίκημα έστω και εξαιρούμενον της παραγραφής διαπραχθέν κατά το αυτό ως άνω χρονικόν διάστημα.
  Διά την ικανοποίησιν της γνωστής κομμουνιστικής αξιώσεως προς παροχήν γενικής αμνηστίας ο νόμος περιέχει την καταπληκτικήν διάταξιν ότι και δι΄ αυτούς ακόμη τους φυσικούς αυτουργούς των φόνων ή προφυλάκισις δεν δύναται να παραταθή πέραν των 100 ημερών από την δημοσιεύσεως του νόμου. Δεδομένου δε ότι λόγω της πληθώρας των εγκλημάτων και του φόρτου της εργασίας είνε βέβαιον ότι τουλάχιστον τα 9/10 των φονέων θα εξέλθουν διά του τρόπου τούτου των φυλακών. Και ακριβώς προς τον ανήθικον τούτον σκοπόν ο νόμος επιτρέπει εις πολλάς περιπτώσεις την συνεπεία αιτήσεων των φονέων επανεξέτασιν και του πλήθους εκείνων των υποθέσεων διά τα οποίας έχει ήδη εκδοθή παραπεμπτικόν βούλευμα διά φυσικήν αυτουργίαν ανθρωποκτονίας ή και καταδικαστικαί αποφάσεις διά παρομοίας πράξεις εφόσον οι παρεπεμπόμενοι ή οι καταδικασθέντες είναι περισσότεροι του ενός. Δεδομένου δε ότι όλαι σχεδόν αι υπό των αναρχικών δολοφονίαι έχουν διαπραχθή διά συστάσεως πολλών εγκληματιών από κοινού δρώντων ουδέν παραπεμπτικόν βούλευμα και ουδεμία καταδικαστική απόφασις θα ισχύση διά τους φονείς.
  Εν συνεχεία ο νόμος ικανοποιεί εντέχνως και το εαμοκομμουνιστικόν αίτημα περί αναγνωρίσεως του κομμουνιστικού κινήματος αντιστάσεως και δι΄ ειδικών διατάξεων αποφαίνεται ότι ανθρωποκτονίαι γενόμεναι από 27 Απριλίου 1941 μέχρι και της αποχωρήσεως των εχθρικών στρατευμάτων εκ της Ελλάδος δεν θεωρούνται αδικήματα και η τυχόν επί τοιούτων πράξεων εκδεδομένη καταδικατική απόφασις θεωρείται ως ουδέποτε εκδοθείσα εάν αι ανθρωποκτονίαι έλαβον χώραν κατ΄ εντολήν των συμμαχικών στρατιωτικών αρχών ή κατ΄ εντολήν της νομίμου εν τω εξωτερικώ ελληνικής κυβερνήσεως ή επράχθησασν κατά προσώπου ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή πολιτικάς υπηρεσίας των κατά τον τελευταίον πόλεμον εχθρικών κρατών ή κατά ατόμου συνεργασθέντος προδοτικώς μετά του εχθρού κατά τας διατάξεις της στρατιωτικής ποινικής νομοθεσίας ή κατά μέλους ενόπλων σωμάτων εις την υπηρεσίαν του εχθρού ευρισκομένων και χαρακτηρισθέντων ως τοιούτων διά δηλάσως των νομίμων ελληνικών κυβερνήσεων του εξωτερικού. Περί της τοιαύτης ιδιότητος του παθόντος αποφαίνεται το δικαστικόν συμβούλιον.
  Ωσαύτως διά του νόμου τούτου απολύονται των φυλακών διά παραγραφής των σχετικών αποφάσεων και όσοι έχουν καταδικασθή δι΄ αδικήματα παραγραφόμενα κατά τα ανωτέρω.
  Η απόλυσις όλων των διά τα παραγραφόμενα αδικήματα υποδίκων και καταδίκων διατάσσεται υπό του εισαγγελέως των Πλημμελειοδικών εντός 10 ημερών από της δημοσιεύσεως του νόμου. Ομοίως απολύονται και οι κρατούμενοι εις την μέσην Ανατολήν βαρυνόμενοι διά παραγραφομένων αδικημάτων ως και οι ενεχόμενοι εις τα εν τη Μέση Ανατολή λαβόντα χώραν στασιαστικά κινήματα.
  Τοιουτοτρόπως η κυβέρνησις διά του νόμου τούτου ικανοποιεί πλήρως κατ΄ ουσίαν τας κομμουνιστικάς απαιτήσεις περί αμνηστίας.

     (106) Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" - 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΣΗΜΕΙΩΣΕ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΝ
 ΟΛΙΓΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ 30.000 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟΝ ..ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ”
   Η ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΔΡΑΣΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ





Εις το γήπεδον του «Παναθηναϊκού» εγένετο ολίγον πρό μεσηβρίας της Κυριακής η προαγγελθήσα και δι΄ όλων των μέσων προπαρασκευασθείσα συγκέντρωσις των εαμοκομμουνιστών η οποία απετέλεσε ένα ανθρώπινον μωσαϊκόν αμνηστευθέντων εγκληματιών, αποδρασάντων κατά τον παρελθόντα Δεκέμβριον διαφόρων κακοποιών ανεπαγγέλτων παιδιών και αδεσπότων κοριτσιών. Ο αριθμός των συγκεντρωθέντων κατά με τους υπολογισμούς της αστυνομίας προσήγγισε τας 25.000, κατά τους ειδικούς όμως δεν υπερέβη τας 20.000.
Παρ΄όλας τας ασχημίας, τας ύβρεις και τας προκλήσεις εις τας οποίας προέβησαν οι συγκεντρωθέντες, επεκράτησε σχετική τάξις, τόσον εντός αυτού, χάρις εις τα ληφθέντα αυστηρότατα μέτρα υπό της αστυνομικής Διευθύνσεως Αθηνών.
Η προσπάθεια των εαμοκομμουνιστών η οποία κατεβλήθη από των πρωϊνών ωρών της Κυριακής, όπως προσδώσουν γενικώτερον λαϊκόν χαρακτήρα εις τη ιταμήν αξίωσιν των, απέτυχε παταγωδώς, προσκρούσασα εις την δυσφορίαν και την αγανάκτησιν της μεγάλης λαϊκής μάζης και του εθνικόφρονος και νομιμόφρονος κόσμου. Ούτω καίτοι οι κομμουνισταί και οι μετ΄ αυτών συνεργαζόμενοι εαμμοδημοκράται ηγέται είχον κινητοποιήσει, κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δεν κατώρθωσαν να προσεγγίσουν τας προσδοκίας  των διά μίαν επικλητικήν και αξιόλογον συγκέντρωσιν. Εις τους λόγους αυτούς ως και εις την έλλειψιν ενθουσιασμού δέον να αποδοθή και η επακολουθήσασα εντολή της κομμουνιστικής ηγεσίας όπως τα κομμουνιστικά έντυπα περιορισθούν εις την καθαρώς ειδησεογραφίαν και αποφύγουν περιγραφάς και σχόλια επί της συγκεντρώσεως.

ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ  ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Περί την 12ην μεσηβρινήν ήρχισαν αγορεύοντες οι διάφοροι εαμοκομμουνισταί ηγέται, οι οποίοι αφού έπλεξαν εγκώμια και ύμνησαν την δράσιν των εγκληματιών της Δεκεμβριανής στάσεως εξετράπησαν εις ύβρεις και απειλάς εναντίον της Εθνικόφρονος παρατάξεως, του Σώματος Ασφαλείας των πολιτευτών της Εθνικής παρατάξεως και των ηγετών φίλων και Συμμάχων χωρών.
Μετά το πέρας των ομιλιών εγένετο διά βοής δεκτόν ψήφισμα διά του οποίου ζητείται η αναθεώρησις του νόμου περί αποσυμφορήσεως, η αναγνώρισις του κινήματος αντιστάσεως και η άμεσος αποφυλάκισις όλων των «αγωνιστών», εκκαθάρισις της Δικαιοσύνης «από ανάξιους εκείνους δικαστάς που εδίωξαν τους «αγωνιστάς». Το ψήφισμα καταλήγει με την δήλωσιν, ότι οι εαμοκομμουνισταί θα εξακολουθήσουν τον αγώνα μέχρι της πλήρους πραγματοποιήσεως των ως άνω σκοπών των και του σχηματισμού αντιπροσωπευτικής δημοκρατικής κυβερνήσεως.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑΙ  ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Μετά το τέλος της συγκεντρώσεως οι αποχωρήσαντες καθ΄ ομίλους Κομμουνισταί εδημιούργησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις προκαλούντες και υβρίζοντες τους εθνικόφρονας πολίτας και τα θύματα της Δεκεμβριανής στάσεως και επιτιθέμενοι δολοφονικά εναντίον οργάνων της τάξεως και ιδιωτών. Ούτω παρά την Αγίαν Τριάδα συνήφθη συμπλοκή μεταξύ εθνικοφρόνων πολιτών-εν οίς πλείστοι οικείοι εκτελεσθέντων- και κομμουνιστών, επιστρεφόντων εκ της συγκεντρώσεως, κατά την οποίαν ετραυματίσθησαν οι Αθ. Χανζάρας, Ι. Δημητριάδης, Λυς. Σικαλόπουλος, Ν. Καρβελάς, Γ. Σικεριάδης και Γ. Μόσχος. Εξ  αυτών ο μέν πρώτος ετραυματίσθη διά σφαίρας περιστρόφου, οι δε άλλοι με ξύλα και λίθους. Εκ των πρωταιτίων της συμπλοκής συνελήφθη ως πυροβολήσας ο αρτεργάτης Ν. Καμπούρος.
Παρά την γέφυραν της Κολοκυνθούς υπερεκατόν Κομμουνισταί επετέθησαν κατά του αστυφύλακος Π. Δρακοπούλου και του αρχιφύλακος Α. Ρεκουνιώτη κραυγάζοντες «Θάνατος στους Μπουραντάδες». Εις ενίσχυσιν των αστυνομικών έσπευσαν πολλοί αθνικόφρονες πολίται, οίτινες τελικώς επέτυχον να διασώσουν τα αστυνομικά όργανα. Εκ των επιτεθέντων συνελήφθησαν οι Ε. Μαρούλης, Ε. Ζησιμόπουλος, Ι. Καλούδης, Γ. Ηπιώτης και Π. Χατζηκώστας. Μετά το επεισόδιον ο κομμουνιστής Όθων Βαρδώνης, παρουσιασθείς εις τον αστυνόμον του τμήματος, είπε: «Θα φέρω 600 Περιστεριώτες να σου σπάσουν τα μούτρα».
Συνελήφθη ο Α. Μαυροκορδάτος, διότι εκακοποίησε τον Β. Παντελίδην, επειδή ηρνήθη να προσχωρήση εις το Κ.Κ.Ε.
Περί τους 50 Κομμουνισταί εις τα Νέα Σφαγεία απεπειράθησαν να επιτεθούν κατ΄ αστυνομικής περιπόλου. Οι αστυνομικοί επυροβόλησαν εις τον αέρα προς εκφοβισμόν. Εκ των επιτεθέντων συνελήφθησαν οι Σ. Σουράτος, Κ. Σφακιανάκης, Γ. Ξανθόπουλος και Π. Παγουρδάκης. Εις την πλατείαν Ελβετίας πολυάριθμοι Κομμουνισταί επεχείρησαν να επιτεθούν κατά του ανθυπολοχαγού κ. Ε. Γώγη. Ο αξιωματικός επυροβόλησε προς εκφοβισμόν και οι Κομμουνισταί διελύθησαν.
'Αλλοι Κομμουνισταί διαδηλωταί, εις το Πυριτιδοποιείον εξεφράσθησαν ενευλαβώς εναντίον γυναικών θυμάτων της Δεκεμβριανής στάσεως. Συνεπεία τούτου προεκλήθησαν αξύταται αντεγκλήσεις, αίτηνες κατέληξαν εις συμπλοκήν γενικευθείσαν. Διά την αποκατάστασιν της τάξεως εστάλησαν αστυνομικαί ενισχύσεις, τόσον εξ Αθηνών, όσον και εκ Πειραιώς. Εκ των συμπλακέντων ετραυματίσθησαν εις διά περιστρόφου και δύο διά λίθων μεταφερθέντες εις το νοσοκομείον Σαπόρτα της Κοκκινιάς.
Εις την Νέαν Σμύρνην Κομμουνισταί εξυλοκόπησαν τον μαθητήν Α. Κουλούρην, διότι ηρνήθη να πάρη προσφερθείας κομμουνιστικήν προκύρυξιν.
Άλλοι Κομμουνισταί εις το Παλαιόν Φάληρον επετέθησαν δολοφονικώς εναντίον αστυνομικής περιπόλου, κατά της οποίας επυροβόλησαν κατ΄ επανάληψιν ανεπιτυχώς.
Εις την οδόν Αγίου Κωνσταντίνου διαδηλωταί Κομμουνισταί ετραυμάτησαν τον Π. Κιζιρίδην, ανήκοντα εις εθνικήν οργάνωσιν.
Εις το συνοικισμόν Χαροκόπου κατά συμπλοκήν εθνικοφρόνων και Κομμουνιστών ετραυματίσθη διά φαλτσέτας ο Ν. Παντεκίδης.
Εις το θεραπευτήριον «Σωτηρία» συνελήφθη ο νοσηλευόμενος Κομμουνιστής Β. Γιαννόπουλος διότι εις το προσκεφαλαιόν του είχε κρυμμένην μία χειροβομβίδα.
==========================================
        *( * σ.σ.     Η Φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο και αφορά την παραπάνω αναφερόμενη συγκέντρωση από την εφημερίδα, για την πλήρη αμνηστία ...!!!






================================================
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ  ΠΛΕΟΝ
Εν τω μεταξύ ενώ οι εαμοκομμουνισταί υπό ήν κυβερνητικήν ανοχήν συνεχίζουν ανενόχλητοι το τρομοκρατικόν έργον των, αι αρμόδιαι εισαγγελικαί υπηρεσίαι, κατόπιν επειγούσης εντολής της κυβερνήσεως, ήρχισαν επιλαμβανόμεναι του έργου της αποφυλακίσεως των καταδίκων, των αμνηστευομένων διά του περιφήμου νόμου της αποσυμφορήσεως.
Ούτω ο αρμόδιος εισαγγελεύς των Πλημμελειοδικών Αθηνών κ. Σακελλαρίου έσχε χθές την μεσημβρίαν μακράν συνεργασίαν μετά των κ.κ. αντεισαγγελέων διά τον καταρτισμόν συνεργείων, τα οποία θα περιέλθουν εντός της ημέρας τας φυλακάς διά να προβούν εις την αποφυλάκισιν των «ηρώων» της στάσεως.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ  ΕΙΣ  ΘΑΝΑΤΟΝ  ΕΚΤΕΛΕΣΘΩΝ  ΤΗΣ  Ο.Π.Λ.Α.
Προχθές την νύκτα εξεδόθη η απόφασις του Κακουργιοδικείου διά τους από μηνός δικαζομένους 108 εκτελεστάς των συνοικιών Θυμαράκια, Τρείς Γέφυρες και των γραφείων Πολιτοφυλακής της οδού Παμίσου και της 6ης περιφερείας, εκ των οποίων παρίσταντο εις την δίκην μόνον 26 κατηγορούμενοι.
Το δκαστήριον διά της αποφάσεώς του κατεδίκασεν ερήμην εις θάνατον τους: Α. Μενιδιά την Α. Εξαρχέαν, Ν. Πετρούλιαν, Ε. Γεωργαρίου, Ζ. Παπαδοπούλου, Φρόσω Βλασταράκη, Σ. Παπαδόπουλον. Σ. Βίλιον ή Στρατήν, Κ. Βασιλάτον. Μ. Μόσχου, Μ. Μπουριώτην, Η. Κατσώνην, Κ. Παπαστεφάνου,  Π. Λιδωρίκην,  Α. Δημοπούλου,  Σ. Λιμναίον, Σ. Τοπιτζήν, Φιλίππου ή Παπαθείον, Τ. Μαύρον, Δ. Ραβίνην, Π. Φιλίππου ή θείον, Ξυλαρέαν, Ε. Γοργήν ή Καραγιάννην, Κ. Αθανασόπουλον, Μ. Βλογιοκομμένον, Κ. Οικονομόπουλον, Π. Μετριτίκαν, Η. Σωτηρίου, Θ. Τσιρόγαν. Θ. Θρομπουλάκην, Γ. Σκουληκαρίτην, Ι. Βήχον, Α. Ζωγράφον, Γ. Μαυρικόπουλον, Νόταν σύζυγον Α. Γιαλίστρα, Δ. Γεωργίου και Γ. Παπαδόπουλον.
Από τους παρόντας κατηγορούμενους κατεδίκασε τους: Γ. Τσαγκαράκην εις ισόβια, Ι. Πούλιον, Γ. Καριτσάνην, Χ. Θάνου,  Δ. Ζώγαν, Ουρανίαν Φιλή, Π. Παναγιωτόπουλον, Λ. Λειβαδάν, Δ. Γεωργίου, Α. Ζαμπούνην, Α. Γρελίσταν, Τ. Μαγγιώρον εις πρόσκαιρα δεσμά 20 ετών, Η. Βεργιανίτην, Ε. Ραλίαν, Β. Δημόπολον εις ειρκήν 10 ετών Α. Ιακωβίδην εις φυλάκισιν 3 ετών και ηθώωσε τους Κ. Βασιλείου, Κ. Θάνον, Π. Λάϊον, Ι. Διγενόπουλον, Α. Νομικόν, Π. Ανδροβιταλέαν, Δ. Εξαρχέαν.
Δια τους άλλους κατηγορουμένους η δίκη εχωρίσθη.

(107) Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"- 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1945

ΑΣΥΔΟΤΟΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ
ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝ, ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ
Ανενόχλητοι και υπό την προστασίαν της Κυβερνήσεως οι αναρχοκομμουνισταί εξακολουθούν να προκαλούν επεισόδια.
Εις την οδόν Πανδρόσου οι κομμουνισταί Χ. Βορήσιος και Χ. Γκερέκας επετέθησαν κατά των αστυφυλάκων Α. Σπυροπούλου και Κ. Οικονόμου, οι οποίοι είχον συλλάβει τον δι΄εντάλματος καταζητούμενον κομμουνιστήν διά τας πρό του Εργατικού Κέντρου σκηνάς Κ. Βυθούλκαν διά να απελευθερώσουν τον συλληφθέντα. Οι αστυφύλακες αντετάχθησαν και τότε εκείνοι φωνάζοντες «Εδώ αυτοάμυνα παιδιά», προκάλεσαν συγκέντρωσιν 30 κομμουνιστών, οι οποίοι αφού εκακοποίησαν τους δύο αστυφύλακας απηλευθέρωσαν τον Βυθούλκαν.
Εις την Πλατείαν Αφαίας οι κομμουνισταί προκαλούντες τον κόσμον επετέθησαν κατά του αστυφύλακος Γ. Βασιλείου, ο οποίος τους έκαμε συστάσεις και τον εκακοποίησαν. Συνελήφθη εκ των κομμουνιστών ο Γ. Χριστοφορίδης ο οποίος κατά την επίθεσιν εναντίον του αστυφύλακος εφώναζεν: «Εμπρός, παιδιά, τι τους φυλάμε, να τους πάρουμε τα όπλα».
Περί τους 15 κομμουνισταί μετέβησαν εις το οινοπωλείον του Αρ. Δημητράτου επί της οδού Ρούμελης και τον εκακοποίησαν, ενώ συγχρόνως επροξένησαν ζημίας εις το κατάστημά του.
Εις την οδόν Κηφισσίας οι κομμουνισταί εθνοφύλακες Ν. Λαουτάρης και Ι. Αναστασίου έσυραν εντός της εκεί ευρισκομένης στρατιωτικής αποθήκης τους εθνικόφρονας πολίτας Αγ. Παπαγεωργίου και Ν. Δενδρόπουλον και τους εκακοποίησαν.
Οι κομμουνισταί Π. Βλογιαλάκης και Αθ. Καμβοσούλας, άδοντες λαοκρατικά άσματα και προκαλούντες τους άλλους θαμώνας εντός του κέντρου «Αμυγδαλιές», εξηνάγκασαν εθνικόφρονας πολίτας να επιτεθούν εναντίον των και να τους εκδιώξουν από το κέντρον.
Εις την διασταύρωσιν των οδών Κων/πόλεως και Καβάλλας ο ανθυπολοχαγός Δ. Γεωργόπουλος επιχειρήσας να κάμη συστάσεις εις κομμουνιστάς άδοντας λαοκρατικά άσματα και προκαλούντας τους διαβάτας, υπέστη επίθεσιν εκ μέρους των και ετραυματίσθη εις την χείρα. Συνελήφθησαν εκ των δραστών οι Δ. Μουζάκης, Κ. Ζαφειρόπουλος και Κωστάκης.
ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑΝ
Εις την Νέαν Κοκκινιάν έλαβον χώραν χθές το απόγευμα επεισόδια προκληθέντα υπό των κομμουνιστών. Περί την 3.30΄ απογευματινήν ώραν ο αστυφύλαξ Κουτράκης αντιληφθείς μερικά άτομα να ενεργούν παράνομον έρανον, τους εκάλεσε να τον ακολουθήσουν εις το Τμήμα. Τα εν λόγω άτομα όχι μόνον ηρνήθησαν, αλλά και επετέθησαν εναντίον του αστυφύλακος, τον έρριψαν εις το έδαφος, τον αφώπλισαν, αφήρεσαν την αστυνομικήν του ράβδον, κατέσχισαν την στολήν του και θα τον εφόνευον διά των λακτισμάτων των, εάν δεν παρενέβαινεν έτερος τυχαίος διερχόμενος αστυφύλαξ της Ασφαλείας Πειραιώς.
Ούτος εξήγαγε το περίστροφον του και επυροβόλησεν εις τον αέρα, απέτυχε δε να διασκορπίση τους κακοποιούς και να οδηγήση τον κακοποιηθέντα Κουτράκην εις το Αστυνομικόν Υμήμα Νικαίας. Συνέλαβεν επίσης και δύο από τους επιτεθέντας παρενέβησον όμως καθ΄ οδόν άλλοι κομμουνισταί και τους απηλευθέρωσαν.
Εν τω μεταξύ εδημιουργήθη κομμουνιστική διαδήλωσις, η ιποία είχε το θράσος να περικυκλώση το Πέμπτον Τμήμα της Νέας Κοκκινιάς με έκδηλον το σκοπόν να επιτεθή κατά του Τμήματος και να απελευθερώση τους εν αυτώ κρατουμένους.
Ισχυρά αστυνομική δύναμις της Ασφαλείας Πειραιώς σπεύσασα δι΄ αυτοκινήτων διεσκόρπισε τους διαδηλωτάς.
Η Αστυνομία συνέλαβεν ως δράστας της επιθέσεως κατά του αστυφύλακος τους Νικ. Μαζαράκην και Ευάγγελον Κουτσομιτάκην, εξέδωκε δε εντάλματα συλλήψεως κατά του ηγέτου του Ε.Α.Μ. Νέας Κοκκινιάς Νικ. Μάρκου και των συνεργατών του αδερφών Παπάζογλου. Η πράξις των κομμουνιστών εχαρακτηρίσθη ως στάσις και αντίστασις κατά της αρχής.
ΚΑΙ  ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟΝ
Κατά τηλεγράφημα εκ Ναούσης του Διοικητού Χωροφυλακής προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, ομάς αναρχικών εφόνευσε διά περιστρόφου εντός του καταστήματός του εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως τον Πρόεδρον της Κοινότητος Στ. Βρούτον. Ουδείς συνελήφθη μέχρι στιγμής εκ των δραστών, οι οποίοι ετράπησαν προς άγνωστον κατεύθυνσιν.
Κατά τηλεγράφημα εκ Λέσβου προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, εις το χωρίον Πλωμάριον της νήσου την παραμονήν των Χριστουγέννων μέλη του Αγροτικού Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΠΟΝ και της «Εθνικής Αλληλεγγύης» υπό το πρόσχημα ότι θα έψαλλον τα κάλανδα, ωργάνωσαν συγκέντρωσιν, εις την οποίαν έλαβον μέρος άνω των 200 ατόμων και ακολούθως την μετέτρεψαν εις εαμοκομμουνιστικήν διαδήλωσιν με τα γνωστά κομμουνιστικά συνθήματα.
Δύναμις Χωροφυλακής επεμβάσα διέλυσε τους διαδηλωτάς και συνέλαβε δύο εκ των πρωταιτίων, ενώ δε τους μετέφερεν εις το αστυνομικόν τμήμα εδέχθη οργανωμένην επίθεσιν των εαμοκομμουνιστών, οι οποίοι κατώρθωσαν να απελευθερώσουν τον ένα εκ των συλληφθέντων. Η Χωροφυλακή προς εκφοβισμόν επυροβόλησεν εις τον αέρα. Ουδέν θύμα υπάρχει. Η τάξις αποκατεστάθη.
Κατά τηλεγράφημα εξ Ερεσσού, εαμοκομμουνισταί επετέθησαν εναντίον περιπόλου με αποτέλεσμα τον σοβαρόν τραυματισμόν ενός χωροφύλακος και ενός λοχίου. Η τάξις αποκατεστάθη με την άφιξιν ενισχύσεως. Οι νομιμόφρονες κάτοικοι Ερεσσού ανάστατοι ζητούν να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και αυστηράς τιμωρίας των ενόχων.
ΚΑΙ ΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Ο εισαγγελεύς Αθηνών κ. Σακελλαρίου, εις εφαρμογήν του Νόμου περί αποσυμφορήσεως των φυλακών, διέταξε να μεταβούν σήμερον εις τας φυλακάς οι κάτωθι αντεισαγγελείς και να προβούν εις την απόλυσιν των περιλαμβαινομένων εις τον Νόμον υποδικοκαταδίκων, να αναφέρουν δε την εσπέραν εις αυτόν πόσους έκαστος απέλυσε:
Παπαζωϊδου, Αβέρωφ. Παπατσάρνην, Χατζηκώστα, Γεωργίου, Γυναικ. Φυλακάς, Παπαδόπουλον, Καλλιθέας, Κατελάκην, Πετρλώνων, Καραπάνον, Κηφισίας, Δημητριάδην, Ωρωπού, Μπούτην, Στρατ. Φυλακάς, Δημητρόπουλον, εις φυλακάς Σανατορίου και εις την Γενικήν Ασφάλειαν.
Επίσης διετάχθησαν οι αντεισαγγελείς κ.κ. Δημητριάδης, Καμπέρος, Μπούτης και Μαυρίκης να περιέλθουν σήμερον όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της Πρωτευούσης και να προβούν εις την απόλυσιν τυχόν κρατουμένων εις τον περί αποσυμφορήσεως των φυλακών.

(108) . Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  1945

AΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ

Πληροφορούμεθα, ότι μεταξύ εγκύρων νομικών κύκλων εξεδηλώθησαν βάσιμοι ενδοιασμοί όσον αφορά την εφαρμογήν του νόμου «περί αποσυμφορήσεως των φυλακών», διότι κατά την ορθήν νομικήν αντίληψιν ο νόμος ούτος είνε κατ΄ ουσίαν αντισυνταγματικός.
Κατά τους νομικούς τούτους κύκλους, ο νόμος διά του συνόλου των διατάξεών του χορηγεί εν τη πραγματικότητι αμνηστίαν δι΄ ωρισμένα αδικήματα. Ουδεμίαν δε ουσιαστικήν σημασίαν έχει, αν διά να χορηγήση την αμνηστίαν ταύτην χρησιμοποιή εντέχνως αντί της λέξεως «αμνηστία» το σύστημα της παραγραφής. Το βαρύνον εν προκειμένω είνε πάντοτε, ότι διά της συνολικής εφαρμογής του νόμου αίρεται το αξιόποινον από ωρισμένα αδικήματα διαπραχθέντα εις ωρισμένον χρονικόν διάστημα και οι ένοχοι των αδικημάτων τούτων εξέρχονται των φυλακών και απαλλάσσονται πάσης περαιτέρω διώξεως είτε έχουν καταδικασθή διά το αδίκημα είτε διατελούν εισέτι υπόδικοι.
Δεδομένου όμως, ότι το ισχύον Σύνταγμα αποκλείει απολύτως και αυστηρώς την αμνηστίαν διά τα κοινά αδικήματα οία τα διά του νόμου αμνηστευόμενα, ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός και τα δικαστήρια οφείλουν να μη εφαρμόσουν αυτόν.
Κατ΄ ασφαλείς πληροφορίας μας αι ανωτέρω εκτεθείσαι αντιλήψεις των νομικών κύκλων περί αντισυνταγματικότητος του νόμου και συνεπώς περί της υποχρεώσεως των δικαστηρίων να μη τον εφαρμόσουν, έσχον ζωηροτάτην απήχησιν και εις το δικαστικόν σώμα. Απόρροια της απηχήσεως ταύτης είναι η απροθυμία την οποίαν επέδειξαν οι επιφορτισθέντες με την εφαρμογήν της αποσυμφορήσεως δικαστικοί οι οποίοι δεν απολύουν αμέσως παρά ελάχιστον ποσοστόν, παραπέμπουν δε την υπόθεσιν των πλείστον εις τα συμβούλια Πλημμελειοδικών, τα οποία υποχρεούνται υπό του νόμου να αποφανθούν περί της απολύσεως ή μη αυτών εντός προθεσμίας 100 ημερών.

ΠΟΣΟΙ  ΑΠΕΛΥΘΗΣΑΝ
Ως ανεκοινώθη υπό της αρμοδίας υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, από της παρελθούσης Δευτέρας, ότε ήρχισεν η εφαρμογή του νόμου περί «αποσυμφρήσεως» μέχρι χθές είχον απολυθή από τας φυλακάς Αβέρωφ 68 κρατούμενοι, από του Χατζηκώστα 45, τας γυναικείας φυλακάς 14, το σωφρονιστικόν κατάστημα ανηλίκων Κηφισιάς 21 και από τας φυλακάς Καλλιθέας 10 κρατούμενοι δι΄ αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Επίσης από τας φυλακάς Κορίνθου απελύθησαν 17, επί συνόλου δε 300 κρατουμένων θα απολυθούν οι ημίσεις.

Ο υπουργός της Δικαιοσύνης κ. Ρέντης, υπ΄ όψιν του οποίου ετέθησαν αι απόψεις των νομικών κύκλων περί αντισυνταγματικότητος του νόμου περί αποσυμφορήσεως των φυλακών απέφυγε να εκφράση οιανδήποτε γνώμην.



OΙ ΚΟΜΜΟYΝΙΣΤΑΙ ΕΠΕΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ ΕΙΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΝ
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ “ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΩΣ“ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΝ
Παρά τας αντιρρήσεις της ολότητος των Ελλήνων δικαστών και παρά τας διαμαρτυρίας και τας προειδοποιήσεις της Εθνικόφρονος παρατάξεως η Κυβέρνησις του «δημοκρατικού κέντρου» χωρήσασα, παρά πάσαν ηθικήν και παρά πάν δίκαιον, εις την εφαρμογήν του νόμου της αποφυλακίσεως των αιμοσταγών εγκληματιών και των σφαγέων της Δεκεμβριανής στάσεως, εγένετο αφορμή να εκδηλωθούν εν ημέρα Χριστουγέννων, αι πρώται θλιβεραί, αλλά μοιραίαι και αναπόφευκτοι αντεκδικήσεις.
Τα πρώτα ταύτα κρούσματα εξεδηλώθησαν εις την πολυπαθή περιοχήν της Κορινθίας, με αποτέλεσμα τον φόνον δύο αποφυλακισθέντων εγκληματιών και τον τραυματισμόν τρίτου, οίτινες είχον βυθίσει εις το πένθος αναριθμήτους οικογενείας, ωθούμενοι από το εγκληματικόν πάθος των.
Ο πρώτος των φονευθέντων, ονόματι Α. Τομαράς, ευθύς μετά την αποφυλάκισίν του, είχε την τόλμην να εμφανισθή προκλητικώτατα εις τον συνοικισμόν Λιόπεσι, όπου κατά την διάρκειαν της στάσεως είχε δράσει κατά τρόπον θηριώδη. Η εμφάνισίς του προεκάλεσεν ασυγκράτητον κύμα αγανακτήσεως μεταξύ των κατοίκων του συνοικισμού, οι οποίοι παρά τας προσπαθείας των αστυνομικών οργάνων, τον συνέλαβον και τον ελυντσάρισαν επί τόπου.*{*σ.σ. Το «ρεπορτάζ»  αναφέρει  λάθος όνομα φονευθέντος, το «Α. Τομαράς» εννοώντας  τον Αντώνιο Δημ. Τομαρά(ή Κεραυνό)  από το Λιόπεσι Κορινθίας,  περιβόητος, τρομερός καπετάνιος, σφαγέας ΕΛΑΣίτης ΟΠΛΑτζής και… στην Αργολιδο-Κορινθία. Λάθος γιατί αυτός συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1947 και εκτελέστηκε 6/9/1949 στο Νεκροταφείου Κορίνθου,ο βάρβαρα φονευθείς λόγω του νόμου Σοφούλη ήταν ο συγχωριανός και συγγενής(!) του Τομαράς Θανάσης του Θεμιστοκλή! }Ο δεύτερος των φονευθέντων καταγόμενος από τι χωρίον Κατακάλι, εφονεύθη υπό των οικείων και συγγενών των θυμάτων της στάσεως, εφέρετο δε ένοχος πλείστων φόνων και άλλων εγκληματικών πράξεων.
Ο τραυματισθείς, ονόματι Μιχαλόπουλος, από το χωρίον Βασιλικό, αποφυλακισθείς τα Χριστούγεννα και φοβούμενος να επιστρέψη εις το χωρίον του κατέφυγεν εις το Κιάτον, όπου ήρχισε να προκαλή και να απειλή τους κατοίκους. Εν τώ μεταξύ όμως, οι συγγενείς των θυμάτων του χωρίου του πληροφορηθέντες την αποφυλάκισιν του κατήλθον εις το Κιάτον και τον ετραυμάτισαν. Η χωροφυλακή προέβη εις την σύλληψιν των δραστών του τραυματισμού. Οι δράσται του φόνου του Τομαρά διέφυγον, τραπέντες εις τα όρη.

«ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ»  ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ
Εις το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως ελήφθη επείγον τηλεγράφημα της διοικήσεως Χωροφυλακής Διδυμοτείχου, το οποίον αναφέρει, ότι την 4.30 απογευματινήν της δευτέρας ημέρας των Χριστουγέννων εγένετο ωργανωμένη επίθεσις των εαμοκομμουνιστών κατοίκων των χωρίων Θουρίου και Λαβάρων κατά των εκεί αστυνομικών σταθμών, με σκοπόν την βιαίαν κατάληψιν αυτών. Επωφελουμένων της απουσίας των περισσοτέρων ανδρών της χωροφυλακής λόγω της εορτής των Χριστουγέννων. Η δύναμις του σταθμού αφού εξήντλησεν όλα τα μέσα προς εκφοβισμόν των στασιαστών, ευρεθείσα πρό του κινδύνου εισορμήσεως αυτών εντός του οικήματος της χωροφυλακής, ηναγκάσθη αμυνομένη να κάμη χρήσιν όπλων, αφού προηγουμένως οι κομμουνισταί ετραυμάτισαν διά ροπάλου τον διοικητήν του σταθμού χωροφυλακής.
Εκ των επιτεθέντων εφονεύθησαν εις την είσοδον του αστυνομικού καταστήματος οι Χρ. Ζηλιασκόπουλος και Γεώρ. Κυρίδης κάτοικοι Θουρίου. Αρχηγός της στάσεως ήτο ο στρατιώτης Αναστάσιος Μιχαηλίδης, των στρατιωτικών μονάδων Ξάνθης.
Την αυτήν ακριβώς ώραν και προφανώς κατόπιν συνεννοήσεως επετέθησαν και οι αναρχικοί εκ των κατοίκων του χωρίου Λαβάρων με τους αυτούς σκοπούς εναντίον του αστυνομικού σταθμού Λαβάρων. Η δύναμις χωροφυλακής του σταθμού ευρεθείσα και αυτή πρό αδιεξόδου προ της οργανωμένης και αποφασιστικής επιθέσεως των κομμουνιστών ηναγκάσθη να κάμη χρήσιν των όπλων κατά των επιτεθέντων. Εφονεύθησαν οι Πασχάλης Παλτσούντας και Ηλίας Γονίδης και ετραυματίσθησαν οι: Σ. Ταθαρίδης, Δ. Γραμματίκας, Μαρία Ταθαρίδου, Νίτσα Καραφαλλίδου, Τριανταφυλλιά Βαφειάδου, Αθ. Αρίκας, Χρ. Βαβούλης, Γ. Ντάλιος και Π. Χουρχουλάς. Κατ΄ άλλας πληροφορίας, αι απώλειαι των στασιαστών είνε μεγαλύτεραι. Η τάξις αποκαταστάθη μόνον μετά την άφιξιν ενισχύσεων στρατού εκ των στρατιωτικών μονάδων Ξάνθης. Επί τόπου μετέβη ο επιθεωρητής, χωροφυλακής Βορείου Ελλάδος κ. Αγγελίδης, ο εισαγγελεύς και εκπρόσωπος των Αρχών Θεσσαλονίκης.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ κ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως κ. Μερκούρης ερωτηθείς σχετικώς ηρκέσθη να είπη, ότι εστάλησαν ο κ. Αγγελίδης και ο εισαγγελεύς προς διενέργειαν ανακρίσεων και ότι πρό της υποβολής των πορισμάτων δεν δύναται να καταλογίση ευθύνας.
Ερωτηθείς εάν εμπνέη ανησυχίας η ενταθείσα από 15θημέρου κομμουνιστική δράσις, ήτις ήρχισεν εκδηλουμένη και δι΄ επιθέσεων κατά οργάνων της αστυνομίας και της χωροφυλακής, ο κ. Μερκούρης απήντησεν, ότι τα λαμβάνοντα χώραν επεισόδια είνε αι συνήθεις εκδηλώσεις των δύο!! Άκρων. «Εγώ, πάντως, προσέθεσε, δεν φοβούμαι, διότι ουδέποτε εφοβήθην στη ζωή μου».


(109) . Εφημερίς: 'ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1946

ΕΙΣ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΥΔΕΥΣΙΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΩΝ Ο κ. ΝΟΒΑΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΗΝ ΕΝΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΟΠΛΑ

Υπό την σκανδαλώδη προστασίαν της «δημοκρατικής» κυβερνήσεως του κ. Σοφούλη, οι εαμοκκομουνισταί του τελευταίου στασιαστικού κινήματος, ανέλαβον νέαν, απροκάλυπτον πλέον δολοφονικήν εκστρατείαν, φονεύοντες τραυματίζοντες, διαρπάζοντες, απειλούντες και ενσπείροντες τον πανικόν καθ΄ όλην την Ελλάδα.
Μεταξύ των αναριθμήτων τούτων κρουσμάτων, χαρακτηριστικήν περίπτωσιν διά τάς διαθέσεις των κομμουνιστών και την νοοτροπίαν των μελών της σημερινής κυβερνήσεως αποτελεί η επίθεσις κομμουνιστού καθηγητού εις Λευκάδα, ο οποίος ως κοινός κακούργος ετραυμάτισε διά μάχαιρας εις την κεφαλήν νεαρόν μαθητήν διότι εξεδήλωσε τα αντικομμουνιστικά του φρονήματα.
Η άναδρος επίθεσις του κομμουνιστού καθηγητού , ονόματι Νικολάου Σταματέλου, εγένετο εντός του γραφείου του γυμνασίου και εις βάρος του μαθητού Μαρίου Μαυροκεφάλου, όστις βαρέως τραυματισμένος εις την κεφαλήν νοσηλεύεται ήδη εις νοσοκομείον. Ο δράστης του τραυματισμού καθηγητής Σταματέλος, είχε τεθή εις διαθεσιμότητα λόγω των αναρχικών φρονημάτων του και της κομμουνιστικής δράσεώς του κατά την διάρκειαν του στασιαστικού κινήματος. Τελευταίως όμως χάρις εις τα «προστατευτικά» μέτρα του προδευτικού υπουργού της Παιδείας κ. Νόβα-Αθανασιάδη, επανήλθεν όπως και οι άλλοι ομοιοδεάται του καθηγηταί εις την θέσιν του, επιδοθείς ευθύς αμέσως εις απροκάλυπτον κομμουνιστικήν προπαγάνδαν και προσπαθήσας να παρασύρη δι΄ απειλών και υποσχέσεων την μαθητιώσαν νεότητα εις τα δίκτυα της Ε.Π.Ο.Ν. Το καταπληκτικόν αυτό κρούσμα κρατεί εις αναστάτωσιν ολόκληρον τον νομιμόφρονα πληθυσμόν της νήσου.
ΣΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ
Εις την Αιδηψόν εξ άλλου ικανός αριθμός αποφυλακισθέντων εαμοκομμουνιστών εγκληματιών συνενωθέντες μετά φυγοδικούντων μέχρι τινός στασιαστών και αποτελέσαντες τεσσαρακονταμελή συμμορίαν επέδραμον πάνοπλοι εις την πόλιν. Οι συμμορίται ωπλισμένοι με πιστόλια, αραβίδας και πελέκεις επετέθησαν κατά των νομιμοφρόνων κατοίκων και ετραυμάτισαν θανασίμως εξ αυτών τους Ι. Μπαλαλάν, Χ. Πασπαλάν, Δ. Παπασταθόπουλον και Δ. Φώτον και ελαφρότερον τους Ε.Δ. Αναγνώστου, Τηλ. Δημητρίου, Γ. Φακίτσα, Α. Φαλιάν και Αντ. Χατζήν. Δύναμις χωροφυλακής εματαίωσε γενικωτέραν σφαγήν και συνέλαβε εκ των επιτεθέντων 14 κομμουνιστάς.
Κατ΄ άλλας πληροφορίας εις το χωρίον της ιδίας περιφερείας Γιάλτρα ομάδες αναρχικών τρομοκρατούν τους κατοίκους.
Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΥΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΝ
Κατά τηλεγραφικάς πληροφορίας εξ Αιτωλικού μετά την εκ των φυλακών απόλυσιν των κομμουνιστών ολόκληρος η περιοχή τελεί υπό αγρίαν τρομοκρατίαν. Καθημερινώς γίνονται συγκεντρώσεις των κομμουνιστών οι οποίοι απειλούν ότι θα σφάξουν και τους υπολοίπους κατοίκους «εις τον τρίτον γύρον». Χθές Εθνικόφρονες κάτοικοι εδέχθησαν σχεδιασμένην επίθεσιν των κομμουνιστών οι οποίοι επετέθησαν με όπλα, μαχαίρια και τσεκούρια. Η έγκαιρος επέμβασις της χωροφυλακής επεσόβησε την δημιουργίαν θυμάτων.
Άλλαι πληροφορίαι από το Γεωργίτσιον αναφέρουν, ότι οι κομμουνισταί του χωρίου αποθρασυνθέντες εκ της συγκεκαλυμμένης κυβερνητικής προστασίας εξυλοκόπησαν μέχρις αίματος τον Εθνικόφρονα πολίτην Γ. Τσιχλήν. Οι επιτεθέντες έφερον όπλα, τα οποία αρνούνται να παραδώσουν δηλούντες ότι πολύ γρήγορα θα τους χρειαστούνε.
ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑΝ
Κατά τηλεγράφημα εκ Βονίτσης κατά τας εσπερινάς ώρας της χθές υπερεκατόν εαμοκομμουνισταί στασιάσαντες υπεκίνουν τον λαόν Βονίτσης, Ζαβέρδου με κωδωνοκρουσίας εις εξέγερσιν διά την κατάργησιν των αρχών και την εξόντωσιν της χωροφυλακής. Δύναμις χωροφυλακής επιχειρήσασα να επιβάλη την τάξιν εδέχθη ωργανωμένην δολοφονικήν επίθεσιν με αποτέλεσμα τον τραυματισμόν του υπενωματάρχου Μπίδα.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ
ΧΑΚΙΣ, 2 Ιανουαρίου (Του ανταποκριτού μας). – Η Ιταμότης με την οποίαν αντιμετωπίζει την αηδίαν των χριστιανών ο εαμοκομμουνιστής μητροπολίτης Γρηγόριος εξήγειρε και αυτούς ακόμη τους ολίγους δημοκρατικούς πολίτας. Εν τω μεταξύ οι κομμουνισταί προφανώς διά να δημιουργήσουν εντυπώσεις υπέρ του μητροπολίτου των, έρριψαν δέσμην δυναμίτιδος κατά του μητροπολιτικού μεγάρου, το οποίον ως και αι πέριξ οικίαι υπέστησαν ζημίας. Ενεργούνται ανακρίσεις προς ανακάλυψιν των δραστών.
Ο Γρηγόριος, παρά τας συστάσεις των Αρχών μετέβη χθές διά να ιερουργήση, το πλείστον όμως του εκκλησιάσματος επεχώρησε της εκκλησίας.
ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΣΙΑΙ!
Άλλο εξ ίσου σημαντικόν αναρχικόν κρούσμα των εαμοκομμουνιστών εξεδηλώθη επίσης κατά την ημέραν της Πρωτοχρονιάς εις το αναμορφωτικόν κατάστημα ανηλίκων Κηφισίας. Η επιτροπή του ΕΑΜ, κατόπιν αδείας του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέβη διά να διανείμη, δήθεν δώρα, εις τους κρατουμένους, ενώ ως επεδείχθη, εκ των υστέρων, η πρόθεσίς της ήτο να παρακινήση τους σφαγείς εις πράξεις βίας και ανταρσίας κατά της διευθύνσεως των φυλακών. Η επιτροπή προέβαλε διαφόρους εξωφρενικάς αξιώσεις. Κατά πρώτον εζήτησεν επιτακτικώς από την διεύθυνσιν των φυλακών να επιτρέψη την ανάρτησιν εικόνων του Στάλιν και του Ζαχαριάδη. Επίσης ηξίωσε να επιτραπή εις τους σφαγείς να ψάλλουν «επαναστατικά τραγούδια». Τέλος συνέστησεν εις τον διευθυντήν των φυλακών να «φαίνεται ελαστικός» εις την εφαρμογήν του εσωτερικού κανονισμού των φυλακών, λέγουσα ότι «άλλως η ζωή του ευρίσκεται εν κινδύνω».
ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΗ ΚΑΝΕΙΣ
Ο εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου εγνωμοδότησεν ότι η απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμφώνως προς το πνεύμα του νόμου «περί αποσυμφορήσεως» δέον να αμνηστευθή. Κατόπιν τούτου ήρχισεν ή αποφυλάκισις των κατηγορουμένων και από αποπείρα ανθρωποκτονίας!
Η ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΥΡΗ
Ο κ. υπουργός της Δημοσίας Τάξεως ανεκοίνωσεν ότι αντικατέστησεν ολόκληρον την δύναμιν του σταθμού χωροφυλακής Καλής Βρύσης και διέταξε την προφυλάκισιν των χωροφυλάκων του σταθμού τούτου, οίτινες κατά τους ισχυρισμούς των κομμουνιστών, εκακοποίησαν τους συλληφθέντας επί κατοχή όπλων αναρχικούς Παντ. Βλάχον ετών 38 και Χαρ. Μπέτσον ετών 24.

(110). Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ  ΑΙΜΑ"- 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1946

TO  MPOYXENBAΛNT  TOY “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ”
ΠΟΥ ΗΜΝΗΣΤΕΥΣΕΝ  Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ  ΣΟΦΟΥΛΗ
«ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ», «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ», «ΒΑΡΒΑΡΑ», ΚΑΙ «ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΑ» ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ.-ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΙΝ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΛΙΒΑΝΟΥΣ! –ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΙ ΕΥΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΜΕ ΚΤΥΠΗΜΑΤΑ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!-ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ-ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΜΕΙΔΙΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ.-ΟΛΑ «ΥΠΟ ΤΑ ΕΝΤΡΟΜΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ».
----------------------------------
ΑΜΝΗΣΤΙΑ! ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΙΚΟΝ ΒΟΥΛΕΥΜΑ
Η λαομίσητος Κυβέρνησις των εγκαθέτων η οποία ενομοθέτησεν ότι πρέπει να απολύωνται εκ των φυλακών αμνηστευόμενοι οι απαισιώτεροι κακούργοι εξ όσων εγνώρισεν η ανθρωπότης «διά να συμβάλουν εις την γαλήνευσιν και την πρόοδον της Χώρας»(!) έδωσε την άδειαν της σημερινής θρασυτάτης προκλήσεως προς τον Ελληνικόν Λαόν, εις το γήπεδον του «Παναθηναϊκού». Η Κυβέρνησις των εγκαθέτων έδωσε γενικήν την αμνηστίαν και δεν εξήρεσε παρά μόνον δεκάδας τινάς, εκ των χιλιάδων κακούργων του περυσινού Δεκεμβρίου. Οι σφαγείς όμως δεν ικανοποιούνται. Θέλουν να μη μείνη ούτε ένας εκ της φοβεράς συμμορίας των εις τας φυλακάς. Και οι σφαγείς, επήραν άδειαν συλλαλητηρίου το οποίον και πραγματοποιούν σήμερον. Κανείς να μη μείνη εις τας φυλακάς! Όλοι έξω! Όλοι ελεύθεροι διά να συμβάλουν εις την…πρόοδον της Χώρας! Και με τα συνθήματα αυτά, ήρχησε παραλλήλως η τρομοκρατία, όπως ακριβώς εις τας παραμονάς του περσινού Δεκεμβρίου……………..
Προχθές, εις το κακουργιοδικείον Αθηνών, επρόκειτο να εκδικασθή μία υπόθεσις εξ’  εκείνων, διά την άδειαν διά την αμνήστευσιν των οποίων,έδωσε την άδειαν της σημερινής συγκεντρώσεως ή Κυβέρνησις των εγκαθέτων. Είναι η υπόθεσις των «εκτελεστών και βασανιστών» του «Ευαγγελισμού». Η δίκη ανεβλήθη διότι προφανώς και οι δικασταί δεν έχουν πλέον καμμίαν διάθεσιν να δικάζουν, αφού ο κ. Σοφούλης με ένα κομμάτι χαρτί, λίγο μελάνι και μίαν υπογραφήν, είναι έτοιμος να καταργήση τας αποφάσεις των. Άς την παρακολουθήσωμεν από το παραπεμπτικόν βούλευμα. Είναι ανατριχιαστική εις τας λεπτομερείας της. Αλλ΄ είναι υπέρ πάσαν άλλην φοράν επίκαιρος σήμερον.
«Το δικαστήριον των εν Αθήναις Πλημμελειοδικών συνιστάμενον εκ των δικαστών κ.κ. Π. Γεωργακοπούλου, εφέτου, Π. Δαλιάνη και Π. Θεράπου, παρουσία του αντισαγγελέως κ. Μπενούκα συνελθόν κλπ. Ίνα αποφανθή επί της υποθέσεως………………………………..
«Άμα τη ενάρξει του στασιαστικού κινήματος οι Γ. Θεοδωρακόπουλος και Μάρκος Παπαδάκης, ως και οι ιατρός Δ. Νιφόρος, Δ. Σκούτζος, Ανδ. Μπαδράς, Γρ. Βατμανίδης, Δ. Γαβαλάς, Μαρία Παραθυράκη και Αγλαϊα Χανιωτάκη και Β. Τερζαλίδης, εκ του προσωπικού του ιδρύματος ως και ξένα τινά πρόσωπα ανήκοντα εις τάξεις του ΕΑΜ κατήργησαν ουσιαστικώς την νόμιμον διοίκησιν του ιδρύματος αναλαβόντες ούτοι ταύτην και έχοντες ως ύπατον αρχηγόν τον Γ. Θεοδωρακόπουλον… Από της αναλήψεως της διευθύνσεως του ιδρύματος υπ΄ αυτών ήρξαντο να διαπράττωνται εν τω Θεραπευτηρίω τα πλέον απάνθρωπα, μεσαιωνικά, βάρβαρα και ανατριχιαστικά εγκλήματα κατά διαφόρων προσώπων μη προσκειμένων εις αυτούς και πολλά των οποίων είχον διακομισθή εκεί ίνα τύχουν, ως τραυματίαι, των πρώτων βοηθειών ή της ιατρικής περιθάλψεως. Εκεί εφονεύθησαν ο εν ταίς εκλογαίς του συλλάγου των αντίπαλός των Αβραματίδης, εκεί εδολοφονήθησαν δύο νέαι γυναίκες, εκεί εδολοφονήθη ο τραυματίας αστυφύλαξ Μπόγδης, εκεί εδολοφονήθη ο ετοιμοθάνατος εκ των τραυμάτων νέος Χαραϊσάρης διά κτυπημάτων καταφερομένων κατ΄ αυτού διά του πτυελοδοχείου, εκείθεν εξεπορεύθη η διταγή του φόνου των τριών νέων, εκ της τετραμελούς ομάδος, ο τέταρτος της οποίας εδολοφονήθη, αρπαγέντων τούτων προς εκτέλεσιν υπό τα ειρωνικά μειδιάματα του Θεοδωρακοπούλου και τα συνθηματικά νεύματα του Μανδρά προς τον Δημ. Νιφόρον, εκεί εδολοφονήθησαν πολλά άλλα μη αποκαλυφθέντα πρόσωπα, ταφέντων των πτωμάτων των, άνευ νεκρωσίμου τελετής εις άγνωστα σημεία των υπογείων του κτιρίου ή καέντων των νεκρών εις τον κλίβανον ίνα μεταβληθούν ενωρίτερον εις τέφραν.
Τα εγκλήματα ταύτα υπό οιουδήποτε διαπραττόμενα είνε αρκετά ώστε να χαρακτηρίσουν τους δράστας ως τους απαισιωτέρους των δολοφόνων, διαπραχθέντα όμως υπό ανθρώπων εχόντων αποστολήν την παροχήν βοηθείας και κατά προσώπων εχόντων ανάγκην βοηθείας ή ανικάνων προς οιανδήποτε υπεράσπισιν, καθίστανται έτι αποτρόπαια και απαισιώτερα και γίνονται αψευδείς μάρτυρες της ελλείψεως και του ελαχίστου ίχνους πολιτισμού παρά τοις δράσταις, οίτινες συμπεριλαμβάνονται εις την μερίδα εκείνην ήτις εν ονόματι… του πολιτισμού και των ατομικών ελευθεριών ηθέλησε να κυβερνήση τον δύσμοιρον αυτόν τόπον. Εάν η μερίς αυτή ηθέλησε πραξικοπηματικώς να διαλύση πάσαν νόμιμον Αρχήν εν τω Κράτει και ν΄ αναλάβη αυτή την διακυβέρνησιν τούτου, δεν βλέπομεν διατί θα εχρησίμευον εις την διευκόλυνσιν και την προπαρασκευήν του πραξικοπήματος τούτου, τοιαύτα εγκλήματα, τα οποία πάν άλλο ήσαν ή απαραιτήτως αναγκαία προς επικράτησιν της πραξικοπηματικής ταύτης κινήσεως. Και εκ του λόγου όθεν τούτου τα εγκλήματα ταύτα καθίσταται πλέον ανατριχιαστικά.
‘Οτε παρ΄ ημίν ήρξατο η μελέτη της προκειμένης δικογραφίας διετυπώσαμεν ενδομύχως ευχήν όπως εν τη πορεία της μελέτης πεισθώμεν ότι η κατηγορία ήτο αβάσιμος και τούτο διότι διά του τρόπου τούτου θα απεδεικνύετο ότι δεν υπάρχουν Έλληνες τόσον αιμοχαρείς και απολίτιστοι, ώστε να φθάνουν εις το σημείον να βασανίζουν και να φονεύουν ανικάνους προς υπεράσπισιν εαυτών ανθρώπους. Δυστυχώς όμως διαψεύσθημεν. Απογοήτευσις, αγανάκτησις και φρίκη συγχρόνως μας κατέλαβε ότε επείσθημεν ότι αρκετοί των όν κατηγορουμένων, πράγματι διέπραξαν πολλά των εγκλημάτων τούτων. Τα αισθήματα ταύτα πιστεύομεν ότι θα αισθανθή και πάς όστις θέλει ασχοληθή με την προκειμένην υπόθεσιν…».
Ακολούθως το βούλευμα εξηγεί τους λόγους διά τους οποίους οι κατηγορούμενοι ωργανώθησαν εις εγκηματικήν ομάδα, και εν συνεργασία μετ΄ άλλων εκτελεστών του ΕΛΑΣ, επραγματοποίησαν την εκτέλεσιν του Αβραμιτίδη εις το κιγκλίδωμα του Νοσοκομείου υπό τα έντρομα βλέμματα των νοσηλευομένων και συνεχίζει:
«…Ανέτειλεν η Δευτέρα ημέρα, ήτοι η 4 Δεκεμβρίου καθ΄ ήν προσεκομίσθησαν ως τραυματίαι τέσσαρες νέοι, φερόμενοι ως ανήκοντες εις την οργάνωσιν Χ. Ο ιατρός Πασχαλίδης διέταξε την παραμονήν των προς νοσηλείαν. Ενώ όμως κατά τας βραδυνάς ώρας εζήτησε να ιδή τους εν λόγω τραυματίας, κατάπληκτος αντελήφθη ότι «απουσίαζαν». Δεν ετόνησε λέγει ο ιατρός ούτε να ερωτήση, τον διευθύνοντα την κίνησιν των βιβλίων, κατηγορούμενον Α. Μανδράν περί της τύχης των νέων τούτων, τους οποίους ως εξηκριβώθη κατόπιν οι πρόσθεν κατηγορούμενοι υπό τα συνθηματικά βλέμματα των Μανδρά και Νιφόρου, όστις και εκτύπησε τούτους ως αναφέρει ο Στεφάνου, παρέδωσαν τούτους προς εκτέλεσιν εις τους κατηγορουμένους Χιωτάκην και Γαβαλάν, φρούραρχον του Θεραπευτηρίου, οίτινες και τους μετέφερον μετ΄  άλλων αγνώστων εις την έδραν του λόχου των, όπου ο διοικητής Χ. Μανουσέλης ή καπετάν Μπάμπης ενέκρινε την ενέργειαν ταύτην και μετ΄ ολίγην ώραν οι νέοι ούτοι ετυφεκίσθησαν και οι μεν δύο έθανον αμέσως οι δε λοιποί δύο, προσποιηθέντες τον θανόντα επέζησαν μεν τότε, αλλ΄ ο μεν είς τούτων έκτοτε δεν ενεφανίσθη ουδαμού, ο δε τέταρτος κατά κακήν του τύχην, ωδηγήθη υπό αγνώστων βαρέως τραυματισμένος και πάλιν εις τον «Ευαγγελισμόν» ευρεθείς και πάλιν εν μέσω της αυτής εγκληματικής σπείρας, ήτις αφού προσεπάθησε διά της εκ των μελών της ΝΑ ΤΟΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΔΙ΄ ΕΝΕΣΕΩΝ ΜΟΡΦΙΝΗΣ και απέτυχε, χάρις εις τας διαμαρτυρίας τούτου, τον παρέδωσεν εις αγνώσστους συστασιώτας, οίτινες τον εφόνευσαν εντός του θεραπευτηρίου κατά τον πλέον βάρβαρον τρόπον, ΔΙΑ  ΚΤΥΠΗΜΑΤΩΝ  ΕΠΙ  ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΕΩΣ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΟΥ επί του οποίου και μετά την λήξιν της στάσεως ευρίσκοντο αιματηρά σημεία.
Εις τας ακολουθούντας σελίδας του το βούλευμα εξιστορεί τας ανατριχιαστικάς συνθήκας της εκτελέσεως δύο νεανίδων, την δολοφονίαν του αστυφύλακος Μπόγδη το πτώμα του οποίου, κατά πλείστας ενδείξεις, εκάη εις τον κλίβανον του νοσοκομείου. Τέλος εις υπερείκοσιν ακόμη σελίδας αναφέρονται άλλα ανηκόστου θηριωδίας εγκηλατικά περιστατικά των φοβερών κακούργων.
Εκτελέσεις ετοιμοθανάτων με κτυπήματα πτυελοδοχείων. Εκτελέσεις εις τα κάγκελα του κήπου. Εκτελέσεις με ενέσεις δηλητηρίων. Κάψιμο εις τους κλιβάνους του «Ευαγγελισμού». Μεταγωγή τραυματιών εις τόπους εκτελέσεως. Ωχριά το Μπούχενβαλντ! Και το Μπούχενβαλντ αμνηστεύει ο κ. Σοφούλης! Και υπέρ του Μπούχενβαλντ επιτρέπονται διαδηλώσεις και αναστάτωσις-και ποιος ξέρει τι άλλο- της Ελληνικής πρωτευούσης.
Οποίον αίσχος!

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ..ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ
Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΔΗΛΟΙ: ΤΑ ..ΠΑΙΔΙΑ” ΘΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝ!!

Παρά τας αντιρρήσεις της διοικήσεως του «Παναθηναϊκού» διά την παραχώρησιν του γηπέδου, η εαμοκομμουνιστική ηγεσία ανεκοίνωσεν, ότι η προαγγελθείσα συγκέντρωσις των κομμουνιστών και των εκτός των φυλακών, αμνηστευθέντων εγκληματιών της στάσεως του παρελθόντος Δεκεμβρίου θα γίνη «οπωσδήποτε» την 11ην π.μ. της σήμερον.
Εν τώ μεταξύ, τα μαχητικά κομμουνιστικά στελέχη ενέτειναν την τρομοκρατικήν δράσιν των, εξαπολύοντες αλλεπαλλήλους δολοφονικάς επιθέσεις εναντίον αστυνομικών οργάνων, στρατιωτικών και εθνικοφρόνων πολιτών, συγκρατούντες θορυβώδεις διαδηλώσεις, ενεργούντες επιδρομάς, προκαλούντες και υβρίζοντες και καταρρακώνοντες πάσαν έννοιαν πειθαρχίας και τάξεως.
Αναρίθμητοι εκ των κομμουνιστών περιφέρονται ανενόχλητοι, εξωπλισμένοι με περίστροφα, αυτόματα όπλα και άλλα δολοφονικά όργανα.
Εις τα Κουπίνια μία ομάς εξ αυτών έρριψε ριπάς πολυβόλου εναντίον του διερχομένου λοχίου της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας Στεργ. Αλιφτήρα, ο οποίος διεσώθη συρόμενος μέχρι του εκεί αλσυλλίου. Καταφθάσασα αστυνομική δύναμις κατεδίωξε τους αναρχικούς, οι οποίοι όμως κατώρθωσαν να εξαφανισθούν.
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Χθές το απόγευμα και κατά την νύκτα ομάδες εξ αυτών περιήρχοντο ελεύθεραι ανά τας διαφόρους συνοικίας και έψαλλον λαοκρατικά άσματα, προκαλούσαι διαρκώς τον κόσμον. Την εσπέραν δύο τοιούται ομάδες ενεφανίσθησαν εις την οδόν Σταδίου και εις την οδόν Πειραιώς. Η αστυνομία τηρεί παθητικήν στάσιν κατόπιν των εντολών τας οποίας έχει δώσει εις αυτήν ο κ. Μερκούρης.
ΕΙΣ  ΑΛΛΑ  ΣΗΜΕΙΑ
Το αστυνομικόν δελτίον ανέφερε χθές επεισόδια προκληθέντα υπό των κομμουνιστών εις τα κάτωθι σημεία της πόλεως:
Εις το Παγκράτι όν ενεδρεύοντες κομμουνισταί επυροβόλουν κατά εθνικοφρόνων πολιτών. Εις την λεωφόρον Συγγρού ομάς κομμουνιστών επετέθη κατά στρατιωτών επιβαινόντων αυτοκινήτου εναντίον του οποίου έρριψαν και πυροβολισμούς. Εις του Ψυρρή 4 αναρχικοί εκτύπησαν εις την κεφαλήν τον εργάτην Π. Κουμαντάκον επειδή ηρνήθη να αγοράση κομμουνιστικήν εφημερίδα. Εις την οδόν Γ΄ Σεπτεμβρίου κομμουνισταί άδοντες λαοκρατικά άσματα ήλθον εις σύγκρουσιν με εθνικόφρονας πολίτας. Οι ίδιοι κομμουνισταί εις ολίγην απόστασιν από του Τμήματος ήλθον εις σύγκρουσιν με άλλους εθνικόφρονας πολίτας, από τους οποίους και εξυλοκοπήθηκαν αγρίως.
Εις τον Πειραιά κομμουνισταί επεχείρησαν να ενεργήσουν έρευναν επί του αστυφύλακος Π. Κυριαζή. Μόλις όμως ούτος εξήγαγε το περίστροφόν του ετράπησαν εις φυγήν. Εις την πλατείαν Αγίου Νικολάου Αχαρνών αναρχικοί ετραυμάτισαν τον Ι. Θεοδωρίδην. Εις το Περιστέρι άλλοι αναρχικοί επυροβόλησαν κατά αστυνομικής περιπόλου. Άλλοι κομμουνισταί επυροβόλησαν κατά αστυφύλακος ισταμένου εις τον εξώστην τραχιδρομικού οχήματος του Παλαιού Φαλήρου.
Άλλη ομάς κομμουνιστών επετέθη χθές την εσπέραν εναντίον ενός πολίτου, ο οποίος έσχισε κομμουνιστικήν προκήρυξιν εις την διασταύρωσιν των οδών Διδότου-Χαριλάου Τρικούπη. Παρατυχών ο αστυφύλαξ Κ. Πολυχρονόπουλος και επεμβάς διά να προστατεύση τον πολίτην υπέστη επίσης επίθεσιν, αλλά κατώρθωσε να διαλύση τους επιτεθέντας με το «κλόμπς».
Κατ’οπιν διαταγής του Ανωτέρου Στρατιωτικού Διοικητού τμήματος της Φρουράς Αθηνών τίθενται από της πρωϊας της σήμερον εις επιφυλακήν. Τα μέτρα ταύτα λαμβάνονται διά την αποτροπήν πάσης αποπείρας διασαλεύσεως της τάξεως κατά την σημερινήν συγκέντρωσιν των εαμοκομμουνιστών.
ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ
Ο υπουργός της Δημοσίας Τάξεως ομιλών σχετικώς εδήλωσαν, ότι ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μη διαταραχθή η τάξις κατά την κομμουνιστικήν ταύτην συγκέντρωσιν.
-Έχω λόγους να πιστεύω, προσέθεσεν, εις τας δοθείσας υποσχέσεις υπό των ηγετών του ΕΑΜ, ότι η διάλυσις της συγκεντρώσεως θα γίνη ησύχως και άνευ αποπείρας μετατροπής της εις διαδήλωσιν.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
ΔΙΗΡΠΑΣΑΝ ΤΑ ΑΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑΝ
Καθ΄ήν στιγμήν οι αρμόδιοι υπουργοί της υπερτεσσαρακνταμελούς  «νυκτερινούς κυβερνήσεως» ασχολούνται με την επαναφοράν εις την ενεργόν υπηρεσίαν όλων των καθ΄οιανδήποτε τρόπον αναμιχθέντων εις την στάσιν και την απόλυσιν όσον το δυνατόν μεγαλυτέραν αριθμού ενόχων φρικιαστικών εγκλημάτων, οι εαμοκομμουνισταί συνεχίζουν προκλητικώτατα την δολοφονικήν των δράσιν καθ΄ όλην την χώραν.
Ούτω εις το Μοναστήριον της Τριφυλίας, οι κομμουνισταί εγένοντο και πάλιν ήρωες ανατριχιαστικού κρούσματος εγκληματικής μανίας εις βάρος του Εθνικόφρονος πολίτου Χρ. Κοράκη, του οποίου έγδαραν το κρανίον, αφού προηγουμένως του εχάραξαν με μαχαίρι διαφόρους τομάς εις τας χείρας και τους πόδας.
Ως δράσται συνελήφθησαν οι κομμουνισταί Κ. Μιχαλόπουλος και Κ. Διακουμής, αίτινες μετά την θηριώδη πράξιν των τραγουδούσαν διάφορα «λαοκρατικά τραγούδια» διά να τρομοκρατήσουν τους οικείους του παθόντος.
ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΝ
Κατά τηλεγραφήματα εκ Λεβαδείας, προχθές το βράδυ πολυάριθμοι νεαροί κομμουνισταί ενήργησαν τρομοκρατικήν επιδρομήν εις το κέντρον της πόλεως, ρίψαντες δύο χειροβομβίδας με αποτέλεσμα τον τραυματισμόν 4 ατόμων. Ως δράστης συνελήφθη ο κομμουνιστής Ε. Μηνάς. Οι κάτοικοι τελούν εν αναστατώσει.
ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟΝ
Ο υποδιοικητής χωροφυλακής Τυρνάβου διά τηλεγραφήματός του προς το υποργείον αναφέρει ότι εις το χωρίον Αργυροπούλιον ερρίφθη χειρβομβίς παρ΄ αγνώστου εις στέγην οικίας όπου εγίνετο διασκέδασις . Τούτο απετέλεσεν αφορμήν διά τους εαμοκομμουνιστάς οίτινες ήρχισαν κρούοντες τους κώδωνας των εκκλησιών, όπως κατά την εποχήν της εαμοκρατίας, διά να συγκεντρωθούν οι ομοϊδεάται των. Οι αναρχικοί συνενοθέντες μετά των φυγοδίκων επετέθησαν κατά του αντιπροέδρου της κοινότητος και άλλων πολιτών τους οποίους εκακοποίησαν. Εν συνεχεία ενήργησαν συλλήψεις εθνικοφρόνων πολιτών. Κατ΄ ουσίαν, προσθέτει τα τηλεγράφημα, την νύκτα της στάσεως επεκράτησαν οι αναρχικοί και η μικρά δύναμις του εκεί σταθμού χωροφυλακής δεν ηδυνήθη να επέμβη ευρεθείσα εν κινδύνω. Απεστάλη δύναμις χωροφυλακής προς επιβολήν της τάξεως.
ΚΑΙ  ΔΙΑΡΠΑΓΑΙ
Άλλο τηλεγράφημα του διοικητού χωροφυλακής Λαμίας αναφέρει ότι 200 κομμουνισταί συγκεντρωθέντες υπό την αρχηγίαν του προέδρου του εργατικού κέντρου συνεκρότησαν διαδήλωσιν. Οι αναρχικοί επετέθησαν κατά των εθνικοφρόνων πολιτών και εκακοποίησαν τον ιδιώτην Σπ. Αλεξίου τον οποίον και κατεδίωξαν μέχρι της οικίας του. Ο σκοπός χωροφύλαξ επεμβάς εκακοποιήθη και αφωπλίσθη. Οι εαμομομμουνισταί επετέθησαν εν συνεχεία κατά του στρατιωτικού αρτοποιείου διά λίθων προξενήσαντες τα άλευρα και τους κενούς σάκκους. Δύναμις χωροφυλακής καταφθάσασα διέλυσε τους συγκεντρωθέντας.
Κατ΄ άλλο τηλεγράφημα του αυτού διοικητού, άγνωστοι μεταβάντες εις την οικίαν του Σπ. Κυριακού επυροβόλησαν διά πολεμικών όπλων και πιστολιών τραυματίσαντες την 8ετή θυγατέρα του Ιφιγένειαν. Οι δράσται εξηφανίσθησαν.
ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΣ
Τηλεγράφημα του διοικητού χωροφυλακής Μυτιλήνης αναφέρει ότι εις τον συνοικισμόν Χάλικα Μυτιλήνης αναρχικοί επετέθησαν κατά του χωροφύλακος Αρ. Χουδαλάκη διότι ούτος συνέστησεν εις αυτούς να παύσουν να άδουν επαναστατικά άσματα, και τον ετραυμάτισαν διά λίθων εις την κεφαλήν αφού τον αφώπλισαν. Ο ανθυπασπιστής του πεζικού Ι. Γράψας επεμβάς εδέχθη επίθεσιν εκ μέρους των αναρχικών, αφωπλίσθη και εκακοποιήθη. Δύναμις χωροφυλακής συνέλαβε τους πρωταιτίους.
Άλλο τηλεγράφημα αναφέρει ότι κομμουνισταί επετέθησαν κατά του κοινοτικού συμβουλίου Αρίσβης και εκακοποίησαν τον αντιπρόεδρον και ένα κοινοτικόν σύμβουλον. Σκοπός της επιθέσεως των ήτο όπως παραδώσουν την κοινότητα εις χείρας των οπαδών των. Οι κάτοικοι εν αγανακτήσει ζητούν την επέμβασιν των Αρχών προς προστασίαν των πολιτών.
ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Άλλοι κομμουνισταί τρομοκράται εις τάς Αθήνας συνέλαβον, ως μας κατηγγέλθη, προχθές την νύκτα τον Μ. Βλαστόν και τον εκακοποίησαν διότι ηρνείτο να προσχωρήση εις τας τάξεις των εαμοκομμουνιστών. Οι δράσται οι οποίοι έφερον περίστροφα ηπείλησαν τον κακοποιηθέντα ότι θα τον φονεύσουν εάν δεν συμμορφωθή με τας αξιώσεις των.
Συνελήφθησαν εις  Νέαν Κοκκινιάν ο τέως συμβλαιογράφος Ν. Μάρκου, οι οινοπώλαι αδερφοί Παπάζογλου και οι Νικ. Μαζαράκης και Ε. Κουτσομηττάκης κατηγορούμενοι ότι την 26ην π. μ. επί κεφαλής αναρχικών στοιχείων απεπειράθησαν ν΄ απελευθερώσουν τους κρατουμένους εις το αστυνομικόν Τμήμα Νικαίας κομμουνιστάς.
Ο Μάρκου είνε ο δημιουργήσας το δήθεν Παμπειραϊκόν Συνέδριον των παραγωγικών οργανώσεων, του οποίου τόσην εκμετάλλευσιν επεχείρησαν να κάνουν τα κομμουνιστικά έντυπα.
ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΜΑΡΩΣΟΥΝ
Ο Εθνικόφρων Γ. Ζορίδης, λογιστής, παρουσιασθείς εις το 23ον αστυνομικόν τμήμα υπέβαλε μήνυσιν κατά του υπαρχιφύλακος του 19ου τμήματος Ε. Μυλωνά, διότι ούτος μεταβάς εις την οικίαν του τον ετραυμάτισε σοβαρώς εις διάφορα μέρη του σώματός του διά λακτισμάτων και γρόνθων.
Ο Μυλωνάς υπηρέτει εις την ΟΠΛΑ και κατά την διάρκειαν του κινήματος είχε συλλάβει τον Ζορίδην και τον παρέδωσε προς εκτέλεσιν την οποίαν απέφυγεν ως εκ θαύματος.
Ο Μυλωνάς ετέθη εν τω μεταξύ εις διαθεσιμότητα, επανήλθε δε τελευταίως εις την υπηρεσίαν.
ΚΑΙ  ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ
Η Μαρία Γούζια κατήγγειλεν, ότι άγνωστος, φέρων στρατιωτικήν στολήν, έρριψε χειροβομβίδα εις τη οδόν Αγίας Ζώνης, με αποτέλεσμα να θραυσθούν οι υαλοπίνακες της οικίας της.
Επίσης εις τον Νέον Κόσμον και εις την οδόν Δρακούλη ερρίφθη χειροβομβίς από τρείς αγνώστους.
Ο πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού κ. Ι. Ναζάκης κατήγγειλεν ότι άγνωστοι ελιθοβόλησαν την οικίαν του επί της οδού Ηροδότου 6, θραύσαντες τους υαλοπίνακας.


(111) .Εφημερίς: "ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ"-17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1946

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ  ΕΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ  ΕΝΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΝ
ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ  ΤΕΣΣΑΡΑΣ  ΕΠΙΒΑΤΑΣ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΕΞΕΤΕΛΕΣΑΝ!
ΝΕΟΝ  ΑΠΑΙΣΙΟΝ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΟΛΙΓΟΝ  ΕΞΩ  ΤΗΣ  ΣΠΑΡΤΗΣ
  Οι κομμουνισταί αποθρασυνθέντες πλέον τελείως εκ της ατιμωρησίας και της ανοχής της Κυβερνήσεως μετά; Τα γεγονότα Ναούσης, Βόλου, Νέας Ιωνίας και άλλων, έφραψαν χθές άλλο ένα τετραπλούν δράμα του ελληνικού λαού της Σπάρτης. Ούτω κατά τηλεγράφημα του εισαγγελέως Σπάρτης προς το υπουργείον Δημοσίας Τάξεως, ομάς ενόπλων προσωπιδοφόρων κομμουνιστών σταματήσασα έξωθι των Κροκεών λεωφορείον όπερ μετέβαινεν εις Σπάρτην παρέλαβεν εκ των επιβατών τον Γρηγόριον Κοντοβουνήσιον, πρόεδρον εθνικοφρόνων οργανώσεων Λακωνίας, τον 6ετή υιόν του και τους Ν. Σακελλαρόπουλον, Ν. Κιλάκον και Α. Καστάνην τους οποίους και εξετέλεσε κατά το πλέον απάνθρωπον τρόπον. Ακολούθως διέταξε τον σωφέρ να προχωρήση εις Σπάρτην.

  ΕΚΡΥΘΜΟΣ  Η  ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
  Ο λαός της Σπάρτης, ευθύς ως επληροφορήθη το φρικαλέον έγκλημα των κομμουνιστών από τον σωφέρ του αυτοκινήτου, έκλεισε τα καταστήματά του και σχηματίσας τεράστιον συλλαλητήριον εζήτησεν από τας αρχάς την λήψιν συντόνων μέτρων προς τιμωρίαν των ειδεχθών κακούργων, απέστειλε δε έντονα τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας τονίζων ότι εν εναντία περιπτώσει ο λαός μόνος του θα λάβη τα όπλα διά την περιφρούρησιν της απειλουμένης ζωής του υπό των κομμουνιστών απεκδυόμενος πάσης ευθύνης διά τα συμβησόμενα διά τα οποία, ως τονίζει υπεύθυνος θα είνε η κυβέρνησις, ήτις προστατεύει τους φονείς του λαού.
  Ο κ. Σοφούλης υπ΄ όψιν του οποίου ετέθη το άνω τηλεγράφημα ομιλών διά την παροχήν αδείας συλλαλητηρίου εις τους κομμουνιστάς και εις παρατήρησιν ότι θα έπρεπεν η κυβέρνησις, αναθεωρούσα την στάσιν της έναντι αυτών να λάβη στάσιν, οία αρμόζει εις φονείς και εγκληματίας, δεν ηθέλησε να δώση ουδεμίαν απάντησιν.
                         
  ΠΟΙΟΣ  Ο  ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙΣ
Ο εκ των θυμάτων των απαισίων κακούργων, Γρ. Κοντοβουνήσιος, εθνικόφρων δικηγόρος της Σπάρτης υπήρξεν  εκ των ενθουσιωδεστέρων αλλά και αγνοτέρων ιδεολόγων της εθνικής παρατάξεως και η δράσις του ουδέποτε εξεπέρασε τα καθαρώς πολιτικά όρια. Χαρακτηριστικαί είνε δηλώσεις του προς τα «Σπαρτιατικά Νέα» εξ αφορμής των πρώτων κρουσμάτων της κομμουνιστικής προκλητικότητος αμέσως μετά τον σχηματισμόν της Κυβερνήσεως Σοφούλη: «Ο Εθνικόφρων λαός, είπεν, έχει ακλόνητον την πίστιν προς την νίκιν και είνε βεβαιότατος ότι υπό οποιασδήποτε ανωμάλους συνθήκας και αν ευρεθή εσωτερικώς ή εξωτερικώς ή Ελλάς μας βαδίζει προς την δόξαν, αι δε εν τω μεταξύ ανωμαλίαι αποτελούν στιγμιαία εμπόδια, τα οποία μας αναγκάζουν εις άλματα επιταχύνοντα την πλήρη αποκατάστασιν εις το μεγαλείον της ενδόξου ημών Πατρίδος».

(112 ). Από  Βιβλίο: «Η ΕΚΘΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ».

Πτώματα Εθνικοφρόνων Εργατικών Στελεχών που εκτελέστηκαν από τους Εαμοκομμουνιστές και την ΟΠΛΑ και που αναγνωρίστηκαν από τους συγγενείς τους, με επιμέλεια της Αγγλικής Αποστολής, που πήγε στο Περιστέρι. [ 1) Δ. Κινιδάκης, 2) Γ. Μπλίτης, 3) Δ. Καβαλιεράτος, 4) Β. Μητρόπουλος, 5) Ελ. Βελισαρίου, 6) Σπ. Στεφάνου ].
 ==============================================
Πτώματα Εθνικοφρόνων Εργατικών Στελεχών που εκτελέστηκαν.{ Φ.Κρεμύδας, 2) Δ. Κρεμύδας 3) Στ. Γεωργουσάκης, 4) Γ. Ντάβος, 5) Εμ. Λεονταράκης, 6) Γ. Φουλάκης, 7) Ηλ. Ζείνης, 8) Δ. Βασιλάκης, 9) Ν. Αντωνίνης, 10) Γ. Κουβάτσος }.
 =================================================










Πτώματα Εθνικοφρόνων Εργατικών Στελεχών που εκτελέστηκαν. { 1) Απ. Κρεμύδας, 2) Σπ. Στεφάνου, 3) Λ. Κουρετζής, 4) Ν. Περδικάρης, 5) Ν. Μάλλιος, 6) Καλατζής, 7) Ν. Μιχαηλίδης }.











(113) .Εφημερίς: "ΕΜΠΡΟΣ"-1945(Από Διαδίκτυο)

ΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗΝ
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
ΑΓΡΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΕΙΟΝ
Υπό οργάνων Ασφαλείας συνελήφθη ο Ι. Έξαρχος ή Μανιατόπουλος, εξ Ιωαννίνων , φορτοεκφορτωτής , δήμιος του ΕΛΑΣ εις την περιφέρειαν της Κυψέλης, κατηγορούμενος ότι εξετέλεσε 43 άτομα, εκ των οποίων τα 33 ήσαν άνδρες και τα 10 γυναίκες.
Εκ των ανακρίσεων τας οποίας ενήργησεν ο Διοικητής του Παραρτήματος Ασφαλείας εξηκριβώθη, ότι ο Έξαρχος προέβη εις τάς εκτελέσεις κατόπιν διαταγής ενός καπετάν Τάσου, του οποίου αρνείται να αποκαλύψη την πραγματική ταυτότητα.
Τα θύματα του μεταξύ των οποίων είνε 12 αξιωματικοί της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής, τα εξετέλεσεν αφού προηγουμένως τα απεγύμνωσε, τα δε πτώματα των τα ενεταφίασεν εις την Κυψέλην.
Οι αξιωματικοί, όπως ο ίδιος απεκάλυψεν, εμάχοντο εις τη οδόν Άνδρου, παρεδόθησαν δε μετά 60 χωροφυλάκων εις τους Ελασίτας κατόπιν υποσχέσεως των αρχηγών των ότι θα τους εθεώρουν αιχμαλώτους πολέμου και συνεπώς δεν θα τους εκακοποίουν. Παρά την υπόσχεσιν, όμως, οι χωροφύλακες εξετελέσθησαν εις τα διυλιστήρια της Ούλεν οι δε αξιωματικοί εις το υπόγειον της επί της οδού Γιαννιτσών οικίας του Λεοντοπούλου. Τα ενδύματα των αξιωματικών, όπως απεκάλυψεν ο Έξαρχος διεμοιράσθησαν μεταξύ των αξιωματικών του ΕΛΑΣ, τα δε υποδήματά των μεταξύ των στρατιωτών.
Μεταξύ των εκτελεσθέντων αξιωματικών είνε ο Διοικητής της Ανωτέρας Διοικήσεως συνταγματάρχης Οικονομόπουλος και ο μοίραχος Λαφογιάννης.
Ο Έξαρχος έλαβε μέρος και εις την λεηλασίαν των οικιών των Λαναρά και Μπάκου. Γενομένης ερεύνης εις την οικίαν του, ανεβρέθη η χλαίνη του Μπάκου.
ΑΛΛΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Συνελήφθη εξ άλλου ο Ιω. Γρηγορίου, μέλος της ΟΠΛΑ, διότι εις το Καστρί της Κυνουρίας μετ΄άλλων ελασιτών, εξετέλεσε πολλούς εθνικόφρονας πολίτας και κατέστρεψεν 105 οικίας.
Επίσης συνελήφθησαν οι Π. Βλαχογιάννης, διοικητής της ΟΠΛΑ Αρκαδίας, Σωτ. Λεβέντης, Γ. Βλησσίδης, Ανδρ. Λαός και Ε. Δόξας, κατηγορούμενοι δι΄εκτελέσεις εθνικοφρόνων πολιτών.

Συνελήφθησαν εις τον Πειραιά οι εν διαθεσιμότητι αστυφύλακες, επί συμμετοχή εις το στασιαστικόν κίνημα, Δ. Σπανουδάκης και Δημ. Κατσαφάδος, διότι εξύβρισαν τον ανθυπολοχαγόν Π. Λάρλον, καταφερθέντες κατά του νομίμου καθεστώτος.

 (114) .Εφημερίς: "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"-1945(Από Διαδίκτυο)

«Την 9.30' πρωινήν της χθες επανελήφθη εις το κακουργοδικείον η διακοπείσα τη νύκτα του Σαββάτου δίκη των I. Κουκούτση, Π. Τζογανάκη, Στ. Λιόλιου, Βλ. Μακαρώνα, I. Κεφαλά, Χρ. Λοριττή, Ζαχ. Λιόλιου, Θ. Ταμπακοπούλου και Ν. Ταμπακοπούλου, κατηγορουμένων διά την εκτέλεσιν των 37ανδρών της χωροφυλακής εις τα διϋλιστήρια της Ούλεν κατά τη νύκτα της 9ης προς την 10ην Δεκεμβρίου του 1944.
Μετά την εξέτασιν των μαρτύρων της υπερασπίσεως Γ. Σπανοπούλου, Εμμ. Γκανιού και Στ. Μπιρμπίλη ήρχισαν αι απολογίαι των κατηγορουμένων.
Πρώτος απελογήθη ο I. Κουκούτσης, διοικητής του τμήματος των ελασιτών που απετέλουν την φρουράν των διυλιστηρίων της Ούλεν κατά τη διάρκειαν του Δεκεμβριανού κινήματος.
Ούτος ηρνήθη ότι μετέσχεν εις τας εκτελέσεις. Ισχυρίζεται ότι ταύτας ενήργησεν εν αγνοία του η πολιτοφυλακή η οποία ετέλει υπό τας διαταγάς ενός καπετάν Ορέστη. Αυτός την νύκτα του εγκλήματος ευρίσκετο εις το γραφείον της φρουράς όπου του έφεραν τον διασωθέντα χωροφύλακα Αθανασόπουλον.

Πρόεδρος: Ποιος έφερε τον Αθανασόπουλο στο γραφείο σου;
Κατηγορούμενος: Ενας Δημητρακόπουλος που ανήκε στην πολιτοφυλακή. Μου είπε να τον κρατήσω ως την άλλη μέρα που 3α μου έφερναν σημείωμα διά την απόλυσίν του. Πράγμα που έγινε την επομένην.
Ο Κουκούτσης εν συνεχεία λέγει ότι από τον Αθανασόπουλον, επληροφορήθη ότι μέ­χρι της στιγμής εκείνης είχαν εκτελεσθή 18 χωροφύλακες. Ισχυρίζεται ότι λίγο αργότερα έφυγε από την Ούλεν διά να μεταφέρη εις το νοσοκομείον της Νέας Ιωνίας έναν σκοπόν που ελιποθύμησε. Οταν επέστρεψε άρχισε να ξημερώνη. Τότε πήγε στον Θάλαμο και τον βρήκε ένας αντάρτης ονόματι Μπάμπης ο ο­ποίος του ζήτησε λίγο οινόπνευμα γιατί είχε κόψει το δάχτυλο του. Εκ των υστέρων έμαθε ότι ο Μπάμπης αυτός ετραυματίσθη με το ίδιο του το μαχαίρι καθ' ήν στιγμήν έσφαζε τους χωροφύλακας. Τας εκτελέσεις τας έμαθε την άλλη μέρα όταν είδε διαφόρους της πολιτοφυλακής να κουβαλάνε μέσα σε κουβέρτες και σε τσουβάλια, πράγματα ανήκοντα εις τους χωροφύλακας.
Πρόεδρος: Ποιος τους εξετέλεσε;
Κουκούτσης: Ο Τζογανάκης και ο Στεφανής Λιόλιος τους οποίους εξηνάγκασε προς τούτο ο Ορέστης απειλώντας τους με το αυτόματο.
Πρόεδρος: Πώς εσύ αφού ήσουνα διοικητής της φρουράς δεν ήξερες ότι 9α γίνουν εκτε­λέσεις;
Κατηγορούμενος: Η πολιτοφυλακή έκανε ό,τι ήθελε. Και αυτός που ήταν επικεφαλής της ο καπετάν Ορέστης διέτασσε. Εμαθα ότι έγινε αργότερα στρατοδικείο από τους ελασίτες και τον εκτελέσανε για τα έκτροπα που έκανε.
Πρόεδρος: Πώς τους σκοτώνανε;
Κατηγορούμενος: Ο Τζογανάκης μου είπε ότι ο Ορέστης τους έδωσε το τσεκούρι. Χτύπαγε ο Τζογανάκης με την ανάποδη του τσεκουριού στο πίσω μέρος του κεφαλιού τον εκτελούμενο. Ύστερα τον πέρνανε δύο της πολιτοφυλακής και τον πηγαίνανε πιο πέρα όπου τους έσφαζε αποτελειώνοντάς τους ο αντάρτης Μπάμπης. Ετσι εκτελεστήκανε όλοι οι χωροφύλακες. Ο Στέφ. Λιόλιος εξετέλεσε τον τελευταίο. Τους πέρνανε έναν-έναν από το το στρατόπεδο, τους λέγανε ότι θα πάνε γι' ανάκριση, τους γδύνανε κι ύστερα τους παραδίνανε για εκτέλεση.

Καλείται και αρχίζει απολογούμενος ακολούθως ο Πέτρ. Τζογανάκης. Ούτος λέει ότι κατετάγη στον ΕΛΑΣ ένα μήνα πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Αθήνα και ότι ήθελε ν' αγωνισθή για τη λαοκρατία και όχι να γίνουν αυτά που έγιναν. Στην Ούλεν πήγε μαζί με την άλλη φρουρά για να φυλάξουνε το νερό.
- Μια μέρα, συνεχίζει, εκάλεσε ο Κουκούτσης εμένα, τον Στέφ. Λιόλιο, τον Μακαρώνα και δύο άλλους αντάρτες του βουνού, τον Θωμά και τον Μπάμπη και μας είπε ν' ανοίξουμε ένα λάκκο 90 πόντους βάθος και δύο μέτρα φάρδος. Σκάψαμε και τον ανοίξαμε τον λάκκο. Ήταν 9 Δεκεμβρίου. Κατά τις 8 το βράδυ ήρθε ο Ορέστης με πέντε πολιτοφύλακες.
Μού είπε: Τώρα θα φέρουνε έναν- έναν αυτούς που έχουν καταδικασθή εις θάνατο από το λαϊκό δικαστήριο. Θα κάνης ό,τι σε διατάξω. Εναν-έναν θα τον φέρνουνε εδώ και θα του δίνουν διαταγή να καθήση για να βγάλη τα παπούτσια του. Τότε εσύ θα τον κτυπάς στο πίσω μέρος του κεφαλιού καθώς θα σκύβη με την ανάποδη του τσεκουριού. Αν δεν το κάνεις, θα σε εκτελέσω εσένα. Μου είπε ακόμη ότι ήταν προδότες και όργανα των Ες-Ες. Και μούδωκε το τσεκούρι.
Πρόεδρος: Πώς γινόταν η εκτέλεσις;
Τζογανάκης: Επαιρναν έναν έναν από το κρατητήριο. Τον πηγαίνανε στον Ορέστη. Αυτός με άλλους πολιτοφύλακες τον έγδυναν. «Γδύσου, του λέγανε για να φας ένα ξύλο αντάρτικο». Ύστερα τον ωδηγούσανε στο μέρος που βρισκόμουνα εγώ. Δηλαδή καμιά δεκαριά μέτρα πιο δω από το λάκκο. Εκεί του λέγανε: «Βγάλε τα παπούτσια σου».
Καθώς έσκυβε αυτός να βγάλη τα παπούτσια του εγώ που βρισκόμουνα πίσω του τον χτύπαγα με το τσεκούρι στο κεφάλι. Σωριαζότανε κάτω. Τότε τον έπαιρναν δύο πολιτοφύλακες. Ο ένας από τα πόδια, ο άλλος από τους ώμους και τον πηγαίναμε κοντά στον λάκκο. Εκεί τον παραλάβαινε ο Μπάμπης και του έκοβε τον λαιμό με το μαχαίρι. Ύστερα τον ρίχνανε στο λάκκο.
Πρόεδρος: Εσύ πόσους σκότωσες με το τσεκούρι.
Τζογανάκης: Εικοσιοχτώ.
Πρόεδρος: Μόνος;
Τζογανάκης: Μόνος.
Πρόεδρος: Ο Μακαρώνας;
Τζογανάκης: Αυτός τους έφερνε από το κρατητήριο. Δεν τους σκότωνε.
Πρόεδρος: Ο Στέφανος Λιόλιος;
Τζογανάκης: Αυτός βρισκότανε κοντά μου. Είχε λιποθυμήσει από αυτά που έβλεπε και είχε πέσει χάμω. Μετά από μένα πήρε το τσεκούρι ο αντάρτης ο Θωμάς και σκότωσε τους άλλους εκτός από τον τελευταίο που τον σκότωσε ο Λιόλιος. Αυτός ο τελευταίος είχε τρελλαθή από τον φόβο του και εστριφογύριζε. Τότε τον πιάσανε οι πολιτοφύλακες και τον κρατήσανε ακίνητο για να τον χτυπήσει ο Λιόλιος. Ο σκοτωμός αυτός κράτησε από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Πρόεδρος: Τον Κασόλα τον αξιωματικό ποιος τον σκότωσε;
Τζογανάκης: Εγώ χωρίς να τον ξέρω. Τον φέ­ρανε πρώτο πρώτο.
Εισαγγελεύς: Το θύμα καταλάβαινε ότι επρόκειτο να εκτελεστή;
Τζογανάκης: Οχι, Γιατί ήταν σκοτεινά. Κι εγώ είχα κρυμμένο το τσεκούρι για να μη το βλέπη.
Εισαγγελεύς: Σού ξέφυγε ποτέ το τσεκούρι;
Τζογανάκης: Οχι. Με το χτύπημα έπεφτε αμέ­σως κάτω και τον παίρνανε.
Εισαγγελεύς: Δε βογγάγανε;
Τζογανάκης: Οχι.

Εις σχετικήν ερώτησιν του κ. εισαγγελέως ο κατηγορούμενος ομολογεί ότι πριν από τους τριάντα εφτά χωροφύλακες είχανε εκτελέσει 4 πολίτες. Απ' αυτούς ο Μακαρώνας εξετέλεσε  2 και από τους άλλους, τον ένα αυτός και τον άλλο ο Στέφ. Λιόλιος.
Εισαγγελεύς: Και τους αστυφύλακες ποιος τους εξετέλεσε;
Τζογανάκης: Εγώ. Λίγες μέρες πριν απ' τους χωροφύλακες εσκότωσα και τους 15 αστυφύλακες.
Εν συνεχεία ο Τζογανάκης λέγει ότι η καλλιτέχνις του Εθνικού Θεάτρου Ελένη Παπαδάκη εξετελέσθη από τον Μακαρώνα. Εις σχετικός ερωτήσεις των κ.κ. συνέδρων και ενόρκων, λέγει ότι τους φόνους τους διέπραξε διότι διετάχθη, αν ηρνείτο θα τον σκότωνε ο Ορέστης και οι πολιτοφύλακές του.
Καλείται ακολούθως και απολογείται ο Βλ. Μακαρώνας. Αρνείται ότι έλαβε μέρος στο άνοιγμα του λάκκου. Ομολογεί ότι αυτός μόνο έπαιρνε τους υπό εκτέλεσιν από το κρατητήριο και τους πήγαινε στους εκτελεστάς.
Πρόεδρος: Εσύ δεν χτύπησες κανένα;
Μακαρώνας: Οχι.
Πρόεδρος: Την Παπαδάκη εσύ την σκότωσες;
Μακαρώνας: Μάλιστα. Εγώ την σκότωσα. Μου δώσανε να τη χτυπήσω με το τσεκούρι. Δεν μπόρεσα όμως και την σκότωσα με το πιστόλι. Δεν θυμάμαι πόσες σφαίρες της έρριξα. Μία ή δύο. Την εκτέλεσι αυτή την έκανα γιατί με απείλησε και με εξανάγκασε ο Ορέστης. *(*σ.σ. Για Ελένη Παπαδάκη και "Ορέστη" βλ. Μέρος Β΄: (61). Εφημερίς :"ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ" -5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1945)
Πρόεδρος: Πόσους ωδήγησες στους εκτελεστός;
Κατηγορούμενος: Εφτά χωροφύλακες. Στην εκτέλεσι των αστυφυλάκων δεν έλαβα μέρος.
Απολογείται κατόπιν ο Στέφ. Λιόλιος, ο οποίος ομολογεί ότι σκότωσε έναν χωροφύλακα και έναν πολίτη. Ελαβε μέρος στο άνοιγμα των λάκκων κατόπιν διαταγής του Μακαρώνα ο οποίος ήταν επιλοχίας. Ο πρώτος εκτελεσθείς την νύκτα της 9ης προς την 10ην Δεκεμβρίου ήταν ο Κασόλας. Μόλις τον φέρανε, ο Ορέστης του είπε:
«Γδύσου, για να φας ένα ξύλο αντάρτικο». Γδύθηκε. Ύστερα τον πήγανε πιο κάτω και του είπανε να βγάλη τα παπούτσια του. Καθώς έσκυψε, τον χτύπησε με το τσεκούρι ο Τζογανάκης.
Πρόεδρος: Πόσους σκότωσε ο Τζογανάκης;
Κατηγορούμενος: 35 χωροφύλακες και 15 αστυφύλακες. Τους χτύπαγε με το τσεκούρι. Κατόπιν ο Μπάμπης ο αντάρτης τους έπαιρνε και τους έκοβε το κεφάλι με το μαχαίρι. Εμένα μου ήρθε λιποψυχία και έπεσα χάμω. Γία τον τελευταίο ήρθε ο Ορέστης και με σήκωσε με τις κλωτσιές. Μου έδωσε το τσεκούρι και αναγκάστηκα να χτυπήσω.
Καλούνται και απολογούνται ακολούθως οι κατηγορούμενοι I. Κεφάλας και Χ. Λουριτζής. Αυτοί αρνούνται ότι έλαβαν μέρος εις τας εκτελέσεις. Στη φρουρά της Ούλεν απεσπάσθησαν μετά την 20 Δεκεμβρίου του 1944. Εις το σημείον αυτό ώραν 2.30'μ.μ. διεκόπη η δίκη. Την 11η πρωινήν της σήμερον επανελήφθη εκ νέου και ήρχισεν απολογούμενος ο Ζαχαρίας Λιόλιος».

(115) . Εφημερίς: "ΕΘΝΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ"
(Έκδοση τέλους του 1948  ή αρχές του 1949)






ΕΙΣ ΤΟΝ ΒΩΜΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΝ ΘΥΣΙΑΣΤΗΡΙΟΝ





ΧΡΙΣΤΟΣ Γ. ΠΟΥΓΚΙΑΛΗΣ
Εκ Ρίζης Κορινθίας ετών 56 .Εξετελέσθη την 3/7/44 υπό των εαμοκομμουνιστών εν Καρυαί Κορινθίας.





ΑΡΓΥΡΙΟΣ  ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑΣ
Εξ Αιγείρας Αιγιαλείας ετών 54, εξετελέσθη την 29/5/44 εν Λαύκα Κορινθίας υπό των κακούργων προδοτών.






ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εκ Λυκοποριάς Κορινθίας ετών 33 εξετελέσθη υπό Εαμοβουλγάρων εγκληματιών την 22/7/44 εις Δενδρό Κορινθίας. Μη αρκεστέντες εις το έγκλημα τούτο, οι Σλαυόδουλοι προδόται, επέφερον σημαντικάς υλικάς ζημίας εις την οικογένειαν του θύματος.





ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΑΣΚΟΣ
Εκ Ρίζης Κορινθίας τριτοετής φοιτητής της ιατρικής ετών 24 εξετελέσθη εις την φάραγγα του Φενεού την 1/6/44 από τα σλαυόδουλα κτήνη, διότι όλως απροκαλύπτως και με ζωηρότητα εξεδήλου τα ακραφνή πατριωτικά του φρονήματα.



*(*σ.σ. το ψηφιακό αντίγραφο της άνω  εφημερίδος ,«ντοκουμέντο», για την ιστορία του "τρίτου γύρου", μου παρεχωρήθηκε ευγενώς από τον εγγονό, του αδίκως και αγρίως σφαγιασθέντως Χρισ. Γεωρ. Πουγκιάλη, επειδή έτυχε να ήταν προ κατοχής μετανάστης στην Αμερική! ) 

24-03-17 

      
Αετίων Σωτήριος Ριζόγιαννης


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ "ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ"-http://rozosotiris.blogspot.gr/2017/03/093-1943-49.html