Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

"ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ" -''ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΟΝΤΕΣ ΚΥΝΕΣ''- ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 
      
           Στο χωριό στο ταβερνάκι που διατηρούσε ο πατήρ μου είχε συνεχώς “φιλοξενούμενους” (1966-1970) νεοβάρβαρους, κυρίως Γερμανούς και Ολλανδούς  οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει στο χωριό “Βάση-Αστεροσκοπείο” για να κατασκοπεύουν -τις αποτυπώσεις των σπουδαίων προγόνων μας στον ουρανό- τα άστρα.
          “Δεν πρόσεξε” ο πατήρ μου και  τους έμαθε μυητικά Ελλήνων, όπως του Διονύσου, όταν τους υπέδειξε πώς να παρατηρούν τα άστρα, αφού μετά από την οινοποσία, τους έδειχνε τον ουρανό και τους έλεγε «τώρα αστέρι καλό!» εννοώντας  «τώρα που θα πάτε να κάνετε παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο θα τα βλέπετε καλύτερα τα άστρα!». Δεν έπρεπε.  Έπρεπε να τους εξιστορήσει το:
.
 «Λέγεται δ’ αγόμενος υπό γραός έκ τής οικίας, ίνα τά άστρα κατανόηση, εις βόθρον έμπεσειν και αύτω άνοιμώξαντι φάναι τήν γραύν “συ γάρ, ώ Θαλή, τά εν ποσιν ου δυνάμενος ιδεϊν τά έπι τού ουρανού οΐει γνώ- σεσθαι;”» (Διογένης Λαέρτιος, Βίοι Φιλοσόφων, I, 34-Τό ϊδιο ανέκδοτο παραθέτει στο διάλογο του «Θεαί­τητος» ο Πλάτων)
(Λέγεται μάλιστα οτι ό Θαλής, ενώ είχε φύγει, συνοδευόμενος άπό κάποια γριά, άπό τό σπίτι του γιά νά εξετάσει τά άστρα, επεσε σέ ενα λάκκο και ότι ενώ κραύγαζε άπό τον πόνο, τοΰ ειπε ή γριά’ «Θαλή μου εσύ, ενώ δέν μπορείς νά δεις αυτά που βρίσκονται στά πόδια σου μπροστά, πιστεύεις πώς θά μάθεις εκείνα που είναι ψηλά στον ουρανό;»)
.
γιατί εκ του αποτελέσματος σήμερα, αυτοί πάλι θέλουν να μας παρασύρουν και  εμάς όλους τους Έλληνες στο βόθρο-λάκο τους.
          Όπως δεν έπρεπε να τους εμπιστευτεί καθόλου να εισέρχονται στα «ΙΕΡΑ»  όταν τους εκπαίδευε το πώς να εισέρχονται στο ταβερνάκι:
          ΄Επρεπε να κτυπήσουν την πόρτα. Να περιμένουν απόκριση. –«Τι σείει ο κύων;(τι κουνά ο σκύλος;)» ομόηχη φράση της «Τι σύ ο κύων;(ποιός είσαι εσύ ο σκύλος;)».
          Εάν έπαιρνε απάντηση «Eγώ o H. Neckel*» δεν άνοιγε την πόρτα, την άνοιγε μόνο εάν έπερνε την απάντηση «’Ωτα και ουρά».
          (Εδώ το λάθος «του φύλακος»! Όποια απάντηση και εάν έπερνε δικαιολογούταν να ανοίγει την πόρτα μόνο όποτε αντιλαμβανόταν- διαισθανόταν-από το "θεό" των Ελλήνων- εάν ο επισκέπτης δεν θα ήταν βέβηλος!)

*     Ο H. Neckel ήταν ο Γερμανός υπεύθυνος προγράμματος αστρονομικών παρατηρήσεων στο χωριό μου ο οποίος τελευταία εργαζόταν στη NASA και ο οποίος έταζε στο πατήρ μου ότι όταν μεγάλωνα θα με έκανε ''γενίτσαρο'',  θα με σπούδαζε! Ευτυχώς. (καλοπροαιρέτως ομολογουμένα) .
       (Άραγε πήρανε  μυστικά από τον ουρανό μας, ώστε να τα χρησιμοποιούν για να μιμούνται οι «επιστήμονες» τους επικίνδυνους πιθήκους στο διάστημα; Εμείς πάλι υπό την απειλή κάθε δέους όπως του αποτυπωμένου σφυροδρέπανου στα κολασμένα οπίσθια της Μέρκελ, στο βόθρο-λάκο;) 
--------------------------------
Υ.Γ.
«τα άγια τοις κυσί !»