Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

(068) ΕΜΦΥΛΙΑΚΑ και ΒΑΡΑΘΡΟ ΣΦΑΓΗΣ "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ" στο ΣΟΦΙΚΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ!

Παρατίθενται κατά σειρά κατωτέρω:
1)* Πρόσφατες φωτογραφίες (4ος/2014) από τον τόπο σφαγής, βάραθρο-τρύπα περιοχής ΖΑΡΑΚΑ του τότε Δήμου Σολυγείας (Σοφικό Κορινθίας) η οποία ΦΕΥ! είναι ακόμα γεμάτη από οστά σφαγιασθέντων "αντιδραστικών" από τον κατοχικό εμφύλιο!
Επίσης πρόσφατες φωτογραφίες από τον τόπο σφαγής δίπλα στο μοναστήρι "Κοιμήσεως της θεοτόκου" στο Σοφικό, όπου υπήρχε ασβεστοκάμινο διαστάσεων 3m διαμέτρου και 3m βάθους περίπου, το οποίον καταπλακώθηκε περί το 1984 από σκαπτικό μηχάνημα με εντολή Δημόσιας αρχής, για να σβήσουν οι θυμίσεις. Στο ασβεστοκάμινο αυτό εσφάγησαν όσοι από το ξυλοκόπημα δεν μπορούσαν να περπατήσουν μέχρι το βάραθρο του Ζαρακά περί τα 3 χιλ μακρύτερα και το οποίο ασβεστοκάμινο γέμισε από σφαγιασθέντες. Δίπλα του υπάρχει κενοτάφιο που κατασκευάστηκε από οικείους των σφαγιασθέντων από το χωριό Κατακάλι!
Στο βάραθρο του Ζαρακά -κατά πληροφορίες-τους έριχναν και ζωντανούς γιατί ήταν αδύνατον να βγούν! Οι πέτρες και τα ξύλα κατόπιν  ως "ταφόπλακες"! Οι ντόπιοι λένε για μια γυναίκα (Σούκουλη από τον Αγιάννη) ζωντανή ότι επί πολλές ημέρες φώναζε και εκλιπαρούσε γιά βοήθεια αλλά η τρομοκρατία πλάκωνε τα πάντα,η οποία λέγεται ότι είχε ένα κομμάτι ψωμί στην ζώνη της, μερικοί δε έφτιαξαν και μύθο ότι είχε "τίμιο" ξύλο επάνω της! Το βάραθρο είναι στενό, έχει βάθος περί τα 20 μέτρα και στο τέλος του δημιουργείται ένα έσω διαμέρισμα όπου δικαιολογείται η τραγική γυναίκα να προστατευόταν από την "βροχή" των πετρών και ξύλων που έριξαν!
       Από το βάραθρο αυτό κατόπιν, κυρίως πρωτοστατούντες από το χωριό Αγιάννη, έβγαλαν με σχινιά μερικούς νεκρούς που ήσαν επάνω -επάνω!
Το μοναστήρι "Κοιμήσεως της Θεοτόκου", χρησιμοποιείτο γιά κάποιες ημέρες ως τόπος συγκέντρωσης και ανακρίσεως των πολλών κρατουμένων.

Οι ομαδικές σφαγές εκεί έγιναν  το βράδυ της  14/08/1944 όπου στο μοναστήρι ήσαν συνωστισμένοι πολλοί περισσότεροι των 50 (ίσως και 100!) "κρατούμενων" , έλαβαν δε μέρος και γυναίκες στις σφαγές!*(* Τούλα Γ. Μπάρντζη...) Μεταξύ των κρατουμένων τότε ήσαν και συγγενείς μου "αντιδραστικοί" από το Σόϊ των Ριζογιανναίων  από το Στεφάνι, οι οποίοι συνελήφθησαν εκεί από ομάδα της ΟΠΛΑ με "αρχηγό" τον "καπετάν" ή "μπάρμπα" Τάσσο(Κουτσό) ή "Μπαρμπατάσση", βιαστή και σφαγέα γνωστότατο στην περιοχή *(* Σούλας Κων/νος του Χρήστου από το Βέλο Κορινθίας με καταγωγή από την Ρούμελη ,γεννηθέντος το 1905, φονεύθηκε από παρακρατικούς στην περιοχή Σολυγεία το 1945 όπου κρυβόταν!) ο οποίος έδωσε άδεια στον πατέρα μου από το σχολείο που τους είχαν συγκεντρώσει να πάει σπίτι συνοδεία με φρουρό να του φέρει από το πρόσφατο  τρυγηθέν μέλι και ο πατέρας μου "δραπέτευσε" και εξαφανίσθηκε..*(*"...συνέλαβαν όλην την οικογένεια των Ριζογιαννέουνε, δηλαδή αδέλφια νιφάδες και λ.π..."Από απομνημ. Αναστ. Ε. Ριζόγιαννη).Τους οποίους Ριζογιανναίους τους απελευθέρωσαν διότι είχαν πολλούς γνωστούς στο ΕΑΜ και φοβήθηκαν ή πίστηκαν!!*
[*Ένα μεγαλοστέλεχος του ΕΑΜ στην ανατολική αργολιδοκορινθία ήταν και ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΦΩΚΙΩΝ(Φωτογραφία).Καθηγητής αγγλικών. Κορίνθιος, γεννηθέντος στην Μ. Ασία το 1885, "Ακροναυπλίωτης", το οποίον φόνευσαν οι Γερμανοί στην Αγνάντα το 1944.
Αυτός είχε και έδρα στο Μοναστήρι του Στεφανίου "Αγ. Δημήτριος" και τον γνώριζαν οι Στεφανιώτες και οι Ριζογιανναίοι επικαλέστηκαν την καλή σχέση μαζί του!
Αυτός κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο καθηγητής "Πετράκης" που τον αναφέρουν στα χωριά της ανατολικής Κορινθίας ως πολύ μορφωμένο στέλεχος-διαφωτιστής].
Άλλος λόγος είναι ότι μετέβησαν γι΄αυτό το λόγο στο Σοφικό η τριανδρία του Στεφανίου "Κιαμπούρης",  "Κακαράπης" και  "Χάλαρης".
Μαζί τότε συλληφθέντες από το Στεφάνι και μεταφέρθηκαν εκεί, η Αικατ. Καραντούνια 38 ετών, και ο Ευάγγ. Γκρούτσης που εσφαγιάσθησαν στην τρύπα του Ζαρακά με μαχαιριές στο λαιμό και την καρδιά και ανασύρθηκαν κατόπιν(το 1945) από την τρύπα ,θα ήταν φαίνεται επάνω- επάνω στους σορούς των νεκρών, και ετάφησαν την ίδια μέρα στο Στεφάνι! *(*Επισημαίνω ότι από το Στεφάνι εσφάγησαν δύο οικογένειες 12 άτομα, στην περιοχή  του χωριού Λιμνών από την εκεί ΟΠΛΑ ενώ σύμφωνα με την διοικητική δομή του ΕΑΜ, το Στεφάνι ανήκε στον τομέα του Δήμου Κλεωνών και όχι του τομέα που ανήκε το χωριό Λίμνες! Φαίνεται αυτοί που τους προωθούσαν τους έστελναν όπου είχαν γνωστούς τους, για σιγουριά στο σφάξιμο! Όπως τους Ριζογιανναίους εκτιμώ ότι τους έστειλε στο Σοφικό κάποιος Νεμεάτης με θέση στο ΕΑΜ-ΚΚΕ και στο χωριό μου και o οποίος θα γνώριζε τον συμπατριώτη του "Καραπάνο").
Σοφικίτες εκείνη την ημέρα δεν εσφαγιάστηκαν εκεί. Πριν μερικές ημέρες από την 14/8/1944 αρκετοί Σοφικίτες οδηγήθηκαν ομαδικά στην περιφέρεια των Χωριών Αγιάννη, Αθικίου και εκεί εσφάγησαν!

Στρατοπεδάρχης εκεί ήταν ο τομεάρχης Σολυγείας του ΕΑΜ  "Καραπάνος" από την Νεμέα και βέβαια οι ομοιοί του της ΟΠΛΑ οι Χαραλ.-Μπάμπης Τόγιας(Αετός), Παναγ. Τσόχλας (Βόλγας) και... ”Αχιλλέας" *(* "Παναγιώτης Ιωάννη Καρυώτης (Καραπάνος),αγρότης,γεννηθείς το 1914  από τη Νεμέα. Στέλεχος του ΕΑΜ και της ΟΠΛΑ. Θήτευσε και σφαγέας στην περιοχή Φενεού-Μοναστήρι! Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις φυλακές του Καλαμιού Κρήτης στις 20-4-1949. " -Ο οποίος "Καραπάνος" κρίθηκε από το "Στάθη" και τα ανδρείκελά του, ως καταλληλότερος γιά την θέση αυτή  , μετά την αντικατάσταση  του "Φωτεινού" και πρίν αυτού του "Διπλού"-Βλ. προηγούμενη ανάρτηση!
Παναγιώτης Σταμ Τσόχλας ή "Βόλγας".
Ένας από την "τετρανδρία" της Ο.Π.Λ.Α. της Ανατολικής Κορινθίας μαζί με τον (Μπάρμπη)Χαρ/μπο  Τόγια  ή "Αετό" , τον Κων/νο Χρ.Σούλα ή "Μπαρματάση" και τον "αρχηγό"  Τομεάρχη του ΕΑΜ-ΟΠΛΑ Παν. Ιων. Καριώτη ή "Καραπάνο"

Ο Χαραλ.-Μπάμπης Τόγιας(Αετός)-Βλ. και ανάρτηση 067- "Αρχηγός" της ΟΠΛΑ του τομέα Σολυγείας,προπολεμικά είχε θητεύσει σε φυλακή γιά βιασμό κάποιας τουρίστριας ενώ ήταν φαντάρος,μετά την Βάρκιζα συγκρότησε τρομοκρατική συμμορία 8-10 ατόμων στην περιοχή .Κατόρθωσε και εξαφανίστηκε μεταεμφυλιακά και σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, επέστρεψε από την Βουλγαρία  πριν είκοσι περίπου χρόνια από σήμερα, σε σύντομη επίσκεψη στον τόπο του εγκλήματος στο Σοφικό, ως αμετανόητος φονιάς. Για την επίσκεψη αυτή του "Μπάμπη" και ενός άλλου ομοίου του στο χώρο του Μοναστηρίου, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μαρτυρία της εκεί μοναχής Λυδίας!-Στο μοναστήρι τότε έμενε μόνο ένας ηλικιωμένος Σοφικίτης επαναπατρισθείς εξ Αμερικής ,ο Γιενούζης Δημ. ο οποίος δεν ήταν μοναχός και λέγεται ότι κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο Ναυπλίου για τα φοβερά που είδε και έκτοτε δεν ξαναμίλησε γι΄ αυτά!)
Το Εγγραφο απΟ Αγνωστον!!
2)* Σύντομα βιογραφικά των καταγομένων από το Σοφικό Κορινθίας πρωταγωνιστών του εμφυλίου: ΚΩΝ/ΝΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ και του ανιψιού του ΠΑΝ. ΝΟΡΔΑ ,όπως και μιά χειρόγραφη αναφορά του Συν/χη του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Εμμ. Βαζαίου με την επισήμανσή μου, στα αναφερόμενα για τον Παν. Νόρδα.
Εκφράζοντας και την απορία μου σχετικά ότι πως είναι δυνατόν "αντικομμουνιστές" όντως και μεγαλοπαράγοντες δεν φρόντισαν για την περισυλλογή των οστών στα κατοπινά χρόνια, από το συγκεκριμένο βάραθρο, παρά αυταρέσκονταν σε άλλα "τρανά" δημόσια έργα(Εργολάβος ων ο Μανιαδάκης!) ώστε σήμερα, να έχουν ονοματοδοτηθεί οδοί στο Σοφικό με το όνομά τους; ΝΤΡΟΠΗ!*(*A/Ιστορική ερώτηση: Τι σχέση είχες κ. Μανιαδάκη με τον "Αλβανό" μεγαλογιατρό ΤΖ..! φίλο του Ενβέρ Χότζα(Μαυραγάνη) και είσαστε μαζί "εξορία" στην Αργεντινή;
B/Ο «χασάπης» υπουργός του Μεταξά ΚΩΝ. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ  ήταν κυρίως ένας επίσημος ληστής του κράτους και ίσως το μόνο άλλοθι των κομμουνιστο- ληστοσυμμοριτών.!!!
----------------------------
Αίγυπτος 1941:
«Πάντως η υπόθεσις Μανιαδάκη δεν ετελείωσε με την επίσημη αποπομπή του από την Κυβέρνησι. Κυκλοφορούσε περισσότερο θρασύς, παρίστατο εις συγκεντρώσεις σαν παρακυβέρνησις, και ενεφανίζετο ως πρωταγωνιστής του Αλβανικού έπους. Εις το χωλ του ξενοδοχείου «Μετροπόλ» τον ήκουσαν να λέγει εις κύκλο θαυμαστών του:
-Μα τι γράφουν και υμνούν τον Μεταξά; Αυτός περίμενε τον Τσίανο σε τρείς μέρες στην Αθήνα…
Ο Τσουδερός τα εμάθαινεν όλα αυτά και εσκέφθη ότι έπρεπε με κάθε τρόπο να απομακρυνθή ο Μανιαδάκης από την Αίγυπτο. Για να του χρυσώση την πικρίαν της απολύσεώς του τον διώρισεν «Πληρεξούσιον Υπουργόν εις την Νότιον Αμερικήν» και εκείνος εδέχθη προβάλλωντας ως μόνον όρο: να του δοθούν μισθοί εξ μηνών προκαταβολικώς…περίπου 27.000 λίρες. Έτσι ο Υπουργός της Δημοσίας Ασφαλείας ανεχώρησεν από την Αίγυπτο με συνοδεία σωματοφυλάκων τους οποίους και αυτούς, ανέλαβε να πληρώση το Ελληνικό δημόσιον ταμείο. Την τελευταία στιγμήν όμως ο Σακελλαρίου δεν θέλησε να υπογράψη το διάταγμα της αποστολής του Μανιαδάκη. Δικαιολογήθηκε ότι ενώ πεινούσε η Ελλάς δεν επετρέπετο να σπαταληθούν 27.000 λίρες. Εις την πραγματικότητα ο Σακελλαρίου ήθελε να εκδικηθή τον Μανιαδάκη τον οποίον  «δεν χώνευε… όπως έλεγε ο ίδιος. Ο Τσουδερός τότε παρεκάλεσε τον Βαρβαρέσσο να πείση τον Σακελλαρίου. Επήγε και τον βρήκε και του είπε:
-Βρε αδερφέ, πες πως πληρώνουμε λύτρα για να γλυτώσουμε το Κράτος από ληστάς…
Και ο Σακελλαρίου τέλος εδέχθη να υπογράψη.»
(Από το βιβλίο 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ-ΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗ-1946))
3)* Αποσπάσματα κειμένων από τις "αναρτήσεις" στον ιστοχώρο αυτό, όπου αναφέρεται ο όρος "ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ" (Και από τον Ενβέρ Χότζα!)
4)*Κείμενο από την εισήγηση του ΓΚΕΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ ΣΤΟ VII(7ο) ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝ. ΔΙΕΘΝΟΥΣ (1935) με υπογραμμίσεις δικές μου του όρου: "ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ"=(ΣΦΑΓΗ μη κομμουνιστών!)

5)*Απόσπασμα από την συνεπικουρική απόφαση του ΚΚΕ για την αυτοδιάλυση της Κομμ. Διεθνούς(22-5-43), όπου ο όρος "αντίδραση" δεν εγκαταλείπεται και με πίστη στα ξένα κέντρα αποφάσεων ως άλλοι χριστιανοί τα εδώ πιστά ανδρείκελα "ινστρούκτορες"  τύπου Ζέγγου ,Φλωράκη «αμ΄έπος αμ έργο» αφιόνισαν συλλογικά πάμπολλους Έλληνες και εφαρμόσθηκε το καταχθόνιο σχέδιο της τραγωδίας του εμφυλίου με σφαγή χιλιάδων Έλλήνων ,ώστε να βοούν μέχρι σήμερα τα βάραθρα και ξεροπήγαδα της Ελλάδας μας(ως της φωτογραφίας)!
      =======================================================================
=======================================================================
*(1)
=====================================================

       Το ασβεστοκάμινο εβρίσκετο αριστερά της φωτογραφίας στο βαθούλωμα, εκεί που φαίνεται η στρογγυλή πέτρα, δεξιά το κενοτάφιο και  στο βάθος το μοναστήρι "Κοιμήσεως της Θεοτόκου"!
-------------------------------------------------------------------------------------------


Η Ταφόπλακα στο Κενοτάφιο*
*(Ο Απόλλων Διδασκάλου ήτο από το χωριό Αθίκια)
----------------------------------------
***Μερικά ονόματα σφαγιασθέντων εκεί (Σοφικό-Ζαρακάς) τον Αύγουστο του 1944 όπως αναφέρονται στο βιβλίο του ΚΟΣΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ  "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ 1941-44 " -1964 (βλ. και ανάρτηση 049)Και έξη μικρά ονόματα  άλλων σφαγιασθέντων!
Φίλης Ιωάννης-Αγ. Θεόδωροι-Εργάτης-Σοφικό-8ος/44
Κοντογιώργος Γεωργ.-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Ταγαράς Δημ.- .-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Μπαρλιάς Βασιλ. .-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Μπαρλιά Ελένη.-Αγ.Βασίλειος-Οικιακά- Σοφικό -8ος/44
Ταγαρά Διαμάντω.-Αγ.Βασίλειος-Οικιακά- Σοφικό -8ος/44
Ταγαράς Παναγ. .-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Ταγαρά Αικατερίνη.-Αγ.Βασίλειος-Οικιακά- Σοφικό -8ος/44
Κλάρος Ηλίας.-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Καρυώτης Παναγ. .-Αγ.Βασίλειος-Γεωργός- Σοφικό -8ος/44
Τσόγκα Ευαγγελία-Αγιονόριον-Οικιακά—Σοφικό -8ος/44
Ανδρέου Δημητρ. -Αγ.Ιωάννης- Γεωργός –Ζαρακάς-8ος/44
Κριεμπάρδης Σεραφείμ- Αγ. Ιωάννης-Γεωργός-Ζαρακάς—8ος/44
Οικονόμου Παναγ.- Αθίκια-Σοφικό-Γεωργός-Σοφικό -8ος/44
Σταμάτης ή Δήμας Αναστ.-Αγ.Ιωάννης-Γεωργός-Ζαρακάς -8ος/44
Σούκουλης Ηλίας-Αγ. Ιωάννης-Γεωργός-Ζαρακάς-8ος/44
Σούκουλη Γεωργία-Αγ.Ιωάννης-Οικιακά- ζαρακάς-8ος/44
Σούκουλης Ελευθέριος-Αγ.Ιωάννη-Ποιμήν-Ζαρακάς-8ος/44
Σούκουλης Παναγιώτης- Αγ.Ιωάννη-Γεωργός—Ζαρακάς-8ος/44
Σούκουλης Σπύρος- Αγ.Ιωάννη-Γεωργός-Ζαρακάς-8ος/44
Στέφης Ιωάννης-Αγ.Ιωάννης-Ποιμήν-Ζαρακάς-8ος/44
ΤσάκωναΓιαννούλα-Αγ.Ιωάννης-Οικιακά-8ος/44
--------------------
Αγαμέμνων
Πολυξένη
Παντελεήμων
Σοφία
Χρήστος
Βασιλική


ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΣΦΙΑΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΟΦΙΚΟ 14-8-1944

=======================================================================
*(2)
Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιαδάκης (25 Ιουλίου 1893 - 28 Φεβρουαρίου 1972) ήταν Έλληνας απότακτος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς (Αντισυνταγματάρχης του Μηχανικού), με κορυφαίο ρόλο στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά. Δημιούργησε το Υφυπουργείο Δημοσίας Ασφαλείας, που εξελίχθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Μετά τον θάνατο του Μεταξά (29/1/1941), παρέμεινε ως υφυπουργός στην κυβέρνηση Κορυζή μέχρι τις 20 Απριλίου 1941, οπότε σχηματίσθηκε η διήμερη κυβέρνηση του ναυάρχου Αλ. Σακελλαρίου, όπου, διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ασφαλείας, ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών.
Τον Μάιο του 1941 η νέα κυβέρνηση Τσουδερού, μαζί με τη βασιλική οικογένεια, έφυγε από την Ελλάδα προς την Αίγυπτο, και ο Μανιαδάκης την ακολούθησε. Από την Αίγυπτο στις 2 Μαΐου 1941 μετέβει στην Αργεντινή, στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του 1949 που έλειξε ο εμφύλιος επέστρεψε στην Ελλάδα
Με την επιστροφή του δημιούργησε το πολιτικό Κόμμα Πολιτική Ανεξάρτητος Παράταξις και στις εκλογές του 1950 εξελέγη βουλευτής Αργολιδοκορινθίας. Στις εκλογές του 1951 και του 1956 δεν κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Εκλέχθηκε πάλι βουλευτής Κορινθίας, με την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (ΕΡΕ) του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις εκλογές του 1958. Εκλέχθηκε και στις λεγόμενες «εκλογές βίας και νοθείας» του 1961, στις οποίες η εκλογή του με την ΕΡΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν νοθείας. Τέλος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών το 1964. Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου 1972 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού του, του Σοφικού, έχει ονομαστεί προς τιμήν του «Οδός Κωνσταντίνου Μανιαδάκη».
Ο «χασάπης» υπουργός του Μεταξά ΚΩΝ. ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ από το Σοφικό Κορινθίας ήταν κυρίως ένας επίσημος ληστής του κράτους και ίσως το μόνο άλλοθι των κομμουνιστο- ληστοσυμμοριτών.!!!
 ----------------------------------------
Ο Παναγιώτης Νόρδας, 1908-1983, γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1908 και σπούδασε, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φαρμακευτική. Διετέλεσε Δήμαρχος Κορινθίων από το 1967 έως και το 1974.
Ο Παναγιώτης Νόρδας καταγόταν από μεγάλη αγροτική οικογένεια του Σοφικού Κορινθίας. Επί κατοχής, στο σπίτι του κρύφτηκαν οι τότε εν ενεργεία αξιωματικοί Τσιπάς και Μακρίδης, ενώ φιλοξένησε και Άγγλους φυγάδες.

Λίγο πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου, στις 8 Αυγούστου 1944, συνελήφθη και φυλακίσθηκε από αντάρτες του ΕΛΑΣ μαζί με άλλους 9 μεταξύ των οποίων ο Τ. Παπαδόπουλος, ο Β. Ειρήνης, ο Μ. Δουρδούμας και ο Κ. Αναγνωστόπουλος. Τα Δεκεμβριανά όμως άλλαξαν την κατάσταση και σώθηκε λίγο πριν την εκτέλεση του. Μετά το τέλος του πολέμου, το 1946, νυμφεύεται την οδοντίατρο Μαρία Μαυραγάνη.
Πηγή Βικιπαίδεια
------------------------------------------------------------------------------------


«...Μήπως θεωρείται εγκληματική πράξις,το ότι υπήρξα ανέκαθεν δημοκρατικός; Ή μήπως ο κ.Ανακριτής Κορίνθου εβασίσθη στην κατάθεσιν του τέως φίλου μου Φαρμακοποιού Νόρδαν Π. ο οποίος ως μάρτυς κατηγορίας μου κατέθεσεν ότι από το 1942 είχον κομμουνιστικάς αντιλήψεις;......!»
..............................


«Όσον αφορά τον τέως φίλον μου συγγενή του Μανιαδάκη επιστήμονα  Νόρδαν, αναφέρω μόνον ότι κατά το 1942 ούτος παρίστανε τον υπερεαμικόν και προσεπάθει να με πείση να εγγραφώ εις το ΕΑΜ Μαρτηρές μου οι Ιατροί Νότης και Κίνας διά αυτά.»

Πηγή: Βαζαίου Εμμ. -ΕΛΙΑ


=======================================================================
*(3)
[Περιγράφει πως πληροφορήθηκε κάποτε πως ο Ζέγγος επρόκειτο να εκτελέσει ως αντιδραστικούς «ένα ποσοστό 5-10% των κατοίκων κάθε χωριού» της περιοχής για να εξουδετερώσει την παρουσιαζόμενη «αντίδραση».]
«…άλλη μια εσωτερική έκθεση του KKE (συντάχθηκε από τον Πολύβιο Ισαριώτη και βρίσκεται επίσης στο αρχείο του KKE). Αναφέρεται, πως «η θέση "αντιδραστικοί" που έπρεπε να ξεπατωθούν», επιβλήθηκε από την κομματική ηγεσία σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ήδη από τον Δεκέμβριο του 1943 (προτού, δηλαδή, σχηματιστούν τα Τάγματα Ασφαλείας στην περιοχή)»

Από ανάρτηση:(043).ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΡ.(Γιώτης)-ΖΕΓΓΟΣ Θ.(Στάθης) /ΝΟΥΝΟΙ ΑΙΜΟΣΤΑΓΩΝ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΡ.
=======================================
«…Εκτελέστηκε γραμματέας K.Ο. χωριού, γιατί υποστήριζε με επιμονή πως στο χωριό του δεν έχει αντίδραση για κόψιμο, η οποία κατά τον Σέγγο έπρεπε απαραίτητα να υπάρχει σε ποσοστό 10-15% σε όλο το χωριό» ...»

«…Αλλους 17 Στεφανιότες τους εκτέλεσαν διότι τους εθεώρησαν αντιδραστικούς . Μετά την φυγή την ιδικήν μου κατέφυγα εις χιλιομόδιον και εκείθεν εις την Κόρινθον .»

Από ανάρτηση:(046)ΕΛΛΗΝΟΕΜΦΥΛΙΟΣ 1943-49 Απομν. ΑΝΑΣΤ. Ε. ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΤΩΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
=======================================
 «…Ήταν αντιδραστικός ο αδελφός μου ήταν ΕΒΑΜίτης ήτανε…. ! (Ο Γεώργιος Γρ. Μιχαλούρος έγινε ΕΛΑΣ-ίτης και εφονεύθει στα ¨Δεκεμβρινά¨ στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον χωριανό του ΕΛΑΣ-ίτη Χρήστο Μπούρα, μόλις ...»

«…Σκοτώσανε αυτοί (Γερμανοί-Ταγματασφαλίτες) και είχαν σμπαραλιάσει όλες οι οργανώσεις και τώρα είπανε οι αντάρτες «εμείς κτυπάμε την αντίδραση!» Τσαι σκοτώνε τους Κριτσεπαίους, σκοτώνε την Θειά-Κατέρο σκοτώνε την ...»

Από ανάρτηση:(047).«Σκότωτο είναι Αϊτόπουλο (Έλληνας)» ΓΕΡΜΑΝΟ-ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ- ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ¨Η Βία της Βίας¨ΓΕΡΜΑΝΟ-ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ
=======================================
 «Σε ερώτησή μου, σε τι απέβλεπε αυτή η εκκαθάριση, μου απάντησε ότι έπρεπε, ενόψει της επικείμενης απελευθέρωσης της χώρας, όλα τα αντιδραστικά στοιχεία των χωριών να λείψουν κατά την απελευθέρωση,  για να μπορέσουμε να επιβληθούμε άνετα σαν Κυβέρνηση του Λαού»
Από ανάρτηση:(049).ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ// ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ στην ΕΞ-ΟΥΣΙΑ τους!ΕΞ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΕΚΡΟΙ!.
=======================================
 «…τους την πρώτη φορά για αναρχικούς και τη δεύτερη φορά για αντιδραστικούς, κατάφεραν έτσι να ξεκληριστεί η οικογένεια Μπιμπή, όπως παρακάτω θα γνωρίσουμε.» Από ανάρτηση: (050)ΕΛΛΗΝΟΕΜΦΥΛΙΟΣ/ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ/Βιβλία Π.ΜΠΙΜΠΗ και Γ. ΠΑΠΑΛΙΛΗ/ ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΕΚΡΩΝ και Γ. ΠΑΠΑΛΙΛΗ(Από την ΜΙΔΕΑ)
=======================================
«... στις αμερικάνικες μαζικές οργανώσεις και Συνδικάτα και κοινή γνώμη εξωτερικού, για να διαφωτίσουν για σκοπούς και χαρακτήρα πάλης τους, για να ξεσκεπάσουν ελληνική αντιδραστική κλίκα και τους καλέσουν ενίσχυσή τους; ...»

«... παρτιζάνων οργάνωσαν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί ελληνικού εδάφους εναντίον των γερμανικών δυνάμεων. Εξ άλλου η αντίδραση και σε μας και στην Ελλάδα ήταν ισχυρή και οι κατακτητές αρκετά καλά οργανωμένοι.»

Από ανάρτηση:(053).ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ! "Φάρες "ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ.. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ.. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ.. ΚΑΙ
=======================================
 «Η εντολή ήταν να τρομοκρατηθεί η αντίδραση. Με βάση αυτή την κατεύθυνση το γραφείο περιοχής Πελοποννήσου, έδωσε εντολές να συλληφθούν και να συλλανβάνονται οι κοντινοί συγγενείς αυτών που είναι στα τάγματα ή που ...»
Από ανάρτηση:(054)."ΟΜΟΡΡΥΘΜΕΣ" ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ¨ Χ.ΦΛΩΡΑΚΗΣ-Καπετάν Γιώτης¨ Και../ ΒΙΒΛΙΟ:«Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ»
=======================================
 «Λέω εγώ στο Φώτη: Εγώ στη διαταγή που μας έστειλε η Κεντρική Επιτροπή Πελοποννήσου απάντησα ότι στο χωριό μου δεν υπάρχει αντιδραστικός. Αυτό κάνε και σύ, μην αφήνεις την κατάσταση, υπάρχει περίπτωση κάποια ...»

«*Στο χωριό Ελληνοχώρι Κορινθίας πράγματι 15 άνθρωποι οδηγήθηκαν για ομαδική σφαγή και σφαγιάσθηκαν οι 13 ενώ στο χωριό Στιμάγκα δεν σφαγιάστηκαν ομαδικά ¨αντιδραστικοί¨ γιατί δεν ονοματίστηκε σε κατάσταση ...»

Από ανάρτηση:(057).Βιβλίο ΚΩΝ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ(ΜΠΕΛΑΣ) /Μπελάς για το ΚΚΕ-ΝΙΚ.ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΑΧΙΛΛ.ΜΠΛΑΝΑ-Θ.ΖΕΓΓΟ ΚΑΙ…!
=======================================
«Έξαλλος από θυμό ο Στάθης με πλησίασε και χειρονομώντας μου λέγει: ¨Πώς να σε προδώσουν, ρε παλιοτόμαρο, αφού συ είσαι η μεγαλύτερη αντίδραση στον αγώνα μας. Συ που τόλμησες να διαμαρτυρηθείς για την εκτέλεση ...»

«Για όλους επανέλαβα, με σύνεση και θάρρος, και χωρίς φόβο και πάθος, τα καλύτερα λόγια δηλώσας ότι, ¨κανείς απ΄ αυτούς δεν έχει αποδειχθεί ως αντιδραστικός ή προδότης μέχρι σήμερα… Εξέφρασα όμως και πάλι το ...»

Από ανάρτηση: (058)ΕΜΦΥΛΙΑΚΑ/Βιβλίο:ΣΤ. ΚΑΛΑΡΑ /Θ.ΖΕΓΓΟΣ(Στάθης) ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ:¨"Γατί δεν περνάς και Συ στο κόμμα (ΚΚΕ)
=======================================
 «…Αγανακτισμένος ο Καπλάνης διαμαρτύρεται έντονα, προς όλα τα υπεύθυνα πόστα, μέχρι και το Αρχηγείο, με αποτέλεσμα να πέσει σε δυσμένεια ορισμένων ανωτέρων Στελεχών, με την κατηγορία ότι ¨περιθάλπει την αντίδραση¨…»

«…Έκανα αγώνα εκεί που μιλούσαμε με δαύτους για τον Τζαναβάρα, διότι δύο απ΄ αυτούς επέμεναν ότι είσαι αντιδραστικός και πως σε εμπιστεύομαι, κ.ά.¨…¨Τους εξήγησα ποιος είσαι και ότι είσαι οργανωμένος στο Αντάρτικο, πριν ...»

Από ανάρτηση: (059).ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΛΕΩΝΩΝ(Αργολιδο-Κορινθίας)/ΒΙΒΛΙΟ ΣΤ .ΚΑΛΑΡΑ
=======================================
 «Και να ήθελαν ορισμένοι γονείς να φέρουν αντίρρηση , ιδιαίτερα για τα κορίτσια δεν μπορούσαν γιατί εθεωρούντο ως αντιδραστικοί κατά των οργανώσεων με δυσάρεστες συνέπειες. Όσοι αποτολμούσαν…»

Από ανάρτηση:(064)ΕΛΛΗΝΟΕΜΦΥΛΙΟΣ 1943-1949!"ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.. ".!Απομνημονεύματα ΓΕΩΡ.ΣΩΤ.ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ!
=======================================
 «…Μετά την ομιλίαν ήρθε και μας ησπάσθη εμένα και τον κουνιάδο μου Ιωάννη Κ. Υψηλάντη ,ο πολιτικός κομισάριος συγκινηθείς αφού στην ομιλία του είχε μιλήσει για τσεκούρι στους αντιδραστικούς , εγώ για το αυθόρμητον αυτό ...»

Από ανάρτηση: (065)Η φρικιαστική ομαδική σφαγή κατοίκων Μιδέας(Κερμπεσι) Άργους 15-8-44 
=======================================
 «Έτσι βρέθηκε εκτεθειμένος στο Ε.Α.Μ. ο υπεύθυνος, με την μομφή ότι ήταν "καμουφλαρισμένη αντίδραση". Αυτή την μομφή την καλιεργούσαν με περίσσιο ζήλο οι ινστρούχτορες κομουνιστές που είχαν εισβάλει μέσα στις τάξεις ...»  

«…Οπότε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1943, ήλθαν μια ομάδα από αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. και απαίτησαν από τον υπεύθυνο να παραδώσει τους αντιδραστικούς αυτούς. Ο πατέρας μου όμως , πως να παραδώσει τους ανιψιούς ...»

Από ανάρτηση: (066).Βιβλίο: "Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΑΜΙΤΗ ΘΥΜΑΤΑΙ..."/ΝΙΚΟΣ ΚΩΝ. ΜΑΡΡΑΣ/ (Εμφύλιος στην Αργολιδοκορινθία!)
=======================================
«Μετά απ΄ αυτό, ο Παπαδόπουλος, που δεν είχε τη πίστη και τα ιδανικά του Θωμαϊδη, για να μείνει ανεπηρέαστος από τέτοιου είδους επιθέσεις, τράβηξε κατ΄ ευθείαν στην αντίδραση… Εάν το Εργατικό Κέντρο γνώριζε να ...»

«…Εκεί βρίσκεται κι ένα τμήμα της ΟΠΛΑ, υπό το «Γιάννο» , Γραμματικό από το Λουτράκι. Ήρθε, λέει, μ΄ εντολή να χτυπήσει την αντίδραση. Αλλά τον βεβαιώνω ότι στην περιφέρεια μου δεν υπάρχει αντίδραση, ο Κόσμος είναι καλός…»

«…Τώρα ήθελαν να κάνουν το δικό τους και οι συγγενείς της νύφης, που για να εξοστρακίσουν τον γαμπρό, τον κατηγορούσαν στην οργάνωση σαν αντιδραστικό κι επικίνδυνο για τον αγώνα. Και δεν ζητούσαν και πολλά!! Το κεφάλι ...»

«-Πρώτα-πρώτα, έβαλες μέσα στην Οργάνωση την Αντίδραση. Ύστερα, ήρθες σ΄ επαφή με αντιδραστικούς της Κορίνθου. Τον Δήμαρχο Παπαδόπουλο και το Γραμματέα του Δήμου Σταυρόπουλο. Ακόμα, πήγες να εμποδίσεις τη .. »

Από ανάρτηση:(067)ΕΜΦΥΛΙΑΚΑ!Θ.ΖΕΓΓΟΣ:«τέρας μορφώσεως». Ήταν απλώς τ έ ρ α ς!ΒΙΒΛΙΟ:Διονύση Θωμαϊδη «ΓΙΑ ΜΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΉ»!
=======================================================================
*(4)
ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ
ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ VII ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ  ΚΟΜΜΟΥΝ.  ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΣΕΛ. 68
Η κυβέρνηση του ενιαίου μετώπου
(………………………..!)
Δεν μιλώ για μια κυβέρνηση που μπορεί να σχηματιστεί μετά τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης. Βέβαια, δεν αποκλείεται η δυνατότητα, σε κάποια χώρα, ευθύς μετά την ανατροπή της μπουρζουαζίας, να μπορέσει να σχηματιστεί μια σοβιετική κυβέρνηση, στη βάση ενός κυβερνητικού μπλόκ από το κομμουνιστικό κόμμα και κάποιο άλλο κόμμα(ή την αριστερή του πτέρυγα) που παίρνει μέρος στην επανάσταση. Ό καθένας ξέρει, πως μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, το μπολσεβίκικο κόμμα που ήταν ο νικητής, σχημάτισε κυβέρνηση με εκπρόσωπους των επαναστατών σοσιαλιστών της αριστεράς.
          Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά για τον πιθανό σχηματισμό μιάς κυβέρνησης του ενιαίου μετώπου τις παραμονές της νίκης της σοβιετικής επανάστασης και πρίν από αυτή τη νίκη.
          Τι είναι αυτή η κυβέρνηση; Και σε ποια κατάσταση μπορεί να γίνει λόγος γι΄ αυτή;
          Είναι πάνου απ΄ όλα μια κυβέρνηση πάλης ενάντια στο φασισμό και τηναντίδραση. Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση-καρπός του κινήματος του ενιαίου μετώπου και που δεν περιορίζει κατά κανένα τρόπο τη δραστηριότητα του κομμουνιστιστικού κόμματος και των μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης, αλλά αντίθετα, παίρνει
Σελ. 69
αποφασιστικά μέτρα ενάντια στους αντεπαναστάτες μεγιστάνες της οικονομίας και τους φασίστες πράχτορές τους.
          Σε μια ευνοϊκή στιγμή, στηριγμένο στο δυναμωμένο ενιαίο μέτωπο, το κομμουνιστικό κόμμα της δοσμένης χώρας θα επεμβεί για το σχηματισμό μιάς τέτιας κυβέρνησης στη βάση μιάς συγκεκριμένης αντιφασιστικής πλατφόρμας.
          Σε ποιές αντικειμενικές συνθήκες, ο σχηματισμός μιάς τέτιας κυβέρνησης θα είναι μπορετός; (…………….!)
          Πρώτο: ο κρατικός μηχανισμός της μπουρζουαζίας να είναι αρκετά αποδιαργανωμένος και παραλυμένος, σε τρόπο που η μπουρζουαζία να μην μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό μιάς κυβέρνησης αγώνα ενάντια στην αντίδραση και το φασισμό.
          Δεύτερο: οι πλατιές μάζες των εργαζομένων, και ιδιαίτερα τα μαζικά συνδικάτα, ορθώνουνται ορμητικά ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση, αλλά χωρίς να είναι ακόμα έτοιμα να ξεσηκωθούν για να παλαίψουν κάτου από την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος για την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.
          Τρίτο: η διαφοροποίηση και ανέλιξη προς τα αριστερά στις τάξεις της σοσιαλδημοκρτίας και στα άλλα κόμματα που παίρνουν μέρος στο ενιαίο μέτωπο, να έχει φτάσει στο σημείο, που ένα σημαντικό μέρος τους απαιτεί μέτρα σκληρά ενάντια στους φασίστες και τους άλλους
Σελ.70
αντιδραστικούς, παλεύει μαζί με τους κομμουνιστές ενάντια στο φασισμό και παίρνει θέση ανοιχτά ενάντια στα αντιδραστικά στοιχεία του κόμματός του, τα εχθρικά στον κομμουνισμό.
          Πότε και σε ποια χώρα θα δημιουργηθεί μια τέτια συγκυρία, δεν μπορεί κανείς να το πει πρωτυμότερα, αλλά αφού μιά τέτια δυνατότητα δεν αποκλείεται σε καμιά καπιταλιστική χώρα, πρέπει να τη λογαριάζουμε, και όχι μόνον να προσανατολιζόμαστε και να προσανατολίζουμε και την εργατική τάξη στο σύνολό της. (…………..!) Ενώ η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αντιπροσωπεύει ένα όπλο της ταξικής συνεργασίας με την αστική τάξη για το συμφέρον της διατήρησης του καπιταλιστικού καθεστώτος, η κυβέρνηση του ενιαίου μετώπου είναι ένας οργανισμός συνεργασίας της επαναστατικής πρωτοπορίας του προλεταριάτου με τα άλλα αντιφαστικά κόμματα για το συμφέρον ολοκλήρου του εργαζόμενου λαού, μια κυβέρνηση αγώνα ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση. Μα αυτά είναι δύο πράγματα απολύτως διαφορετικά.
Σελ.75
          (…..!)Για τούτο αποβλέπουμε στη δυνατότητα σχηματισμού, στις συνθήκες μιάς πολιτικής κρίσης, κυβέρνησης του ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου.(………..!) Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να προπαρασκευάζουνται για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Η σωτηρία δεν θα΄ ρθει παρά μόνον από τη σοβιετική εξουσία, από αυτή μόνον!


====================================================
"O Γκεόργκι Δημητρόφ (βουλγάρικα: Георги Димитров, 18 Ιουνίου 1882 - 2 Ιουλίου 1949), ήταν Βούλγαρος Κομμουνιστής πολιτικός, από τα ηγετικά στελέχη του διεθνούς κομμουνιστικού κόμματος με παγκόσμια φήμη. Ηταν ο πρώτος Κομμουνιστής ηγέτης της Βουλγαρίας, από το 1946 ως το 1949. Ο Δημητρόφ ηγήθηκε της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) από το 1934 ως το 1943...."
"Ως Κομμουνιστική Διεθνής (ΚΔ) ή Κομιντέρν (αγγλικά: Comintern από το Communist International) έμεινε στην Ιστορία η Τρίτη Διεθνής Ένωση των εθνικών κομμουνιστικών Κομμάτων, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1919 στη Μόσχα."
"H Κομιντέρν λειτούργησε, κυρίως, ως όργανο συντονισμού του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με μεγάλη βοήθεια από την Ε.Σ.Σ.Δ.. Το 1920 συστάθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΚΔ. Η Κομιντέρν διοργάνωσε 7 παγκόσμια συνέδρια (1ο: 1919, 2ο: 1920, 3ο: 1921, 4ο: 1922, 5ο:1924, 6ο: 1928, 7ο: 1935). Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΚΔ συνήλθε σε Ευρεία Ολομέλεια 13 φορές, από το 1922 μέχρι το 1933.
    "Η Κομιντέρν αυτοδιαλύθηκε στις 15 Μάη 1943 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου."
Πηγή: Βικιπαίδεια
=======================================================================
*(5)
…Φαρμάκι ας στάξουν τα χείλεια των φασιστών τυράννων, της ντόπιας αντίδρασης και πραχτόρων τους. Η ώρα των πληρωμών τους πλησιάζει. Ορμήστε με θάρρος μπροστά κι΄η αγάπη του λαού σας σας συνοδεύει στη νίκη, που θάνε παλλαϊκή νίκη.
-Τα πάντα γιά τη συντριβή των αξονικών τυράννων, για τη νίκη των συμμάχων μας, γιά την απελευθέρωση της Ελλάδας!
-Ζήτω η αδιάσπαστη εθνική συνένωση του Ελληνικού λαού στον κοινό αγώνα!
-Ζήτω ο εθνικός ενιαίος ανταρτοπόλεμος!
-Θάνατος στους φασίστες!
-Ελεύθερη, ανεξάρτητη, ακέραια, λαοκρατούμενη Ελλάδα!

2 του Ιούνη 1943                                    Η ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
                                              ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Έκδοση "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"


Πηγή: Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Έντυπα Κατοχής)

=======================================================================
25-04-14

Σωτήριος Ριζόγιαννης
=======================================================================
 Υ.Γ.(1)
 Από το βάραθρο «Τρύπα» Φενεού πολλά χρόνια μετά το 1991, με πρωτοβουλία ιδιωτών και ειδικών σπηλαιολόγων περισυνελέγησαν πάμπολλα οστά σφαγιασθέντων!(Πάνω από 150 σκελετοί)Υ.Γ.(2)
 "ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"


Διεύθυνση αυτής της "ανάρτησης" : http://rozosotiris.blogspot.gr/2014/04/068.html
Αναρτήθηκε από . ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗΣ.