Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

(079).ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΧ. ΜΠΙΣΜΠΙΡΟΥΛΙΑ (Περί σύλληψής του και ομηρίας του στην Γερμανία/1944-1945)

Στην “ανάρτηση” (075) «Έδερναν διάφοροι προδότες Έλληνες και οι Γερμανοί... γελούσαν"! ΗΜΕΡ/ΓΙΟ ΠΑΥΛ. Θ. ΗΛΙΑΔΗ -1944!» παρουσιάζεται το ημερολόγιο του Παυλ. Ηλιάδη, που  αφορά την σύλληψη του κατά την «παγανιά» που έκαναν τότε οι Γερμανοί (19/07/1944) στα πεδινά χωριά, του τότε Δήμου Κλεωνών-Κορινθίας και εστάλησαν όμηροι στη Γερμανία.
Από την έρευνά μου τότε είχαν συλληφθεί, από την περιοχή:
        Όμηροι από το Χωριό Κουταλά.
1) Παύλος Ηλιάδης του Θεοφ.
2) Μιχ. Κατσιμπούλας του Δημ.
3) Δημ. Κακούρος του Ιωαν.(Καταγωγή από το χωριό Λίμνες)
4) Αναστ. Κακογιάννης του Νικ.
5) Φίλιππος Κακογιάννης του Νικ. (Αδερφός του Αναστασίου)
6) Μιχ.  Μπισμπιρούλιας του Νικ.
7) Γεωρ. Μπακλώρης του Κων.(Καταγωγή από το χωριό Κλένιες)
8) Ηλίας Καλομοίρης του Παν.
[Τον συλληφθέντα Αναστ. Κορδώση του Σταμ., λόγω το ότι έπασχε από άσμα, τον άφησαν ελεύθερο στην Αθήνα]
          Όμηροι από το Χωριό Κλένια:
1)    Ιωάννης Κορδώσης (ή Σουσάμης)
2)    Κων/νος Κορδώσης. Γιός του Ιωάννη Κορδώση
3)    Παν. Ελευθερίου
4)    Παν. Σκούπας
Κατωτέρω παρουσιάζεται το αξιόλογο ημερολόγιο του Μιχ. Μπισμπιρούλια(1919--17/11/1994), αγρότη  από το χωριό Κουταλά Κορινθίας ,περί της ομηρίας του στην Γερμανία.
Το ημερολόγιο είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια  του ημερολογίου του συγχωριανού του και συγγενή του Παύλου Ηλιάδη, είχαν παρόμοια περιπέτεια μόνο που στη Γερμανία δεν πρέπει να ήσαν στο ίδιο κάτεργο και ούτε θα γύρισαν στην Ελλάδα μαζί, διότι δεν αναφέρει το όνομα του. Σε αυτό το ημερολόγιο συν τα άλλα αναφέρονται επιπλέον ονόματα συντοπιτών του,(όπως και ονόματα άλλων από άλλα μέρη της Ελλάδος) που είχαν συλληφθεί τότε και ήσαν όμηροι στην Γερμανία οι: (1)Σεννής Ευάγγελος ,(2)Σεννής Άγγελος,(3)Τόγιας Γεώργιος (4)Λέκκας Αθαν.  (5)Δημάκης Αθ. (6)Φίλης Χρισ.  (7)Παπαδάς Δημ. (8)Παναγόπουλος Αθανάσ. από ο χωριό Αθίκια , ο (9)Κανέλλος Μιχ. από το Χιλιομόδι,  ο (10)Σούκουλης Γεώργιος, από το χωριό Αγιάννη και ο (11)Σκούρτης Γεώργιος από το χωριό Αγιονόρι.*(*Οι δύο τελευταίοι για κάποιο λόγο θα πρέπει όταν συνελήφθησαν να ήσαν στα πεδινά του Δήμου, μιάς και o Αγιάννης και Αγιονόρι είναι ορεινά χωριά και εκεί δεν έκαναν «παγανιά» την μέρα εκείνη οι Γερμανοτσολιάδες!) Σύνολο συλληφθέντων-ομήρων από την περιοχή σε εκείνη την «παγανιά», 23 άτομα (Υπό έρευνα εάν ήσαν και άλλοι!)
Ο Παυλ. Ηλιάδης αναφέρει ότι συνελήφθηκε στις 19/07/1944 , ενώ ο Μιχ. Μπισμπιρούλιας αναφέρει ότι συνελήφθηκε μια μέρα νωρίτερα δηλ. 18/07/1944 , εκτιμώ ότι ισχύει η αναφορά του Παύλ. Ηλιάδη.
Ευχαριστίες στον γιό του Μιχ. Μπισμπιρούλια τον Βασίλειο ,για την παραχώρηση αντιγράφου του ημερολογίου! Κατωτέρω :




































Επιπρόσθετες πληροφορίες-Σημειώσεις!
Ο Μιχ. Μπισμπιρούλιας υπηρέτησε το 1937  στρατιώτης στις Σέρρες ως κληρωτός. Το 1940 επιστρατεύτηκε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο με το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, ο συγχωριανός του Χρ. Καλομοίρης στη μαρτυρία του αναφέρει το όνομα του κατά την οπισθοχώρηση από το μέτωπο (βλ. “ανάρτηση” 074) :
«Τ' Αγιωργιού ήμαστε στην Άρτα !Κάπου στην Άρτα από πάνω ήτανε ένα χωριουδάκι και ήτανε πλούσιο χωριό, και είχε και εφοδιασμό ο Στρατός στην οπισθοχώρηση παπούτσια αρβύλες ιματισμό τ' άχανε σκώσει και έμεινε ένας ντενεκές χαλβά, και πήραμε το χαλβά και φάγαμε και τον πετάξαμε , ήμαστε 7, εγώ, ο Βαγγέλης ο Δρεμούρας , ο Μιχάλης ο Μπισμπιρούλιας, ο Νίκος ο Τόγιας, Κώστας ο Γαλάνης...».
Σύμφωνα με το γιό του Βασίλειο,(και από μαρτυρία του Παν Χανιά) το 1944 προτού την σύλληψη του από τους Γερμανούς, συλλαμβάνεται  από τους “αντάρτες” και καθ΄οδόν, μάλλον προς το χωριό Λίμνες στην θέση Κλεισούρα του χωριού Αγιονορίου, έτρεξε ο Χιλιομοδιώτης στέλεχος του ΕΑΜ ,Παν. Χανιάς και απελευθερώθηκε!
Ο γιός του δεν γνωρίζει γιατί μετά την επάνοδό του από την Γερμανία φυλακίστηκε στην Κόρινθο στις 11 Ιανουαρίου 1946 για 35 ημέρας, όπως αναφέρει στο ημερολόγιο! Στις 20 Ιανουαρίου επιστρατεύτηκε στο 106 Τάγμα του Εθνικού Στρατού στη Λαμία, χωρίς να μεταφερθεί στην πρώτη γραμμή στις τότε εμφυλιακές συγκρούσεις!
Κατωτέρω δύο φωτογραφίες  από την Στρατιωτική θητεία του,το 1937.
  

  18-03-15
Σωτήριος Ριζόγιαννης